НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Диана Стефанова, Община Благоевград: Намерението ни е следващата година да заменим голяма част от контейнерите за битов отпадък в града с подземни

Диана Стефанова, Община Благоевград: Намерението ни е следващата година да заменим голяма част от контейнерите за битов отпадък в града с подземни

14 Юни 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Намерението ни е следващата година да заменим голяма част от надземните контейнери за битов отпадък в града с подземни такива. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Диана Стефанова, главен еколог към Община Благоевград. „Ние вече правим оглед и подбор на точки, на които в централна градска част, широк център и кварталите да заменим надземните съдове с подземни, това обаче ще бъде един малко по-дълъг процес. Стремежът ни е да обхванем по-голямата част от града и през следващата година ще преценим какъв е оптималният брой на контейнери, които можем да закупим и да поставим, тъй като подземният контейнер е едно съоръжение, което струва по-скъпо от надземните и въпреки това смятаме поетапно да започне една подмяна“, коментира тя.
Диана Стефанова отбеляза, че това е стара идея на Община Благоевград, тъй като това е по-нов, модерен и безопасен, включително и естетически по-добър начин за поставяне на съдове за отпадъци и за извършване на сметосъбирането. По думите ѝ такива съдове има на много места в други градове на страната, както и на много места в чужбина. Според нея предимството на тези съдове за отпадъци освен по-добрия естетически вид, е основно в това, че отпадъкът до момента на неговото извозване, се съхранява под земята, където температурата е значително по-ниска и постоянна, тоест тези неприятни процеси на загниване, които стават толкова бързо особено през топлия сезон, сега ще бъде избегнато, както и разпиляването на отпадъци от вятъра или от небрежност.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Стефанова, Община Благоевград: Започна изграждането на изкопите, в които ще бъдат поставени подземните контейнери в района на площад „Македония“

Диана Стефанова, Община Благоевград: Започна изграждането на изкопите, в които ще бъдат поставени подземните контейнери в района на площад „Македония“

14 Юни 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Започна изграждането на изкопите, в които ще бъдат поставени подземните контейнери в района на площад „Македония“. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Диана Стефанова, главен еколог към Община Благоевград. Тя уточни, че това е един изцяло общински проект иницииран от ръководството на Община Благоевград и заплатен със средства от общинския бюджет. „На първия етап ние ще монтираме 8 броя подземни контейнера в пространството около площад „Македония“. Тези точки бяха избрани за монтаж на подземните контейнери, първо за да заменят на две от точките съществуващите там надземни съдове за отпадъци, които всъщност изпълняват своите функции, но често поради естеството на площадното пространство всъщност са препълнени и дразнят окото. Освен това на третата точка поставяме 2 контейнера, които да поемат част от по-страничния поток от заведения, намиращи се на площада“, посочи експертът. Стефанова допълни, че надземната част на контейнера е оборудвана с педал, така че да може да се отваря капака и с дръжка на капака.

Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Първите подземни контейнери за битов отпадък ще бъдат поставени в града тази седмица

Благоевград: Първите подземни контейнери за битов отпадък ще бъдат поставени в града тази седмица

11 Юни 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Първите подземни контейнери за битов отпадък ще бъдат поставени в Благоевград. Монтирането им ще започне тази седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Те ще бъдат в района на площад „Македония“. Първоначално ще бъдат поставени 8 броя модерни съдове за смет. 3 от тях ще бъдат разположени в пространството между сградата на Камерна опера и Минералната баня, други три ще бъдат монтирани при ул. „Гьорче Петров“ под НАП, а два при паркинга под площад „Македония“. Контейнерите са с опция за комбинирано повдигане на капака, като има възможност за ръчен и крачен контрол.
Постепенно Община Благоевград ще надгражда проекта, като подобни съдове за смет ще бъдат поставени и на други места в централна градска част, както и в кварталите.
Подземните контейнери имат редица предимства пред стандартните такива. Те разполагат с качествени гумени уплътнители, които не позволяват разнасянето на неприятна миризма във въздуха. Температурата под земята е по-ниска от тази на повърхността през лятото и е постоянна, което гарантира по-бавното загниване на отпадъците. Досегът на неоторизирани лица до контейнерите е ограничен. Друго предимство е по-голямата вместимост на съдовете, както и лесно и бързо обслужване, и поддържане.
Поставянето на подземни контейнери е поредната стъпка за по-чиста околна среда, направена от кмета д-р Атанас Камбитов.
Община Благоевград апелира за опазване на общинското имущество. При забелязване на нередности може да бъде сигнализирано на тел. 112, в делнични дни на 073/88 44 34, както и на дежурният телефон 073/88 44 06.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.