НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

EA Daily: В Сърбия завършиха първия сектор от участъка на „Турски поток“

EA Daily: В Сърбия завършиха първия сектор от участъка на „Турски поток“

14 Август 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Белград. В Сърбия завърши изграждането на първия сектор от 403-километровия участък от газопровода „Турски поток“, предава руската информационна агенция EA Daily, като се позовава на местни медии.
Става въпрос за отсечка от българската граница до град Чуприя. В момента вторият от четирите участъка - от Чуприя до Дунав, е в процес на изграждане. Планира се тръбопроводът да бъде завършен до края на годината.
По-рано министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Александър Антич заяви, че тръбите се доставят в сръбските пристанища на река Дунав в Нови Сад и Смедерево.
Сърбия започна строителни работи по своя участък от газопровода, без да чака завършването на работата по българския. На 5 март сръбската енергийна агенция одобри строителството, планираше се работата да започне през април. Изграждането на тръбопровод в Сърбия от границата с България до границата с Унгария се извършва от съвместно предприятие на Газпром и „Сърбиягаз Газтранс“. Сръбският участък на „Турски поток“ ще започне да доставя природен газ до края на април 2020 г.
Миналата година приключи полагането на тръбите в морския участък на „Турския поток“. Едното разклонение на газопровода с капацитет 15,75 милиарда кубически метра газ годишно е предназначена за нуждите на Турция, а втората със същия капацитет - за Европа, включително и за България. „Турски поток“, който се планира да стартира в края на 2019 г., ще може напълно да замени балканския маршрут за транспортиране на газ от Русия, който минава през Украйна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Строителството на приемния терминал за  „Турски поток“ е завършено на 95%

ТАСС: Строителството на приемния терминал за „Турски поток“ е завършено на 95%

14 Август 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Строителството на приемния терминал за морския газопровод „Турски поток“ е достигнало 95% от общия обем на работата, се казва в съобщение на оператора на проекта компания South Stream Transport B.V., предава ТАСС.
„Целият комплекс от мероприятия върви в съответствие с графика. Началото на транспортирането на газта се планира до края на 2019 година“, се отбелязва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Завърши изграждането на първия участък от „Турски поток“ в Сърбия

ТАСС: Завърши изграждането на първия участък от „Турски поток“ в Сърбия

12 Август 2019 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Белград. Завършен е първият участък от 403-километровия участък от газопровода „Турски поток“, който ще премине през територията на Сърбия от българската граница до град Чуприя, съобщи в понеделник Радио и телевизия „Войводина“, цитирана от TACC.
В момента се работи по изграждането на втория сегмент - от Чуприя до река Дунав. Общо трябва да бъдат изградени четири участъка, според плановете газопроводът се очаква да бъде завършен до края на годината. При строителството на втория участък ще бъдат използвани над 50 хиляди тона тръби.
По-рано министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Александър Антич заяви, че около половината от тръбите, необходими за изграждането на сръбския участък от газопровода „Турски поток“ в размер на 180 хиляди тона, вече са пристигнали в страната. Според него доставките се извършват по вода, тръби пътуват към сръбските пристанища на река Дунав в Нови Сад и Смедерево.
Сърбия започна строителни работи по своя газопровод, без да чака да приключи работата по българския участък. На 5 март сръбската енергийна агенция одобри строителството да започне през април. Изграждането на газопровод в Сърбия от границата с България до границата с Унгария е съвместното предприятие на Газпром и „Сърбиягаз Газтранс“ Нови Сад. Сръбският участък на „Турски поток“ ще започне да доставя газ до края на април 2020 г.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандарт енд Пуърс“: Съдебен спор може да забави изграждането на българския участък на „Турски поток“ поне до края на 2021 година

„Стандарт енд Пуърс“: Съдебен спор може да забави изграждането на българския участък на „Турски поток“ поне до края на 2021 година

30 Юли 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на българския участък от газопровода „Турски поток“може да се забави поне до края на 2021 г. заради продължаващия съдебен спор между „Булгартрансгаз“ и консорциум, оглавен от саудитския изпълнител Arkad Engineering. Това се подчертава в текст, публикуван на официалната интернет страница на базираната в САЩ корпорация за финансови услуги „Стандарт енд Пуърс“, изготвен на база информация от Върховният административен съд на България и от компанията Arkad Engineering.
Консорциумът DZZD, който завърши на второ място в конкурсаза изграждането на дългия 484 км участък, обжалва решението през юни и се обърнаха към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с молба за поверяването на проекта на Arkad Engineering. Искът на консорциума, който беше внесен във Върховния административен съд в началото на юли, може да забави изграждането на „Турски поток“ за неопределено време.
Според говорител на ВАС няма конкретен срок, с който съдът да е принуден да се съобразява. Приключван ето делото може да отнеме месеци и дори години. Първото изслушване по делото е насрочено за 24 октомври тази година. Договор между „Булгартрансгаз“ и изпълнителя не може да бъде подписан, докато по делото не е взето решение, не може да се започне и строежът.
Говорител на Arkad Engineering заяви, че от двете опции на конкурса - да се построи газопровода за 1,29 млрд. евро в срок от 250 дни или за 1,10 млрд. евро в срок от 615 дни, „Булгартрансгаз“ е избрал втората.
Консорциумът DZZD, част от който са италианската фирма Consorzio Varna 1 и Completions Development Associations, свързвана с руската фирма за производство на тръби TMK, също предложиха да построят газопровода за 1,10 млрд евро в рамките на 615 дни.
Като се има предвид този срок, и ако можем да разчитаме на бързо решение по съдебното дело, „Турски поток“ ще бъде завършен поне в края 2021 г., две години след построяването на втората нишка на газопровода.
Руската компания „Газпром“ планира да доставя природен газ през Турция за Югоизточна Европа чрез мрежа от тръбопроводи, преминаващи през България, Сърбия и Унгария. Новият газопровод ще позволи на руския газов гигант да разчита по-малко на Украйна за траспортирането на природен газ в Европа.
Забавянето на българския сектор обаче означава, че „Газпром“ ще може да използва „Турски поток“, за да доставя газ само на България, Гърция, Македония и Румъния, използвайки вече съществуващите тръбопроводи. Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина и Хърватия ще останат зависими от газта, доставяна през Украйна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руският енергиен министър Александър Новак: Втората нишка на „Турски поток" ще минава през България, Унгария и Сърбия

Руският енергиен министър Александър Новак: Втората нишка на „Турски поток" ще минава през България, Унгария и Сърбия

27 Юли 2019 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Втората линия на експортния газопровод „Турски поток" ще минава през територията на България, а не през Гърция. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия, предава TACC.
„[Втората нишка на „Турски поток“ ще мине през] България, Унгария, Сърбия. В България директно", поясни Новак, отговаряйки на въпрос за маршрута на разклонението на газопровода.
Новак припомни също, че по първата нишка на „Турски поток" доставките на природен газ ще започнат от 1 януари 2020 година. Тя е предназначена за снабдяване на вътрешния пазар на Турция, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. „Газпром“ счита Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за потенциални пазари. Капацитетът на всяка линия е 15,75 млрд. куб. метра газ годишно.
По-рано вестник „Коммерсант" съобщи, че „Газпром" може да доставя газ по „Турски поток" на България, Унгария, Сърбия и Словакия, а компанията вече участва в процедурата за резервиране на нови тръбопроводи в тези страни. Материалите за газопреносните оператори на тези страни, публикувани през октомври и ноември като част от процедурата за резервиране на бъдещите мощности, показаха, че маршрутът за доставки до Европа по втората линия на „Турски поток“ ще минава през посочените страни.
Според вестника „Булгартрансгаз" ще проведе търг за бъдещи мощности. В същото време се съобщава, че операторите от Унгария, Австрия и Словакия вече са провели търг, за да резервират нови мощности в края на октомври. „Газпром“ планира да започне доставки за България и Сърбия през 2020 г., до Унгария през 2021 г., а до Словакия през втората половина на 2022 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руски експерт: Единственият проблем пред възобновяването на „Южен поток“ е България

Руски експерт: Единственият проблем пред възобновяването на „Южен поток“ е България

23 Юли 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Възобновяването на проекта „Южен поток“ е възможно, но проблемът е, че сериозността на България, като партньор, предизвиква големи съмнения, счита директорът на руския Институт за национална енергетика Сергей Правосудов, цитиран от агенция „Рамблер“.
Експертът обяснява, че тук става въпрос за трето разклонение към „Турски поток“.
Както обяснява агенцията, „работата е в това, че „Газпром“ е решил да завърши газопровода от компресорната станция „Починки“, намираща се в Нижегородска област, до компресорна станция „Русская“ в Краснодарския край. Това е голям проект, включващ изграждането на тръба с обща дължина 1 625 км и първоначално проектирана за газопровода „Южен поток“.
„Южен поток“, както е известно, бе отменен от България през есента на 2014 г., поради украинската криза и посещението на американските сенатори, водени от Джон Маккейн, който в крайна сметка поиска ултимативно от София да се откаже от проекта с Русия.
В резултат на това се появи турският поток, който на практика представлява полу-версията на „Южен поток“ с единствената разлика, че обемът на газа от втората линия ще влезе в ЕС не директно, а през Турция.
Сегашните нужди на турския поток се покриват от сегашните газопреносни съоръжения на Газпром в Русия, така че веднага след това решение се заговори за това дали руската компания планира да се върне към Южен поток“.
„Теоретично, всичко това е възможно, но сега никой не може да каже доколко е реално. При това, всички помним, че политическото ръководство на България се е обръщало многократно към Русия по повод този проект“, заключва Правосудов.
Както отбелязва медията, „с президента на Русия Владимир Путин се срещнаха както президентът на България Румен Радев, така и премиерът на страната Бойко Борисов, т.е. представители на двете главни политически партии, които са в конфликт една с друга, но и двете се застъпват за „Южен поток“.
„В България всички разбират много добре, че за развитието на националната икономика им е необходим транзит на руски газ – като минимум под формата на второто разклонение на „Турски поток“, а в най-добрия случай под формата на директно влизане на руски газ на територията на България. Всички говорят за това, че в рамките на нашия южен експортен газопровод може да бъде построено и трето разклонение, което да получи името „Южен поток“.
Но не е ясно дали „Южен поток“ е необходим в съвременна Европа“.
„От друга страна, не бива да забравяме това, че към днешна дата вече са построени мощностите на „Северен поток 2“ и от тук възниква въпросът – а нужно ли е въобще трето разклонение на „Южен поток“ и ще бъде ли тя запълнена изцяло с газ“, констатира Правосудов.
Според експерта стабилният недостиг на газ в Европейския съюз през зимата може да бъде стимул за положително решение, поради което в зимния период обикновено Москва увеличава транзита на руски газ до европейските държави през територията на Украйна.
„Ето защо, ако разполагаме с днешните показатели, не можем да се откажем напълно от украинския транзит, дори ако и двете разклонения на „Турски поток“ и магистралния газопровод „Северен поток 2“ бъдат реализирани“, обобщава Правосудов.
„Рамблер“ отбелязва, че „не трябва да се забравя, че украинската газотранспортна мрежа трябва да се модернизира, което изисква огромни пари, с които Украйна просто не разполага. Нещо повече, новите газотранспортни проекти на Русия означават качествено снижаване на транзита през територията на Украйна, а това ще доведе и до бърза деградация на газотранспортните мощности в тази страна. В резултат след 5-10 години Украйна може порсто да е неспособна да транспортира големи обеми руски газ през своята територия, а това вече е голям риск и затова може да се получи ситуация, в която търсенето на руски газ в ЕС да се увеличи“.
„От друга страна, с българите има много проблеми – например, те трябва да построят газотранспортния участък до границата със Сърбия, но те първо намериха една строителна фирма, след това друга, започнаха дела, а реализацията на проекта стои на място. По този начин се повтаря историята с „Южен поток“, където те първо не правеха нищо, след това оттеглиха разрешението си за проекта. Затова в този въпрос България е специфичен партньор и трябва да изчакаме пълната реализация на „Турски поток“, заключва Правосудов.
„И когато те направят интерконектор до Сърбия и свършат всички останали работи, които са необходими за доставката на руски газ от Турция, а не от Украйна, тогава действително може да започне разговор за перспективите пред „Южен поток“, коментира руската агенция.
„Също така трябва да припомним изявленията на ръководството на "Газпром" и на Министерството на енергетиката на Руската федерация, че изграждането на "Южен поток" е възможно само ако руската страна получи твърди гаранции от европейските власти.
Важен фактор е и обстоятелството, че четирите тръби на „Южен поток“ бяха планирани в съвсем друга епоха, когато „Газпром“ и повечето енергийни експерти на стария континент разчитаха на ръста на потреблението в европейската икономика“, отбелязва още „Рамблер“.
„Европейците водят противоречива политика. От една страна те казват, че въглеводородите не им харесват и че им трябва колкото може повече възобновяема енергия, а от друга твъррдят, че трябва да закрият ТЕЦ и АЕЦ. И в резултат се получава така, че просто ще бъде невъзможно да оцелеят само с възобновяемата енергия“, констатира Правосудов.
„Просто заради това, че възобновяемата енергетика е нестабилна, при всички случаи те ще се нуждаят от руски газ“, заключва агенция Рамблер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Алексей Пушков коментира представените от Украйна условия за транзит на газ

РИА Новости: Алексей Пушков коментира представените от Украйна условия за транзит на газ

19 Юли 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Москва. „,Нафтогаз‘ не е в състояние да поставя условия на Русия при преговорите за транзит“ коментира руският сенатор Алексей Пушков в социалната мрежа „Туитър“, предава РИА Новости.
„Договорът за транзит приключва след половин година. Без транзит газотранспортната система на Украйна я очаква катастрофа. Време е ‚Нафтогаз‘ да ограничи амбициите си. Безсмислено е да се правят бодри ходове, когато е очевидно на всички, че това е лош ход“, продължава коментара на Пушков.
Реакцията на Пушков идва след заявление на изпълнителния директор на ‚Нафтогаз‘ Юрий Витренко, че държавната енергийна компания на Украйна е съгласна с предложения от заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович транзитен план. По думите на Витренко споразумението трябва да осигурява 90 милиарда кубически метра газ всяка година, както и гаранция за транзит на поне 60 милиарда кубически метра на година за период от десет години.
Съществуващите договори за транзит на газ от Русия през Украйна изтичат в края на годината. Водят се тристранни преговори между Москва, Киев и Европейската комисия. Последният кръг на консултациите се проведе през януари, но тогава не бяха постигнати конкретни договорености. Датата на следващата среща не е известна, но Шефчович заяви след преговори с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, че тя е планирана за септември.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Провалихме „Южен поток“, сега саботираме „Турски поток“

Румен Петков, АБВ: Провалихме „Южен поток“, сега саботираме „Турски поток“

16 Юли 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Шумен. Не знам защо не изграждаме това трасе, провалихме „Южен поток“, сега саботираме „Турски поток“. Това заяви във връзка
с разклонението на газопровода „Турски поток“ през страната ни председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. „Няма нормален българин, който да възприеме, че си купуваме руска газ от Турция. Не е зле да припомняме от време на време имената на тези, които обясняваха, че „Турски поток“ няма да се състои, че са спекулации на Ердоган и Путин, че няма алтернатива трасето през нас.
„Турски поток“ е факт, както и това, че през декември изтича договорът между „Газпром Експорт“ и Украйна, както, за съжаление, е факт, че тръба през България няма да има до края на годината. Затова е виновно българското правителство“, заяви Румен Петков. Той посочи, че никой не е взел на сериозно предупреждението на АБВ още през август миналата година, че трасе през България няма да има. „И, за съжаление, България и българското правителство допускат да стават просташки инструмент за натиск върху Русия, да преговаря с Украйна. Никой няма да допусне Европа да остане без газ, само че цената ще я плащаме ние, а трасето минава през България. Само на територията на област Шумен то щеше да мине през три общини, а това означава работни места, заетост, друг тип сигурност, поддръжка на трасето. Шуменци трябва да си дават сметка, че ГЕРБ ги бламират. Преди това БСП ги бламираше със същия ентусиазъм, когато провалиха „Южен поток“, каза още Румен Петков.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Киев се готви за пълно спиране на транзита на руски газ

РИА Новости: Киев се готви за пълно спиране на транзита на руски газ

4 Юли 2019 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна се готви за спиране на транзита на руски газ след 2019 година, съобщи изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко, цитиран от РИА Новости.
По-рано ръководството на газовия отдел на компанията заяви че Киев очаква спиране на транзита, което може да продължи около три месеца.
„За съжаление, ние сме принудени да чакаме спиране на транзита през Украйна не само през първото тримесечие на 2020 година, а въобще след края на 2019 година“, написа Витренко във Фейсбук.
Действащият договор за доставка и транзит на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 година. Засега няма яснота дали той ще бъде продължен, а освен това няма дата за следващ кръг от преговорите на тази тема.
В края на юни ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че компанията не е получила официални предложения от Украйна за сключване на алтернативни договори.
Той отбеляза също, че „Киев изпусна влака“, тъй като европейското законодателство не позволява на Нафтогаз да подпише ново споразумение преди изтичането на предишното.
Въпреки това Москва е готова да разшири съществуващите споразумения, ако те са осъществими, подчерта Милер.
В отговор на въпрос за изтичането на настоящия договор за транзит, шефът на корпорацията се пошегува, че 1 януари ще бъде Новата година, което означавам че „ще бъде весело“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: „Балкански поток“ ще гарантира стратегическата роля на България на европейската газова карта

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: „Балкански поток“ ще гарантира стратегическата роля на България на европейската газова карта

26 Юни 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Оптимисти сме за развитието на двустранните отношения между България и Русия. Това беше общото послание на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев по време на работна среща в Дома на правителството в Москва. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Цвета Караянчева благодари на Дмитрий Медведев за решението на казуса с възможността българските студенти да работят почасово в Руската федерация. Председателят на парламента гарантира, че българската страна полага необходимите усилия за реализацията на проекта за изграждането на разклонението от „Турски поток“ към България и Сърбия, което страната ни предлага да се нарича „Балкански поток“.
„Проектът се изгражда по всички европейски изисквания и чрез свързването му с газов хъб „Балкан“ ще гарантира стратегическата роля на България на европейската газова карта“, заяви Цвета Караянчева.
Руският премиер Дмитрий Медведев приветства работата по изграждането и разширяването на газовата инфраструктура в България и региона и изрази задоволство, че България ще участва в реализацията на разклонението на „Турски поток“ и в транзита на газ.
Освен това руският премиер потвърди, че „Росатом“ ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.
По време на разговора Цвета Караянчева и Дмитрий Медведев обсъдиха възможностите за увеличение на стокообмена между двете страни и отбелязаха, че най-важното в отношенията между България и Русия са контактите между хората.
В края на срещата руският премиер изпрати поздравления на българския си колега Бойко Борисов и на президента Румен Радев.
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на двудневно официално посещение в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: България планира да завърши разклонението на „Турски поток" преди края на 2020 година

ТАСС: България планира да завърши разклонението на „Турски поток" преди края на 2020 година

26 Юни 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Председателят на Народното събрание на България Цвета Караянчева обяви плановете на страната да завърши изграждането на „Балкански поток“ (клон на газопровода „Турски поток“ през България до Сърбия) до края на 2020 година, предава TACC.
„В съответствие с европейските директиви започваме изграждането на клон „Турски поток“, не се отклоняваме от изпълнението на съответните задължения, които сме поели към нашите граждани. Във връзка с това направихме промени в енергийната стратегия на страната ни и до края на 2020 г., в пълно съответствие с европейските директиви, ще бъде завършено изграждането на клона, т.нар. „Балкански поток", който ще осигури доставки на газ за други европейски страни", поясни Караянчева на среща с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.
Караянчева припомни, че България трябваше да бъде първата точка от нереализирания проект на газопровода „Южен поток”. „Бяхме принудени да прекратим действията по изпълнението на този проект, тъй като бяха намерени нарушения на разпоредбите на Третия пакет за либерализация", каза тя.
България участваше в изграждането на газопровода „Южен поток”, който трябваше да бъде положен под Черно море от района на Анапа до българското пристанище Варна, а след това до Италия и Австрия, но през лятото на 2014 г., по настояване на Европейската комисия, София спря разрешителните за полагане на тръби на нейна територия. През декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че „Южен поток“ ще бъде заменен от тръбопровод през Турция.
Първата нишка на „Турски поток" е предназначен за снабдяване на турския пазар, втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. „Газпром" смята Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за потенциални пазари.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: България желае да развива с Русия отношения, основани на конструктивното сътрудничество и взаимното зачитане на интересите

Председателят на НС Цвета Караянчева: България желае да развива с Русия отношения, основани на конструктивното сътрудничество и взаимното зачитане на интересите

26 Юни 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Москва. България желае да развива с Руската федерация отношения, основани на конструктивното сътрудничество и взаимното зачитане на интересите. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с председателя на Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация Вячеслав Володин, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на официално посещение в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.
Нашата страна е заинтересована от воденето на равнопоставен и взаимноизгоден политически диалог, при който се ръководи от своите национални интереси и същевременно отчита общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО, подчерта Цвета Караянчева. Убедени сме, че такъв диалог ще съдейства за развитието на сътрудничеството в области от взаимен интерес, за намирането на взаимноприемливи решения по текущи въпроси на двустранните отношения, както и за размяна на мнения по актуални въпроси на международния дневен ред, допълни тя.
Председателят на парламента отбеляза, че отношенията между България и Руската федерация се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски връзки между двата народа. България работи за възстановяване на доверието и за развитието на открити и прагматични отношения между Брюксел и Москва, подчерта тя. ЕС и Русия имат стратегическо значение един за друг и припокриващи се интереси в много области, въпреки различията, отбеляза председателят на парламента. Според нея сътрудничеството с Русия следва да се задълбочава по въпроси от взаимен интерес.
Цвета Караянчева отбеляза, че България желае да продължи и активизира връзките си с Русия в икономическата област на взаимноизгодна и прагматична основа. Сред областите за двустранно сътрудничество бяха посочени туризмът, транспортът, логистиката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева в изказване пред Съвета на федерацията на Русия: Има голям потенциал за задълбочаване на българо-руските отношения в сферата на енергетиката

Цвета Караянчева в изказване пред Съвета на федерацията на Русия: Има голям потенциал за задълбочаване на българо-руските отношения в сферата на енергетиката

26 Юни 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в сферата на енергетиката, където Русия и България са дългогодишни партньори. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказването си пред членовете на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, съобщиха от пресцентъра на парламента. За първи път председател на българския парламент говори пред представителите в горната камара на руския парламент.
Цвета Караянчева уточни, че сътрудничеството в енергетиката трябва да бъде продължено при спазване на принципите – целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и пазарно обоснована цена. „България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз“, добави Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание декларира, че страната ни подкрепя възможността за преминаване на разклонение на „Турски поток“ през територията на България в контекста на създаването на регионалния газов хъб „Балкан“. Така ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени, добави Цвета Караянчева и уточни, че България не възразява срещу нито един проект, който отговаря на действащото европейско законодателство, допринася за сигурността на доставките и целите на Енергийния съюз и е икономически обоснован.
Председателят на Народното събрание отбеляза, че сътрудничеството между България и Русия в областта на ядрената енергетика заслужава внимателно, отговорно и задълбочено обсъждане. Цвета Караянчева добави, че в дневния ред на българо-руското сътрудничество са и инвестиционните перспективи.
През последната година и половина политическият диалог между България и Русия на най-високо ниво е обнадеждаващ, посочи в словото си Цвета Караянчева. Тя подчерта, че динамиката на политическите контакти, както и солидният потенциал на двустранните връзки, трябва да доведат до увеличаване на практическото взаимноизгодно сътрудничество. Ние искаме да развиваме отношения с Руската федерация, основани на диалога, конструктивното сътрудничество и взаимното зачитане на интересите, заяви председателят на Народното събрание.
В началото на изказването си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че отношенията между България и Русия са споени с най-здравата връзка – тази на духа, вярата и културата. „Те са положени върху солиден исторически фундамент, имат дълголетна история и силен емоционален заряд. Славянобългарската писменост, книжнина и култура, езиковата и духовна близост, делото на светите равноапостоли Кирил и Методий и на още плеяда дейци на славянското просвещение винаги ще озаряват връзките между нашите народи“, отбеляза Цвета Караянчева.
Отношенията между България и Русия имат дълбоки корени във вековете, но несъмнено връхна точка в летописа на българо-руските връзки е Освобождението на България, заяви председателят на Народното събрание. Ние помним и никога не ще забравим – за свободата на нашето Отечество загинаха хиляди руски войни, свободата възкреси за нов живот българската държава и проправи пътя й към модерната европейска държавност, подчерта Цвета Караянчева. Вече 140 години България съхранява дълбоката благодарност към Русия за възстановяването на българската държавност, добави тя.
Председателят на Народното събрание посочи, че днес българо-руските отношения се развиват в условията на един непрекъснато усложняващ се свят, свят на ескалиращи кризи, на дълги процеси на уреждане на конфликти, на крехки баланси и на трудно напасване на интереси в международен план. В диалога с Русия България се ръководи от своите национални интереси и от общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО, посочи тя. България в качеството си на пълноправен член на Европейския съюз и НАТО би могла да способства за развитие на диалога на тези две организации с Руската федерация, добави Цвета Караянчева. България има интерес от възстановяване на доверието и от развитието на открити и прагматични отношения между Брюксел и Москва, заяви председателят на българския парламент.
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на двудневно официално посещение в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема водещо място в двустранните отношения

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема водещо място в двустранните отношения

25 Юни 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните отношения. Това подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Цвета Караянчева уточни, че България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз. „Страната ни подкрепя възможността за преминаване на на разклонение на „Турски поток“ през нейната територия към Сърбия и Европа. В този контекст бих предложила да наричаме това разклонение „Балкански поток“. С доставките на газ по тази тръба ще бъде засилена и ролята на газовия хъб „Балкан“, посредством което ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени както за България, така и за Европа“, отбеляза председателят на българския парламент.
Цвета Караянчева сподели желанието на страната ни да продължи реализацията на АЕЦ „Белене“ и подчерта, че процедурата за търсене на стратегически инвеститор вече тече и всеки участник е добре дошъл да участва в конкурса, включително и „Росатом“. Тя подчерта, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени.
Активизирането на контактите между законодателните институции и волята за развитие на двустранния политически диалог обсъдиха още по време на срещата си Цвета Караянчева и Валентина Матвиенко. На разговора беше изразено мнение, че визитата на българските парламентаристи ще даде допълнителни стимули за развитие на двустранния политически диалог и особено на междупарламентарното партньорство.
Председателят на Народното събрание подчерта, че народните представители от групите за приятелство могат да допринесат много за воденето на равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог. Този факт, наред с традиционно добрите отношения и искрено приятелство между българския и руския народ, биха могли да доведат до много добри резултати в нашето сътрудничество, добави Цвета Караянчева.
Председателите на двете законодателни институции оцениха изключително високо активизирането на двустранните отношения на най-високо политическо ниво, като подчертаха размяната на визити между премиерите и президентите на България и Русия през последните години.
Изразено бе общо задоволство и от възстановяването на работата на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество. Заинтересовани сме от политически диалог, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО, подчерта на срещата Цвета Караянчева. Председателят на българския парламент посочи, че като пълноправен член на ЕС и НАТО България може да бъде мост в отношенията между двете организации и Русия.
Загрижени сме от спада в двустранния стокообмен през 2018 г. в сравнение с предходната година и особено от намаляването на българския износ, отбеляза Цвета Караянчева. Тя посочи, че има потенциал за увеличаване на износа на български изделия, които са добре познати на руския пазар.
Дадена беше висока оценка на положителната динамика в развитието на двустранното сътрудничество в областта на образованието и науката, както и вече установените ползотворни и конструктивни отношения между български средни и висши учебни заведения и техните руски партньори. Обсъдени бяха възможностите за увеличаване на изучаването на български и руски език в двете страни. По време на срещата Цвета Караянчева постави темата за възможността българските студенти в Руската федерация да могат да работят почасово. От своя страна председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация съобщи, че са предприети законодателни промени и от септември те ще имат тази възможност. Валентина Матвиенко съобщи още, че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300.
Председателят на българския парламент сподели желанието на страната ни да продължи да развива сътрудничеството с Русия в областта на икономиката, транспорта, науката и културата. Като особено важни за страната ни бяха подчертани връзките в сферата на туризма. Като пример Цвета Караянчева посочи увеличения брой на изнесените бюра за издаване на визи на руски туристи.
На срещата бяха отбелязани вековните традиционно близки връзки между народите на България и Русия.
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на двудневно официално посещение в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С полагане на венец на гробницата на Незнайния воин в Москва започна посещението на българската делегация, водена от председателя на парламента Цвета Караянчева

С полагане на венец на гробницата на Незнайния воин в Москва започна посещението на българската делегация, водена от председателя на парламента Цвета Караянчева

25 Юни 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Москва. С полагане на венец на гробницата на Незнайния воин в Александровската градина до стената на Кремъл започна официалното посещение в Москва на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщиха от пресцентъра на парламента.
В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.
Българските парламентаристи положиха цветя пред вечния огън. С минута мълчание беше почетена паметта на героите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева и народните представители ще се срещнат с председателя на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация

Председателят на парламента Цвета Караянчева и народните представители ще се срещнат с председателя на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация

25 Юни 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще бъде на официално посещение в Москва, съобщиха от пресцентъра на парламента. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.
Председателят на парламента Цвета Караянчева и народните представители ще се срещнат с председателя на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко. По-късно те ще разговарят с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.
Програмата на посещението предвижда полагане на венец на гробницата на Незнайния войн в Александровската градина до стената на Кремъл.
На 26 юни 2019 г. председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще направи изказване по време на пленарното заседание на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация. Цвета Караянчева е първият председател на българския парламент, който ще направи изказване пред Федералното събрание на Руската федерация.
По-късно тя ще се срещне с председателя на Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация Вячеслав Володин.
Българските парламентаристи ще разговарят с Групата за сътрудничество на Съвета на Федерацията на Руската федерация с Народното събрание на Република България.
По време на визитата е предвидена и среща с българската общност в Москва.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламетна Цвета Караянчева: Младите българи в Москва да се учат, трупат опит и умения и да се върнат в България, където имаме нужда тях

Председателят на парламетна Цвета Караянчева: Младите българи в Москва да се учат, трупат опит и умения и да се върнат в България, където имаме нужда тях

24 Юни 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е на официално посещение в Руската федерация, разговаря с българската общност в Москва. В срещатата участваха български студенти в Москва, българи, работещи в големи мултинационални компании и водещи международни банки. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Пред присъстващите председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че е щастлива да бъде сред нашите сънародници в руската столица, тъй като от девет години председател на българския парламент не е бил в Москва. "След дни ще отбележим 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия, а преди няколко месеца в България тържествено беше чествана 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, което е показателно за дълбоките и традиционно добри връзки между България и Русия", посочи тя.
Цвета Караянчева подчерта, че когато става дума за националните интереси българският парламент се стреми да заема национално отговорни позиции в интерес на държавата и нейните граждани. "Вие сте нашите посланици в Москва и в Русия, благодарим Ви, че ни представяте достойно както в университетите тук, така и в международните фирми, организации и банки, в които работите", обърна се към българите в Москва председателят на Народното събрание. "В България не достига квалифицирана работна ръка, затова правителството постави образованието като водещ държавен приоритет", подчерта на срещата Цвета Караянчева. "Залагаме на дуалното образование, защото са ни необходими хора, които от учебните и университетските скамейки да се включат в производството и бизнеса, добави тя и призова младите хора да учат, да трупат опит и умения и да се върнат в България, където има нужда от тях и техните знания. Има място за Вас в България, мили деца", обърна се председателят на парламента към младите българи в Москва. "В страната ни вече съществуват много възможности за инвестиции, работи се по магистралите „Струма“ и „Хемус“, по тунела под Шипка, за да може инвеститорите да стигнат до всички региони на България", отбеляза Цвета Караянчева. Тя подчерта, че е важно да се развива инфраструкторно Северна България, което ще позволи и там да бъдат привлечени инвестиции и да се ускори икономическият растеж както на региона, така на страната ни. България се развива уверено напред и технологично, и индустриално, посочи председателят на парламента. Сред въпросите, които представителите на българската общност отправиха към председателя на Народното събрание, бяха такива, свързани с българските национални интереси, развитието на дигитализацията, на строителния сектор, на инфраструктурата и на градската среда.
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на официално посещение в Русия. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще бъде на официално посещение в Москва

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще бъде на официално посещение в Москва

24 Юни 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще бъде на официално посещение в Москва на 25 и 26 юни 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.
На 25 юни 2019 г. председателят на парламента Цвета Караянчева и народните представители ще се срещнат с председателя на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко. По-късно те ще разговарят с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.
Програмата на посещението предвижда полагане на венец на гробницата на Незнайния войн в Александровската градина до стената на Кремъл.
На 26 юни 2019 г. председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще направи изказване по време на пленарното заседание на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация. Цвета Караянчева е първият председател на българския парламент, който ще направи изказване пред Федералното събрание на Руската федерация.
По-късно тя ще се срещне с председателя на Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация Вячеслав Володин.
Българските парламентаристи ще разговарят с Групата за сътрудничество на Съвета на Федерацията на Руската федерация с Народното събрание на Република България.
По време на визитата е предвидена и среща с българската общност в Москва.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ясни са условията за запазване на газовия транзит през Украйна

ТАСС: Ясни са условията за запазване на газовия транзит през Украйна

24 Юни 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна след 2019 година, но само на икономически рентабилни условия и в случай на справедливо разрешаване на съдебните спорове между „Газпром“ и „Нафтогаз“. Това заяви пред журналистите заместник-председателят на правителствения апарат на Русия Сергей Приходко, цитиран от ТАСС.
„Що се касае до транзита на руски газ през територията на Украйна, то ние сме готови да го запазим на икономически рентабилни условия и в случая, че всички съдебни спорове между ПАО „Газпром“ и НАК „Нафтогаз Украина“ бъдат разрешени справедливо“, заяви представителят на кабинета на министрите.
Той подчерта, че концепцията на строящия се „Северен поток 2“ не предвижда прекратяване на транзита по действащите маршрути и „това се касае както за Украйна, така и за други страни“. „Руската страна неведнъж е заявявала, че е готова да запази транзита на газ през украинската газотранспортна система след 2019 г., но на взаимно приемливи условия. За да се случи това, трябва да се разрешат отношенията между заинтересованите компании, да се съгласуват икономическите условия и да се създаде атмосфера, способстваща нормалния диалог“, заяви Приходко.
В отговор на въпрос, ще бъде ли повдигната темата за „Северен поток 2“ и украинския транзит по време на преговорите между премиерите на Русия и Франция Дмитрий Медведев и Едуар Филип в Хавър, представителят на кабинета на министрите отбеляза, че руската страна е готова „да обсъжда всякакви теми, включително за доставките на руски газ в Европа“. Приходко припомни, че предвид увеличението на търсенето на енергоносители в Европа, Москва се стреми към диверсификация на маршрутите на доставките за сметка на използването на нова и на вече съществуващата инфраструктура при условие, че в тези проекти има икономическа привлекателност и целесъобразност.
Както подчерта Приходко, „Северен поток 2“ е чисто икономически проект, свързан с увеличаването на търсенето на газ в Европа заради съкращаването на въглищните и атомните електроцентрали. „Новият газопровод ще обезпечи устойчиви и рентабилни доставки на руски газ по най-краткия път от находищата в Ямал до потребителите в Европа“, отбеляза чиновникът.
„Северен поток 2“ включва изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Разходите за строителство се оценяват на 9,5 милиарда евро, а стартирането му се очаква преди края на 2019 година.
Украйна се противопоставя на изграждането на този газопровод, тъй като по мнението на Киев той вреди на икономическите интереси на страната. Настоящият договор за транзит на газ през Украйна изтича на 31 декември 2019 година. Европейската комисия се надява да получи гаранции от Русия за поне частично запазване на украинския транзит от 2020 г. нататък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Главред“ (Украйна): Газпром готви зимен цугцванг на Украйна

„Главред“ (Украйна): Газпром готви зимен цугцванг на Украйна

20 Юни 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Киев. От Газпром обявиха, че ще могат да преговарят с Украйна чак след парламентарните избори в страната. Навярно, от избори до избори в Киев могат да се променят законите на физиката и законите на икономиката. Според Газпром. И докато изборите не минат, пазарната цена на газа не може да се разбере. И до изборите Газпром по никакъв начин не иска да изпълнява задълженията си и да продава газ по договора, пише украинското издание „Главред“ в материал, представен без редакторска намеса.
Вероятно светът ще се срине в очите на ръководството на Газпром, ако Украйна купува газ от тях, без предплата. И след изборите, обемът на украинската тръба може да се промени, което не ни позволява да говорим за транзит преди изборите. О, тази тайнствена украинска аномалия. И преди изборите, Газпром дори не иска да изпълни решението на съда. Изведнъж международното право ще се промени. В Украйна. След изборите. Или след изборите в Украйна ще има хора на власт, които няма да имат нищо против да отпишат дължимите от Газпром 2,6 млрд. долара?
Сега Украйна иска да купува газ от Газпром. Газпром не продава. Защото съдът е определил нормални пазарни условия. И това не се харесва на Газпром. И не му харесва да признае дълга от 2,6 млрд. долара. Но това е проблем на Газпром, а не на Украйна. Предвид това колко дълго руската компания извива ръцете на Украйна, ние изобщо не сме длъжни да проявим разбиране към положението й.
И да, не трябва да си мислим, че ако сега се съгласим на всичко, Газпром ще отложи (строителството) на „Северен поток 2“. Няма да го отложи. По своя воля. Никога. И немците няма да се откажат от проекта. Защото им е изгоден, това са техните национални интереси. Още повече след като те се отказват от цялата си атомна енергетика и приключват с въглищата. В тези условия им трябва газ. Много газ. И е все едно от къде ще бъде той, Ние не можем да ги разберем. Те са много богати и мислят повече за своята екология, отколкото за Путин с гранатата. Путин е далеч, а партията на Зелените е близо. А това означава, че да се проявява слабост и да се моли за милост, давайки на Газпром всичко, което иска, няма смисъл, Ако вие, избирайки между загуби в бъдеще и унижението, изберете унижението, ще получите загуби и унижение. И ще опростите дълга на Газпром.
Никой не признава, че Газпром отново действа не като икономически агент, а като политически? Това е невъзможно, нали? Те са просто компания, която иска да прави бизнес. В края на краищата, те не се надяват, че след изборите в Украйна на власт ще дойдат хора, на които са по-близки националните интереси на Русия, а не на Украйна. В края на краищата, едва ли някой със здрав разум вярва, че в Украйна могат да поверят мнозинство на Медведчук. Освен Медведчук, разбира се.
Тогава излиза, че Газпром просто протака време. За да устрои зимен цугцванг. И да спре транзита? Като цяло, се държи като стандартен надежден партньор, като мечка в магазин за порцелан. Но има надежда, че този път в Украйна няма да има човек, който е в състояние да подпише договор, подобен на договора на Тимошенко-Путин. С изключение на Медведчук, Който винаги е готов. А всички останали ще се радват, че до зимата Нафтогаз ще успее да събере 20 милиарда кубически метра в хранилищата и ще покаже на „Газпром“ един пръст. В края на краищата, ако вашият съсед винаги се държи като психар, който си прави каквото поиска, в това има един плюс. Вие знаете, какво може да се очаква от него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Российская газета": Русия е готова да намали цената на доставките на газ за Украйна

"Российская газета": Русия е готова да намали цената на доставките на газ за Украйна

13 Юни 2019 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Преди провеждането на нова тристранна среща между Русия, Украйна и Европейската комисия, страните ще изчакат резултатите от парламентарните избори в Украйна (насрочени за 21 юли) и назначаването на правителството в Киев. Конкретните дати за срещата ще бъдат обсъдени през втората половина на септември между Русия и Европейската комисия. Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак по повод резултатите от двустранна среща със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович. Според Новак в рамките на срещата страните са обсъдили транзита на руски природен газ и преките доставки за Украйна, без да се договорят за конкретни обеми, отбелязват в редакцията на вестник "Российская газета".
Като цяло на срещата руската страна е потвърдила обявените по-рано предложения: първо, готовността да доставя газ на Украйна на по-ниска от сегашната цена; второ - готовността на "Газпром" да сключи споразумение с "Нафтогаз" за текущите съдебни производства. По-рано Киев заяви, че не е съгласен с установените цени и е готов да обсъжда отстъпки само чрез посредничеството на Европейската комисия.
Министърът на енергетиката на Руската федерация смята, че в момента Украйна не е готова да сключи нов договор за транзит на газ съгласно европейското законодателство от 1 януари 2020 г., във връзка с което би било по-лесно да се удължи съществуващият договор. Що се отнася до проекта „Северен поток 2“, който заобикаля украинската територия, Новак оцени подхода на Шефчович като конструктивен. Подробности по темата не се привеждат.
Русия не е доставяла директно газ на Украйна от зимата на 2015 г., докато транзитните доставки за Европа продължават. Отчасти Украйна купува руски газ от европейските потребители. През юли миналата година тристранните разговори с участието на ЕК се възобновиха, като последната среща се проведе през януари тази година, все още няма резултати.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Марош Шефчович ще се опита да насрочи дата за тристранни преговори за украинския газов транзит

РИА Новости: Марош Шефчович ще се опита да насрочи дата за тристранни преговори за украинския газов транзит

13 Юни 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Вицепредседателят на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шефчович ще обсъди с руската страна възможни дати за следващата тристранна среща за газовия транзит между Русия, ЕК и Украйна, съобщи самият той пред РИА Новости.
„Ще проведа двустранна среща с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак. Очаквам, че на срещата ще бъде отделено най-много внимание на редица важни теми, а именно тристранните консултации за газа, които трябва да обезпечат продължаването на дългосрочните доставки на газа от Русия в Ес през Украйна след 2019 година. Затова ще обсъдя с руската страна възможни дати за следващата тристранна среща както на министерско, така и на експертно ниво, а след това ще говоря за това с украинската страна“, заяви Шефчович.
Руската агенция припомня, че вицепредседателят на ЕК ще проведе преговори руския енергиен министър Новак на 13 юни в Москва.
В средата на май директорът на „Нафтогаз Украина“ Андрей Коболев заяви, че преговорите за транзита на газ през територията на Украйна след 2019 година ще бъдат възобновени през юни. Но по-късно изпълнителният директор на компанията Юрий Витренко съобщи, че провеждането на тристранни преговори през юни засега не е потвърдено.
Въпросът за газовия транзит трябва да бъде решен до края на тази година, когато изтича договорът между Русия и Украйна. Тази тема бе обсъждана на последните две срещи на министерско ниво между представителите на Русия, Украйна и Европейската комисия – през лятото на миналата и зимата на тази година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Марош Шефчович ще се опита да насрочи дата за тристранни преговори за украинския газов транзит

РИА Новости: Марош Шефчович ще се опита да насрочи дата за тристранни преговори за украинския газов транзит

12 Юни 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Вицепредседателят на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шефчович ще обсъди с руската страна възможни дати за следващата тристранна среща за газовия транзит между Русия, ЕК и Украйна, съобщи самият той пред РИА Новости.
„Ще проведа двустранна среща с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак. Очаквам, че на срещата ще бъде отделено най-много внимание на редица важни теми, а именно тристранните консултации за газа, които трябва да обезпечат продължаването на дългосрочните доставки на газа от Русия в Ес през Украйна след 2019 година. Затова ще обсъдя с руската страна възможни дати за следващата тристранна среща както на министерско, така и на експертно ниво, а след това ще говоря за това с украинската страна“, заяви Шефчович.
Руската агенция припомня, че вицепредседателят на ЕК ще проведе преговори руския енергиен министър Новак на 13 юни в Москва.
В средата на май директорът на „Нафтогаз Украина“ Андрей Коболев заяви, че преговорите за транзита на газ през територията на Украйна след 2019 година ще бъдат възобновени през юни. Но по-късно изпълнителният директор на компанията Юрий Витренко съобщи, че провеждането на тристранни преговори през юни засега не е потвърдено.
Въпросът за газовия транзит трябва да бъде решен до края на тази година, когато изтича договорът между Русия и Украйна. Тази тема бе обсъждана на последните две срещи на министерско ниво между представителите на Русия, Украйна и Европейската комисия – през лятото на миналата и зимата на тази година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анатолий Карпов: Трябва да бъде възстановен фериботът за Русия от Варна или Бургас

Анатолий Карпов: Трябва да бъде възстановен фериботът за Русия от Варна или Бургас

9 Юни 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да бъде възстановен фериботът от Варна или Бургас за Русия. Това каза световният шампион по шахмат Анатолий Карпов след среща с председателя на БСП – София Калоян Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тъй като преди два дни бях в Сърбия, вчера в Северна Македония, днес пристигнахме с кола от Скопие в София, а утре вече на дневен ред е Турция, където имаме намерение да открием дом на мира и дружбата на Егейско море. В рамките на този дом на мира и дружбата по всяка вероятност ще възникне шахматната академия „Анатолий Карпов“, посочи Карпов. Според него на първо място се вижда необходимостта от активизация на сътрудничеството в културната област, а след това в икономическата. "За съжаление, санкциите представляват една много сериозна спирачка на нашите връзки и контакти. В отговор на тези санкции Русия беше принудена да отговори с контрасанкции и това много сериозно се отрази на стокообмена. Като цяло има много големи перспективи за развитието на сътрудничеството, особено в областта на енергетиката", заяви той. "Имаме огромен териториален общ интерес – това е Черно море. Ние сме длъжни да защитим екологията на нашето общо море. Надяваме се също така да се възстанови морската връзка между България и Русия“, посочи Анатолий Карпов. Той подчерта, че вече няколко години от руска страна се говори, че трябва да бъде възстановен и пуснат фериботът от Варна или Бургас за Русия, което е от взаимен интерес. „С един ферибот руските граждани биха достигали България по-лесно, за да могат да прекарат тук лятната си почивка. Това е икономически интерес за България“, допълни още Карпов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП – София: Потвърдих желанието на БСП пред Анатолий Карпов, че „Турски поток“ трябва да мине през България и че АЕЦ „Белене“ е необратим проект

Калоян Паргов, БСП – София: Потвърдих желанието на БСП пред Анатолий Карпов, че „Турски поток“ трябва да мине през България и че АЕЦ „Белене“ е необратим проект

9 Юни 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Потвърдих желанието на БСП, че „Турски поток“ трябва да мине през България и че АЕЦ „Белене“ е необратим проект. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов след среща със световния шампион шахмат Анатолий Карпов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обсъдихме различни области, най-вече културното сътрудничество, възможностите за по-отчетливо присъствие на руската култура и изкуство в България, по-специално в София", заяви той. "Знаете, че това е една стара идея, която в последните години се опитваме да реализираме. София има нужда от руска книжарница, руско кино. Място, където да се задоволи гладът за руска култура", коментира Паргов. "Не пропуснахме да потвърдим една наша позиция след 2014 г. на БСП, която и нашите представители от Градската организация изразяват, а именно отмяна на санкциите срещу Русия, защото както и той се изрази докато Европа е объркана от тези санкции, скована, а Русия плаче, Америка се смее“, посочи Калоян Паргов. Според него държави като България, които са на опашката на ЕС, най-тежко понасят тези санкции. „Говорихме, че трябва да се започне от програмата „Еразъм“, която заради санкциите не позволява на учени и културни дейци от двете държави да имат засилен обмен и комуникация, което само по себе си е загуба“, допълни председателят на Градския съвет на БСП – София. „Може би една важна позиция, която все повече ни вълнува – Европа без ядрени оръжия, Черно море – зона на мир и сигурност, демилитализирана зона“, допълни още той. „Поговорихме малко за икономика, за търговия, санкциите се отразяват с отрицателен знак на всички. Ако погледнем стокообмена между Русия и Европа, или в частност между Русия и България ще видим разликите с предишни години“, заяви Калоян Паргов. Той допълни, че са засегнати области, в които България традиционно е присъствала на руския пазар.
Във връзка със ситуацията в БСП, Паргов посочи: „Тъй като сме на шахматна вълна, мога да кажа, че сегашната партия шах, дали ще има шах с топа, шах с пешката, то тя ще продължи в рамките на по-дълъг период, отколкото някой може да си представи. Като един своеобразен вътрешнопартиен турнир. Единственото, на което се надявам на 16 юни да не сме в ситуация цугцванг“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов ще се срещне с Анатолий Карпов

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов ще се срещне с Анатолий Карпов

9 Юни 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
София. На 9 юни лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов ще посрещне 12-ия световен шампион по шахмат Анатолий Карпов в централата на БСП – София. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Карпов е депутат от „Единна Русия“, заместник-председател на Комисията по международни отношения на Руската Дума и член на Обществения съвет към президента на Руската федерация Владимир Путин. Калоян Паргов и Анатолий Карпов ще дадат изявление в 15.30 часа в залата на Градския съвет на БСП – София, на ул. „Леге“ 10, етаж 1.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Алексей Милер потвърди готовността за предоставяне на 25% отстъпка за доставка на природен газ за Украйна

ТАСС: Алексей Милер потвърди готовността за предоставяне на 25% отстъпка за доставка на природен газ за Украйна

7 Юни 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер потвърди готовността на руския енергиен гигант да направи 25% отстъпка за доставките на природен газ за Украйна, предава TACC.
Съответното той заяви на среща с Юрий Бойко и Виктор Медведчук в кулоарите на Петербургския международен икономически форум. Мюлер подчерта, че сключването на директен договор за достака на газ за Украйна е по-важен от транзита, подчертава агенцията.
Други подробности около срещата не се съобщават към момента.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руският енергиен министър: Придаваме голямо значение на продължаването на „Турски поток“ в България

Руският енергиен министър: Придаваме голямо значение на продължаването на „Турски поток“ в България

6 Юни 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак взе участие в срещата между президентите на Руската Федерация и България Владимир Путин и Румен Радев, пише порталът „Енергетика и промишленость России“.
В хода на преговорите една от ключовите теми на дискусиите беше сътрудничеството в сферата на енергетиката, отбелязва медията, като посочва, че 75% от износа на Русия в България са енергоресурси.
След срещата Новак припомни, че сътрудничеството между София и Москва в газовата сфера е от повече от 40 години, а обемът на доставките на руски газ от началото на 2019 година до 15 май е бил 11,2 млрд. куб. м. Освен това, през територията на България се осъществява транзита на руски газ към Турция, Гърция и Македония.
„През януари-април 2019 г. обемът на транзита възлиза на 2,6 млрд. Куб. м. газ. В ход е проект за разработване на национална ГТМ в продължение на „Турски поток“. Отдаваме голямо значение на развитието на този проект и го подкрепяме“, подчерта Александър Новак.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dnevni Avaz (БиХ): Република Сръбска иска руски газ и връзка с „Турски поток“

Dnevni Avaz (БиХ): Република Сръбска иска руски газ и връзка с „Турски поток“

4 Юни 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Сараево. Босна и Херцеговина (БиХ), и по-специално Република Сръбска, се интересуват от руски газ и свързване с проекта за газопровод "Турски поток", заяви председателят на Президиума на БиХ Милорад Додик, цитиран от електронното издание на сараевския ежедневник Dnevni Avaz.
В хода на посещението си на Петербургския международен икономически форум, Додик заяви пред руската агенция „Газета“, че главната цел на визитата е да се подчертае заинтересоваността към руския газ и да се дадат уверения за включването на БиХ в „Турски поток“.
„Международният икономически форум в Петербург дава чудесна възможност да се запознаем с постиженията на руската икономика. Затова е важно за Република Сръбска да се представи в Санкт Петербург. За нас е много важно да подновим преговорите за евентуално присъединяване на РС към проекта "Турски поток", подчерта лидерът на босненските сърби.
Основните събития на форума в Петербург тази година ще бъдат от 6 до 8 юни в конгресния и изложбен център „Експофорум“. На 2 май Додик посети с работна визита Анкара, където на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че БиХ залага на присъединяване към проекта за газопровода „Турски поток“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Не е сигурно, че Централна Европа ще получава руски газ през Украйна от 2020 година

Петер Сиярто: Не е сигурно, че Централна Европа ще получава руски газ през Украйна от 2020 година

4 Юни 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Унгария се нуждае от нови решения и транспортни маршрути, за да се справи с несигурността на енергийните доставки, която се очаква от следващата година, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в понеделник в Белград, като добави, че Будапеща е готова за това предизвикателство, пише електронното издание Hungary Today.
Първият дипломат на Будапеща заяви пред регионалния форум за енергийна сигурност, че доставките на газ са от решаващо значение за Централна Европа, но през последните години „имаше малко развития, които ни дават основание да се радваме”. „Следващата година ще бъде решаваща в това отношение“, добави той.
Несигурността може да възникне от следващата година и тя ще повлияе на целия регион, каза той. Не е сигурно дали Централна Европа ще може да получава руски газ през Украйна от 2020 г., добави министърът.
„Унгария е готова за това предизвикателство“, увери Сиярто, като посочи споразумение, подписано с Русия, което ще осигури доставките на газ през 2020 г. Въпреки това, в следващите години възможността Унгария да внася газ „от нови източници и чрез нови маршрути, зависи изключително от съюзниците“, добави той.
„Това зависи от хърватските ни приятели, дали те ще построят своя терминал за ВПГ, а освен това зависи от решенията на американските и австрийските компании, ако бъде открит газ в Румъния“, обясни дипломатът.
„Ако нито едното не се случи... Унгария няма да има друг избор, освен да се фокусира върху изграждането на южния транспортен маршрут, през който руския газ ще пристига от Турция, България и Сърбия“, добави Сиярто.
Унгария е направила необходимите технически стъпки, за да получи 6 милиарда кубически метра газ от юг през Сърбия през 2021 г. и 10 милиарда кубически метра от 2022 г., заяви той
Министърът добави, че „сигурните енергийни доставки са въпрос на национална сигурност и суверенитет“.
В кулоарите на форума Сиярто имаше двустранни разговори с министрите на енергетиката и икономиката на Сърбия, Румъния, Черна гора, България и босненската Република Сръбска.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: „Турски поток“ открива възможности за сътрудничество с България

Сергей Лавров: „Турски поток“ открива възможности за сътрудничество с България

30 Май 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Проектът за газопровода „Турски поток“ открива възможности за разширяване на сътрудничеството между Русия и България, но трябва да бъдат получени твърди гаранции от страна на Европейската комисия, че съществуващите планове няма да бъдат осуетени от Брюксел, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Ларвов, цитиран от РИА Новости.
„Разчитаме, че положителната динамика на политическите контакти ще послужи за разширяване на практическото сътрудничество, на първо място, в енергийната и търговско-икономическата сфери. Още повече, че потенциалът тук е много солиден. Проектът за газопровода „Турски поток“ открива широки възможности за съвместно прилагане на усилия. Продължаването му по територията на България ще укрепи енергийната сигурност на вашата страна. Предвид печалния опит от „Южен поток“, трябва да бъдат получени твърди гаранции от Европейската комисия, че съществуващите планове няма да бъдат осуетени чрез произволни решения от Брюксел“, заяви министърът в интервю пред българска медия.
Проектът „Турски поток“ предполага строителството на газопровод, състоящ се от две нитки с мощност по 15,75 млрд. куб. м. всяка. Първото разклонение е предназначено за доставяне на руски газ за турските потребители, а втората – за снабдяване с газ на страните от Южна и Югоизточна Европа. Очаква се газопровода да бъде пуснат до края на 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейската комисия потвърди визитата на Шефчович в Москва на 13 юни за уреждане на газовите доставки през 2020 година

ТАСС: Европейската комисия потвърди визитата на Шефчович в Москва на 13 юни за уреждане на газовите доставки през 2020 година

22 Май 2019 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Заместник-председателят на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шефчович ще пристигне на визита в Москва на 13 юни, за да обсъди с руския министър на енергетиката Александър Новак проблемите с транзита на газ в Европейския съюз през Украйна след 2019 година и провеждането на нова тристранна министерска среща за газа, съобщиха пред ТАСС в сряда от пресслужбата на Европейската комисия.
„Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович възнамерява да посети Москва, за да обсъди въпроси, свързани с транзита на газ, на 13 юни“, съобщиха от ЕК.
По-рано в сряда източник на руската агенция от европейските институции заяви, че след преговорите в Украйна Шефчович планира да посети Русия на 13 юни, по време на която той ще се срещне с руския министър на енергетиката Александър Новак и други представители на руското ръководство. Основната тема на преговорите ще бъде тристранна среща за газ на министерско равнище, за да се обсъди продължаването на транзита на газ през Украйна след изтичането на договора през 2019 г.
„След предишния кръг от преговори Европейският съюз направи предложение за обсъждане от Украйна и Русия, на базата на което е възможен компромис за запазване на украинския транзит“, каза източникът.

Запазване на транзита

На 20 май в Киев, Шефчович каза, че ще положи всички усилия за провеждане на тристранни преговори между Руската федерация, ЕС и Украйна за транзита на газ и споразумение за „търговско разумни“ количества за транзит на синьо гориво от Русия през Украйна. Става въпрос, по неговите думи, „не е само за транзит през зимния период, но и за постигане на ново споразумение между компаниите и осигуряване на икономически разумни обеми на преминаване на газ от Русия до ЕС през Украйна“. Той също така посочи, че е важно транзитният механизъм да се основава „на най-добрите практики на Европейския съюз“.
По-рано в понеделник европейски източник каза за ТАСС, че Шефчович, който беше в Киев на встъпването в длъжност на украинския президент Владимир Зеленски, провежда срещи с представители на екипа на новия президент и премиера Владимир Гройсман, като предлага да се обсъди провеждането на нова тристранна министерска среща за транзитни въпроси след 2019 г., когато изтича текущият договор с Газпром.
Европейският представител подчерта, че Брюксел „разбира трудностите на политическия цикъл в Украйна след обявяването на предсрочните парламентарни избори, но счита, че решението на въпроса за транзита на газ е спешно“ и не може да позволи „дори кратко прекъсване на транзита на газ през Украйна през 2020 г.“.

Газовите преговори

Споразумението за транзит на газ от Руската федерация към ЕС през територията на Украйна изтича на 31 декември 2019 г. Последната тристранна министерска среща в Брюксел за сключване на нов договор с участието на Русия, Украйна и Европейската комисия се проведе на 21 януари в Брюксел. Тя не донесе резултати.
Русия предложи да се удължи срока на договора при сегашните условия - Европейският съюз - да направи украинската газопреносна система част от по-голям проект за доставка на газ от Централна Азия в Европа.
Киев веднага отказа руското предложение, но обеща да проучи европейската версия. В същото време, ръководството на Нафтогаз продължава да обвинява Москва в това, че би искала да спре транзита на газ през територията на Украйна с прекратяването на настоящото споразумение. В отговор ръководството на Руската Федерация многократно е заявявало, че въпреки изграждането на други газопроводи за Европа, по-специално „Северен поток 2“, транзит през Украйна може да се поддържа, ако предложените от Киев условия са „конкурентни“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Европейският съюз призова Украйна и Русия да ускорят преговорите за транзита на газ

„Страна“ (Украйна): Европейският съюз призова Украйна и Русия да ускорят преговорите за транзита на газ

20 Май 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Киев. Тристранните преговори с участието на Украйна, Брюксел и Русия за сключване на ново споразумение за транзит на руски газ през газотранспортната система на Украйна трябва да бъдат проведени възможно най-бързо, това съобщи представителят на Европейския съюз на преговорите, вицепредседателят на Европейската комисия по енергийния съюз Марек Шефчович по време на брифинг в Киев на 20 май, предава украинското електронно издание „Страна“.
В момента руският газ за Европа се доставя по газопроводите на Украйна в рамките на договор, който изтича на 31 декември 2019 година. От „Нафтогаз“ вече съобщиха, че Русия отказала да води преговори за подновяването му през май. По-рано пък бе съобщено, че Европейският съюз очаква възобновяването на преговорите по темата след изборите за президент в Украйна.
„Страна“ припомня, че екипът на Зеленски неочаквано обозначи своите интереси на газовия пазар. От там отбелязаха, че разчитат на „сътрудничество с правителството и внедряване на балансирани и своевременни решения, съгласувани с ЕС, САЩ и други партньори“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, Комисия по енергетика: България си е написала домашното, така че да не изпитва дефицит на природен газ

Валентин Николов, Комисия по енергетика: България си е написала домашното, така че да не изпитва дефицит на природен газ

20 Май 2019 | 20:19 | Агенция "Фокус"
София. България си е написала домашното, така че да не изпитва дефицит на природен газ. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов по повод на информацията, че руската страна е отказала да води тристранни преговори за транзит на газ с Украйна и Европейския съюз през май и съмненията, че страната ни може да остане без газ. Ако поради една или друга причина не е възможно преминаването на газ от Турция към Европа и не се постигне споразумение с Украйна, ще последват големи затруднения, прогнозира Николов. България ще може да си търси правата чрез арбитраж и чрез ЕС, защото няма да бъде пострадала само тя. Според председателя на парламентарната комисия по енергетика най-лошият сценарий е малко вероятен, защото транзитът на газ преминава през Полша за Германия и Словакия, а доверието към „Газпром“ ще бъде загубено, а те не биха допуснали това. Николов допълни, че страната ни работи по намиране на решения и за най-неблагоприятната ситуация: „Булгаргаз“ направи търг за доставка на газ от Гърция, който премина успешно и количества газ вече преминават през реверсивната връзка, която имаме. „В сряда предстои и да направим първа копка на тръбопровода, който ще свърже Трансанадолския тръбопровод с нашата система. Постоянно следим количествата газ в Чирен, които са запас, с който да се покрият дефицитите през определен период от време. Съществува румънската връзка, която за съжаление все още не може да връща газ към България, но с помощта на ЕК румънците са се съгласили да направят подстанция или нагнетателна станция, с която да черпим румънска газ“, обясни той. Валентин Николов допълни, нито „Газпром“ има интерес да се случи най-лошият вариант, нито пък ЕС. „Или преговорите ще продължат или транзитните шосета ще трябва да са готови до тогава, т.е. до края на 2020-та година“, добави той.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Haberturk (Турция): Какво иска „Газпром“ от Турция?

Haberturk (Турция): Какво иска „Газпром“ от Турция?

20 Май 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. В големия пазарлък между Турция и Русия за цената на природния газ и обемът на доставките, страните започнаха да разкриват своите карти. На масата се хвърлят критично важни искания. Руската компания Газпром иска Турция да продължи изтичащия през 2021 година договор за доставка на 8 милиарда кубически метра природен газ, от които 4 милиарда се внасят от частни компании, а останалата част – от държавната „Боташ“. Но Газпром дава сигнал: той иска „Боташ“ да поеме ангажимент за целия обем на газа, включително този на частните компании, пише турския ежедневник Haberturk в материал, представен без редакторска намеса.
Започнаха да се появяват някои подробности от хода на преговорите между „Боташ“ и Газпром. Турция има две главни изисквания – на първо място, цената на сровината и на второ, намаляване на количеството газ, което подлежи на задължително купуване на основата на принципа „вземи или плати“.
В отговор на това Газпром, както се съобщава, подложи на обсъждане някои критично важни теми. Компанията цели да запази своята сегашна относително силна позиция в търговията на газ с Турция. Газпром иска да поднови договорите или споразуменията за покупко-продажба, чийто срок изтича. Едно от тях е свързано с доставката на газ по „западния коридор“. Срокът на споразумението за купуване на 8 милиарда куб. м. изтича през 2021 година. Половината от обема се внася от частни компании, а втората – от Боташ.
Какво иска Газпром? Според надеждни източници, компанията иска да удължи това споразумение, но дава сигнал, че Боташ трябва да поеме договора за закупуване на 4 милиарда кубически метра, внесени от частни компании.
Ще сметне ли Турция това изискване за целесъобразно? На този етап от преговорите няма ясен отговор на този въпрос. Отговорите ще възникнат в развитието на процеса.
Какво стои зад това изискване? Източници обърнаха внимание на факта, че понастоящем частни компании внасят общо 10 милиарда кубически метра природен газ от Русия и отбелязват по отношение на плановете на Газпром следното: „Споразумението за закупуване на 4 от 10 милиарда кубически метра ще изтече. Газпром иска Боташ да поеме тези обеми - "Газпром" доставя газ на частните компании и Боташ на различна цена (на частните клиенти на по-ниска цена). Сега, в новия период, Газпром иска да работи с Боташ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНН (Украйна): Русия е отказала да води преговори с „Нафтогаз“ и ЕС за подновяване на транзита на газ след 2020 година (България може да остане без газ)

УНН (Украйна): Русия е отказала да води преговори с „Нафтогаз“ и ЕС за подновяване на транзита на газ след 2020 година (България може да остане без газ)

20 Май 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Киев. Руската страна е отказала да води тристранни преговори за транзит на газ с Украйна и Европейския съюз през май, а такива разговори не са съгласувани и за юни, написа в понеделник изпълнителният директор на Група „Нафтогаз“ Юрий Витренко във „Фейсбук“, предава украинската агенция УНН.
„Предвид това, че руската страна отказа да води тристранни преговори през май, т.е., след избирането на новия президент на Украйна, както и това, че не бяха съгласувани преговори за юни, то става очевидно, че те съзнателно блокират този процес. И тук спекулациите за повлияване на изборите за президент или парламент са само оправдание“, написа Витренко.
Той предположи, че руснаците очакват решението на Дания за „Северен поток 2“, след което ще стане ясно дали строителството на газопровода ще се забави, или той ще започне да работи от 1 януари 2020 година, както е планирано.
„Напомням, че само един от трите варианта за маршрути на „Северен поток 2“, които в момента разглеждат Дания, ще доведе до забавяне на строителството. И дори това забавяне не гарантира на Украйна запазване на транзита – Русия може съзнателно да избере сценарий, според който те просто ще ограничат доставките на газ в Европа до договорния минимум, което ще доведе до увеличаване на цените в Европа (и за Украйна) и след това от позицията на силата Русия ще натисне Европа да спре да отстрани пречките пред СП2“, добави той.
УНН припомня, че по-рано Витренко е заявил, че Русия се опитва да забави тристранните преговори между ЕС, „Нафтогаз“ и „Газпром“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Строителството на сръбския участък от „Турски поток“ ще започне до дни, твърди Вучич

ТАСС: Строителството на сръбския участък от „Турски поток“ ще започне до дни, твърди Вучич

30 Март 2019 | 00:29 | Агенция "Фокус"
Белград/Букурещ. Според сръбския лидер, техниката вече е на обектите, за това е съобщил Александър Вучич в Букурещ на срещата с лидерите от балканските държави, предава ТАСС, като цитира ТАНЮГ.
„Ние участваме в този проект, няма никакво съмнение. Започваме работа до няколко дни, техниката вече е по места“. По думите на държавния глава Сърбия развива промишлеността си и в скоро време ще има нужда от повече газ.“А там, където има газ, има и възможност да се развива икономиката“, отбелязва Вучич и добавя, че газопроводът „ще промени енергийната карта на Балканите“.
Агенцията за енергетика на Сърбия още на 5 март одобри изграждането на сръбския участък от „Турски поток“, планира се то да започне в началото на април. Проекта в Сърбия от границата с България до границата с Унгария ще се изпълнява съвместно от "Газпром" и "Сърбиягаз".
Вучич заяви по-рано, че страната му е независима и няма да въвежда санкции срещу РФ, ще строи участък от „Турски поток“ на своята територия. Генералният директор на компания „Сърбиягаз“ Душан Баятович също е отбелязал, че сръбската страна е готова да започне изграждането на участъка. Строителството трябва да бъде завършено на 15 декември. Газ ще започне да се доставя до края на април 2020 година.

За "Турски поток"

Въпросът за възможността газопроводът да стигне до Сърбия беше сред ключовите при преговорите между президентите на РФ Владимир Путин и на Сърбия Александър Вучич на 17 януари. Руският лидер отбеляза, че Москва има готовност и може да инвестира около 1,4 млрд. щатски долара за развитие на сръбската инфраструктура.
По проект сръбският участък трябва да започне от Зайчар на границата с България и да прекоси границата с Унгария при близо до Хоргош. Мощността при входа се очаква да е 13,88 млн. куб. м газ в денонощие, а на изхода на участъка - около 10 млн. куб. м.
Проектът "Турски поток" предвижда тръбата да мине по дъното на Черно море до европейската част на Турция, а после към границата с Гърция. Първата връзка ще е за доставка на газ за турския пазар, втората – за снабдяване на държавите от Южна и Юго-Източна Европа. Като потенциални пазари „Газпром“ предвижда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Конгресът на САЩ одобри законопроект за борба с руското енергийно влияние в Източна и Централна Европа

ТАСС: Конгресът на САЩ одобри законопроект за борба с руското енергийно влияние в Източна и Централна Европа

26 Март 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Палатата на представителите на Конгреса на САЩ гласува в подкрепа на законопроекта за помощ в диверсификацията на източниците на енергоресурси на страните от Централна и Източна Европа и борба с влиянието на Русия, предава ТАСС.
„За“ законопроекта гласуваха 391 конгресмени, а 24 бяха „против“. Ако инициативата бъде одобрена от Сената, тя трябва да бъде подписана от президента на САЩ.
Както твърдят авторите на документа, САЩ трябва „да помогнат на страните от Централна и Източна Европа да понижат своята зависимост от енергийни ресурси от страни, които използват зависимостта в сферата на енергетиката, за да разпространяват политическото си влияние, като Руската Федерация, която използва природния газ, за да принуждава, сплашва и оказва влияние на други страни“. Във връзка с това, съгласно текста на законопроекта, Държавният департамент и свързаните с него ведомства трябва „да подкрепят усилията на Европейската комисия и правителствата на страните от Централна и Източна Европа, целящи укрепването на тяхната енергийна сигурност“. Това трябва да бъде, от една страна, „дипломатическа и политическа поддръжка“, а от друга – финансова поддръжка на конкретни проекти в сферата на енергетиката. За тази цел се предлага да се „отдели финансиране в размер на не повече от 1 млрд. долара за подкрепата на частни инвестиции в проекти, способстващи диверсификацията на източниците на енергия, както и системите за пренос на енергоресурси в страните от Централна и Източна Европа“.
Законопроектът предполага също да се отделят 5 млн. долара на Агенцията за търговия и развитие на САЩ, която да окаже съдействие на европейските страни да наемат допълнителни служители, които да се занимават с тези въпроси.
По-рано на конференцията CERAWeek в Хюстън американският държавен секретар Майкъл Помпео заяви, че Вашингтон не иска американските съюзници в Европа да зависят от доставките на природен газ от Русия в резултат на изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Той отбеляза, че Съединените щати възнамеряват да „помогнат на приятелите си да осигурят диверсификация“ на енергийните доставки.
В тази връзка държавният секретар отбеляза ролята на частните компании за увеличаване на износа на втечнен природен газ в Полша.
Проектът "Северен поток - 2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно газ от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Разходите за строителство се оценяват на 9,5 милиарда евро, пускането на тръбопровода се очаква до края на 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Унгария се договори за доставки на газ от Русия за догодина, в дългосрочен план разчита на „Турски поток“

EA Daily: Унгария се договори за доставки на газ от Русия за догодина, в дългосрочен план разчита на „Турски поток“

22 Март 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Будапеща. През 2020 година Унгария ще получава руски газ, даже Русия да не сключи споразумение с Украйна за транзит на синьо гориво за Европейския съюз, съобщи министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто след края на преговорите с председателя на борда на директорите на „Газпром“ Алексей Милер, предава руската агенция EA Daily.
„Въпросът за енергийната сигурност има също и геополитически компонент поради факта, че транзитното споразумение между Русия и Украйна изтича в края на тази година и новият договор все още не е подписан. Това означава, че лесно може да възникне ситуация, при която Русия повече няма да доставя газ в Европа през Украйна“, счита Сиярто, съобщава пресслужбата на МВнР на Унгария.
Според него, унгарците трябва да са готови за най-лошия сценарий при планирането на мерките за сигурност на енергийните доставки за страната. Сиярто поясни, че Будапеща може да кипи част от нужния природен газ през Австрия. Хранилищата в Унгария са в състояние да приемат 6,3 млрд. куб. м. газ.
В дългосрочна перспектива, както заяви външният министър, Будапеща разчита на мощностите на „Турски поток“, който „Газпром“ строи съвместно с България и Сърбия.
По-рано ръководителят на "Нафтогаз" заяви, че позицията на редица европейски страни, по-специално Германия, по отношение на газопровода "Северен поток 2", оставя малък шанс за запазване на транзита на газ през Украйна.
Руската агенция припомня, че споразумението за транзит между Киев и Москва изтича в началото на 2020 година. През тази година трябва да започне експлоатацията на „Северен поток 2“ и Украйна се опасява, че с неговото пускане транзитът през нейната територия ще бъде прекратен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Сърбия и Турция търсят начини за разширяване на енергийното сътрудничество

„Б92“ (Сърбия): Сърбия и Турция търсят начини за разширяване на енергийното сътрудничество

21 Март 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия и Турция са готови да предприемат конкретни стъпки за разширяване на сътрудничеството им в сферата на енергетиката и преноса на газ, бе заявено на заседание в Белград в сряда на делегация от Министерството на енергетиката на страната домакин Александър Антич и представители на Министерството на енергетиката и природните ресурси на Турция и енергийни компании от тази страна, предава белградската медия „Б92“.
Турската делегация бе водена от посланика на страната в Сърбия Таню Билгич, а друга тема беше обсъждането на „сътрудничеството в преносната система на електрическата мрежа, чрез Центъра за координация на сигурността, което би допринесло значително за цялостната сигурност на преносните системи във всички балкански страни“, съобщи сръбското правителство.
Антич оцени, че „цялостните отношения между Сърбия и Турция са на високо ниво, предвид силното партньорство и приятелство на президентите Александър Вучич и Реджеп Тайип Ердоган, което допринася значително за икономическото сътрудничество и цялостната политическа стабилност“.
Той каза, че срещата е важна, защото на нея са присъствали и представители на водещите енергийни компании на двете страни, които са изразили интерес към укрепване на партньорството, установяване на сътрудничество и реализиране на бъдещи съвместни проекти.
Министърът „изрази очакване, че експертите на съответните министерства и фирми от двете страни ще продължат да намират условията за сътрудничество, така че на следващата среща двамата президенти да обсъдят конкретни резултати в областта на енергетиката“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на „Нафтогаз“:„Газпром“ уведоми, че спира транзита на газ през Украйна от 1 януари 2020 година

Началникът на „Нафтогаз“:„Газпром“ уведоми, че спира транзита на газ през Украйна от 1 януари 2020 година

21 Март 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Киев. „Газпром“ е започнал да уведомявва официално страната за спиране на газовия транзит през Украйна от началото на 2020 година, заяви директорът на „Нафтогаз“ Андрей Коболев в интервю пред РБК-Украина, предава РИА Новости.
По неговите думи, от 1 януари 2020 година украинската компания ще предаде управлението на газотранспортната система в ръцете на независим оператор, който ще трябва да подписва договор с „Газпром“ за транзита на синьо гориво.
Директорът на украинската компания отбеляза, че „този процес се движи крайно тежко“.
„Или „Газпром“ ще подпише договор и тогава въпросът за обезценяването на газотранспортната (ГТМ) мрежа автоматично изчезва от нашия иск, или, извинете, но ще ви се наложи да компенсирате това“, заяви той.

РИА Новости припомня, че ръководството на „Нафтогаз“ постоянно говори, че Украйна може да остане без транзит. По-рано Коболев заяви, че влизането в експлоатация на „Северен поток 2“ и „Турски поток“ ще направи ненужна украинската ГТМ.
По този начин, по неговите думи, Киев ще загуби сдържащия фактор срещу „руската агресия“, а вероятността от военен конфликт, на свой ред, значително ще се увеличи.
Изпълнителният директор на компанията Юрий Витренко, от своя страна, счита прекратяването на транзита през 2020 година за най-вероятния сценарий, тъй като със „Северен поток 2“ Русия повече няма да има нужда да използва украинския маршрут за доставянето на газ в Европейския съюз.
Според неговата оценка, лишавайки се от транзита, Украйна ще загуби около 4% от своя брутен вътрешен продукт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Завърши строителството на морския участък на „Турски поток“

„Российская газета“: Завърши строителството на морския участък на „Турски поток“

19 Март 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Москва. „Техническата операция, която се нарича надводно свързване, включваше повдигане на крайбрежните и дълбоководните участъци от морското дъно на специална платформа над водата и заваряването им в едната нишка на газопровода“, каза операторът. „След цялостна проверка на заварката, газопроводът беше положен на морското дъно на дълбочина 32 метра. Тази операция е била извършена и в двете линии в руски води през януари-февруари 2019 г. и завършена на турското крайбрежие тази година“, пише в. „Российская газета.
От руското крайбрежие ще работи компресорната станция „Русская“, от страна Турция - приемащия терминал в Къйъкьой, който все още не е завършен. Засега се работи по график, което означава пускане на „Турски поток“ в края на 2019 година.
Газопроводът беше положен на дъното на Черно море, частично по трасето на „Южен поток“, отменен няколко години по-рано. „Турски поток“ се състои от две тръби с капацитет от по 15,75 милиарда кубически метра всяка („Южен поток“ би трябвало да е два пъти по-силен). Една тръба ще задоволи нуждите на турските потребители, а втората ще продължи към Европа, през територията на България.
В „Газпром“, който се занимава с изграждането на тръбата, допускат появата на „Турски поток-2“ в случай на голямо търсене на руски газ.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Турция съединиха морската и наземната част на „Турски поток“

ТАСС: В Турция съединиха морската и наземната част на „Турски поток“

19 Март 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Последната свръзка, съединяваща морската и наземната секция на газопровода „Турски поток“, бе заварена в Турция, съобщава операторът на проекта South Stream Transport B.V., предава ТАСС.
В изявлението се отбелязва, че това „символизира завършването на целия комплекс от работата по създаването на газорповодна система в Черно море“.
Техническата операция, която се нарича надводно припокриване, включваше повдигане на крайбрежните и дълбоководните участъци от морското дъно до специална платформа над водата и заваряването им в една тръбопроводна линия. Общото тегло, което е вдигнато по време на работата, е около 409 тона и след внимателна проверка на заваръчната линия, газопроводът е положен на морското дъно на дълбочина 32 м. Тази операция е извършена и в двете тръби в руските води през януари-февруари 2019 г.
Дълбоководното полагане на тръбите бе осъществено от най-големия строителен кораб в света Pioneering Spirit, а в крайбрежните участъци е задействан корабът Lorelay. След завършването на операцията по надводното заваряване е завършено физическото съединяване на участъка на сушата в Русия в близост до град Анапа с приемния терминал в близост до град Кийкия в турския регион Тракия.
Компресорна станция "Русская", която ще осигури необходимото налягане за транспортиране на газ през Черно море, както и участъка на сушата в Русия, е напълно готова за започване на експлоатацията. Очаква се новият газопровод да започне да работи в края на 2019 г., се казва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Вучич награди с орден директора на „Газпром“ Алексей Милер

„Вечерне новости“ (Сърбия): Вучич награди с орден директора на „Газпром“ Алексей Милер

19 Март 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич във вторник сутринта връчи Орден на сръбското знаме втора степен на председателя на Съвета на директорите на „Газпром“ Алексей Милер, съобщава електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Той е награден за специални заслуги в развитието и укрепването на мирното сътрудничество и приятелските отношения между Сърбия и Русия.
На церемонията в президентството са присъствали посланикът на Русия в Белград Александър Чепурин, сръбският министър на енергетиката Александър Антич, генералният директор на „Сърбиягаз“ Душан Баятович и представители на „Газпром“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Експерт: САЩ плаши Европа с „енергийно господство на Русия“

„Российская газета“: Експерт: САЩ плаши Европа с „енергийно господство на Русия“

15 Март 2019 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Атина. По време на събитието, проведено в министерството на външните работи на Гърция, експерти от Русия, Румъния, Англия, Израел, Турция и Гърция представиха доклади за реализирането на най-големите енергийни проекти в региона. В същото време, много внимание беше отделено от анализаторите на перспективите за завършване на строителството на руския газопровод „Турски поток“, както и евентуалното му продължаване на територията на Европейския съюз, пише в. „Российская газета“.
Както е известно, понастоящем все още няма яснота за бъдещия маршрут на „Турски поток“ в ЕС - тръбата, през която в бъдеще доставките на руско „синьо гориво” ще отидат в Южна и Централна Европа, може да бъде положена както през Гърция, така и в България. И Атина, и София официално изразиха интерес за участие в изпълнението на този проект, а българският газов оператор „Булгартрансгаз“ вече започна да разширява националната газопреносна система за бъдещи доставки на въглеводороди през новия руски газопровод.
Как водещите гръцки енергийни експерти оценяват сегашната ситуация около „Турски поток“, защо Гърция е недоволна от натиска по този въпрос от Съединените щати и дали американците могат да наложат на европейците своя втечнен природен газ, за „Российская газета“ разказва изпълнителният директор на Института по енергетика за Югоизточна Европа Костис Стамболис:
Имайки предвид факта, че руският газ по този проект трябваше да се доставя основно на пазарите в Централна Европа, в момента не може да се каже, че Гърция ще понесе значителни загуби, ако на този етап тръбата заобикаля страната ни. През следващите години обемите на газа на пазарите в Югоизточна Европа ще продължат да бъдат достатъчни, включително благодарение на изпълнението на проекта за Трансадриатическия газопровод, чрез който, от следващата година, азербайджанският газ ще бъде доставян в нашия регион.
В Гърция се разбира, че в настоящите геополитически реалности – при силния външен натиск от Съединените щати върху гръцкото правителство - ще бъде много трудно да се осъществи проект за изграждане на продължаването на „Турски поток“ през нашата територия. В Атина обаче очакват, че след няколко години след пускането на първата и втората линия на този газопровод, ситуацията ще се промени и Русия ще започне изграждането на третата и четвъртата тръби, тъй като за това има ресурсна база. Тогава Гърция отново ще има възможност да се върне към този въпрос.
Като експерти на Института по енергетика за Югоизточна Европа, който професионално се занимава с изследване на енергията в нашия регион, ние напълно не сме съгласни с американските фобии, че Русия и по-специално „Турски поток“ представляват заплаха за енергийната сигурност на Европа. Налагайки на Европа страховете от енергийната доминация на Москва и възпрепятствайки изпълнението на руските проекти „Северен поток-2“ и „Турски поток“, Съединените щати изхождат от собствените си търговски интереси за продажба на американски втечнен газ на европейците.
ЕС е заинтересован от създаването и ефективното функциониране на интегриран газов пазар, като осигурявайки неговата достатъчна гъвкавост, както и алтернативни източници и пътища за получаване на „синьо гориво“. Ако говорим за южната част на Европа, според мен, изпълнението на проекта „Турски поток” - най-големият енергиен проект в нашия регион - е точно отговорът на тази задача. Допълнителният газопровод ще увеличи само енергийната сигурност, тъй като рисковете са намалени, последствията от които ние в Европа помним добре поради прекъсване на доставките на газ през територията на Украйна.
Сегашната стратегия на Русия е да се избегнат транзитните рискове и ЕС, на теория, трябва да приветства това. Що се отнася до създаването на газов хъб в град Ипсала - крайната точка на първата тръба на „Турски поток“ на границата между Гърция и Турция - той трябва да подобри условията за сключване на сделки на газовите пазари в нашия регион, да създаде допълнителна конкуренция. И това трябва да има положително въздействие върху цените за потребителите. Точно това иска Европейският съюз.
Ето защо аз абсолютно не разбирам политически мотивираната критика и противопоставяне на този проект в Брюксел.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: На европейската алтернатива на „Турски поток“ не й достига природен газ

EA Daily: На европейската алтернатива на „Турски поток“ не й достига природен газ

14 Март 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Акционерите на румънския „Трансгаз“ не одобриха инвестиционния план на дружеството до 2027 г., а операторът на румънската газопреносна система отказа втората фаза от изграждането на газопровода BRUA (България - Румъния - Унгария - Австрия), докато доставчиците не запазят достатъчно обеми. Проектът, който е европейска алтернатива на „Турския поток”, няма достатъчно газ, коментира руската информационна агенция EA Daily.
„Трансгаз" обяви официално, че акционерите не са одобрили 10-годишния инвестиционен план на компанията от 1,9 милиарда евро. Против са се изказали собствениците 80.9% от акциите. Основното в плана е изграждането на инфраструктура за доставка на газ от България и Румъния до Унгария и Австрия с обща стойност от 1 милиард евро и газопровод от черноморските находища на Румъния с връзка с BRUA. Тя ще струва 360 милиона евро. 58% от акциите на „Трансгаз“ са собственост на Министерството на икономиката на Румъния и акционерите поискаха по-подробна информация за инвестициите.
Преди това през февруари румънският оператор GTS обяви, че няма да задвижи изграждането на втория етап на BRUA, докато доставчиците не резервират достатъчно обеми.
Сега „Трансгаз" изпълнява първия етап на строителството на стойност 478 милиона евро, който трябва да бъде завършен в края на 2019 година. Става въпрос за газопровод с дължина 479 км и две компресорни станции. След първия етап Румъния ще може да доставя 1,75 милиарда кубически метра природен газ годишно до Унгария и Австрия. Цялостното изпълнение на проекта предполага увеличаване на капацитета до 4,4 милиарда кубически метра. Презентацията на оператора на румънската GTS гласи, че източниците на газ ще бъдат находища в румънския сектор на Черно море и Южния газов коридор от Азербайджан. От него се планират доставки на синьо гориво през България. „Целта за диверсифициране на източниците за доставка на газ за европейските страни ще бъде постигната“, уверяват в презентацията на „Трансгаз“.
Според материалите на румънската компания, публикувани през февруари, доставчиците на газ са запазили само около 40% от мощностите за втория етап (1 милиард кубически метра от 2,6 милиарда). Затова в румънския „Трансгаз" и унгарската ФГСЗ обявиха отрицателен резултат от тестовете и провеждането на нови. Ако няма допълнителни резервации, няма причина да се увеличава капацитета на BRUA, заявиха представители на румънския GTS.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Европа започва да получава газ от Азербайджан от 1 юли 2019 година

Anadolu Agency: Европа започва да получава газ от Азербайджан от 1 юли 2019 година

13 Март 2019 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Одрин. Началото на доставките на газ за Европа през Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който пренася газ от Азербайджан към Европа през Турция, е насрочено за 1 юли 2019 г. Това заяви пред журналисти генералният директор на ТАНАП, Салтюк Дюзьол в Одрин, предава Anadolu Agency.
Според него се планира да започне тестване преди началото на доставките на газ за Европа след 15 април.
В края на февруари 98% от работата е приключила в рамките на проекта ТАНАП, отбеляза изпълнителният директор.
От 30 юни 2018 г. до 28 февруари 2019 г. ТАНАП е доставил 1,25 млрд. куб. м газ за Турция, до юни тази година тази цифра ще се увеличи до два милиарда кубически метра, а до края на годината до четири милиарда кубически метра, каза Дюзьол.
Според него капацитета на ТАНАП е 16 милиарда кубически метра газ годишно.
Благодарение на изграждането на нови компресорни станции тази цифра ще се увеличи до 24 милиарда кубически метра годишно, а в бъдеще се предвижда капацитетът му да достигне до 31 милиарда кубически метра газ годишно, каза Дюзьол.
Общата дължина на ТАНАП е 1850 километра. Тръбопроводът се изгражда до граничната зона с Гърция в точка Ипсала в турската провинция Одрин, където ще бъде свързана с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Първоначалният капацитет на тръбопровода ТАНАП се очаква да бъде 16 милиарда кубически метра газ годишно. Около шест милиарда кубически метра ще бъдат доставени на Турция, а останалата част - в Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Policy: Руските мечти за газопроводи са кошмар за Европа

Foreign Policy: Руските мечти за газопроводи са кошмар за Европа

13 Март 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Освен „Северен поток - 2“, Русия се опитва да реализира още един голям проект – изграждането на газопровода „Турски поток“. Това ще позволи на Москва да разшири влиянието си в „задния двор" на Европа и на Балканите. Ако държавният глава на Руската федерация Владимир Путин си проправи път, втората линия на „Турски поток“ ще минава през България към Сърбия, Унгария и Австрия. Така той ще стане не само търговски, но и геополитически триумф на Русия, пише българинът Димитър Бечев, старши сътрудник към Атлантическия съвет и преподавател в Университета на Северна Каролина „Чапъл Хил“ в статия за американското списание Foreign Policy.
Продължаващата конфронтация между Русия и Запада Русия има един силен коз - износът на природен газ. Въпреки напрегнатите отношения, през 2018 г. доставките на газ от Русия за Европа и Турция достигнаха исторически максимум от 201,8 милиарда кубически метра. И въпреки че Европейският съюз все още не е готов да се откаже от позицията си по въпроса за антируските санкции, много от неговите членове активно изпълняват енергийните си проекти. Германия например продължава да подкрепя проекта „Северен поток-2“, който ще позволи да се доставя газ директно от Русия до северното крайбрежие на Германия.
Понастоящем Русия може да използва още един голям проект – „Турски поток“, за да разшири влиянието си в задния двор на Европа. През 2018 г. бе завършено изграждането на морския участък от газопровода, който минава през Черно море, и който свързва Русия и Турция. Първите доставки на газ се очакват до края на тази година.
„Турски поток“ е търговски и геополитически триумф на Русия. В търговски смисъл, този газопровод помага да се затвърди позицията на „Газпром“ в Турция, която се нарежда на второ място в списъка на най-големите клиенти на компанията след Германия. От геополитическа гледна точка този тръбопровод позволява заобикаляне на територията на Украйна и укрепването на стратегическото партньорство на Русия с Турция в момент, в който отношенията на Анкара с дългогодишните й съюзници от двете страни на Атлантическия океан се влошават.
Освен това „Турски поток“ може да засили влиянието на руския президент Владимир Путин на Балканите. Ако Путин си проправи път, втората линия на този тръбопровод ще минава през България към Сърбия, Унгария и Австрия.
Не е тайна, че Кремъл се държи съвсем уверено в страни, които могат да се нарекат „задния двор" на Европейския съюз. Неговите методи обаче, за които всеки толкова често говори - пропаганда, дезинформация и операции на разузнавателните служби - избледняват в сравнение с действията му в енергийния сектор. Кремъл не успя да попречи на страни като Черна гора или наскоро преименуваната Северна Македония да се присъединят към НАТО. Но способността му да привлича политици и бизнесмени на своя страна, да ги изкушава с доходоносни инфраструктурни договори и приходи от продажби на природни ресурси, е несравнима.
Европа отчаяно се съпротивлява. Тъй като крайната точка на „Турски поток“ ще бъде Европейският съюз, „Газпром“ ще трябва да приведе проекта в съответствие с европейските антитръстови изисквания. Тези изисквания, разработени основно след като Русия спря доставките на газ за Украйна през 2009 г., са предназначени да диверсифицират енергийните доставки и по този начин да избегнат зависимостта от Москва. Едно от тези изисквания - енергийните компании не могат едновременно да притежават транзитна инфраструктура и да продават газ чрез тази инфраструктура - е сериозно предизвикателство за Москва, която иначе би позволила на „Газпром“ да изгради газопровод и да продаде газ през него.
Ето защо Путин положи много усилия за намиране на партньори за „Газпром“ на Балканите. По време на посещението си в Сърбия през януари руският президент подписа споразумение за изпълнение на съвместен проект на „Газпром" и сръбската държавна газова компания „Сърбиягаз" за полагането на 400-километров газопровод. През март руският премиер Дмитрий Медведев отпътува за България, за да договори изграждането на още един участък с дължина от 480 километра. Държавната компания „Булгартрансгаз" изрази желание да изгради и да поеме контрола над „Турски поток“. За това обаче „Булгартрансгаз“ ще трябва да намери около 1,6 млрд. долара. Русия не е готова да предостави тези пари (твърди, че България ще получи доста голяма печалба от транспортирането и продажбата на газ на „Газпром“). Българското правителство твърди, че може би Брюксел ще му даде част от средствата, но това също е малко вероятно.
Може би Европейският съюз е готов да позволи на Берлин да наруши антитръстовите изисквания в ситуацията с „Северен поток 2“ - Русия ще притежава и газопровода и газта в него, но Берлин подчертава, че този проект ще бъде частен. Въпреки това, на Балканите за Европейския съюз ще бъде много по-трудно за наблюдение на прилагането на всички закони. Например, ЕС може да подведе под отговорност Сърбия за подписването на споразумение, според което „Газпром“ ще контролира 51% от акциите на „Турски поток“. Въпреки че Сърбия все още не е член на Общността, тя в момента преговаря за присъединяване към нея. Energy Community, която има за цел да гарантира, че законите в страните-кандидатки не противоречат на законите на Европейския съюз, вече предупреди, че проектът за „Турски поток“ нарушава изискванията на Брюксел. Така Сърбия може да бъде изправена пред забавяне в процеса на преговори за членство в Общността.
За да смекчи ситуацията малко, българският премиер Бойко Борисов изтъкна факта, че „Турски поток“ ще бъде само един от тръбопроводите, водещи към новия балкански газов хъб, в който ще бъдат получавани доставки от Азербайджан и офшорни находища в Черно море. Така, според него, балканският газов център ще позволи диверсифициране на енергийните доставки. За негово съжаление Медведев и изпълнителният директор на „Газпром" Алексей Милер отхвърлиха тази идея. Те не искат България да има възможност да смесва и препродава газ чрез платформа за търговия, подкрепяна от Европейския съюз. Затова Борисов трудно може да се надява на регулаторно облекчение или финансова помощ от Европейската комисия. С други думи, българските данъкоплатци ще трябва да платят за изпълнението на този проект.
София все още има един коз в преговорите си с Русия. Според настоящия договор на „Газпром“ с България, руската компания е длъжна да плати на страната транзитни такси за газ, преминаващ през територията на тази страна до 2030 година. По време на подписването на сделката по-голямата част от природния газ бе доставян чрез т.нар. Трансбалкански газопровод, който е свързан с Украйна. „Турски поток“ прави този тръбопровод, който работи от 80-те години на миналия век, просто ненужен. Българското правителство може да съди „Газпром“, като поиска огромна компенсация за загубените печалби. За да не се плащат стотици милиони долари, Путин ще трябва да предложи на Борисов някои отстъпки, включително да гарантира, че Русия ще направи икономически жизнеспособна новата нишка на „Турски поток“, по която ще се транспортира природен газ до Европа.
Сърбия и Унгария трябва да се присъединят към България и да окажат натиск върху Русия заедно. Разбира се, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Борисов, загрижен за готовността на Кремъл да провокира вътрешни политически търкания, не иска да рискува и да развали отношенията си с Москва. Сърбия е развила специални отношения с Путин, който се превърна във важен съюзник на Белград в приоритетни въпроси като Косово. Унгарският премиер Виктор Орбан се стреми да засили политическите и икономическите връзки с Русия. Така Путин има много възможности да следва максимата „Разделяй и владей“.
Начинът, по който България, Сърбия и други страни излизат от тази ситуация, ще се превърне в тест за природата и дълбочината на техните отношения с Русия. Досега те бяха убедени, че ще могат да намерят начин да си сътрудничат с Русия, без да противоречат на Европейската комисия и законите на Европейския съюз. Можете ли да ги обвините? Те видяха колко големи страни от ЕС, като Германия, също да въртят подобни игри. Но за разлика от Германия те нямат възможност да променят законите и да преговарят с Брюксел за политически компромиси. Нещо повече, Русия не е готова да предложи облаги на източноевропейските страни, в които вижда подчинени. Така финансовите и политическите рискове ще паднат на плещите на страни като България и Унгария. И ако не успеят да изиграят добре своите карти, ще трябва да изразходват оскъдните си ресурси за изпълнението на гигантски проекти, които наистина са полезни само за Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: България плаши Русия с газов иск

„Независимая газета“: България плаши Русия с газов иск

13 Март 2019 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. От 2020 г. България вече няма да бъде транзитна страна за руски газ, доставян за Турция по Трансбалканския коридор. Това предадоха медиите, цитирайки българския енергиен министър Теменужка Петкова, която на свой ред се позовава на съобщение от руската страна. В София те вече се опитват да оценят загубите, които ще станат наистина болезнени, ако втората нишка на „Турски поток“, по някаква причина, заобиколи България. В случай на негативно развитие на събитията, българските власти не изключват дори повторение на украинския сценарий и прибягване до арбитраж за събиране на транзитни плащания от Руската федерация, отбелязват в редакцията на вестник „Независимая газета“.
В рамките на среща с президента на Рисия Владимир Путин председателят на „Газпром" Алексей Милер потвърди, че тази година „Турски поток“ ще бъде пуснат в екплоатация.
Вярно е, че съдбата на втората нишка на газопровода все още не изглежда напълно ясна. Например преди седмица министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви пред българската преса, че „сега се разработва възможността за разширяване на втория клон на „Турски поток“ към България, Сърбия и Унгария. Но окончателното решение зависи не само от нас. Изборът между различните варианти за продължаване на „Турски поток“ до голяма степен ще се определя от готовността на газотранспортната инфраструктура. Това, от своя страна, зависи от интереса и конкретните действия на правителствата на съответните страни”, обясни Медведев.
България, изглежда, проявява интерес към проекта. Това потвърди Медведев: „Неотдавна „Булгартрансгаз ”успешно завърши т.нар. Процедура за отворен сезон - събирането на задължителни искания за резервиране на бъдещи газопреносни мощности. Също така „Булгартрансгаз" взе окончателно инвестиционно решение за изпълнението на проект за развитие и разширяване на газопреносната система".
„Но ние се нуждаем от допълнителни гаранции“, настоява руският премиер. „Новият клон не трябва да повтаря тъжната съдба на „Южен поток".Така че решението за продължаване на „Турски поток“ през българската територия зависи от това дали София може да получи твърди гаранции, че Европейският съюз няма да възпрепятства плановете за доставка на газ през новия газопровод“, поясни Медведев.
„Надявам се, че можем да говорим за по-нататъшни конкретни стъпки след даването на съответните гаранции - не от българското правителство, а когато Европейската комисия предоставя надеждни гаранции, че този проект няма да се срине в бъдеще и няма да бъде възпрепятстван. Надявам се, че нашите български приятели също разбират това и вършат съответната работа”, потвърди Медведев позицията на 4 март след преговорите с българския премиер Бойко Борисов в София.
Сега тази история има нов обрат. Информационните агенции разпространиха по телевизията изявлението на българския министър на енергетиката Теменужка Петкова, че България е получила известие от „Газпром експорт” за планираното прекратяване на транзита на газ от Украйна до Турция през България по Трансбалканския коридор, планирано за януари 2020 година.
Според Петкова за страната това ще означава загуба от 110 милиона долара годишно. България иска да запази „ключовата си позиция на газовата карта на Европа". Ако през България минава втората нишка на „Турски поток“, тогава очевидно София ще бъде удовлетворена.
В противен случай може да възникнат проблеми. По-специално, София си запазва правото да обжалва пред арбитраж с цел събиране на транзитни плащания от „Газпром", които страната трябва да получи по договора до 2030 г. Но, както е посочено, това ще се случи само ако втората нишка на „Турски поток“ по някаква причина заобиколи България.
Съдейки по изялвнението на Петкова, България все още не е получила специално одобрение от Европейската комисия за разклонението на „Турски поток“, но, както разясни министърът, се спазват всички законодателни норми и не трябва да има причини за отказ от изграждане.
Анна Кокорева, заместник-директор на центъра „Алпари“, подчерта пред изданието, че ситуацията е предсказуема и не бива да е изненадваща за България и другите страни, през чиято територия преминава Трансбалканският коридор.
„Руският проект включваше развитието на инфраструктурата в България и други участници в Трансбалканския коридор за свързване с „Турски поток“. Всъщност, ако подготовката на тази инфраструктура започне и завърши навреме, тогава за България и други страни процесът на промяна на коридора за доставки ще се случи без сериозни последици и без загуби”, смята Кокорева. Въпреки че всичко ще зависи от поведението на Европейския съюз, признава експертът.
Същевременно, както отбелязва Тамара Сафонова, доцент в Президентската академия (РАНХиГС), „за България осигуряването на транзита на руски газ е един от ключовите икономически проекти, които могат да повлияят на европейския енергиен пазар и да осигурят висока доходност от експлоатацията на основните газопроводи. Страните, през чиято територия се пренася руски газ, сега са принудени да изострят проблематиката, за да не загубят възможността в бъдеще да генерират тарифни приходи от транзита на руски енергийни ресурси", отбелязва експертът.
„Доколкото е известно в момента, въпросът за решението на Европейската комисия остава отворен, но като гаранция България взима инвестиционно решение за изграждане на инфраструктура за транспортиране на газ от Турция до Сърбия. В този случай инвестиционните решения тук няма да бъдат достатъчни, защото това не е конкретна строителна работа. В този случай можем да кажем, че българската страна, заявявайки намеренията си да кандидатства за арбитраж, се опитва да си осигури гаранции, че нейната територия ще бъде разглеждана от „Газпром“ като приоритетна”, коментира директорът на Фонда за развитие на правото и медиацията в областта на енергийния комплекс Александър Пахомов.
Според него, ако в споразумението за транзит няма клаузи, че доставчикът на газ има право да променя собствената си политика, „тогава България има всички шансове не само да се обърне към европейския арбитраж, но и да спечели този спор". Въпреки това, според експерта, всички тези процеси може да се забавят за неопределено време.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Турция): „Газпром“ е уведомил България, че от 2020-та година спира доставките на природен газ за Турция през Украйна

Sputnik (Турция): „Газпром“ е уведомил България, че от 2020-та година спира доставките на природен газ за Турция през Украйна

12 Март 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Руският енергиен гигант „Газпром“ е изпратил официално писмо до българските власти, с което ги уведомява, че от януари 2020 г. спира доставките на природен газ от Трансбалканския газопровод през Украйна, предава Sputnik в турската си редакция, като се позовава на доклади в средствата за масова информация.
Според медии българският министър на енергетиката Теменужка Петрова е потвърдила информацията.
Spitnik пояснява, че транзита на руски природен газ за Турция минава и през България. Поради тази причина „Газпром“ плаща такси за транзита – нещо, което ще се промени от началото на следващата година.
София си запазва правото да се обърне към арбитраж за уреждане на въпроса с компенсациите за транзитни плащания, които тя има право да получава до 2030 г., съгласно договора с „Газпром". Твърди се, че българските власти ще предприемат тази стъпка, ако второто разклонение на газопровода „Турски поток“ не мине през страната.
В рамките на посещението си в София по-рано този месец, руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че ако бъдат дадени надеждни гаранции от Европейската комисия, Москва може да продължи диалога с България за „Турски поток“, припомня Sputnik.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Гибралтар освободи иранския танкер. 16 август 2019 г.
Гибралтар освободи иранския танкер. 16 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.