НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Милка Христова, БСП-София: 414 хил. лв. е загубата на дружеството „Чистота Искър“ за първото тримесечие на 2019 г.

Милка Христова, БСП-София: 414 хил. лв. е загубата на дружеството „Чистота Искър“ за първото тримесечие на 2019 г.

11 Юли 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. 414 хил. лв. е загубата на дружеството „Чистота Искър“ от първото тримесечие на 2019 г. Това каза пред журналисти зам.-председателят на СОС от групата на БСП Милка Христова във връзка с проверката на прокуратурата на дружеството „Чистота Искър“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Христова припомни, че след направен доклад по отношения на работата в дружеството, са констатирани нарушение и той е изпратен за разглеждане от страна на прокуратурата. Милка Христова добави, че на 19 юни е поискала да се запознае с конкретните резултати от доклада, но все още не е получила отговор. „Аргументите, с които докладът беше изпратен в прокуратурата са наличие на конфликт, роднински назначения, източване на фирмата, наемане на техника, която се отчита, че работи, а тя не работи“, поясни тя. „Столичните общински съветници имат достъп до този доклад, защото той не може да бъде засекретен, дори в него да има престъпни деяния, те не са свързани с нарушаване на сигурността на държавата, която единствено позволява засекретяване на доклада“, уточни Христова. „Крайно време е този доклад да стане достояние на общинските съветници и да се вземат адекватни мерки,“ добави тя.
„За първото тримесечие имаме минус 414 хил. лв. загуба, при 2,7 млн. лв. печалба само преди три години. В момента се говори неофициално, тъй като не е отчетено второто тримесечие, че вървим към 1 млн. загуба“, отбеляза Христова. Според нея ако не се вземат мерки, дружеството е пред фалит.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата ще разследва дружеството „Чистота Искър“ (ОБЗОР)

Прокуратурата ще разследва дружеството „Чистота Искър“ (ОБЗОР)

27 Юни 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата ще разследва дейността на дружеството „Чистота Искър“ ЕАД. Първоначално проверката е била възложена от кмета на София Йорданка Фандъкова, непосредствено след като е получила сигнал за злоупотреби. Към момента проверката е приключила и резултатите показват изключително сериозни нарушения. След редовно заседание на Столичния общински съвет Фандъкова обяви, че провиненията са свързани основно с подбора на кадри, сключването на договори и превъзлагане на дейности, което не е в компетенциите на дружеството. Проверката е продължила 3 години.
В началото на миналата година в резултат на нарушенията беше освободен управителят на "Чистота Искър" Юлиан Михайлов. Той беше уволнен заради договора за наем на техника с "Грийн партнерс" за 12 млн. лв. На негово място в Съвета на директорите на "Чистота Искър" беше избран Стефан Пейков. Обвиненията към Михайлов са, че сключвал още договори неправомерно, без конкурси, възлагал е дейности без процедури, а при проверката от Столична община има данни за конфликт на интереси и източване на пари.
Зам.-председателят в Столичния общински съвет от БСП Милка Христова заяви пред журналисти, че групата им ще настояваме да се запознае с резултатите от проверката, защото общинските съветници имат право на информация. Според нея за пореден път кметът на София Йорданка Фандъкова се опитва да „дръпне завесата“ с изявлението, че докладът е предаден на прокуратурата, с което се смята, че случаят е приключен. „Категорично заявявам, че това не може да се случи, защото даването на доклада на прокуратурата не означава, че случаят е засекретен и общинските съветници нямат право на информация за това какво се случва в дружеството, за да постигнем резултат от 2,7 млн. лв. – печалба 18 хил. и изключително лоши практики с източване на дружеството, неправомерни сключени договори и конфликт на интереси“, обясни тя. „Тези въпроси не могат да бъдат предмет само на прокуратурата. Ние сме длъжни и настояваме да се запознаем с този доклад, защото каква е гаранцията дали тези лоши практики не продължават и в този момент“, допълни Христова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова, БСП-София: Настояваме да се запознаем с резултатите от проверката на дружеството „Чистота Искър“, общинските съветници имат право на информация

Милка Христова, БСП-София: Настояваме да се запознаем с резултатите от проверката на дружеството „Чистота Искър“, общинските съветници имат право на информация

27 Юни 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме да се запознаем с резултатите от проверката на дружеството „Чистота Искър“, общинските съветници имат право на информация. Това каза Милка Христова, зам.-председател на Столичния общински съвет от БСП, във връзка с проверката на дружеството „Чистота Искър“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За пореден път кметът на София се опитва да дръпне завесата с изявлението, че докладът е предаден на прокуратурата, с което се смята, че случаят е приключен“, отбеляза Христова. „Категорично заявявам, че това не може да се случи, защото даването на доклада на прокуратурата не означава, че случаят е засекретен и общинските съветници нямат право на информация за това какво се случва в дружеството, за да постигнем резултат от 2,7 млн. лв. – печалба 18 хил. и изключително лоши практики с източване на дружеството, неправомерни сключени договори и конфликт на интереси“, обясни тя. „Тези въпроси не могат да бъдат предмет само на прокуратурата. Ние сме длъжни и настояваме да се запознаем с този доклад, защото каква е гаранцията дали тези лоши практики не продължават и в този момент“, допълни Христова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Проверката на дружеството „Чистота Искър“ показа сериозни нарушения, предала съм ги на прокуратурата

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Проверката на дружеството „Чистота Искър“ показа сериозни нарушения, предала съм ги на прокуратурата

27 Юни 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на „Чистота Искър“ приключи. Тя установява изключително сериозни нарушения. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с възложената от нея проверка на „Чистота – Искър“ ЕАД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По тази причина аз лично съм я изпратила на прокуратурата. Това, което правя винаги, когато установявам някакви проблеми“, обясни тя. „Получих миналата година много сериозен сигнал и както винаги този сигнал беше предаден на органите за проверка. Проверяващите установиха и други нарушения“, заяви тя. „Установени са нарушения по подбор на кадри, сключване на договори, превъзлагане на дейности, които дружеството не може да прави. Става дума не само за отпадъците, на и за рекултивация на депата“, коментира още Фандъкова. Срокът на проверката е била 3 години.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова, БСП: Оправданието на Фандъкова за "Чистота Искър" е несъстоятелно

Милка Христова, БСП: Оправданието на Фандъкова за "Чистота Искър" е несъстоятелно

20 Юни 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. Опитът на кмета Йорданка Фандъкова да представи скандала с "Чистота Искър" като приключен е несъстоятелен, тъй като противоречи на фактите. Това заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет (СОС) от БСП Милка Христова. Тя показа хронология на събитията от началото на годината, от която става ясно, че управляващите в Столична община за пореден път се опитват да скрият проблем като го представят за приключен, поради "взети вече мерки", съобщиха от пресцентъра на БСП - София.
"Въпреки обясненията на кмета Фандъкова, продължавам категорично да настоявам докладът от извършената проверка на "Чистота Искър“ от отдел "Вътрешен контрол" да бъде предоставен на Столичния общински съвет, който е принципал на общинското дружество. Тази проверка беше направена по повод сигнал за наличие на редица нарушения в дейността на това дружество. В него се съдържа информация и за редица други тежки нарушения, различни от скандалния договор за "наем на техника" с "Грийн партнерс" ЕАД. Затова е изключително важно ние, общинските съветници, да бъдем информирани за всички констатирани нарушения в доклада".
Според Милка Христова, управляващите в Столична община полагат голямо старание да приключат бързо разразилия се на сесията на 13-и юни скандал, свързан с "Чистота Искър", тъй като най-вероятно констатациите в този доклад са крайно нелицеприятни за тях.
"По думите на кмета, случаят следва да се счита за приключен, тъй като в началото на годината управителят Юлиан Михайлов е уволнен в хода на проверката, именно заради договора за наем на техника с "Грийн партнерс" за 12 млн. лв. Фактите обаче са съвсем различни, обясни Милка Христова. - С решение № 49/31.01.2019 г. СОС преобразува правната форма на "Чистота Искър" от ЕООД в ЕАД, като в съвета на директорите беше включен и Юлиан Михайлов. На него му беше възложено да извърши всички необходими действия по вписването на промяната, като до нея остава управител на дружеството. С решение № 96/14.02.2019 г. на СОС по доклад с вх. № СОА19-ТД26-215/1/12.02.2019 г. Юлиан Михайлов беше заменен, а на негово място в Съвета на директорите на "Чистота Искър" беше избран Стефан Пейков. В посочения доклад, който е от една страница, няма нито дума за причините за предлаганата замяна, още по-малко пък констатации за установени нарушения в хода на извършвана проверка, в това число и за договора за наемане на техника с "Грийн партнерс" АД. Тук още веднъж обръщам внимание, че Юлиан Михайлов е само заменен в Съвета на директорите, а не е освободен от длъжност поради нарушения. Вписването на преобразуването на дружеството в ЕАД и на новия съвет на директорите в търговския регистър става на 11.04.2019 г. и оттогава възникват правомощията на новия изпълнителен директор Стефан Пейков. Не ми е известно дотогава дружеството да е управлявано от друг управител, различен от Юлиан Михайлов".
Милка Христова е категорична, че Столична община опитва да замете случая под килима със съобщението, че ще предаде резултатите от проверката на "Чистота Искър" на компетентнтите институции.
"Преди да стигне до специализираните органи, докладът трябва да бъде предоставен на Столичния общински съвет, който е принципал на дружеството и не може по никакъв начин да бъде изместен в това му качество от органите на Прокуратурата, коментира заместник-председателят на СОС от БСП. - На кмета Фандъкова искам да припомня, че идеята дружеството да бъде преобразувано от ЕООД в ЕАД изобщо не възникна във връзка с последната проверка на "Вътрешен контрол", за да го представя сега тя като "взети мерки". Преобразуването е на дневен ред от началото на 2017 г., когато беше освободен за нарушения поредният управител на "Чистота Искър". Тази идея се реализира едва две години по-късно в конкретно решение № 49/31.01.2019 г. на СОС. Междувременно в постоянните комисии бяха внасяни от Юлиан Михайлов документи за преобразуването, които не бяха издържани в правно отношение. Защо е било нужно това "тупане на топката", оставам да помислят гражданите на София. Надали има наивници".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.