НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Свлачището в село Калайджии се е активизирало в следствие на поройните дъждове от последните дни

Велико Търново: Свлачището в село Калайджии се е активизирало в следствие на поройните дъждове от последните дни

13 Юни 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Свлачището в село Калайджии се е активизирало в следствие на поройните дъждове от последните дни. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Община Златарица Пенчо Чанев. Той припомни, че процесът е стартирал още миналата година, но в следствие на обилните валежи от началото на месеца се е свлякла още земя. Пропаднал е и електрически стълб, като в последствие екипите на електроразпределителната компания са пуснали допълнителен кабел, който да захрани селото с ток. Чанев посочи, че размерите на свлачището вече са 5 дка. То засяга кръстовището на улиците „Трета“ и „Четвърта“, а отстоянието до най-близката къща е около 3 метра. Кметът на Златарица подчерта, че има сериозна заплаха за живеещото в близост население, ако дъждовете продължат и през следващите дни. Той допълни, че е бил създаден проект за укрепването на свлачището още миналата година, когато то се е образувало. Проектът, който е на стойност близо 600 000 лева, е подаден в Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, но не е получил одобрение. В момента общинската администрация проверява въпроса дали може да кандидатства пред комисията за финансиране повторно, в рамките на една календарна година, с един и същи проект. Предстои в утрешния ден комисия, назначена със заповед на кмета, да направи повторен оглед на засегнатия от свлачищния процес район в село Калайджии.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Тодоранов, Регионален фермерски съюз – Павликени: Тепърва ще се установяват щетите върху есенниците във Великотърновско, причинени в следствие на проливните дъждове

Румен Тодоранов, Регионален фермерски съюз – Павликени: Тепърва ще се установяват щетите върху есенниците във Великотърновско, причинени в следствие на проливните дъждове

12 Юни 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Тепърва ще се установяват щетите върху есенниците във Великотърновско, причинени в следствие на проливните дъждове през последните седмици. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Румен Тодоранов, председател на Регионален фермерски съюз – Павликени и представител за региона на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Той посочи, че за момента няма данни за пропаднали площи в района на Павликени, Велико Търново и Свищов. Щетите ще бъдат оценени след две седмици, когато се очаква да започне жътвата, ако времето позволява. Тодоранов подчерта, че в момента пшеницата все още е във фаза на зреене и прогнозира, че ако продължи да вали и през следващите седмици, това ще доведе и до влошаване на качеството на зърното. „Ако времето се задържи топло и без валежи, няма да има проблем с качеството, но ако продължи да вали и през следващата седмица, проблемите ще започнат, както се случи миналата година, когато пшеницата покълна на класа заради влагата, а оттам и качеството се вложи“, посочи Тодоранов.
Той съобщи, че на места жътвата на ечемик вече е започнала, но са ожънати много малки площи и то при влажност 17-18%. Зърнопроизводителят припомни, че влажността на реколтата трябва да е 13-14%, за да се започне жътва. По думите му тя ще стартира още в първите няколко дни, в които времето се задържи добро. Жътвата на пшеница и рапица се очаква да започне до 10 дни или две седмици, при добри атмосферни условия. „Подготвени сме за жътва. Машини чакат, стига времето да е с нас“, допълни Тодоранов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С 29 см се е покачило нивото на река Янтра в кв. „Чолаковци“ през последното денонощие

Велико Търново: С 29 см се е покачило нивото на река Янтра в кв. „Чолаковци“ през последното денонощие

12 Юни 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С 29 см се е покачило нивото на река Янтра в кв. „Чолаковци“ във Велико Търново през последното денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория в града. В 8.00 часа тази сутрин там са измерени 152 см, при критични стойности 650 см. С 13 см се е покачило нивото на реката при село Каранци в община Полски Тръмбеш. Измереното ниво тази сутрин е 171 см, при критични стойности 500 см. С 82 см по-ниско е нивото на река Джулюница при лясковското село Джулюница - 141 см. Голяма река при Стражица е 97 см. Отчита се понижение с 8 см.
Прогнозираните водни количества за 12, 13 и 14 юни ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. В резултат на валежи днес ще има краткотрайни повишения във водосбора, като по-значителни ще бъдат те в планинските части от водосбора (по основната река и в притока ѝ р. Лефеджа – р. Джулюница и р. Голяма река). През следващите три дни нивата на наблюдаваните реки във водосбора ще се понижават, като вследствие на оттичане до 13 юни ще има повишение в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.