НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Населението в региона е едно от най-грамотните в епохата на Възраждането

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Населението в региона е едно от най-грамотните в епохата на Възраждането

17 Юни 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Населението в Казанлък е едно от най-грамотните в епохата на Възраждането. Това каза в интервю за предаването „Съкровищница на тайните“ на Радио „Фокус“ Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Като център на Розовата долина Казанлък е и средище в годините на Възраждането. Той е своеобразна пресечна точка между развити и на моменти бурно развиващи се центрове като Габрово, Копривщица и Пловдив, каза още той. „С определеното подобрение на икономическата конюнктура в средата на 19 век и малко след това Казанлък добива възможност, а и желание на неговите жители и голяма част от обществото, да следва модерните тенденции. Ще припомня, че едно от първите класни училища, едно от първите на практика в цялото ни българско землище, е основано в Казанлък и въпреки че настоятелните желания на будителите тогава да привлекат може би най-известния наш педагог от това време Неофит Рилски като главен учител в своето школо, на практика се оказват неуспешни по ред много интересни и субективни причини“, обясни Момчил Маринов. Той припомни, че Казанлък и регионът нямат този мощен емигрантски потенциал, с който разполага да кажем Габрово с множество дарители и спомоществователи. „Малко известен факт е, че през 1875 година в Казанлък е построена първата читалищна сграда, първото читалище, което има материален фонд и изобщо здание, в което да функционира, да общуват основателите на Ученолюбива дружинка „Искра“. Припомням, че първите читалища, дори в момента продължава да се води един доста доброжелателен, но напрегнат спор дали е в Лом, в Шумен, в Свищов. Но факт е, че едно от първите читалища също е в Казанлък, без да влизаме в ролята на някакъв изкуствен местен патриотизъм“, добави Момчил Маринов. Икономическото развитие в този период и възможностите за контактуване в различни сфери водят до нарастване на образователните потребности, респективно и до търсенето на книжнина, все по-модерна, поясни той. „Ясно е, че нарасналите търговски възможности не са закостеняло понятие и няма как с консервативни похвати тези успехи да се задържат“, каза още Момчил Маринов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Два уникални екземпляра на „Рибния буквар“ на Петър Берон се съхраняват в музея в града

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Два уникални екземпляра на „Рибния буквар“ на Петър Берон се съхраняват в музея в града

17 Юни 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Два уникални екземпляра на „Рибния буквар“ на Петър Берон се съхраняват в Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Това каза в интервю за предаването „Съкровищница на тайните“ на Радио „Фокус“ Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Той отбеляза, че музеят, който скоро ще навърши 120 години, е основан през 1901 година от родолюбивия казанлъчанин Петър Топузов. „След това Димитър Чорбаджийски „Чудомир“ го развива и го утвърждава в българската културна традиция. Музеят пази много образци от епохата на нашето възраждане, свързан е с книжовната ни традиция и постижения тогава“, каза още Момчил Маринов. Историческият музей "Искра" е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. В него се съхраняват над 70 000 оригинални експоната, отразяващи богатата материална и духовна култура на Казанлъшкия край. Музеят опазва изследва и популяризира цялото историческо наследство на Казанлъшкия регион, в това число и всички тракийски гробници от Долината на тракийските владетели. Музеят работи всеки ден, включително събота и неделя от 09:00 до 17:30 часа, добави директорът Момчил Маринов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.