НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Русе: ПП ГЕРБ получава 30.89% от гласовете, БСП - 25.01%, ДПС - 11.9%, ВМРО - 9.55%, при 100% обработени протоколи в РИК

Европейски избори 2019: Русе: ПП ГЕРБ получава 30.89% от гласовете, БСП - 25.01%, ДПС - 11.9%, ВМРО - 9.55%, при 100% обработени протоколи в РИК

28 Май 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Русе. С 30.89 % подкрепа ПП ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент в Русенска област, при 100% обработени протоколи. Резултатите към момента се отчитат в Централната избирателна комисия. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Мирослава Маркова, председател на Районната избирателна комисия. По данни, публикувани на сайта на Областна администрация – Русе, на 26-ти май до урните в региона са отишли 61 754 души. Първа политическа сила е ПП ГЕРБ с 30.89%, следвана от БСП за България с 25.01%. Трети са от Движението за права и свободи – ДПС с 11.90%, а четвърти се нареждат ПП ВМРО – Българско национално движение с 9.55%. Петото място е за „Демократична България – Обединение (ДА България и ДСБ)“, които получават 4.09% от вота в региона, шести остават ВОЛЯ – Българските Родолюбци с 3.56%.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 19-ти избирателен район Русе ГЕРБ получават –30.75 % „Коалиция за България“ – 16.58 %, ДПС – 14.32 %, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден –13.42 %, Реформаторски блок – 7.09 %. На европейските избори през 2009 г. в 19-ти избирателен район Русе ГЕРБ получава 25.10 %, „Коалиция за България“ – 15.52 %, „АТАКА“ – 15.28 %, ДПС – 15.04 % за НДСВ – 9.06 %, Синята коалиция –6.15 %, РЗС- 5.05 %.
На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 19-ти избирателен район Русе ГЕРБ получава 26.50 %, ПЕС- БСП – БСХ – 16.03 %, партия „АТАКА“ – 17.93 %, ДПС – 19.74 %, НДСВ – 6.26 %.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Още 5 Районни избирателни комисии остава да предадат протоколи си

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Още 5 Районни избирателни комисии остава да предадат протоколи си

28 Май 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Остават 5 Районни избирателни комисии (РИК), които следва в днешния ден да донесат протоколите си. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.
„Процесът на предаването на протоколите тече нормално. Поне в Централната избирателна комисия няма проблем за предаването. Вече всички секционно избирателни комисии (СИК) предадоха в районните избирателни комисии (РИК) техните протоколи. Очакваме вече колегите да пристигнат и да ги предадат в ЦИК“, поясни Андреев.
На 100% протоколите би следвало днес да са изцяло отработени в РИК-вете. „В момента, в който ги получим в ЦИК, ще бъде извършено повторното въвеждане“, добави Андреев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Пет партии изпращат депутати в следващия европарламент (ОБЗОР)

Европейски избори 2019: Пет партии изпращат депутати в следващия европарламент (ОБЗОР)

27 Май 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. По данни на Централната избирателна комисия при обработени 95.20% протоколи от секционните избирателни комисии ГЕРБ печели 30.94% от гласовете, БСП – 24.24%, ДПС – 16.36%, ВМРО – 7.42%, „Демократична България“ – 6.24%. Така според данните до момента пет партии ще изпратят свои представители в следващия европарламент. Партиите, които на този етап, не преминават бариерата от 5.8% за влизане, са Воля с 3.60% подкрепа, Десислава Иванчева с 1.58%, Минчо Христов с 1.19%, както и „Патриоти за Валери Симеонов“ с 1.15%.
Говорителят на избирателната комисия Александър Андреев прогнозира, че най-рано утре ще станат ясни финалните резултати от евроизборите. От комисията отчетоха забавяне в обработването на изборните книжа във Враца заради грешно попълнен протокол в една от секциите, но увериха, че се работи за приключване на работата в срок. По закон в 5- дневен срок след изборите ЦИК трябва да обяви окончателните резултати.
По информация към 17.30 часа избирателната активност в страната е 26.22%. Активността постепенно нараства от 6.84% към 10.00 часа до 15.47% към 12.30 часа. Избирателната активност до момента е по-ниска от тази на изборите през 2014 година. Тогава активността към 17.00 часа е 27.97%.
Протоколите от секциите извън страната вече са обработени на 100%. В чужбина най- висока подкрепа получава „Демократична България“ с 28.76% от гласовете, за ГЕРБ са гласували 22.16%, а за БСП - 15.42%. За ВМРО гласувалите са 7.06%, за ПП "Възраждане" - 4.26%, за ДПС - 4.06%, за "Път на младите" - 3.09%. Десислава Иванчева е подкрепена от 2.96% от гласувалите извън страната, а Воля от 2.09%. На изборите за Европейски парламент през 2014 година най-много българи в чужбина гласуваха за ГЕРБ (38.88%).
До момента ГЕРБ печели европейските избори в 11 избирателни района: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Пловдив област и Пловдив град, Силистра, Сливен, Смолян, 25 ИР София. БСП получава най-висока подкрепа от избирателите от 3 района: Видин, Добрич и Ямбол. ДПС има най-много гласове в 3 района, а именно Кърджали, Разград и Шумен.
Очакват се окончателни резултати за избирателните райони Благоевград, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Русе, 23 и 24 ИР в София, София област, Стара Загора, Търговище и Хасково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Проф. Антоанета Христова, политически психолог: ГЕРБ има да се справя с много проблеми, свързани с организационната и политическата култура в партията

Европейски избори 2019: Проф. Антоанета Христова, политически психолог: ГЕРБ има да се справя с много проблеми, свързани с организационната и политическата култура в партията

27 Май 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ има да се справя с много проблеми, свързани с организационната и политическата култура в партията. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политическият психолог проф. Антоанета Христова. Има хора, които, в резултат на дългото време присъствие в политиката, си разрешават неща, които не бива, каза още тя и допълни, че това е типично за българина-политик във всички политически партии.
„ГЕРБ има фигури, които трябва леко да отстъпят назад, както и такива, които са силно изявени, имащи лидерско присъствие, но им липсва капацитетът и усещането за политическо присъствие, това, което трябва да бъде имиджа, който придава на политическата партия, за разбирането на тези процеси по максимално коректния начин. ГЕРБ е може би единствената партия, която изключително добре работи за развитието на потенциала на младите хора вътре, т.е. те се обучават за това. Моето наблюдение е, че те имат нужда да работят с лидерите си, с лицата си, а не само с най-младите. Тези лица, които са в момента в лидерската и управленска позиция – те са лицата, които правят образа на ГЕРБ и в същото време те отдавна са вътре – те имат и негативни стереотипи, които трябва да могат да бъдат контролирани“, обясни политическия психолог.
Проф. Антоанета Христова допълни, че партия ГЕРБ има много неща, с които да се бори, свързани със самата нея. Ако Бойко Борисов не продължи с промяната и разчистването - в развитието си партията е обречена.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Политически коментари след първите резултати от евровота (ОБЗОР)

Европейски избори 2019: Политически коментари след първите резултати от евровота (ОБЗОР)

27 Май 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Първите резултати от изборите за членове на Европейския парламент, които се проведоха на 26 май, предизвикаха множество политически коментари. Президентът Румен Радев заяви, че ниската избирателна активност на европейските избори не е само шамар за политическата класа, но и повод да се замислим защо в демократична Европа тя е два пъти по-голяма. По думите на държавния глава това показва, че България продължава да се отдалечава от Европа не само като качество на живот и управление, но и като динамика и пълноценност на протичащите в останалите европейски държави процеси. „Аз призовавам всички партии да направят един много добър анализ не само за своите програми, платформи и послания, но и какво реално се случва в България и как наистина ние ще догонваме Европа. Не само като някакви темпове, ние трябва да се обърнем най-сетне, векторът да съвпада с държавите на Европа“, добави Румен Радев. „Аз мисля, че БСП, и не само те, трябва да обърнат внимание на това как техните послания достигат до хората. Но, това не е проблем само на БСП. Имаме отлив и от победителите от ГЕРБ, и от ВМРО, и от всички. Да, в едни избори все пак има победители“, коментира държавният глава.
Резултатите от евровота коментира и министър-председателят Бойко Борисов. „Доволен съм от изборите, щом победихме при прякото участие на президента срещу нас в полза на БСП. Благодаря на хората, че не се подведоха по тая злоба, жлъч и всичко останало“, обясни той. „Никой не ме изненада, изненада ме злобата. Просто все едно играха за последно, прекрачиха всички граници. Със „справедливост по комунистически“ ни върнаха в едни други времена – на Народния съд. Когато някой излиза и се приема за единствената институция в държавата и сочи с пръст кой да арестувате и кой да влезе в затвора - това е било 1945 г. Това е справедливост по комунистически”, заяви Борисов. Премиерът изтъкна, че депутатите на ГЕРБ са в пъти по-добри от другите. "Тези момчета и момичета показаха компетентност, знание и можене и са все млади хора“, каза още Борисов. Той коментира и темата с отстраняването на Цветан Цветанов от поста на председател на ПГ на ГЕРБ в парламента. „Очевидно е, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов и този залп срещу него - да отстрелят флагмана, така че без него едва ли не ще спечелят изборите. Видяхте, изтеглих го назад, структурите си работят“, заяви Борисов. Той подчерта и че няма необходимост от предсрочни избори.
Според лидера на БСП Корнелия Нинова ниската избирателна активност на евровота представлява слаба легитимност и е урок за всички партии. „Всички взети заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за политическите партии и държавността“, заяви тя и допълни, че ниската активност прави значим корпоративният и купен вот. По думите ѝ резултатите не само не легитимират настоящата власт, но са голяма червена точка. Нинова подчерта, че само БСП е увеличила в абсолютен брой гласовете си спрямо предишните евроизбори. „Масово се твърди от вчера, че ядрото на БСП, членовете на БСП не са излезли да гласуват. Това категорично не отговаря на фактите и на числата. Ние имаме 450 005 гласа. Това е ядрото на БСП и твърдя отговорно, че БСП излезе да гласува на тези избори“, изтъкна Нинова. Тя призова симпатизантите на левицата да не униват, тъй като БСП продължава напред. Според нея причините партията да загуби евроизборите са две групи - външни и вътрешни. „Външни – корпоративен вот, използване на администрация, страх у хората, използване на държавен ресурс и вътрешни партийни, които ще обсъдим“, каза още Нинова. Тя обясни, че ще стартира процедура за избор на председател на партията, както и че ще се обсъди и въпросът дали БСП да се върне в парламента.
Водачът на листата на „Демократична България“ Радан Кънев, който бе избран за евродепутат, посочи, че е ЕП ще бъде част от групата на ЕНП и ще работи критично. Според него най-очевидно от резултатите на изборите е, че БСП не може да бъде алтернатива на сегашното статукво в страната. Кънев изтъкна, че е горд от това, че листата на „Демократична България“ е говорила много повече по европейски теми по време на кампанията, от която и да е други политическа сила.
Водачът на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, който също бе избран за евродепутат, подчерта, че в политически план пред „Обединени патриоти“ предстоят разговори, а в личен – всички изговорени обиди и лъжи ще минат през съда. По думите му по време на предизборната кампанията върху ВМРО-БНД са се съсредоточили четири негативни политически партии. „Едни от нашите партньори се държаха изключително непочтено. Да, за „Атака“ говоря“, коментира Джамбазки. От своя страна, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че ако партията вземе втори мандат, което ще стане ясно след обявяването на окончателните резултати от ЦИК, то ще има пренареждане в преференциите и в Европейския парламент ще отиде Андрей Слабаков. „В цялата листа от 17 души около 6-7 бяха представители на ВМРО. Ние стимулирахме кандидатите да се надпреварват“, обясни Каракачанов. Той посочи, че голямата част от хората не са излезли да гласуват на евроизборите, защото кампанията е започнала „мръсно и компроматно“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Най-рано утре ще станат ясни финалните резултати от евроизборите

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Най-рано утре ще станат ясни финалните резултати от евроизборите

27 Май 2019 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. Най-рано утре ще станат ясни финалните резултати от евроизборите. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той обясни, че крайните данни за активността на евроизборите ще бъдат дадени след окончателната обработка на протоколите. „В момента една голяма част от пликовете са в ЦИК. Финалните резултати могат да се очакват най-рано утре“, каза още Андреев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еворпейски избори 2019: Юрий Асланов, „Афис“: БСП не успя да мобилизира недоволството в наказателен вот, защото не отчете спецификата на европейските избори

Еворпейски избори 2019: Юрий Асланов, „Афис“: БСП не успя да мобилизира недоволството в наказателен вот, защото не отчете спецификата на европейските избори

27 Май 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
София. БСП не успя да мобилизира недоволството в наказателен вот, защото не отчете спецификата на европейските избори. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ управителят на социологическа агенция "АФИС" и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов. Той обърна внимание, че само твърдите ядра на партиите са гласували на евроизборите. По думите му БСП не за първи път се явява на такива избори и знае, че хората, които я следват на парламентарни и други избори – на европейски избори не гласуват. Към тях БСП не отпрати никакви послания, допълни Асланов. Трябваше да има друг поглед, обърнат в друга посока от гледна точка на всички онези, които вписват бъдещето си и го свързват по някакъв начин с проблемите на ЕС и мястото на България в Европа, допълни той. „На финалната права БСП забрави, че има най-добрата предизборна платформа, имам предвид документа „Визия за Европа“. Това нещо беше метнато в коша и по време на кампанията БСП реши да приеме друга форма на разказ на ситуацията, който разказ метафорично може да бъде описан по следния начин – тя забрави, че много дълго време, образно казано – на европейска тема е разказвала на хората, че слънцето е много вредно, а по време на кампанията ги караше да ходят на плаж. Естествено, че нямаше как да се получи това. Хората приеха алтернативната на ГЕРБ на този разказ, който също беше на примитивно ниво – „тук едни пари ви докараха от Европа, ето, ние построихме заводи“, но като че ли прозвуча по-достоверно“ обясни социологът. Асланов обясни, че започването на процедурата за избор на председател на БСП е начин да се намали напрежението, възникнало след поредната загуба на избори. Тази загуба е по-болезнена от всички досегашни, защото не е беше предизвестена, обобщи той.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Проф. Михаил Константинов: Скоро ще има много големи промени в политическия ни елит

Европейски избори 2019: Проф. Михаил Константинов: Скоро ще има много големи промени в политическия ни елит

27 Май 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
София. Скоро ще има много големи промени в политическия ни елит. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Борда на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов. По думите му промените ще се състоят в разместване на пластовете, отстраняване на негодни и компрометирани фигури. „Една голяма политическа партия преживява трус в ръководството си. Един коалиционен партньор в сегашното управление също преживява трус. Тези неща имат непосредствен и дълготраен ефект. Българският народ е мъдър – когато политиците почнаха да правят глупости и да омръзват на хората, те просто ги пренебрегнаха. В България много неща се развиват нормално и в правилна посока при безобразно ниски доходи. Българите вече не искат да живеят два, че и повече пъти по-бедни от своите европейски „колеги“. Политиците, които не стават, започват да тежат на своите политически партии и на хората, и трябва да се намерят друга работа“, обясни анализаторът. Проф. Михаил Константинов допълни, че професията депутат не е до живот. Не напразно хората са предвидили за такива длъжности два мандата, каза още той.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Хасково: ГЕРБ получава подкрепата на 31.51% от избирателите, БСП на 24.30%, ДПС на 20.01% при 91.77% обработени данни

Европейски избори 2019: Хасково: ГЕРБ получава подкрепата на 31.51% от избирателите, БСП на 24.30%, ДПС на 20.01% при 91.77% обработени данни

27 Май 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Хасково. ГЕРБ получава подкрепата на 31.51% от избирателите при 91.77% СИК протоколи в РИК, сочат данните на ЦИК. За БСП гласувалите са 24.30%, за ДПС- 20.01%, за ВМРО- 4.83%, за „Демократична България“- 2.13%, за Воля- 1.99%, за Минчо Христов- 1.16%, за „Патриоти за Валери Симеонов“- 1.10% и за Атака- 0.97%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Търговище: ДПС печели 51.87% подкрепа, ГЕРБ- 16.52%, а БСП- 15.49%, при 84.41% обработени протоколи

Европейски избори 2019: Търговище: ДПС печели 51.87% подкрепа, ГЕРБ- 16.52%, а БСП- 15.49%, при 84.41% обработени протоколи

27 Май 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Търговище. ДПС печели 51.87% подкрепа в Търговище, при 84.41% СИК протоколи в РИК, сочат данните на ЦИК. За ГЕРБ са гласували 16.52%, за БСП- 15.49%, за Воля- 4.92%, за ВМРО- 3.48%, за „Демократична България“- 1.40%, за „Патриоти за Валери Симеонов“- 1.11%, за Атака- 0.64%, за „Коалиция за България“- 0.54%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: София област: ГЕРБ получава 35.91% подкрепа, БСП- 25.72%, ДПС- 14.49%, ВМРО- 8.14%, при 82.10% обработени данни

Европейски избори 2019: София област: ГЕРБ получава 35.91% подкрепа, БСП- 25.72%, ДПС- 14.49%, ВМРО- 8.14%, при 82.10% обработени данни

27 Май 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ получава 35.91% подкрепа в София област, сочат данните на ЦИК при 82.10% СИК протоколи в РИК. БСП е подкрепена от 25.72% от избирателите, ДПС- от 14.49%, ВМРО- от 8.14%, „Демократична България“- от 3.26%, Воля- от 3.10%, Десислава Иванчева- от 1.46%, Атака- от 1.19%, Път на младите- от 0.99%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: София 24 ИР: ГЕРБ получава 30.04% подкрепа, БСП- 23.18%, „Демократична България“- 17.54%, ВМРО- 9.50%, при 99.80% обработени протоколи

Европейски избори 2019: София 24 ИР: ГЕРБ получава 30.04% подкрепа, БСП- 23.18%, „Демократична България“- 17.54%, ВМРО- 9.50%, при 99.80% обработени протоколи

27 Май 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ получава 30.04% подкрепа в 24 ИР в София, сочат данните на ЦИК при 99.80% СИК протоколи в РИК. За БСП гласувалите са 23.18%, за „Демократична България“- 17.54%, за ВМРО- 9.50%, за Десислава Иванчева- 3.21%, за ДПС- 3.01%, за Воля- 2.26%, за Минчо Христов- 1.79%, за Път на младите- 1.64%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: София 23 ИР: ГЕРБ печели 27.94% подкрепа, БСП- 25.23%, „Демократична България“- 19.67%, ВМРО- 8.61%, при 99.51% обработени протоколи

Европейски избори 2019: София 23 ИР: ГЕРБ печели 27.94% подкрепа, БСП- 25.23%, „Демократична България“- 19.67%, ВМРО- 8.61%, при 99.51% обработени протоколи

27 Май 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ печели 27.94% подкрепа в 23 ИР в София, сочат данните на ЦИК при обработени 99.51% СИК протоколи в РИК. За БСП са гласували 25.23%, за „Демократична България“- 19.67%, за ВМРО- 8.61%, за Десислава Иванчева- 4.74%, за Път на младите- 1.93%, за Воля- 1.87%, за Минчо Христов- 1.64% и за „Възраждане“- 1.12%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Монтана: ГЕРБ печели 31.57% подкрепа, БСП- 25.89%, ДПС- 21.84%, ВМРО- 5.58%, при 72.47% обработени протоколи

Европейски избори 2019: Монтана: ГЕРБ печели 31.57% подкрепа, БСП- 25.89%, ДПС- 21.84%, ВМРО- 5.58%, при 72.47% обработени протоколи

27 Май 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Монтана. ГЕРБ печели 31.57% подкрепа в Монтана, сочат данните на ЦИК при обработени 72.47% СИК протоколи в РИК. За БСП са гласували 25.89%, за ДПС- 21.84%, за ВМРО- 5.58%, за Воля- 3.81%, за „Демократична България“- 2.34%, за Атака- 1.31%, за Десислава Иванчева- 1.23%, за Минчо Христов- 1.15%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: В област Шумен ДПС печели изборите в пет общини, ГЕРБ - в три, БСП - в две

Европейски избори 2019: В област Шумен ДПС печели изборите в пет общини, ГЕРБ - в три, БСП - в две

27 Май 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Шумен. В област Шумен ДПС печели изборите в пет общини, ГЕРБ - в три, БСП - в две, сочат данните от Районната избирателна комисия. ДПС е първа политическа сила в общините Венец, Върбица, Хитрино, Каолиново и Нови пазар. ГЕРБ печели в общините Шумен, Смядово и Никола Козлево, а „БСП за България“ - в общините Велики Преслав и Каспичан. В община Шумен ГЕРБ получава 27,48% избирателна подкрепа или 6031 гласа. „БСП за България“- 26,62%, или 5 843 гласа. Трети са ВМРО- БНД с 10,56%, или 2319 души. На четвърто място са ДПС с 10,09%, или 2215 гласа. ВОЛЯ - 5.96%, „Демократична България“ - 3.79%. В община Смядово ГЕРБ получава 45,08%, или 651 гласа. „БСП за Българиая“- 21,05%, или 304 гласа. Третата позиция е за ДПС с 10,73%, или 155 гласа. ВОЛЯ - 5.19%. В Община Никола Козлево ГЕРБ получава 58,10%, или 1794 гласа. ДПС са втори с 30,93%, или 955 гласа. Трети са „БСП за България“ с 6,51%. В Община Каспичан БСП е първа с 30,43%. Втори са ГЕРБ с 28,71%. Трети са ДПС с 15,16%. ВОЛЯ - 6.30%, ВМРО-БНД - 5.69%. В Община Велики Преслав „БСП за България“ са първи с 25,91%. За ГЕРБ са гласували 23,05% избиратели. ДПС са трети с 19,49%. ВОЛЯ- 5.78%. ВМРО-БНД - 4.83%, а Ваня Руменова Георгиева - независим кандидат, е получила 4.55%. „Демократична България“ - 2.04%. В Община Нови пазар ДПС са първи с 40,86%. Втори са БСП с 22.02%, трети ГЕРБ с 15,87%. ВОЛЯ- 5.11%, ВМРО- БНД - 4.39%. В Община Венец първи са ДПС с 83.91%. На второ място е ГЕРБ са 320 пуснати бюлетини, или получили 8.79%, следвани от БСП – 3,54%, и ВОЛЯ - 1.26%. В Община Върбица първи са ДПС с 78.06% от гласувалите. Втори са ГЕРБ с 10.70% от гласоподавателите. Трети са „БСП за България“ с 4.59%. ВОЛЯ-2.65%. В Община Хитрино най-много бюлетините има ДПС –59,58%. Втори са БСП – 10.90%, трети ГЕРБ – 10,57%. ВОЛЯ- 4.30%, ДОСТ- 3.63%. В Община Каолиновопърви са ДПС с 82.02% от гласоподавателите. Втори са ГЕРБ с с 8.93%, следвани от „БСП за България“- 2.91%. ВОЛЯ-1.41%, ДОСТ- 1.38%.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Благоевград: ГЕРБ печели 36,69%, „БСП за България“ – 21,48%, ДПС – 19,39%, при обработени 95,20% протоколи в РИК

Европейски избори 2019: Благоевград: ГЕРБ печели 36,69%, „БСП за България“ – 21,48%, ДПС – 19,39%, при обработени 95,20% протоколи в РИК

27 Май 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По данни към 12.00 часа на 27 май 2019 г. и обработени 95,20% СИК протоколи в РИК, ГЕРБ е първа политическа сила в област Благоевград с 36,69% от гласовете на проведените избори за членове на Европейския парламент от България. Това показва справка на сайта на Районна избирателна комисия – Благоевград. Втора политическа сила е „БСП за България“ с 21,48%. Трети се нарежда ДПС с 19,39%. С 8,63% се нарежда ПП ВМРО – Българско национално движение. 3,56% подкрепа е получила партия „Демократична България – Обединение“ (Да България и ДСБ). 2,64% е получила партия Воля – Българските родолюбци. С 1 % подкрепа се нарежда Инициативен комитет за Десислава Петрова Иванчева, а под 1% подкрепа са получили „Път на младите“ – НДСВ и Новото време, както и Инициативен комитет за Минчо Христов Куминев.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Проф. Михаил Константинов: Трябва да се помисли за вдигане на възнагражденията на членовете на избирателните комисии

Европейски избори 2019: Проф. Михаил Константинов: Трябва да се помисли за вдигане на възнагражденията на членовете на избирателните комисии

27 Май 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се помисли за вдигане на възнагражденията на членовете на избирателните комисии. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио "Фокус" председателят на Борда на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов. По думите му традиционна слабост на държавната администрация е обучението на членовете на СИК, което означава, че самите партии не предлагат подходящи кандидати за длъжностите. „Има и смяна в последния момент – партиите първо предлагат едни хора, после предлагат други, някой път те са необучени. Това е слабост, която наблюдавам от 30 години в изборния процес – на места някои комисии са недостатъчно обучени. Имаме и голям дефицит на кадри, хората не искат да работят за тези пари. Това е огромно напрежение – близо 48 часа, хората не спят, понякога това са възрастни хора и т.н. Трябва да помислим да се вдигне възнаграждението на избирателните комисии“, обясни анализаторът. Проф. Константинов допълни, че освен това, изборния е протекъл нормално, без сериозни оплаквания и прекъсвания, както и сериозни забавяния при обработка на резултатите. Той препоръча да се види броя на гласувалите машинно, за да се прецени цената на такъв глас и ефективността на този тип вот.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Красимир Каракачанов, ВМРО: Ако имаме втори евродепутат, това най-вероятно ще бъде Андрей Слабаков

Европейски избори 2019: Красимир Каракачанов, ВМРО: Ако имаме втори евродепутат, това най-вероятно ще бъде Андрей Слабаков

27 Май 2019 | 18:31 | Агенция "Фокус"
София. Ако партията има втори евродепутат, това най-вероятно ще бъде актьорът Андрей Слабаков. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице“ по бТВ. „Ние стимулирахме преференцията. В цялата листа от 17 човека около 6-7 бяха представители на ВМРО. Ние стимулирахме хората да се надпреварват. И мога да кажа, че ако вземем втори мандат, ще има пренареждане. И вторият мандат най-вероятно ще бъде актьорът Андрей Слабаков. Но трябва да излязат официалните данни от ЦИК, за да видим дали ще имаме втори мандат“, обясни Каракачанов. Той посочи, че голямата част от хората не са излязли да гласуват, защото кампанията е започнала „мръсно и компроматно“. „И това не донесе полза на тези, които изработиха кампанията такава и отвратиха хората да излязат да гласуват. Макар че това не е прецедент, има и други държави, в които процентът е нисък“, каза още Каракачанов. „БСП, които не водиха кампания за евроизборите, а за окалване на основния си политически опонент ГЕРБ, загубиха от тази работа. Има разделение вътре в листата, което се оказва достатъчно сериозно, за да им провали резултатите от кампанията“, коментира председателят на ВМРО.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Видин: БСП получава 32,08% от гласовете, ГЕРБ - 30.74%, ДПС - 15.43%, при 100% обработени протоколи в РИК

Европейски избори 2019: Видин: БСП получава 32,08% от гласовете, ГЕРБ - 30.74%, ДПС - 15.43%, при 100% обработени протоколи в РИК

27 Май 2019 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Видин. БСП получава 32,08% от гласовете при 100% обработени протоколи в Районната избирателна комисия. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от РИК. Втори са ГЕРБ с резултат 30,74%. За БСП са гласували 8733-ма избиратели, за ГЕРБ – 8368. Трета политическа сила в областта е ДПС с 15,43%, за която са гласували 4199 души. Следват ВМРО-БНД с 4.19%, Воля – 2.77%, Демократична България – 2.27% , „Път на младите“ (НДСВ и „Новото време“) – 1.42%, Атака – 1.33% и за ИК за Минчо Христов – 1.07 %. Недействителните бюлетини са 894, най-много са недействителните бюлетини за БСП – 183. Машинно са гласували 1113 души.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 5-ти избирателен район Видин ГЕРБ получават –24.66 % „Коалиция за България“ – 31.92 %, ДПС – 10.45 %, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 15.51 %. На европейските избори през 2009 г. в 5-ти избирателен район Видин ГЕРБ получава 22.59 %, „Коалиция за България“ – 31.63 %, за партия „АТАКА“ са гласували 7.73 %, за НДСВ – 7.59 %, за НДСВ – 11.68, за Синята коалиция – 7.39 %, ПП „Лидер“ – 6.15 % и за РЗС – 5.10 %. На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 5-ти избирателен район Видин ГЕРБ получава 15.98 %, ПЕС- БСП – БСХ – 46.68 %, НДСВ – 9.97 %, Съюз на демократичните сили – 7.12 %, партия „АТАКА“ – 6.27 %.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Велико Търново: ГЕРБ получава 29.31% от гласовете, БСП - 29.18%, ДПС - 11.62%, ВМРО - 8.39%, при 100% обработени протоколи в РИК

Европейски избори 2019: Велико Търново: ГЕРБ получава 29.31% от гласовете, БСП - 29.18%, ДПС - 11.62%, ВМРО - 8.39%, при 100% обработени протоколи в РИК

27 Май 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 18440 или 29.31% от упражнилите правото си на вот от Великотърновска област са гласували за ПП ГЕРБ, при обработени 100% протоколи в Районната избирателна комисия, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Районната избирателна комисия. Подкрепата си за БСП са дали 18354 или 29.18% от избирателите. Разликата в броя на гласоподавателите, подкрепили двете партии, е 86 гласа. За ДПС са гласували 11.62% от гражданите в региона, а за ВМРО – 8.39%. На пета позиция остава „Демократична България“ с 4.44%. С много близък резултат е и ВОЛЯ – 4.28%. Под 2% остават Десислава Иванчева, Минчо Куминев, Атака и ПП „Възраждане“.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 4-ти избирателен район Велико Търново ГЕРБ получават – 29.88 % „Коалиция за България“ – 21.75 %, ДПС – 11.27 %, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 14.13 %.
На европейските избори през 2009 г. в 4-ти избирателен район Велико Търново ГЕРБ получава 25.95 %, „Коалиция за България“ – 18.84%, ДПС – 10.36 %, за партия „АТАКА“ са гласували 14.56 %, за НДСВ – 7.59 %, за РЗС – 7.57 %, за Синята коалиция – 6.66 %. На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 4-ти избирателен район Велико Търново ГЕРБ получава 26.20 %, ПЕС- БСП – БСХ – 22.65 %, ДПС – 9.13 %, партия „АТАКА“ – 16.50 %, за НДСВ 8.37 %, Съюз на демократичните сили – 5.43.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Нисък е бил интересът към машинно гласуване в село Моминско, община Садово

Европейски избори 2019: Нисък е бил интересът към машинно гласуване в село Моминско, община Садово

27 Май 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Садово. Нисък е бил интересът към машинно гласуване в село Моминско, община Садово. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив секретарят на Общината Янко Атанасов. В 7 от общо 21 секции в общината е имало и възможност за избирателите за гласуват машинно. Това е малко над средния процент за страната. От тази възможност са се възползвали приблизително половината от избирателите. Не е имало никакви проблеми при обработване на протоколите от машинно гласуване от избирателните комисии, не са срещнали трудност и гласоподавателите. „Това е тенденция и избирателите трябва да свикват“, каза още Янко Атанасов.
Той съобщи още, че в общината не е имало никакви организационни проблеми по време на изборите, не са постъпвали и жалби за нарушения. Единствено в две от секциите не са се явили секретарите, но съгласно указанията те са работили в намален състав.
Според Янко Атанасов имало е и излишно презастраховане и напрежение по време на работата на секционните комисии, заради съмнения за фалшификации. Така например, нямало е резервни копия на протоколите и е трябвало да се работи с повишено внимание.
Изненадващо ниска е била и избирателната активност в община Садово – около 23%. От Общината смятат, че причината за това е било струпването на няколко почивни дни и това, че хората са уморени от политически страсти. Всички обаче се надяват това да е коренно различно на местните избори през есента.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Сливен: ГЕРБ получава 36.75% от гласовете, БСП - 27.96%, ДПС - 10.05%, ВМРО - 6.07%, при 100% обработени протоколи в РИК

Европейски избори 2019: Сливен: ГЕРБ получава 36.75% от гласовете, БСП - 27.96%, ДПС - 10.05%, ВМРО - 6.07%, при 100% обработени протоколи в РИК

27 Май 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Сливен. ГЕРБ получава 36.75% от гласовете в област Сливен, БСП - 27.96%, ДПС - 10.05%, ВМРО - 6.07%, при 100% обработени протоколи в РИК. Това показват данните от 100% обработени протоколи в Районната избирателна комисия, сочи справка на сайта ЦИК. Следват „Воля“ с 4.55% и „Демократична България“ с 3.35%. „Патриоти за Валери Симеонов“ са получили подкрепата на 1.65% от гласувалите, а ПП АТАКА са подкрепили 1.52% от упражнилите правото си на вот. За Десислава Иванчева са гласували 1.19%.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 21-ви избирателен район Сливен ГЕРБ получават –33.28 % „Коалиция за България“ – 20.75 %, ДПС – 11.04 %, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден –12.58 %.
На европейските избори през 2009 г. в 21-ви избирателен район Сливен ГЕРБ получава 29.40 %, „Коалиция за България“ – 20.24 %, ДПС – 9.83 % , „АТАКА“ – 13.41 %, НДСВ – 6.62 %, Синята коалиция –5.21 %, ПП „Лидер“ - 7.67 %
На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 21-ви избирателен район Сливен ГЕРБ получава 22.50 %, ПЕС- БСП – БСХ – 22.73 %, ДПС – 18.40 %. партия „АТАКА“ – 16.11 %.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Има забавяне в обработването на изборните книжа във Враца заради грешно попълнен протокол в една от секциите

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Има забавяне в обработването на изборните книжа във Враца заради грешно попълнен протокол в една от секциите

27 Май 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Има забавяне в обработването на изборните книжа във Враца заради грешно попълнен протокол. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на ЦИК Александър Андреев.
„Доколкото разбрах във Враца е имало някакво забавяне в отчитането на проколите. Но разговаряхме с комисията и уверението е, че колегите действам максимално бързо, за да може да приключи всичко в срок, без да има напрежение в Секционните избирателни комисии“, заяви Андреев. Като причина за забавянето той посочи грешки в протокол на една от секциите. „И това е довело до необходимостта отново да бъде попълнен протокол – сгрешеният да бъде върнат, да бъде предоставен нов“, каза още той. „Другото, което е, че някои от Секционните избирателни комисии са оставили една част от книжата, които трябва да предадат, в самостоятелен плик в чувалите. И в тази връзка също се е наложило РИК да предприеме съответните действия. Но в момента всичко е финализирано и би трябвало тези 18 секции във Враца максимално бързо да бъдат обработени“, посочи Андреев.
Във връзка с отчитането на гласовете от машинното гласуване говорителят на ЦИК подчерта, че в няколко секции има проблеми. „Но това ще е въпрос на анализ на предадените на 100% протоколи от СИК“, обясни Андреев.
Цветелина СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: София 25 ИР: ГЕРБ - 31.86%, БСП - 26.68%, ВМРО - 10.97%, Демократична България - 10.44%, при 100% обработени протоколи

Европейски избори 2019: София 25 ИР: ГЕРБ - 31.86%, БСП - 26.68%, ВМРО - 10.97%, Демократична България - 10.44%, при 100% обработени протоколи

27 Май 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ печели в 25 Избирателен район в София с 31.86% от гласовете. БСП получават 26.68%, ВМРО - 10.97%, Демократична България - 10.44%. Това показват данните от 100% обработени протоколи в Районната избирателна комисия, сочи справка на сайта ЦИК. След тях се нарежда „Воля“ с 3.08%, Десислава Иванчева - с 3.04%, ДПС с 2.6%, Минчо Куминев - 1.92% и Път на младите (НДСВ и Новото време) - с 1.59%.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 25-и избирателен район София ГЕРБ получава 40.33%, „Коалиция за България“ - 18.01%, Реформаторски блок - 10.98%, „България без цензура“, ВМРО, ЗНС, „Гергьовден“ - 8.73%, АБВ - 5.30%.
На европейските избори през 2009 г. в 25-и избирателен район София ГЕРБ получава 34.73%, „Коалиция за България“ - 18.65%, „Синята коалиция“ - 13.72%, НДСВ - 10.45%, „Атака“ - 6.46%.
На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 25-и избирателен район София ГЕРБ получава 31.21%, ПЕС – БСП и ДСХ - 23.88%, „Атака“ - 11.25%, ДСБ - 10.34%, СДС - 7.22%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Пловдив - област: ГЕРБ печели с 32.54%, „БСП за България“ – 28.75%, при 100% обработени протоколи

Европейски избори 2019: Пловдив - област: ГЕРБ печели с 32.54%, „БСП за България“ – 28.75%, при 100% обработени протоколи

27 Май 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 32.54% събира ПП ГЕРБ в Пловдивска област. Това сочат окончателните данни от изборите за ЕП, съобщиха за Радио „Фокус”- Пловдив от 17 РИК. 28.75% са за БСП, 12.73% печели ДПС. На четвърто място с 8.24% е ПП ВМРО, следвана от „Воля“ с 4.00% и „Демократична България“ – 3.39%. „Патриоти за Валери Симеонов“ има 1.64%, а след това е „Атака“ с 1.07%.
Агенция „Фокус“ припомня:
На предходните европейски избори през 2014 г. в 17-ти избирателен район Пловдив – област ГЕРБ получават – 31.84 %, „Коалиция за България“ – 21.34 %, ДПС – 15.00, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 13.62 %.
На европейските избори през 2009 г. в 17-ти избирателен район Пловдив – област ГЕРБ получава 26.13 %, „Коалиция за България“ – 21.50 %, ДПС – 13.94 %, за партия „АТАКА“ са гласували 15.17 %., НДСВ – 5.54 %, Синята коалиция – 7.21 %.
На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 17-ти избирателен район Пловдив област ГЕРБ получава 18.78 %, ПЕС- БСП – БСХ – 24.21 %, ДПС – 16.96 %, партия „АТАКА“ – 19.35 %, Съюз на демократичните сили – 5.87 %.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019, Пловдив - град: ГЕРБ печели с 35.29%, „БСП за България“ - 25.99%, при 100% обработени протоколи

Европейски избори 2019, Пловдив - град: ГЕРБ печели с 35.29%, „БСП за България“ - 25.99%, при 100% обработени протоколи

27 Май 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 35.29% печели ПП ГЕРБ в Пловдив – град, сочат окончателните данни от избора за евродепутати на 26 май, съобщиха за Радио „Фокус” – Пловдив от 16 РИК. 25.99% събира БСП, 11.30% - ПП ВМРО, и 8.38% – „Демократична България“.
Петата политическа сила в града, но под бариерата, остава „Воля“ с 3.60%. След тях са ДПС – 3.56%, ИК за Минчо Христов Куминев – 1.69%, ИК за Десислава Петрова Иванчева – 1.57% и Път на младите – 1.53%.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 16-ти избирателен район Пловдив - град ГЕРБ получават –41.02 % „Коалиция за България“ – 16.60 %, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден –11.38 %, Реформаторски блок – 8.28 %.
На европейските избори през 2009 г. в 16-ти избирателен район Пловдив - град ГЕРБ получава 30.61 %, „Коалиция за България“ – 18.15 %, „АТАКА“ – 8.08 %, ДПС – 6.47 % за НДСВ – 9.58 %, Синята коалиция –11.55 %, РЗС- 5.03 %.
На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 16-ти избирателен район Пловдив - град ГЕРБ получава 27.08 %, ПЕС- БСП – БСХ – 23.20 %, партия „АТАКА“ – 14.12 %, ДПС – 6.26 %, Съюз на демократичните сили – 8.93 %, Демократи за силна България – 7.11 %, НДСВ – 7.21 %.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: ГЕРБ печели в област Смолян с 34.36 %, ДПС - 29.59 %, а „БСП за България“ – 21.15 %, при 100 % обработени протоколи

Европейски избори 2019: ГЕРБ печели в област Смолян с 34.36 %, ДПС - 29.59 %, а „БСП за България“ – 21.15 %, при 100 % обработени протоколи

27 Май 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Смолян. Районната избирателна комисия (РИК) – Смолян направи корекция на протокола и на крайните резултати от европейските избори, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Според последните данни ГЕРБ печели в област Смолян с 34.36 % от гласовете на избирателите при 100 % обработени протоколи на секционните избирателни комисии в РИК, Следват Движение за права и свободи – ДПС с 29.59 %, „БСП за България“ с 21.15 %, ПП ВМРО – Българско национално движение, „Воля – българските родолюбци“ с 2.51 %, „Демократична България – обединение „Да България“ и ДСБ с 2.11 %, КП „Коалиция за България“ с 0.91 %, Патриоти за Валери Симеонов /НФСБ и Средна европейска класа/ и Път на младите /НДСВ и Новото време“ с 0.75 %. Останалите партии и коалиции имат по-ниска подкрепа на избирателите от област Смолян.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 22-ри избирателен район Смолян ГЕРБ получават –23.36 %, „Коалиция за България“ – 20.82 %, ДПС – 28.99 %, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 13.30 %. На европейските избори през 2009 г. 22-ри избирателен район Смолян ГЕРБ получава 24.96 %, „Коалиция за България“ – 22.41 %, ДПС –23.30 %, за партия „АТАКА“ са гласували 5.99 %, за НДСВ – 6.83 %. На първите европейски избори у нас през 2007 г. 22-ри избирателен район Смолян ГЕРБ получава 21.65 %, ПЕС- БСП – БСХ – 22.97 %, ДПС – 27.44 %, партия „АТАКА“ –6.92 %, за НДСВ – 5.74 %.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Ген. Атанас Атанасов, „Демократична България“: Коалицията ни се превръща в политически фактор, който ще влияе на процесите в страната

Европейски избори 2019: Ген. Атанас Атанасов, „Демократична България“: Коалицията ни се превръща в политически фактор, който ще влияе на процесите в страната

27 Май 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. „Демократична България“ се превръща в политически фактор, който ще влияе на политическите процеси в страната. Това каза по време на пресконференция председателят на „Демократи за силна България“, част от обединението „Демократична България“ генерал Атанас Атанасов, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Благодаря на всички тези свободни хора, които гласуваха за нас. На всички български граждани, които упражниха своя вот на тези избори, защото те бяха много важни“, коментира той. „Показахме, че сме много добър отбор и с резултатите, които постигнахме отворихме възможност за бъдеща работа в Европейския парламент. Имахме чудесна листа от високообразовани хора. Това са хора, които с достойнство могат да заемат позиции не само е ЕП, но и в български институции. И това ще се случи“, заяви ген. Атанасов. Той благодари на структурите на коалицията за усърдната работа. „Ние смятаме, че резултатът е задоволителен. "Демократична България“ се превръща в политически фактор, който ще влияе на политическите процеси в страната“, каза Атанасов.
Според Владислав Пенев от „Демократична България“, политическата формация е показала, че може да печели. „Нашите амбиции не стигат дотук, ние искаме да променим България“, добави той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019, Кърджали: ДПС печели с 64,18%,  ГЕРБ – 15,81%, „БСП за България“ – 7,68%, при 100% обработени протоколи

Европейски избори 2019, Кърджали: ДПС печели с 64,18%, ГЕРБ – 15,81%, „БСП за България“ – 7,68%, при 100% обработени протоколи

27 Май 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Кърджали. ДПС печели с резултати 64,18% - или 38 444 гласа, ГЕРБ получава 15,81% от гласовете на избирателите в областта – или 9473 гласа, при 100% обработени резултати. Това съобщиха от РИК – Кърджали. За "БСП за България" са гласували 7,68% от имащите право да гласуват в седемте общини в област Кърджали – или 4 598 гласа.
62 506 са намерените бюлетини в избирателните кутии, като действителните гласове са 59 899, а 2 607 са недействителни бюлетини.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. в 9-ти избирателен район Кърджали ГЕРБ получават –11.64 % „Коалиция за България“ – 7.34, ДПС – 70.17 %.На европейските избори през 2009 г. в 9-ти избирателен район Кърджали ГЕРБ получават –11.15 % „Коалиция за България“ – 7.45, ДПС – 68.98 %. На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 9-ти избирателен район Кърджали ГЕРБ получава 6.90 %, ПЕС- БСП – БСХ – 6.02 %, ДПС – 75.12 %, партия „АТАКА“ – 5.31 %.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Пловдив: 33.93% печели ГЕРБ при обработени 474 от общо 477 протокола на 16 РИК – Пловдив град, "БСП за България" - 25%, ВМРО – 10.83%

Европейски избори 2019: Пловдив: 33.93% печели ГЕРБ при обработени 474 от общо 477 протокола на 16 РИК – Пловдив град, "БСП за България" - 25%, ВМРО – 10.83%

27 Май 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 33.93% печели ПП ГЕРБ при обработени 474 от общо 477 протокола. Резултатът е почти 100%, съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив Гергана Костадинова, зам.-председател на 16 РИК – Пловдив град. "БСП за България" събира 25% от гласовете на избирателите. Трети са ВМРО – 10.83%, следвани от Демократична България – 8.05%, ДПС – 3.44%, ВОЛЯ – 3.47%.
„На тези избори Пловдив гласува за личности, като показа силен преференциален вот”, каза Костадинова.
Предаването на изборните книжа е преминало спокойно. Противно на очакванията машинният вот не е затруднил секционните избирателни комисии.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Кърджали: Поради технически причини се забавя обработката на изборните резултати в областта

Европейски избори 2019: Кърджали: Поради технически причини се забавя обработката на изборните резултати в областта

27 Май 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Поради технически причини се забавя обработката на изборните резултати, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. По данни от РИК към 9.30 часа ДПС води с резултати 65.25%, ГЕРБ получава 15.5% от гласовете на избирателите в областта. Това съобщиха от РИК - Кърджали. Обработени са 70% от секционните протоколи, постъпили в РИК. За БСП са гласували 8.28% от имащите право да гласуват от седемте общини в област Кърджали. На четвърто място по резултати е ДОСТ с 3.79%, ВМРО е пета политическа сила с 1.66%, Воля –българските родолюбци с 1.15 %, Демократична България с 1.11%, Патриоти за Валери Симеонов с 0.46% и Атака с 0.32 %.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: 29.08% са гласувалите в област Пазарджик на евроизборите

Европейски избори 2019: 29.08% са гласувалите в област Пазарджик на евроизборите

27 Май 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. 29.08%, или 70 579 души са гласувалите в област Пазарджик на проведените избори за представители в Европейски парламент от Република България, съобщиха от РИК – Пазарджик. Най-много са гласувалите в община Сърница – 64.61%, или 2 746 души, следвана от Батак – 51.71%, или 2 613, Белово – 36.61%, или 2 802 души, Лесичово – 35.81%, или 1 491 гласували, Велинград – 35.40%, или 11 117 гласували, Ракитово – 33.36%, или 4 308, Стрелча – 32.34%, или 1 350, Септември – 30.41%, или 6 649, Брацигово – 29.05%, или 2 253, Пещера – 27.03%, или 5 011, Пазарджик – 24.43%, или 25 238 души. На опашката е Панагюрище – 23.09%, или 5 001. Общият брой на имащите право на глас в областта е 242 733 души.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Кюстендил: ГЕРБ получава 36.69%, „БСП за България” – 32.09%, ВМРО – 8.97%, при 76% обработени протоколи на СИК в РИК към 8.45 часа

Европейски избори 2019: Кюстендил: ГЕРБ получава 36.69%, „БСП за България” – 32.09%, ВМРО – 8.97%, при 76% обработени протоколи на СИК в РИК към 8.45 часа

27 Май 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. ГЕРБ получава 36.69%, „БСП за България” – 32.09%, ВМРО – БНД – 8.97%, при 76% обработени протоколи на СИК в РИК към 8.45 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Районната избирателна комисия – Кюстендил. Междинните резултати сочат, че „Демократична България – Обединение” получава 3.34%. 3.41% получава ДПС. Независимите кандидати Минчо Куминев и Десислава Иванчева получават съответно по 2.10% и 1.70%. ПП Атака е с междинен резултат от 1.31%. ВОЛЯ – Българските родолюбци е с 3.41%.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Нормално тече процесът на предаване на протоколите

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Нормално тече процесът на предаване на протоколите

27 Май 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. Нормално тече процесът на предаване на протоколите. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. „Предаването на протоколите тече нормално. Всичко е наред, включително и в София-област“, уточни Андреев. „Официални резултати могат да се очакват до 5 дни. Толкова време има ЦИК да се произнесе“, добави той. Говорителят на специализирания орган отбеляза, че е твърде рано, за да се коментира разпределението на мандатите и преференциите след изборите за Европейски парламент.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Има забавяне при приемането на документите от РИК - София област поради грешки при протоколите за машинно гласуване

Европейски избори 2019: Има забавяне при приемането на документите от РИК - София област поради грешки при протоколите за машинно гласуване

27 Май 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Има забавяне при приемането на документите от РИК - София област поради грешки при протоколите за машинно гласуване. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Районна избирателна комисия (РИК) - София област. От Избирателната комисия посочиха, че забавянето не е повече от обичайното, а като основна причина изтъкнаха грешки при протоколите от машинното гласуване. От Районна избирателна комисия - София област отбелязаха, че хората в избирателните секции все още не са се научили да работят с протоколите при машинното гласуване. Все още не е ясно кога ще приключи приемането на документите от РИК - София област.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Георги Харизанов: Българските избиратели не припознават значението на това към кои политически семейства ще се присъединят българските представители в ЕП

Европейски избори 2019: Георги Харизанов: Българските избиратели не припознават значението на това към кои политически семейства ще се присъединят българските представители в ЕП

27 Май 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Голяма част от българските избиратели не припознават значението на това към кои политически семейства ще се присъединят българските представители в ЕП. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов по повод ниската избирателна активност във вчерашния изборен ден. „Много хора казват: „За мeн това не е достатъчно важно“ и това е тяхно легитимно и демократично право. Другата причина за ниската активност е, че тези избори не бяха припознати като вот на недоверие към правителството, не бяха припознати като протестен вот, не бяха припознати като изборите, които могат да свалят управлението. Третата причина е спокойствието, което се пренася върху ниската активност. Тя опроверга тезата, която редовно биваше споделяна от социолози и анализатори, че някъде там къкри огромно недоволство, което всеки момент ще избухне. Имаше най-удобния повод да избухне, но очевидно него го няма или ако го има, то то не може да намери своето удачно политическо представителство“, обясни Георги Харизанов. Той изрази надежда спокойствието да не се запази и след евроизборите в политическото ежедневие. Според него неспокойствието около медийните разкрития е добро както за политическата класа, така и за обществото. Нужно е спокойствие в икономиката, обясни той, като уточни, че спокойствието на комфорт и конформизъм е излишно. Хубаво е политиците да решават проблемите с повече реформи и по-малко обществени пари, добави политическият анализатор.
ВИКТОРИЯ МЕСРОБОВИЧ - КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Иван Гавазов, РИК – Смолян: ГЕРБ печели 33.27%, ДПС – 28.60%, „БСП за България“ – 20.47%, при 99.63% обработени протоколи към 9.30 часа

Европейски избори 2019: Иван Гавазов, РИК – Смолян: ГЕРБ печели 33.27%, ДПС – 28.60%, „БСП за България“ – 20.47%, при 99.63% обработени протоколи към 9.30 часа

27 Май 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Смолян. ГЕРБ печели изборите в област Смолян, ДПС са втори, а БСП трети при 99.63% обработени протоколи към 9.30 часа. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Иван Гавазов, зам.-председател на Районната избирателна комисия – Смолян. За ПП ГЕРБ са гласували 33.27% от избирателите упражнили правото си на глас, за ДПС – 28.60%, за „БСП за България“ – 20.47%. За ВОЛЯ за гласували 2.43%, за „Демократична България“ – 2.05%, за ВМРО – 3.27%, Всички останали политически сили са под 1 %, поясни Гавазов и уточни, че остават още 2 протокола за обработване.
Изборният ден в област Смолян вчера приключи нормално при 39.39% избирателна активност. Най-висока бе тя в община Борино, където са гласували 54.23%, а ниска е в община Неделино, където правото си на глас са упражнили 28.76% от избирателите. В останалите общини активността е следната: в община Баните – 45,63 %, в Девин – 38.54%, в Доспат – 50.36%, в Златоград – 30.88%, в Мадан – 53.41%, в Рудозем – 48.19%, в Смолян – 34.12% в Чепеларе – 35.04%.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Русе: ГЕРБ печели 31.22%, „БСП за България“ - 27.19%, ВМРО – 11.91%, ДПС – 7.77%, „Демократична България“ - 5.17%, при обработени 46.73% от протоколите към 8.45 часа

Европейски избори 2019: Русе: ГЕРБ печели 31.22%, „БСП за България“ - 27.19%, ВМРО – 11.91%, ДПС – 7.77%, „Демократична България“ - 5.17%, при обработени 46.73% от протоколите към 8.45 часа

27 Май 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Русе. 31.22% е подкрепата, която жителите на Русенска област са дали за ПП ГЕРБ на изборите за Европейски парламент. Това сочат данните от обработените 46.73% от протоколите на Секционните избирателни комисии към 8.45 часа, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Районната избирателна комисия. Втора остава „БСП за България“ с 27.19%. Следват ВМРО – с 11.91% и ДПС – със 7.77%. За „Демократична България“ са гласували 5.17% от русенци и жителите на областта. На шесто и седмо място са „ВОЛЯ – Българските родолюбци“ и Минчо Куминев, съответно с 3.88 % и 2.20%. Под 2% имат ПП „Възраждане“ и Десислава Иванчева.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Монтана: ГЕРБ печели 29.97%, „БСП за България“ – 27.85%, ДПС – 19.34%, ВМРО – 6.43%, при обработени 51.22% протоколи към 8.45 часа

Европейски избори 2019: Монтана: ГЕРБ печели 29.97%, „БСП за България“ – 27.85%, ДПС – 19.34%, ВМРО – 6.43%, при обработени 51.22% протоколи към 8.45 часа

27 Май 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Монтана. В област Монтана ГЕРБ е първа политическа сила с 29.97%, сочат данните на РИК. На второ място е „БСП за България“ с 29.57%. Данните са от 8.45 часа тази сутрин. Следват ДПС с 19.34%, ВМРО – 6.43%, Воля – 4.08%, Демократична България – 2.66%, Атака – 1.45%, Десислава Иванчева – 1.37%, ИК Минчо Христов – 1.24%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Ямбол: БСП - 38.78%, ГЕРБ 30.3%, ВМРО - 6.19%, при 100% обработени протоколи в РИК

Европейски избори 2019: Ямбол: БСП - 38.78%, ГЕРБ 30.3%, ВМРО - 6.19%, при 100% обработени протоколи в РИК

27 Май 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Ямбол. В област Ямбол БСП получава 38.78% от гласовете, ГЕРБ - 30.3%, а ВМРО - 6.19%. Това показват данните при 100% обработени протоколи на СИК в Районната избирателна комисия, сочи справка на сайта на ЦИК. За АТАКА са гласували 4.95%, за ДПС - 3.69%, за Воля - 3.39%. „Демократична България“ получава подкрепата на 2.93% от упражнилите правото си на вот. За Коалиция „Патриоти за Валери Симеонов - НФСБ и Средна европейска класа“ са гласували - 1.82%, а за ПП „Възраждане“ - 1.27%.
Агенция „Фокус“ припомня: На европейските избори през 2014 г. в област Ямбол най-много от гласовете печели ГЕРБ – 33.07%. След тях се нареждат: „Коалиция за България“, в чиито състав е и БСП, с 29.81, коалицията между „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и „Гергьовден“ получава 11.65% от гласовете, а НФСБ - 5.19%.
На европейските избори през 2009 г. в област Ямбол първа политическа сила е „Коалиция за България“, в чиито състав е и БСП, която е подкрепена от 26.53% от гласувалите. Втори са ГЕРБ с 24.05%. На трето място е ПП АТАКА с подкрепа от 15.66%. След това се нареждат НДСВ с 9.1%. ЛИДЕР получава 5.27% от гласовете, а „Ред, законност и справедливост“ - 5.07% от тях. За „Синята коалиция“ са дали своя глас 4.83% от упражнилите правото си на вот, а за Коалиция „НАПРЕД ВМРО - Българско национално движение, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден, Единна Народна Партия“ - 4.57%.
На европейските избори през 2007 г. в област Ямбол с най-много гласове е Коалицията ПЕС - БСП и ДСХ, за която гласуват 32.77%. На второ място са ГЕРБ с 21.43%. Трети се нареждат от ПП АТАКА със 17.77% от гласовете. След това са НДСВ с 6.46%, ДПС с 5.85%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Георги Харизанов, политически анализатор: Лидерът на БСП Корнелия Нинова и водачът на листата Елена Йончева спънаха левицата по пътя към успеха й

Европейски избори 2019: Георги Харизанов, политически анализатор: Лидерът на БСП Корнелия Нинова и водачът на листата Елена Йончева спънаха левицата по пътя към успеха й

27 Май 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова и водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева спънаха левицата по пътя към успеха й. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов. „Няма как толкова компрометиран човек като Корнелия Нинова, която по време на тази кампания отново беше припомнена от нейните политически противници, да е олицетворение на каквато и да било алтернатива, да е лице на справедливостта, лице на битката с корупцията. Лидерът на БСП е олицетворение на несправедливостта и корупцията. Слоганът на БСП беше изключително неправилно подбран. Това, че Нинова и Йончева, която се оказа замесена във всички възможни далавери около политиката, говореха непрекъснато за справедливост по-скоро дразнеше хората, отколкото да ги мотивира да гласуват срещу ГЕРБ и Бойко Борисов“, обясни Георги Харизанов. Той каза още, че българският избирател показа, че няма промени в базовите му търсения и искания на политическия терен. Той подкрепи спокойствието и предвидимостта, обясни политическият анализатор, като уточни, че на фона на резултатите до момента, българският избирател може да се гордее от своя избор. Според Георги Харизанов силната активизация на личността на премиера Бойко Борисов изигра роля върху резултатите от изборите. Той избра правилния момент да акцентира върху публичните си прояви и присъствие и по този начин ГЕРБ получи необходимия тонус и заряд, добави Георги Харизанов.
ВИКТОРИЯ МЕСРОБОВИЧ - КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Велико Търново: ГЕРБ печели 32.38%, „БСП за България“ – 30.41%, ВМРО – 9.20%, ДПС – с 8.39%, при обработени 47.72% протоколи към 8.45 часа

Европейски избори 2019: Велико Търново: ГЕРБ печели 32.38%, „БСП за България“ – 30.41%, ВМРО – 9.20%, ДПС – с 8.39%, при обработени 47.72% протоколи към 8.45 часа

27 Май 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Увеличава се преднината на ПП ГЕРБ във Великотърновска област, към 8.45 часа процентите станаха 32.38%. Обработените до момента протоколи са 47.72%, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Районната избирателна комисия. Данните сочат, че втора остава листата на „БСП за България“ – с 30.41%. На трето и четвърто място са ПП ВМРО – с 9.20% и ДПС – с 8.39%. Следват Демократична България – с 4.77% и „Воля – Българските родолюбци“ – с 4.23%. Под 2% имат Десислава Иванчева, Минчо Куминев и ПП „Възраждане“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Илия Лазаров, ГЕРБ-СДС: Резултатите от изборите показват, че БСП не представлява алтернатива на сегашното управление

Европейски избори 2019: Илия Лазаров, ГЕРБ-СДС: Резултатите от изборите показват, че БСП не представлява алтернатива на сегашното управление

27 Май 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Резултатите от изборите показват, че БСП не представлява алтернатива на сегашното управление. Левицата не успя да излъчи сериозни послания за бъдещето. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Илия Лазаров, кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ-СДС. Лазаров допълни, че според различните социологически агенции приносът на СДС е между 50 000 и 80 000 гласа.„Всичките предричаха крах, провал, предсрочни избори и т.н. Тези избори показаха едно нещо- българите искат да продължим напред и да се продължи европейския път. Eстествено искат I реформи, което е похвално и сегашното управление макар и с кусури е това, което трябва да се продължи напред. БСП не представлява алтернатива на сегашното управление и то най-вече в тази си част, защото те не можаха да излъчат сериозни послания за бъдещето. Никой не иска да го управлява някой, който е анти. Ние 30 г. сме анти нещо, все сме против, все искаме да сваляме някого, но никога не казваме какво точно искаме да направим“, каза Илия Лазаров. Той изрази надежда представителите в следващия ЕП да работят за консенсус по важните теми, обединени около националните приоритети.

ВИКТОРИЯ МЕСРОБОВИЧ - КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019, Разград: ДПС води с 48.46%, ГЕРБ - 20.79%, „БСП за България“ - 11.55%, при 100% обработени протоколи

Европейски избори 2019, Разград: ДПС води с 48.46%, ГЕРБ - 20.79%, „БСП за България“ - 11.55%, при 100% обработени протоколи

27 Май 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Разград. В област Разград ДПС води с 48.46%, ГЕРБ - 20.79%, „БСП за България“ - 11.55%, „Демократична България“ - 4.53% при 100% обработени протоколи от всички 202 секции. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Шумен от Районната избирателна комисия - Разград. ВОЛЯ са получили 3.71% избирателна подкрепа, ВМРО-БНД - 2.66%. Гласували са 41 527 от общо 113 109 избиратели. Чрез машинно гласуване са упражнили правото си на вот 1828 души. Недействителните бюлетини са 1774, с опция „Не подкрепям никого“ са гласували 893. В листата на ГЕРБ с най-много преференции е Асим Адемов - 1188, Мария Габриел има 768. В листата на „БСП за България“, преференциите за Елена Йончева са 705, за Сергей Станишев - 245. В листата на ДПС, Мустафа Карадайъ е получил 389 преференции, Илхан Кючюк - 192.
Агенция „Фокус“ припомня: На предходните европейски избори през 2014 г. . в 18-ти избирателен район Разград ГЕРБ получават – 14.37%, „Коалиция за България“, в чийто състав е БСП – 8.94%, ДПС - 59.92%, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 5.68 %.
На европейските избори през 2009 г. в 18-ти избирателен район Разград ГЕРБ получава 13.34 %, „Коалиция за България“ – 8.44 %, ДПС – 58.11 %, за партия „АТАКА“ са гласували 8.58 %. На първите европейски избори у нас през 2007 г. в 18-ти избирателен район Разград ГЕРБ получава 9.91 %, ПЕС- БСП – БСХ – 9.00 %, ДПС – 64.03 %, партия „АТАКА“ – 10.06 %.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Перник: ГЕРБ печели 39.13%, „БСП за България“ – 28.22%, ВМРО – 10.07%, при обработени 86.49% СИК протоколи в РИК към 08.45 часа

Европейски избори 2019: Перник: ГЕРБ печели 39.13%, „БСП за България“ – 28.22%, ВМРО – 10.07%, при обработени 86.49% СИК протоколи в РИК към 08.45 часа

27 Май 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Перник. По данни към 08.45 часа и обработени 86.49% СИК протоколи в РИК ГЕРБ е първа политическа сила в област Перник с 39.13% от гласовете на проведените избори за членове на Европейския парламент от България. Това показва справка на сайта на Районна избирателна комисия – Перник. Втора политическа сила е „БСП за България“ с 28.22%. Трети се нареждат от ПП ВМРО – Българско национално движение с 10.07%. С 3.78% се нарежда „Движение за права и свободи“ – ДПС. 3.61% подкрепа е получила партия Воля – Българските родолюбци. 3.49% е получила партия „Демократична България – Обединение“ (Да България и ДСБ). С 2.18% подкрепа се нарежда КП „Коалиция за България“. 1.83% подкрепа е получил Инициативен комитет за Десислава Петрова Иванчева; 1.22% – Атака.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Бургас: ГЕРБ печели 30.34%, „БСП за България“ - 22.20%, ДПС - 19.77%, ВМРО - 6.96%, при 98.78% обработени протоколи към 8.45 часа

Европейски избори 2019: Бургас: ГЕРБ печели 30.34%, „БСП за България“ - 22.20%, ДПС - 19.77%, ВМРО - 6.96%, при 98.78% обработени протоколи към 8.45 часа

27 Май 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Бургас. ПП ГЕРБ води с 30.34% в Бургаска област, при 98.78% обработени СИК протоколи в РИК. На второ място с близо 10% разлика е „БСП за България“, които са събрали общо 22.20%. Трети са ДПС със 19.77%. ВМРО събира 6.96%. Това сочи справка на сайта на ЦИК. Данните са към 8.45 часа. На пето място са Патриоти за Валери Симеонов – 3.85%. Останалите, за които бургазлии и жителите на областта са гласували са както следва „Демократична България – Обединение“ с 3.82%, Воля -Българските родолюбци – 2.95%, Път на младите – 1.45% и ИК за Христо Симеонов – 1.31%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Варна: ГЕРБ води с 32.92%, „БСП за България“ – 22.78%, ДПС – 13.59%, ВОЛЯ - 7.62%,ВМРО - 6.90% при обработени 66.99% протоколи към 8.45 часа

Европейски избори 2019: Варна: ГЕРБ води с 32.92%, „БСП за България“ – 22.78%, ДПС – 13.59%, ВОЛЯ - 7.62%,ВМРО - 6.90% при обработени 66.99% протоколи към 8.45 часа

27 Май 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Варна. ГЕРБ води с 32.92%, или 25 587 от имащи право на глас при обработени 66.99% СИК протоколи в РИК към 8.45 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Районна избирателна комисия (РИК) във Варна. „БСП за България“ са получили 22.78% подкрепа, или 17 706 от всички обработени бюлетини до момента. 13.59%, или 10 560 от гласувалите на изборите за Европейски парламент, са подкрепили ДПС. На четвърто място се нарежда ВОЛЯ – Български родолюбци с 7.62%, ВМРО – Българско национално движение са получили 6.90% от гласовете. Демократична България – Обединение (Да България и ДСБ) е с 5.22%. С 1.86% от гласовете е ПП „Възраждане“, с 1.48% са Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна европейска клас). Инициативният комитет на Десислава Иванчева е получил 1.28% на вота вчера. 2 181 от гласоподавателите са заявили, че не подкрепят никого на Европейски избори.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Висока избирателна активност и фрагментация на политическия ландшафт (Коментари в европейския печат – Агенция „Фокус“)

Европейски избори 2019: Висока избирателна активност и фрагментация на политическия ландшафт (Коментари в европейския печат – Агенция „Фокус“)

27 Май 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Резултатите от неделния вот за новия състав на ЕП и промените, които произтичат от тях, са основна тема за авторитетните издания в страните от Стария континент, които са единодушни в заключенията си за вота: рекордната избирателна активност доведе до фрагментация на политическия ландшафт. Агенция „Фокус“ представя някои от по-интересните коментари в европейската преса.

***

Брюксел. Най-тиражираният германски вестник - Die Sueddeutsche Zeitung, извежда основните заключения след неделното гласуване на европейските избори. Първото от тях е, че традиционните партии губят значителна подкрепа от електората си. Второ: десните сили все пак не събраха подкрепата, която социологическите проучвания предвиждаха. И трето – в Европейският парламент става много трудно намирането на мнозинство.

1)Християндемократите и социалдемократите губят значителна подкрепа

Резултатът в Германия представлява европейска тенденция в това отношение: Християндемократите и социалдемократите загубиха по няколко десетки мандата и така за първи път загубиха общото си абсолютно мнозинство. Причините за това варират в различните страни, разбира се, но като цяло, популярните партии загубиха връзка с много от по-младите избиратели. В Западна Европа борбата срещу изменението на климата е тема, в която тази тенденция е най-очевидна. В Източна и Южна Европа картината за социалдемократите и християндемократите е още по-мрачна, подчертават от редакцията.
Във ФРГ изглежда големият победител са „Зелени“. Спрямо последното гласуване през 2014 г. партията събира 7,2% по-голяма подкрепа.
В парламентарните групи на новия Европейски парламент може да се стигне до смени на властта. В продължение на месеци европейските социалдемократи хвалят „другарите“ си в Португалия и Испания, които са на власт. Тенденцията продължава: тъй като партията на премиера Педро Санчес явно спечели изборите, Испания ще стане най-голямата делегация в групата на социалдемократите. Броят на германските депутати в групата на ЕНП пада, за разлика от австрийските, чиито брой се увеличава.

2) Избирателната активност е от полза за най-големия кандидат

В идните часове и дни започва търговията около най-важните служби - в допълнение към главните постове за Европейския съвет и Европейския парламент, предстои избирането на нов председател на Европейската комисия.
Водещите кандидати са Манфред Вебер и Франс Тимерманс. В тяхна помощ идва високата избирателна активност на неделните избори.
Всички политици в Брюксел приветстваха решението на европейците да излязат и да упражнят правото си на глас. И всички апелираха към държавните и правителствените ръководители, които ще се срещнат в Брюксел във вторник вечерта: не пренебрегвайте вота на избирателите. Причините за високата избирателна активност обаче могат да бъдат много различни. В Обединеното кралство например тя може би е провокирана от гнева за Брекзит, за други страни – от укриването на данъци от големи компании като „Амазон“ например. Трети се тревожат за последиците от глобалното затопляне или от желанието за по-добра защита на външните граници.

3) Зелена вълна и в същото време - зелена пустиня

В Германия „Зелени“ отбелязват рекорден резултат. В национален мащаб те са втората най-силна сила, в някои области - например в Шлезвиг-Холщайн или Хамбург - дори изпревариха ХДС. За германските „зелени“ в Европейския парламент това означава голям успех и увеличаване на броя на мандатите им. „Зелените“ спечелиха много гласове и в държави като Франция или Ирландия. Според прогнозите, парламентарната им група в новия парламент ще нарасне от 52 на 67 места.

4)Евроскептиците се увеличават - но не са толкова силни, колкото се очакваше

Тези избори често бяха определяни като „съдбоносен избор“ между защитниците на ЕС и онези, които искат да го унищожат отвътре. Сега е ясно: в следващия Европейски парламент, който се създава на 2 юли, ще бъдат представени повече от 100 депутати, които искат по-малко интеграция и понякога представляват крайно десни позиции.
Според избирателните проучвания дясната националистическа „Лига“ събира малко под 30% от гласовете в Италия. Резултатът на „Алтернатива за Германия“ също е далеч по-слаб от очакваното. Разбира се, силното представяне на националните популистки партии в Полша и Унгария показва колко успешна е постоянната критика срещу ЕС. Но и тук увеличението е ограничено в сравнение с 2014 година.

5)Парламентът става все по-фрагментиран

В настоящия си вид Европейската народна партия (ЕНП) продължава да бъде най-силната политическа група в Европейския парламент. Но дали този факт сам по себе си е достатъчен, за да утвърди претенцията на партията за поста председател на ЕК? Социалдемократите, либералите, „зелените“ и другите леви сили ще направят всичко в следващите дни, за да вгорчат живота на ЕНП. Ако успеят да организират „прогресивно мнозинство" срещу християндемократите, структурата на властта в Брюксел може да се промени драстично.
Едно е ясно - времето на съвместното мнозинство от ЕНП и социалдемократите свърши. Европейският парламент е отражение на разнородните и разпокъсани общества в страните от ЕС. Въпреки че това ще затрудни мнозинството, ЕП трябва да стане много по-политически фрагментиран. И това не е най-лошата новина в тази изборна нощ: в бъдеще в Страсбург и Брюксел ще има повече аргументи.


***
Лондон. Повече европейски граждани гласуваха на изборите за Европейския парламент, отколкото на всеки друг подобен вот в последния четвърт век, съобщиха от събранието, като посочват, че общата избирателна активност в 27-те страни-членки е била 51% в сравнение с 42,6% през 2014 година, пише британското левичарско издание The Guardian.
Явката е значително по-висока, отколкото на предишния вот в почти всички държави, включително Германия, Полша, Испания, Швеция и Франция, където избирателната активност се очаква да е повече от 50%.
Активността в Унгария е почти двойна.
Повече от два пъти повече поляци отидоха до урните в сравнение с вота през 2014 година, а явката в Дания е рекордна – 63%.
Увеличеният ентусиазъм на гласоподавателите донесе ползи както на про, така и на анти-европейските партии в блока, тъй като избирателите в 21 държави-членки излязоха на изборите на четвъртия и последен ден на изборите, описани от президента на Франция Емануел Макрон, като решаващ за „най-опасния“ момент за Европа след Втората световна война“.
Италианският министър на вътрешните работи Маттео Салвини, който се опитва да изгради съюз между крайно дясната си Лига, „Националния фронт“ на Франция, „Алтернатива за Германия“ и други популистки партии, заяви, че чувства „промяна във въздуха“ и че победата за Лигата ще „промени всичко в Европа”.
Десните популисти бяха на път да завършат комфортно първо място в две от четирите големи страни-членки на ЕС - Италия и Великобритания, която трябваше да е напуснала блока досега - и да постигнат по-малка победа в трета, Франция, нанасяйки поражение на „Франция напред!“ на Еманюел Макрон.
Но резултатите в някои от страните показват, че процесите далеч не са едностранни. В Испания, където избирателната активност е 49% в сравнение с 34% на предишните избори, твърдо проевропейският премиер Педро Санчес спечели убедителна победа.
Испанците гласуваха в „Супер-неделя“ на европейски, регионални и общински избори, по-малко от месец след третите общи избори в страната за под четири години. "Днес е много важен ден", написа Санчес. "Днес ние решаваме бъдещето на Европа и Испания през следващите години."
При 41%, избирателната активност също е нараснала в Холандия, където холандската лейбъристка партия - почти отписана - е на път да завърши на първо място, а проевропейските партии са набрали 70% от националните гласове, рязко нагоре в сравнение с 2014 година.
Германският дясноцентристки кандидат за ръководител на Европейската комисия Манфред Вебер каза, че се надява повечето да подкрепят стабилна Европа. "Не искам да виждам дясна популистка Европа, която иска да унищожи идеята за единство", каза той.
Италианците излязоха на изборите след разединителна кампания, която остави много хора да се чувстват объркани и притеснени, тъй като ключовите партии не успяха да предложат ясна и позитивна политика за Европа.
„Кампания за европейски избори никога досега не е била такава”, каза Гуалтиери Пинче след като гласува на избирателна секция в центъра на Рим. – „До момента, в който влязох в кабината, не знаех за кого да гласувам. Никоя партия няма ясна визия, просто много неясни декларации“.
Мария Каролина Чирило каза, че Салвини е „използвал лошите чувства, но Европа го е улеснила. Трябва да бъдем по-обединени".


***
Брюксел. Холандско-говорящите националисти на път да завършат втори във Фландрия, докато в Брюксел печелят Зелените, пише европейската редакция на Politico.
Крайно дясната Влаамс Беланг спечели голяма победа в тройните избори в Белгия в неделя, като се възползва от загубите на партиите в излизащата правителствена коалиция на премиера Шарл Мишел.
На север, в холандско-говорящата област Фландрия, предварителните резултати поставят крайнодясната партия на път да завърши на второ място с около 20% от гласовете - ръст от над 14 процентни пункта. Десният Нов фламандски алианс (N-VA) ще остане най-голямата партия в Белгия с около 28% от фламандските гласове, което е спад с почти 5 процентни пункта.
"Тези избори бяха за нашите хора, а нашите хора трябва да са на първо място", заяви председателят на Влаамс Беланг Том Ван Грикен в своята победна реч.
южната, френско-говорящата част на страната, Валония, ранните резултати сочат, че Реформисткото движение на Мишел (МР) е наравно с доминиращата досега Социалистическа партия - около 23-24 процента, следвана отблизо от Зелената партия с 21%.
Очаква се в Брюксел холандските и френските „Зелени“ да имат мнозинство.
Съпредседателят на френско-говорящите Зелени (Ecolo) Закия Хатаби каза пред партийната централа в столицата, че "гражданите, които видяхме да протестират седмица след седмица [за по-силни политики в областта на климата], поискаха алтернатива. И я избраха: Избраха са Еколо“.
Радикално лявата Работническа партия също печели много в цялата страна, като общо ще получи 8%.
Коалиционните партньори на Мишел претърпяха електорални загуби. Фламандската християндемократическа партия CD&V и фламандската либерална партия Open VLD са на път да загубят съответно 3.5 и 1.5 процентни пункта, завършвайки с 15 и 14 процента.


***
Мадрид. Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) консолидира властта си в изборите за Европейския съюз и регионална власт, но загуби едно от бижутата в короната: кметството в Мадрид, което до този момент бе контролирано от бившия съдия Мануела Кармена, отбелязва електронното издание на испанския национален ежедневник El Pais.
Консервативната Народна партия (НП) и дясноцентристкото движение „Граждани“, с подкрепата на крайнодясната партия „Вокс“, изглежда успяха да обединят силите си за управление в Мадрид. Разделението на левицата, съчетано с лошото им представяне срещу строгите икономии на „Подемос“, са ключовите фактори за този провал.
Резултатите от неделните избори утвърдиха хегемонията на ИСРП. Но те също така подобриха положението на НП. Фактът, че партията най-вероятно ще може да управлява както в испанската столица, така и в региона й, ще й позволи да претендира за ролята си на лидер на опозицията в Конгреса, за която се бореше председателят на „Граждани“ Алберт Ривера.
Въпреки кампаниите, вероятно Изабел Диаз Аюсо - лично избран за кандидат от лидера на НП Пабло Касадо - ще се стане новият регионален премиер на Мадрид. Общите резултати на НП са слаби, но партията ще контролира Мадрид и изглежда ще успее да вземе ключови области като Кастилия, Леон и Мурсия, от където може да се опита да възстанови партията.
Най-големият обрат обаче е за „Подемос“, който претърпя много по-голяма загуба от очакваното. Основателят на групата Пабло Иглесиас сега ще бъде оставен на критики за лошия резултат на водената от него партия. Ситуацията също ще отслаби позицията му за преговори с действащия министър-председател Педро Санчес, който се нуждае от подкрепата на партията за политиката на строги икономии, за да сформира правителство. Иглесиас се бореше за коалиционно правителство и за това партията му да поеме контрол над няколко министерства. 42-те места, които „Подемонс“ държи в долната камара на парламента, все още са от съществено значение за Санчес, ако той трябва да бъде избран отново за премиер, а Иглесиас може да договори глобален пакт - местата на групата са ключови за формирането на правителство в редица региони, включително Арагон, Балеарските острови и Астурия, както и за тази в десетки местни съвети.


***
Виена. В неделния вот за новия състав на Европейски парламент Себастиан Курц триумфира заедно с водената от него Австрийска народна партия (АНП), но в понеделник той може да падне от високо и да загуби канцлерския си пост, пише виенският ежедневник Der Standard в статия, в която напомня за кризата във Виена след разпадането на управляващата коалиция.
Заради загубата на парламентарно мнозинство, Социалдемократическата партия на Австрия (СПА) ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Курц. Лидерът на доскорошния коалиционен партньор на Курц – Норберт Хофер от „Партия на свободата на Австрия“, остави отворен въпроса за това дали ще подкрепи канцлера в гласуването в парламента. Предполага се, че силното представяне на АНП ще допринесе за укрепването му във властта във Виена.
Междувременно президентът на Австрия Александер Ван дер Белен подчерта, че „не може да се говори за криза в държавата“. Ако мнозинството от членовете на парламента оттеглят подкрепата си за Курц, държавният глава на страната ще трябва да назначи преходен канцлер, който ще ръководи страната до изборите на Националния съвет през есента. Успешното гласуване на вота ще бъде прецедент в историята на Австрия: от 1945 г. насам са направени 185 пъти за сваляне на правителство чрез вот на недоверие, но нито един от тях не е бил успешен.


***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Пазарджик: ГЕРБ води с 28.05%, "БСП за България" - 24.36%, ДПС - 24.17%, ВМРО - 7.08%, при обработени 83,24% от протоколите на РИК към 08.45 часа

Европейски избори 2019: Пазарджик: ГЕРБ води с 28.05%, "БСП за България" - 24.36%, ДПС - 24.17%, ВМРО - 7.08%, при обработени 83,24% от протоколите на РИК към 08.45 часа

27 Май 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Пазарджик . В област Пазарджик ПП ГЕРБ води с 28.05% пред останалите политически сили при резултатите от обработени 83.24% от протоколите на РИК към 08.45 часа, сочи справка на сайта на ЦИК. На второ място е "БСП за България" с 24.36%, следвана от ДПС с 24.17%. На четвърто място в междинните резултати е ПП ВМРО-Българско национално движение с 7.08%, следвана от ВОЛЯ-Българските родолюбци с 3.37%. На шесто място е Демократична България – Обединение с 3.16%, последвана от Атака с 1.33%, ИК за Минчо Христов Куминев с 1.27% и на последно е КП Коалиция за България с 1.12%.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Добрич: „БСП за България“ печели 27.42%, ГЕРБ – 22.43%, ДПС – 19.88%, ВМРО – 8.10%, Воля – 7.07%, при обработени 65.71% протоколи към 8.45 часа

Европейски избори 2019: Добрич: „БСП за България“ печели 27.42%, ГЕРБ – 22.43%, ДПС – 19.88%, ВМРО – 8.10%, Воля – 7.07%, при обработени 65.71% протоколи към 8.45 часа

27 Май 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Добрич. „БСП за България“ печели 27.42%, ГЕРБ – 22.43%, ДПС – 19.88%, ВМРО – 8.10%, ВОЛЯ – 7.07%, ДБ – 3.33%, при обработени 65.71% СИК протоколи в РИК, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. „Патриоти за Валери Симеонов“ са събрали 1.90%. Към този час ПП „Възраждане" изпреварва Атака – 1.28% с 1.45%. Данните на ЦИК за областта са към 8.45 часа. Към този час бюлетините с „Не подкрепям никого“ са 761.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.