НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„ТВ21“ (Македония): Пендаровски поиска започване на преговорите, Туск: Въпросът не е дали, а кога

„ТВ21“ (Македония): Пендаровски поиска започване на преговорите, Туск: Въпросът не е дали, а кога

13 Юни 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът Стево Пендаровски заяви от Брюксел, че Северна Македония ще бъде по-ефикасна в бъдеще, ако страните-членки вземат решение да започнат присъединителни преговори с нея. Според него това е заради политическата реалност на Балканите. Пендаровски заяви, че е наясно с недостатъците на страната си и с работата, която я чака в бъдеще, предава скопският телевизионен канал „ТВ21“.
Признавайки, че Северна Македония е изпратила всички необходими положителни сигнали, които ЕС очаква от страна кандидатка през последните две години, председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза на Пендаровски, че не всички държави-членки на ЕС са готови да започнат преговорите за присъединяване.
„Не искам да прогнозирам. Направихте всичко, което се очакваше от вас, но ако трябва да съм искрен – не всички страни-членки на ЕС са готови да вземат решение за отваряне на преговорите за членство през идните дни. Аз лично ви уверявам, че е възможно само едно решение – започване на преговорите със Северна Македония и Албания според препоръката на Европейската комисия. Въпросът не е „дали“, а „кога“ ще започнат. Аз съм предпазлив по този въпрос, защото знам, че постигането на консенсус между държавите-членки отнема повече време, отколкото би ми се искало. Но няма съмнение, че мястото на вашата страна и региона е в ЕС“, каза Туск.
Пендаровски и Туск се срещнаха в Европейския съвет в Брюксел в рамките на първото официално посещение на президента Пендаровски. Той ще се срещне и с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини и ще говори на дебата "Приятели на Европа".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Дата за преговорите или през лятото, или през есента, а за мандата на правителството ще се разговаря след срещата Меркел-Заев

„МКД“ (Македония): Дата за преговорите или през лятото, или през есента, а за мандата на правителството ще се разговаря след срещата Меркел-Заев

8 Юни 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония със сигурност ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, въпросът е само дали тя ще обявена през лятото или есента, заяви вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, като освен това предупреди, че големите очаквания носят и големи разочарования, предава скопското електронно издание „МКД“.
Относно обявлението на министър-председателя Зоран Заев, че правителството ще си подаде оставка, ако не получи дата за преговори с Брюксел, Османи заяви, че ще коментира въпроса след срещата между германския канцлер Ангела Меркел и македонския премиер.
По-рано през тази седмица Заев на няколко пъти каза, че ще върне мандата на правителството, ако Скопие не започне преговори с ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Според неофициална информация в проектодокументите на ЕС няма дата за започване на преговори с Македония

„Телма“ (Македония): Според неофициална информация в проектодокументите на ЕС няма дата за започване на преговори с Македония

7 Юни 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Проектът за решения на предстоящия Съвет на ЕС не включва дата за преговори с Македония, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Брюксел, информира скопският телевизионен канал “Телма“.
Тези проекторешения, предстои да бъдат разгледани на експертно, посланическо и министерско равнище, не са окончателни, но засега шансовете за постигане на консенсус между държавите-членки за определяне на дата за преговори са минимални, коментира телевизионния канал.
В заключенията обаче ЕС признава, че Македония е изпълнила условията за започване на преговори. Държавите-членки на ЕС подробно описват изпълнените условия, поставени през миналата година, като съдебната реформа, реформата на разузнавателните служби, на публичната администрация и борбата с корупцията.
За пореден път се приветстват двустранните споразумения с България и Гърция и се подчертава, че Договорът от Преспа е "пример за другите в региона".
"Най-вероятно за сега се очаква Съветът на министрите през юни да заключи, че ще се върне към въпроса за датата за начало на преговори с Албания и Македония през юли", съобщава кореспондентът, цитирайки дипломатически източници.
Междувременно посланикът на ЕС, Самуел Жбогар, заяви в македонския град Берово, че Македония трябва да продължи да лобира за членство в ЕС. След песимистичното изявление, че датата може да бъде отложена за през есента, Жбогар смята, че не е твърде късно да се договори по-ранна дата.
Междувременно премиерът заяви днес, че информацията на Sueddeutsche Zeitung, че германският канцлер Ангела Меркел е против предоставянето на дата за преговори с ЕС на Македония, е стара. Той каза, че очаква през юни или юли страната да получи дата.
Германският вестник "Sueddeutsche Zeitung" съобщи днес, че германският канцлер Ангела Меркел е изразила негативна позиция за ускоряване на преговорите с Македония. Позовавайки се на свои неназовани източници, изданието пише, че на заседание на Комитета по европейска политика на Бундестага Меркел е дала да се разбере, че решение за датата на преговорите може да се вземе "най-рано през октомври".
Според изданието канцлерът се е изправил срещу своите коалиционни партньори от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), които настояват за гласуване на дата още на Европейския съвет на 18 юни. Държавният министър Майкъл Рот от ГСДП в комисията по европейска политика във вторник категорично подкрепи началото на преговорите за присъединяване, но не намери подкрепа от ХДС и ХСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Мисията на Северна Македония за Макрон

Politico: Мисията на Северна Македония за Макрон

7 Юни 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. За да получат „зелена светлина“ за започване на преговори за членство в Европейския съюз, Скопие и Тирана трябва да убедят един човек – държавния глава на Франция Еманюел Макрон, отбелязват в европейската редакция на изданието Politico.
Северна Македония вече промени името си. Сега се опитва да промени съзнанието си. Балканската страна, заедно със съседна Албания, се стреми да получи дата този месец, за да започне преговори за членство в ЕС. За втора поредна година Европейската комисия препоръча започването на такива с двете страни. Но правителствата на страните-членки на ЕС ще вземат решение, което ще разкрие много за това как те предвиждат бъдещето на Съюза и неговите отношения със Западните Балкани.
Преди година Франция пое водещата роля в блокирането на началото на преговорите с двете страни. Властите в Париж продължават да изразяват скептицизъм, като подчертават, че Северна Македония и Албания трябва да се справят с демокрацията и върховенството на закона и че ЕС трябва да се реформира преди разширяването.
Твърдата линия на Франция е особено притеснителна за Северна Македония, страна с около два милиона души, която дори е стигна дотам да промени името сикато част от споразумение за уреждане на дългогодишен спор с Гърция, която блокира пътя й към членство в ЕС и НАТО.
Франция все още не е решила дали да подкрепи началото на преговорите за членство в ЕС за Северна Македония или Албания, според официален представител на Елисейския дворец. За да противодейства на френския скептицизъм, Скопие се опитва да заложи на ентусиазма на Макрон за европейския проект. В интервю за Politico външният министър на Северна Македония Никола Димитров предложи блокирането на преговорите за членство да не сe обвързват с желанието на френския президент да ръководи и укрепва Европейския съюз.
„Работата ми е да поясня, че ще бъде трудно да се разглежда като страна, която има амбиция да води Европа и да оформи Европа, и в същото време да бъде държава, която пропуска възможности за успех в Европа", подчерта Димитров.
Според първия дипломат на Скопие, че перспективата за членство в ЕС ще помогне на Северна Македония да се приближи към стандартите на ЕС в области като отчетност за политиците, свобода на медиите и конкурентоспособност на икономиката. Като такова разширяването е начин да се демонстрира силата на „европейския магнетизъм", заяви Димитров.
Той отбеляза, че не само Европейската комисия е обявила, че страната му се движи в правилната посока, и припомни за оценките на мозъчните тръстове, неправителствените организации и Държавния департамент на САЩ, които отчитат напредък по редица показатели, от независимостта на съдебната власт до свободата на медиите.
„Успяхме да поставим страните-членки в светлината на прожекторите и да създадем атмосфера, в която е почти неудобно да се каже „не“ на македонското досие тази година", категоричен бе Димитров. „Защото това застрашава сериозността на ЕС по отношение на регион, който е географски в рамките на ЕС, обкръжен от държави-членки на ЕС. Затова доверието на ЕС е заложено на карта сега".
Дали тези аргументи ще окажат значително въздействие върху Макрон - и страни като Нидерландия и Дания, които също изразиха скептицизъм по отношение на разширяването - остава неясно. Министрите на ЕС трябва да преразгледат двете молби за членство на среща в Люксембург на 18 юни, въпреки че те могат да отложат решението за по-късно през годината. Необходимо е единодушно решение за отправяне на покана за преговори за членство.
Представител на Елисейския дворец каза разкри тази седмица, че Франция все още не е решила дали да подкрепи започването на преговори за членство за Северна Македония и Албания. „Винаги сме били наясно, че идеята за ускоряване на разширяването е рискована, защото има лицемерие - ние даваме на тези страни усещането, че те ще бъдат в Европа утре, когато в действителност това отнема много време", обясни източникът, пожелал анонимност. „И даваме впечатлението на нашето обществено мнение, че единствената политика е разширяването, а не задълбочаването на [ЕС] на първо място".
Длъжностното лице заяви, че Париж ще вземе решение „по френско-германски път" - забележка, която подсказва, че Париж и Берлин могат да се опитат да намерят обща позиция като част от по-широки дискусии по редица въпроси. Това няма да бъде лесна задача, тъй като Германия е много по-положителна по отношение на разширяването, отколкото Франция.
Министърът на европейските въпроси на Германия Михаел Рот обяви миналата седмица, че Северна Македония и Албания са извършили реформите, изисквани от Брюксел, а сега ЕС трябва да изпълни своята страна по сделката. Той също така заяви, че преговорите за членство са добър начин за запазване на влиянието на ЕС в задния си двор, където съперничещи сили като Русия, Китай, Турция и арабските държави от Персийския залив се борят за влияние.
Противниците на разширяването цитират проблеми с организираната престъпност, корупцията и политическия кронизъм, които засягат Западните Балкани, както и на войните от 90-те години на миналия век.
„Докато бяхме заключени в чакалнята, Европа се промени", констатира външният министър на Северна Македония. Димитров подчерта, че неговата страна не иска да се присъедини към ЕС веднага, а само за да започне процеса на преговори за членство. Две други страни от Западните Балкани, Сърбия и Черна гора, вече водят такива.
Но Димитров призна, че през последните години членовете на ЕС се охлаждаха от идеята за разширяване. Приемането на по-бедни страни като България и Румъния се оказа непопулярно в голяма част от Западна Европа. „Пътят е по-труден и по-тесен", призна Димитров, чиято страна беше препоръчана за първи път за преговори за членство от ЕК през 2009 г. „Докато бяхме заключени в чакалнята, Европа се промени".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Защо Меркел се противопоставя на започване на преговори за македонското членство в ЕС

„Вечер“ (Македония): Защо Меркел се противопоставя на започване на преговори за македонското членство в ЕС

7 Юни 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Берлин/Скопие. Електронното издание на скопския вестник „Вечер“ публикува статия, в която обяснява защо канцлерът на ФРГ Ангела Меркел се противопоставя на започването на преговори за македонското членство в Европейския съюз.
Дебатите в Бундестага бяха проведени в четвъртък и като цяло депутатите в германския парламент подкрепиха членството на Северна Македония в НАТО, но влязоха в открит конфликт относно преговорите на страната с ЕС. Въпреки че фокус на заседанието трябваше да бъде ратификацията на Протокола за членство на югозападната ни съседка в НАТО, дискусиите се изместиха към възможното членство на страната в Общността.
Атмосферата бе нажежена от депутата на „Зелени“ Юрген Тритин, който подчерта, че в самото правителство в Берлин има конфликт по отношение на започването на преговорите между Скопие и Брюксел. Меркел се противопоставя на стартирането им, докато Министерството на външните работи ги подкрепя. Партиите от голямата коалиция нямат съгласие по въпроса, подчерта Тритин. А желанието на гражданите на Северна Македония е да бъдат част не само от НАТО, но и от Обединена Европа, подчерта „зеленият“ депутат.
Според Тритин гръцкият премиер Алексис Ципрас е пожертвал политическата си кариера, за да постигне споразумение със Скопие. То ще коства загубата на властта на предстоящите предсрочни избори в Гърция.
„Подозирам, че канцлерът (Меркел) и ХДС искат да отложат разискванията по този въпрос, докато в Гърция не дойде „Нова демокрация“ на власт, за да блокира влизането на Северна Македония в ЕС“, заяви Тритин, напомняйки, че Европейската комисия е дала ясна препоръка относно началото на преговорите.
Критикувайки подобна политика, Тритин попита дали някой иска гражданите на Северна да бъдат третирани като „европейци от втора класа".
„Зеленият“ депутат напомни, че германското външно министерство информира Бундестага още на 8 май, че е необходимо да се обяви началото на преговорите със Северна Македония.
„Ако е така, каква причина правителството и коалицията да не поставят този въпрос пред Бундестага? Досега вече щяхме да сме обсъдили въпроса и щяхме да получим съгласие в Съвета на ЕС“, увери опозиционният политик.
Двама членове на ХДС, Кристиан Шмит и Петър Байер отговориха на забележките на Тритин.
Според първия, изявлението на Тритин няма „връзка с реалността". Той добави, че „членството на Северна Македония в НАТО е готова работа, без значение кой е на власт в Гърция". Той похвали ролята на Северна Македония на Балканите, наричайки я „крепост на мира", която винаги е помагала в най-трудните моменти.
Според Шмит стратегическият интерес на Германия е западните балкански страни да станат част от ЕС. Той увери, че преговорите за членството им ще започнат „скоро". Същевременно той подчерта, че Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори в пакет, макар Тирана да е изправена пред „определени проблеми", които изискват дълго проучване на доклада на ЕК.
На свой ред Петър Байер приветства споразуменията, които Македония постигна с Гърция и България, но критикува нуждата на страната от по-нататъшни усилия в борбата с организираната престъпност, корупцията, съдебната система и публичната администрация.
Депутатите от ХДС на канцлера Ангела Меркел обявиха миналата седмица, че до началото на лятната ваканция в края на юни няма да има време за разглеждане и гласуване на доклада на ЕК за Северна Македония. Ето защо югозападната ни съседка има възможност да получи желаната дата за започване на преговори с ЕС това лято.
Но двама членове на ХДС, Гюнтер Крихбаум и Йохан Вадефул, на свой ред заявиха миналата седмица, че началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания ще бъдат обсъдени в края на септември.
„Не може да действаме прибързано. Подобно нещо не е оправдано пред германските граждани, нито пък е подходящо за двете страни“, коментира Вадефул.
Социалдемократът Карл-Хайнц Брунер похвали компромиса между Скопие и Атина и посочи, че влизането си в НАТО на „Северна Македония не трябва да взима моркова", т.е. започването на преговорите за членство в Общността.
Страната е в сърцето на Европа и е изпълнила всички условия за започване на преговорите, каза Брунер.
Неговият колега от ГСПД, Йосип Юратович, предупреди, че „ако на Северна Македония скоро не се даде искрена перспектива за членство в ЕС, демократите в страната ще бъдат под натиск и в същото време - нашата собствена стратегическа сигурност в Европа".
На ратифицирането на Протокола за членството на Северна Македония в НАТО се противопоставиха популистката „Алтернатива за Германия“ и партията „Левица“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алтернатива за Германия“ за Македония: В страната има голяма корупция, Балканите са само предградие на Европа; ХДС: Присъединяването на Скопие към НАТО ще има голям принос за сигурността в евроатлантическото пространство

„Алтернатива за Германия“ за Македония: В страната има голяма корупция, Балканите са само предградие на Европа; ХДС: Присъединяването на Скопие към НАТО ще има голям принос за сигурността в евроатлантическото пространство

6 Юни 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският парламент проведе обсъждания на закона за ратификация на Протокола за членство на Северна Македония в НАТО. Правителството изрази убеждение, че присъединяването на Скопие към Алианса ще има голям принос за сигурността и стабилността в евроатлантическото пространство, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
В течение на дебата германските депутати свързаха влизането на страната в НАТО с датата за започване на преговори с Европейския съюз. Независимо, че разискванията на доклада на ЕК за Македония трябва да се проведат в друга сесия, все пак част от народните представители имаха забележки, че те се отлагат.
На ратификацията на Протокола за членство се противопоставиха „Алтернатива за Германия“ и Левицата. Петер Бистрон от „АзГ“ похвали Македония за затварянето на балканския маршрут на бежанците през 2016 година, но заяви, че неговата партия ще гласува против членството в НАТО, защото Скопие „има голям проблем с корупцията“, а „Балканите са само предградие на Европа“.
Александър Ной от левицата се противопостави на разширяването на Алианса, като цяло и разкритикува „прозападното правителство в Македония, което интерпретира погрешно референдума за промяна на името“.
Кристиан Шмит от ХДС похвали ролята на Северна Македония на Балканите, наричайки я „крепост на мира“, която винаги е помагала в най-трудните моменти. Според Шмит стратегическият интерес на Германия е западнобалканските страни да станат част от ЕС и обяви, че преговорите ще започнат "скоро".
Колегата на Шмид Питър Бейер приветства споразуменията с Гърция и България, но разкритикува страната за липсата на по-нататъшни усилия в борбата с организираната престъпност, корупцията, реформирането на съдебната система и публичната администрация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Ако не получим дата за преговори може да има предсрочни избори

Зоран Заев: Ако не получим дата за преговори може да има предсрочни избори

6 Юни 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Реконструкцията на македонското правителство зависи от това, дали страната ще получи дата за започване на присъединителни преговори с Европейския съюз през юни или юли, а ако това не се случи, всички възможности са отворени, включително предсрочни парламентарни избори, предава македонският портал „А1 Он“.
Заев е оптимист за започването на преговори с Брюксел, но не изключва възможността за връщане на мандата и избори:
„Ако има отлагане на датата, всички възможности са отворени. Отваряне на вътрешен дебат, изцяло ново правителство, избори и поемане на отговорност, ако вината е наша“, заяви министър-председателят.
Освен това Заев обяви, че през следващата седмица ще има среща с германския канцлер Ангела Меркел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Независен" (Македония): Зоран Заев плаши Брюксел с падане на правителството и връщане на проруски и националистически сили на власт, ако през лятото няма дата от ЕС за преговорите

"Независен" (Македония): Зоран Заев плаши Брюксел с падане на правителството и връщане на проруски и националистически сили на власт, ако през лятото няма дата от ЕС за преговорите

6 Юни 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Скопие/Брюксел. В рамките на посещението си в Брюксел министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че евентуалното забавяне на решението за датата на преговорите от страна на Европейския съюз ще застраши правителството му и може да доведе до връщането на националистическите сили на власт, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Заев направи изявлението пред избрана група журналисти от чуждестранни медии, коментирайки гласуването в германския парламент, от което до голяма степен зависи от определянето на датата на преговорите за македонското членство в ЕС.
За всяко решение относно разширяването на ЕС е необходимо Бундестагът да даде зелена светлина. Ако не бъде взето тази седмица, следващият срок за одобрение на решението от страна на Берлин е 28 юни, след което министрите на ЕС може да определят крайната дата през втората половина на юли, когато ще се срещнат отново в Брюксел.
Повторното отлагане, предупреди Заев, увеличава риска за правителството. Ако не бъде взето през юли, решението ще бъде оставено за Съвета на ЕС през октомври. Това означава, че Бундестагът ще гласува през септември. „Тогава ще има риск да загубим мнозинството в парламента, защото наистина дадохме всичко“, алармира Заев.
Той припомни, че докладът на Европейската комисия за Северна Македония е положителен и че всички без изключение са съгласни, че страната трябва да започне преговори за присъединяване към Общността. Заев също така подчерта, че неговото правителство полага значителни усилия и е поело голям политически риск в процеса на приемане на Преспанското споразумение, което изискваше мнозинство от две трети. Следователно депутатите, на които беше обещано, че подкрепата за договора с Гърция и конституционните промени ще означават отваряне на вратите на ЕС, ще загубят доверие в правителството.
Според Заев подобна ситуация означава връщане на мандата му и предсрочни избори, които биха довели до по-голяма политическа нестабилност и несигурност по отношение на европейските реформи. Съществува риск проруски и националистически партии да се върнат на власт – нещо, което македонският премиер не изключи, ако ЕС не спази думата си.
Сценариите за предстоящите срещи на министрите на ЕС, обясни Заев, са отварянето на преговорите със Северна Македония и Албания в най-добрия случай, да не се започнат преговори с нито една от тези страни, което е най-лошият вариант, или започването на преговори с Македония и отлагането на решението за Албания за по-късно. Премиерът на югозападната ни съседка подчерта, че Нидерландия и Франция имат повече резерви за започване на преговори с Албания, но също и Германия. Това според Заев ще доведе до нестабилност в региона, особено в Косово.
„Те мислят, че ако започнат преговори със Северна Македония, ще се създаде проблем с Албания. Тя ще бъде оставена и ще окаже влияние върху Косово, страхуват се от заплахата от моя приятел Еди Рама за възможни промени в границите или обединение с Косово, но не вярвам в тези неща, защото това ще означава връщане назад от поне десет години за Албания“, заяви македонският премиер пред чуждестранните медии.
Премиерът подчерта, че поради риска от падане на правителството, ако няма преговори с ЕС, той отлага реконструкцията на правителството. „Ако загубя подкрепата на парламента, тогава защо да правя реконструкцията на правителството? Затова чакам, готов съм, нашите граждани знаят, че ще има промени в правителството, но не е нормално да се прави реконструкция, ако правителството падне, може да се наложи да отидем на предсрочни избори, или да получим нов мандат от президента, не е ясно...Но първо Бундестагът трябва да изпрати послание“, повтори Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Ако не получим дата за преговори, правителството може да падне

Зоран Заев: Ако не получим дата за преговори, правителството може да падне

5 Юни 2019 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ако страната не получи дата, правителството може да падне, каза днес Заев в Брюксел. Това е ценно време за страната, ако го загубим, със сигурност няма шанс да го повторим, каза Заев, цитиран от македонския телевизионен канал “Сител“.
Заев каза, че евентуалните избори могат да доведат до подкрепата на пронационалистическите групи.
На форума на Европейската банка за възстановяване и развитие каза, че Европейският съвет трябва да вземе предвид препоръката на ЕК. Според него всяко друго решение ще върне назад процесите на реформи и ще попречи на икономическия напредък, който страната постига. Освен признанията за него, Ципрас и Борисов след постигнатите споразумения, Заев смята, че е време народът да получи признание.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Юнкер обеща да направи „всичко“, за да убеди страните от ЕС да подкрепят започването на преговори с Македония

РСЕ (Македония): Юнкер обеща да направи „всичко“, за да убеди страните от ЕС да подкрепят започването на преговори с Македония

4 Юни 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че не е постигнато съгласие между страните-членки на Общността по въпроса за откриването на преговорите за присъединяване за Северна Македония. Същевременно той увери, че ще направи „всичко“, за да убеди лидерите на ЕС в необходимостта от предприемането на подобна стъпка, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Юнкер подчерта, че е добре запознат с факта, че някои държави-членки имат известна загриженост по отношение на стартирането на преговорите за македонското членство. „Ще направя всичко възможно да ги убедя", увери Юнкер.
Люксембургският политик припомни, че ЕК е дала ясна оценка за Северна Македония – страната е изпълнила всички възможни условия и идва ред на Европейския съюз е да спази обещанието си.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония):  Заев на среща с Юнкер и Хан в Брюксел: Европа трябва да покаже, че държи на думата си

„Канал 5“ (Македония): Заев на среща с Юнкер и Хан в Брюксел: Европа трябва да покаже, че държи на думата си

4 Юни 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев и правителствена делегация на Скопие са в Брюксел до сряда, за да убедят лидерите на Европейския съюз да подкрепят страната на предстоящата среща на върха, предава скопската телевизия „Канал“.
В рамките на деня Заев проведе срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с комисаря по преговорите за разширяването и добросъседските отношения Йоханес Хан.
„Получихме прецизна домашна работа и ни казаха: изпълнете я, а след това и ние ще изпълняваме! Използвахме времето, за да се подготвим за преговорите за присъединяване. Сега са на ред страните-членки и институции на ЕС. Европа трябва да покаже, че държи на думата си“, написа Заев в социалната мрежа „Туитър“ след пресконференцията в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.