НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Русе: ПП ГЕРБ получава 30.89% от гласовете, БСП - 25.01%, ДПС - 11.9%, ВМРО - 9.55%, при 100% обработени протоколи в РИК

Европейски избори 2019: Русе: ПП ГЕРБ получава 30.89% от гласовете, БСП - 25.01%, ДПС - 11.9%, ВМРО - 9.55%, при 100% обработени протоколи в РИК

28 Май 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Русе. С 30.89 % подкрепа ПП ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент в Русенска област, при 100% обработени протоколи. Резултатите към момента се отчитат в Централната избирателна комисия. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Мирослава Маркова, председател на Районната избирателна комисия. По данни, публикувани на сайта на Областна администрация – Русе, на 26-ти май до урните в региона са отишли 61 754 души. Първа политическа сила е ПП ГЕРБ с 30.89%, следвана от БСП за България с 25.01%. Трети са от Движението за права и свободи – ДПС с 11.90%, а четвърти се нареждат ПП ВМРО – Българско национално движение с 9.55%. Петото място е за „Демократична България – Обединение (ДА България и ДСБ)“, които получават 4.09% от вота в региона, шести остават ВОЛЯ – Българските Родолюбци с 3.56%.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 19-ти избирателен район Русе ГЕРБ получават –30.75 % „Коалиция за България“ – 16.58 %, ДПС – 14.32 %, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден –13.42 %, Реформаторски блок – 7.09 %. На европейските избори през 2009 г. в 19-ти избирателен район Русе ГЕРБ получава 25.10 %, „Коалиция за България“ – 15.52 %, „АТАКА“ – 15.28 %, ДПС – 15.04 % за НДСВ – 9.06 %, Синята коалиция –6.15 %, РЗС- 5.05 %.
На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 19-ти избирателен район Русе ГЕРБ получава 26.50 %, ПЕС- БСП – БСХ – 16.03 %, партия „АТАКА“ – 17.93 %, ДПС – 19.74 %, НДСВ – 6.26 %.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Още 5 Районни избирателни комисии остава да предадат протоколи си

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Още 5 Районни избирателни комисии остава да предадат протоколи си

28 Май 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Остават 5 Районни избирателни комисии (РИК), които следва в днешния ден да донесат протоколите си. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.
„Процесът на предаването на протоколите тече нормално. Поне в Централната избирателна комисия няма проблем за предаването. Вече всички секционно избирателни комисии (СИК) предадоха в районните избирателни комисии (РИК) техните протоколи. Очакваме вече колегите да пристигнат и да ги предадат в ЦИК“, поясни Андреев.
На 100% протоколите би следвало днес да са изцяло отработени в РИК-вете. „В момента, в който ги получим в ЦИК, ще бъде извършено повторното въвеждане“, добави Андреев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Пет партии изпращат депутати в следващия европарламент (ОБЗОР)

Европейски избори 2019: Пет партии изпращат депутати в следващия европарламент (ОБЗОР)

27 Май 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. По данни на Централната избирателна комисия при обработени 95.20% протоколи от секционните избирателни комисии ГЕРБ печели 30.94% от гласовете, БСП – 24.24%, ДПС – 16.36%, ВМРО – 7.42%, „Демократична България“ – 6.24%. Така според данните до момента пет партии ще изпратят свои представители в следващия европарламент. Партиите, които на този етап, не преминават бариерата от 5.8% за влизане, са Воля с 3.60% подкрепа, Десислава Иванчева с 1.58%, Минчо Христов с 1.19%, както и „Патриоти за Валери Симеонов“ с 1.15%.
Говорителят на избирателната комисия Александър Андреев прогнозира, че най-рано утре ще станат ясни финалните резултати от евроизборите. От комисията отчетоха забавяне в обработването на изборните книжа във Враца заради грешно попълнен протокол в една от секциите, но увериха, че се работи за приключване на работата в срок. По закон в 5- дневен срок след изборите ЦИК трябва да обяви окончателните резултати.
По информация към 17.30 часа избирателната активност в страната е 26.22%. Активността постепенно нараства от 6.84% към 10.00 часа до 15.47% към 12.30 часа. Избирателната активност до момента е по-ниска от тази на изборите през 2014 година. Тогава активността към 17.00 часа е 27.97%.
Протоколите от секциите извън страната вече са обработени на 100%. В чужбина най- висока подкрепа получава „Демократична България“ с 28.76% от гласовете, за ГЕРБ са гласували 22.16%, а за БСП - 15.42%. За ВМРО гласувалите са 7.06%, за ПП "Възраждане" - 4.26%, за ДПС - 4.06%, за "Път на младите" - 3.09%. Десислава Иванчева е подкрепена от 2.96% от гласувалите извън страната, а Воля от 2.09%. На изборите за Европейски парламент през 2014 година най-много българи в чужбина гласуваха за ГЕРБ (38.88%).
До момента ГЕРБ печели европейските избори в 11 избирателни района: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Пловдив област и Пловдив град, Силистра, Сливен, Смолян, 25 ИР София. БСП получава най-висока подкрепа от избирателите от 3 района: Видин, Добрич и Ямбол. ДПС има най-много гласове в 3 района, а именно Кърджали, Разград и Шумен.
Очакват се окончателни резултати за избирателните райони Благоевград, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Русе, 23 и 24 ИР в София, София област, Стара Загора, Търговище и Хасково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Проф. Антоанета Христова, политически психолог: ГЕРБ има да се справя с много проблеми, свързани с организационната и политическата култура в партията

Европейски избори 2019: Проф. Антоанета Христова, политически психолог: ГЕРБ има да се справя с много проблеми, свързани с организационната и политическата култура в партията

27 Май 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ има да се справя с много проблеми, свързани с организационната и политическата култура в партията. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политическият психолог проф. Антоанета Христова. Има хора, които, в резултат на дългото време присъствие в политиката, си разрешават неща, които не бива, каза още тя и допълни, че това е типично за българина-политик във всички политически партии.
„ГЕРБ има фигури, които трябва леко да отстъпят назад, както и такива, които са силно изявени, имащи лидерско присъствие, но им липсва капацитетът и усещането за политическо присъствие, това, което трябва да бъде имиджа, който придава на политическата партия, за разбирането на тези процеси по максимално коректния начин. ГЕРБ е може би единствената партия, която изключително добре работи за развитието на потенциала на младите хора вътре, т.е. те се обучават за това. Моето наблюдение е, че те имат нужда да работят с лидерите си, с лицата си, а не само с най-младите. Тези лица, които са в момента в лидерската и управленска позиция – те са лицата, които правят образа на ГЕРБ и в същото време те отдавна са вътре – те имат и негативни стереотипи, които трябва да могат да бъдат контролирани“, обясни политическия психолог.
Проф. Антоанета Христова допълни, че партия ГЕРБ има много неща, с които да се бори, свързани със самата нея. Ако Бойко Борисов не продължи с промяната и разчистването - в развитието си партията е обречена.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Политически коментари след първите резултати от евровота (ОБЗОР)

Европейски избори 2019: Политически коментари след първите резултати от евровота (ОБЗОР)

27 Май 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Първите резултати от изборите за членове на Европейския парламент, които се проведоха на 26 май, предизвикаха множество политически коментари. Президентът Румен Радев заяви, че ниската избирателна активност на европейските избори не е само шамар за политическата класа, но и повод да се замислим защо в демократична Европа тя е два пъти по-голяма. По думите на държавния глава това показва, че България продължава да се отдалечава от Европа не само като качество на живот и управление, но и като динамика и пълноценност на протичащите в останалите европейски държави процеси. „Аз призовавам всички партии да направят един много добър анализ не само за своите програми, платформи и послания, но и какво реално се случва в България и как наистина ние ще догонваме Европа. Не само като някакви темпове, ние трябва да се обърнем най-сетне, векторът да съвпада с държавите на Европа“, добави Румен Радев. „Аз мисля, че БСП, и не само те, трябва да обърнат внимание на това как техните послания достигат до хората. Но, това не е проблем само на БСП. Имаме отлив и от победителите от ГЕРБ, и от ВМРО, и от всички. Да, в едни избори все пак има победители“, коментира държавният глава.
Резултатите от евровота коментира и министър-председателят Бойко Борисов. „Доволен съм от изборите, щом победихме при прякото участие на президента срещу нас в полза на БСП. Благодаря на хората, че не се подведоха по тая злоба, жлъч и всичко останало“, обясни той. „Никой не ме изненада, изненада ме злобата. Просто все едно играха за последно, прекрачиха всички граници. Със „справедливост по комунистически“ ни върнаха в едни други времена – на Народния съд. Когато някой излиза и се приема за единствената институция в държавата и сочи с пръст кой да арестувате и кой да влезе в затвора - това е било 1945 г. Това е справедливост по комунистически”, заяви Борисов. Премиерът изтъкна, че депутатите на ГЕРБ са в пъти по-добри от другите. "Тези момчета и момичета показаха компетентност, знание и можене и са все млади хора“, каза още Борисов. Той коментира и темата с отстраняването на Цветан Цветанов от поста на председател на ПГ на ГЕРБ в парламента. „Очевидно е, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов и този залп срещу него - да отстрелят флагмана, така че без него едва ли не ще спечелят изборите. Видяхте, изтеглих го назад, структурите си работят“, заяви Борисов. Той подчерта и че няма необходимост от предсрочни избори.
Според лидера на БСП Корнелия Нинова ниската избирателна активност на евровота представлява слаба легитимност и е урок за всички партии. „Всички взети заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за политическите партии и държавността“, заяви тя и допълни, че ниската активност прави значим корпоративният и купен вот. По думите ѝ резултатите не само не легитимират настоящата власт, но са голяма червена точка. Нинова подчерта, че само БСП е увеличила в абсолютен брой гласовете си спрямо предишните евроизбори. „Масово се твърди от вчера, че ядрото на БСП, членовете на БСП не са излезли да гласуват. Това категорично не отговаря на фактите и на числата. Ние имаме 450 005 гласа. Това е ядрото на БСП и твърдя отговорно, че БСП излезе да гласува на тези избори“, изтъкна Нинова. Тя призова симпатизантите на левицата да не униват, тъй като БСП продължава напред. Според нея причините партията да загуби евроизборите са две групи - външни и вътрешни. „Външни – корпоративен вот, използване на администрация, страх у хората, използване на държавен ресурс и вътрешни партийни, които ще обсъдим“, каза още Нинова. Тя обясни, че ще стартира процедура за избор на председател на партията, както и че ще се обсъди и въпросът дали БСП да се върне в парламента.
Водачът на листата на „Демократична България“ Радан Кънев, който бе избран за евродепутат, посочи, че е ЕП ще бъде част от групата на ЕНП и ще работи критично. Според него най-очевидно от резултатите на изборите е, че БСП не може да бъде алтернатива на сегашното статукво в страната. Кънев изтъкна, че е горд от това, че листата на „Демократична България“ е говорила много повече по европейски теми по време на кампанията, от която и да е други политическа сила.
Водачът на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, който също бе избран за евродепутат, подчерта, че в политически план пред „Обединени патриоти“ предстоят разговори, а в личен – всички изговорени обиди и лъжи ще минат през съда. По думите му по време на предизборната кампанията върху ВМРО-БНД са се съсредоточили четири негативни политически партии. „Едни от нашите партньори се държаха изключително непочтено. Да, за „Атака“ говоря“, коментира Джамбазки. От своя страна, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че ако партията вземе втори мандат, което ще стане ясно след обявяването на окончателните резултати от ЦИК, то ще има пренареждане в преференциите и в Европейския парламент ще отиде Андрей Слабаков. „В цялата листа от 17 души около 6-7 бяха представители на ВМРО. Ние стимулирахме кандидатите да се надпреварват“, обясни Каракачанов. Той посочи, че голямата част от хората не са излезли да гласуват на евроизборите, защото кампанията е започнала „мръсно и компроматно“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Най-рано утре ще станат ясни финалните резултати от евроизборите

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Най-рано утре ще станат ясни финалните резултати от евроизборите

27 Май 2019 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. Най-рано утре ще станат ясни финалните резултати от евроизборите. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той обясни, че крайните данни за активността на евроизборите ще бъдат дадени след окончателната обработка на протоколите. „В момента една голяма част от пликовете са в ЦИК. Финалните резултати могат да се очакват най-рано утре“, каза още Андреев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еворпейски избори 2019: Юрий Асланов, „Афис“: БСП не успя да мобилизира недоволството в наказателен вот, защото не отчете спецификата на европейските избори

Еворпейски избори 2019: Юрий Асланов, „Афис“: БСП не успя да мобилизира недоволството в наказателен вот, защото не отчете спецификата на европейските избори

27 Май 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
София. БСП не успя да мобилизира недоволството в наказателен вот, защото не отчете спецификата на европейските избори. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ управителят на социологическа агенция "АФИС" и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов. Той обърна внимание, че само твърдите ядра на партиите са гласували на евроизборите. По думите му БСП не за първи път се явява на такива избори и знае, че хората, които я следват на парламентарни и други избори – на европейски избори не гласуват. Към тях БСП не отпрати никакви послания, допълни Асланов. Трябваше да има друг поглед, обърнат в друга посока от гледна точка на всички онези, които вписват бъдещето си и го свързват по някакъв начин с проблемите на ЕС и мястото на България в Европа, допълни той. „На финалната права БСП забрави, че има най-добрата предизборна платформа, имам предвид документа „Визия за Европа“. Това нещо беше метнато в коша и по време на кампанията БСП реши да приеме друга форма на разказ на ситуацията, който разказ метафорично може да бъде описан по следния начин – тя забрави, че много дълго време, образно казано – на европейска тема е разказвала на хората, че слънцето е много вредно, а по време на кампанията ги караше да ходят на плаж. Естествено, че нямаше как да се получи това. Хората приеха алтернативната на ГЕРБ на този разказ, който също беше на примитивно ниво – „тук едни пари ви докараха от Европа, ето, ние построихме заводи“, но като че ли прозвуча по-достоверно“ обясни социологът. Асланов обясни, че започването на процедурата за избор на председател на БСП е начин да се намали напрежението, възникнало след поредната загуба на избори. Тази загуба е по-болезнена от всички досегашни, защото не е беше предизвестена, обобщи той.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Проф. Михаил Константинов: Скоро ще има много големи промени в политическия ни елит

Европейски избори 2019: Проф. Михаил Константинов: Скоро ще има много големи промени в политическия ни елит

27 Май 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
София. Скоро ще има много големи промени в политическия ни елит. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Борда на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов. По думите му промените ще се състоят в разместване на пластовете, отстраняване на негодни и компрометирани фигури. „Една голяма политическа партия преживява трус в ръководството си. Един коалиционен партньор в сегашното управление също преживява трус. Тези неща имат непосредствен и дълготраен ефект. Българският народ е мъдър – когато политиците почнаха да правят глупости и да омръзват на хората, те просто ги пренебрегнаха. В България много неща се развиват нормално и в правилна посока при безобразно ниски доходи. Българите вече не искат да живеят два, че и повече пъти по-бедни от своите европейски „колеги“. Политиците, които не стават, започват да тежат на своите политически партии и на хората, и трябва да се намерят друга работа“, обясни анализаторът. Проф. Михаил Константинов допълни, че професията депутат не е до живот. Не напразно хората са предвидили за такива длъжности два мандата, каза още той.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Хасково: ГЕРБ получава подкрепата на 31.51% от избирателите, БСП на 24.30%, ДПС на 20.01% при 91.77% обработени данни

Европейски избори 2019: Хасково: ГЕРБ получава подкрепата на 31.51% от избирателите, БСП на 24.30%, ДПС на 20.01% при 91.77% обработени данни

27 Май 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Хасково. ГЕРБ получава подкрепата на 31.51% от избирателите при 91.77% СИК протоколи в РИК, сочат данните на ЦИК. За БСП гласувалите са 24.30%, за ДПС- 20.01%, за ВМРО- 4.83%, за „Демократична България“- 2.13%, за Воля- 1.99%, за Минчо Христов- 1.16%, за „Патриоти за Валери Симеонов“- 1.10% и за Атака- 0.97%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Търговище: ДПС печели 51.87% подкрепа, ГЕРБ- 16.52%, а БСП- 15.49%, при 84.41% обработени протоколи

Европейски избори 2019: Търговище: ДПС печели 51.87% подкрепа, ГЕРБ- 16.52%, а БСП- 15.49%, при 84.41% обработени протоколи

27 Май 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Търговище. ДПС печели 51.87% подкрепа в Търговище, при 84.41% СИК протоколи в РИК, сочат данните на ЦИК. За ГЕРБ са гласували 16.52%, за БСП- 15.49%, за Воля- 4.92%, за ВМРО- 3.48%, за „Демократична България“- 1.40%, за „Патриоти за Валери Симеонов“- 1.11%, за Атака- 0.64%, за „Коалиция за България“- 0.54%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: София област: ГЕРБ получава 35.91% подкрепа, БСП- 25.72%, ДПС- 14.49%, ВМРО- 8.14%, при 82.10% обработени данни

Европейски избори 2019: София област: ГЕРБ получава 35.91% подкрепа, БСП- 25.72%, ДПС- 14.49%, ВМРО- 8.14%, при 82.10% обработени данни

27 Май 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ получава 35.91% подкрепа в София област, сочат данните на ЦИК при 82.10% СИК протоколи в РИК. БСП е подкрепена от 25.72% от избирателите, ДПС- от 14.49%, ВМРО- от 8.14%, „Демократична България“- от 3.26%, Воля- от 3.10%, Десислава Иванчева- от 1.46%, Атака- от 1.19%, Път на младите- от 0.99%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: София 24 ИР: ГЕРБ получава 30.04% подкрепа, БСП- 23.18%, „Демократична България“- 17.54%, ВМРО- 9.50%, при 99.80% обработени протоколи

Европейски избори 2019: София 24 ИР: ГЕРБ получава 30.04% подкрепа, БСП- 23.18%, „Демократична България“- 17.54%, ВМРО- 9.50%, при 99.80% обработени протоколи

27 Май 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ получава 30.04% подкрепа в 24 ИР в София, сочат данните на ЦИК при 99.80% СИК протоколи в РИК. За БСП гласувалите са 23.18%, за „Демократична България“- 17.54%, за ВМРО- 9.50%, за Десислава Иванчева- 3.21%, за ДПС- 3.01%, за Воля- 2.26%, за Минчо Христов- 1.79%, за Път на младите- 1.64%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: София 23 ИР: ГЕРБ печели 27.94% подкрепа, БСП- 25.23%, „Демократична България“- 19.67%, ВМРО- 8.61%, при 99.51% обработени протоколи

Европейски избори 2019: София 23 ИР: ГЕРБ печели 27.94% подкрепа, БСП- 25.23%, „Демократична България“- 19.67%, ВМРО- 8.61%, при 99.51% обработени протоколи

27 Май 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ печели 27.94% подкрепа в 23 ИР в София, сочат данните на ЦИК при обработени 99.51% СИК протоколи в РИК. За БСП са гласували 25.23%, за „Демократична България“- 19.67%, за ВМРО- 8.61%, за Десислава Иванчева- 4.74%, за Път на младите- 1.93%, за Воля- 1.87%, за Минчо Христов- 1.64% и за „Възраждане“- 1.12%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Монтана: ГЕРБ печели 31.57% подкрепа, БСП- 25.89%, ДПС- 21.84%, ВМРО- 5.58%, при 72.47% обработени протоколи

Европейски избори 2019: Монтана: ГЕРБ печели 31.57% подкрепа, БСП- 25.89%, ДПС- 21.84%, ВМРО- 5.58%, при 72.47% обработени протоколи

27 Май 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Монтана. ГЕРБ печели 31.57% подкрепа в Монтана, сочат данните на ЦИК при обработени 72.47% СИК протоколи в РИК. За БСП са гласували 25.89%, за ДПС- 21.84%, за ВМРО- 5.58%, за Воля- 3.81%, за „Демократична България“- 2.34%, за Атака- 1.31%, за Десислава Иванчева- 1.23%, за Минчо Христов- 1.15%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: В област Шумен ДПС печели изборите в пет общини, ГЕРБ - в три, БСП - в две

Европейски избори 2019: В област Шумен ДПС печели изборите в пет общини, ГЕРБ - в три, БСП - в две

27 Май 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Шумен. В област Шумен ДПС печели изборите в пет общини, ГЕРБ - в три, БСП - в две, сочат данните от Районната избирателна комисия. ДПС е първа политическа сила в общините Венец, Върбица, Хитрино, Каолиново и Нови пазар. ГЕРБ печели в общините Шумен, Смядово и Никола Козлево, а „БСП за България“ - в общините Велики Преслав и Каспичан. В община Шумен ГЕРБ получава 27,48% избирателна подкрепа или 6031 гласа. „БСП за България“- 26,62%, или 5 843 гласа. Трети са ВМРО- БНД с 10,56%, или 2319 души. На четвърто място са ДПС с 10,09%, или 2215 гласа. ВОЛЯ - 5.96%, „Демократична България“ - 3.79%. В община Смядово ГЕРБ получава 45,08%, или 651 гласа. „БСП за Българиая“- 21,05%, или 304 гласа. Третата позиция е за ДПС с 10,73%, или 155 гласа. ВОЛЯ - 5.19%. В Община Никола Козлево ГЕРБ получава 58,10%, или 1794 гласа. ДПС са втори с 30,93%, или 955 гласа. Трети са „БСП за България“ с 6,51%. В Община Каспичан БСП е първа с 30,43%. Втори са ГЕРБ с 28,71%. Трети са ДПС с 15,16%. ВОЛЯ - 6.30%, ВМРО-БНД - 5.69%. В Община Велики Преслав „БСП за България“ са първи с 25,91%. За ГЕРБ са гласували 23,05% избиратели. ДПС са трети с 19,49%. ВОЛЯ- 5.78%. ВМРО-БНД - 4.83%, а Ваня Руменова Георгиева - независим кандидат, е получила 4.55%. „Демократична България“ - 2.04%. В Община Нови пазар ДПС са първи с 40,86%. Втори са БСП с 22.02%, трети ГЕРБ с 15,87%. ВОЛЯ- 5.11%, ВМРО- БНД - 4.39%. В Община Венец първи са ДПС с 83.91%. На второ място е ГЕРБ са 320 пуснати бюлетини, или получили 8.79%, следвани от БСП – 3,54%, и ВОЛЯ - 1.26%. В Община Върбица първи са ДПС с 78.06% от гласувалите. Втори са ГЕРБ с 10.70% от гласоподавателите. Трети са „БСП за България“ с 4.59%. ВОЛЯ-2.65%. В Община Хитрино най-много бюлетините има ДПС –59,58%. Втори са БСП – 10.90%, трети ГЕРБ – 10,57%. ВОЛЯ- 4.30%, ДОСТ- 3.63%. В Община Каолиновопърви са ДПС с 82.02% от гласоподавателите. Втори са ГЕРБ с с 8.93%, следвани от „БСП за България“- 2.91%. ВОЛЯ-1.41%, ДОСТ- 1.38%.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Благоевград: ГЕРБ печели 36,69%, „БСП за България“ – 21,48%, ДПС – 19,39%, при обработени 95,20% протоколи в РИК

Европейски избори 2019: Благоевград: ГЕРБ печели 36,69%, „БСП за България“ – 21,48%, ДПС – 19,39%, при обработени 95,20% протоколи в РИК

27 Май 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По данни към 12.00 часа на 27 май 2019 г. и обработени 95,20% СИК протоколи в РИК, ГЕРБ е първа политическа сила в област Благоевград с 36,69% от гласовете на проведените избори за членове на Европейския парламент от България. Това показва справка на сайта на Районна избирателна комисия – Благоевград. Втора политическа сила е „БСП за България“ с 21,48%. Трети се нарежда ДПС с 19,39%. С 8,63% се нарежда ПП ВМРО – Българско национално движение. 3,56% подкрепа е получила партия „Демократична България – Обединение“ (Да България и ДСБ). 2,64% е получила партия Воля – Българските родолюбци. С 1 % подкрепа се нарежда Инициативен комитет за Десислава Петрова Иванчева, а под 1% подкрепа са получили „Път на младите“ – НДСВ и Новото време, както и Инициативен комитет за Минчо Христов Куминев.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Проф. Михаил Константинов: Трябва да се помисли за вдигане на възнагражденията на членовете на избирателните комисии

Европейски избори 2019: Проф. Михаил Константинов: Трябва да се помисли за вдигане на възнагражденията на членовете на избирателните комисии

27 Май 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се помисли за вдигане на възнагражденията на членовете на избирателните комисии. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио "Фокус" председателят на Борда на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов. По думите му традиционна слабост на държавната администрация е обучението на членовете на СИК, което означава, че самите партии не предлагат подходящи кандидати за длъжностите. „Има и смяна в последния момент – партиите първо предлагат едни хора, после предлагат други, някой път те са необучени. Това е слабост, която наблюдавам от 30 години в изборния процес – на места някои комисии са недостатъчно обучени. Имаме и голям дефицит на кадри, хората не искат да работят за тези пари. Това е огромно напрежение – близо 48 часа, хората не спят, понякога това са възрастни хора и т.н. Трябва да помислим да се вдигне възнаграждението на избирателните комисии“, обясни анализаторът. Проф. Константинов допълни, че освен това, изборния е протекъл нормално, без сериозни оплаквания и прекъсвания, както и сериозни забавяния при обработка на резултатите. Той препоръча да се види броя на гласувалите машинно, за да се прецени цената на такъв глас и ефективността на този тип вот.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Красимир Каракачанов, ВМРО: Ако имаме втори евродепутат, това най-вероятно ще бъде Андрей Слабаков

Европейски избори 2019: Красимир Каракачанов, ВМРО: Ако имаме втори евродепутат, това най-вероятно ще бъде Андрей Слабаков

27 Май 2019 | 18:31 | Агенция "Фокус"
София. Ако партията има втори евродепутат, това най-вероятно ще бъде актьорът Андрей Слабаков. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице“ по бТВ. „Ние стимулирахме преференцията. В цялата листа от 17 човека около 6-7 бяха представители на ВМРО. Ние стимулирахме хората да се надпреварват. И мога да кажа, че ако вземем втори мандат, ще има пренареждане. И вторият мандат най-вероятно ще бъде актьорът Андрей Слабаков. Но трябва да излязат официалните данни от ЦИК, за да видим дали ще имаме втори мандат“, обясни Каракачанов. Той посочи, че голямата част от хората не са излязли да гласуват, защото кампанията е започнала „мръсно и компроматно“. „И това не донесе полза на тези, които изработиха кампанията такава и отвратиха хората да излязат да гласуват. Макар че това не е прецедент, има и други държави, в които процентът е нисък“, каза още Каракачанов. „БСП, които не водиха кампания за евроизборите, а за окалване на основния си политически опонент ГЕРБ, загубиха от тази работа. Има разделение вътре в листата, което се оказва достатъчно сериозно, за да им провали резултатите от кампанията“, коментира председателят на ВМРО.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Видин: БСП получава 32,08% от гласовете, ГЕРБ - 30.74%, ДПС - 15.43%, при 100% обработени протоколи в РИК

Европейски избори 2019: Видин: БСП получава 32,08% от гласовете, ГЕРБ - 30.74%, ДПС - 15.43%, при 100% обработени протоколи в РИК

27 Май 2019 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Видин. БСП получава 32,08% от гласовете при 100% обработени протоколи в Районната избирателна комисия. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от РИК. Втори са ГЕРБ с резултат 30,74%. За БСП са гласували 8733-ма избиратели, за ГЕРБ – 8368. Трета политическа сила в областта е ДПС с 15,43%, за която са гласували 4199 души. Следват ВМРО-БНД с 4.19%, Воля – 2.77%, Демократична България – 2.27% , „Път на младите“ (НДСВ и „Новото време“) – 1.42%, Атака – 1.33% и за ИК за Минчо Христов – 1.07 %. Недействителните бюлетини са 894, най-много са недействителните бюлетини за БСП – 183. Машинно са гласували 1113 души.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 5-ти избирателен район Видин ГЕРБ получават –24.66 % „Коалиция за България“ – 31.92 %, ДПС – 10.45 %, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 15.51 %. На европейските избори през 2009 г. в 5-ти избирателен район Видин ГЕРБ получава 22.59 %, „Коалиция за България“ – 31.63 %, за партия „АТАКА“ са гласували 7.73 %, за НДСВ – 7.59 %, за НДСВ – 11.68, за Синята коалиция – 7.39 %, ПП „Лидер“ – 6.15 % и за РЗС – 5.10 %. На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 5-ти избирателен район Видин ГЕРБ получава 15.98 %, ПЕС- БСП – БСХ – 46.68 %, НДСВ – 9.97 %, Съюз на демократичните сили – 7.12 %, партия „АТАКА“ – 6.27 %.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Велико Търново: ГЕРБ получава 29.31% от гласовете, БСП - 29.18%, ДПС - 11.62%, ВМРО - 8.39%, при 100% обработени протоколи в РИК

Европейски избори 2019: Велико Търново: ГЕРБ получава 29.31% от гласовете, БСП - 29.18%, ДПС - 11.62%, ВМРО - 8.39%, при 100% обработени протоколи в РИК

27 Май 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 18440 или 29.31% от упражнилите правото си на вот от Великотърновска област са гласували за ПП ГЕРБ, при обработени 100% протоколи в Районната избирателна комисия, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Районната избирателна комисия. Подкрепата си за БСП са дали 18354 или 29.18% от избирателите. Разликата в броя на гласоподавателите, подкрепили двете партии, е 86 гласа. За ДПС са гласували 11.62% от гражданите в региона, а за ВМРО – 8.39%. На пета позиция остава „Демократична България“ с 4.44%. С много близък резултат е и ВОЛЯ – 4.28%. Под 2% остават Десислава Иванчева, Минчо Куминев, Атака и ПП „Възраждане“.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 4-ти избирателен район Велико Търново ГЕРБ получават – 29.88 % „Коалиция за България“ – 21.75 %, ДПС – 11.27 %, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 14.13 %.
На европейските избори през 2009 г. в 4-ти избирателен район Велико Търново ГЕРБ получава 25.95 %, „Коалиция за България“ – 18.84%, ДПС – 10.36 %, за партия „АТАКА“ са гласували 14.56 %, за НДСВ – 7.59 %, за РЗС – 7.57 %, за Синята коалиция – 6.66 %. На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 4-ти избирателен район Велико Търново ГЕРБ получава 26.20 %, ПЕС- БСП – БСХ – 22.65 %, ДПС – 9.13 %, партия „АТАКА“ – 16.50 %, за НДСВ 8.37 %, Съюз на демократичните сили – 5.43.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Нисък е бил интересът към машинно гласуване в село Моминско, община Садово

Европейски избори 2019: Нисък е бил интересът към машинно гласуване в село Моминско, община Садово

27 Май 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Садово. Нисък е бил интересът към машинно гласуване в село Моминско, община Садово. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив секретарят на Общината Янко Атанасов. В 7 от общо 21 секции в общината е имало и възможност за избирателите за гласуват машинно. Това е малко над средния процент за страната. От тази възможност са се възползвали приблизително половината от избирателите. Не е имало никакви проблеми при обработване на протоколите от машинно гласуване от избирателните комисии, не са срещнали трудност и гласоподавателите. „Това е тенденция и избирателите трябва да свикват“, каза още Янко Атанасов.
Той съобщи още, че в общината не е имало никакви организационни проблеми по време на изборите, не са постъпвали и жалби за нарушения. Единствено в две от секциите не са се явили секретарите, но съгласно указанията те са работили в намален състав.
Според Янко Атанасов имало е и излишно презастраховане и напрежение по време на работата на секционните комисии, заради съмнения за фалшификации. Така например, нямало е резервни копия на протоколите и е трябвало да се работи с повишено внимание.
Изненадващо ниска е била и избирателната активност в община Садово – около 23%. От Общината смятат, че причината за това е било струпването на няколко почивни дни и това, че хората са уморени от политически страсти. Всички обаче се надяват това да е коренно различно на местните избори през есента.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Сливен: ГЕРБ получава 36.75% от гласовете, БСП - 27.96%, ДПС - 10.05%, ВМРО - 6.07%, при 100% обработени протоколи в РИК

Европейски избори 2019: Сливен: ГЕРБ получава 36.75% от гласовете, БСП - 27.96%, ДПС - 10.05%, ВМРО - 6.07%, при 100% обработени протоколи в РИК

27 Май 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Сливен. ГЕРБ получава 36.75% от гласовете в област Сливен, БСП - 27.96%, ДПС - 10.05%, ВМРО - 6.07%, при 100% обработени протоколи в РИК. Това показват данните от 100% обработени протоколи в Районната избирателна комисия, сочи справка на сайта ЦИК. Следват „Воля“ с 4.55% и „Демократична България“ с 3.35%. „Патриоти за Валери Симеонов“ са получили подкрепата на 1.65% от гласувалите, а ПП АТАКА са подкрепили 1.52% от упражнилите правото си на вот. За Десислава Иванчева са гласували 1.19%.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 21-ви избирателен район Сливен ГЕРБ получават –33.28 % „Коалиция за България“ – 20.75 %, ДПС – 11.04 %, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден –12.58 %.
На европейските избори през 2009 г. в 21-ви избирателен район Сливен ГЕРБ получава 29.40 %, „Коалиция за България“ – 20.24 %, ДПС – 9.83 % , „АТАКА“ – 13.41 %, НДСВ – 6.62 %, Синята коалиция –5.21 %, ПП „Лидер“ - 7.67 %
На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 21-ви избирателен район Сливен ГЕРБ получава 22.50 %, ПЕС- БСП – БСХ – 22.73 %, ДПС – 18.40 %. партия „АТАКА“ – 16.11 %.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Има забавяне в обработването на изборните книжа във Враца заради грешно попълнен протокол в една от секциите

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Има забавяне в обработването на изборните книжа във Враца заради грешно попълнен протокол в една от секциите

27 Май 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Има забавяне в обработването на изборните книжа във Враца заради грешно попълнен протокол. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на ЦИК Александър Андреев.
„Доколкото разбрах във Враца е имало някакво забавяне в отчитането на проколите. Но разговаряхме с комисията и уверението е, че колегите действам максимално бързо, за да може да приключи всичко в срок, без да има напрежение в Секционните избирателни комисии“, заяви Андреев. Като причина за забавянето той посочи грешки в протокол на една от секциите. „И това е довело до необходимостта отново да бъде попълнен протокол – сгрешеният да бъде върнат, да бъде предоставен нов“, каза още той. „Другото, което е, че някои от Секционните избирателни комисии са оставили една част от книжата, които трябва да предадат, в самостоятелен плик в чувалите. И в тази връзка също се е наложило РИК да предприеме съответните действия. Но в момента всичко е финализирано и би трябвало тези 18 секции във Враца максимално бързо да бъдат обработени“, посочи Андреев.
Във връзка с отчитането на гласовете от машинното гласуване говорителят на ЦИК подчерта, че в няколко секции има проблеми. „Но това ще е въпрос на анализ на предадените на 100% протоколи от СИК“, обясни Андреев.
Цветелина СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: София 25 ИР: ГЕРБ - 31.86%, БСП - 26.68%, ВМРО - 10.97%, Демократична България - 10.44%, при 100% обработени протоколи

Европейски избори 2019: София 25 ИР: ГЕРБ - 31.86%, БСП - 26.68%, ВМРО - 10.97%, Демократична България - 10.44%, при 100% обработени протоколи

27 Май 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ печели в 25 Избирателен район в София с 31.86% от гласовете. БСП получават 26.68%, ВМРО - 10.97%, Демократична България - 10.44%. Това показват данните от 100% обработени протоколи в Районната избирателна комисия, сочи справка на сайта ЦИК. След тях се нарежда „Воля“ с 3.08%, Десислава Иванчева - с 3.04%, ДПС с 2.6%, Минчо Куминев - 1.92% и Път на младите (НДСВ и Новото време) - с 1.59%.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 25-и избирателен район София ГЕРБ получава 40.33%, „Коалиция за България“ - 18.01%, Реформаторски блок - 10.98%, „България без цензура“, ВМРО, ЗНС, „Гергьовден“ - 8.73%, АБВ - 5.30%.
На европейските избори през 2009 г. в 25-и избирателен район София ГЕРБ получава 34.73%, „Коалиция за България“ - 18.65%, „Синята коалиция“ - 13.72%, НДСВ - 10.45%, „Атака“ - 6.46%.
На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 25-и избирателен район София ГЕРБ получава 31.21%, ПЕС – БСП и ДСХ - 23.88%, „Атака“ - 11.25%, ДСБ - 10.34%, СДС - 7.22%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Кюстендил: ГЕРБ печели с 38.47%, „БСП за България” – 31.17%, ВМРО – БНД - 8.50%, при 100% обработени протоколи на СИК в РИК

Европейски избори 2019: Кюстендил: ГЕРБ печели с 38.47%, „БСП за България” – 31.17%, ВМРО – БНД - 8.50%, при 100% обработени протоколи на СИК в РИК

27 Май 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Районна избирателна комисия (РИК) – Кюстендил направи корекция на протокола и на крайните резултати от европейскитете избори. Според последните данни ГЕРБ печели с 38.47%, „БСП за България” – 31.17%, ВМРО – БНД - 8.50%, при 100% обработени протоколи на секционните избирателни комисии в РИК. ДПС получава 3,44%, следва „Демократична България – Обединени” с 3,31%. „Воля – българските родолюбци” има резултат от 3,27%. Независимите кандидати Минчо Куминев и Десислава Иванчева получават съответно по 2.02 % и 1.65%. „Път на младите” има 1,14 %. ПП „Атака” е с краен резултат от 1.41%.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 10-ти избирателен район Кюстендил ГЕРБ получават –30.64% „Коалиция за България“ – 32.75 %, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 12.68 %.
На европейските избори през 2009 г. в 10-ти избирателен район Кюстендил ГЕРБ получава 22.23 %, „Коалиция за България“ – 26.22 %, „АТАКА“ – 7.10 %, за НДСВ – 9.01 %, за ПП „Лидер“ – 15.71 %, РЗС – 5.67 %, Синята коалиция – 7.28 %.
На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 10-ти избирателен район Кюстендил ГЕРБ получава 20.34 %, ПЕС- БСП – БСХ – 32.22 %, ДПС –3.73 %, партия „АТАКА“ – 11.99 %, НДСВ 12.54 %, Съюз на демократичните сили- 5.99 %.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: 1249 души от областта са се възползвали от правото си да гласуват, но да не подкрепят нито един кандидат

Европейски избори 2019: 1249 души от областта са се възползвали от правото си да гласуват, но да не подкрепят нито един кандидат

27 Май 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 1249 души от област Кюстендил са се възползвали от правото си да гласуват, но да не подкрепят нито един кандидат. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Районна избирателна комисия – Кюстендил. 951 е общият броят на бюлетините, в които не е отбелязан вотът на избирателя, в които е гласувано в повече от едно квадратче и в които не може да се установи еднозначно вотът на избирателя, както и други видове недействителни гласове. Най-много недействителни бюлетини има подадени за ПП ГЕРБ и „БСП за България”. 1087 души са вписани в рамките на изборния ден в допълнителните страници на избирателните списъци.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: ГЕРБ печели 35.74% в Сливенска област, следват „БСП за България“ с 27.19%, ДПС – 9.77%, и ВМРО-БНД - 5.9%

Европейски избори 2019: ГЕРБ печели 35.74% в Сливенска област, следват „БСП за България“ с 27.19%, ДПС – 9.77%, и ВМРО-БНД - 5.9%

27 Май 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Сливен. ГЕРБ печели 35.74% от гласовете в Сливенска област на изборите за Европейския парламент. Това съобщи пред журналисти говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) – Сливен Стелли Стефанова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен.
Изборният ден на 26 май приключи с избирателна активност 27.08%, като от общо 165 309 избиратели, правото си на глас са упражнили 46 249 души.
На второ място избирателите са поставили „БСП за България“ с 27.19% (11 695 гласа), следвани от ДПС – 9.77% (4204 гласа).
За ВМРО-БНД са пуснали бюлетина 5.9% от избирателите, за „Воля – Българските родолюбци“ – 4.42%, за „Демократична България – Обединение“ – 3.26%, 1.61% от гласовете са получили „Патриоти за Валери Симеонов“, „Атака“ – 1.48%, независимият кандидат Десислава Иванчева - 1.15%.
Гласуващите масово са използвали правото да посочат преференция в листите, като интересен е резултатът на кандидата на партия ГЕРБ от Сливен Камен Костов, който е получил 1514 преференции срещу 1668 на водача на листата Мария Габриел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Плевен: „БСП за България“ печели 30.52%, ГЕРБ - 26.88%, ДПС - 13.66%, ВМРО - 8.57%, към 12.00 часа при обработени 98.97% от протоколите

Европейски избори 2019: Плевен: „БСП за България“ печели 30.52%, ГЕРБ - 26.88%, ДПС - 13.66%, ВМРО - 8.57%, към 12.00 часа при обработени 98.97% от протоколите

27 Май 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Плевен. „БСП за България“ води с 30.52% към 12.00 часа при обработени 98.97% от протоколите от РИК. Това съобщиха за Радио „Фокус“ от РИК - Плевен. ПП ГЕРБ следва с 26.88%. ДПС достига до 13.66%, следвани от ВМРО - Българско национално движение с 8.57%. Броят гласоподаватели на БСП за България по данните на РИК - Плевен е 18 833.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Стара Загора: ГЕРБ печели 30.24%, „БСП за България” - 27.75%, ДПС - 14.23%, ВМРО - 7.16%, ВОЛЯ - 5.66%, при обработени 89.53% протоколи

Европейски избори 2019: Стара Загора: ГЕРБ печели 30.24%, „БСП за България” - 27.75%, ДПС - 14.23%, ВМРО - 7.16%, ВОЛЯ - 5.66%, при обработени 89.53% протоколи

27 Май 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Към 12.00 часа при обработени 89.53% протоколи на секционни избирателни комисии, 30.24% от избирателите в Старозагорски избирателен район са дали своя вот за кандидатите за Европейски парламент на ПП ГЕРБ, съобщиха за Радио „Фокус” от Районна избирателна комисия – Стара Загора. 27.75% са гласувалите за „БСП за България”, 14.23% за Движение за права и свободи, 7.16 % за ПП ВМРО – Българско национално движение, 5.66% за ВОЛЯ, за Демократична България – 3.95%, за ПП „Възраждане” – 1.42%, за Патриоти за Валери Симеонов – 1.27% и ИК за Десислава Петрова Иванчева - 1.26%.
Общият брой на гласувалите в областта е 93 256.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Велико Търново: 30.35% печели ГЕРБ, "БСП за България" - 29.61%, ДПС - 12.36%, ВМРО – 8.87%, при обработени 84.41% протоколи

Европейски избори 2019: Велико Търново: 30.35% печели ГЕРБ, "БСП за България" - 29.61%, ДПС - 12.36%, ВМРО – 8.87%, при обработени 84.41% протоколи

27 Май 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 30.35% избиратели от Великотърновска област са гласували за ПП ГЕРБ, при обработени 84.41% протоколи. Данните са към 12.00 часа, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Районната избирателна комисия. Подкрепата си за "БСП за България" са дали 29.61% от избирателите. За ДПС са гласували 12.36% от гражданите в региона, а за ПП ВМРО – 8.87%. На пета позиция остава „Демократична България“ с 4.73%. С много близък резултат е и ВОЛЯ – 4.17%. Под 2% остават Десислава Иванчева, Минчо Куминев и Атака.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: В област Пазарджик ГЕРБ печели 28.05%, ДПС - 26.18%, "БСП за България" - 23.66%, ВМРО - 6.56%, при обработени 99.45% от протоколите към 12.00 часа

Европейски избори 2019: В област Пазарджик ГЕРБ печели 28.05%, ДПС - 26.18%, "БСП за България" - 23.66%, ВМРО - 6.56%, при обработени 99.45% от протоколите към 12.00 часа

27 Май 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В област Пазарджик ПП ГЕРБ води с 28.05% пред останалите политически сили при резултатите от обработени 99.45% от протоколите на РИК към 12.00 часа, сочи справка на сайта на ЦИК. На второ място е ДПС с 26.18%, следвана от "БСП за България" с 23.66%. На четвърто място в междинните резултати е ПП ВМРО-Българско национално движение с 6.56%, следвана от ВОЛЯ - Българските родолюбци с 3,31%. На шесто място е Демократична България – Обединение с 2.96%, последвана от ИК за Минчо Христов Куминев с 1.22% и АТАКА с 1.21%. На последно място е КП Коалиция за България с 1.06%.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Кюстендил: ГЕРБ печели 34.11%, „БСП за България” – 30.03%, ВМРО – 8.80%, при 100% обработени протоколи на СИК в РИК

Европейски избори 2019: Кюстендил: ГЕРБ печели 34.11%, „БСП за България” – 30.03%, ВМРО – 8.80%, при 100% обработени протоколи на СИК в РИК

27 Май 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. ГЕРБ получава 34.11%, „БСП за България” – 30.03%, ВМРО – БНД – 8.80%, при 100% обработени протоколи на СИК в РИК. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Районната избирателна комисия – Кюстендил. ДПС получава 3.93%, следва „Демократична България” с 3.59%. „ВОЛЯ – българските родолюбци” - 3.36%. Независимите кандидати Минчо Куминев и Десислава Иванчева получават съответно по 2.17% и 1.83%. „Път на младите” има 1.24%. ПП Атака е с краен резултат от 0.96%.

„Фокус“ припомня:
На предходните европейски избори през 2014 г. в 10-ти избирателен район - Кюстендил ГЕРБ получават 30.64%, „Коалиция за България“ – 32.75%, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 12.68%.
На европейските избори през 2009 г. в 10-ти избирателен район - Кюстендил ГЕРБ получава 22.23%, „Коалиция за България“ – 26.22%, „АТАКА“ – 7.10%, за НДСВ – 9.01%, за ПП „Лидер“ – 15.71%, РЗС – 5.67%, Синята коалиция – 7.28 %.
На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 10-ти избирателен район - Кюстендил ГЕРБ получава 20.34%, ПЕС-БСП – БСХ – 32.22%, ДПС –3.73%, партия „АТАКА“ – 11.99%, НДСВ 12.54%, Съюз на демократичните сили - 5.99%.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: ЦИК: При 100% обработени протоколи на секциите извън страната "Демократична България" печели 28.76% от гласовете, ГЕРБ - 22.16%, БСП - 15.42%

Европейски избори 2019: ЦИК: При 100% обработени протоколи на секциите извън страната "Демократична България" печели 28.76% от гласовете, ГЕРБ - 22.16%, БСП - 15.42%

27 Май 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. При 100% обработени протоколи на секциите извън страната "Демократична България" печели 28.76% от гласовете, ГЕРБ - 22.16%, БСП - 15.42%. Това сочи справка на сайта на ЦИК. За ВМРО са гласували 7.06%, за ПП "Възраждане" - 4.26%, за ДПС - 4.06%, за "Път на младите" - 3.09%. Десислава Иванчева е подкрепена от 2.96% от гласувалите извън страната, а ВОЛЯ от 2.09%.
„Фокус“ припомня: На европейските избори през 2014г. най-много от гласувалите извън страната са подкрепили ГЕРБ – 38.87%. За ДПС са гласували 15.95%, а за Реформаторския блок – 14.34%. Коалицията „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и „Гергьовден“ събира 8.36%, а „Коалиция за България“, в чийто състав е и БСП – 5.40%.
На европейските избори през 2009г. ГЕРБ печели 22.84% от вота в чужбина. За ДПС са гласували 18.95%, а за „Синята коалиция“ – 14.67%. ПП АТАКА събира 11.56%, „Коалиция за България“ – 10.15%, а 9.83%.
На европейските избори през 2007г. ГЕРБ печели 19.46%. След тях се нареждат: ПЕС-БСП и ДСХ с 16.01%, ДПС – 15.82%, НДСВ – 12.39%, Демократи за силна България – 10.95.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Георги Кисьов, РИК – Смолян: ГЕРБ печели 33.25%, ДПС – 28.64%, „БСП за България“ – 20.47%, при 100 % обработени протоколи

Европейски избори 2019: Георги Кисьов, РИК – Смолян: ГЕРБ печели 33.25%, ДПС – 28.64%, „БСП за България“ – 20.47%, при 100 % обработени протоколи

27 Май 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Смолян. ГЕРБ печели 33.25%, ДПС – 28.64%, „БСП за България“ – 20.47%, при 100% обработени протоколи към 11.30 часа. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Георги Кисьов, член на Районната избирателна комисия – Смолян. 100 617 е броят на избирателите в област Смолян, според избирателните списъци, а броят на гласувалите избиратели според положените подписи е 40 353, посочи той. „Броят на избирателите, гласували с хартиена бюлетина е 37 795, потвърдените гласове от машинно гласуване са 2558, броят на неизползваните бюлетини е 69 687, недействителните бюлетини са 100 по чл. 265, ал. 5, а по чл. 228, ал 2, те са 37. Сгрешените бюлетини са 160“, обясни Кисьов.
Окончателните резултати от 100% обработени протоколи сочат, че за „Патриоти за Валери Симеонов“ – НФСБ и Средноевропейска класа са гласували 0.82% от гласоподавателите на област Смолян, за „Път на младите“ – НДСВ и Ново време – 0.73%, за ПП ВМРО – Българско национално движение – 3.26%, за Ваня Руменова Григорова – независим – 0.26%, за Партия на Зелените – 0.17%, за ПП ВОЛТ – 0.12%, за Николай Нанков Ненчев – независим – 0.09%, за Венислава Пламенова Атанасова – независим – 0.09%, за „Възход“ – 0.06%, за КП „Коалиция за България“ – 0.88%, за Десислава Петрова Иванчева – независим – 0.25%, за ПП ГЕРБ – 33.25%, за Демократична България – Обединение /“Да, България“ и ДСБ/ – 2.04%, за Атака – 0.72%, за Минчо Христов Куминев – независим – 0.69%, за ПП ДОСТ – 0.27%, за Пряка демокрация – 0.09%, за БСП за България – 20.47%, за ПП „Глас народен“ – 0.15%, за ДПС – 28.64%, за Движение „Заедно“ – 0,14 %, за Българско национално обединение – 1.12%, ПП „Воля – българските родолюбци“ – 2.43%, за „Движение 21“ – 0.17%, за Христо Симеонов – независим – 0.6%, за ПП Движение „Презареди България“ – 0.17%, за ПП „Възраждане“ – 0.35%.
„В 1011 бюлетини не е отбелязан вотът на избирателите, като те или са празни, или има гласуване в повече от едно квадратче и не може да се установи еднозначно вота на избирателя. С „не подкрепям никого“ са гласували 108 души“, посочи Кисьов. Той допълни, че до около час трима представители на РИК – Смолян от три политически сили ще тръгнат за ЦИК, за да предоставят протокола с окончателните резултати от гласуването в област Смолян.

Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 22-ри избирателен район Смолян ГЕРБ получават –23.36%, „Коалиция за България“ – 20.82 %, ДПС – 28.99%, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 13.30%. На европейските избори през 2009 г. 22-ри избирателен район Смолян ГЕРБ получава 24.96%, „Коалиция за България“ – 22.41%, ДПС –23.30%, за партия „АТАКА“ са гласували 5.99%, за НДСВ – 6.83%. На първите европейски избори у нас през 2007 г. 22-ри избирателен район Смолян ГЕРБ получава 21.65%, ПЕС- БСП – БСХ – 22.97%, ДПС – 27.44%, партия „АТАКА“ –6.92%, за НДСВ – 5.74%.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Бургас: ГЕРБ печели 29.50%, „БСП за България“ - 21.59%, ДПС - 18.98%, ВМРО - 6.49%, при обработени 100% от протоколите

Европейски избори 2019: Бургас: ГЕРБ печели 29.50%, „БСП за България“ - 21.59%, ДПС - 18.98%, ВМРО - 6.49%, при обработени 100% от протоколите

27 Май 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Бургас. При 100% обработени протоколи в Бургаска област най-много гласове е събрала партия ГЕРБ. Тяхната листа е подкрепена от 29.50% от избирателите в региона, съобщават за Радио „Фокус“ – Бургас от Районната избирателна комисия. На второ място с близо 10% разлика е „БСП за България“, които са събрали общо 21.59% Трети са ДПС със 18.98%. ВМРО събира 6.49%. Данните са към 11.17 часа. На пето място са Патриоти за Валери Симеонов – 3.72%. Останалите, за които бургазлии и жителите на областта са гласували са както следва „Демократична България – Обединение“ с 3.71%, Воля -Българските родолюбци – 2.86%, Път на младите – 1.40% и ИК за Христо Симеонов – 1.27%.

„Фокус“ припомня: На европейските избори през 2014 г. в област Бургас най-много от гласовете печели ГЕРБ – 34.44%. След тях се нареждат: ДПС с 19.94%, „Коалиция за България“, в чиито състав е и БСП – с 15.73%, НФСБ – с 8.05%, коалицията между „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и „Гергьовден“ – със 7.58%.
На европейските избори през 2009 г. в областта най-голям процент от вота събира АТАКА – 21.16%. ГЕРБ имат 20.46%, а ДПС – 18.46%. „Коалиция за България“ събират 14.53%. ПП „Лидер“ печели 5.97%, а ПП „Зелените“ – 5.27%.
На европейските избори през 2007 г. най-много гласове събира ДПС – 26.74%. За ГЕРБ са гласували 21.57%, за ПЕС-БСП и ДСХ – 17.51%.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: При обработени над 99% протоколи във Варна ПП ГЕРБ печели почти 40 000, "БСП за България" - 27 300, ДПС – 16 650

Европейски избори 2019: При обработени над 99% протоколи във Варна ПП ГЕРБ печели почти 40 000, "БСП за България" - 27 300, ДПС – 16 650

27 Май 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Варна. Според обработени над 99% от протоколите, 31.5%, или почти 40 000 от гласовете са за ПП ГЕРБ. "БСП за България" са подкрепили 27 300 избиратели, а ДПС – 16 650. За Партия ВОЛЯ са гласували 9100 души, а за ПП ВМРО – Българско национално движение – 8500 избиратели, за Демократите – 7167 души и за Патриоти за Валери Симеонов – 1796 гласоподаватели. Това съобщи на пресконференция днес председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите му „Атака“ получава 1177 гласа, а „Възраждане“ – 2300 гласа. Десислава Иванчева е подкрепена от 1600 от избирателите. От преференциалния вот водачът на листата на ПП ГЕРБ Мария Габриел е с 6000 гласа, Лиляна Павлова – с 2700, а Емил Радев – с 2900. Елена Йончева от БСП за България е подкрепена с 5000 гласа, а Сергей Станишев – с 1450, Деница Златева е получила 2000 преференциални гласа. Лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ е получил 599 гласа, а Делян Пеевски – 900. За Веселин Марешки са гласували 2300 души.
Около 30% е била активността в края на изборния ден във Варненско вчера. В областта до урните са отишли 130 300 гласоподаватели, а само във Варна – 122 000 души. От всички, едва 8000 избиратели са изразили вота си машинно. Броят на недействителните бюлетини е 4600. Бюлетините, в които избирателите не подкрепят никого от кандидатите са 3400.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Велин Жеков, РИК – Варна: Машинното гласуване забави отчитането на изборните резултати и е неефективно като опазване на вота

Европейски избори 2019: Велин Жеков, РИК – Варна: Машинното гласуване забави отчитането на изборните резултати и е неефективно като опазване на вота

27 Май 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Варна. Едва 8000 от 130 300 гласували във Варна и областта вчера са използвали машини да дадат вота си. Смятам, че към настоящия момент машинното гласуване е доста неоправдан разход и усилие върху Секционните комисии. Това каза на пресконференция днес председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Жеков благодари на Секционните избирателни комисии, които са издържали машинното гласуване и отчитането му, но призна, че е имало много заявки от членове на СИК, че няма да участват в следващи избори, ако са в секции с машини. Причината за това е, че протоколите са много по-сложни от обикновените. „При положение, че машинното гласуване обхвана основните и най-големи секции във Варна и областта, не само, че е неоправдано като разход, но много натоварва секционните комисии при отчитането, води до забавяне, а и не е ефективно като опазване на вота. Когато се гласува на хартиена бюлетина има параван, влиза се в тъмната стаичка, всеки е защитен, има тайна на вота. Ако машината е в тайна стаичка какво ще спре гласоподавателя да прави клипче, например?“, коментира Жеков. Той посочи, че този начин на гласуване трябва да бъде измислен по-добре. „Не е удачно толкова много секции да бъдат натоварени сякаш сме във военно положение, а резултатът да е нулев реално. Под 10% са гласувалите с машини във Варна и областта. При положение, че за Варна това е трето или четвърто гласуване с машини. Вместо да се увеличава, процентът спада. Моят апел е да бъдат пазени хората от прекомерно усложняване на целия изборен процес. Като това усложняване не води до подобряването му“, добави председателят на РИК – Варна.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019, Шумен: ДПС печели 35.52%, ГЕРБ - 23.17%, „БСП за България“ - 18.26%, ВМРО - 5.73% при 100% обработени протоколи в РИК - Шумен

Европейски избори 2019, Шумен: ДПС печели 35.52%, ГЕРБ - 23.17%, „БСП за България“ - 18.26%, ВМРО - 5.73% при 100% обработени протоколи в РИК - Шумен

27 Май 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Шумен. В област Шумен ДПС печели 35.52%, ГЕРБ - 23.17%, „БСП за България“ - 18.26%, ВМРО-БНД - 5.73% при 100% обработени протоколи в РИК - Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. За ДПС са гласували 18 189 избиратели, за ГЕРБ - 11 863, за „БСП за България“ - 9 353, за ВМРО-БНД - 2 936. ВОЛЯ получава 4.37% избирателна подкрепа, „Демократична България“ - 2.08%.
95.71% са действителните гласове от всички подадени в областта. РИК - Шумен приключи с обработката на протоколите от всички 308 секции към 10.30 часа. От комисията уточняват, това са междинни данни от преброяването на приетите, въведени и потвърдени секционни протоколи в РИК за избиране на членове на Европейския парламент от Република България на 26 май​.
Информацията отразява крайния резултат, отчетен в Изчислителния пункт към Районна избирателна комисия – Шумен. Същата се явява междинна поради естеството ѝ на предварителна информация преди крайното произнасяне на Централна избирателна комисия след получаване на протоколите от районните избирателни комисии.
Гласували са 53 506 души. 3455 от тях са дали вота си чрез машини за гласуване. Избирателната активност в област Шумен е била 33%. В листата на ГЕРБ с най-голям брой преференции е водачът Мария Габриел - 1515, следвана от Емил Радев - 700 и Лиляна Павлова - 442. В листата на „БСП за България“ за водача Елена Йончева са получени 1643 преференции, следвана от Сергей Станишев - 667 и Велизар Енчев - 362. В листата на ДПС за Мустафа Карадайъ има 365 преференции, като за Илхан Кючюк са 117.
„Фокус“ припомня:
На предходните европейски избори през 2014 г. в 30-ти избирателен район в Шумен ГЕРБ получават 22.67%, „Коалиция за България“ – 14.29%, ДПС – 38.49%, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 8.18%. На европейските избори през 2009 г. в 30-ти избирателен район Шумен ГЕРБ получава 19.62%, „Коалиция за България“ – 16.07%, ДПС –31.50%, за партия „АТАКА“ са гласували 12.62%, за НДСВ – 7.27%. На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 30-ти избирателен район Шумен ГЕРБ получава 17.10%, ПЕС- БСП – БСХ – 13.88%, ДПС – 41.73 %, партия „АТАКА“ – 14.71%, за НДСВ – 5.33%.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Пловдив: От 16 РИК отчитат много силен преференциален вот в града

Европейски избори 2019: Пловдив: От 16 РИК отчитат много силен преференциален вот в града

27 Май 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Градът гласува за личности на тези избори. За първи път от 16 РИК отчитат един много силен преференциален вот, като безспорен фаворит е Лиляна Павлова, която определено е любимецът на Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Гергана Костадинова, зам.-председател на 16 РИК – Пловдив град. От 5891 гласа общо за ПП ГЕРБ Лиляна Павлова взима 2283 гласа в Пловдив град, макар, че е 7-ма поред в партийната листа. Александър Йорданов, който е 6-ти поред в листата, като представител на СДС, е събрал 663 гласа. Вторият в листата на ГЕРБ за Пловдив град – Андрей Ковачев е с 448 гласа.
„Всичко това говори, че Пловдив се ориентира към гласуване за личности в партийните листи”, каза още веднъж Костадинова.
За БСП водачът на листата Елена Йончева е събрала 4862 гласа, а Сергей Станишев има 1462 гласа, макар, че е пети в партийната листа. Тук изненадата е при 10-ят в листата – Велизар Енчев, който е спечелил1027 гласа. Четвъртият в листата – Иво Христов е спечелил 945 гласа. „При него преференциалният вот също е силно изразен”, каза Костадинова.
За ВМРО също има силно изразен преференциален вот в Пловдив град. Ангел Джамбазки печели 3630 гласа, а втори е Александър Сиди – 605 гласа, трети е Андрей Слабаков с 494 гласа.
Радан Кънев от Демократична България е с 1891 гласа, след него е Стефан Тафров със 771 гласа. „При тях също всеки в листата е отразен с преференциален вот. Това е нещо, което забелязваме като начало на тенденция в Пловдив, което показва, че вотът е осмислен, гласува се за личности и елементът, който законодателят се опита да избегне с повторяемост на числата видимо има резултат”, добави Гергана Костадинова.
Много слаб обичайно е изборният резултат на ДПС в Пловдив град. Тук те събират едва 3.44 % от гласовете на избирателите. Мустафа Карадая е спечелил едва 88 гласа като водач на листата във втория по големина град у нас, а Делян Пеевски – 29 гласа.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Стара Загора: ГЕРБ печели 31.94%, „БСП за България” - 28.98%, ДПС - 9.25%, ВМРО - 7.66%, ВОЛЯ - 5.76%, при обработени 63.24% протоколи

Европейски избори 2019: Стара Загора: ГЕРБ печели 31.94%, „БСП за България” - 28.98%, ДПС - 9.25%, ВМРО - 7.66%, ВОЛЯ - 5.76%, при обработени 63.24% протоколи

27 Май 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Към 8.45 часа при обработени 63.24% протоколи на секционни избирателни комисии, 31.94% от избирателите в Старозагорски избирателен район са дали своя вот за кандидатите за Европейски парламент на ПП ГЕРБ, съобщиха за Радио „Фокус” от Районна избирателна комисия – Стара Загора. 28.98% са гласувалите за „БСП за България”, 9.25% за Движение за права и свободи, 7.66% за ПП ВМРО – Българско национално движение, 5.76% за ВОЛЯ, за Демократична България – 4.64%, за ПП „ Възраждане” – 1.54%, ИК за Десислава Петрова Иванчева - 1.46% и за Патриоти за Валери Симеонов – 1.35%.
Избирателната активност в Старозагорска област на провелите се избори за Европейски парламент е 32%. Общият брой на гласувалите в областта е 93 256.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Иван Петрински, в. „Български новини“, Атина: Гърция избра абсолютно проевропейски кандидати, това беше предизвестена загуба за Алексис Ципрас и управляващата СИРИЗА

Европейски избори 2019: Иван Петрински, в. „Български новини“, Атина: Гърция избра абсолютно проевропейски кандидати, това беше предизвестена загуба за Алексис Ципрас и управляващата СИРИЗА

27 Май 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. На изборите за Европейски парламент Гърция избра абсолютно проевропейски кандидати. Това беше предизвестена загуба за премиера Алексис Ципрас и управляващата СИРИЗА. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Иван Петрински, главен редактор на вестник „Български новини“ в Атина. Той отбеляза, че загубата на управляващата СИРИЗА ще доведе до общи парламентарни избори в страната. „Настроението в Гърция по отношение на Европа е ясно, Гърция избра абсолютно проевропейски кандидати. Премиерът Алексис Ципрас претърпя загуба на евроизборите с около 10%, според предварителните данни, но това беше нещо очаквано. Една предизвестена загуба е това, не е нещо изненадващо. Изненадващото е това, че почти моментално Алексис Ципрас се съгласи да насрочи предсрочни парламентарни избори в Гърция“, каза още Иван Петрински. Той припомни, че освен европейските избори вчера в Гърция са проведени и местни избори. „От 13 префектури опозицията печели 11, а от 59 области печели в 51, което е гигантско поражение за Ципрас и управляващата СИРИЗА. Ципрас много правилно прие до края на юни да бъдат организирани вътрешни парламентарни избори, защото така по някакъв начин ще успее да ограничи загубите, които евентуално би понесъл, ако остави изборите да бъдат проведени в законният им срок – през октомври. Най-вероятно до края на месеца ще бъдем свидетели на общи парламентарни избори в Гърция. Със сигурност това вече ще доведе до ново управление - нов премиер и правителство в страната“, допълни Иван Петрински.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Видин: БСП печели 33.58%, ГЕРБ – 32.38%, ДПС - 13.79%,  при обработени 75.68% от протоколите към 8.45 часа

Европейски избори 2019: Видин: БСП печели 33.58%, ГЕРБ – 32.38%, ДПС - 13.79%, при обработени 75.68% от протоколите към 8.45 часа

27 Май 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Видин. БСП е първа политическа сила в областта с 33.58%, сочат данните на РИК. ГЕРБ остават втори с 32.38%. Данните са от 8.45 часа при обработени 75.68% от протоколите. Следват ДПС с 13.79%, ВМРО - 4.67%, Воля – 2.95, Демократична България – 2.61%, Път на младите – 1.67%, Атака – 1.41%, ИК Минчо Христов – 1.27%. 6 584 са гласовете подадени за БСП, за ГЕРБ са гласували 6347 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Пловдив: ГЕРБ печели 31.70%, „БСП за България” - 27.96 %, ДПС - 12.44%, ВМРО - 7.85%, при 95% обработени протоколи

Европейски избори 2019: Пловдив: ГЕРБ печели 31.70%, „БСП за България” - 27.96 %, ДПС - 12.44%, ВМРО - 7.85%, при 95% обработени протоколи

27 Май 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. ГЕРБ събира 31.70% в Пловдив област при 95% обработени протоколи. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Дарина Тодорова, председател на 17 РИК. „БСП за България” взима 27.96% от гласовете, ДПС са трети с 12.44%, следвани от ВМРО - 7.85%, Воля – 3.80% и Демократична България – 3.25%.
"Въпреки, че протоколите от избирателните секции са пристигнали около 11.00 часа и работата на комисията е започнала късно, в 7.30 часа вече книжата са били предадени", каза Дарина Тодорова. Затруднение е имало само с няколко секции, които не са били сумирали вота от машинното гласуване с този от ръчното. Това е наложило свикването наново на комисията и обработване на протоколите.
Като цяло избирателите в Пловдивска област са гласували партийно и няма размествания заради преференциален вот.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Иван Петрински, в. „Български новини“, Атина: Избирателната активност в Гърция на изборите за български представители за ЕП беше изключително висока

Европейски избори 2019: Иван Петрински, в. „Български новини“, Атина: Избирателната активност в Гърция на изборите за български представители за ЕП беше изключително висока

27 Май 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Избирателната активност в Гърция на изборите за български представители за ЕП беше изключително висока, особено в Атина и в северната част на страната. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Иван Петрински, главен редактор на вестник „Български новини“ в Атина. Той допълни, че е имало перфектна организация и са създадени много добри условия за гласуването. Петрински уточни, че процедурата за попълване на декларацията, чрез която се гласува на друго място е била изключително облекчена. По думите му резултатите до голяма степен се припокриват с тези в България.”Има някой разминавания като цяло между вота вътре в България и извън страната, но това се дължи на обстоятелства, свързани с начина на живот и вижданията на хората и това не е нищо ненормално“, каза още Иван Петрински. Той коментира, че е изненадващо високото постижение на ГЕРБ спрямо предварителните нагласи, като допълни, че се очертава и нов играч в лицето на „Демократична България“.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Кърджали: Поради технически причини се забавя обработката на изборните резултати в областта

Европейски избори 2019: Кърджали: Поради технически причини се забавя обработката на изборните резултати в областта

27 Май 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Поради технически причини се забавя обработката на изборните резултати, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. По данни от РИК към 9.30 часа ДПС води с резултати 65.25%, ГЕРБ получава 15.5% от гласовете на избирателите в областта. Това съобщиха от РИК - Кърджали. Обработени са 70% от секционните протоколи, постъпили в РИК. За БСП са гласували 8.28% от имащите право да гласуват от седемте общини в област Кърджали. На четвърто място по резултати е ДОСТ с 3.79%, ВМРО е пета политическа сила с 1.66%, Воля –българските родолюбци с 1.15 %, Демократична България с 1.11%, Патриоти за Валери Симеонов с 0.46% и Атака с 0.32 %.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: 29.08% са гласувалите в област Пазарджик на евроизборите

Европейски избори 2019: 29.08% са гласувалите в област Пазарджик на евроизборите

27 Май 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. 29.08%, или 70 579 души са гласувалите в област Пазарджик на проведените избори за представители в Европейски парламент от Република България, съобщиха от РИК – Пазарджик. Най-много са гласувалите в община Сърница – 64.61%, или 2 746 души, следвана от Батак – 51.71%, или 2 613, Белово – 36.61%, или 2 802 души, Лесичово – 35.81%, или 1 491 гласували, Велинград – 35.40%, или 11 117 гласували, Ракитово – 33.36%, или 4 308, Стрелча – 32.34%, или 1 350, Септември – 30.41%, или 6 649, Брацигово – 29.05%, или 2 253, Пещера – 27.03%, или 5 011, Пазарджик – 24.43%, или 25 238 души. На опашката е Панагюрище – 23.09%, или 5 001. Общият брой на имащите право на глас в областта е 242 733 души.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Кюстендил: ГЕРБ получава 36.69%, „БСП за България” – 32.09%, ВМРО – 8.97%, при 76% обработени протоколи на СИК в РИК към 8.45 часа

Европейски избори 2019: Кюстендил: ГЕРБ получава 36.69%, „БСП за България” – 32.09%, ВМРО – 8.97%, при 76% обработени протоколи на СИК в РИК към 8.45 часа

27 Май 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. ГЕРБ получава 36.69%, „БСП за България” – 32.09%, ВМРО – БНД – 8.97%, при 76% обработени протоколи на СИК в РИК към 8.45 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Районната избирателна комисия – Кюстендил. Междинните резултати сочат, че „Демократична България – Обединение” получава 3.34%. 3.41% получава ДПС. Независимите кандидати Минчо Куминев и Десислава Иванчева получават съответно по 2.10% и 1.70%. ПП Атака е с междинен резултат от 1.31%. ВОЛЯ – Българските родолюбци е с 3.41%.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Нормално тече процесът на предаване на протоколите

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Нормално тече процесът на предаване на протоколите

27 Май 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. Нормално тече процесът на предаване на протоколите. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. „Предаването на протоколите тече нормално. Всичко е наред, включително и в София-област“, уточни Андреев. „Официални резултати могат да се очакват до 5 дни. Толкова време има ЦИК да се произнесе“, добави той. Говорителят на специализирания орган отбеляза, че е твърде рано, за да се коментира разпределението на мандатите и преференциите след изборите за Европейски парламент.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Има забавяне при приемането на документите от РИК - София област поради грешки при протоколите за машинно гласуване

Европейски избори 2019: Има забавяне при приемането на документите от РИК - София област поради грешки при протоколите за машинно гласуване

27 Май 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Има забавяне при приемането на документите от РИК - София област поради грешки при протоколите за машинно гласуване. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Районна избирателна комисия (РИК) - София област. От Избирателната комисия посочиха, че забавянето не е повече от обичайното, а като основна причина изтъкнаха грешки при протоколите от машинното гласуване. От Районна избирателна комисия - София област отбелязаха, че хората в избирателните секции все още не са се научили да работят с протоколите при машинното гласуване. Все още не е ясно кога ще приключи приемането на документите от РИК - София област.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Георги Харизанов: Българските избиратели не припознават значението на това към кои политически семейства ще се присъединят българските представители в ЕП

Европейски избори 2019: Георги Харизанов: Българските избиратели не припознават значението на това към кои политически семейства ще се присъединят българските представители в ЕП

27 Май 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Голяма част от българските избиратели не припознават значението на това към кои политически семейства ще се присъединят българските представители в ЕП. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов по повод ниската избирателна активност във вчерашния изборен ден. „Много хора казват: „За мeн това не е достатъчно важно“ и това е тяхно легитимно и демократично право. Другата причина за ниската активност е, че тези избори не бяха припознати като вот на недоверие към правителството, не бяха припознати като протестен вот, не бяха припознати като изборите, които могат да свалят управлението. Третата причина е спокойствието, което се пренася върху ниската активност. Тя опроверга тезата, която редовно биваше споделяна от социолози и анализатори, че някъде там къкри огромно недоволство, което всеки момент ще избухне. Имаше най-удобния повод да избухне, но очевидно него го няма или ако го има, то то не може да намери своето удачно политическо представителство“, обясни Георги Харизанов. Той изрази надежда спокойствието да не се запази и след евроизборите в политическото ежедневие. Според него неспокойствието около медийните разкрития е добро както за политическата класа, така и за обществото. Нужно е спокойствие в икономиката, обясни той, като уточни, че спокойствието на комфорт и конформизъм е излишно. Хубаво е политиците да решават проблемите с повече реформи и по-малко обществени пари, добави политическият анализатор.
ВИКТОРИЯ МЕСРОБОВИЧ - КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.