НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: 3621 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в областта

Бургас: 3621 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в областта

19 Юни 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. 3621 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в област Бургас. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Виолета Илиева, началник на Регионално управление на образованието – Бургас. По думите й няколко от децата, завършили 7-ми клас, не са се явили на изпита. По справка на Регионалното управление на образованието това са деца, които са се явили на национални олимпиади и оценката олимпиадата им се зачита за оценка от национално външно оценяване.
„Всички явили се ученици днес бяха разпределени в 298 зали, а самото външно оценяване по математика бе организирано и се проведе в 105 училища. Отново изпитът, както по български език и литература, премина в две части. Първата част бе 60 минути, с 30 минути удължена за деца със специални образователни потребности (СОП), а втората част - с продължителност 90 минути, като там децата със СОП имаха възможността да увеличат времето си за писане до 50 минути“, каза още Илиева и уточни, че за всичките 14 заявени деца със СОП са били организирани 14 зали с консултанти и квестори, които са се грижили те също да полокажат своите знания. По думите на Виолета Илиева няма регистрирани случаи на преписване или на други нерегламентирани действия.
„Изпитът вече от 10 години се провежда по тази организация, както националното външно оценяване, така и държавните зрелостни изпити, така че директорите и учителите са свикнали с цялостна организация и към момента няма подадени сигнали за преписвания и анулирания на работите“, посочи началникът на Регионалното управление на образованието в Бургас.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Виолета Илиева, РУО – Бургас: На 21-ви юни за първи път ще се проведе трето национално външно оценяване по чужд език

Инж. Виолета Илиева, РУО – Бургас: На 21-ви юни за първи път ще се проведе трето национално външно оценяване по чужд език

19 Юни 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Бургас. На 21-ви юни за първи път ще се проведе трето национално външно оценяване по чужд език. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) – Бургас. „Всички деца, които до сега са заявили желание да се явят на такова оценяване са го направили, сроковете, които сме подали много по-рано към училищата“, каза още Илиева и уточни, че в две от училищата в ж.к. „Меден рудник“ и в ЦГЧ ще се организират изпитите по три предмета – английски език, френски език и руски език. „Учениците ще имат възможността да проверят своите знания и по чужд език, когато завършват основно образование“, заяви началникът на Регионалното управление на образованието. По думите ѝ по важното, което родители трябва да знаят, е, че тази учебна година заявленията за подаване на подредените желания на учениците в съответните училища-гнезда няма да се осъществява на хартиен носител, както е било досега. „От тази година заявленията ще се подават по електронен носител, затова те трябва или сами да си попълнят заявлението и да го изпратят от вкъщи или ако не могат да направят това, да отидат в училището, в което детето е учило и дежурните учители ще му помогнат да си подреди желанията“, обясни Виолета Илиева и посочи, че като за целта в края на заявлението ученикът трябва да положи подпис, че е съгласен с написаното. „Подаването на заявление за класираните на първия етап ще се извърши от 3-5 юли . До тогава писмените работи ще бъдат проверени и резултатите ще бъдат изнесени в срок. Очакваме това да се случи на 27-ми юни“, посочи Илиева.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцеслава Генова, РУО-Варна: Писмените работи от външното оценяване по чужд език на 21 юни ще бъдат оценявани от комисия в града

Венцеслава Генова, РУО-Варна: Писмените работи от външното оценяване по чужд език на 21 юни ще бъдат оценявани от комисия в града

19 Юни 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Писмените работи от външното оценяване по чужд език на 21 юни ще бъдат оценявани от комисия в града. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. По думите й изпитните комплекти от националното външно оценяване по български език и литература и математика се изпращат в София, където ще бъдат оценени от специална комисия, обучена да работи с електронната система, която влезе в сила от тази учебна година.
„Няма да се транспортират до София до комисиите по засекретяване. Тъй като изпитът е по желание, проверката няма да бъде в електронна среда. Тоест ние си имаме тук и комисия по засекретяване и комисия за проверка и оценка на писмените работи, така че макар и нов като изпит от националното външно оценяване, неговата проверка и оценка ще се извърши по досегашния, познатия, стария начин, тъй като те и не са много заявилите желание за този изпит, така че ще се справим“, заяви Венцеслава Генова.
Тя заяви че общо 134 седмокласници от областта са заявили желание да се явят на изпит по чужд език, сред които 130 ученици по английски език, 3 по немски език и 1 ученик по руски език.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцеслава Генова, РУО - Варна: Провеждането на държавните зрелостни изпити и на национално външно оценяване в различни месеци дава повече време за подготовка на седмокласниците

Венцеслава Генова, РУО - Варна: Провеждането на държавните зрелостни изпити и на национално външно оценяване в различни месеци дава повече време за подготовка на седмокласниците

19 Юни 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Самостоятелно протичане на държавните зрелостни изпити и на национално външно оценяване в различни месеци дава повече време за подготовка на седмокласниците. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Тя припомни, че от тази година за първи път матурите на дванайсетокласниците и изпитите на седмокласниците се провеждат, съответно през месеци май и юни. Според нея това улеснява значително учебните заведения, където се помещават както гимназия, така и основно училище. По думите ѝ във Варна това са Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, Трета природоматематическа гимназия „Акад. Методий Попов“ и Професионалната гимназия по икономика. „Това е по-добрият начин, но пък до това разделяне се стигна след като в годините назад сме се опитвали да се усъвършенстваме, да подобряваме и олекотяваме процедурата. Вероятно ще продължим да търсим още възможности за олекотяване и оптимизиране на процеса“, заяви Венцеслава Генова. Според нея освен повече време за подготовка за учениците това улеснява и подготовката на самите изпити от страна на учебните заведения, тъй като е улеснило намирането на квестори. „В един момент и за държавните зрелостни и за външните оценявания са необходими квестори. Сега можем да ползваме учителите, които на държавните зрелостни изпити бяха квесторите, сега си ги ползваме по-лесно. Окомплектоваме екипите от дежурни учители в ролята на квестори“, каза още Венцеслава Генова.
Националното външно оценяване след VII клас по български език и литература се проведе на 17 юни, изпитът по математика се проведе днес, а свободноизбираемото външно оценяване по чужд език ще бъде на 21 юни.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 48 седмокласници от областта не са се явили на националното външно оценяване по математика

Кюстендил: 48 седмокласници от областта не са се явили на националното външно оценяване по математика

19 Юни 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 48 седмокласници от област Кюстендил не са се явили на националното външно оценяване по математика. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. От 979 ученици в седми клас в област Кюстендил са се явили 931, което е 95% от седмокласниците. Не са се явили 48 ученици.
Изпитният ден в област Кюстендил е преминал при нормални условия. Няма анулирани писмени работи. Равнището на компетентностите на седмокласниците е проверено чрез тест с общо 25 задачи Включени са 17 задачи, които са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, както и 5 задачи с кратък свободен отговор – числов, символен или словесен, от учениците се изисква да напишат свободни отговори, без да привеждат своето решение.
Изпитът е съдържал и 3 задачи с разширен свободен отговор. Максималният брой точки от теста е 100.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 3830 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в областта

Варна: 3830 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в областта

19 Юни 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Варна. 3830 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в област Варна. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. Общо 78 ученици от областта не са се явили на изпита. Във Варна изпитът е преминал нормално и не са получавани сигнали за нередности. По думите на Венцеслава Генова от тази учебна година има редица нововъведения в провеждането и проверяването на националното външно оценяване. Така например ученици за първи път използваха черни химикали за попълване на изпитните бланки, тъй като техните работи ще бъдат проверявани електронно. Поради тази причина всеки изпитен комплект има идентификационен баркод, а към изпитните работи има прикрепени чернови.
„Те се сканират и за да може сканираното да се вижда добре, това което детето е писало, и да може да бъде проверявана в електронна среда. Това налага да се пише с черен химикал. Новост е това, че изпитите по български език и о математика се състоят от две части, но изпита е един и е задължително да се явяват и на двете части“, съобщи Венцеслава Генова. Освен това тазгодишния випуск седмокласници са първите, които завършват основно образование след VII клас, чиито резултати от външното оценяване ще бъдат вписани в получените свидетелства. Венцеслава Генова посочи, че положителна промяна е отделянето на националното външно оценяване в самостоятелен месец. Досега матурите на зрелостниците и изпитите на седмокласниците се провеждаха през месец май.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 2 637 ученици от област Благоевград са се явили на Националното външно оценяване по математика след 7-и клас

Благоевград: 2 637 ученици от област Благоевград са се явили на Националното външно оценяване по математика след 7-и клас

19 Юни 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 2 637 ученици от област Благоевград са се явили на Националното външно оценяване по математика след 7-и клас. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление на образованието – Благоевград. „Това е с 5 повече от явилите са на изпита по български език и литература. Към момента няма информация и доклади за възникнали инциденти или проблемни ситуации. Предстои директорите на училищата да предадат към комисията изпитните материали и когато съберем всичко ще ги транспортираме и предадем на комисията по засекретяване“, каза още Попов. Той припомни, че право да се явят на изпита са имали общо 2 736 седмокласници. Изпитът е започнал в 09.00 часа и се е провел в 86 училища. На 21 юни пък предстои провеждането на Национално външно оценяване по чужд език, което не е задължително.

„Фокус“ припомня:

На първата матура за седмокласниците по български език и литература, която се проведе на 17 юни се явиха 2 632-ма ученици, тоест 104 деца са отсъствали. Изпитът премина спокойно и без инциденти.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: Национално външно оценяване след VII клас по математика ще се проведе на 19 юни

МОН: Национално външно оценяване след VII клас по математика ще се проведе на 19 юни

18 Юни 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Национално външно оценяване след VII клас по математика ще се проведе на 19 юни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Изпитът за седмокласниците започва в 9.00 часа. Учениците трябва да заемат местата си най-късно до 8.45 ч., като трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка с входящия номер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.