НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Дмитрий Песков допусна хипотетичната възможност САЩ да започнат кибервойна срещу Русия

ТАСС: Дмитрий Песков допусна хипотетичната възможност САЩ да започнат кибервойна срещу Русия

17 Юни 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков счита, че хипотетична кибервойна между САЩ и Русия е възможна. Той заяви това пред журналистите в коментар за твърденията на The New York Times, че в течение на последната година американските спецслужби са започнали много по-активно да внедряват вредоносно програмно осигуряване в енергийната система на Русия, предава ТАСС.
Песков напомни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп вече опроверга тази съобщения.
„Но ако допуснем, че някои държавни ведомства се занимават с това, без да информират държавния глава, то, със сигурност, тази информация свидетелства за хипотетичната възможност, да го кажем така, за кибервойна и кибервоенни действия спрямо Русия“, заяви той.
Представителят на Кремъл припомни, че руската страна неведнъж е казвала, че „нашите стратегически жизнено важни области на икономиката са били подлагани и продължават да са обект на кибератаки от чужбина“. „Със съжаление можем да го констатираме“, отбеляза прессекретарят на Владимир Путин, като посочи, че съответните руски служби водят постоянна борба с това явление, за да не допуснат да се нанесе вреда на руската икономика и нейните чувствителни отрасли.
Песков помоли да не се забравя, че „именно президентът Путин, именно руската страна неведнъж са се опитвали да инициират международно сътрудничество за общо противодействие на всякакви проявления на киберпрестъпност“. „За съжаление, американските партньори никога не откликваха на нашите предложения“, заключи той.
По-рано публикацията на The New York Times бе опровергана от американския президент Доналд Тръмп, който написа в „Туитър“, че това „фактически е държавна измяна от страна на някога великолепния вестник, който толкова отчаяно се нуждае от сензация, всякаква сензация, дори тя да нанася вреда на страната“.
Ежедневникът, позовавайки се на неназовани източници, твърди, че Вашингтон в течение на последната година е зачестил опитите да внедри в енергийната система на Русия вирусни програми. С тяхна помощ САЩ са могли да събират информация за руската енергосистема, както и, предположително, да изключи някои от нейните елементи.
По-рано официални представители на Пентагона не отговориха на молба на ТАСС да изяснят дали твърденията в публикацията са верни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская Правда: Реалност ли са американските кибератаки срещу руската електроенергийна система

„Комсомолская Правда: Реалност ли са американските кибератаки срещу руската електроенергийна система

16 Юни 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Реалност ли са американските кибератаки срещу руската електроенергийна система, коментира руското издание „Комсомолская правда“.
Американски журналисти отново поставиха Белия дом в неловко положение. Този път те не съобщават за митичните „руски хакери“, за които твърдяха, че са помогнали на президента Доналд Тръмп да спечели изборите преди три години, а за съвсем реални операции на Пентагона срещу Москва. "Съединените щати засилват интернет атаките срещу руските енергийни системи", пише един от най-влиятелните отвъдморски вестници, The New York Times(NYT).
Това може да се нарече юбилеен отчет. Точно преди 10 години, през юни 2009 г., беше създадена специална структура за такива задачи - Кибернетичното командване на въоръжените сили на САЩ. Сега под негово командване са повече от шест хиляди щикове и саби - в смисъл бойни хакери.
Но самият Тръмп не беше доволен от подобни триумфални доклади. "Това е акт на предателство от страна на някога велик вестник, а самата история е също толкова невярна", пише той в своя „Туитър“. Кой е прав: президентът или репортерите? Политическият анализатор и експертът по кибертехнология, експерт на Уралския информационен и аналитичен център Михаил Фрибен отговори на въпросите на КП.

1. Ако Тръмп отрече всичко, има ли за какво да се безпокоим?

Въпросът е, че тази критиката му бе отправена по странен начин. Тръмп да нарече журналистите "лъжци", "глупаци" или "писачи на фалшиви новини" (както обикновено прави), не би имало причина за безпокойство. Но магнатът подчерта, че журналистите от NYT са „врагове на народа и предатели“. Той дори ги заплашваше с определени „последствия“. А какво е предателство? Например, разкриването на военни тайни. По този начин президентът по невнимание го остави да се изплъзне: кибератаките върху руските енергийни системи са реалност.

2. Могат ли действително да причинят вреди?

Най-важните обекти, ядрени или водноелектрически централи, са надеждно защитени. Техните контролни центрове, като правило, дори не разполагат с интернет връзка и е изключително трудно да се пречупи такава „цифрова крепост“ отвън. Но на ниво разпределителни мрежи, които доставят топлина и светлина на апартаменти и фабрики, ситуацията е много по-тъжна. Много от тези мрежи принадлежат на частни компании и често те не искат да харчат пари за „прекомерни“, от тяхна гледна точка, мерки за киберсигурност.

3. Каква е крайната цел на атаките?

Ако един мегаполис остане без електричество, хаосът ще започне след няколко часа. Което може успешно да се използва за разпалване на граждански протести, например "цветна революция". Но дори и това не е важно. Защо NYT публикува скандална статия в момента?
Този вестник се контролира от опонентите на Тръмп. Срещата на върха на Г-20 ще се състои в Осака на 28-29 юни, където е възможна нова среща между президентите на Русия и САЩ. Но е трудно да погледнете в очите на партньора си, когато най-големият ви вестник докладва за вашите специални операции срещу него. Затова противниците на помирението между двете страни използват всяка възможност, включително и настоящите подхвърляния в медиите, за да подкопаят руско-американските отношения.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: САЩ са зачестили кибератаките срещу руската електропреносна система

The New York Times: САЩ са зачестили кибератаките срещу руската електропреносна система

15 Юни 2019 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. През изминалата година американските разузнавателни агенции са станали много по-активни, отколкото преди, опитвайки се да вкарат злонамерен софтуер в руската електропреносна мрежа, пише авторитетният американски вестник The New York Times.
Според източници - бивши и настоящи служители, става дума за програми, чрез които САЩ могат да събират информация за руската електроенергийна система, а също и, вероятно, да изключват някои от нейните елементи. "Тези действия са предприeмат много по-агресивно през изминалата година," цитират в публикацията думите на един от източниците. "Ние правим това в мащаб, за който не сме мислили преди няколко години." Според вестника Вашингтон цели да изпрати предупреждения на Владимир Путин за това как настоящата администрация на Тръмп използва новите възможности в киберпространството.
Както е посочено в материала, Съединените щати от 2012 г. се опитват да съберат информация за руската енергийна система, но сега "стратегията се е променила в посока на нападателни действия". "Целта е да се отправи предупреждение, както и при сериозен конфликт САЩ да бъдат в състояние да извършват кибератаки ", отбелязва вестникът.
Според изданието защитниците на подобна агресивна стратегия, заявяват, че тя е закъсняла след като в продължение на години е имало предупреждения, че Русия може да саботира американски централи, газопроводи и петролопроводи, както и водоснабдителни мрежи при евентуален бъдещ конфликт.
"Ключовият въпрос, на който не може да се отговори без достъп до класифицирана информация за операцията, е колко дълбоко са успели САЩ да проникнат в руската система. Само тогава става ясно дали ще бъде възможно да се потопи Русия в тъмнина или да ограничи възможностите на нейните въоръжени сили. На този въпрос не може да се отговори, докато кодът не бъде активиран ”, се посочва в публикацията. Изданието отбелязва, че тези действия на американската страна "също са изпълнени със сериозна опасност от предизвикване на ескалация в ескалиращата студена война между Вашингтон и Москва" в киберпространството.
Както става ясно от публикацията, тези атаки се извършват по-специално от американското кибер-командване. Преди това то е получило разрешение от Конгреса и президентската администрация на Доналд Тръмп да бъде по-активен в киберпространството.
В същото време източниците на публикацията в президентската администрацията отбелязват, че според тях на Тръмп не е предоставена подробна информация за опитите за въвеждане на злонамерен софтуер в руската електрическа мрежа. Както е посочено в материала, американските военни и разузнавачи се опасяват, че американският президент може да нареди да се прекратят тези стъпки или да ги обсъди с представители на други държави.
Според публикацията, Съединените щати все още не са се опитвали да изключват някакви елементи на електрическата мрежа. Според вестника Кибер-командването вече е работило по план за създаване на проблеми с електрозахранването в Иран в случай на конфликт между Техеран и Вашингтон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.