НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и председателят на Ливанско-българския съвет Ахмад Аладин се поклониха на гроба на бившия премиер на Ливан Сааб Харири

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и председателят на Ливанско-българския съвет Ахмад Аладин се поклониха на гроба на бившия премиер на Ливан Сааб Харири

21 Март 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Председателят на ПП АБВ Румен Петков, заедно с председателя на Ливанско-българския съвет Ахмад Аладин и съветника на партията по арабските въпроси Анастас Терзобалиев, се поклониха на гроба на бившия премиер на Ливан Сааб Харири, зверски убит през 2005 година и в джамията, строена по негова идея – един от големите храмове в Ливан. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.
Бившият премиер Харири е бил визионер, разказал местният имам. Петков сподели, че е от малкото хора, които са се срещали и със Сааб Харири, и с двамата му синове, единият от които сега е министър-председател, другият – председател на партия. Румен Петков изрази съжаление, че Сааб Харири е дал идеята да великолепния храм, но никога не е имал възможност да се помоли в него, поради преждевременната си смърт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и председателят на Движение „МУСТАКБАЛ” Ахмад Харири подписаха съвместна декларация

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и председателят на Движение „МУСТАКБАЛ” Ахмад Харири подписаха съвместна декларация

21 Март 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Ливан. Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Ахмад Харири, председател на ДВИЖЕНИЕ „МУСТАКБАЛ”, подписаха съвместна декларация. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Петков, заедно със съветника на партията по арабските въпроси Анастас Терзобалиев са на посещение в Ливан.
В документа се подчертава необходимостта от изключване на войната и насилието от арсенала на международната общност и засилване на усилията за укрепване на мира и сигурността в Европа, в Близкия Изток и в целия свят, първостепенно зачитайки националните интереси на Ливан и България. В текста още се акцентира още и върху пълноценното сътрудничество между Ливанската република и Република България в сферата на икономиката, цялостното развитие на пълноценното сътрудничество между двете организации и възстановяване на динамиката на отношенията от близкото минало. Двете организации в общата си декларация насърчават намирането на мирни решения на конфликтите в Югоизточна Европа, Близкия изток и целия свят.
Пред Харири Румен Петков разказа за размаха на Световното движение за мир, по инициатива на АБВ-Младежи – само за десетина дни Движението вече разгръща дейността си в над 10 държави на 4 континента.
В хода на разговорите беше потвърдена решимостта и готовността за сътрудничество за преодоляване на причините, предизвикващи съвременните миграционни процеси и техните последствия, както и мерки за съвместна борба с всички форми на нелегален трафик. Партньорските отношения между двете организации ще бъдат развивани на всички нива - чрез редовни консултации, обмен на делегации, съвместни мероприятия. Двете страни потвърждават и необходимостта от съвместни усилия за укрепване на политическия диалог, развитие на партньорски отношения и равноправно сътрудничество между младите хора в България и Ливан във всички области от общ интерес. Петков и Харири се обединиха около идеята за свикване на втори бизнес форум с конкретни участници от хранителната промишленост, фармацевтиката, селското стопанство, конфекцията. Председателят на АБВ изрази готовност за представяне на цялостна визия на системата на висше образование в България, за да могат ливанските младежи да се възползват от възможностите, които нашето висше образование предоставя, да бъдат възстановени традициите на взаимоотношения в здравеопазването.
Румен Петков изрази удовлетвореност от факта, че ПП АБВ направи голямата крачка за връщането на България в икономиката на Близкия изток и арабския свят. Ахмад Харири прояви подчертан интерес към отправена от Петков покана да гостува в България и изрази готовност лично да подкрепи Световното движение за мир.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.