НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Валентин Василев, обществен посредник: Представители на Детския парламент – Благоевград се включиха в подготовката за изложбата за „Почетните граждани на Благоевград“

Доц. д-р Валентин Василев, обществен посредник: Представители на Детския парламент – Благоевград се включиха в подготовката за изложбата за „Почетните граждани на Благоевград“

13 Юни 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Представители на Детския парламент – Благоевград се включиха в подготовката за изложбата за „Почетните граждани на Благоевград“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Валентин Василев, обществен посредник на Благоевград. Той добави, че изложбата ще бъде представена от 10.30 часа на 14 юни във фоайето на Регионален исторически музей – Благоевград. „Изключително приятно ми е, че от Детския парламент прегърнаха идеята като едни млади хора с голямо любопитство и с широко отворени очи. Заедно съгласувахме идеите. Също така те опознаваха хората като виждаха някои от тях за първи път на снимки. За мен това е една много перспективна идея и се радвам, че Детски парламент – Благоевград я прегърна с широки обятия“, коментира доц. д-р Валентин Василев.
Общественият посредник заяви също, че в изложбата ще бъдат представени хора, които са оставили отпечатък на Благоевград. По думите му почетните граждани се избират по предложение на кмета или на инициативните групи. „Няма периодичност, която да е фиксирана. Общинският съвет разглежда на всички негови комисии. Практиката показва, че е имало години, в които не е имало избрани граждани и години, в които те са били повече. Процедурата е чрез номинации от различни организации и респективно от общината и кмета. Разглежда се на Общински съвет и се гласува и присъжда почетното звание“, коментира доц. Василев. Той заяви, че е необходимо да се има предвид, че някои от почетните граждани в изложбата не са сред нас. „Ние сме поканили техни наследници, роднини и близки, които за наша радост и умиление приеха да бъдат сред нас. Ще има известни спортисти, хора на изкуството, хора от областта на управлението на нашия град, архитекти, лекари и хора, които са оставили отпечатък на Благоевград от гледна точка на неговото градоустройство“, заяви доц. д-р Валентин Василев.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Борумов, Детски парламент – Благоевград: Почетните граждани са хора, които трябва да ни служат за пример

Димитър Борумов, Детски парламент – Благоевград: Почетните граждани са хора, които трябва да ни служат за пример

13 Юни 2019 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Почетните граждани са хора, които трябва да ни служат за пример. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Борумов, председател на Детски парламент – Благоевград. Той посочи, че подготовката за изложбата „Почетните граждани на Благоевград“ върви чудесно. „Много добре се разбираме с доц. Валентин Василев. Лесно намираме общ език като искам да кажа, че изложбата се получава на едно много добро ниво. Надяваме се, че всичко ще премине по план“, заяви Димитър Борумов. По думите му официалното откриване на изложбата ще се проведе в Регионален исторически музей – Благоевград от 17.00 часа на 14 юни. „Тя представлява снимки на почетните граждани на Благоевград. Чрез изложбата благоевградчани ще бъдат запознати с делото им“, добави Димитър Борумов.
Той отбеляза също, че Детски парламент – Благоевград през лятото също ще се включи в различни инициативи. „Лятото е време за почивка, но въпреки това ще се включим в някои инициативи. Плануваме нещо, което е свързано със завършването на всички ученици като ще видим как ще се състои самата инициатива“, каза още Димитър Борумов. По думите му представителите на Детския парламент ще се включат в доброволческа група за фестивал този месец. „Плануваме и дейности с доцент Василев като имаме реализирани дейности и от близкото минало“, добави Димитър Борумов.
„Положихме труд и усилия за организирането на изложбата „Почетните граждани на Благоевград“, заяви той. „Видяхме имената и потърсихме информация за различните почетни граждани. Търсенето на информация беше трудно, но с екипът на доц. д-р Валентин Василев успяхме да намерим необходимата информация и снимки“, каза още Димитър Борумов. Той допълни, че са се свързали с роднините на почетните граждани. „Трудното нещо беше намирането на информация за хора, които не са толкова известни в национален план, а по-скоро в регионален. По тази причина ни беше необходим достъп до техни близки, за да можем да намерим по-актуална информация. Те ни съдействаха и успяхме да направим един подбор на информацията, след което я редуцирахме, за да може да бъде представена по един много удобен за четене начин“, заяви Димитър Борумов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 39 фотокомпозиции представят почетните граждани на Общината

Благоевград: 39 фотокомпозиции представят почетните граждани на Общината

13 Юни 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Фотоизложба, посветена на почетните граждани на Община Благоевград, ще бъде открита на 14 юни (петък). Съобщиха от пресцентъра на Общината. Изложбата е по инициатива на oбществения посредник на община Благоевград доц. д-р Валентин Василев и Детски парламент към Община Благоевград. Чрез фотоплатната присъстващите ще се запознаят с видните граждани, допринесли за развитието на Благоевград и утвърждаването му като културен и образователен център. От Детски парламент са подготвили и анотации за дейностите на почетните граждани, които ще бъдат разказани по време на откриването на изложбата. В знак на признателност инициаторите на експозицията са приготвили плакети-грамоти, които ще бъдат връчени на почетни граждани и техни роднини.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.