НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Комсомолская Правда: Реалност ли са американските кибератаки срещу руската електроенергийна система

„Комсомолская Правда: Реалност ли са американските кибератаки срещу руската електроенергийна система

16 Юни 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Реалност ли са американските кибератаки срещу руската електроенергийна система, коментира руското издание „Комсомолская правда“.
Американски журналисти отново поставиха Белия дом в неловко положение. Този път те не съобщават за митичните „руски хакери“, за които твърдяха, че са помогнали на президента Доналд Тръмп да спечели изборите преди три години, а за съвсем реални операции на Пентагона срещу Москва. "Съединените щати засилват интернет атаките срещу руските енергийни системи", пише един от най-влиятелните отвъдморски вестници, The New York Times(NYT).
Това може да се нарече юбилеен отчет. Точно преди 10 години, през юни 2009 г., беше създадена специална структура за такива задачи - Кибернетичното командване на въоръжените сили на САЩ. Сега под негово командване са повече от шест хиляди щикове и саби - в смисъл бойни хакери.
Но самият Тръмп не беше доволен от подобни триумфални доклади. "Това е акт на предателство от страна на някога велик вестник, а самата история е също толкова невярна", пише той в своя „Туитър“. Кой е прав: президентът или репортерите? Политическият анализатор и експертът по кибертехнология, експерт на Уралския информационен и аналитичен център Михаил Фрибен отговори на въпросите на КП.

1. Ако Тръмп отрече всичко, има ли за какво да се безпокоим?

Въпросът е, че тази критиката му бе отправена по странен начин. Тръмп да нарече журналистите "лъжци", "глупаци" или "писачи на фалшиви новини" (както обикновено прави), не би имало причина за безпокойство. Но магнатът подчерта, че журналистите от NYT са „врагове на народа и предатели“. Той дори ги заплашваше с определени „последствия“. А какво е предателство? Например, разкриването на военни тайни. По този начин президентът по невнимание го остави да се изплъзне: кибератаките върху руските енергийни системи са реалност.

2. Могат ли действително да причинят вреди?

Най-важните обекти, ядрени или водноелектрически централи, са надеждно защитени. Техните контролни центрове, като правило, дори не разполагат с интернет връзка и е изключително трудно да се пречупи такава „цифрова крепост“ отвън. Но на ниво разпределителни мрежи, които доставят топлина и светлина на апартаменти и фабрики, ситуацията е много по-тъжна. Много от тези мрежи принадлежат на частни компании и често те не искат да харчат пари за „прекомерни“, от тяхна гледна точка, мерки за киберсигурност.

3. Каква е крайната цел на атаките?

Ако един мегаполис остане без електричество, хаосът ще започне след няколко часа. Което може успешно да се използва за разпалване на граждански протести, например "цветна революция". Но дори и това не е важно. Защо NYT публикува скандална статия в момента?
Този вестник се контролира от опонентите на Тръмп. Срещата на върха на Г-20 ще се състои в Осака на 28-29 юни, където е възможна нова среща между президентите на Русия и САЩ. Но е трудно да погледнете в очите на партньора си, когато най-големият ви вестник докладва за вашите специални операции срещу него. Затова противниците на помирението между двете страни използват всяка възможност, включително и настоящите подхвърляния в медиите, за да подкопаят руско-американските отношения.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Тръмп обвини американски вестник във „виртуална измяна“ заради информацията за кибератаки срещу Русия

The Guardian: Доналд Тръмп обвини американски вестник във „виртуална измяна“ заради информацията за кибератаки срещу Русия

16 Юни 2019 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп в събота обвини The New York Times във "виртуален акт на държавна измяна", след като изданието съобщи, че САЩ са увеличили цифровите нахлувания в руската електрическа мрежа, пише британският вестник The Guardian.
Настоящите и бивши правителствени служители описаха класифицираните опити за въвеждане на американски компютърен код в руската електрическа мрежа и други цели, съобщава вестникът.
Действието е предназначено отчасти като предупреждение, но също така и за осигуряване на възможност на САЩ за провеждане на кибер-удари в случай на сериозен конфликт между САЩ и Русия.
Тръмп съобщи, че обвиненията са „неверни“, като нарече медиите „корумпирани“ и повтори обвиненията, че журналистите са „враг на народа“.
„Смятате ли, че „неуспешният The New York Times” е измислил история, в която се казва, че Съединените щати значително увеличават кибер атаките върху Русия, пише той.
"Това е виртуален акт на измяна от някога великия вестник, който толкова отчаяно се нуждае от история, всякаква история, макар и лоша за нашата страна", пише Тръмп.
Статията в The New York Times дойде след разследване на американския специален прокурор Робърт Мюлер за предполагаемо хакване от страна на руската разузнавателна агенция ГРУ и манипулиране от социалните медии от руската агенция за интернет изследвания в полза на предизборната кампания на Тръмп.
Мюлер подробно разгледа тревожния брой контакти между кампанията на Тръмп и Русия преди изборите през 2016 г.
Тръмп твърди, че докладът го е оневинил от нарушения. По въпроса за възпрепятстването на правосъдието в доклада не се заключава, че Тръмп е извършил престъпление, но Мюлер пише, че „той също не го оправдава“.
В своята съботна статия The New York Times описва „голямото колебание на службите да представят детайли за операциите срещу Русия, заради загрижеността си за неговата реакция - и възможността той да го отхвърли или да го обсъди с чуждестранни служители“.
Американският вестник също така цитира официалните представители на Съвета за национална сигурност, които казват, че нямат опасения за сигурността във връзка с докладването на вестниците за цифровите атаки, вероятно показвайки, че някои от намесите са предназначени да бъдат забелязани от руснаците.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: САЩ са зачестили кибератаките срещу руската електропреносна система

The New York Times: САЩ са зачестили кибератаките срещу руската електропреносна система

15 Юни 2019 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. През изминалата година американските разузнавателни агенции са станали много по-активни, отколкото преди, опитвайки се да вкарат злонамерен софтуер в руската електропреносна мрежа, пише авторитетният американски вестник The New York Times.
Според източници - бивши и настоящи служители, става дума за програми, чрез които САЩ могат да събират информация за руската електроенергийна система, а също и, вероятно, да изключват някои от нейните елементи. "Тези действия са предприeмат много по-агресивно през изминалата година," цитират в публикацията думите на един от източниците. "Ние правим това в мащаб, за който не сме мислили преди няколко години." Според вестника Вашингтон цели да изпрати предупреждения на Владимир Путин за това как настоящата администрация на Тръмп използва новите възможности в киберпространството.
Както е посочено в материала, Съединените щати от 2012 г. се опитват да съберат информация за руската енергийна система, но сега "стратегията се е променила в посока на нападателни действия". "Целта е да се отправи предупреждение, както и при сериозен конфликт САЩ да бъдат в състояние да извършват кибератаки ", отбелязва вестникът.
Според изданието защитниците на подобна агресивна стратегия, заявяват, че тя е закъсняла след като в продължение на години е имало предупреждения, че Русия може да саботира американски централи, газопроводи и петролопроводи, както и водоснабдителни мрежи при евентуален бъдещ конфликт.
"Ключовият въпрос, на който не може да се отговори без достъп до класифицирана информация за операцията, е колко дълбоко са успели САЩ да проникнат в руската система. Само тогава става ясно дали ще бъде възможно да се потопи Русия в тъмнина или да ограничи възможностите на нейните въоръжени сили. На този въпрос не може да се отговори, докато кодът не бъде активиран ”, се посочва в публикацията. Изданието отбелязва, че тези действия на американската страна "също са изпълнени със сериозна опасност от предизвикване на ескалация в ескалиращата студена война между Вашингтон и Москва" в киберпространството.
Както става ясно от публикацията, тези атаки се извършват по-специално от американското кибер-командване. Преди това то е получило разрешение от Конгреса и президентската администрация на Доналд Тръмп да бъде по-активен в киберпространството.
В същото време източниците на публикацията в президентската администрацията отбелязват, че според тях на Тръмп не е предоставена подробна информация за опитите за въвеждане на злонамерен софтуер в руската електрическа мрежа. Както е посочено в материала, американските военни и разузнавачи се опасяват, че американският президент може да нареди да се прекратят тези стъпки или да ги обсъди с представители на други държави.
Според публикацията, Съединените щати все още не са се опитвали да изключват някакви елементи на електрическата мрежа. Според вестника Кибер-командването вече е работило по план за създаване на проблеми с електрозахранването в Иран в случай на конфликт между Техеран и Вашингтон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 2019 г.
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 20...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.