НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Albanian Daily News: Еди Рама предупреди гражданите да се въздържат от насилие по изборите

Albanian Daily News: Еди Рама предупреди гражданите да се въздържат от насилие по изборите

2 Юни 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Тирана. Премиерът Еди Рама предупреди гражданите да се въздържат от насилие по изборите на 30 юни и след това, защото според него, ще бъде наказани, както е предвидено в закона, но също така ще им бъде забранено да влизат в САЩ или ЕС, пише албанското англоезично издание Albanian Daily News.
По време на изказването си премиерът заяви, че правителството не иска да вижда никого в затвора заради един старец, като визираше бившия премиер Сали Бериша.
„Не искаме да виждаме някой зад решетките заради старец…Тези дни, ще ви покажем търпеливо къде са границите на закона, ще ви кажем какъв е закона. Ние ще бъдем честни и ще ви кажем колко зле завършва човек, който нарушава правото на гласуване. Той заплашва да лиши себе си и семейството си от свобода на движението в Съединените щати, както и в ЕС, ”каза Рама. Премиерът добави, че техният опонент на тези избори ще е „призракът на миналото“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Управляващите и опозицията насрочват митинги за 31 май, но Рама отложи своя за 1 юни

„24 Вести“ (Македония): Управляващите и опозицията насрочват митинги за 31 май, но Рама отложи своя за 1 юни

26 Май 2019 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Тирана. Обединената опозиция в Албания реши да проведе следващия "национален протест" на 31 май, когато министър-председателят Еди Рама обяви официалния старт на предизборната кампания за местните избори, информира македонският телевизионен канал “24 Вести“.
И двете събития трябваше да се проведат в Тирана, но часът не беше уточнен.
Премиерът и лидер на управляващата Социалистическа партия, която е начело на коалицията "Алианс за европейска Албания", включваща 24 партии ,Еди Рама, отговори експресно, като пренасрочи началото на предизборната кампания за 1 юни.
В публично писмо, адресирано до лидера на опозицията Лулзим Баша, той, наред с други неща, оценява снощния протест на опозицията като крачка назад.
Не спестявайки иронията, с която той е известен, Рама повтори поканата за диалог за преодоляване на политическата криза в страната.
„Не лъжете себе си, скъпи Лулзим, времето свършва и потъването на вашата лодка току-що е започнало. Все още има малка възможност за диалог, преди вашите поддръжници да хвърлят първо Вас във водовъртежа , където Вие сляпо (без да мислите) закарахте тази лодка“, пише Рама между другото в писмото.
Накрая Рама обяви, че предизборната кампания ще започне на 1 юни, след като следващият протест на опозицията ще се проведе на 31 май.
За разлика от опозицията, която няма кандидати за местните избори, насрочени за 30 юни и категорично твърди, че те няма да се проведат без опозицията, коалицията "Алианс за европейска Албания" има кандидати за кметове и общински съветници в 61 общини.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): В Албания се проведе пореден протест на опозицията

„24 Вести“ (Македония): В Албания се проведе пореден протест на опозицията

26 Май 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Тирана. Под силни мерки за сигурност в Тирана се проведе нов шести протест на Обединената албанска опозиция. Според опозиционните източници около 60 хиляди граждани от цялата страна са участвали в протеста, информира македонският телевизионен канал “24 Вести“
Въпреки призивите за мирни протести, някои от участниците са хвърляли твърди предмети срещу полицията, която е отговорила с водни оръдия.
Над 2 хиляди полицаи бяха ангажирани в сигурността. Камерите с висока резолюция бяха поставени на ключови места за наблюдение на протестите, а районът около правителството и парламента е заобиколен от железни огради и бодлива тел.
На автобуси с пристигащи демонстранти от цялата страна не им е било разрешено да влизат в града. САЩ, делегацията на ЕС и посолствата на държавите-членки на ЕС и ОССЕ призоваха протестът да бъде мирен и ненасилствен. Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша, който се обърна към множеството, каза, че посланието трябва да бъде чуто по целия свят – „Рама, отиди си!“
„Площадът е изпълнен с хора с кураж, решителност. Тази вечер ви виждам и чувам, но Вас ви гледа Европа и целия свят, вижда надежда, която никога няма да изчезне. Ние искаме Албания да бъде като цяла Европа. Това е посланието, което събра албанците ”- каза Лулзим Баша - лидер на Демократическата партия.
След като завърши речта си пред правителството, Баша призова протестиращите да се отправят към парламента. Той ги призова да запалят светлините на телефоните, наричайки ги светлината на надеждата. Премиерът Еди Рама отново се обърна към лидера на опозицията Лулзим Баша в публично писмо, призовавайки отново за безусловен диалог.
Представители на посолствата на ЕС и САЩ призоваха страните за конструктивен диалог, за да намерят изход от настоящата политическа ситуация в страната. Опозиционните партии настояват за създаване на преходно правителство, което да организира предсрочни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): В Албания се говори за тайна сделка между управляващи и опозиция

А1 On (Македония): В Албания се говори за тайна сделка между управляващи и опозиция

18 Май 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Тирана. В Албания се говори за тайна сделка между управляващи и опозиция, пише македонският електронен портал A1 On
Представител на опозиционната Демократическа партия (ДП) Ниязи Косоврасти се върна във вторник неочаквано в Централната избирателна комисия (ЦИК), което допълнително подхранваха слуховете за тайна сделка между премиера Еди Рама и лидера на демократите Лулзим Баша за излизане от кризата в страната.
Както съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА),Косоврасти при пристигането си е поискал от Комисията да се регистрират имената на представителите на опозицията за членове на общинските и секционните избирателни комисии.
Това бе последвано от остра дискусия между него и заместник-председателя на Комисията, Денар Биба, който посочи на Косоврасти, че всички срокове за това са изтекли и че неговата партия дори не е регистрирана за участие в изборите. Косоврасти обаче се е позовал на член на Изборния кодекс, който го позволява.
Порталът припомня, че въпреки че ДП и втората по големина опозиционна партия, Социалистическото движение за интеграция (СДИ) не кандидатстваха за участие в местните избори и категорично твърдят, че няма да позволят тяхното провеждане в определения срок 30 юни, те все още са решили да изпратят свои представители в общинските и секционните избирателни комисии. Поради ненавременно искане на опозицията ЦИК е попълнила местата на опозицията с представители на гражданския сектор.
Генералният секретар на ДП "Газменд Барди", след разнопосочните реакции на внезапно решение на опозицията заяви, че тази стъпка е направена, за да "документира незаконността на изборите, организирани от премиера Еди Рама“.
„Демократическата партия и Социалистическото движение за интеграция разполагат с официална информация за манипулиране на изборния процес, започвайки от незаконната регистрация на кандидати за кметове. Поради тази причина, за да се документира и опровергае тази незаконност, ДП и СДИ могат да използват закона, за да изпратят свои представители, за да докажат, че Еди Рама не гарантира легитимни избори, дори когато няма конкуренти. В следващите дни ще проверим всички незаконни действия, извършени от представители на Еди Рама, каза Барди.
Според него това е в полза на опозиционната кауза да гарантира свободни и честни избори.
Искането на опозицията за включване в изборните органи идва само един ден след като координатора на новата парламентарна група на Демократическата партия (ДП) Рудина Хайдари от парламентарната трибуна обвини ръководството на опозицията с тайно споразумение между Рама и Баша.
Координаторът на парламентарната група на управляващата Социалистическа партия реагира на това твърдение, като каза, че няма споразумение и че местните избори ще се проведат, както е планирано.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Pressing.tv (Македония): Стратег на Меркел предлага преходно правителство в Албания

Pressing.tv (Македония): Стратег на Меркел предлага преходно правителство в Албания

16 Май 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Тирана/Берлин. Един от основните съветници в управляващия в Берлин Християндемократически съюз (ХДС) Мартин Хенце подкрепи отлагането на местните избори в Албания, насрочени за месец юни, и се изказа в подкрепа на създаване на преходно правителство в Тирана, предава македонската онлайн телевизия Presssing.tv.
Съгласно думите му, правителството на премиера Еди Рама е достатъчно , за да започне преговори с опозицията за създаване на преходно правителство.
„Според мнението на обществото правителството на Еди Рама е корумпирано. Разделението на властите не функционира и Албания не отговаря на минималните стандарти за парламентарна демокрация. Политическата отговорност за това е на Рама", подчерта Хенце.
Според него преходното правителство ще бъде идеалното решение за организирането на изборите през септември или октомври тази година, като едновременно бъде проведено гласуване за местна власт и парламент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 Оn (Македония): Албанската опозиция насрочи нов протест на 25 май

A1 Оn (Македония): Албанската опозиция насрочи нов протест на 25 май

16 Май 2019 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Тирана. На следобедната среща на председателството на Демократическата партия, на която присъстваха лидерите на политическите партии, които съставляват обединената опозиция, решиха следващият "Национален протест" да се проведе на 25 май в 19 часа, информира македонският електронен портал A1 On.
Обявявайки протеста, лидерът на демократите Лулзим Баша заяви, че те продължават „с конфронтация без връщане назад, срещу служителите на управляващата криминална хунта."
„Най-високият форум на Демократическата партия, заедно с лидерите на коалиционните партньори, разгледа трудното състояние в което се намира страната. Днес цяла Албания и светът осъзнаха, че Еди Рама е в паника от това, което очаква от отваряне на делата, в които той е замесен директно. Единодушното решение на опозицията е фронтална конфронтация във всичките й форми. От този момент ще бъдем ежедневно и всяка минута заедно с гражданите, лице в лице без връщане, срещу войниците и длъжностни лица от управляващата криминална хунта докато не се дискутира връщането към демокрацията“, каза Баша на срещата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: При съботните протести в Албания са ранени 15 полицаи

ТАСС: При съботните протести в Албания са ранени 15 полицаи

12 Май 2019 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Тирана. По време на най-агресивните протести на опозицията през последните месеци в събота вечер в албанската столица Тирана, пострадаха 15 служители на силите на реда, предава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА), цитиран от TACC.
"Днес е най-важният ден за свобода или смърт! Искаме същата Албания като цяла Европа", заяви в обръщението си към сегашния премиер Еди Рамa ръководителят на опозиционната Демократическа партия (ДП) Лулзим Баша. Според лидера на опозицията, без тях изборите няма да се проведат "нито през юни тази или следващата година" и те сами няма да се откажат от исканията за "оставка на престъпния Рама".
В събота вечер хиляди привърженици на опозицията, водени от Лулзим Баша, бившия албански президент и премиер Сали Бериша, както и Моника Круемади, лидер на Движението за социалистическа интеграция (СДИ), се събраха пред сградата на парламента, където се опитаха да пробият полицейски кордон с димни бомби. От сградата на парламента демонстрантите отидоха пред полицейското управление с искане да освободят един от организаторите на по-ранните протести Саит Долапи. Протестиращите счупиха няколко прозореца на полицейската сграда.
Президентът Илир Мета призова протестиращите да се въздържат от насилие, докато ръководителят на албанското правителство Еди Рама нарече поведението на опозицията „сляпа политика”. Вътрешният министър Сандер Леши отбеляза, че използваните от опозицията методи "унищожават Албания".
"С използването на коктейли "Молотов", "не се строи демокрацията, а се унищожава Албания. Това не може да бъде позволено! Призовавам отговорните граждани да се въздържат от нападения срещу институции. Никой не смее да подпали отново Албания!" - подчерта Леши.
Съботните протести в Тирана, в резултат на които бяха задържани повече от 50 души, станаха четвърти поред от началото на текущата година. Опозиционери, водени от лидера на ДП Баша, настояват за оставката на сегашното правителство и възнамеряват да бойкотират предстоящите общински избори в края на юни. Организираните досега протести на опозицията бяха придружени от опити за насилствено влизане в сградата на парламента, сблъсъци между демонстранти и полицията. Към днешна дата са образувани наказателни дела срещу 33 души.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): За днес е насрочен масов протест на опозицията в Албания

„Локално“ (Македония): За днес е насрочен масов протест на опозицията в Албания

11 Май 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Тирана. За днес е насрочен масов протест на опозицията в Албания , пише македонското електронно издание “Локално“.
Протестът започват в 18.30 часа местно време (19:30 българско време) и според съобщенията на двете най-големи партии в обединената опозиция се очаква Демократическата партия на Лулзим Баша и Социалистическото движение за интеграция на Моника Круемади да бъдат най-масово представени.
На днешния протест опозицията ще повтори вече известните изисквания – оставката на премиера Еди Рама и създаването на служебно правителство, което да проведе честни и демократични избори.
По отношение на сигурността ще бъдат ангажирани повече от 1 200 полицейски служители от всички сектори, които ще бъдат разположени главно пред сградата на правителството, но също и пред други важни институции. Както и при последните протести, ще има цистерни с вода, за да се използват водни оръдия в случай на нужда.
Вчера, в деня преди протеста, подобно на предишните, посолството на САЩ в Тирана отправи призив за въздържане от и уважаване на демократичното право на мирен протест.
В апел, публикуван в социалната мрежа „Фейсбук“, посолството заявява, че правото на мирни протести е основно демократично право и подчертава, че през последните няколко месеца повечето от участниците са упражнили правото си на мирен протест.
„Незаконно е и не е демократично да има актове на насилие, включително унищожаване на собственост. Призоваваме всички страни, участващи в протеста в събота, да се въздържат от насилие, за да осигурят мирен и конструктивен протест“, призовава американското посолство в Тирана.
Посланикът на ЕС Луиджи Сореца също призова за сдържаност.
„Първо, искам да кажа, че уважавам правото на гражданите свободно да изразяват волята си. Поради тази причина тези, които искат да изразят своите възгледи, очаквам, че ще го направят по подходящ и мирен начин. Казвал съм го много пъти преди важни протести“, заяви Сореца пред местната телевизия Ora News.
От февруари, когато започнаха, бяха проведени девет протеста, шест от тях пред парламента и три пред правителството. Предишните протести бяха съпроводени с насилие, разкъсани полицейски кордони, много димни бомби и твърди предмети, хвърлени срещу полицията, която използва сълзотворен газ и водни оръдия в отговор, като има много ранени полицаи, повредени търговски обекти, превозни средства и задържани лица.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Сител" (Македония): САЩ призоваха за сдържаност на протестите в Тирана

"Сител" (Македония): САЩ призоваха за сдържаност на протестите в Тирана

10 Май 2019 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Тирана. Преди съботния митинг на обединената албанска опозиция, водена от Демократическата партия, която обяви, че "това ще бъде краят на правителството на премиера Еди Рама", американското посолство в Тирана призова за сдържаност и използване на демократичното право на мирен протест, предава скопската телевизия "Сител".
В съобщение, публикувано в социалната мрежа "Фейсбук", посолството на САЩ в Тирана подчертава, че мирните протести са основно демократично право и отбелязва, че през последните няколко месеца повечето от участниците в митингите в Албания са упражнили това свое право.
"Въпреки това, в момент, когато мирен протест бъде белязан с акт на насилие, дори и от един човек, демократичната цел на протеста е компрометирана. Незаконно и недемократично е да има актове на насилие, включително унищожаване на собственост. Призоваваме всички участници в протеста в събота да се въздържат от насилие, за да осигурят мирен и конструктивен протест", се казва в текста от американското посолство в Тирана.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Курир" (Македония): В Белград се проведе пореден протест, опозицията създаде "свободна зона"

"Курир" (Македония): В Белград се проведе пореден протест, опозицията създаде "свободна зона"

5 Май 2019 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Белград. Във вечерните часове на събота в столицата на западната ни съседка се проведе пореден протест "Един от пет милиона" срещу държавния глава Александър Вучич и правителството, в рамките на който опозицията обяви създаването на символична "свободна зона" в непосредствена близост до Президентството - в Пионерския парк, съобщава македонското електронно издание "Курир".
"Свободната зона", както е обявено, ще "работи" всеки следобед от 13 до 21 часа и в нея опозицията ще организира пресконференции. В пределите й са планирани дискусии с граждани, депутати от опозиционни партии, публични личности, а също и провеждането на културни събития, както и излъчването на "безплатен телевизионен дневник".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лулзим Баша: „Народното въстание продължава до оставката на Еди Рама

Лулзим Баша: „Народното въстание продължава до оставката на Еди Рама

4 Май 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на най-голямата опозиционна партия, Демократическата партия (ДП) Лулзим Баша заяви, че "народното въстание", което започна на 16 февруари, няма да спре до оставката на премиера Еди Рама и формиране на служебно правителство, което да организира предсрочни избори, цитира думите му македонското електронно издание “Локално“.
Той добави, че единствените, които се страхуват от идването на ДП и опозицията на власт, са олигарсите.
„Единствените, което трябва да се страхуват от появата на Демократическа партия и опозицията на власт са пет-шест олигарси, на които ще им вземем парите и ще ги дадем на албанската младеж, на албанските университети. Знам, че се страхуват и им казвам, че е добре, че се страхуват, защото това ще се случи с Божията помощ и с единството на албанците за много кратко време, каза Баша от срещата с привърженици и граждани в град Лежа.
Той поясни, че парите, които са откраднали олигарсите ще бъдат отнети, договорите ще бъдат прекратени, "тяхното незаконно придобито богатство ще бъде конфискувано с новия закон срещу мафията, срещу олигарсите и ще бъдат върнати на истинските господари на тези пари, там от където бяха откраднати. "
Баша обеща, че абсолютният приоритет ще бъде висшето образование и прекратяването на корупцията в здравеопазването.
Ще се борим, каза Баша, като призова гражданите масово да се присъединят към четвъртия поред масов протест на обединената опозиция, насрочен за 11 май.
От февруари, когато започнаха протестите, до сега, са проведени девет протеста, шест от тях пред парламента, докато три "национални протеста" бяха проведени пред сградата на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция обеща радикализация на протестите

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция обеща радикализация на протестите

2 Май 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на опозиционната Демократическа партия на Албания Лулзим Баша проведе среща с лидера на Социалистическото движение за интеграция Моника Круемади, след която бе обещана радикализация на антиправителствените протести в страната, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Баша обяви, че около 18:00 часа тази вечер всички основни пътища към Тирана ще бъдат блокирани. Очаква се да бъдат определени и задачите на „временното правителство“, което той обяви,
„Намираме се в дълбока политическа, конституционна, икономическа и социална криза, а през последните 24 часа стана ясно, че страната е в пълна криза в най-важния процес за Албания – за европейската интеграция. Причината за това са избраните престъпници. Ще продължим действията си“, увери Баша, обявявайки блокадата на пътищата и споразумението на опозицията относно задачите на преходното правителство, което трябва да гарантира свободни и честни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Макфакс" (Македония): Албанската опозиция блокира няколко национални пътища с искане за оставка на правителството

"Макфакс" (Македония): Албанската опозиция блокира няколко национални пътища с искане за оставка на правителството

26 Април 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Тирана. Опозицията в Албания проведе поредни протести, като блокира за около час няколко национални пътища в страната с искане за оставка на правителството на премиера Еди Рама, което обвинява в корупция и връзки с организираната престъпност, предава македонската информационна агенция "Макфакс". Управляващите отхвърлят обвиненията й.
Симпатизантите на Демократическата партия настояха за съставяне на преходно правителство и провеждането на предсрочни парламентарни избори, уточниха местни медии.
Уточнява се, че протестът е проведен в четвъртък.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Формираха опозиционна коалиция в Албания, която иска оставката на Рама

„Нова ТВ“ (Македония): Формираха опозиционна коалиция в Албания, която иска оставката на Рама

23 Април 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на основната албанска опозиционна партия – Демократическата, Лулзим Баша, след подписването на договор за официализиране на обединената коалиция, обяви разширяването й с друго фракции, като посочи, че „онова, закоето не могат да се водят преговори, е оставката на правителството на Еди Рама“, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“.
Първият акт на тази коалиция ще бъде подготовката на платформа за свободни и честни избори и задълбочени реформи на политическата система. В опозиционната коалиция, водена от ДП, е също Републиканската партия, Християндемократите, Движението за социалистическа интеграция, Партията за защита на правата на човека (Гръцката малцинствена партия), Партията на единството и справедливостта (партия на изгонените от албанци от областта Чамария, Гърция), Движението за законност и няколко по-малки партии.
След подписването на коалиционния документ някои от лидерите заявиха, че обещават да не участват във фалшиви избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Албанската опозиция насрочи митинг за 11 май в четвъртък ще блокира подстъпите към Тирана

А1 On (Македония): Албанската опозиция насрочи митинг за 11 май в четвъртък ще блокира подстъпите към Тирана

23 Април 2019 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Тирана. Обединената албанска опозиция, водена от Демократическата партия, променя стратегията си.
Освен масовия призив за четвърти "национален протест", който ще се проведе на 11 май в 18.30, опозицията в четвъртък вместо да протестира пред парламента, който обяви провеждането на пленарна сесия, ще блокира всички пътища за достъп до Тирана, пише македонският електронен портал A1 on.
Опозицията обяви плановете си да проведе протести в няколко града, до "оставката на албанския премиер Еди Рама и образуването на преходно правителство".
„Изборите без опозиция са фарс. Няма повече да позволяваме на престъпността да диктува изборите в Албания“, заяви лидерът на опозицията Лулзим Баша.
Изборите ще се проведат след като бъде наказана кражбата на гласове през 2017 г. С Еди Рама и тези около него няма свободни избори нито днес, нито дори след година. Затова само оставката му проправя пътя за политическото решение, което търсим", заяви лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша.
Той подчерта, че стабилността на държавата ще бъде гарантирана само чрез защита на демокрацията, а не чрез инвестиране в престъпност.
От февруари, когато започнаха протестите, досега опозицията проведе девет протестни митинги, шест пред парламента и три пред правителството на 13 февруари, 13 март и 13 април.
На заседанието си на 18 април Националният съвет на Демократическата партия прие единодушно решение за бойкотиране на местните избори, насрочени за 30 юни, но и за тяхното осуетяване. Това решение на демократите беше подкрепено от други опозиционни партии.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Палмър се срещна с Илир Мета и замина разочарован от Тирана

„24 Инфо“ (Македония): Палмър се срещна с Илир Мета и замина разочарован от Тирана

9 Април 2019 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Тирана. Американският заместник-помощник държавен секретар Матю Палмър приключи двудневното си посещение в Тирана след среща с албанския държавен глава Илир Мета, съобщава скопската електронна медия „24 Инфо“.
За срещата Мета публикува кратък текст в социалните мрежи, в който съобщава, че са обсъждали влошаващата се политическа ситуация в страната и възможностите за излизане от нея.
„Проведохме открита и приятелска среща за влошаващата се политическа ситуация в страната и изхода от нея, за да може държавата да продължи напред“.
По-рано през деня Палмър се срещна с Лулзим Баша и Моника Круемади, с които имаше отделни срещи за повече от час, а снощи се срещна с премиера Еди Рама.
Според публикуваното в медиите Палмър си е тръгнал разочарован, защото не е успял да сближи позициите на властта и опозицията.
Въпреки призива опозицията да се върне в парламента и да вземе участие в местните избори през юни, Круемади заяви след срещата, че албанците трябва да решават проблемите си самостоятелно, а партията на Баша няма да се яви на избори, докато Еди Рама е на власт.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Матю Палмър пристига в Тирана в търсене на изход от политическата криза в страната

„Сител“ (Македония): Матю Палмър пристига в Тирана в търсене на изход от политическата криза в страната

8 Април 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Тирана. Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър пристига на двудневно посещение в Тирана, за да помогне за намирането на изход от политическата криза в Албания, предава македонският телевизионен канал „Сител“.
В първия ден от престоя си в Тирана Палмър ще се срещне с албанския премиер Еди Рама, а в рамките на втория – с президента Илир Мета и лидерите на опозиционната Демократическа партия и Социалистическото движение за интеграция.
Според анализаторите след посещението на Палмър се очаква дълбоката политическа криза в Албания да бъде тласната в друга посока. Припомня се за посещението на предходния заместник-помощник държавен секретар на САЩ Хойт Брайън Ий, който отговаря по европейските и азиатските въпроси, в Тирана преди две години. След него кризата в страната бе преодоляна.
Задачата на Палмър обаче е по-трудна, тъй като защото първият му опит чрез телефонен разговор не успя да убеди Лулзим Баша и Моника Круемеди да оттеглят решението си опозицията да се откаже от мандатите си в парламента.
Преди пристигането на Палмър, президентът на Албания отправи призив към правителството и опозицията да започнат диалог и да намерят решение, за да „възстановят конституционността, институционалността и демокрацията" в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Опсервер“: (Македония): Политическата криза в Албания плаши туристите, отменят се турове

„Опсервер“: (Македония): Политическата криза в Албания плаши туристите, отменят се турове

3 Април 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Тирана. Политическата криза и масовите протести на опозицията причиниха изоставянето на вече обявените турове главно от Германия, Великобритания и Израел, предават редица северномакедонски електронни издания като „А1 On”, „Опсервер“, „Вечер“, „24 инфо“ и др.
Цитиран от медията Бесник Вати, представител на Асоциацията на албанските туроператори, казва, че само през последните дни са отменени няколко големи групи с туристи, предвидени за края на март и началото на април.
„Поради политическото напрежение и протести, последствията в туризма вече започнаха да се усещат с отмяната на вече договорени обиколки, особено с израелци, германци и английски. Ако напрегнатата политическа ситуация в страната продължи, не бих искала да повярвам, но това е истината, очакваме много повече екскурзии да бъдат отменени“, казва Вати.
Медията пише, че той не крие загрижеността си, че ако подобна ситуация продължи, може да оказва неблагоприятно въздействие върху основния туристически сезон, въпреки че според него няма отмяна на резервациите за летния период.
Съобщава се, че според статистическия институт Албания миналата година е посетена от рекорден брой туристи, около шест милиона, или с 16% повече от предходната година. От друга страна, туризмът генерира над 1 милиард евро и 850 милиона евро брутен доход, което е най-високото историческо ниво, регистрирано досега.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Рама: Ако кажат ЕК и ЕС, изборният закон ще премине през парламента

„Макфакс“ (Македония): Рама: Ако кажат ЕК и ЕС, изборният закон ще премине през парламента

3 Април 2019 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Тирана. Ако Европейският съюз и Европейската комисия ни кажат, че изборният закон трябва да премине в парламента преди да бъде взето решение за започване на преговори за присъединяване, както е написано в текста, ще го изпратим на парламента и ще се придържаме към препоръките на ОССЕ, без да включваме други елементи, каза албанският премиер Еди Рама в парламента днес относно изборната реформа.
„Законът не е издълбан в камък. Ако има аргументи, разбиране и причини за неговото преразглеждане, ние сме отворени за това“, заяви Рама.
Междувременно, добави той, инициативата за деполитизиране на избирателните комисии не може да се приложи на местните избори, които ще се проведат на 20 юни, тъй като е необходима пълната им реконструкция.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Полиция и демонстранти се сблъскаха в Тирана

„Макфакс“ (Македония): Полиция и демонстранти се сблъскаха в Тирана

3 Април 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Тирана. Участниците в протеста в Тирана се сблъскаха с полицията, когато се опитаха да пробият полицейския кордон пред сградата на албанския парламент, съобщава македонската информационна агенция „Макфакс.
Полицията призова демонстрантите да се въздържат, да останат спокойни и да избягват насилие по време на протестите.
Протестите в Тирана се организират за осми път и участниците призоваха премиера Еди Рама да подаде оставка и да сформира преходно правителство за провеждане на честни и демократични избори.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Продължават протестите на опозицията в Албания, иска оставката на премиера Рама

„Алсат-М“ (Македония): Продължават протестите на опозицията в Албания, иска оставката на премиера Рама

3 Април 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Тирана. Въпреки отсъствието на Лулзим Баша, който е в Берлин, албанската опозиция проведе обявения протест. Това, което характеризира днешния протест, е, че освен с полицията, протестиращите се сблъскаха и помежду си, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М.
Опозицията обяви, че наближава деня, когато министър-председателят Еди Рама ще трябва да напусне поста си.
„Държавният департамент определи Албания като център за наркотици, пране на пари, център за разпространение на организираната престъпност в Европа и САЩ. Това е доклад, който е направен досега само за Нориега. Затова ще протестираме, докато не си тръгне. Бъдете сигурни, че денят, в който министър-председателят ще си тръгне е много близко“, заяви Еди Палока, заместник-председател на Демократическата партия.
Премиерът Еди Рама заяви, че решението за предсрочни избори ще бъде взето от неговата партия.
„Дали ще има или няма да има предсрочни избори, това не е нещо, което може да се направи с изнудване или заплаха. Това е воля на Социалистическата партия, която ще прецени дали трябва да има или не, а не протестите на опозицията“, каза Рама.
Той отхвърли възможността за включване на депутатите, които върнаха мандатите си в събранието.
Пред правителството беше изгорена черно-бяла картонена пирамида с името на министър-председателя Рама. Това сложи край на протеста.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Западноевропейските туристи се изплашиха от политическата криза в Албания

„Фактор“ (Македония): Западноевропейските туристи се изплашиха от политическата криза в Албания

2 Април 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Тирана. Западноевропейските туристи се изплашиха от политическата криза в Албания, предизвикана от протестите на опозицията, в резултат на което се стигнало до отмяна на множество резервации за края на март и началото на април, съобщава македонското електронно издание „Фактор“.
Според Асоциацията на албанските туроператори няколко големи групи с туристи, които са планирали почивки в страната, са решили да се откажат от тях.
Повечето от групите, отменили посещение в Албания, са туристи от Великобритания, Германия и Израел, потвърждава асоциацията, като споделя опасения, че ако напрегнатата политическа ситуация в страната продължи, ще се стигне до сериозни загуби за туризма.
Миналата година албанското крайбрежие бе посетено от рекорден брой туристи, около шест милиона, или с 16% повече от предходната година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Външни сили готвят „цветна революция“ в Сърбия

„Российская газета“: Външни сили готвят „цветна революция“ в Сърбия

29 Март 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Антиправителствените настроения в Сърбия се „внасят“ в страната отвън и са инструмент за натиск върху президента Александър Вучич в опит да бъде принуден да се откаже от властта и да признае Косово в рамките на съществуващите граници. Правителството в Белград обаче държи ситуацията под контрол – това е заключението на водещи балкански експерти, цитирани от руския вестник „Российская газета“.
Според политическия анализатор Олег Бондаренко в Сърбия се използват същите техники за активиране на протестния потенциал, каквито и в Украйна през 2013 г. Вашингтон не крие намесата си във вътрешните работи на суверенната държава. Това се доказва от консултациите с водещи опозиционни фигури в Държавния департамент на САЩ, както и от редовните срещи по линия на американското посолство в Белград.
Руската страна се интересува от стабилизиране на ситуацията в региона по геополитически и икономически причини. Преди всичко става въпрос за гарантиране на енергийните потоци през сръбската територия след завършването на газпопровода „Турски поток“, както и за запазването на милиарди долари инвестиции, включително модернизацията на републиканската железопътна мрежа.
Сърбия е важен въпрос в международен план, твърди Елена Пономарева, специалист по историята на Балканите. Според нея водещи политически играчи, включително САЩ, Европейския съюз, Германия, НАТО и Русия, проявяват интерес към страната. Освен това Белград все още не е посочил ясно предпочитанията си за ориентация на Изток или на Запад.
В същото време американците искат да разширят влиянието си в региона. В Косово те имат голяма военна база – „Бондстийл“, в района на която преминават важни газопроводи. Ако те бъдат прекъснати, това може да доведе до сериозни проблеми в енергийните доставки за Европа. В това отношение, особено важна е готовността на Сърбия да транспортира газ от „Турски поток“. Експертът не се съмнява, че неотдавнашните размирици в Белград, включително опитът да се завземе сградата на РТС, са инициирани отвън. „Външните куратори се погрижиха социално-икономическите изисквания да се превърнат в политически с разширяването на ултиматума за оставката на властите до 13 април“, привежда изданието думите на Пономарева.
„Всички опити на опозицията да свалят правителството са единствено нейно желание. Най-вероятно нищо няма да се промени сериозно в страната. Разбира се, провокациите не могат да бъдат изключени. Опозицията не е монолитна сила, обединена от общи интереси. В опозиционното движение няма харизматичен лидер. Външното влияние се увеличава, например, германският телевизионен канал RTL отразяваше размириците в Белград, а сръбската „дъщеря” на CNN се занимава с организационните въпроси“, обобщи Олег Бондаренко за редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония)“: Протестиращите в Албания са опитали да нахлуят в парламента

„МКД“ (Македония)“: Протестиращите в Албания са опитали да нахлуят в парламента

28 Март 2019 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Тирана. Привържениците на албанската опозиция се опитаха да нахлуят в парламента днес по време на протест за оставката на правителството и свикване на предсрочните избори, пише македонското електронно издание “МКД“
Демонстрантите, водени от Демократическата партия на десния център са хвърляли димни бомби и различни предмети срещу полицията в опит да пробият кордона, който защитава сградата на парламента.
По време на митинга лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша изпрати съобщение до премиера на страната.
„Еди Рама, призивавам те да размислиш, защото няма да си в този офис дълго време“
"Ние не се страхуваме и няма да се оттеглим. Нашата битка ще продължи до края. Не може да се отнасяте към хората като към овце - каза Баша.
Опозицията обвинява лявото правителство на премиера Еди Рама, че е корумпирано и свързано с организираната престъпност, твърдения които правителството отхвърля.
От средата на февруари поддръжниците на опозицията многократно се опитват да влязат в сградата на парламента или правителството, а полицията ги отблъсква със сълзотворен газ и водни оръдия.
Управляващата Социалистическа партия на Рама заяви, че протестите вредят на напредъка на Албания към членство в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция отново организира протест пред парламента

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция отново организира протест пред парламента

28 Март 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозицията в Албания организира нов протест пред парламента, докато депутатите заседават в него, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
От 16 февруари насам обединената албанска опозиция организира шест големи демонстрации пред сградите на правителството и парламента в Тирана. Исканията са за оставка на премиера Еди Рама, формиране на преходно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори.
Опозицията също така призова гражданите да се включат в масови протести на 13 април, които ще се проведат пред сградата на правителството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Сръбският вътрешен министър заяви,че правителството няма да изпълни нито едно искане на опозицията

„Плюс Инфо“ (Македония): Сръбският вътрешен министър заяви,че правителството няма да изпълни нито едно искане на опозицията

26 Март 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович каза днес, че правителството няма да отговори на исканията на опозицията и призовава гражданите да не уважават и да не следват онези, които призовават за насилие, цитира думите му македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Не знам какво очаква Бошко Обрадович, но знам, че (президентът на Сърбия Александър) Вучич и всеки от нас няма да се предаде на фашисти и магнати, каза Стефанович, добавяйки, че правителството няма да се договаря с такива хора.
Той каза, че юни е първият реалистичен срок за провеждане на евентуални извънредни парламентарни избори, но не изключва възможността те да се проведат през март следващата година.
„Трудно ми е да кажа кога ще се проведат изборите, защото това зависи не само от един или два фактора, а от много фактори, които си взаимодействат“ - каза Стефанович.
Марко Джурич, директор на Канцеларията за Косово и Метохия и висш функционер на управляващата Сръбска народна партия, заяви след вчерашната среща на ръководството на партията и президента Александър Вучич, че в Нови Сад ще бъде организиран митинг на 12 април като част от кампанията на сръбския президент "Бъдещето на Сърбия" след големия митинг в подкрепа на ръководството на страната на 19 февруари в Белград.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Лидерът на сръбската опозиция Джилас ходи на протести с лимузина за 100 хиляди евро

„Република“ (Македония): Лидерът на сръбската опозиция Джилас ходи на протести с лимузина за 100 хиляди евро

24 Март 2019 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Драган Джилас оглавява протестите в Сърбия срещу президента Александър Вучич. Той иска Вучич да напусне властта, но не иска да има избори, защото рейтингът на опозицията е много нисък, съобщава македонското електронно издание „Република“.
Джилас е един от най-богатите хора в Сърбия, чието богатство се оценява на около 100 милиона евро.
Преди няколко дни в Белград е забелязан как след протест влиза в лимузина БМВ, чиято цена е около 100 хиляди евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Протестът в Белград започна с минута мълчание в памет на жертвите на бомбардировките

„Макфакс“ (Македония): Протестът в Белград започна с минута мълчание в памет на жертвите на бомбардировките

24 Март 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Съботният протест започна със сръбския химн и минута мълчание за жертвите на бомбардировките на НАТО през 1999 година. В Сърбия днес се отбелязва 20-годишнината от военните действия срещу страната, започнали на 24 март 1999 година, съобщава агенция Танюг, цитирана от “Mакфакс“.
Пред Философския факултет в Белград говори актьорът Бранислав Лечич , който призова множеството за мирен протест и предупреди за избягване на възможни провокации.
От началото на протестното движение "1 от 5 милиона" най- напрегната бе обстановката миналия уикенд, когато част от протестиращите нахлуха в помещенията на Радио-телевизия Сърбия (РТС), като настояха да им бъде осигурено ефирно време. След намесата на полицията ситуацията беше овладяна, а виновните за нахлуването бяха арестувани, припомня Танюг.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:78 дни, 11 седмици, 2300 авиоудари. Какво преживя Югославия преди 20 години

ТАСС:78 дни, 11 седмици, 2300 авиоудари. Какво преживя Югославия преди 20 години

24 Март 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Военно-въздушната операция на НАТО против Югославия с циничното название „Милосърдният ангел“ започна на 24 март 1999 година в 19:45 местно време.

Текстът се представя без редакционна намеса от страна на ИА "Фокус"

За първи път в следвоенна Европа обекти на бомбени удари стана столицата на една от независимите държави в нея, започва коментара си за събитията от преди 20 години ръководителят на кореспондетския пункт в Белград на ТАСС Павел Бушуев:
"Помня тези дни отпреди 20 години, когато започнаха бомбардировките. И до сега не мога да забравя чувството, което ме обзе, когато гледах вечерните новини с кадри от нощните бомбардировки над Белград.Това беше страшното чувство на безсилие, смесено с ярост. Гледах, стисках съби и се стараех да не показвам сълзите си. Никой и не ги забелязваше, защото всички карй мен също така седяха вцепенено забили ръце в случайни предмети и изпиващи с погледите си екрана пред нас.
Така започна новата епоха за Русия, епоха, в която трябваше да се направи пероцзенка на представите ни за „дружба“ със Запада и да се търси нашето ново място в историята.
Бомбардирането на Югославия през 1999-та се превърна в глобален удар по световиня порядък, формиран след Втората световна война. Именно след агресията на НАТО против Югославия, без санкция от ООН, стана пределно ясно, че САЩ се стремят към световна хегемония, без да обръщат внимание на международното право и нормите на морала. След Югославия дойдоха Афганистан, Ирак, Либия, опитът да се свали режима в Сирия. Те потвърдиха това мнение.

Косово като предлог

Сърбите приемат совята страна като „малката Русия на Балканите“. Затова и ударите на Запада срещу Югославия, според тях, бяха репетиция за бъдещ удар срещу Русия. Най-подходящото място, където да се нанесе този удар, беше Косово. Първо, това е люлката на сръбската култура, вяра и национално самосъзнание. Второ, исторически нещата така са се сложили, че там са се преплели интересите на сърбите и на втория най-многоброен балкански народ – албанците. Именно косовският многовековен въпрос стана повод да се унищожи Югославия.
През целия 20 век на територията на Косово и Метохия вървеше заместване на сръбския етнос с албанци, макар че те присъстваха там и по-рано, без да са мнозинство. Според изследователите, най-активен приток на албанци в Косово има между двете световни войни. През Първата световна война сърбите изгубват една трета от своето население (около милион), същите загуби страната преживява и през Втората севтовна война, когато сърбите практически откриват дългоочаквания Втори фронт под формата на мощно партизанско движение. По време на войната албанците активно сътрудничат с фашистка Италия, унищожават или прогонват от района голяма част от сръбското население.
След войната първият президент на Югославия Йосип Брос Тито, хърват по националност, започва политика на отслабване на сърбите като най-многочислен народ. И един от методите е албанската противотежест. Само в първите следвоенни години в Косово се заселват около 400 000 албанци. За да се отслаби влиянието на Белград над Прищина на Косово се предоставя статут на автономен сръбски район. В Косово и Метохия масово нахлуват албанци-мюсюлмани. От времената на турското робство значителна част от албанците изповядва исляма. Скоро като част от естествения приръст те заемат значителен дял от населението на Албания и започват да се разселват в съседните държави.
През 1960-те Косово и Метохия са заляти от вълни на насилия както против сърбите, така и против хриситяните като цяло. Изкупуване на имотите и тактиката на дребния терор принуждава сърбите да напускат родните си места. Скоро албанците представляват 80% от населението на този район (1981 г.), а после и 90% (1990 г.). Опитите на югославските власти през 1990-те да въведат порядък срещат въоръжената съпротива на албанските екстремисти. Когато полицията спира да се справя с разгръщането на мрежа от етрористични организации, в Косово и Метохия навлиза армията.
В този момент Западът започва да говори за „спасение на албанците от сръбското унищожение ". Започват преговори за Косовския въпрос в Рамбуйе (Франция). От сърбите се иска да сподпишат "мирен план". Една от клаузите му е разполагане на чужди войски в Косово, т.е. фактически военна окупация на района. Белград отказва да го подпише.
Единственото решение се оказва военна операция. Търси се само повод за нея. Предлог за агресията, в която под предводителството на САЩ участват още 18 държави, членки на НАТО, става фалшифициран с помощта на западните специални служби „инцидент“ в косовското село Рачак, където са открити масови жертви - разстреляни от сръбските войски представители на мирното албанско население. По-късно се доказва, че голяма част от загиналите са преоблечени в цивилни дрехи бойци от Армията за освобождение на Косово. И въпреки това "инцидентът в Рачак" вече еобявен за геноцид, на който трябва незабавно да се реагира.

Бомбардировките

Първите удари по Югославия започват вечерта на 24 март. Те продължават до 4 часа на утрото на 25 март. Главни цели на нотавските бомбардироващи и крилати ракети, които излитаха от кораби в Средиземно море, станаха обекти на ВВС и на ПВО, както и военно-промишлени предпирятия в районите на Блеград, Прищина, Подгорица, Батайница, Ужиц, Куршумлия, Нови-Сад, Панчево, Крагуевац. После на НАТО се наложи методически да унищожава и инфраструктурни обекти — мостове, заводи, транспортни възли, електростанции.
78 дни продължиха непрекъснатите бомбени удари. 11 седмици продължи операцията на натовските ВВС. По данни от сръбски източници, нанесени са 2300 авиаудара по 995 обекта. В нея са участвали 1 150 бойни самолета. На земята са паднали 420 000 беоприпаса с общо тегло 22 000 тона, в т. ч. 20 000 тежки авиобомби, 1 300 крилати ракети, 37 000 касетъчни бомби, снаряди с обеднен уран.
Жертви на операцията са приблизително два милиона мирни граждани и 1000 военнослужещи, 5 000 са ранените, без вест пропадат над 1 000 души. На практика изцяло е унищожена военно-промишлената инфраструктура на Сърбия, разуршени са повече от 1 500 населени места, 60 моста, 30 на сто от всички училища в страната, около 100 паметника. Материалните щети от бомбардировките се оценяват между 30 млрд и 100 млрд. щатски долара.

Спомени на очевидците

През последните две години ТАСС събираше свидетелства на очевидци, перживяли бомбардировките от най-различни слоеве на обществото — политици, лекари, учители, военни, журналисти и учени. Възможно е тези спомени в скоро време да видят бял свят.

Александър Вучич, президент на Сърбия: "Символ на бомбардировките, от които всички бяхме шокирани, стана фактът, че те [натовците] говореха за съпътстващи загуби. Загинаха много деца, повече от 90, нов сички помним малката Саня от Варварин, която беше най-добре по математика, малката Милица Ракич, двугодишно детенце от Батайница, което загина под бомбите. Невинни деца. И те станаха символи на това старшноп рестъпление, извършено срещу Сърбия и нашия народ ".

Амфилохий, митрополит Черногорский и Приморский: "През 1999 г. бях в Косово, през цялото време бях в Печската патриархия. Помня как погребвах убитите натовци и косовските боевици. Дълбоко в паметта ми има един спомен. Това се случи на 12 юни, когато беше пирето някакво решение Сърбия да изтегли войската си от Косово. Отидох в Прищина, спомням си хората, които бягаха от селата на каруци, на коне (след армията –б. ТАСС), сираците, войниците. Тогава видях белия кон, който бягаше пред нас. Когато се връщах, пак го видях – беше мъртъв. ".

Войслав Шешел, лидер на Радикалната партия: "Криех деца в Белград, докато си мислех, че домът ми в Батайница е разрушен. Заведох децата си при родителите на жена ми в Мириево. Малкият ми син тогава нямаше и годинка. Когато започнаха бомбардировките през първата нощ майка му го смъкна в мазето и го държа там въпреки студа. Дори и на такава възраст той толкова беше щокиран, че в следващите години щом чуеше звук от самолет, бягаше и се криеше".
По време на бомбардировките в Белград работят руски журналисти от ТАСС: Тамара Замятина и Николай Калинцев.

Тамара Замятина, наградена с Орден за мъжество, подробно описва събиитята в кинагата си "Не стреляйте: аз съм журналист!" (2000). Нейният съпруг, Николай Калинцев, разказва: "В първия ден отидохме на местопроизшествието, когато се връщахме мостът вече го нямаше, гореше сградата на Министерството на вътрешните работи. Един път едва не попаднахме под бомбите, спаси ни само фактът, че докато пътувахме, натовците бомбардираха един водопровод и ние останахме да поприказваме с хората, които бяха останали без вода. Натовските самолети летяха на голяма височина, където не ги достигаха нито МиГ-29, на въоръжение в югославската армия, нито ПВО. А сърбите се заканваха, като размахваха юмруци срещу небето: "Само се спуснете и ние ще ви покажем! " Все пак успяха да свалят един самолет-„невидимка“, а ние бяхме първите, които писаха за това. Тамара Замятина описва всички наши тасовски премеждия и съобщения за войната ".

Въздействието на обеднения уран

На първо място то е свързано със снарядите с обеднен уран. На второ, при бомбардиране на нефтопреработвателни и нефтохимически заводи се получава заразяване на водната система на страната с токсични вещества. Изчислено е, че върху територията на Сърбия за трите месеца агресия са изсипани 15 тона обеднен уран. Това е довело до епидемия от рак сред населеинето. Сърбия зае първо място по брой на онкологичните заболявания в Европа. През първите десет години от рак са се разболели 30 000 души, от тях са починали между 10 и 18 хиляди. Световно известният сръбски акад. Любиша Ракич изчислил, че като обем този уран стига да се произведат 170 атомни бомби като тази, която САЩ пусна над Хирошима на 6 август 1945 година. Най-често срещаните последици за човешкия организъм се свързат със заболявания на щитовидната жлеза, злокачествени образувания, синдром от войната в Персийския залив, Балкански синдром, както и мутации на плода при бременност.
Освен това изследвани са и последиците на обеднения уран за глобалното замърсяване на въздуха и почвата.

Равносметки от агресията

Краят на агресията на НАТО в Югославия идва с Кумановското военно-техническо съглашение от 9 юни 1999 г. Според него сръбската войска и полиция в Косово иМетохия се заменят с международни миротворци. Бомбардирането спира по обед на 10 юни. В същия ден СС на ООН приема Резолюция 1244 за статута и мирното урегулиране на Косово. На нейна основа в южната сръбска провинция пристигат 37 200 военни от международните сили за Косово (KFOR), под командването на НАТО. Те са от 36 държави от целия свят.
Девет години по-късно, процесът на разпад на Югославия, който започна с бомбардировките на НАТО, приключва с едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово на 17 февруари 2008 г. През 2010-та Международният съд на ООН призна за легитимно решението на косовския парламент за обявяване на независимостта. Така, Косово и Метохия — люлката на сръбската история култура и православна вяра, под ръководството и с подкрепата на западното съ-общество, окончателно са откраднати от придошлите „косовари“ – косовски албанци, преселили се на исконната сръбска земя. Днес Република Косово, според Белград, е призната от 100 страни, а Прищина твърди, че те са 117. Не са я признали повече от 60 държави, като сред тях са Русия, Израел, Китай и пет държави от ЕС.

Бомбата, която все още не е избухнала

Днешна Сръбия се охитва да формулира своето отоншение към събитията отпреди 20 години въз основа на максимата, обявена от президента на страната Александър Вучич: "Простихме, но не забравихме ". До колко успешен може да е подобен подход към миналото, ще покаже историята. Засега настроението на хората сочи друго. Преди година бе проведено широко допитване за отношеинето им към събитията от 1999-та. Данните сочат, че две трети ог гражданите на Сърбия (62%) не сап ростили на НАТО за бомбардировките и не приемат извинения, в същото време около една трета от анкетираните, предимно младежи, са склонни да забравят за миналото. Абсолютно мнозинство сред гражданите на тази страна (84%) обаче се обявява категорично против присъединяване на Сърбия към НАТО.
Следите от бомбардировките са не само в душите и по телата на сърбите. Те се откриват по цялата територия на страната, където авиацията на НАТО почти цялата известна някога икономика. Животът продължава, а вместо унищожените мостове се градят нови – в Нови Сад преди година тържествено беше открит новият Жежелев мост, вместо унищожената от бомбите Белградска телевизионна кула бе построена нова, два пъти по-голяма. В Блеград обаче има едно място, което и до днес не смеят да възстановят. Точно срещу правителството се намира полуразрушеното здание на Генералиня щаб на Югославия, което бе бомбардирано на 30 април 1999. Говори се, че там и до днес има една бомба, която все още не е избухнала, която не може безопасно да се извлече от основите на сграда, разположена в гъстонаселения столичен център.
Тази именно неизбухнала бомба е символ както на отношенията на НАТО към сегашна Сърбия, така и на сръбсикя народ към военния блок. Очевидно, 20 години след бомбардировките главната цел на Запада – на теритоирята на Сърбия да се създаде независимо Косово, все още не достигната до край. Въпреки 20-годишните усилия за натиск въпросът за Косово все още не е разершен. Белград не признава независимостта на совя автономен район въпреки ожесточения натиск, който упражнява Западът и „моркова“ , който му предлага под формата на възомжност страната да влезе в ЕС.
Развръзката на този трагичен възел на историята предстои. Надявам се, че накрая той ще се развърже, но така че децата в Русия и Сърбия да не изпитват ярост и безсилие, докато гледат новините по телевизията."

Превод: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): Протестът „Един от пет милиона“ в Белград

РТС (Сърбия): Протестът „Един от пет милиона“ в Белград

23 Март 2019 | 23:58 | Агенция "Фокус"
Белград. За 16-ти пореден път в сръбската столица се събраха участници в протеста „Един от пет милиона“. Протестното шествие започна около 18 часа в събота, информира на електронната си страница сръбската РТС.
На митинга пред Философския факултет протестиращите отново настояваха за оставката на президента Александър Вучич, министър-председателя Ана Брнабич и председателя на парламента Мая Гойкович. Отправени бяха искания за оставката на ръководството на държавната Радио и Телевизия – Сърбия, както и провеждане на честни и избори в рамките на шест до девет месеца. Участниците се заканиха, че ако те не бъдат изпълнени, на 13 април цяла Сърбия ще се събере в Белград.Участниците бяха поздравени от актьора Бранислав Лечич и генерала от запаса Срето Малинович, който благодари за поканата да е сред участниците в протеста, които се изправят срещу несправедливостта и унижението. Припомняйки, че в неделя се навършват 20 години от агресията на НАТО срещу Сърбия, той ги призова да продължат борбата. Малинович специално акцентира, че „някои рани не могат да се лекуват“.

Под звуците на химна на Сърбия „Боже справедливи“ и с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите от бомбардировките през 1999 година над Белград.

Протестното шествие продължи по улиците „Македонска“ и „Светогорска“ към сградата на Радио и Телевизия-Сърбия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ТАНЮГ: Спектакъл по време на протеста

ТАНЮГ: Спектакъл по време на протеста

23 Март 2019 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Тази събота протестите в Белград преминаха без инциденти за разлика от миналата, когато демонстриращи белградчани нахлуха в сградата на Сръбското радио и телевизия, информира ТАНЮГ.
В пространството пред входа на Радио и телевизия – Сърбия протестиращите от гражданското движение „1 от 5 милиона“ организираха в съботната вечер спектакъл под заглавието „Дневникът на една свободна Сърбия“.
В предната част на протестиращите градивните RTS "1 от 5 милиона", организираха спектакъл "Дневникът на една свободна Сърбия", и за разлика от миналата събота, когато демонстранти насилствено влязоха в сградата на обществената услуга, всичко мина без инциденти. В него се включиха както студенти, които участваха в нахлуването в сградата миналата седмица, така и активисти на движението.
Протестът, както и спектакълът се организират в деня, когато Сърбия си припомня 20 годишнината от бомбардировките на НАТО, когато пострадаха редица граждански обекти и китайското посолство в Белград.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Еди Рама е готов да свика предсрочни избори, ако опозицията спечели местните

„24 Инфо“ (Македония): Еди Рама е готов да свика предсрочни избори, ако опозицията спечели местните

23 Март 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер и лидер на управляващата Социалистическа партия Еди Рама предизвика днес опозицията, заявявайки, че е готов да отиде на предсрочни избори през есента, ако опозицията спечели дори една община повече от управляващите, пише македонското електронно издание “24 инфо“.
"Ако спечелите една община повече от нас на предстоящите местни избори през юни, ние сме готови да отидем на предсрочни избори през есента. Но помнете, че има само един начин - хората решават кой е спечелил и кой е загубил битката. Изборите на 30 юни ще решат какви хора искаме", каза Рама от площада "Майка Тереза".
На площада се провежда митинг, където Рама популяризира Ерион Велиай като кандидат за кмет на Тирана за втори мандат.
„Предложихме сътрудничество в изборната реформа. Изтърпяхме калта, яйцата, мастилото и боята, който хвърляте по лицата ни заради отчаянието ви, но всичко беше безполезно. Вместо да ни предизвиквате с идеи, вие сте решили да ни замеряте с камъни ... Казвам ви, че нямаме мандат да напуснем, а само договор с гражданите на тази страна да останем на мястото си“, каза Рама.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Проведоха се протести в множество сръбски градове срещу Александър Вучич

„Локално“ (Македония): Проведоха се протести в множество сръбски градове срещу Александър Вучич

23 Март 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Хиляди сръбски граждани се събраха в петък вечерта на протести под мотото "Един от пет милиона" в множество градове в Сърбия, включително в Нови Сад, Ниш, Валево, Чачак, Лесковац, Крушевац, Бор, Ужице, Горни Милановац, Враня и Панчево, информира македонското електронно издание "Локално"
Обръщайки се към протеста в Нови Сад, известният журналист Срджан Шкоро призова сръбския президент Александър Вучич да подаде оставка.
„Днес с помощта на тези, които ни бомбандираха, той ограбва тази страна. Обработваемата земя се продава на араби и престъпници. Не може повече така!, каза Шкоро.
На протеста в Крушевац студентският представител Нина Вуйчич отново осъди решението "да изпрати полиция срещу хора, ученици и студенти, които се борят за свобода на словото и държава без цензура, вместо срещу престъпниците, които се разхождат свободно по улиците ".
За тази вечер в Белград е насрочен нов протест под мотото "Един от пет милиона", който се очаква в напрегната атмосфера, след нахлуването на част от демонстрантите в сградата на РТС миналата събота и блокадата на Президентството в неделя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мило Джуканович: Протестите в Сърбия, Черна гора и Албания имат обща нишка

Мило Джуканович: Протестите в Сърбия, Черна гора и Албания имат обща нишка

22 Март 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Протестите в Сърбия, Албания и Черна гора имат някои общи неща помежду си, заяви черногорският президент Мило Джуканович, цитиран от скопското електронно издание „МКД“.
Както каза той пред „Дойче веле“, тази нишка е явната нервност и желанието да се стигне до промяна на властта по различен начин от този, който е предвиден в конституцията и законите.
На въпрос, какво мисли за обвиненията, които идват от Сърбия във връзка с тамошните протести и за думите на президента Александър Вучич и други висши функционери, които многократно се позовават на т.нар. „македонски сценарий“ и твърдят, че Македония подкрепя опозицията и се бърка във вътрешните работи на Белград, Джуканович каза, че не е негова работа да взима отношение по този въпрос.
„Не се плашим от тази тема, но не съм напълно наясно дали има други интереси в организирането на протести в Белград ... Всички протести в региона - както в Сърбия, Албания, така и в Черна гора - имат някаква обща тема. Тази нишка е явната нервност и желанието да се стигне до промяна на властта по различен начин от предвидения в конституцията и закона. Конституцията и законът постановяват, че правителството трябва да бъде избрано на изборите и да бъде израз на свободната воля на гражданите“, каза Джуканович.
Поради това черногорският президент смята, че исканията за промяна на властта извън институциите и това, което е предвидено от правната система, не носят нищо добро и са безотговорни предложения, които разрушават институциите.
„А когато съсипете институциите, унищожавате самата държава. А страните и институциите на Балканите са крехки творения. Казвам, че работим по тях през последните няколко десетилетия“, обясни Джуканович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Завърши поредният протест на албанската опозиция

„Вечер“ (Македония): Завърши поредният протест на албанската опозиция

21 Март 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Тирана. В Тирана завърши шестият антиправителствен протест, организиран от албанската опозиция, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
От редакцията поясняват, че демонстрацията е приключила с обръщение на подпредседателя на Демократическата партия Еди Палока пред партийния щаб и със скандиране „Рама, отивай си“.
Лидерът на ДП Лулзим Баша е в Брюксел за среща на Европейската народна партия (ЕНП) и поради тази причина партията бе представена от Палока, подчертава изданието.
„Искам да ви поздравя и да ви честитя за днешната битка за постигане на сигурна победа. Поздравявам ви също от името на Баша, който провежда серия от срещи в Брюксел, които са успешни и са част от победата, която той не очаква. Започнахме битка, която ще стигне до победа. Колкото по-скоро разберат това, толкова по-добре за тях“, привежда вестникът думите на Палока. Той допълни, че „пътят към разрушаване на правителството няма да спре тук".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Протестите в Албания: Отново се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти

„Фактор“ (Македония): Протестите в Албания: Отново се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти

21 Март 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Тирана. На шестия антиправителствен протест в албанската столица Тирана отново се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
Съгласно разпространената информация, протестиращите са се опитали да пробият полицейския кордон пред сградата на парламента, хвърляйки бутилки и други предмети срещу представителите на органите на реда, но без успех.
Медията подчертава, че председателят на Демократическата партия Лулзим Баша не е бил начело на протестите на опозицията, така че бившият министър-председател Сали Бериша беше посрещнат с овации от демонстрантите.
Това е шестият антиправителствен протест, който се провежда по същото време, в което в парламента има насрочено заседание. Пред сградата на законодателния орган в Тирана се поставят метални огради, за да се предотврати всеки опит на протестиращите да влязат в парламента.
Опозицията иска оставката на премиера Еди Рама, създаването на преходно правителство, което да проведе честни и демократични избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Македонска школа за управление: Лидерът на опозицията в Албания е заподозрян в пране на пари

„Вечер“ (Македония): Македонска школа за управление: Лидерът на опозицията в Албания е заподозрян в пране на пари

20 Март 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Тирана. Прокуратурата в Тирана призова лидера на основната опозиционна партия в страната - Демократическа партия (ДП) , Лулзим Баша и бившия генерален секретар на партията Арбен Ристани във връзка с лобистки споразумения в САЩ по време на последните парламентарни избори в Албания, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“ в статия, озаглавена „Македонска школа за управление: Лидерът на опозицията в Албания е заподозрян в пране на пари“.
Баша и Ристани трябва да се явят в Прокуратурата в четвъртък, за да се запознаят с писмото, получено от САЩ по въпроса.
Албанската прокуратура започна разследване след публикация в американско издание за средствата, които ДП е платила за лобиране в САЩ преди парламентарните избори в страната през 2017 година.
Според източници в Прокуратурата, става въпрос за четири подозрителни договора, за които са платени около 700 000 долара. Сумата е предоставена от компанията Bionet Trade LP, собственост на двама руски граждани. Смята се, че парите са изпратени по сметката на компанията „Музин", която е организирала срещи на Баша с представители на администрацията във Вашингтон и висши американски служители. От „Музин“ потвърдиха получаването на плащанията в общ размер от 675 хил. долара.
От своя страна ДП отрича, че става въпрос за пране на пари. Дори самият Баша през ноември 2017 г. сам е поискал от Прокуратурата да разследва случая, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“: Сръбски съд освободи лицата нахлули в сградата на РТС с моторен трион

„МКД“: Сръбски съд освободи лицата нахлули в сградата на РТС с моторен трион

20 Март 2019 | 04:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Белградският съд освободи двама протестиращи, които бяха арестувани след нахлуването в сградата на Радио Телевизия Сърбия и бяха обвинени в насилствено поведение, защото са влезли с моторен трион в сградата, информира македонското електронно издание “МКД“.
След изслушването на заподозрените съдът постанови, че отхвърля искането на обвинението за задържане. Прокуратурата може да обжалва решението в тридневен срок .
Двамата рапъри, Миня Пернат и Милиан Чичич, са известни на обществеността с улични спектакли и сатирични песни срещу властта, пише изданието.
Шест души са осъдени на 30 дни затвор, едно лице е глобено, а двама ще бъдат съдени по редовна процедура.
Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия поискаха окончателното освобождаване на всички арестувани и обявиха организирането на мирни протести и бдения пред кабинета на президента Александър Вучич, отбелязвайки, че това е мястото, от което "според конституцията и закона" могат да бъдат освободени, като се споменават правомощията на сръбския президент за помилване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венецианската комисия: Нефункционирането на Конституционния съд в Албания е от полза за управляващите

Венецианската комисия: Нефункционирането на Конституционния съд в Албания е от полза за управляващите

19 Март 2019 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Венеция. Председателят на Венецианската комисия Джани Букикио заяви, че албанското правителство се е възползвало от вакуума заради нефункционирането на Конституционния съд в Албания, цитира думите му македонското електронно издание A1 On.
„Конституционните съдилища трябва да бъдат независими, за да защитят върховенството на закона. Политиците са склонни да атакуват тези съдилища, когато не харесват процеса. В момента Албания няма функциониращ Конституционен съд. Това доведе до ситуация, при която неконституционните закони, от които правителството се облагодетелства, са приети без възможност за обжалване, в ущърб на страната и върховенството на закона, каза Букикио.
Той вярва, че върховенството на закона трябва да бъде "ключов елемент" за решение дали дадена страна да бъде приета в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Божко Обрадович излезе начело на протестите в Белград

„Вечерне новости“ (Сърбия): Божко Обрадович излезе начело на протестите в Белград

19 Март 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Главната роля в нахлуването на група демонстранти в сградата на сръбската държавна телевизия РТС, както и на протестите пред президентството в неделя, изигра лидерът на партия „Двери“ Божко Обрадович, заради което в обществеността се говори, че по този начин той се е наложил като лидер на демонстрациите срещу Вучич, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Лидерите на опозиционният блок „Съюз за Сърбия“ (СзС), въпреки че от месеци участват в протестите „Един от пет милиона“, не бяха на преден план до миналия уикенд. Твърдеше се, че това е граждански протест. Въпреки това през почивните дни те поеха диригентската палка, а ключовата роля изигра Обрадович.
Боян Клачар, изпълнителен директор на неправителствената организация CeSID, казва, че независимо от това кой е формалният организатор, вижда ключовата роля на СзС от самото начало.
„Това, което се промени в събота е, че лидерите на СзС станаха по-видими от преди. Обрадович се показа като най-силният и компетентен да поеме инициативата. Въпросът е, дали това се е случило по негова инициатива, или в СзС са преценили, че той, като десничар, е по-подходящ да застане начело в този момент. Дилемата не е защо Обрадович излезе на първи план, а защо тези, които се обявяват за друг вид протест, се оттеглиха и оставиха празно пространство“, заяви експертът.
Лидерът на „Сръбската Демократическа партия“ (СДП) Зоран Лутовац смята, че Обрадович се е превърнал в главен организатор на протестите. Той заяви пред телевизия N1:
„Ако Обрадович е бил първият, който е влязъл там, нормално е той да ги призове да се оттеглят. Той може да контролира най-недоволните и склонни към екстремизъм и може да влияе най-много на тях, но решенията около това кой каква роля ще има се взимат в Съюза“.
Един от лидерите на СзС Драган Джилас каза един ден след нахлуването в РТС, че то не е планирано или съгласувано на ниво „Съюз за Сърбия“. По неговите думи, мнозинството от протестиращите са били на улица Таковска и изобщо не са разбрали какво се случва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): ЕК подкрепи протестите в Белград, които кулминираха с нахлуването в държавната телевизия

„Република“ (Македония): ЕК подкрепи протестите в Белград, които кулминираха с нахлуването в държавната телевизия

19 Март 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич подкрепя протестите в Сърбия, които кулминираха в събота вечерта с нахлуване на демонстрантите, начело с лидерите на опозицията, в сградата на държавната телевизия, съобщи „Пресинг ТВ“, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
На въпрос на журналист, защо Европейският съюз не е осъдил нападението, в хода на което имаше инциденти, а веднага осъди групата в Македония, която на 27 април влезе в македонския парламент, Кочиянчич отговори:
„Докато правото на гражданите да участват в мирни демонстрации е и остава основна характеристика и основната ценност на демокрацията и трябва да бъде зачитано, протестите трябва да останат спокойни и в рамките на закона, какъвто беше случаят преди уикенда.Мирно и сдържано е от ключово значение. Парламентът е място, където трябва да се осигури пространство за дебати и дискусии с цел да се намерят общи решения и да се отговори на проблемите на обществото. Също така е от ключово значение структурният диалог с гражданското общество“, заяви говорителят на пред „Пресинг ТВ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Оставка на психопата Вучич и свободни избори след 6 до 9 месеца

Вук Йеремич: Оставка на психопата Вучич и свободни избори след 6 до 9 месеца

19 Март 2019 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Всички искания на сръбската опозиция вече са обединени в едно – оставката на президента Александър Вучич и провеждането на честни и демократични избори. Това заяви бившият външен министър и лидер на „Сръбската народна партия“ Вук Йеремич. Според него, това може да се направи чрез гарантиране на съществуването на свободни медии. Ако искането не бъде прието, протестите може да се радикализират и да се стигне до гражданско неподчинение преди 13 април, което би означавало блокиране на университетите, институциите и важните пътни възели в страната, предава скопското електронно издание „Локално“.
Йеремич заяви още, че на този етап „няма условия за комуникация с Вучич, тъй като обратното би означавало голямо предателство на гражданския протест и опозицията“.
Лидерът на СНП смята, че „протестите разтърсиха Вучич, който вече има видими прояви на психическа нестабилност и губи контрол“ над ситуацията.
Вук Йеремич повтори, че „западните страни не искат да видят падането на Вучич от власт, докато той не изпълни обещаното – договор с Прищина и приемане на Косово в ООН, а чрез предложеното от него разграничаване, Сърбия да се откаже окончателно от Косво“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

18 Март 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Разузнавателната служба в периода 2002-2012 година, по повод последните напрегнати дни в Сърбия, белязани с протести срещу президента Александър Вучич. Според генерала се наблюдава опит за дестабилизация на страната с крайна цел изтеглянето й от орбитата на Русия. „Трудно би могло да се случи при сега действащата сръбска политическа класа и елит, който е сериозно ангажиран за каузата Косово, и който трудно може да преглътне голямата хапка, към която и ЕС, и НАТО, в лицето на САЩ, насочват Сърбия, а именно – да признае независимостта на Косово. Това би било стратегическо поражение за сръбският политически елит в лицето на управляваща класа и партии в Сърбия. То би довело до тяхната политическа смърт“, обясни генералът. Ген. Кирчо Киров каза още, че очаква от сръбския държавен глава Вучич да вземе решение за предсрочни парламентарни избори. Много е вероятно да ги спечели, каза още генералът, но уточни, че изборите не са с предизвестен край. Според него в случай на загуба на парламентарните избори ще се засили натискът върху Александър Вучич за отиване и на предсрочни президентски избори. Тогава резултатът няма да бъде известен, защото не е изключено да се създадат условия за промяна на политическата обстановка в страната, обобщи генералът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Заплашена ли е Сърбия от „цветна революция“

„Взгляд“: Заплашена ли е Сърбия от „цветна революция“

18 Март 2019 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Противопоставянето между сръбската опозиция и полицията стигна до щурм на централата на държавната телевизия, сбивания и пробиви на огражденията. Могат ли безредиците в Белград да прераснат в „майдан“, кой стои зад протестиращите и може ли хипотетична революция в Сърбия да навреди на отношенията й с Русия, пише руският вестник „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
Протестите в Сърбия започнаха още през декември, но светът им обърна внимание (по-точно, спомни си за тях) през последния уикенд, когато се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията и жандармерията. Веднага прозвуча познатата дума „майдан“ и полузабравеното словосъчетание „цветна революция“. Заедно с това част от демонстрантите излязоха на улицата в жълти жилетки, напомняйки за по-скорошните събития в Париж.
Някои епизоди напомнят събитията от октомври 1993 година в Москва. В събота вечерта десетки протестиращи, начело с лидери на опозицията, нахлуха в сградата на сръбската държавна телевизия РТС и завзеха два входа към зданието. За щастие, сценарият от щурма на телевизионния център „Останкино“ със стрелба и кръв не се повтори. Протестиращите хвърляха яйца по фасадата на сградата, а полицията и специалните части блокираха нахлулите във фоайето и без да употребяват сила ги изтласкаха от там.
Случващото се засега не прилича на уличните сблъсъци в Париж, на което обърна внимание и президентът Вучич: „При нас няма кадри на хора с разбити глави, каквито се виждат във Франция. Но ако някой от тях извърши насилие, ние ще реагираме веднага. Ето как се държи една сериозна държава“.
В неделя се случи по-сериозен инцидент. Участниците в безредиците се опитаха с помощта на камион да пробият полицейския кордон около резиденцията на президента Вучич. При това опозиционерите обсадиха двореца на държавния глава. Част от демонстрантите тръгна към полицейския участък, където се намират петима от задържаните за участие в нападението срещу сградата на РТС. Прозвуча и традиционното в такива случаи „полицията с народа!“ – организаторите на протестната акция заявиха, че полицейският профсъюз уж е подкрепил демонстрантите.
В същото време властите демонстрират самочувствие и декларираха, че контролират ситуацията. Вучич каза, че не се страхува от предсрочни избори, в които опозицията ще спечели преко сили 17%. „Подгответе избирателните списъци сами, пишете каквото искате в тях ... Пишете, печатайте, пишете, правете каквото искате - ще загубите изборите!“ – заяви уверено сръбският президент в интервю за телевизионния канал „Россия 24“.
Това, което се случва в сръбската столица, е приблизително ясно, но основната, крайната цел на противниците на Вучич не е съвсем ясна. Както съобщи ТАСС от мястото на събитието, лозунгите на протестиращите непрекъснато се променят: или искат оставката на правителството и президента, след това призовават държавния глава да излезе и да се изкаже пред хората.
Самият Вучич в изявлението си нарече един от лидерите на протеста, председателят на партия „Двери“, „фашистът“ Божко Обрадович, а другите двама - бившият кмет на Белград Драган Джилас и бившият външен министър Вук Йеремич – „олигарси“. При цялата яркост на метафората това не дава яснота на случващото се, както и лозунгът „Вучич е крадец!“, с които излизат опозиционерите.
Протестите в Сърбия продължават от края на миналата година и през този период се случи визитата на руския президент Владимир Путин в Белград.
Повод за протестите стана бруталния побой над лидера на опозиционната партия „Левица“ Борко Стефанович в град Крушевац. Нападението се случи в навечерието на конференция на опозиционния блок „Съюз за Сърбия“ (в момента именно тази коалиция разпалва протестите) и след като Стефанович разкритикува публично и рязко президента Вучич.
Човекът, заради когото официално започна тази конфронтация, Борислав (Борко) Стефанович е колоритна фигура. В началото на 90-те свири на бас-китара в пънк групата „Поколение без бъдеще“. Влиза в политиката след свалянето на Слободан Милишевич и неговата Социалистическа партия. Наистина, той влиза в парламента от прозападната Демократическа партия и даже оглавява нейната фракция. От друга страна, като държавен чиновник, той курира сделката с „Газпромнефт“ за купуване на компанията „Нефтена индустрия Сърбия“ и отговаря за визитата на Дмитрий Медведев в Белград. Така че е трудно да се намери „ръката на Държавния департамент“ в тези събития.
Експертите-балканисти са съгласни, че системните и уличните опозиционери, обединени в „Съюза за Сърбия“, са разноцветно обединение. Така например, Божко Обрадович, участвал в нахлуването в сградата на РТС е лидер на движението „Двери“, което се позиционира като консервативно, антиглобалистко и евроскептично. „Сред протестиращите има хора с леви възгледи – привърженици на социалната справедливост, както и бивши активсти на Радикалната партия на Воислав Шешел, и млади хора, които споделят лозунги, близки до тези, които издигаше тази партия“, заяви пред вестник „Взгляд“ старши научен сътрудник и научен секретар на Центъра за изучаване на съвременните балкански кризи към Института за славистика на РАН Ирина Руднева.
Изданието отбелязва, че президентът Вучич оглавява партията на бившите съратници на Шешел, великосръбският националист, съден от Хагския трибунал. Управляващата Прогресивна партия (СПП) е създадена от част от „умерените радикали“ от Томислав Николич, който впоследствие става президент (2012-2017). В момента тези десни популисти и сръбски патриоти са обвинявани от техните опоненти в национално предателство – в опит да се договорят с косовските албанци. В опозицията са уверени, че държавният глава е одобрил план за размяна на територии. Твърди се, че Прищина е готова да се откаже от северната част на Косово с нейните сръбски анклави (сръбската част на Косовска Митровица и др.), а „режимът на Вучич“ е готов да даде на косоварите населената с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия. Главното предателство обаче е в това, че той е готов да признае независимостта на Република Косово.
От една страна, поддръжниците на опозицията казват, че човек, чиито съветници са сина на Джордж Сорос Александър и съучастникът в нападението срещу Югославия Тони Блеър, не може да бъде сръбски патриот. От друга страна, привържениците на Вучич казват, че няма никакви доказателства за „предателство“, но за сметка на това в редиците на опозицията е пълно с хора, които имат финансови връзки с политици от Европейския съюз.
„Но на дело Вучич не прави отстъпки на Запада по въпроса за признаването на Косово и Западът вече не знае как да застави Белград да се съгласи на това. Всички варианти са изчерпани: преговорите с Прищина са блокирани толкова много, че едва ли могат да продължат, икономическият натиск не помогна, сътрудничеството с Русия, въпреки натиска, продължава“, подчертава балканистът Ирина Руднева.
Показателно е участието в безредиците на Драган Джилас, който беше кмет на сръбската столица в периода 2008-2013. През 90-те Джилас е активен противник на Слободан Милошевич, а през 2000-те става виден функционер на Демократическата партия. Вестникът припомня, че тази фракция е управляваща за определен период от време, а нейният лидер, прозападният политик Борис Тадич, заема поста президент (Джилас е приемник на Тадич на поста председател на партията). Демократическата партия има лявоцентристка, социал-либерална позиция и се ориентира на сближаване на Сърбия с ЕС и перспективата за влизане в Съюза.
Друг лидер на протестиращите е бившият външен министър и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич, който е бил и старши съветник по външнополитическите въпроси при Тадич. Едновременно с това той излиза от номенклатурно семейство, представител на влиятелния клан, възникнал във времето на социалистическа Югославия, който се нарича „босненските Кенеди“.
Независимо от разноцветността на протеста, именно лявоцентристите са неговото ядро, заяви пред „Взгляд“ доцентът от катедра теория и история на международните отношения на СПбГУ Евгений Колосков.
Евгений Колосков смята, че именно лявоцентристите на първо място са заинтересовани от успеха на уличния протест. „В ядрото на опозицията се намират тези, които не са били на власт от много време. По този начин те се опитват да се върнат в управлението, сваляйки дяснопопулисткото правителство на Вучич и неговата Прогресивна партия, или да окажат натиск над актуалните власти“, твърди експертът.
Според Ирина Руднева, Западът може и да е заинтересуван от реализирането на „цветна революция“ в Сърбия, предвид неотстъпчивата позиция на Вучич по косовския въпрос. Но експертът прави уговорката, че трябва да се изчакат реакциите от западните държави за изострянето на конфликта между властта и опозицията в Сърбия.
Колосков, от своя страна, смята, че възможните промени в Белград няма да окажат съществено влияние върху руско-сръбските отношения. „Президентът Владимир Путин не изрази категорична подкрепа за Вучич по време на настоящите протести, които съвпаднаха и с неотдавнашното посещение на руския лидер в Белград. Русия зае доста неутрална позиция“, отбеляза Колосков и повтори: политиката на Сърбия по отношение на европейската интеграция и топлите отношения с Москва едва ли ще се променят фундаментално, независимо дали Вучич ще остане на власт или не.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия разчита, че властите в Сърбия ще разрешат ситуацията около протестите

ТАСС: Русия разчита, че властите в Сърбия ще разрешат ситуацията около протестите

18 Март 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия иска да види Сърбия като стабилна и уверено развиваща се страна и очаква ръководството на страната да положи всички усилия за разрешаване на ситуацията с протестните действия, които се проведоха в Белград. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
„Разбира се, ние искаме да видим Сърбия като стабилна и динамично развиваща се страна", заяви Песков, отбелязвайки, че в рамките на двустранните отношения Русия е готова да съдейства по всякакъв начин, тъй като двете държави имат дългогодишни партньорски връзки.
В същото време Песков подчерта, че протестите в Сърбия са вътрешна работа на страната. „Убедени сме, че сръбското ръководство ще направи всичко възможно за разрешаване на ситуацията", добави говорителят на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

18 Март 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Според председателя на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел е задействан план за убийството на държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич, предава македонската електронна медия Press 24.
Съответното Шешел заяви пред местна телевизия по повод ескалацията на напрежението на протестите в Белград. Съгласно думите му, подобно насилие не е виждано в Белград. Той подчерта, че моторната резачка е много по-опасна от пистолет или друго огнестрелно оръжие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Остават броени часове до изтичане на ултиматума за задържаните за нахлуването в РТС

„Канал 5“ (Македония): Остават броени часове до изтичане на ултиматума за задържаните за нахлуването в РТС

18 Март 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Белград. В 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време) изтича ултиматумът на сръбските опозиционери за освобождаване на задържаните за нахлуването в сградата на РТС, предава македонската телевизия „Канал 5“.
Вчерашните протести приключиха, след като лидерът на движението „Двери“ Бошко Обрадович заяви, че опозицията ще изчака отговора на сръбския президент Александър Вучич и ще обяви следващите стъпки.
На пресконференция, проведена вчера по обяд, Вучич увери, че не се страхува и че всички, които са участвали в нахлуването в РТС, ще бъдат подведени под отговорност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Може би бе грешка да не изпратим полицията в РТС

Александър Вучич: Може би бе грешка да не изпратим полицията в РТС

18 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Белград Държавният глава на Сърбия Александър Вучич подчерта, че може би е допусната грешка, като не е изпратена полиция в сградата на Радио-телевизија Србије (РТС), в която в събота вечер нахлуха демонстранти от протеста „Един от пет милиона“, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas. Съответното той заяви в интервю за телевизия „Пинк“, цитирано от вестникът.
Вучич бе категоричен, че „достойна и модерна Сърбия“, т.е. гражданите, са готови да дойдат в Белград и да го защитят от евентуално насилие. Съгласно думите му, лидерите на протестите са „страхливци“.
Коментирайки блокадата на Президентството от следобедните часове на неделя, Вучич бе категоричен, че е можел да излезе от сградата по всяко време, но не е направил това с цел да не пострадат хора. „Исках да избегна това“, увери президентът на западната ни съседка.
Вучич изрази увереност, че ако бъдат организирани предсрочни избори в страната, то партията му ще ги спечели. „Редовните избори са през март следващата година, но не бих изключил да бъдат проведени по-рано“, заяви сръбският президент, като допълни, че при подобен сценарий очаква победата на Сръбската прогресивна партия (СНС) да бъде още по-убедителна – тъкмо на фона на протестите в Белград, защото – съгласно думите му, не се страхува от „лъжите и насилието“ на опозиционните лидери.
В събота вечер в Белград се проведе пореден протест на движението „Един от пет милиона“, но за разлика от предходните, този път напрежението ескалира. Около 19:00 часа местно време (20:00 часа българско време), пред сградата на РТС в сръбската столица започнаха да се събират демонстранти, които блокираха достъпа до нея. Малко по-късно в централата на РТС, някога най-голямата медия на Балканите, нахлуха протестиращи, които изпотрошиха входа на сградата. От кадрите стана ясно, че е използвана моторна резачка. Полицията реагира бързо и предотврати хаоса, но въпреки това напрежението не отслабна.
В обедните часове на неделя държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич направи обръщение към обществеността, като увери, че на насилието е сложен край. „Насилието приключи, всички, които участваха в него, ще отговорят", увери сръбският президент. Вучич бе категоричен: "Държавата няма да допусне насилието да застраши никого".
След няколкочасова блокада на сградата на Президентството, Вучич я напусна със служебния си автомобил.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Beta (Сърбия): Протестът в Белград завърши, демонстрантите се разотидоха

Beta (Сърбия): Протестът в Белград завърши, демонстрантите се разотидоха

17 Март 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Гражданите, които се бяха събрали пред полицейското управление „29 ноември“ в центъра на Белград се разотидоха в 18 часа местно време (19 часа българско), след като един от лидерите на опозиционния блок „Съюз за Сърбия“ Божко Обрадович даде краен срок за освобождаване на задържаните заради инцидентите в сградата на РТС в събота вечерта до 15 часа в понеделник , съобщава сръбската агенция Beta.
Камионът, от който се изказваха ораторите, също е напуснал булевард „Деспот Стефан“, където се намира полицейското управление.
Както съобщава репортер на агенция Beta, полицаите продължават да стоят на местата си, но са свалили шлемовете си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Протестите в Белград - един осъден и седмина задържани

A1 On (Македония): Протестите в Белград - един осъден и седмина задържани

17 Март 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Окръжният съд в Белград осъди 19-годишно момче на 30 дни затвор за нарушение на Закона за обществения ред във връзка с нападението в сградата на РТС, предава македонската електронна медия A1 On.
Милан Маринович, председател на съда, заяви пред местни медии, че младежът е осъден за "нагло и позорно поведение, извършено в група".
Той ще бъде изпратен незабавно в затвора за изпълнение на присъдата, тъй като обжалването на решението не отлага изпълнението й. Със сигурност обаче младежът има право на обжалване, добави Маринович.
Той отбеляза, че в съда са изпратени има още четирима души и че до края на деня трябва да бъдат взети решения по техните дела. Още трима души са допълнително задържани. Един от тях е този, който е влязъл в РТС с моторна резачка. Другите двама ще бъдат подведени под отговорност за физическа атака и за счупване на стъклото на вратата на обществената служба.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.