НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Стотици граждани присъстваха на концерта на Мария Илиева и Любо Киров на площад „Македония“

Благоевград: Стотици граждани присъстваха на концерта на Мария Илиева и Любо Киров на площад „Македония“

25 Май 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Носителите на приз „БГ Изпълнителка“ и „БГ Изпълнител“ за 2019 г. Мария Илиева и Любо Киров събраха стотици хора на площад „Македония“, където изнесоха голям концерт под открито небе. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Любимите поп музиканти на България пристигнаха специално за 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, и празник на Благоевград. Те буквално предизвикаха фурор, като изпълниха любими хитове и нови музикални парчета. Те изпълниха любими хитове на различни поколения българи. Финалът бе поставен с красива цветна заря.
Концертът бе част от празничната програма на Община Благоевград и бе подарък за жителите и гостите на града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: В Поморие 2019 ще се проведе Седмица на движението и спорта под надслов „Победители с мама и татко”

Бургас: В Поморие 2019 ще се проведе Седмица на движението и спорта под надслов „Победители с мама и татко”

25 Май 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Поморие. В Поморие 2019 ще се проведе Седмица на движението и спорта под надслов „Победители с мама и татко”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Инициативата е част от програмата на „Майски празници“ - Поморие ‘2019, които ще се провеждат до 31 май. Седмицата на движението и спорта ще започне от 10.00 часа на спортна площадка „Руски паметник”.
На 29 май от 10.00 часа ще се състои Държавно първенство по плажен хандбал – мъже и жени. Мястото на провеждане е централния плаж.
На 31 май от 18.00 часа предстои Ден на предизвикателството в град Каблешково, който ще се състои на площад „Атанас Манчев” в град Каблешково, община Поморие.
Община Поморие запазва право при необходимост да нанася промени в програмата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България отбеляза празника на буквите (ОБЗОР)

България отбеляза празника на буквите (ОБЗОР)

25 Май 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
София. България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден прославяме делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. Празникът в столицата започна с тържествен молебен в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", отслужен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Честванията продължиха с тържествено шествие от Археологическия музей до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. След това в присъствието на патриарх Неофит, стотици граждани, държавници и политици бе отслужен тържествен водосвет по повод 24 май. Водосветът отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Той пожела да подражаваме на светите братя Кирил и Методий и да утвърдим в ежедневието си трите големи християнски добродетели - вярата, надеждата и любовта. Според епископ Поликарп трите добродетели сплотяват и ни учат в живота как да преуспяваме, как да изграждаме и църква, и държава, и род, и Родина, за да бъдат устойчиви и да имат своето достойно място в света.
Кметът на София Йорданка Фандъкова първа взе думата за приветствие. Тя заяви, че празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата. "През 885 г. учениците на Кирил и Методий намират убежище в България. Историците казват, че княз Борис жадувал за такива хора, които под негова закрила създават Преславската и Охридската книжовни школи", посочи тя и допълни, че през последвалия Златен век България се превръща в духовен център.
От своя страна президентът Румен Радев посочи, че дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността. "24 май е празник на всички светли умове, които не се примиряват с невежеството и вярват в просветения прогрес", заяви държавният глава. По думите му благословени сме да имаме като покровители светци, дарили ни буквите.
Специален гост на събитието бе генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, която честити празника и пожела да живее България. Тя посочи, че за нея е голяма чест като представител на ЮНЕСКО да споделя светлия празник 24 май. Азуле обърна внимание на нематериалните аспекти на езика. "Езикът е първата среда, в която сме приети. Той е това, чрез което едно дете възприема историята, чрез което едно дете наследява предците си. Езикът е нишката на нашето човечество. Това, чрез което човешкото същество предава, получава и това посредством, което има и съществува история", допълни тя. Слова произнесоха още министърът на образованието Красимир Вълчев и на културата Боил Банов.
Образователният министър Красимир Вълчев каза, че българската азбука, българският език и книжовност са спойката и опората на националната ни идентичност. "Днес е хилядолетния празник на България, единственият останал като връзка. Езикът и образованието са ни съхранили през вековете", заяви Вълчев и допълни, че те са пътят на нашето развитие“, изтъкна той.
От своя страна министърът на културата Боил Банов заяви, че мислите на учителите, хората на науката и културните дейци, са мислите на тази държава, а дръзновението им е нейното вдъхновение.
След официалната част всички присъстващи поднесоха венци и цветя пред паметника на светите братя Крили и Методий. В честванията се включиха още представители на академичната общност, учители, ученици и десетки родолюбиви граждани, а градинката пред Националната библиотека бе огласена от звуците на химна "Върви народе възродени", или така наречения Български всеучилищен химн, чийто автор е Стоян Михайловски, а музиката на химна е написана от Панайот Пипков.
Както традицията повелява празникът бе отбелязан с общоградски чествания и шествия в цялата страна. Отбелязването на Деня на славянската писменост и култура датира от 1851 г. Първото честване на светите братя Кирил и Методий става по идея на Найден Геров в Пловдив, където тази година празникът започна с празнично шествие. То тръгна от площад „11 май“ към центъра на града. Обичайно шествието се предвождаше от ученици на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, които носеха иконата на светите братя Кирил и Методий. Мажоретки и духов оркестър бяха също в челото на колоната, а след тях и всички официални лица, гости и духовници начело с Пловдивския митрополит Николай.
В Карлово Денят на славянската писменост и култура бе отбелязан с издигане на националния флаг под звуците на българския химн. В голямата празнична програма с песни и танци се представиха децата, девойките и младежите от средните училища. В друг град от областта - Садово празничната програма започна още от 09.30 часа с водосвет, тържествено слово на кмета на Община Садово Димитър Здравков и награждаване на заслужили дейци на културата.
С празнична програма на пл. „Акад. Николай Хайтов“ в Асеновград бе отбелязан Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. Началото на програмата бе поставено 10.30 часа, когато от всички краища на площада пристигнаха шествия от възпитаниците на училищата в града. В началото на тържествената програма, посветена на празника на буквите, кметът на Общината д-р Емил Караиванов връчи грамоти на изявени ученици, които през учебната година са проявили своите научни, спортни или други дарби и заложби.
С пъстро шествие от площад „Велчова завера” до сградата на Общината започнаха честванията по случай Деня на българската просвета, култура и писменост във Велико Търново. В него участваха над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители и гости на града от България и чужбина.
В Свищов с поклонение, общоградско шествие, много музика, песни и танци бе отбелязан 24 май. Програмата започна в с поднасяне на цветя на гроба на д-р Георги Атанасович – министър на просвещението в първия кабинет на България (26 юли – 24 ноември 1879 година).
В Пазарждишко стотици деца, учители, дейци на културата и общественици се включиха в празничното шествие за 24 май в града. Начело на шествието, което се предвождаше от мажоретките на Общинския детски комплекс, бяха народни представители от 13 МИР – Пазарджик, общинското ръководство на Пазарджик, образователни експерти. Ученици и учители тръгнаха от читалище „Виделина” и премина по булевард „България”, като бяха съпровождани от много родители, носещи цветя. Въпреки слабия дъжд, много граждани също се присъединиха към празника. Участниците положиха венци и цветя на паметника на Кирил и Методий в градинката срещу сградата на Общината. Празникът продължава с концерт на площад „Константин Величков” с участието на състави към Общинския детски комплекс.
Община Пещера отбеляза Деня на славянската писменост и българската просвета и култура с празнична програма. На централния площад „България“ се събраха ученици, учители и културни дейци. По традиция бяха наградени успешните ученици на Пещера, заслужилите учители и дейци на културата от общината. Подготвена бе и празнична програма, в която участваха деца от учебните заведения.
Във Велинград празничната програма започна с шествие на представителен духов оркестър и мажоретен състав ,,Димитър Мечев’’, велинградски дейци на просветата и културата, представителни групи на училищата в града и официални гости. Тя продължи с празничен благослов, отслужен от енорийски свещеници и концерт-спектакъл на централния площад „Николай Гяуров” във Велинград. Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев поздрави всички просветни и културни дейци по повод празника. Концертната програма започна на градския площад с изпълнения на ДЮВИШ „Звънче“, танцова формация „Танцувай с мен“ към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в курорта, ВГ „Караоке“, детските формации от ОДК - Велинград, танцова формация „Расна китка“ към СУ „Методи Драгинов“ – с. Драгиново и спортен клуб „Импулс“.
С многолюдно шествие в Шумен бе отбелязан 24 май. Деца, ученици, учители и родители преминаха по главната улица от пл. „Кристал“. Начело на шествието бяха Градския духов оркестър и ученици, носещи образите на Светите братя Кирил и Методий. След тях в празничната колона бяха народни представители, областният управител, кметът на Шумен и заместниците му, общински съветници. Шествието приключи с изпълнения на мажоретни състави от детски градини и клуб „Ритмик“. Празникът продължи в ДКТ „Васил Друмев“ с церемония по връчване на „Наградата на Шумен“ в сферата на образованието и науката.
В Стара Загора близо 2000 ученици и студенти се включиха в празничното шествие по повод 24 май. Три лъча се събраха на обновения площад пред Общината, където се проведе церемонията. На тържественото честване присъстваха кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, представители на обществени организации. Да споделят празника тук бяха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание и депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова, и Димитър Драчев. Просветни и културни дейци, както и много граждани също дойдоха на площада. Начало на честването дадоха мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно развитие с танцови изпълнения.
Точно в 10.00 часа на площада прозвуча Химна на Стара Загора. Последва и хорово изпълнение на любимия за всички българи „Върви, народе възродени“. Към небето полетяха балони с буквите от българската азбука. Прозвуча емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ изпълнено от второкласничката Искра Кирчева. Стихове за България прочетоха и ученици от Второ основно училище. Под звуците на Националния химн бяха издигнати знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз.
В друг град от областта - Казанлък честванията започнаха с празнично шествие, чийто финал бе на площад „Севтополис”, където е състоя общоградско тържество. По време на тържеството бяха наградени победителите в инициативата „Младите лидери на Казанлък”. В навечерието на празника на официална церемония бяха отличени педагози в класацията „Учител на годината 2019“, организирана от Община Казанлък.
Теодор Монев от ОУ “Христо Ботев“ и неговото изпълнение на Вазовото стихотворение „Аз съм българче“ постави началото на градското тържество в Добрич. Както всяка година то бе предвождано от 109-годишна икона, изографисана от незнаен иконописец. Първи в шествието преминаха официалните лица - кметът Йордан Йорданов и неговият екип, областният управител Красимир Кирилов и екипа му, депутати, общински съветници. По традиция след официалните лица първо преминава Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. В шествието се включиха всички образователни структури в града, както и културните институции. Шествието бе проследено от огромен брой добричани, които изпълниха централната пешеходна зона до началото на парка „Св. Георги“. В Каварна тържественото шествие по централната улица се включиха ученици, учители, деца от детски градини, просветни и културни дейци.
Стотици деца, ученици, учители и културни дейци се включиха в празничното шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Кюстендил. В шествието, което се състоя на площад „Велбъжд”, участваха представителни групи на детските градини, основните училища и гимназии, културните институти и читалищата. Официални гости на празника бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Виктор Янев, председателят на Общински съвет Михаела Крумова, както и началникът на Регионално управление на образованието Мая Стойчева. На площада дефилираха представители на шестте детски заведения в които се отглеждат, възпитават и обучават 1474, от които 189 деца са приети в яслени групи. В Търговище традиционното празнично шествие на образователни и културни институции постави началото на проявите, посветени на 24 май. Шествието, което премина от I ОУ „Христо Ботев“ до площад „Независимост“.
В Плевен близо 300 хористи от 11 хорови формации запяха заедно "Върви, народе възродени". Празничният хор бе част от проявите, с които Плевен отбелязва един от най-светлите дни в празничния календар. Празникът започна с традиционно тържествено шествие. В 10.30 ч. пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се събраха ученици, учители, студенти, дейци на културата, представители на местната власт и десетки граждани.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: Събития, които проведохме през месец май, преминаха под знака на честванията, посветени на 24 май

Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: Събития, които проведохме през месец май, преминаха под знака на честванията, посветени на 24 май

24 Май 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Всички събития, които проведохме през месец май преминаха под знака на честванията, посветени на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и празник на Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Кирил Алексиев, историк и директор на Регионален исторически музей – Благоевград. „Отделно от това подготвяме една голяма изненада за нашите посетители, а именно изложбата „Пиши на кирилица“, която дава възможността да се оцени достойнството на нашата азбука, показвайки, че е глупаво, дори идиотски да пишеш на български, но с латински букви“, каза още д-р Алексиев. По думите му такива примери са показвани много ясно в тази изложба. „Приканвам всички наши съграждани и гости на града да дойдат в музея, за да видят и тази изложба. Така, че поредица от събития бяхме подготвили този месец, които се свързаха в едно – Нощ на музеите, стая на пеперудите и събитие за 24 май. За нас е важно да сме много активни, затова ѝ често казвам, че е грешно музеят да се схваща като мавзолей, в който в едни прашни витрини се показват някакви неща. Това въобще не е така“, коментира д-р Алексиев. Той уточни, че оригиналното название на музеите идва от старогръцки, означавайки храм на музите. „Всички ние знаем, че музата не е една и всяка една от тях покровителства различен вид изкуство, затова ѝ в музея трябва да бъдем активни. Мисля си също, че благодарение на незагасващия ентусиазъм на моите колеги, които искам да поздравя, тези неща се случват и се надявам, че така ще бъде за в бъдеще“, заяви д-р Алексиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии - с духовния им блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ

Президентът Румен Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии - с духовния им блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ

24 Май 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
София. Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии - с духовния им блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ. Това каза президентът Румен Радев по време на традиционния прием по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Повече от 160 години на днешния ден с гордост честваме българската просвета, култура и духовност, българският език и азбука. Те са заложени здраво в основите на нашата държавност и идентичност. Тяхната сила и красота ни съхрани като общност и ни проведе през изпитанията и превратностите на времето. Чрез тях България е припознавана като страна с богато културно наследство. Това неоценимо богатство трябва да пазим, но само това не е достатъчно. Днес светът се движи с бързи крачки. Да се гордеем и да популяризираме нашето славно минало е дълг, но не по-малко важно е каква култура и духовност, каква наука и образование развиваме днес, какво бъдеще инвестираме в нашите деца. Само преди броени часове от този невероятен музей отпътува генералният директор на ЮНЕСКО със своята делегация, която сподели не само уникалният празник на един народ на духа, не само остана с прекрасни впечатления и изрази своята лична и на ЮНЕСКО признателност към нашето богато духовно наследство", каза още Радев. Той посочи, че най-вече е била възхитена от таланта на българските деца. "Нека ги аплодираме. За това днес искам да благодаря на всички вас - нашите съвременни будители. На вас, нашите учители, учителите на нашите деца, които неуморно продължават да откриват пред тях нови хоризонти, на читалищните, библиотечните и музейните дейци, които съхраняват нашите достижения и ги правят достояние на идните поколения. На нашите академични и научни среди, които градят нашето бъдеще, на творците, на хората на изкуството и перото, които поддържат съвестта ни жива, вдъхват ни самочувствие като българи и продължават да прославят България пред света", каза държавният глава. Той припомни думите на един наш общественик, че "преди кирилската азбука България беше силна, но не беше велика, защото имаше дворци, но нямаше училища". "Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии. С техния духовен блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ. Честит празник!", пожела държавният глава.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и Методий, ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и Методий, ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

24 Май 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Рим. Днес, прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и Методий, ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица, която е третата азбука в Европейския съюз. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред присъстващите на поклонението пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим. На поклонението присъстваха и членовете на делегация на Република Северна Македония, които също са в Рим. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на посещение в Рим и Ватикана по повод 24 май. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Италия и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и народните представители от Групата за приятелство Младен Шишков, Павел Шопов, Симеон Симеонов и Албена Найденова. В нея са включени представители на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.
За мен е голяма чест, че можем заедно с колегите от Република Северна Македония да честваме делото на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и не без гордост ще кажа делото на средновековна България и княз Борис Първи, който успя да приюти учениците, да направи книжовни школи, заяви Цвета Караянчева. Тя подчерта, че няма по-голямо послание от това да бъдем обединени сега в навечерието на Европейските избори, да бъдем силни пред паметта на Константин Кирил Философ, подчерта тя. Пътят на Кирил и Методий е бил тежък, но те са отстоявали своята мисия, водени от принципа на единението и на славенето на християнските добродетели, посочи председателят на българския парламент. Днес, заедно с колегите от Република Северна Македония, даваме добър пример за това да честваме заедно общата си история, добави Цвета Караянчева.
По време на поклонението Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний подчерта, че 24 май е паметен ден в сърцата на всички славянски народи и най-вече на българския заради делото, подвига и неуморните трудове на светите равноапостоли братята Кирил и Методий и техните ученици. Той благослови присъстващите Бог да ги закриля да вървят бодро по примера на светите братя.
Посланик проф. Кирил Топалов от името на посолството на България във Ватикана поздрави всички присъстващи и подчерта, че делото на Кирил и Методий е епохално за времето си, защото те налагат четвърти богослужебен език и дават възможност всички славяни да имат своя литургия, култура и писменост.
След поклонението пред мощите на Св. Кирил българската делегация разговаря с приора на базиликата „Сан Клементе“. Председателят на Народното събрание подари на църквата луксозно издание на „История славянобългарска“ и почетен плакет на българския парламент. „Щастлива съм, че днес, когато празнуваме най-светлия празник 24 май – деня на славянската писменост, се докоснах до това свято място“, написа председателят на Народното събрание в почетната книга на храма.
По инициатива на учителка по български език, която от 18 години е в Италия, българската делегация и всички присъстващи на поклонението изпяха в базиликата „Сан Клементе“ химна на българската просвета „Върви, народе възродени“.
По-късно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поднесе цветя пред българската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където азбуката и славянските книги са получили официално признание от Ватикана. На церемонията присъства и председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери.
Българската делегация посети храм „Свети Павел ала Регола“ – храмът, който Българската православна църква използва за богослужение в Рим.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С химна на България и "Върви, народе възродени" започна традиционният прием на президента Румен Радев и неговата съпруга по повод 24 май

С химна на България и "Върви, народе възродени" започна традиционният прием на президента Румен Радев и неговата съпруга по повод 24 май

24 Май 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
София. С химна на България и "Върви, народе възродени" започна традиционният прием на президента Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева по повод 24 май, предаде репортер на Агенция "Фокус". Приемът се провежда в Националния исторически музей в него са се събрали стотици културни дейци, политици и общественици. На приема присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, негово величество Симеон II, политически лидери, народни представители и други.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: От началото на тази година до сега вече сме успели да надхвърлим броя посетители за цялата 2018 г.

Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: От началото на тази година до сега вече сме успели да надхвърлим броя посетители за цялата 2018 г.

24 Май 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От началото на тази година до сега вече сме успели да надхвърлим броя посетители за цялата 2018 г. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Кирил Алексиев, историк и директор на Регионален исторически музей – Благоевград. „Като събития доста отдавна ги задминахме, така че бих казал, че стъпваме на традициите, които са били поставени през годините, но имаме амбицията и желанието да направим много нови неща. Определено мога да кажа, че засилваме присъствието на гостуващите изложби, като сега работим интензивно в тази посока“, каза още д-р Алексиев. Според него е много важно контактите между различните музеи да бъдат доста силни. „Не само при нас да идват изложби, но и ни е да пътуваме с наши в различни точки на страната. Всичко това е много важно, поради което все по-често отдаваме наши изложби, които се представят в различни български музеи. Така показваме какво можем да правим и какво се случва в Благоевград по отношение на историята и културата“, отбеляза д-р Алексиев. Той допълни, че активно работят и с деца, защото те всъщност са една от най-важните групи. „Защото когато работим с тях, създавайки им култура по отношение изкуството и музеите, то ще успеем да ги възпитаме в духа на родолюбие и интерес към историята. Бих казал, че и отдел „Природа“ много активно работи с най-малките, тоест успяваме да ги възпитаваме в различни ценности, една от които е да пазим природата, което е много важно нещо. За нас това е една инвестиция в бъдещето, защото тези деца ще пораснат и те ще бъдат едни хора, които имат изградена позиция и отношение към всичките тези неща, след което така ще възпитат ѝ своите деца“, подчерта д-р Алексиев. По думите му така „затварят кръга“, а това е най-важното. „Това обаче не означава, че останалата публика не е важна за нас, дори напротив. Всички посетителите са важни, затова и приемаме радушно всички. Бих казал, че целият екип много се радваме, когато към нас се проявява интерес. При нас за всеки им по нещо, така че всички ваши читатели и слушатели могат да заповядат в Регионален исторически музей – Благоевград, където ще бъдат посрещнати от нас“, заяви д-р Алексиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В РУО се проведе церемония по награждаване на директори и учители от областта

Пазарджик: В РУО се проведе церемония по награждаване на директори и учители от областта

24 Май 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. По повод един от най-българските празници – 24 май, в РУО – Пазарджик се проведе церемонията по награждаване на директори и учители от област Пазарджик, удостоени от МОН за 2019 г. с почетното отличие „Неофит Рилски“ за дългогодишна и високопрофесионална трудова дейност в образованието. Това съобщиха от РУО - Пазарджик. Сред отличените тази година е и Мирослава Такева – старши учител по английски език в ПМГ „К. Величков“. За настоящите и бивши възпитаници на ПМГ и за техните родители наградата на Мирослава Такева не е изненада, а заслужено признание за високия и професионализъм, упорития и труд и себераздаване. Изключително ерудиран, иновативен, креативен преподавател, търсещ все нови и нови предизвикателства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митко Иванов, историк: През целия си живот Александър Георгиев – Коджакафалията е събирал, за да може да дари огромно богатство на църквата „Св. св. Кирил и Методий“

Митко Иванов, историк: През целия си живот Александър Георгиев – Коджакафалията е събирал, за да може да дари огромно богатство на църквата „Св. св. Кирил и Методий“

24 Май 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Бургас. През целия си живот Александър Георгиев – Коджакафалията е събирал като пчела, за да може да дари едно огромно богатство и то основно фокусирано върху църквата „Св. св. Кирил и Методий“. Това каза пред журналисти историкът Митко Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Александър Георгиев – Коджакафалията е един човек, който е бил крайно нереволюционен, но в това няма нищо конфузно. Всички приходи за църквата, които идват от завещанието му, са повече, отколкото другите – на самата църква и на благотворителното дружество „Милосърдие“. Оказва се, че нямаше да има нито дружество „Милосърдие“ със значителна дейност, нито богат и проспериращ храм като „Св.св. Кирил и Методий“, ако не беше дарението на Коджакафалията“, отбеляза Иванов. Според него има достатъчно свидетелства за това, че Александър Георгиев – Коджакафалията лично е проектирал и е участвал в изграждането на своите имоти. „Копаел е, ринал е пръст, носил е камъни и всичко останало – правил го е наравно с чираците“, добави Иванов.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлия Цинзова, Столична библиотека: Опасенията, че дигитализацията ще замести книгата вече не са валидни

Юлия Цинзова, Столична библиотека: Опасенията, че дигитализацията ще замести книгата вече не са валидни

24 Май 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
София. Опасенията, че дигитализацията ще замести книгата вече не са валидни. Това каза в интервю за празничното издание „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека. Броят на читателите в Столична е библиотека е около 54 хил. и се увеличава. За първото тримесечие прочетените книги от Столична библиотека са 140 хил. тома, каза още тя. „Библиотеката е свързана със случващото се в съвременността и това, което се случва в обществото. При младите хора се наблюдава засилен интерес към историята и към съвременните автори, с които работим усилено. Интерес има и към мемоарната литература, екологията и теми свързани с въздуха водата и катастрофите“, обясни тя.Юлия Цинзова каза още, че библиотеката разполага и с електронни бази данни, които се ползват с успех най-вече сред младите, чийто интерес към книгите се засилва. Тя допълни, че празникът в Столична библиотека продължава и в утрешния ден и покани всички на любопитна изложба в сградата на библиотеката.
Милослава АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Зрелостници и изявени ученици от всички училища в града бяха наградени от Общината

Кърджали: Зрелостници и изявени ученици от всички училища в града бяха наградени от Общината

24 Май 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Зрелостници и изявени ученици от всички училищата в града бяха наградени от Ротари клуб и Община Кърджали, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Валентин Гогев, президент на Ротари клуб – Кърджали, награди със специални награди 7 зрелостници от всички училища в Кърджали. Грамоти и парични суми получиха 7 абитуриенти: Магдалена Миланова Лилова от СУ „Отец Паисий“, Антоанета Юлиянова Димитрова от СУ „Петко Р. Славейков“, Ани Ташева Стоянова от Професионална гимназия по облекло и дизайн „Евридика“, Севда Севил Расим от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ и Николай Емилов Аргатов от Професионална гимназия по селско и горско стопанство, Гизем Гюрчай Сюлейман и Гюллю Ерхан Есад от Езикова Гимназия „Христо Ботев“- Кърджали.
Вече 13 години Община Кърджали отличава за големи постижения изявени ученици с уникалната награда „Стипендия Кърджали“. Кметът на града Хасан Азис връчи наградите на призьорите за тази учебна година Лия Делчева Стамболиева от ЕГ „Христо Ботев“, Александра Орлинова Заимова от СУ „П. Р. Славейков“ и Краси Розалинов Хаджиев от СУ „Отец Паисий“.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева посети Габрово по случай 24 май

Европейски избори 2019: Водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева посети Габрово по случай 24 май

24 Май 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Габрово. Водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева посети град Габрово по случай честването на 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Йончева проведе среща с граждани в препълнена зала на Художествената галерия, където честити празника на присъстващите и заяви, че за България има надежда.
По-късно водачът на листата на "БСП за България" и народният представител от ПГ на "БСП за България" Кристина Сидорова положиха цветя пред паметника на Васил Априлов в града. Елена Йончева отбеляза, че Габрово е културен и просветен център на България - градът, в който през 1835 година е създадено първото взаимно училище, Априлската гимназия. Тя пожела на гражданите да запазят високия си дух и да защитават справедливостта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митко Иванов, историк: През 80-те години на XIX век жителите на Бургас събрали сумата от 10 000 пиастри и успели да изградят първата българска църква, носеща името на Кирил и Методий

Митко Иванов, историк: През 80-те години на XIX век жителите на Бургас събрали сумата от 10 000 пиастри и успели да изградят първата българска църква, носеща името на Кирил и Методий

24 Май 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Бургас. През 80-те години на XIX век жителите на Бургас събрали сумата от 10 000 пиастри и така успели да изградят първата българска църква, носеща името на светите братя Кирил и Методий. Това каза пред журналисти историкът Митко Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Иванов обясни, че тогавашните гръцки духовници, които отслужвали в единствената по онова време църква – „Света Богородица“, две години подред отказвали на българите да отбележат празника на славянската писменост и култура. „След първия отказ през далечната 1861 г. българите в града „стисват зъби“, но след втория вече били категорични, че повече сътрудничество с гърците няма как да има. Отказвайки да поменат светите братя, гръцките духовници изпълняват ролята на катализатор, за да се случи всичко това след няколко години – една не чак толкова голяма общност като българската, да се консолидира и да събере тази грамадна за времето си сума. Все пак, това са били 100 - 200 семейства, които са събрали сумата, така че не е било никак лесно“, отбеляза Иванов. По думите му сумата от 10 хиляди пиастри приблизително се равнява на днешните 20 хиляди лева.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще започне кампания срещу ДДС при дарението на книги

Омбудсманът Мая Манолова ще започне кампания срещу ДДС при дарението на книги

24 Май 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще стартира кампания за премахване на ДДС върху дарението на книги. Това обяви тя в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
„Мисля, че няма по-подходящ ден от днес и в навечерието на 1 юни – Деня на детето, да започнем заедно кауза, посветена на книгата – най-силното и най-могъщо оръжие срещу пълзящата сянка на бездуховието и несвободата“, написа тя във фейсбук профила си.
Манолова обяснява, че е била сезирана от български издатели, които, по техните думи, „отдавна поставят този важен въпрос, но срещат само тишина. И безразличие“.
„Става дума за скандалния факт, че всички издатели плащат данък ДДС върху даренията, които правят на българските библиотеки – регионални, градски, селски, училищни, читалищни, ведомствени и пр.“, уточнява Мая Манолова. Тя допълва, че депозитните екземпляри, които издателите са длъжни да предоставят на библиотеките по закон, също се облагат с данък.
„Нямам обяснение, защо дарението на книги се наказва с данък. Тази несправедливост трябва да бъде коригирана. Сигурна съм, че успеем ли в тази кауза, издателите ще предоставят многократно по-големи дарения на библиотеките, училищата, читалищата… Успяхме с ДДС-то при дарените храни, сега е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е важен, но далеч не е всичко“, завършва Мая Манолова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България отбеляза празника на буквите (ОБЗОР)

България отбеляза празника на буквите (ОБЗОР)

24 Май 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден прославяме делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. Празникът в столицата започна с тържествен молебен в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", отслужен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Честванията продължиха с тържествено шествие от Археологическия музей до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. След това в присъствието на патриарх Неофит, стотици граждани, държавници и политици бе отслужен тържествен водосвет по повод 24 май. Водосветът отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Той пожела да подражаваме на светите братя Кирил и Методий и да утвърдим в ежедневието си трите големи християнски добродетели - вярата, надеждата и любовта. Според епископ Поликарп трите добродетели сплотяват и ни учат в живота как да преуспяваме, как да изграждаме и църква, и държава, и род, и Родина, за да бъдат устойчиви и да имат своето достойно място в света.
Кметът на София Йорданка Фандъкова първа взе думата за приветствие. Тя заяви, че празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата. "През 885 г. учениците на Кирил и Методий намират убежище в България. Историците казват, че княз Борис жадувал за такива хора, които под негова закрила създават Преславската и Охридската книжовни школи", посочи тя и допълни, че през последвалия Златен век България се превръща в духовен център.
От своя страна президентът Румен Радев посочи, че дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността. "24 май е празник на всички светли умове, които не се примиряват с невежеството и вярват в просветения прогрес", заяви държавният глава. По думите му благословени сме да имаме като покровители светци, дарили ни буквите.
Специален гост на събитието бе генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, която честити празника и пожела да живее България. Тя посочи, че за нея е голяма чест като представител на ЮНЕСКО да споделя светлия празник 24 май. Азуле обърна внимание на нематериалните аспекти на езика. "Езикът е първата среда, в която сме приети. Той е това, чрез което едно дете възприема историята, чрез което едно дете наследява предците си. Езикът е нишката на нашето човечество. Това, чрез което човешкото същество предава, получава и това посредством, което има и съществува история", допълни тя. Слова произнесоха още министърът на образованието Красимир Вълчев и на културата Боил Банов.
Образователният министър Красимир Вълчев каза, че българската азбука, българският език и книжовност са спойката и опората на националната ни идентичност. "Днес е хилядолетния празник на България, единственият останал като връзка. Езикът и образованието са ни съхранили през вековете", заяви Вълчев и допълни, че те са пътят на нашето развитие“, изтъкна той.
От своя страна министърът на културата Боил Банов заяви, че мислите на учителите, хората на науката и културните дейци, са мислите на тази държава, а дръзновението им е нейното вдъхновение.
След официалната част всички присъстващи поднесоха венци и цветя пред паметника на светите братя Крили и Методий. В честванията се включиха още представители на академичната общност, учители, ученици и десетки родолюбиви граждани, а градинката пред Националната библиотека бе огласена от звуците на химна "Върви народе възродени", или така наречения Български всеучилищен химн, чийто автор е Стоян Михайловски, а музиката на химна е написана от Панайот Пипков.
Както традицията повелява празникът бе отбелязан с общоградски чествания и шествия в цялата страна. Отбелязването на Деня на славянската писменост и култура датира от 1851 г. Първото честване на светите братя Кирил и Методий става по идея на Найден Геров в Пловдив, където тази година празникът започна с празнично шествие. То тръгна от площад „11 май“ към центъра на града. Обичайно шествието се предвождаше от ученици на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, които носеха иконата на светите братя Кирил и Методий. Мажоретки и духов оркестър бяха също в челото на колоната, а след тях и всички официални лица, гости и духовници начело с Пловдивския митрополит Николай.
В Карлово Денят на славянската писменост и култура бе отбелязан с издигане на националния флаг под звуците на българския химн. В голямата празнична програма с песни и танци се представиха децата, девойките и младежите от средните училища. В друг град от областта - Садово празничната програма започна още от 09.30 часа с водосвет, тържествено слово на кмета на Община Садово Димитър Здравков и награждаване на заслужили дейци на културата.
С празнична програма на пл. „Акад. Николай Хайтов“ в Асеновград бе отбелязан Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. Началото на програмата бе поставено 10.30 часа, когато от всички краища на площада пристигнаха шествия от възпитаниците на училищата в града. В началото на тържествената програма, посветена на празника на буквите, кметът на Общината д-р Емил Караиванов връчи грамоти на изявени ученици, които през учебната година са проявили своите научни, спортни или други дарби и заложби.
С пъстро шествие от площад „Велчова завера” до сградата на Общината започнаха честванията по случай Деня на българската просвета, култура и писменост във Велико Търново. В него участваха над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители и гости на града от България и чужбина.
В Свищов с поклонение, общоградско шествие, много музика, песни и танци бе отбелязан 24 май. Програмата започна в с поднасяне на цветя на гроба на д-р Георги Атанасович – министър на просвещението в първия кабинет на България (26 юли – 24 ноември 1879 година).
В Пазарждишко стотици деца, учители, дейци на културата и общественици се включиха в празничното шествие за 24 май в града. Начело на шествието, което се предвождаше от мажоретките на Общинския детски комплекс, бяха народни представители от 13 МИР – Пазарджик, общинското ръководство на Пазарджик, образователни експерти. Ученици и учители тръгнаха от читалище „Виделина” и премина по булевард „България”, като бяха съпровождани от много родители, носещи цветя. Въпреки слабия дъжд, много граждани също се присъединиха към празника. Участниците положиха венци и цветя на паметника на Кирил и Методий в градинката срещу сградата на Общината. Празникът продължава с концерт на площад „Константин Величков” с участието на състави към Общинския детски комплекс.
Община Пещера отбеляза Деня на славянската писменост и българската просвета и култура с празнична програма. На централния площад „България“ се събраха ученици, учители и културни дейци. По традиция бяха наградени успешните ученици на Пещера, заслужилите учители и дейци на културата от общината. Подготвена бе и празнична програма, в която участваха деца от учебните заведения.
Във Велинград празничната програма започна с шествие на представителен духов оркестър и мажоретен състав ,,Димитър Мечев’’, велинградски дейци на просветата и културата, представителни групи на училищата в града и официални гости. Тя продължи с празничен благослов, отслужен от енорийски свещеници и концерт-спектакъл на централния площад „Николай Гяуров” във Велинград. Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев поздрави всички просветни и културни дейци по повод празника. Концертната програма започна на градския площад с изпълнения на ДЮВИШ „Звънче“, танцова формация „Танцувай с мен“ към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в курорта, ВГ „Караоке“, детските формации от ОДК - Велинград, танцова формация „Расна китка“ към СУ „Методи Драгинов“ – с. Драгиново и спортен клуб „Импулс“.
С многолюдно шествие в Шумен бе отбелязан 24 май. Деца, ученици, учители и родители преминаха по главната улица от пл. „Кристал“. Начело на шествието бяха Градския духов оркестър и ученици, носещи образите на Светите братя Кирил и Методий. След тях в празничната колона бяха народни представители, областният управител, кметът на Шумен и заместниците му, общински съветници. Шествието приключи с изпълнения на мажоретни състави от детски градини и клуб „Ритмик“. Празникът продължи в ДКТ „Васил Друмев“ с церемония по връчване на „Наградата на Шумен“ в сферата на образованието и науката.
В Стара Загора близо 2000 ученици и студенти се включиха в празничното шествие по повод 24 май. Три лъча се събраха на обновения площад пред Общината, където се проведе церемонията. На тържественото честване присъстваха кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, представители на обществени организации. Да споделят празника тук бяха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание и депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова, и Димитър Драчев. Просветни и културни дейци, както и много граждани също дойдоха на площада. Начало на честването дадоха мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно развитие с танцови изпълнения.
Точно в 10.00 часа на площада прозвуча Химна на Стара Загора. Последва и хорово изпълнение на любимия за всички българи „Върви, народе възродени“. Към небето полетяха балони с буквите от българската азбука. Прозвуча емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ изпълнено от второкласничката Искра Кирчева. Стихове за България прочетоха и ученици от Второ основно училище. Под звуците на Националния химн бяха издигнати знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз.
В друг град от областта - Казанлък честванията започнаха с празнично шествие, чийто финал бе на площад „Севтополис”, където е състоя общоградско тържество. По време на тържеството бяха наградени победителите в инициативата „Младите лидери на Казанлък”. В навечерието на празника на официална церемония бяха отличени педагози в класацията „Учител на годината 2019“, организирана от Община Казанлък.
Теодор Монев от ОУ “Христо Ботев“ и неговото изпълнение на Вазовото стихотворение „Аз съм българче“ постави началото на градското тържество в Добрич. Както всяка година то бе предвождано от 109-годишна икона, изографисана от незнаен иконописец. Първи в шествието преминаха официалните лица - кметът Йордан Йорданов и неговият екип, областният управител Красимир Кирилов и екипа му, депутати, общински съветници. По традиция след официалните лица първо преминава Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. В шествието се включиха всички образователни структури в града, както и културните институции. Шествието бе проследено от огромен брой добричани, които изпълниха централната пешеходна зона до началото на парка „Св. Георги“. В Каварна тържественото шествие по централната улица се включиха ученици, учители, деца от детски градини, просветни и културни дейци.
Стотици деца, ученици, учители и културни дейци се включиха в празничното шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Кюстендил. В шествието, което се състоя на площад „Велбъжд”, участваха представителни групи на детските градини, основните училища и гимназии, културните институти и читалищата. Официални гости на празника бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Виктор Янев, председателят на Общински съвет Михаела Крумова, както и началникът на Регионално управление на образованието Мая Стойчева. На площада дефилираха представители на шестте детски заведения в които се отглеждат, възпитават и обучават 1474, от които 189 деца са приети в яслени групи. В Търговище традиционното празнично шествие на образователни и културни институции постави началото на проявите, посветени на 24 май. Шествието, което премина от I ОУ „Христо Ботев“ до площад „Независимост“.
В Плевен близо 300 хористи от 11 хорови формации запяха заедно "Върви, народе възродени". Празничният хор бе част от проявите, с които Плевен отбелязва един от най-светлите дни в празничния календар. Празникът започна с традиционно тържествено шествие. В 10.30 ч. пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се събраха ученици, учители, студенти, дейци на културата, представители на местната власт и десетки граждани.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митко Иванов, историк: Традиционно и ежегодно честване на Деня на славянската писменост и култура има от 1858 г., когато празникът е бил отбелязан в Пловдив и в Одрин

Митко Иванов, историк: Традиционно и ежегодно честване на Деня на славянската писменост и култура има от 1858 г., когато празникът е бил отбелязан в Пловдив и в Одрин

24 Май 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Бургас. Традиционно и ежегодно честване на Деня на славянската писменост и култура има от 1858 г., когато празникът е бил отбелязан в Пловдив и в Одрин. Това каза пред журналисти историкът Митко Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Според Иванов всички опити за честване преди тази година са били спорадични и откъслечни. „Бургас се оказва, че е напълно в синхрон с тези опити. Естествено, това не е откъснато от историческия контекст. През 1860 г. са се случили революционните български постижения, които успяват да създадат опорни пунктове на българското възраждане“, отбеляза историкът. Той обясни, че през 80-те години на XIX век жителите на Бургас са отбелязвали празника, като са се събирали в тогавашния край на града. „Там, в района на днешната Трета поликлиника, са правили народно веселие, споменавал се е празникът и неговият повод, но те са нямали свещеник българин, който да отслужи литургия на български. Това означава, че по-скоро е било едно припознаване на празника, едно неофициално честване, а не официален и религиозен празник в днешния смисъл на думата“, посочи още Иванов.
Според него празникът е един от най-важните измежду всички църковни празници за българите. „Това върви по линия на обособяването на българското съзнание. То няма как да се случи на ден като Гергьовден, например – ден, който празнуват и българи и гърци. Няма как да стане и на Коледа или Великден – двата най-големи християнски празника, по една елементарна причина – това са общи православни празници“, добави Иванов.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: 400 родители, учители и деца от различни учебни заведения на територията на община Поморие отбелязаха 24 май в залата на Народно читалище „Просвета 1888“

Бургас: 400 родители, учители и деца от различни учебни заведения на територията на община Поморие отбелязаха 24 май в залата на Народно читалище „Просвета 1888“

24 Май 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Поморие. Денят на славянската писменост и българската просвета и култура в Поморие беше тържествено отбелязан в НЧ „Просвета 1888“, чиято зала приюти близо 400 родители, учители и деца от различни учебни заведения на територията на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Кметът Иван Алексиев лично поздрави всички по повод светлия празник. „Уважаеми културни и просветни дейци, уважаеми хора на изкуството, хора на словото и духовността на град Поморие, искам да ви пожелая здраве, сили и мъдрост, много лични и професионални успехи. Необходимо ни е обаче и много търпение, за да продължим всички заедно това велико дело – да съхраняваме националния ни дух и гордост. Нека не забравяме своя род и език“, каза той.
В програмата, организирана от ЦПЛР ОДК – Поморие, се включиха: Общинският духов оркестър, децата от ДГ „Слънчо“, ДГ „Веселушко“, ДГ „Детелина“, вокалните групи на СУ „Иван Вазов“ и ОУ „Христо Ботев“ Поморие. За ведрото настроение на всички присъстващи допринесоха също танцьорите от ТК „Блясък“ и Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Денят на българската просвета и култура 24 май бе отбелязан с тържествено шествие и ритуал пред Паметника на Освободителите

Кърджали: Денят на българската просвета и култура 24 май бе отбелязан с тържествено шествие и ритуал пред Паметника на Освободителите

24 Май 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Денят на българската просвета и култура 24 май бе отбелязан в Кърджали с тържествено шествие и ритуал пред Паметника на Освободителите в градската градина. Учениците от всички училища в Кърджали тръгнаха от Дома на културата в 10.30 ч. в шествие през улиците на града до Паметника на Освободителите, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Празникът продължи с поднасяне на цветя и венци пред Паметника на Освободителите. В него се включиха областният управител Никола Чанев, кметът Хасан Азис, Отец Петър, ученици, просветни и културни дейци, политически партии и граждани. Ритуалът за поклонение пред паметта на загиналите за свободата на България започна в 11.00 ч. Гвардейски ученически отряд изпълни композиция със знамена. Участие в празника взеха областният управител Никола Чанев, председателят на общинския съвет Раиф Мустафа, енорийският свещеник Отец Петър, районният мюфтия, началникът на Регионалното управление на образованието Гроздан Колев. Кметът на града Хасан Азис произнесе слово и награди учениците, които през изтеклата учебна година са постигнали високи успехи в учението и в национални състезания. В приветствието си той каза, че в продължение на десетилетия празнуваме 24 май "с убеждението, че езикът, книгата и книжовността, възприемаме, като носители на познанието, а знанието е сила, с която променяме света". „24 май е нашият празник на буквите, на словото и на творчеството. Прослава към братята Кирил и Методий и на техните последователи. Празник на духа и на високите човешки и естетически категории. Необходимо е да осъзнаем, че книжовността не е естествена даденост, а усилие, което всеки прави в живота си. Това трябва да предадем на децата си, да ги научим на отговорно отношение към знанието, на упоритост и труд, на уважение към учителите и учителите", каза още в приветствието си кметът Хасан Азис. Изнесен бе концерт от ученически самодейни състави.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Костадин Варев, кмет на Oбщина Белово: 24 май е най-светлият и най-българският празник за всички нас

Инж. Костадин Варев, кмет на Oбщина Белово: 24 май е най-светлият и най-българският празник за всички нас

24 Май 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Белово. 24 май е най-светлият и най-българският празник за всички нас. Това се посочва в поздравителен адрес на кмета на Община Белово инж. Костадин Варев до учители и ученици, просветни и културни дейци от общината по повод 24 май, съобщиха от Общината. „Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е най-светлият и най-българският празник за всички нас. На този ден всеки българин отправя поздрав към своите учители, към хората на духа и просвещението, към всички, които възпитават и градят духовността на нацията ни. Нека да им пожелаем здраве, бъдещи творчески и професионални успехи. Искам да поздравя с постигнатите успехи и всички ученици от училищата и школите на територията на община Белово, всички читалищни дейци и самодейни групи и да им благодаря за влагания труд и постоянство, за вдъхновението и дръзновението, с които прославят Белово. На нашите зрелостници от Випуск 2019 желая да се трудят усърдно, за да сбъднат мечтите си и да не забравят, че те са бъдещето на нашия град и той има нужда от тях за успешното си развитие“, се посочва в поздравителния адрес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Грамотността, четмото и писмото предопределят бъдещето на всеки човек

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Грамотността, четмото и писмото предопределят бъдещето на всеки човек

24 Май 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Грамотността, четмото и писмото предопределят бъдещето на всеки човек. Това каза в интервю за празничното издание „Всички в час“ на Радио „Фокус“ кметът на Каварна Нина Ставрева. Днешният ден е празник за всички българи, но за учителите е по-специален, каза още тя и обясни, че е важно да съхраним делото на светите братя Кирил и Методий и успешно да го предаваме на следващите поколения. „Учителството е мисия. То е кауза, на която човек се отдава. Това е всеотдайност, любов и много труд. Когато в днешния ден чуеш думата благодаря от свой ученик и той ти каже, че си го вдъхновил да стане учител, това е несравнимо признание за положеният труд“, обясни градоначалникът. Нина Ставрева каза още, че в последно време се наблюдава все по-неправилно писане и използване на знаци вместо букви, с които четат над 200 млн. души по света. Грамотността и знанието правят човек свободен, каза още кметът. Ставрева добави, че за трета поредна година абитуриентите от града ще бъдат изпратени пред сградата на Общината. И тази година ще им бъде връчен подарък „Бойните маршове на честта и славата на България“, които са издание на Агенция и Радио „Фокус“. „За младите хора е важно да помнят, да тачат и да мислят, каза още кметът. Друг подарък, който ще получат младите хора е ключодържател-компас с герба на Общината. Нина Ставрева пожела на абитуриентите да сбъдват мечтите се, а на учителите да продължават да просвещават.

Милослава АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Градът празнува 24 май с шествие и концерт, на което изявени учители и ученици получиха отличия

Хасково: Градът празнува 24 май с шествие и концерт, на което изявени учители и ученици получиха отличия

24 Май 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Хасково. С шествие започна празничният 24 май в Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Водени от мажоретките и духовия оркестър представители от училища, детски, градини, културни и образователни институции преминаха през централната пешеходна зона на града от ДКТ „Иван Димов“ през улицата на буквите до читалище „Заря“. Шествието бе наблюдавано от стотици хора. На последвало тържество в препълнената зала на читалище „Заря“ бяха отличени изявени учители, ученици и деятели на културата от града.
„24 май е най-българският празник, днес почитаме нашата култура и писменост, които са ни запазили като народ в едни от най-трудните години в нашата история“, това заяви кметът Добри Беливанов в поздравителната си реч.
Той подари плакети грамоти и парични суми на изявени ученици от Хасково. Носител на отличието „Ученик на годината 2019“: в направление Хуманитарна област са Йоана Георгиева от ЕГ „Асен Златаров“ и Антон Атанасов от ПМГ „Боян Петканчин“, Природо-математическа област – Нури Хасан от ПМГ и в Областта на спорта – европейският шампион по бокс Емирджан Мехмед от Спортно училище „Стефан Караджа“.
Началникът на регионалното управление на образованието Христина Боева връчи грамота „Неофит Рилски“ от Министерството на образованието и науката за учители и директори с принос в развитието на образованието получи Дияна Славова – главен учител по история и география в хасковската ПМГ „Боян Петканчин“, Георги Гочев – старши учител по информационни технологии, прогимназиален етап в димитровградското ОУ „Алеко Константинов“, Росица Иванова – директор на ПГЛП „Райна Княгиня“, Елена Димитрова – старши учител по професионална подготовка в свиленградската ПГССИ „Христо Ботев“ и Дорка Петкова – логопед в ЦСОП „П. Р. Славейков“ – Харманли.
РУО – Хасково удостои с почетно отличие за принос и заслуги в образователната дейност учители и директор на детска градина: Таня Манолова – старши учител по математика в хасковската ПГТ „Александър Паскалев“, Цветелина Тодорова – начален учител от хасковското ОУ „Христо Смирненски“, Галина Караиванова – старши учител по английски език от димитровградската ПМГ „Иван Вазов“, Илина Кинева – старши учител от димитровградската ПЕГ „Иван Богоров“, Анна Йорданова – Кинева – директор на хасковската ДГ 15 „Слънце“.
РУО – Хасково удостои с почетното отличие за високи постижения в образователната дейност учениците: Добромир Зафиров – 12 клас на димитровградската ПЕГ „Иван Богоров“, Георги Койчев – 4 клас на свиленградското СУ „Петър Берон“, Елияна Пилитова – 12 клас на хасковската ЕГ „Асен Златаров“, Йонг Ха Парк – 4 клас на хасковското ОУ „Христо Смирненски“, хасковската ПГДС „Цар Иван Асен ІІ“ – отборът първенец по Горски многобой в състав Иван Иванов, Даниел Тонев, Серкан Сюлейман, Хайретин Мехмед.
Председателят на общински съвет Хасково Тазя Захариева връчи наградите „За заслуги към образованието и културното дело“ през 2019 г.: В категория „Учител в предучилищното образование“ за Любомира Владимирова – старши учител по музика в ДГ 1 „Ян Бибиян“. В категория „Учител в начален етап или прогимназиален етап на образованието“ за Илияна Панайотова – старши учител по английски език в СУ „Васил Левски“. В категория „Учител в гимназиален етап на образованието“: Наталия Любенова – старши учител по немски език в ЕГ „Асен Златаров“ и Коля Петрова – старши учител по информатика и информационни технологии в ПМГ „Боян Петканчин“.
Областният управител Станислав Дечев връчи наградата на областна администрация за цялостен принос в областта на културата и изкуството и по повод 50 г. творческа дейност получи ръководителят на хасковския фолклорен ансамбъл „Южняци“ Васко Димов.
Богата музикална програма бяха подготвили децата от хасковските детски градини и училища.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов награди директори, учители и културни дейци по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Пловдив: Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов награди директори, учители и културни дейци по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

24 Май 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Асеновград. На официална среща по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост кметът на Община Асеновград д-р Емил Караиванов връчи специални отличия на изявени през годината директори, учители и педагози, както и заслужили дейци на изкуството и културата. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Община Асеновград.
Номинации от Синдикат на българските учители – Асеновград за присъждане на званието „Учител на годината” 2019 по направления:
Млади учители:
- Петя Красимирова Петкова – учител в ДГ„Никола Вапцаров” - Асеновград
Предучилищно възпитание и подготовка:
- Весела Карастойчева – старши учител по музика в ДГ „Никола Ванцаров” и ДГ „Мир” – Асеновград
Хуманитарно направление:
- Магдалена Славейкова Мильошина – старши учител по български език в ОУ „Христо Ботев” - Асеноград
Природо-математическо направление:
- Радка Иванова Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в СУ „Св. sв. Кирил и Методий” - Асеновград
Изкуство и спорт направление:
- Христина Николова Филипова – старши учител по физическо възпитание и спорт в ОУ „Христо Ботев” - Асеновград
Професионално образование:
- инж. Елена Петрова Янкова – старши учител по хидравлика и пневматика, електротехника и електроника, автоматизация на производството в ПГ „Цар Иван Асен II”.
Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности:
- Камен Раев Куцев – старши учител по физическо възпитание и спорт и треньор по кану-каяк.
Директори и заместник директори:
- Златка Николова Тоскова – директор на ДГ „Никола Вапцаров” - Асеновград.
Номинации на Сдружението на директорите в средното образование на Република България за присъждане на званието „Директор на годината” 2019 по направления:
- Тодорка Николаева Георгиева – директор на ДГ „Радост” - Асеновград;
- Лилия Йорданова Венева – директор на ОУ „Христо Ботев” - Асеновград.
Културни дейци:
- Аделина Кърчева – ръководител на състав по народни танци „Ади” към НЧ „Родолюбие –1873” - Асеновград;
- Инж. Пламен Мегленчев – председател на читалищното настоятелство към НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски”;
- Васка Владимирова – ръководител на школата по пиано към НЧ „Родолюбие –1873” - Асеновград
- Венета Янкова – ръководител на балетно студио „Терпсихора” към НЧ „Родолюбие –1873” - Асеновград;
- Георги Велев – за особен принос в изследването и изясняването същността и смисъла на българската азбука и народна празнична обредна традиция;
- Мария Каменова – ръководител на фолклорна група „Надежда” към НЧ „Н. Й. Вапцаров” - с. Тополово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Кметът Огнян Ценков връчи отличия на изявени учители и деятели на културата и изкуството

Видин: Кметът Огнян Ценков връчи отличия на изявени учители и деятели на културата и изкуството

24 Май 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Видин. Кметът на Общината Огнян Ценков връчи отличия на изявени видински учители и деятели на културата и изкуството на тържественото честване на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, организирано в Крайдунавския парк, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин.
Учител на годината в предучилищното образование стана Пепка Иванова, старши учител в ДГ „Русалка“; в начален етап - Красимира Иванова, главен учител в ОУ „Любен Каравелов“; в прогимназиален етап – Камелия Асенова, старши учител по математика в ППМГ „Екзарх Антим I“; в гимназиален етап - Кристина Георгиева, учител по физическо възпитание и спорт в ППМГ „Екзарх Антим I”; наградата „Учител в професионалното образование“ бе присъдена на Анета Кирилова, старши учител в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“.
За изключителен принос в развитието на образованието в Община Видин, за висок професионализъм и дългогодишна педагогическа дейност, добър управленски подход и реализиране на ефективен модел за развитие на иновативно училище почетен плакет и сертификат бяха връчени от кмета Огнян Ценков на директора на СУ „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев.
Тази година с почетна грамота „Неофит Рилски“ за дългогодишна, цялостна и професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование от Община Видин бяха удостоени двама учители – Даниела Асенова, старши учител в ДГ „Русалка“, и Елена Бекова, старши учител в ПТГ „Васил Левски“. От името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев отличията връчи Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието.
Носител на Четвъртата ежегодна индивидуална награда „Антим I Видински“ за 2019 г. за изключителни постижения в учението стана Даниела Ивайлова от 12 „в“ клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“.
Наградата в категория „Култура и изкуство“ получи проф. д-р Иванка Нинова, преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
23 са номинираните тази година учители и деятели на културата и изкуството от училищата, обществените съвети към тях, културни институции и читалища. Отличията са определени от комисия, която включва представители на Общинската администрация и постоянната комисия по образование, наука и култура към Общинския съвет, на базата на утвърдени от Община Видин правила.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: За поредна година празнично шествие изпълни улиците на Свищов по повод Деня на славянската писменост и култура

Велико Търново: За поредна година празнично шествие изпълни улиците на Свищов по повод Деня на славянската писменост и култура

24 Май 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Свищов. За поредна година ръководството на Община Свищов подготви празнична програма по повод Деня на славянската писменост и култура – 24 май, съобщиха от пресцентъра на Общината. По традиция денят започна с поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович – министър на Просвещението в Първия кабинет на България за периода 26 юли – 24 ноември 1879 г., и пoлaгaнe нa цвeтя от кмета на Свищов Генчо Генчев, ректора на СА „Д.А. Ценов“ доц. д-р Иван Марчевски, образователни, културни институции и граждани.
Стотици жители и гости на Свищов се събраха на пл. „Свобода“, от където бе даден старт на ежегодното празнично шествие до централния площад „Алеко“. Пред сградата на Общината се състоя общоградско тържество, в кoетo взeхa yчacтиe представители на детски градини, училища и школи по изкуствата с палитра от песни, танци и стихове. Десетките талантливи деца на Свищов показаха своите дарби и допринесоха за патриотичното настроение в тържествения ден.
Кметът на Общината Генчо Генчев поздрави своите съграждани с най-светлия празник, съхранил ни като достойни българи и наследници на святото дело на братята Кирил и Методий. „Това, че днес сме тук обединени от словото е доказателство, че заедно ще го пренесем в бъдещето. 24 май е празник на духовността и израстването на една нация. Уважаема академична общност, уважаеми учители, художествени ръководители и всички които правите така, че нашата нация да е знаеща, можеща и стремяща се към нови върхове, благодаря ви за всеотдайния труд“, каза в словото си кмета на Свищов.
Нa тъpжecтвoтo бяхa наградени десетки ученици, пocтигнaли високи резултати пpeз гoдинaтa и достойно представили Свищов в различните сфери на науката, спорта, изкуството и професионалната подготовка. Наградите им бяха връчени от кмета Генчев, заместник-кметовете Анелия Димитрова, Бедри Алиев и Пламен Петков, секретаря на Общината Любомира Петрова и директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов.
Празничната програма приключи с песента „Моя България“, която по чудесен начин сложи финалния акорд на тържеството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Алексиев, кмет на Поморие: Днешният ден е повод отново да се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици

Иван Алексиев, кмет на Поморие: Днешният ден е повод отново да се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици

24 Май 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Поморие. Хората, чиито имена остават в историята на Родината ни са онези, които са се борили за съхраняването на този род, на този език. Това се посочва в поздравителен адрес от кмета на Поморие Иван Алексиев, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. „Днешният ден е повод отново да се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Уважаеми дейци на просветата, изкуствата и културата, хора на словото и духовността на Поморие, от сърце Ви желая здраве, сили и мъдрост, лични и професионални успехи, творчески дух и удовлетворение! Благодаря Ви, че продължавате своята мисия да съхранявате националния ни дух и гордост! Нека помним своя род и език! Честит празник!“, се посочва още в поздравителния адрес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселка Асенова, началник на РУО-Видин: Образованието на 21 век трябва да бъде различно, да има отношение към всяко дете

Веселка Асенова, началник на РУО-Видин: Образованието на 21 век трябва да бъде различно, да има отношение към всяко дете

24 Май 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Видин. Образованието на 21 век трябва да бъде различно, каза в приветственото си слово към учители, ученици и граждани на тържеството в Крайдунавския парк Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Тя посочи, че образованието вече е вид отношение към всяко дете и зависи от нашата креативност. „Ние сме тези, които трябва да провокираме творческото мислене на децата. Те трябва да знаят че учението е учение за цял живот. Днес повече от всякога, за да преодолеем предизвикателствата, са необходими духовната мощ на светите първоучители, енергията на възрожденските будители, необходим ни е оптимизмът на младите българи, които със своя талант, ум са носители на европейската цивилизация, за да продължим да утвърждаваме постигнатите успехи в образователната и възпитателната дейност“, заяви Асенова. Тя допълни, че видинските учители обичат своята професия, обичат и своите ученици, които са нашите деца. „Кой от нас може да остане безразличен към израстването на младите хора. Ние имаме благословена професия“, призна Асенова. Тя се обърна към учениците и им пожела да вървят напред, да следват величавото дело на Солунските просветители Кирил и Методий, защото българското слово окриля духа им. „Пожелавам от сърце на всички – споделените знания, мъдростта и опитът да ни изпълват с лично удовлетворение и радост. Нека си пожелаем здраве, повече сила и повече вдъхновение“, каза Веселка Асенова.
Анна Лозанова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Казанлък отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Казанлък отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 Май 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Казанлък. За поредна година на 24 май бяха наградени победителите сред училищата в конкурса за собственоръчно изработена книга „Млад книгоиздател – 2019“, предаде кореспондент на за Радио „Фокус”. Книгите на младите автори бяха подредени в изложба.
В 16.30 часа ще започне Мажоретно празнично шествие, което ще бъде последвано от Мажоретен фестивал на площад „Севтополис”.
В 19.00 часа на организирана от Община Казанлък открита сцена, под надслов „Веднъж в живота” абитуриентите ще имат възможност да изявят своя талант. В 20.30 часа ще започне празничен концерт на формация „Петте сезона” с ръководител Стефан Диомов.
Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започна в Казанлък с празнично шествие, чийто финал бе на площад „Севтополис”, където е състоя общоградско тържество. По време на тържеството бяха наградени победителите в инициативата „Младите лидери на Казанлък”.
В навечерието на празника на официална церемония бяха отличени педагози в класацията „Учител на годината 2019“, организирана от Община Казанлък
За втора поредна година Община Казанлък присъди отличия в три категории, всяка с три направления на учители, чиято професионална дейност е свързана с развитието и издигане на престижа на професията „учител“ и на Община Казанлък през текущата учебна година в направленията предучилищно образование, основно и средно образование.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Белишки, кмет на Панагюрище: На 24 май всички българи се обединяваме около езика и писмеността, вярата в силата на духовността

Никола Белишки, кмет на Панагюрище: На 24 май всички българи се обединяваме около езика и писмеността, вярата в силата на духовността

24 Май 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. На 24 май всички българи се обединяваме около езика и писмеността, вярата в силата на духовността. Това се посочва в поздравителен адрес на кмета на Община Панагюрище Никола Белишки по повод 24 май, съобщиха от Общината. В поздрава се казва, че в зенита на пролетта, когато надеждата е по-силна от всичко, българският език, българската писменост, българското просвещение и българската култура имат своя празник – 24 май. Тази дата е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за народно самоопределение и култура, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. На този свят ден всички българи се обединяваме около езика и писмеността, вярата в силата на духовността, защото „народността не пада там, гдето знанието живей” А знанието пребъдва през вековете, благодарение на всички онези духовници и учители, дейци на културата, творци, които носят в себе си зрънцето светлина и нестихващия порив към съвършенство. Нека да е честит празникът на Словото, на Духа, на Културата, които са в основата на съхранението на българската ни идентичност. Да бъде свято името и делото на солунските просветители Св. св. Кирил и Методий и на техните последователи – Вие, скъпи наши просветители! На многая лета“, се казва също в поздрава на кмета Белишки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдивски гимназисти: На днешния празник отбелязваме, че имаме свободна държава, собствен език и се гордеем с миналото си

Пловдивски гимназисти: На днешния празник отбелязваме, че имаме свободна държава, собствен език и се гордеем с миналото си

24 Май 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На днешния празник отбелязваме, че имаме свободна държава, че имаме собствен език и се гордеем с миналото си и с това, което сме постигнали. Това споделят в анкета за Радио „Фокус“- Пловдив ученици от най-старата гимназия в Пловдив ХГ„Св. Св. Кирил и Методий”. Според учениците, 24 май е празник на българската просвета и култура, това е и един от най-чистите празници, това е Денят на българската азбука. Гимназистите смятат още, че езикът е богатството на всеки човек. Той е важен за представянето му, за общуването между хората. „Когато имаш представителен език, по-лесно изпъкват достойнствата ти като личност и можеш да разкажеш за историята си и миналото си. Чрез езика можем да изкажем и емоциите си“, твърдят още гимназистите. Според тях, когато си в друга държава, не се чувстваш на мястото си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомир Христов, кмет на Шумен: Делото на първоучителите Кирил и Методий е свързано с изграждането на българската държава, с нашата духовност и култура през вековете

Любомир Христов, кмет на Шумен: Делото на първоучителите Кирил и Методий е свързано с изграждането на българската държава, с нашата духовност и култура през вековете

24 Май 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Шумен. Делото на първоучителите Кирил и Методий е свързано с изграждането на българската държава, с нашата духовност и култура през вековете. Tова посочва в поздравителен адрес кметът на Шумен Любомир Христов по случай 24 май. „Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е най-обичаният български празник. На 24 май ние се прекланяме пред делото на първоучителите Кирил и Методий. Дело, което е свързано с изграждането на българската държава, с нашата духовност и култура през вековете. От времето на Преславската и Охридската книжовна школа, на Ботев и Вазов езикът и писмеността са тези, които са ни обединявали и съхранили като народ. Затова и почитта към двамата братя и към българските просветители е толкова дълбока и искрена. На днешния ден си спомняме с признателност за нашите учители. Отправяме благодарност за всеотдайността и професионализма им. Гордеем се с постиженията на талантливите ни деца, ученици и студенти. Изразяваме нашето уважение към академичната общност и се прекланяме пред таланта на българските творци, които във всяко време са били истинските духовни водачи на нацията. От сърце желая на всички здраве, сили и вдъхновение. Честит празник“, се посочва в поздравлението на кмета на Шумен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: С традиционното празнично шествие в града започнаха проявите за Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Търговище: С традиционното празнично шествие в града започнаха проявите за Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

24 Май 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Търговище. Традиционното празнично шествие на образователни и културни институции постави началото на проявите, посветени на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщиха от Община Търговище. Шествието, което премина от I ОУ „Христо Ботев“ до площад „Независимост“, бе предвождано от кмета д-р Дарин Димитров, народният представител д-р Венка Стоянова, председателят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева, зам.-кметовете Рая Матева, Емине Якубова, общински съветници, почетни граждани на Търговище, секретарят на Общината Христалина Халачева. След тях преминаха учителите и възпитаниците на детските градини. 12 са детските градини в общината. В тях се обучават и възпитават 1740 деца, с които работят 160 педагози и педагогически специалисти. През настоящата учебна година пък се навършват 70 години от откриването на първата детска градина в Търговище. След тях преминаха представители на културните институти и сдружения, образователните институции. В шествието се включиха и учители от общинските училища в селата Вардун, Голямо Ново, Драгановец, Дралфа, Лиляк, Макариополско, Надарево, Подгорица. Фанфарният оркестър предвождаше учители и ученици от 11 учебни заведения в Търговище. След тях преминаха и самодейци от 15 читалища и представители на любителски танцови и музикални школи в общината. Празничната програма продължава в 18.30 часа с дефилето на зрелостниците от випуск 2019 г. на площад „Свобода“. 451 абитуриенти от 8 училища в Търговище ще преминат по червената пътека на централния площад.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Николай: Дерзайте труженици на духа и знанието, бъдете усърдни сеячи на семената на словото и се радвайте на добрия плод

Митрополит Николай: Дерзайте труженици на духа и знанието, бъдете усърдни сеячи на семената на словото и се радвайте на добрия плод

24 Май 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ако България и нашият народ представляват многовековно дърво, корените на това дърво в душата и сърцето на нашия народ посадиха светите равноапостоли Кирил и Методий. Това каза в словото си на площад „11 май” пловдивският митрополит Николай, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. По думите му на този ден ние българите си доказваме, че не сме дърво без корен. „Добре знаем какво значение има кореновата система за дървото. Ако то не е рухнало, то е защото корените го удържат. И ние имаме свещен дълг не да се вглеждаме само в клоните и красотата на дървото, но и да поглеждаме към корените му. За да не се случи така, че без буря и урагани това дърво да рухне и да се отдели от корена си”, каза още владиката. Той добави, че църквата мъдро е отредила този ден за благодарност към Бога, затова, че е снисходил да ни огрее светлината в мрака. „На този ден произнасяме хвала и благодарност към Бога, че не допусна нашият народ да живее в мрака и в смъртната сянка на невежеството, а го дари със светлината на вечния живот, с благодарност и преклонение към подвига на славянските първоучители Кирил и Методий”, каза още митрополит Николай.
Митрополитът поздрави всички „неуморни сеячи“ върху благодатната почва на душата на народа ни – духовници, пастори, учители, които сеят семената на вечния живот със съзнанието, че това, което посеем, това и ще пожънем. „Дерзайте труженици на духа и знанието, бъдете усърдни сеячи на семената на словото и се радвайте на добрия плод на духа. Чрез вашия подвиг и неуморен труд да пребъде благословено вовеки непреходното дело на светите равноапостоли братята Кирил и Методий”, каза още митрополит Николай.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С многолюдно шествие бе отбелязан 24 май

Шумен: С многолюдно шествие бе отбелязан 24 май

24 Май 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Шумен. С многолюдно шествие в Шумен бе отбелязан 24 май, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. Деца, ученици, учители и родители преминаха по главната улица от пл. „Кристал“. Начело на шествието бяха Градския духов оркестър и ученици, носещи образите на Светите братя Кирил и Методий. След тях в празничната колона бяха народни представители, областният управител, кметът на Шумен и заместниците му, общински съветници. Шествието приключи с изпълнения на мажоретни състави от детски градини и клуб „Ритмик“. Празникът продължи в ДКТ „Васил Друмев“ с церемония по връчване на „Наградата на Шумен“ в сферата на образованието и науката. „Това е възторжен и паметен ден. Ден, който ни сплотява, обединява, извисява“, каза в словото си за празника Албена Иванова – Неделчева, директор на СУ „Сава Доброплодни“. Наградите връчиха кметът Любомир Христов и проф. Борислав Беджев, председателна Общинския съвет.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: С тържествено шествие по централната улица на Каварна беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Добрич: С тържествено шествие по централната улица на Каварна беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 Май 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Каварна. С тържествено шествие по централната улица на Каварна, в което се включиха ученици, учители, деца от детски градини, просветни и културни дейци започна отбелязването на празника на светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. Кметът Нина Ставрева отправи празнично слово по случай 24 май. „Уважаеми учители и ученици, уважаеми просветни и културни дейци, уважаеми съграждани, най-сърдечно Ви поздравявам по повод националния празник 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес под звуците на всенародния химн „Върви, народе възродени“ се прекланяме пред делото на светите равноапостоли братята Кирил и Методий и изказваме дълбока почит и признателност. С гордост можем да заявим, че великото им дело е част от културната съкровищница на Европа", каза тя. По думите ѝ 24 май е празник, какъвто нямат другите народи – ден на словото и път към духовното израстване. Той е най-яркото свидетелство за жаждата на нашия народ за наука и духовност, за непреходни традиции и национално достойнство.
„Изказвам искрената си благодарност и признателност към Вас, всички културни и просветни дейци, за желанието, енергията, всеотдайността и упоритостта, които влагате в работата си, за да реализирате своята мисия и призвание в живота и да поддържате жив духа и стремежа за развитие на община Каварна. Честит празник“, посочи Ставрева.
Пред Народно Читалище „Съгласие - 1890“ в празничният ден в концертната програма участие взеха деца от Вокална академия“Каварна“, вокалната група към НЧ „Съгласие – 1890", Детски народен хор „Шарено коланче“, Вокална група „Камбанки“ към НУ „Братя Миладинови“ Танцова школа „Пандора“, ДФС“Бизоне“ и ученици от ОУ „Й. Йовков“ и СУ „Ст. Караджа“.
За втора поредна година Община Каварна с решение на Общински съвет - Каварна присъди награди „24 май” в системата на предучилищното и училищното образование и на културата.
Наградите на учителите бяха тържествено връчени на празничен коктейл в навечерието на 24 май.
Кметът на Община Каварна Нина Ставрева награди отличените ученици и културни дейци.
Ученик на годината” в хуманитарната област - Никол Петрова Николинова - ученичка Vа клас в ОУ „Йордан Йовков” - Каварна;
„Ученик на годината” в природо-математическата област - Белослава Галинова Гавраилова-ученичка XI б клас в СУ „Стефан Караджа” - Каварна;
„Ученик на годината” в областта на изкуството - Йоана Петкова Кръстева- ученичка VII б клас в ОУ „Йордан Йовков” - Каварна;
„Ученик на годината” в областта на професионалното обучение - Атанас Илиев Атанасов- ученик в ПЗГ„Кл. Арк.Тимирязев” - Каварна
„Детски самодеен състав на годината” - ДФС „Бизоне” с ръководител г-жа Стела Иванова;
„Самодеен състав на годината” - Читалищен театър „Проф. Гочо Гочев” от Читалище „Съгласие 1890” - Каварна;
„Самодеец на годината” - г-н Божидар Петров Божидаров от Читалищен театър „Проф.Гочо Гочев“ от Читалище „Съгласие 1890” - Каварна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 24 май беше тържествено отбелязан в Карлово

Пловдив: 24 май беше тържествено отбелязан в Карлово

24 Май 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Карлово. 24 май – Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура, бе отбелязан в Карлово, съобщиха от пресцентъра на община Карлово. С издигане на националния флаг под звуците на българския химн започна тържественото честване. В голямата празнична програма с песни и танци се представиха децата, девойките и младежите от Средни училища „Васил Левски” и „Христо Проданов”, Основни училища „Св.св. Кирил и Методий” и ”Райно Попович”, Фолклорна формация „Розова долина” Карлово с ръководител Мирослав Василев. Приветствие по повод деня на духовността произнесе директорът на Средно училище „Васил Левски” в Карлово – Мариана Манчева. „24 май е Великден на духа, на Възкресението българско!.. Днес всички ние усещаме себе си като неделима част от българската цивилизация. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност!”, подчерта Мариана Манчева. Събитието уважиха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-председателят на Общинския съвет Анастасия Чолакова, заместник-кметовете Стойо Карагенски и Данка Люртова, секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, бивши и настоящи учители, общественици, дейци на културата, много карловци.
Град Баня чества своя празник на 24 май. Поздравление към хората и творческите състави от Народно читалище „Св.св. Кирил и Методий” отправи кметът на общината д-р Кабаиванов. В приветствието си той подчерта непреходността на словото и делото, завещано ни от светците на славянската писменост, култура и духовност.
Заместник-кметът Антон Минев поздрави учителите, учениците и жителите на Розино с деня на устрема и напредъка, с пожелание да отстояваме нашите изконни ценности.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Кирил Алексиев, историк: По значимост и двата празника на Благоевград са съизмеримо равни и не би трябвало да има някакъв конфликт между тях

Д-р Кирил Алексиев, историк: По значимост и двата празника на Благоевград са съизмеримо равни и не би трябвало да има някакъв конфликт между тях

24 Май 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По значимост и двата празника на Благоевград са съизмеримо равни и не би трябвало да има някакъв конфликт между тях. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Кирил Алексиев, историк и директор на Регионален исторически музей – Благоевград. „Можем да ги празнуваме на равна нога. Аз празнувам имен ден и на 11, и на 24 май. За мен това не е проблем. И двата дни са важни и на тях почитаме светите апостоли – Кирил и Методий, които ни дават възможността да създадем собствена културна идентичност, което е изключително важно постижение. Нека имаме предвид, че едната и другата дата – 24 май и 5 октомври, са свързани – няма как да стигнеш до Освобождението, ако преди това не си се извисил духовно“, каза още д-р Алексиев. Според него духовността е водеща, но и едното, и другото не би трябвало да се противопоставят. „Двата празника един без друг не биха били толкова смислени за нас. Интересното в случая е и това, което прави чест на Община Благоевград, че са разбрали връзката между двата празника и успешно ги съчетават толкова години. Надявам се, че тази традиция ще се запази и занапред“, подчерта д-р Алексиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив: 24 май е най-светлият, най-чистият и свят български празник

Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив: 24 май е най-светлият, най-чистият и свят български празник

24 Май 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 24 май е най-светлият, най-чистият и свят, и най-българският празник. Това каза в приветствието си към учители, ученици и гости началникът на Регионалното управление по образование в Пловдив Иванка Киркова, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. По думите й това е празникът на духовността, на вярата, на силата, на гордостта, на просвещението и на културата. „На този ден всички ние се обръщаме назад към миналото си и корените си, за да се поклоним на великото дело на братята Кирил и Методий и на техните ученици и за да погледнем към бъдещото с вяра и любов”, каза още Иванка Киркова.
Тя благодари на учителите в Пловдив за техните изключителни усилия, които полагат за образованието и възпитанието на нашите деца и каза, че тази благодарност и признание у децата може да се види всеки ден в очите им и да се усети със сърцата. На учениците Киркова пожела да постигат целите и мечтите си, да бъдат отговорни и достойни граждани, подкрепяни от техните родители, учители и духовни водачи.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Близо 2000 ученици и студенти се включиха в празничното шествие в града по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Стара Загора: Близо 2000 ученици и студенти се включиха в празничното шествие в града по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 Май 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Близо 2000 ученици и студенти се включиха в празничното шествие по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Стара Загора. Трите лъча се събраха на обновения площад пред Общината, където се проведе церемонията. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. На тържественото честване присъстваха кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, представители на обществени организации. Да споделят празника тук бяха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание и депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова, и Димитър Драчев. Просветни и културни дейци, както и много граждани също дойдоха на площада.
Начало на честването дадоха мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно развитие с танцови изпълнения.
Точно в 10.00 часа на площада прозвуча Химна на Стара Загора. Последва и хорово изпълнение на любимия за всички българи „Върви, народе възродени“. Към небето полетяха балони с буквите от българската азбука.
Прозвуча емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ изпълнено от второкласничката Искра Кирчева. Стихове за България прочетоха и ученици от Второ основно училище.
Под звуците на Националния химн бяха издигнати знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз.
Водещият Ивелин Керанов въодушеви публиката със стихове за българския дух и делото на братята Кирил и Методий.
„24 май е денят на славянската писменост, на българското образование и култура. Поздравявам всички учители и будители, които правят възможно обучението на българските деца. Бъдете здрави, обичаме Ви, разчитаме на Вас“, каза в приветствието си кметът Живко Тодоров.
Празничен водосвет-молебен отслужи Старозагорският митрополит Киприан, заедно със свещеници. „Призивът на Св. Паисий за българщина е всъщност молба да не забравяме вековното дърво на българската святост, чиито корени са засети с безценните трудове на Св. св. Кирил и Методий. Да бъдем истински техни последователи, носещи в сърцата си делото им и пазещи жива душата на прекрасното ни слово! Сега и винаги", призова в словото си митрополит Киприан.
В най-духовния ден бяха връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата.
Индивидуалната награда „Млада Загора“ за постижения в науката и образованието бе връчена на Силивя Петкова, дванадесетокласничка от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, лауреат на Националната олимпиада по френски език, представител на Стара Загора в годишната среща на клуба на Страсбург. Второкласничката Фабияна Костадинова също получи наградата „Млада Загора“ за участие в първенствата на Европейския съюз и златен медал на държавно първенство по шахмат.
Колективната награда „Млада Загора“ за наука и образование бе присъдена на училищен отбор от ПГСАГ „Лубор Байер“ за първо място в националното състезание „Най-добър млад строител“.
Кларинетистът Мария Божидаров от музикалното училище „Христина Морфова“ бе отличен с наградата „Млада Загора“ за успехи в културата и изкуството. Младият талант дебютира като солист на Кралската филхармония в Лондон и е приет с пълна стипендия в Лондонската консерватория „Синиър Гилдхол“. Колективната награда отиде при Ученическия училищен театър при СУ „Максим Горки“ за завоювана втора награда на Национален конкурс за театър на испански език.
Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов получи наградата Стара Загора“ за постижения в културата и изкуството. Той бе отличен за съществен принос в развитието и възхода на Държавна опера Стара Загора и като създател на иновативни и креативни проекти в областта на съвременните музикално-сценични изкуства.
Колективната награда бе връчена на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ за високи художествено-творчески постижения и авторитетно присъствие в национални фолклорни сценични проекти и форуми. Ръководителят му Христо Иванов получи днес и най-високата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци – кристално огърлие.
Колективната награда за наука и образование отиде при Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет за завоювано първо място в професионално направление „Ветеринарна медицина“ в рейтинговата система на висшите училища в България. Със същата награда бе отличен и колективът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ за професионални успехи и изключителни постижения на учениците им.
За високи постижения с индивидуалната награда „Стара Загора“ бе отличена Йорданка Мирчева, старши учител по български език и литература в Шесто основно училище „Свети Никола“.
Всички наградени благодариха на Община Стара Загора за подкрепата.
Поздравления към отличените поднесоха Гергана Тончева от Вокална група „Розов свят“ с изпълнението на песента „Учителко, любима“, квартет „Траяна“, вокална група „Усмивки“, Лора Герджикова от НЧ "Георги Бакалов - 1933" с песента „Остани“, Детския фолклорен ансамбъл „Загорче“.
Празникът завърши с концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и кръшно българско хоро на площада, в което се включиха и много граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Стотици деца, ученици, учители и културни дейци се включиха в празничното шествие в града по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Кюстендил: Стотици деца, ученици, учители и културни дейци се включиха в празничното шествие в града по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 Май 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Стотици деца, ученици, учители и културни дейци се включиха в празничното шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В шествието, което се състоя на площад „Велбъжд”, участваха представителни групи на детските градини, основните училища и гимназии, културните институти и читалищата. Официални гости на празника бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Виктор Янев, председателят на Общински съвет Михаела Крумова, както и началникът на Регионално управление на образованието Мая Стойчева.
На площада дефилираха представители на шестте детски заведения в които се отглеждат, възпитават и обучават 1474, от които 189 деца са приети в яслени групи. В тържествения парад участваха ученици и учители от седемте основни училища и началното училище в града, както и възпитаници на професионалните гимназии и спортното училище. В шествието се включиха и представители на културните институти – Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека, художествената галерия и общинския театър. Читалищата от областта също бяха изпратили свои представители.
В празничното си слово кметът на Община Кюстендил Петър Паунов заяви, че през вековете три храма са превели българския народ до днешния ден. По думите му Божият дом е източник на укрепена вяра, морално високолюбие и истинска чистота. „Благодарение на благословените усилия на равноапостолните братя днес имаме и славянската писменост. Домашният храм е огнище на сплотеност, целомъдрие и морална извисеност. Училищният дом, който съчетава всяко едно от тези добродетелни неща, дадено ни в дома и в храма”, каза Петър Паунов. По думите му училището всеки ден напомня, че светът е такъв, какъвто го носиш в сърцето си. Училището е място за преклонение пред апостолските усилия на учителите. „Останете красивото сърце на една неувяхваща и непреходна България”, каза Петър Паунов. В рамките на тържеството бяха наградени и петима учители от Кюстендил, които заради изключителните си постижения в областта на образованието получиха отличието „Неофит Рилски”. Празникът продължи със съвместно изпълнение на химна на българската просвета – „Върви, народе възродени”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ваня Кaстрева, РУО – София – град: Знанието и духовността са двата стълба на българската идентичност

Д-р Ваня Кaстрева, РУО – София – град: Знанието и духовността са двата стълба на българската идентичност

24 Май 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. Знанието и духовността са двата стълба на българската идентичност. Това каза в интервю за празничното издание „Всички в час“ на Радио „Фокус“ д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) – София – град. „Успяваме да съхраним магията на българския език, това е дело на всички ни. Всичко започва в семейството, в дома, но ключова е ролята на училището. Учителите посвещават знание, мисъл, емоция и действие в името на съхранение на нашата идентичност през езика и културата на българския народ, хилядолетен във времето, със здрав корен. Това го прави силен не просто днес, а в бъдещето“, заяви д-р Ваня Кастрева. Според нея глобализацията е един от характерните белези на днешното общество. „Винаги, когато в такова време има много възможности, има опасност да се загубиш в тези възможности и независимо дали става дума за личностно и професионално развитие, става дума и за национална идентичност. Затова ролята на учителя и родителя е тази, която съхранява род и родина и прави устойчив не просто семейния ни корен, но и корена на нашите предци. Това е едно от големите предизвикателства на забързаността на времето през невероятните възможности, необятните канали на информация и комуникация. Но за сметка на това възпитаването в дух на уважение на традицията, уважение към ценностите на обществото ни през знанието ни прави богати и ни дава възможности дори в това време да покажем себе си в своята най-добра светлина“, каза още Кастрева. По думите й най-големите пазители на словото, на културата и на писмеността днес са учителите и творците на българската култура. „Това са двата стълба на българската идентичност - знанието и духовността. Това прави и уникален днешния ни празник. Народът ни има своите знаци в историята, които го правят наистина уникален. Не зная друг народ, който да има официален празник със столетни корени, празник на знанието и духовността, на просветата и на културата. Ето това ни прави различни и ни прави една от духовните съкровищници на света“, отбеляза д-р Ваня Кръстева.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Близо 300 хористи от 11 хорови формации запяха заедно "Върви, народе възродени"

Плевен: Близо 300 хористи от 11 хорови формации запяха заедно "Върви, народе възродени"

24 Май 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Плевен. Близо 300 хористи от 11 хорови формации в Плевен запяха заедно "Върви, народе възродени" в празничния 24 май, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“. Празничният хор бе част от проявите, с които Плевен отбелязва един от най-светлите дни в празничния календар. Празникът започна с традиционно тържествено шествие. В 10.30 ч. пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се събраха ученици, учители, студенти, дейци на културата, представители на местната власт и десетки граждани. В проявите в Плевен се включиха народни представители от 15-и избирателен район, областният управител Мирослав Петров и заместниците му, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, общински съветници, кметът Георг Спартански и представители на общинската управа, студенти от Медицинския университет, много гости на града. Начело със свещеници, носещи иконата на светите братя Кирил и Методий, и Духовия оркестър на Плевен, шествието премина през централната пешеходна зона до паметника на светите братя на едноименната улица, където се проведе и тържественият ритуал с празничен молебен и слова. В знак на признателност пред делото на Светите братя Кирил и Методий пред барелефа бяха поднесени венци и цветя. След ритуала плевенчани и гостите на града имаха удоволствието да чуят на централния площад „Възраждане“ вълнуващото изпълнение на химна „Върви, народе възродени”. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на алеята пред Военния клуб е открит и „Празник на книгата”. Плевенски автори раздаваха автографи предлагаха книги на символична цена. На церемония от 13.00 часа в Арт центъра в Градската градина ще бъдат отличени дейци на културата.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова в Тополовград: Очертах нови възможности за популяризиране на древната култура и история в района

Министър Николина Ангелкова в Тополовград: Очертах нови възможности за популяризиране на древната култура и история в района

24 Май 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Тополовград. Очертах нови възможности, с които да популяризираме древната култура и история в района на община Тополовград. С кмета Божин Божинов коментирахме различни инициативи, за да бъдат привлечени повече български и чуждестранни посетители. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при участието си в честванията на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, който е празник на Тополовград, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Районът има многовековна история от времето на траките, и паметници на културата, които заслужават да бъдат показвани. Министърът посочи, че фестивалът на любителските комедийни театри „Велко Кънев“, който се организира от Общината, ще бъде включен в Регистъра на фестивалите и събитията на министерството. „По този начин ще представяме инициативите Ви и ще подпомагаме усилията на местната власт за привличане както на повече българи, така и на чуждестранни туристи в района", посочи тя.
Министър Ангелкова поздрави гостите и жителите на града за един от най-светлите български празници 24 май. И добави, че е важно всички да помним и уважаваме учителите си.
Кметът на Общината Божин Божинов удостои министър Ангелкова със званието „Почетен гражданин на град Тополовград“. „За мен това е признание за работата, което силно ни задължава да работим още повече, за да направим популярни такива чудесни места в страната", каза министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Ценков, кмет на Видин: Със създаването на българската азбука и писменост българите имат самочувствието да вървят наравно с останалите народи

Огнян Ценков, кмет на Видин: Със създаването на българската азбука и писменост българите имат самочувствието да вървят наравно с останалите народи

24 Май 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Видин. Със създаването на българската азбука и писменост българите имат самочувствието да вървят наравно с останалите народи, каза в приветствието си кметът на Община Видин Огнян Ценков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Кметът произнесе своето приветствено слово пред стотиците ученици, учители и граждани в Крайдунавския парк пред сградата на Художествената галерия. „Традицията ни събира тук пред една от емблематичните сгради на Видин – Художествената галерия „Никола Петров“. Това е дом на културата и изкуството на срещи със стотици творци и техните почитатели. На фона на един такъв символ ние празнуваме 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ден, който докосва сърцето на всеки истински българин и в който възхваляваме делото на светите братя Кирил и Методий, озарило със светлина пътя на нашия народ през вековете. Благодарение на писаното слово българският народ съхранява своята идентичност и изгражда своята държава. Историята отреди заслужено място на двамата свети братя и на тяхното дело, поставило знак върху съдбата не само на нашия народ, но и на останалите славяни“, каза Огнян Ценков. Той посочи, че Видин е град, който се гордее със своите будни и напредничави хора отдавна. Жадни за просвета, за наука, отворени към новото и свързани с културата на десетки други европейски народи, които живеят по поречието на река Дунав. „Духът на нашите предци живее днес в съвременните будители, учители, писатели, поети, музиканти, деятели на културата, в любознателните и талантливи деца и хора на Видин“, заяви кметът на Видин.
Той добави, че Общината ще продължава да прави всичко възможно, за да осигурява възможност за обучението на видинските деца в училищата и детските градини, както и за развитие на културните институти. Отварят се нови перспективи за обучение и реализация във Видин – филиалът на Русенския университет приключва третата си академична година с 435 студенти. По европейски проекти се подобрява образователната инфраструктура в редица училища, създават се все по-добри условия в детските градини. Силен е фокусът и върху културните институти, като в момента усилено се ремонтира сградата на Драматичния театър. Предстои да се обнови сградата на Синагогата в културен център „Жул Паскин“, като финансирането е осигурено с европейски средства със съдействието на правителството. Стартира и кампанията за обновяването на сградата на Младежкия дом.
„Културният календар на Общината е наситен със събития от регионален, национален и международен характер. Фестивалите, които организираме през летния сезон, превръщат града в привлекателен център на гости и туристи. Нека днес да отправим благодарността си към хората, посветили живота си на науката, културата и образованието. На 24 май ние се гордеем със своята национална идентичност с великите личности, които България е дала на света и славим наследството на двамата Солунски първоучители. Нека празнуваме изпълнени с чувство на признателност към предците си и отговорност към бъдещето на своите деца“, каза Огнян Ценков.
Тържественото отбелязване на 24 май във Видин започна с празнично шествие от едно от най-старите училища в града – „Цар Симеон Велики“ и продължи да Крайдунавския парк, където Огнян Ценков награди изявени учители от Видин. Тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост продължава с концерт на ансамбъл „Дунав“.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Петров, областен управител на Плевен: С делото си Кирил и Методий превърнаха България в държава на духа

Мирослав Петров, областен управител на Плевен: С делото си Кирил и Методий превърнаха България в държава на духа

24 Май 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Плевен. С делото си Кирил и Методий превърнаха България в държава на духа. Това каза на тържествения ритуал пред барелефа на светите братя Кирил и Методий Мирослав Петров, областен управител на Плевенска област, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“. „Независимо от историческите изпитания, страната ни остана стожер на просветата и знанието. Празникът е най-старият, честван повече от две столетия. Споменава се в арменска летопис. Малко народи могат да се похвалят с култ към образованието и просветата“, заяви Мирослав Петров. По думите му дейците на културата заслужават преклонение за общочовешкото дело, на което са посветили живота си. „Славянската писменост и просвета са онази несломима сила, която носи в себе си геномът на българския народ. В съзнанието ни хората на писмеността и културата са се превърнали в символи на духовна светлина, стожер на българщината и емблема на непримиримия българския дух. В този светъл ден пожелавам на всички широки хоризонти, които да водят към бъдещето на успеха и признанието“, заяви Мирослав Петров.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генчо Генчев, кмет на Свищов: 24 май е най-светлият и съкровен български празник

Генчо Генчев, кмет на Свищов: 24 май е най-светлият и съкровен български празник

24 Май 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Свищов. 24 май е най-светлият и съкровен български празник. Това казва в поздравителен адрес по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост кметът на Свищов Генчо Генчев, съобщават от Общината. Той поздрави всички дейци на просветата, изкуствата и културата, хората на словото и духовността от Свищов.
Ето и пълния текст на адреса: „Поздравявам ви с Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост!
24 май е ден тържествен и велик, пренесъл възрожденския ни дух през вековете, утвърдил се, като най-светлия и най-съкровения българския празник. Това е денят на буквите и просветата, на вечния стремеж към знанието.
На този ден ние се прекланяме пред епохалното дело на двамата равноапостоли – светите братя Кирил и Методий. Прекланяме се пред духовния подвиг на техните ученици – великите първоучители, съхранили корените на българската идентичност. Днес вървим по пътя на познанието, който те са открили за нас. Нека крачим горди по този път, защото той ни дава национално самочувствие, вяра и свобода. Любовта към родния край, силата на християнската вяра и стремежът за знания са белязали Свищов като буден град и духовен център. Свищов гордо пренася през вековете славата на десетки свищовци – родолюбци. Тук е родното място на големи българи, будители за знание, които са ни завещали бележити образци на българското художествено творчество. Пожелавам ви, скъпи ученици, да възпитате у себе си обич към знанието и да пиете от непресъхващия му извор, който е във вашето родно училище.
А на Вас, уважаеми учители, желая сила на духа и вяра, за да продължавате благородното си дело“, се посочва още в поздравителния адрес на кмета.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019, Румен Петков: В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на организация на държавите, които ползват кирилица

Европейски избори 2019, Румен Петков: В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на организация на държавите, които ползват кирилица

24 Май 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Шумен. В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на организация на държавите, които ползват кирилица. Това заяви Румен Петков, лидер на АБВ и кандидат за евродепутат под №17 в листата на „Коалиция за България“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. В Културно-исторически комплекс „Двор на кирилицата“ Петков се срещна с членове и симпатизанти на партията. „Днес от „Коалиция за България“ се обръщаме към българските институции да инициираме 24 май да стане Ден на кирилицата в световен мащаб. Основната задача е прослава на нашите писатели, поети, творци, на нашата духовност, на духа, който ни е съхранил през вековете. Ние сме 10 държави, които официално ползваме кирилицата. Държави, които имат своето място в развитието на света и държави, които дават облик и на банкнотата на Европа - еврото. За нас е много важно да кажем на всички държави, които ползват кирилицата, че 24 май е нашият празник, нека го направим така, както заслужава нашата славна азбука“, заяви Румен Петков. Той разгледа Двора на кирилските букви, картинната галерия, крепостта, Залата на славата и Алеята на писателите. Румен Петков поднесе венец пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий“.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георг Спартански, кмет на Община Плевен: Докато има български народ, никога няма да бъде забравено делото на светите братя Кирил и Методий и следовниците им

Георг Спартански, кмет на Община Плевен: Докато има български народ, никога няма да бъде забравено делото на светите братя Кирил и Методий и следовниците им

24 Май 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Плевен. Докато има български народ, никога няма да бъде забравено делото на светите братя Кирил и Методий и следовниците им. Това каза на тържествения ритуал пред барелефа на светите братя Кирил и Методий кметът на Община Плевен Георг Спартански, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. ,,Празнуваме най-светлия, най-българския, най-тачения празник на нашия народ. Нашите деди са създали този празник в знак на уважение и преклонение към делото на всички тези, които преди много векове направиха така, че да я има днешна България“, каза Георг Спартански. ,,Християнизирането на българите и създаването на писмеността вървят ръка за ръка по време на великия български цар Борис. Той дава гаранции за хилядолетното съществуване на държавата ни, до днес тя се явява най-старата държава на Европейския континент. Мъдростта на царя, на първоучителите Кирил и Методиий и учениците им прави така, че днес една огромна територия пише и се изразява с нашите българските букви“, допълни Георг Спартански. ,,Това е нашият световен принос към световната културна съкровищница, пример, който ни прави горди и достойни европейци. Ние винаги сме били в Европа като най-старата европейска държава. Ние сме в Европа и Европа е в нас, всичко зависи от задружните ни сили. Вярвам в силата на българския народ и устойчивостта на традициите ни“, каза още Георг Спартански. По думите му докато има български народ, никога няма да бъде забравено делото на светите братя Кирил и Методий и следовниците им. ,,Изказвам благодарност на тези, създали писмеността и съхранили вярата и културните традиции на следовниците им - учители и дейци на науката. Те правят така, че българското племе да има своята свяст и достойно място в съвременна Европа“, каза още Георг Спартански.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: С празнично шествие градът отбеляза 24 май

Ямбол: С празнично шествие градът отбеляза 24 май

24 Май 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Километрично шествие заля улиците на Ямбол по повод днешното честване на 24 май, съобщиха от пресцентъра на община Ямбол. В празничната процесия, която тръгна от Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев”, се включиха отново представители на детски градини, учебни заведения, културни институти и много граждани. Шествието премина по улиците на града, предвождано от статуя на светите братя Кирил и Методий. Честването на празника започна с тържествена церемония по издигане на националния флаг и празнично слово на кмета Георги Славов. „Щастлив съм, че днес сме отново заедно, за да отбележим този най-свят, най-обичан български празник! Зареден с толкова много смисъл, с толкова много емоция – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е празникът, даващ пълнокръвност на онова, което наричаме национален дух, изтъкна в приветствието си кметът Георги Славов.
В чест на светлото дело на братята Кирил и Методий бе отслужен благодарствен молебен.
Шествието завърши на централния площад пред община Ямбол с концерт, организиран от Общински детски комплекс – Ямбол. В празничната програма участваха деца от детския комплекс, от ОУ „Н. Петрини“ и от Детска гадина „Валентина“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.