НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: ВиК има готовност да възстанови водоподаването в кв. „Пастир“ в Генерал Тошево

Добрич: ВиК има готовност да възстанови водоподаването в кв. „Пастир“ в Генерал Тошево

17 Май 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Добрич. ВиК има готовност да възстанови след 10.00 часа водоподаването в кв. „Пастир“ в град Генерал Тошево. Това става ясно след проведено вчера в Областна управа заседание на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. По разпореждане на областния управител Красимир Кирилов още снощи Община Генерал Тошево заедно с кметския наместник на квартала, подпомогнати от служителите на полицията, трябваше да обходят домовете на жителите на квартала и да ги информират срещу подпис за това, че водата не е годна за пиене и готвене. По случая със замърсяване на водата е образувано досъдебно производство.
Над 20 дни жителите на квартала са без вода. Д-р Николинка Минчева, зам.-директор на Регионална здравна инспекция в Добрич, информира, че през всички тези дни са извършени максимални действия за почистване на системата за водоснабдяване. Случаят със замърсяване на водопровода е прецедент в страната, като това неудобство стана причина за ескалиране на напрежението сред жителите на кв. „Пастир“. Преди дни те заявиха, че ще започнат мирен протест, ако не бъде намерено решение на проблема. В Областна администрация – Добрич е получено писмо от главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. В писмото е посочено, че в Министерството на здравеопазването има постъпили писма от Министерството на регионалното развитие и „ВиК Добрич“ АД, с които се иска отмяна на въведената забрана за водоподаване, съобщават от пресцентъра на Областната администрация.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Димитров, кмет на Генерал Тошево: Премиерът Борисов пое ангажимент да бъде възстановено спряното от 22 дни водоподаване в кв. „Пастир“

Валентин Димитров, кмет на Генерал Тошево: Премиерът Борисов пое ангажимент да бъде възстановено спряното от 22 дни водоподаване в кв. „Пастир“

16 Май 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Борисов пое ангажимент да бъде възстановено спряното от 22 дни водоподаване в кв. „Пастир. Това каза на брифинг в Министерски съвет кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. „Проблемът, за който бях при г-н Борисов, е, че в град Генерал Тошево, кв. „Пастир“ 22 дни е без питейна вода, поради замърсяване с пестициди. „Ангажиментът, който пое г-н Борисов е утре в 11.00 часа да бъде възстановено водоподаването в кв. „Пастир“, но само за битови нужди. Текат и продължават да се правят проби, за да влезе в норма водата на питейни нужди, които да отговарят на изискванията на наредба №9“, добави той. „На по-късен етап ще бъде годна и за пиене. Ангажиментът, който поехме, е да уведомим населението да не ползват водата за питейни нужди“, посочи кметът на Генерал Тошево.
Попитан защо е необходимо премиерът Борисов да разрешава въпрос на регионално ниво, той отговори: „Проблемът трябваше да бъде решен от ВиК Добрич и РЗИ – Добрич. ВиК не беше изпълнило предписанията да въведе в норми съответната вода, а РЗИ очакваше чисти проби.“ „Оказа се, че няма лаборатория в България, която да изследва тези показатели под 0,1 микрограма на литър“, допълни Валентин Димитров.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.