НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Германският депутат Роби Шлунд за РИА Новости: Вашингтон не може да шанташира Берлин заради „Северен поток“

Германският депутат Роби Шлунд за РИА Новости: Вашингтон не може да шанташира Берлин заради „Северен поток“

17 Юни 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Вашингтон не може да шантажира Берлин заради проекта за газопровода „Северен поток 2“. Това заяви за РИА Новости председателят на германско-руската група в Бундестага Роби Шлунд.
Той отбеляза, че противоречията между страните, включително по въпроса за санкциите, трябва да бъдат решавани посредством диалог.
„Германия трябва да има възможност да гарантира своята енергийна сигурност чрез надеждни и конкурентноспособни по цени източници. Това е пазар, икономика“, подчерта депутатът от Бундестага.
Политиката на шантаж, съгласно думите на Шлунд, противоречи на отношенията между суверенните държави.
Група германски депутати са на посещение в Русия в периода 16-21 юни. Те ще посетят Москва и Калуга, където ще обсъдят с руски колеги и представители на регионалните власти двустранните отношения и теми от международния дневен ред.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Конгресът на САЩ разширява работата над санкциите срещу строителството на „Северен поток 2“

УНИАН: Конгресът на САЩ разширява работата над санкциите срещу строителството на „Северен поток 2“

13 Юни 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресът на САЩ разширява работата по въвеждането на санкции срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2", по-специално, в долната камара на Конгреса постъпи още един законопроект за въвеждане на ограничителни мерки срещу компании, участващи в изграждането на съоръжението, предава украинската агенция УНИАН.
За това на своята страница във Фейсбук пише председателят на Националната акционерна компания "Нафтогаз Украйна" Андрей Коболев.
"Конгресът на САЩ разширява работата по санкциите срещу "Северен поток-2". Преди няколко седмици американските парламентаристи регистрираха законопроект за санкции срещу лица, участващи в изграждането на този тръбопровод в горната камара на Конгреса. Вчера подобен законопроект No.HR3206, влезе за разглеждане и в долната камара”, пише той.
Коболев подчерта, че тези документи имат широка подкрепа сред републиканците и демократите в двете камари на Конгреса и добави, че „Нафтогаз“ също полага максимални дипломатически усилия за противодействие на руския проект.
„Ние си сътрудничим с американски и европейски парламентаристи и членове на правителствата, развивайки съвместни начини за противодействие на строителството на „ Северен поток-2“, който представлява значителна заплаха за международната енергийна сигурност“, пише той.
Припомняме, че на 12 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп заявим че САЩ разглеждат възможността за налагане на санкции против проекта за строителство на газопровода „Северен поток 2“.
На 3 юни Конгресът на САЩ публикува законопроект, предвиждащ въвеждането на санкции срещу кораби и компании, участващи в изграждането на тръбопровода, който се очаква да бъде завършен преди края на тази година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тръмп посочи „най-добрата“ алтернатива на „Северен поток 2“

РИА Новости: Тръмп посочи „най-добрата“ алтернатива на „Северен поток 2“

12 Юни 2019 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път призова европейските страни да се откажат от руския газ и да купуват американски втечнен природен газ (ВПГ), предава РИА Новости.
Така той коментира възможността за налагане на санкции срещу "Северен поток - 2". Според президента, властите на САЩ обмислят възможността да прилагат ограничителни мерки срещу участниците в проекта. В същото време Тръмп подчерта, че "хората имат право да правят това, което искат".
Според държавния глава Съединените щати "защитават" Германия от Русия, като се опитват да блокират строителството на "Северен поток 2“. Както отбелязва Тръмп, Москва "получава милиарди и милиарди" от Берлин.
"Но имаме нещо по-добро - големи резерви от втечнен природен газ. Мисля, че това е реален изход", заяви президентът на САЩ по време на пресконференция с полския лидер Анджей Дуда.
Той подчерта, че много европейски страни биха искали да купуват американски втечнен природен газ. В същото време, според Тръмп, Германия се поставя в зависима позиция поради придобиването на синьо гориво от Русия.
Президентът на САЩ също изрази надежда, че "няма да се случи нищо негативно".
"Да видим как ще свърши. Надяваме се, че ние (Съединените щати) ще имаме отлични отношения с Русия, Китай, Германия и други страни по света", заключи Тръмп.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: В ситуацията със „Северен поток 2“ САЩ действат, както във времената на Дивия Запад

Кремъл: В ситуацията със „Северен поток 2“ САЩ действат, както във времената на Дивия Запад

31 Май 2019 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Вместо да се конкурират честно с руския проект „Северен поток 2“, САЩ притискат европейските страни, „както във времената на Дивия Запад“, заяви на пресконференция в петък прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в ефира на телевизионния канал RT, предава ТАСС.
„Вместо да се конкурират честно със „Северен поток 2“, САЩ предпочетоха да действат в Европа, както по времето на Дивия Запад. Те показаха оръжие и казаха на европейците, че ще купуват американски газ и не ги интересува, че той е най-малко 30% по-скъп от руския газ“, заяви Песков.
По неговите думи този газопровод е изгоден както за доставчика, така и за купувача на руския газ. Освен това той ще „внесе значителен принос в енергийната сигурност на Европа“.
Проектът "Северен поток - 2" включва изграждането на две нитки с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Разходите за строителство се оценяват на 9,5 милиарда евро, пускането на тръбопровода се очаква преди края на 2019 година. Европейските партньори на Газпром в проекта са германските Uniper и Wintershall, австрийските OMV, френските Engie и англо-холандската Shell. Партньорите на Газпром ще финансират 50%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Neue Zürcher Zeitung (Швейцария): Краят на германско-руския специален път в европейската енергийна политика

Neue Zürcher Zeitung (Швейцария): Краят на германско-руския специален път в европейската енергийна политика

23 Май 2019 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ролята на Европейската комисия като защитник на конкуренцията и диверсификацията на енергийния пазар на Общността определено се засили, пише Йорг Химелрейх в статия за швейцарския ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung, публикувана под заглавие "Краят на германско-руския специален път в европейската енергийна политика". Материалът е представен без редакторска намеса.

Изграждането на газопровод в Европа рядко е предизвиквал такива разгорещени спорове в ЕС, както се случи с проекта за „Северен поток-2“, чрез който руският енергиен гигант "Газпром" ще доставя годишно 55 милиарда кубически метра газ от Виборг до Лубмин/Балнео. Маршрутът е успореден на този на газопровода "Северния поток-1". Наистина рядко може да се види толкова очевидно тясното преплитане на икономическите, политическите и правните пространства в частни икономически енергийни проекти.

Нова правна ситуация

Наскоро Съветът на ЕС одобри спорните изменения на т.нар. Газова директива. Тя влезе в сила на 23 май 2019 г. Така борбата за различни политически и икономически интереси беше насочена към защитените зони. Това е напредък, макар че дискусиите вероятно ще продължат чрез правни процеси. За какво става въпрос от правна гледна точка и какви са последиците от тези изменения?
За да се създаде свободна конкуренция на пазара на газ в ЕС, първоначалната версия на газовата директива задължи вертикалните европейски енергийни компании да разделят собствеността си на производство и транспорт, както и да предоставят на трети страни достъп до тяхната транспортна мрежа, да формират тарифи по недискриминационен начин и да ги направят прозрачни.
Настоящият компромис разширява обхвата на настоящата директива, така че да включва външни тръбопроводи от трети страни, които влизат в държавата-членка на ЕС. В морската зона, която се простира на 22 км от брега, съгласно Конвенцията на ООН за морското право, крайбрежната държава има суверенни правомощия. Сега „Северен поток-2“ също трябва да изпълни ангажимента си към директивата по протежение на германското крайбрежие до Грайфсвалд. Тъй като достъпът на трета страна до мрежата на "Газпром" в крайбрежните води не може да бъде осигурен, той трябва да бъде достъпен в руския Виборг.
Разделянето на транспортната мрежа и производството на газ също ще се превърне в трудна задача за "Газпром". Въпреки че Федералната агенция по мрежите на Германия би могла да поиска помощ или да направи изключение за „Северен поток-2“, ако бъде завършена преди влизането в сила на измененията на директивата. Това обаче едва ли ще се случи. Освен това, оттук нататък, според измененията, всички изключения от правилата на конкуренцията трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия и всички договори за доставка с трети страни трябва да бъдат представени пред нея. Така ЕК има широко право да се намесва и да контролира енергийните доставки на отделни държави-членки, а следователно и на ЕС, чрез трети държави.


Какви са последствията?

Измененията значително засилиха ролята на ЕK като защитник на конкуренцията и диверсификацията на енергийния пазар на ЕС. В същото време те най-накрая погребаха германско-руските специални пътища в газоснабдяването на ЕС. Франция внезапно подкрепи предложенията на Брюксел и Германия загуби кворума за вето. Упоритата подкрепа на Берлин за проекта в разрез с мнозинството в ЕС изолира Германия в нейната руска политика.
"Адвокатите на Дявола" на "Газпром" - пенсионирани германски политици, академични институции, които се оплакват, че енергийната икономика е политически мотивирана, трябва да разберат, че енергийната икономика неизбежно е подчинена на политически и икономически съображения, тъй като е стратегически твърде важна за всяка държава, за да бъде поставяна само под контрола на частния сектор. Това е вярно, дори ако политиците и компаниите обичат да го отричат. Винаги е било така, и настоящето не е изключение.
Всякакви извънредни разрешителни за "Газпром" са безперспективни, дори ако "Северен поток-2" отчаяно се бори за тях законно. Основният кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) на изборите за Европейски парламент, Манфред Вебер, вече обяви, че ще направи всичко по силите си, за да блокира проекта. "Газпром" може да следва само регулациите на ЕС, въпреки че това изглежда малко вероятно. Освен това, с помощта на "Северен поток-2", държавният глава на Руската федерация Владимир Путин се надява да изкара Украйна от газовата игра. Федералното правителство трябва най-накрая бързо да изгради инфраструктура за внос на втечнен природен газ, за ​​да гарантира независимост от транспортната мрежа на "Газпром". Премервайки сили с ЕС, Путин и неговите германски паладини стигнаха до извода: ЕС може да укроти упорита Германия, а понякога даже и да демонстрира солидарност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Вашингтон ще накаже строителите на новия газопровод на Путин

The Times: Вашингтон ще накаже строителите на новия газопровод на Путин

23 Май 2019 | 01:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ изготвят списък със санкции, с които да накажат германските и руските компании, участващи в изграждането на газопровода "Северен поток-2", съобщава британският национален ежедневник The Times.
От редакцията припомнят, че Вашингтон определя проекта като геополитически инструмент на Кремъл. Припомня се, че повечето съюзници на Германия, включително Великобритания, Франция и Полша, се противопоставят на изграждането на газопровода заради опасения, че той ще доведе до увеличаване на зависимостта на Европа от руската енергия. Същевременно "Северен поток-2" ще удари силно по Украйна, която ще бъде лишена от средствата, които получава за транзита на синьото гориво.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Ще попречи ли Дания на „Северен поток-2“

„Известия“: Ще попречи ли Дания на „Северен поток-2“

22 Май 2019 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Ще попречи ли Дания на „Северен поток-2“, коментира руският вестник “Известия“
Миналата седмица компанията - оператор на газопровода "Северен поток - 2" Nord Stream 2 AG призна за възможността за забавяне на пускането в експлоатация на съоръжението. Това ще се случи, ако строителството ще трябва да се извърши по нов маршрут, чийто проект беше изпратен на датските власти през април. Ако строителството продължи със същите темпове, няма да е трудно да се изпълни официално обявената дата за откриване - 1 януари 2020 година.
Факт е, че в края на 2017 г. датският парламент прие закон, забраняващ изпълнението на тръбопроводни проекти в териториалните води на страната, а трасето минаваше през тях. По-късно, през август 2018 г., строителите на газопровода предложиха на Копенхаген втори вариант. Този вариант предвиждаше поставянето на тръбите не в териториалните води, а само в изключителната икономическа зона на Дания в Балтийско море, така че да не попада под забраната.
Въпреки това в края на март Датската енергийна агенция (DEA) поиска от операторите на „Северен поток-2“ да помислят отново за маршрута и да включат опцията за заобикаляне на остров Бьорнхолм от югоизток. Представители на DEA смятат, че поставянето на газопровод на участък от дъното на Балтийско море, чийто статут наскоро бе регламентиран от споразумения между Дания и Полша, може да бъде оптимално от екологична гледна точка. В същото време предишните два маршрута не са официално отхвърлени.
Създаването на проект на новия маршрут ще отнеме до шест месеца или дори повече, докато оспорването на предишните маршрути може да се забави с години. Като цяло това е в съответствие с заявените интереси на датското правителство. Миналата година министър-председателят на тази страна Ларс Расмусен недвусмислено заяви, че макар че едва ли е възможно да се предотврати напълно изграждането на газопровода, неговият кабинет ще се опита да отложи въвеждането на обекта в експлоатация.
Така в случай на забавяне загубите ще възлязат на милиарди долари. В крайна сметка те ще определят или за потребителите, или за Газпром и други участници в проекта, които може да се наложи да намалят цените под натиска на конкуренцията с втечнен природен газ, доставян извън Европа, главно от Катар и САЩ.
Евентуално забавяне в пускането на тръбопровода дава, ако не коз, то поне малко предимство на украинските власти в преговорите за нов транзитен договор от 2020 година.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Себастиан Курц: OMV, заедно със своите партньори в ЕС, ще могат да реализират "Северен поток-2"

Себастиан Курц: OMV, заедно със своите партньори в ЕС, ще могат да реализират "Северен поток-2"

17 Май 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрия и нейната нефтена и газова компания OMV ще могат заедно с европейските партньори да реализират изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Това съобщи в петък австрийският канцлер Себастиан Курц на съвместна пресконференция във Виена с председателя на OMV Райнер Зееле, предава TACC.
"Като канцлер на Австрия и като убеден европеец аз лично считам проекта за "Северния поток-2" за положителен. Както и германското правителство, както и много други страни в Европейския съюз. Сигурен съм, че можем да реализираме този проект заедно", увери Курц, отговаряйки на въпросите на журналистите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Бундестага определиха като неприемливи действията на американския посланик в енергийната сфера

ТАСС: В Бундестага определиха като неприемливи действията на американския посланик в енергийната сфера

16 Май 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ръководителят на парламентарната комисията по икономика и енергетика Клаус Ернст заяви, че руският газ е по-изгоден за Германия от американския, и също така разкритикува посланика на САЩ в страната за намеса в енергийните въпроси. Ернст направи важни изявления в четвъртък в Берлин на конференция на Руското газово дружество, посветена на перспективите за сътрудничество между Руската федерация и Европейския съюз в областта на доставките на газ, предава TACC.
"Поради екологични съображения руският природен газ е по-привлекателен за нас от втечнения газ от Америка. Що се отнася до цената, американският газ също е неконкурентоспособен", цитира агенцията думите на Ернст.
Той нарече действията на САЩ в този контекст „агресивна политика за насърчаване на техните интереси“ в енергийната сфера. "Според мен начинът, по който американският посланик [Ричард Гренел] действа във Федерална република Германия, е неприемлив", добави представителят на партия "Левица". Според него, в тази ситуация той получава впечатлението, че Германия "е колония на Америка".
В средата на януари 2019 г. Гренел изпрати писма до германски компании, в които предупреди за възможността за налагане на ограничителни мерки срещу тях от страна на Вашингтон поради подкрепата за изграждането на газопровода „Северен поток-2“. В текстовете дипломатът подчерта, че участието на компаниите в проекта "може да доведе до налагане на санкции". Освен това той многократно критикува властите на Федерална република Германия за това, че разходите за отбрана не достигат необходимите 2% от БВП на страната.
Тези коментари се възприемат в ФРГ като намеса във вътрешните работи. По-специално, заместник-председателят на Бундестага Волфганг Кубицки поиска Гренел да бъде обявен за персона нон грата.
САЩ категорично се противопоставят на газопровода „Северен поток-2“. Вашингтон многократно е заплашвал да наложи санкции на проекта и неговите участници.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: ЕК вече не може да спре „Северен поток-2“

Ангела Меркел: ЕК вече не може да спре „Северен поток-2“

16 Май 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Равенсбург. Според канцлера на ФРГ Ангела Меркел Европейската комисия вече не е в състояние да спре изпълнението на проекта за газопровода „Северен поток-2“, съобщава германското икономическо издание Das Handelsblatt..
„До голяма степен проектът е одобрен“, подчерта Меркел в рамките на дискусия след реч за външната политика, проведена в сряда вечер в германския град Равенсбург, провинция Баден-Вюртемберг. „ЕК има възможности за противопоставяне на новия газопровод. Но не може да го възпрепятства“, подчерта германският канцлер.
„Сърцевината“ е Украйна. Тя „трябва да остане транзитна страна – въпреки „Северен поток-2“, увери Меркел, като допълни, че това вече е обещано на новия държавен глава на страната Владимир Зеленски. Съответното е било отбелязано и пред руския президент Владимир Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Над 50% от „Северен поток 2“ е завършен

ТАСС: Над 50% от „Северен поток 2“ е завършен

15 Май 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Положени са 1241 км от газопровода „Северен поток 2“, или 50,6% от общата дължина на двете нитки и по този начин е пресечен екватора на проекта, съобщи пред журналистите директора на „Газпром“ Алексей Милер след срещата на президента на Русия Владимир Путин с австрийския му колега Александър ван дер Белен, предава ТАСС.
„С участието на австрийската компания OMV Газпром изгражда нов надежден газопровод за износ към Европа – „Северен поток – 2“. Проектът се реализира по график. Вече преминахме знаковата граница: в Балтийско море вече е положена 50,6% от общата дължина на газопровода – 1241 км. „Северен поток 2“ пресече екватора“, заяви Милер, като добави, че Австрия е голям потребител на руски газ и стратегически партньор в газовата сфера.
„Обемът на износа на газ за страната непрекъснато нараства. От 2014 г. насам той се е утроил до 12,3 млрд. куб. метра през 2018 г. Тази тенденция продължава. През последните четири месеца и половина на тази година, според последната информация, е нараснал с 21,5%, включително 34,9% през първата половина на май“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американски сенатори са подготвили законопроект срещу „Северен поток–2“

ТАСС: Американски сенатори са подготвили законопроект срещу „Северен поток–2“

14 Май 2019 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските сенатори Тед Круз (републиканец от щата Тексас) и Джийн Шахин (демократ от щата Ню Хемпшир) са подготвили законопроект, предполагащ налагане на санкции срещу компании, участващи в изграждането на руските морски тръбопроводи, на първо място „Северен поток–2“, предаде ТАСС, позовавайки се на изданието „Foreign Policy“.
Сенаторите предлагат да се забрани влизането на територията на САЩ и да се замразят финансовите активи в страната на лица, които продават или отдават под аренда морски съдове за изграждането на „Северен поток–2“. Освен това се предлага да се въведат множество ограничения срещу тези, които предоставят финансова или техническа поддръжка и обезпечават застраховането на такива морски съдове.
Американските законодатели предлагат да се обърне особено внимание на дейността на две компании, швейцарската „Allseas“ и италианската „Saipem“, които се занимават с полагането на тръбите за „Северен поток–2“.
Помощник на сенатор Круз е заявил, че за образец са били взети предишни действия на САЩ, насочени срещу петролния износ на Иран.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки. 15 ноември 2019 г.
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.