НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Приеха нова военна стратегия на НАТО

ТАСС: Приеха нова военна стратегия на НАТО

25 Май 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. На заседание на Военния комитет на Алианса на ниво началници на Генерални щабове на 22 май в Брюксел е утвърдена нова военна стратегия на Алианса, съобщиха пред ТАСС в събота от пресслужбата на Северноатлантическата организация.
От там съобщават, че приемането на стратегията е важна крачка от адаптацията на НАТО към все по-сложните заплахи за сигурността.
Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в интервю пред Welt am Sonntag заяви, че експертите на Алианса са приели нова военна стратегия на организацията във връзка с новите предизвикателства, сред които постави и „руската ядрена заплаха“. Според него в документа става дума за това „и в бъдеще да бъдем напълно готоваи за у отбрана и да можем да обезпечаваме стабилността“. Това изисква частично обновление и нова военна концепция на алианса, добави той.
Военната стратегия на НАТО е закрит документ за приоритетните военни планове и приготовления на Алианса, както и за посоката на развитие на неговите военни възможности.
Отворен и по-широк документ е Стратегическата концепция на НАТО, последното издание на която бе приета на 12 юли 2018 г. на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел. Този документ определя военно-политическите приоритети на Алианса. Тя, по-специално, описва НАТО като „уникален съюз на демократичните държави с общи ценности, защитаващ принципите на личната свобода, демокрация, човешки права и върховенството на закона“ и дава възможност за защита и подкрепа на тези норми в целия свят в рамките на усилията за „регулиране на кризите“. Два други приоритета на Съюза, в съответствие с този документ, - са развитиете на колективната отбрана и сътрудничество в сферата на сигурността.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: НАТО заплаши Русия с отговор на евентуални кибератаки

AFP: НАТО заплаши Русия с отговор на евентуални кибератаки

24 Май 2019 | 01:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия и други потенциални врагове в четвъртък, че западният военен съюз е готов да използва всички средства, с които разполага, за да отговори на евентуални кибератаки, цитира думите му AFP
Предупреждението на Столтенберг дойде с опасенията на членовете на блока за намеса в изборите за Европейски парламент, които започнаха във Великобритания и Холандия в четвъртък.
"За да има възпиращ ефект, потенциалните нападатели трябва да знаят, че не сме ограничени да реагираме само в киберпространството, когато сме атакувани в киберпространството", заяви Столтенберг по време на съвместна пресконференция в Лондон с външния министър на Великобритания Джереми Хънт.
"Ние можем и ще използваме пълния набор от възможности, с които разполагаме."
Хънт каза, че Националният център за кибернетична сигурност на Великобритания (NCSC) е споделил подробности за злонамерената руска дейност в 16 от 29-те членове на НАТО през последните 18 месеца.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.