НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Gazeta Express (Косово): Сърбия ще продължи дипломатическа борба срещу членството на Косово в Интерпол

Gazeta Express (Косово): Сърбия ще продължи дипломатическа борба срещу членството на Косово в Интерпол

16 Юли 2019 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович увери, че официален Белград ще продължи решителна дипломатическа борба, за да предотврати членството на Косово в Интерпол, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
„Ще направим всичко възможно, за да защитим националните си интереси и да предотвратим бруталното репресиране на международното право, политизирането и криминализирането на тази професионална полицейска организация", цитира изданието думите на Стефанович пред прищинските медии.
Той подчерта, че представителите на Сърбия ще продължат да разговарят с държавите-членки на Интерпол, за да им дадат отново неоспоримите аргументи, които показват защо „присъединяването на Косово ще има дългосрочни последици за бъдещата работа на Интерпол".
„Няма да позволим на тези, които са извършили престъпления, да станат бойци срещу престъпленията, защото е очевидно, че нещо подобно е невъзможно", коментира вътрешният министър на западната ни съседка.
Стефанович добави, че преди сесията на Общото събрание на Интерпол, която ще се състои през октомври в Чили, Сърбия ще разкрие всички правни аргументи, които „ясно показват, че Косово не може да бъде част от Интерпол, тъй като това е невъзможно, защото то е част от Сърбия ”.
От друга страна, косовският външен министър Беджет Пацоли изрази убеждението си, че тази година Косово ще стане част от най-голямата полицейска организация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Косово ще кандидатства отново за членство в Интерпол

RTK (Косово): Косово ще кандидатства отново за членство в Интерпол

27 Юни 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и външен министър на Косово Беджет Пацоли съобщи, че членството на Прищина отново ще е в дневния ред на общото събрание на световната полицейска организация ИНТЕРПОЛ, което през тази година ще се проведе в Чили, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Днес седалището на Интерпол в Лион (Франция) обсъди кандидатурата на Република Косово и реши да представи досието на Косовската полиция за гласуване на Общото събрание на Интерпол, което ще се проведе в Чили. Косовската полиция беше оценена на най-високо ниво на професионализъм и надеждност като модерна полицейска организация със съвременни стандарти. От участниците от десет държави в днешното разискване на Изпълнителния комитет за 2019 г. само три държави бяха от онези, които признават независимостта на нашата страна и почти всички участници заявиха, че кандидатурата на Косовската полиция ще бъде предадена на Общото събрание. Затова искаме Сърбия да призове гласа на разума и да не действа с препятствията си срещу мира и сигурността. Би било примитивно и лишено от всякаква логика да възпрепятства и лобира срещу членството на Косовската полиция в международната организация Интерпол, докато от друга страна говори за мира и сигурността“, пише Пацоли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Кандидатурата на Косово за членство в Интерпол ще бъде представена на Общото събрание в Чили

Gazeta Express (Косово): Кандидатурата на Косово за членство в Интерпол ще бъде представена на Общото събрание в Чили

27 Юни 2019 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кандидатурата на Косово за членство в Интерпол ще бъде представена на Общото събрание на международната полицейска организация, което ще се проведе тази година в Чили. Това обяви министърът на външните работи на страната Беджет Пацоли, като поясни, че решението е взето в сряда от Изпълнителния комитет на Интерпол и че организацията е призовала Сърбия да не пречи на Косово в начинанието й, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Косово поднови кандидатурата си за членство, след като през 2018 г. не успя да си осигури необходимата подкрепа на две трети от 192-те държави-членки на Интерпол. Властите в Прищина обвиниха за неуспеха „агресивната кампания" на Сърбия.
Пацоли подчерта, че Изпълнителният комитет на Интерпол е решил кандидатурата на Косово за членство да бъде внесена в Общото събрание по-късно тази година. „Говоренето за мира и сигурността и в същото време възпрепятстване и лобиране срещу членството на косовската полиция в международната организация на Интерпол е примитивно и ирационално", пише Пацоли в социалната мрежа по повод усилията на официален Белград да възпрепятства приемането на най-младата държава на Балканите в организацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.