НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Населението в региона е едно от най-грамотните в епохата на Възраждането

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Населението в региона е едно от най-грамотните в епохата на Възраждането

17 Юни 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Населението в Казанлък е едно от най-грамотните в епохата на Възраждането. Това каза в интервю за предаването „Съкровищница на тайните“ на Радио „Фокус“ Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Като център на Розовата долина Казанлък е и средище в годините на Възраждането. Той е своеобразна пресечна точка между развити и на моменти бурно развиващи се центрове като Габрово, Копривщица и Пловдив, каза още той. „С определеното подобрение на икономическата конюнктура в средата на 19 век и малко след това Казанлък добива възможност, а и желание на неговите жители и голяма част от обществото, да следва модерните тенденции. Ще припомня, че едно от първите класни училища, едно от първите на практика в цялото ни българско землище, е основано в Казанлък и въпреки че настоятелните желания на будителите тогава да привлекат може би най-известния наш педагог от това време Неофит Рилски като главен учител в своето школо, на практика се оказват неуспешни по ред много интересни и субективни причини“, обясни Момчил Маринов. Той припомни, че Казанлък и регионът нямат този мощен емигрантски потенциал, с който разполага да кажем Габрово с множество дарители и спомоществователи. „Малко известен факт е, че през 1875 година в Казанлък е построена първата читалищна сграда, първото читалище, което има материален фонд и изобщо здание, в което да функционира, да общуват основателите на Ученолюбива дружинка „Искра“. Припомням, че първите читалища, дори в момента продължава да се води един доста доброжелателен, но напрегнат спор дали е в Лом, в Шумен, в Свищов. Но факт е, че едно от първите читалища също е в Казанлък, без да влизаме в ролята на някакъв изкуствен местен патриотизъм“, добави Момчил Маринов. Икономическото развитие в този период и възможностите за контактуване в различни сфери водят до нарастване на образователните потребности, респективно и до търсенето на книжнина, все по-модерна, поясни той. „Ясно е, че нарасналите търговски възможности не са закостеняло понятие и няма как с консервативни похвати тези успехи да се задържат“, каза още Момчил Маринов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Два уникални екземпляра на „Рибния буквар“ на Петър Берон се съхраняват в музея в града

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Два уникални екземпляра на „Рибния буквар“ на Петър Берон се съхраняват в музея в града

17 Юни 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Два уникални екземпляра на „Рибния буквар“ на Петър Берон се съхраняват в Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Това каза в интервю за предаването „Съкровищница на тайните“ на Радио „Фокус“ Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Той отбеляза, че музеят, който скоро ще навърши 120 години, е основан през 1901 година от родолюбивия казанлъчанин Петър Топузов. „След това Димитър Чорбаджийски „Чудомир“ го развива и го утвърждава в българската културна традиция. Музеят пази много образци от епохата на нашето възраждане, свързан е с книжовната ни традиция и постижения тогава“, каза още Момчил Маринов. Историческият музей "Искра" е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. В него се съхраняват над 70 000 оригинални експоната, отразяващи богатата материална и духовна култура на Казанлъшкия край. Музеят опазва изследва и популяризира цялото историческо наследство на Казанлъшкия регион, в това число и всички тракийски гробници от Долината на тракийските владетели. Музеят работи всеки ден, включително събота и неделя от 09:00 до 17:30 часа, добави директорът Момчил Маринов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.