НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА „Новости“: Украйна се надява партньорите й да принудят Русия да се съобрази с решението на международния трибунал

РИА „Новости“: Украйна се надява партньорите й да принудят Русия да се съобрази с решението на международния трибунал

2 Юни 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Киев. Министерството на външните работи на Украйна апелира към страните партньори с искане да бъде оказан натиск върху Руската федерация да изпълни решението на Международния трибунал за украинските моряци, заяви външният министър на Украйна Павло Климкин, цитиран от РИА Новости.
На 25 ноември три кораба на украинския флот нарушиха руската граница, влязоха във временно затворена зона на териториалните води на Руската федерация и навлязоха от Черно море в Керченския проток. Те са маневрирали опасно, не са се подчинили на законните искания на руските власти. Тогава са задържани корабите с 22 моряци и двама служители на СБУ, трима от тях бяха ранени, хоспитализирани и получиха медицинска помощ. Срещу задържаните е образувано наказателно дело за незаконно преминаване на държавната граница, припомня руската версия за инцидента РИА Новости.
"Изпратихме призив към всички външни министри от страните на нашите приятели и партньори с молба и искане да окажат натиск върху Руската федерация да изпълни решението на Международния трибунал в Хамбург. Трябва да направим всичко възможно политически и чрез националните морски администрации", пише Климкин в социалната мрежа „Туитър“.
По-рано Международният трибунал на ООН по морско право поиска Русия да освободи украински военни кораби и моряци, задържани в Керченския проток.
Руският президент Владимир Путин нарече инцидента в Черно море провокация, отбелязвайки, че сред членовете на екипажа на украински кораби, които са нарушили руската граница, фигурират двама офицери на Украинската служба за сигурност, които всъщност водят тази специална операция. Путин подчерта, че руските гранични служители са изпълнили функциите си за защита на държавната граница.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Международният трибунал няма да помогне на Украйна да нарушава руските закони

„Взгляд“: Международният трибунал няма да помогне на Украйна да нарушава руските закони

26 Май 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Международният трибунал няма да помогне на Украйна да нарушава руските закони, пише руският вестник “Взгляд“.
Международният трибунал по морско право поиска Русия да освободи украинските моряци и да върне на Киев влекач и два кораба, задържани по време на конфликта в Керченския проток миналата есен. Президентът на Украйна Зеленски вече каза, че завръщането на моряците ще допринесе за започването на диалог с Москва. Но доколко е оправдана присъдата на трибунала и как Русия реагира на решението в полза на Украйна?
Трябва да се отбележи, че трибуналът отказа да поиска от Русия да спре наказателното преследване на задържаните. В същото време Москва и Киев, според решението на трибунала, не трябва да утежняват спора за инцидента и да представят на съда до 25 юни доклади за събитията в пролива.
Що се отнася до съботното изявление на председателя на трибунала Парк МВнР на Русия публикува официален коментар. Дипломатите подчертаха, че юрисдикцията на трибунала, по-специално Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г., не се прилага в този случай (украинските кораби бяха военни, а не граждански) и докладваха за решението на Москва да отстоява позицията си за провокацията на Украйна в Черно море и в допълнителни арбитражни производства.
В същото време се подчертава, че е било възможно да се избегне инцидентът „при спазване на изискванията на руското законодателство“.
Подобна гледна точка беше изразена и в Симферопол. Ръководителят на работната група по международни правни въпроси в офиса на Крим Александър Молохов заяви, че морският трибунал няма право да отправя такива искания към Русия. „Това е нелогично решение, което не е приложимо. Обръщам внимание на факта, че той не е единодушен, "каза Молохов.
За него гласуваха 19 съдии, един срещу. Специално становище бе направено от съдия Роман Колодкин, който припомни, че в този случай компетентността на съда не се отнася за този конкретен инцидент.
Въпреки това, украинският президент Владимир Зеленски, който на 19 април по време на дебат на футболния стадион в Киев с тогавашния държавен глава Петър Порошенко се чудеше как моряците могат да бъдат изпратени „на сигурна смърт“, каза, че изпълнението на изискванията на трибунала от Москва би било „първият сигнал от страна на руското ръководство за истинска готовност за прекратяване на конфликта с Украйна."
Генералният директор на Центъра за политическа информация Алексей Мухин е убеден, че въпреки исканията на морския трибунал, руският съд ще реши съдбата на моряците. "Освобождението на моряците може да накара Киев да организира нови провокации", каза Мухин пред в. "Взгляд".
Според него САЩ "буквално канят Киев да бъде все по-агресивен към Русия". „Това не прави чест нито на Запада, нито на Украйна“.
Що се отнася до позицията на Зеленски, когото Западът смята за избран президент на Украйна, Мухин припомни, че Русия "все още не е признала тези избори, но ги е взела под внимание". „Русия трябва и ще действа изключително в правната област във всички случаи. Това е нашата прерогатива за разлика от Киев - подчерта Мухин.
Същото мнение се споделя от политолога, професор във Висшето училище по икономика Олег Матвейчев. Според него Русия трябва да действа в рамките на своя закон. „Моряците преминаха границата. Трябва да бъде разследван и да се проведе процес. Хората трябва да получат присъди за своето престъпление. А след това президентът Путин, ако иска, в рамките на добрата воля, а не под натиск, може да прости на моряците, така че, условно, диалогът да стане възможен ”, каза Матвейчев пред в.„ Взгляд ”. добавяйки, че президентът няма да се намеси, докато тече процес.
Матвейчев нарече решението на морския трибунал "поръчково и абсолютно арогантно". „Никой не може да нарушава морската граница. Тази морска граница е съществувала преди кримските събития. Затова, за да не позволим на никого да продължи да нарушава нашите граници, всичко трябва да се спазва процедурно: да има съд и присъда ”, каза източникът.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украйна ще настоява за нови санкции срещу Русия след решението на морския трибунал в Хамбург

ТАСС: Украйна ще настоява за нови санкции срещу Русия след решението на морския трибунал в Хамбург

26 Май 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Киев/Хамбург. Украйна ще настоява за нови санкции срещу Руската федерация в случай на отказ да се съобрази с решението на Международния трибунал за морското право на ООН, според което Русия трябва да освободи украинските моряци и да върне трите конфискувани кораба. Това съобщи в събота агенция "Укринформ", цитирайки посланика на Украйна в Германия, Андрей Мелник, предава TACC.
"Ако Москва реши да игнорира това решение за освобождаването на украинските моряци, тогава ще насърчим идеята за въвеждане на нови“хамбургски“ санкции срещу Русия", цитира агенцията Мелник. Санкциите могат да получат това име заради седалището на Международния трибунал - в град Хамбург.
Мелник отбеляза също, че решението на трибунала е "дипломатическа победа и мощен допълнителен международен правен коз", което ще помогне да се постигне ранното освобождаване на моряците.
По-рано в събота Международният трибунал на ООН по морско право реши, че Русия трябва да освободи украинските моряци и да предаде на Украйна три конфискувани кораба. Трибуналът призова двете страни да избегнат стъпки, които биха могли да изострят положението в Керченския проток. Според трибунала отсъствието на представители на руската страна по делото не би могло да се превърне в причина да не се разгледа случая. Освен това трибуналът постанови, че Москва и Киев трябва да представят на съда до 25 юни доклада за инцидента в Керченския проток.
Украйна подаде иск пред трибунала, като настоява да се започне арбитраж, за да се поиска обезщетение от Москва за ареста на корабите. Друг съдебен процес е свързан с приемането на решение за временни мерки преди започването на арбитражното производство. Министерството на външните работи на Руската федерация от своя страна заяви, че процедурите за разрешаване на спорове, предвидени в Конвенцията на ООН по морско право, не са приложими за инцидента в Керченския проток, а арбитражът, който Украйна иска да свика във връзка с него, няма юрисдикция в тази област.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Крим нямат намерение да се съобразяват с решението на международния трибунал

РИА Новости: В Крим нямат намерение да се съобразяват с решението на международния трибунал

25 Май 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Ръководителят на работната група по международни правни въпроси в Постоянното представителство на Крим при президента на Руската федерация, Александър Молохов, заяви, че морският трибунал в Хамбург няма право да изисква Русия да освободи украинските моряци и да върне корабите, задържани в Керченския проток за нарушаване на държавната граница, така че решението не е нужно да се изпълнява, предава РИА Новости.
В събота Международният трибунал по морско право поиска Русия да освободи украинските моряци и кораби, задържани в Керченския проток.
"Това е нелогично решение, което не подлежи на изпълнение. Обръщам внимание на факта, че не е единодушно, редица съдии са изразили несъгласието си. Компетентността на този съд не се отнася за военните кораби, а конвенцията за морското право също е без значение тук. Русия реагира законно на нарушение на държавната граница ”, - каза Молохов.
Според него решението на трибунала поставя специално ударение върху имунитета на военните кораби и хуманитарните аспекти. "Вярвам, че не се прилага имунитет срещу задържаните украински моряци, които са обвинени в престъпление. Ако те са военнопленници, а не престъпници, както твърди украинската страна, Конвенцията по морско право не регулира военните действия на военните кораби, това е друга област от международното публично право ”, каза Молохов.
Решенията на трибунала в Хамбург са окончателни и задължителни за страните по спора. Русия обаче заяви, че няма да участва в съдебните заседания, тъй като трибуналът не е компетентен да разглежда този случай.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.