НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Стотици граждани присъстваха на концерта на Мария Илиева и Любо Киров на площад „Македония“

Благоевград: Стотици граждани присъстваха на концерта на Мария Илиева и Любо Киров на площад „Македония“

25 Май 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Носителите на приз „БГ Изпълнителка“ и „БГ Изпълнител“ за 2019 г. Мария Илиева и Любо Киров събраха стотици хора на площад „Македония“, където изнесоха голям концерт под открито небе. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Любимите поп музиканти на България пристигнаха специално за 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, и празник на Благоевград. Те буквално предизвикаха фурор, като изпълниха любими хитове и нови музикални парчета. Те изпълниха любими хитове на различни поколения българи. Финалът бе поставен с красива цветна заря.
Концертът бе част от празничната програма на Община Благоевград и бе подарък за жителите и гостите на града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: В Поморие 2019 ще се проведе Седмица на движението и спорта под надслов „Победители с мама и татко”

Бургас: В Поморие 2019 ще се проведе Седмица на движението и спорта под надслов „Победители с мама и татко”

25 Май 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Поморие. В Поморие 2019 ще се проведе Седмица на движението и спорта под надслов „Победители с мама и татко”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Инициативата е част от програмата на „Майски празници“ - Поморие ‘2019, които ще се провеждат до 31 май. Седмицата на движението и спорта ще започне от 10.00 часа на спортна площадка „Руски паметник”.
На 29 май от 10.00 часа ще се състои Държавно първенство по плажен хандбал – мъже и жени. Мястото на провеждане е централния плаж.
На 31 май от 18.00 часа предстои Ден на предизвикателството в град Каблешково, който ще се състои на площад „Атанас Манчев” в град Каблешково, община Поморие.
Община Поморие запазва право при необходимост да нанася промени в програмата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: Събития, които проведохме през месец май, преминаха под знака на честванията, посветени на 24 май

Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: Събития, които проведохме през месец май, преминаха под знака на честванията, посветени на 24 май

24 Май 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Всички събития, които проведохме през месец май преминаха под знака на честванията, посветени на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и празник на Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Кирил Алексиев, историк и директор на Регионален исторически музей – Благоевград. „Отделно от това подготвяме една голяма изненада за нашите посетители, а именно изложбата „Пиши на кирилица“, която дава възможността да се оцени достойнството на нашата азбука, показвайки, че е глупаво, дори идиотски да пишеш на български, но с латински букви“, каза още д-р Алексиев. По думите му такива примери са показвани много ясно в тази изложба. „Приканвам всички наши съграждани и гости на града да дойдат в музея, за да видят и тази изложба. Така, че поредица от събития бяхме подготвили този месец, които се свързаха в едно – Нощ на музеите, стая на пеперудите и събитие за 24 май. За нас е важно да сме много активни, затова ѝ често казвам, че е грешно музеят да се схваща като мавзолей, в който в едни прашни витрини се показват някакви неща. Това въобще не е така“, коментира д-р Алексиев. Той уточни, че оригиналното название на музеите идва от старогръцки, означавайки храм на музите. „Всички ние знаем, че музата не е една и всяка една от тях покровителства различен вид изкуство, затова ѝ в музея трябва да бъдем активни. Мисля си също, че благодарение на незагасващия ентусиазъм на моите колеги, които искам да поздравя, тези неща се случват и се надявам, че така ще бъде за в бъдеще“, заяви д-р Алексиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и Методий, ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и Методий, ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

24 Май 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Рим. Днес, прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и Методий, ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица, която е третата азбука в Европейския съюз. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред присъстващите на поклонението пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим. На поклонението присъстваха и членовете на делегация на Република Северна Македония, които също са в Рим. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на посещение в Рим и Ватикана по повод 24 май. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Италия и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и народните представители от Групата за приятелство Младен Шишков, Павел Шопов, Симеон Симеонов и Албена Найденова. В нея са включени представители на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.
За мен е голяма чест, че можем заедно с колегите от Република Северна Македония да честваме делото на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и не без гордост ще кажа делото на средновековна България и княз Борис Първи, който успя да приюти учениците, да направи книжовни школи, заяви Цвета Караянчева. Тя подчерта, че няма по-голямо послание от това да бъдем обединени сега в навечерието на Европейските избори, да бъдем силни пред паметта на Константин Кирил Философ, подчерта тя. Пътят на Кирил и Методий е бил тежък, но те са отстоявали своята мисия, водени от принципа на единението и на славенето на християнските добродетели, посочи председателят на българския парламент. Днес, заедно с колегите от Република Северна Македония, даваме добър пример за това да честваме заедно общата си история, добави Цвета Караянчева.
По време на поклонението Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний подчерта, че 24 май е паметен ден в сърцата на всички славянски народи и най-вече на българския заради делото, подвига и неуморните трудове на светите равноапостоли братята Кирил и Методий и техните ученици. Той благослови присъстващите Бог да ги закриля да вървят бодро по примера на светите братя.
Посланик проф. Кирил Топалов от името на посолството на България във Ватикана поздрави всички присъстващи и подчерта, че делото на Кирил и Методий е епохално за времето си, защото те налагат четвърти богослужебен език и дават възможност всички славяни да имат своя литургия, култура и писменост.
След поклонението пред мощите на Св. Кирил българската делегация разговаря с приора на базиликата „Сан Клементе“. Председателят на Народното събрание подари на църквата луксозно издание на „История славянобългарска“ и почетен плакет на българския парламент. „Щастлива съм, че днес, когато празнуваме най-светлия празник 24 май – деня на славянската писменост, се докоснах до това свято място“, написа председателят на Народното събрание в почетната книга на храма.
По инициатива на учителка по български език, която от 18 години е в Италия, българската делегация и всички присъстващи на поклонението изпяха в базиликата „Сан Клементе“ химна на българската просвета „Върви, народе възродени“.
По-късно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поднесе цветя пред българската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където азбуката и славянските книги са получили официално признание от Ватикана. На церемонията присъства и председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери.
Българската делегация посети храм „Свети Павел ала Регола“ – храмът, който Българската православна църква използва за богослужение в Рим.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлия Цинзова, Столична библиотека: Опасенията, че дигитализацията ще замести книгата вече не са валидни

Юлия Цинзова, Столична библиотека: Опасенията, че дигитализацията ще замести книгата вече не са валидни

24 Май 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
София. Опасенията, че дигитализацията ще замести книгата вече не са валидни. Това каза в интервю за празничното издание „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека. Броят на читателите в Столична е библиотека е около 54 хил. и се увеличава. За първото тримесечие прочетените книги от Столична библиотека са 140 хил. тома, каза още тя. „Библиотеката е свързана със случващото се в съвременността и това, което се случва в обществото. При младите хора се наблюдава засилен интерес към историята и към съвременните автори, с които работим усилено. Интерес има и към мемоарната литература, екологията и теми свързани с въздуха водата и катастрофите“, обясни тя.Юлия Цинзова каза още, че библиотеката разполага и с електронни бази данни, които се ползват с успех най-вече сред младите, чийто интерес към книгите се засилва. Тя допълни, че празникът в Столична библиотека продължава и в утрешния ден и покани всички на любопитна изложба в сградата на библиотеката.
Милослава АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Алексиев, кмет на Поморие: Днешният ден е повод отново да се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици

Иван Алексиев, кмет на Поморие: Днешният ден е повод отново да се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици

24 Май 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Поморие. Хората, чиито имена остават в историята на Родината ни са онези, които са се борили за съхраняването на този род, на този език. Това се посочва в поздравителен адрес от кмета на Поморие Иван Алексиев, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. „Днешният ден е повод отново да се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Уважаеми дейци на просветата, изкуствата и културата, хора на словото и духовността на Поморие, от сърце Ви желая здраве, сили и мъдрост, лични и професионални успехи, творчески дух и удовлетворение! Благодаря Ви, че продължавате своята мисия да съхранявате националния ни дух и гордост! Нека помним своя род и език! Честит празник!“, се посочва още в поздравителния адрес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселка Асенова, началник на РУО-Видин: Образованието на 21 век трябва да бъде различно, да има отношение към всяко дете

Веселка Асенова, началник на РУО-Видин: Образованието на 21 век трябва да бъде различно, да има отношение към всяко дете

24 Май 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Видин. Образованието на 21 век трябва да бъде различно, каза в приветственото си слово към учители, ученици и граждани на тържеството в Крайдунавския парк Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Тя посочи, че образованието вече е вид отношение към всяко дете и зависи от нашата креативност. „Ние сме тези, които трябва да провокираме творческото мислене на децата. Те трябва да знаят че учението е учение за цял живот. Днес повече от всякога, за да преодолеем предизвикателствата, са необходими духовната мощ на светите първоучители, енергията на възрожденските будители, необходим ни е оптимизмът на младите българи, които със своя талант, ум са носители на европейската цивилизация, за да продължим да утвърждаваме постигнатите успехи в образователната и възпитателната дейност“, заяви Асенова. Тя допълни, че видинските учители обичат своята професия, обичат и своите ученици, които са нашите деца. „Кой от нас може да остане безразличен към израстването на младите хора. Ние имаме благословена професия“, призна Асенова. Тя се обърна към учениците и им пожела да вървят напред, да следват величавото дело на Солунските просветители Кирил и Методий, защото българското слово окриля духа им. „Пожелавам от сърце на всички – споделените знания, мъдростта и опитът да ни изпълват с лично удовлетворение и радост. Нека си пожелаем здраве, повече сила и повече вдъхновение“, каза Веселка Асенова.
Анна Лозанова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Казанлък отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Казанлък отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 Май 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Казанлък. За поредна година на 24 май бяха наградени победителите сред училищата в конкурса за собственоръчно изработена книга „Млад книгоиздател – 2019“, предаде кореспондент на за Радио „Фокус”. Книгите на младите автори бяха подредени в изложба.
В 16.30 часа ще започне Мажоретно празнично шествие, което ще бъде последвано от Мажоретен фестивал на площад „Севтополис”.
В 19.00 часа на организирана от Община Казанлък открита сцена, под надслов „Веднъж в живота” абитуриентите ще имат възможност да изявят своя талант. В 20.30 часа ще започне празничен концерт на формация „Петте сезона” с ръководител Стефан Диомов.
Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започна в Казанлък с празнично шествие, чийто финал бе на площад „Севтополис”, където е състоя общоградско тържество. По време на тържеството бяха наградени победителите в инициативата „Младите лидери на Казанлък”.
В навечерието на празника на официална церемония бяха отличени педагози в класацията „Учител на годината 2019“, организирана от Община Казанлък
За втора поредна година Община Казанлък присъди отличия в три категории, всяка с три направления на учители, чиято професионална дейност е свързана с развитието и издигане на престижа на професията „учител“ и на Община Казанлък през текущата учебна година в направленията предучилищно образование, основно и средно образование.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдивски гимназисти: На днешния празник отбелязваме, че имаме свободна държава, собствен език и се гордеем с миналото си

Пловдивски гимназисти: На днешния празник отбелязваме, че имаме свободна държава, собствен език и се гордеем с миналото си

24 Май 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На днешния празник отбелязваме, че имаме свободна държава, че имаме собствен език и се гордеем с миналото си и с това, което сме постигнали. Това споделят в анкета за Радио „Фокус“- Пловдив ученици от най-старата гимназия в Пловдив ХГ„Св. Св. Кирил и Методий”. Според учениците, 24 май е празник на българската просвета и култура, това е и един от най-чистите празници, това е Денят на българската азбука. Гимназистите смятат още, че езикът е богатството на всеки човек. Той е важен за представянето му, за общуването между хората. „Когато имаш представителен език, по-лесно изпъкват достойнствата ти като личност и можеш да разкажеш за историята си и миналото си. Чрез езика можем да изкажем и емоциите си“, твърдят още гимназистите. Според тях, когато си в друга държава, не се чувстваш на мястото си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомир Христов, кмет на Шумен: Делото на първоучителите Кирил и Методий е свързано с изграждането на българската държава, с нашата духовност и култура през вековете

Любомир Христов, кмет на Шумен: Делото на първоучителите Кирил и Методий е свързано с изграждането на българската държава, с нашата духовност и култура през вековете

24 Май 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Шумен. Делото на първоучителите Кирил и Методий е свързано с изграждането на българската държава, с нашата духовност и култура през вековете. Tова посочва в поздравителен адрес кметът на Шумен Любомир Христов по случай 24 май. „Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е най-обичаният български празник. На 24 май ние се прекланяме пред делото на първоучителите Кирил и Методий. Дело, което е свързано с изграждането на българската държава, с нашата духовност и култура през вековете. От времето на Преславската и Охридската книжовна школа, на Ботев и Вазов езикът и писмеността са тези, които са ни обединявали и съхранили като народ. Затова и почитта към двамата братя и към българските просветители е толкова дълбока и искрена. На днешния ден си спомняме с признателност за нашите учители. Отправяме благодарност за всеотдайността и професионализма им. Гордеем се с постиженията на талантливите ни деца, ученици и студенти. Изразяваме нашето уважение към академичната общност и се прекланяме пред таланта на българските творци, които във всяко време са били истинските духовни водачи на нацията. От сърце желая на всички здраве, сили и вдъхновение. Честит празник“, се посочва в поздравлението на кмета на Шумен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: С традиционното празнично шествие в града започнаха проявите за Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Търговище: С традиционното празнично шествие в града започнаха проявите за Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

24 Май 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Търговище. Традиционното празнично шествие на образователни и културни институции постави началото на проявите, посветени на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщиха от Община Търговище. Шествието, което премина от I ОУ „Христо Ботев“ до площад „Независимост“, бе предвождано от кмета д-р Дарин Димитров, народният представител д-р Венка Стоянова, председателят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева, зам.-кметовете Рая Матева, Емине Якубова, общински съветници, почетни граждани на Търговище, секретарят на Общината Христалина Халачева. След тях преминаха учителите и възпитаниците на детските градини. 12 са детските градини в общината. В тях се обучават и възпитават 1740 деца, с които работят 160 педагози и педагогически специалисти. През настоящата учебна година пък се навършват 70 години от откриването на първата детска градина в Търговище. След тях преминаха представители на културните институти и сдружения, образователните институции. В шествието се включиха и учители от общинските училища в селата Вардун, Голямо Ново, Драгановец, Дралфа, Лиляк, Макариополско, Надарево, Подгорица. Фанфарният оркестър предвождаше учители и ученици от 11 учебни заведения в Търговище. След тях преминаха и самодейци от 15 читалища и представители на любителски танцови и музикални школи в общината. Празничната програма продължава в 18.30 часа с дефилето на зрелостниците от випуск 2019 г. на площад „Свобода“. 451 абитуриенти от 8 училища в Търговище ще преминат по червената пътека на централния площад.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Николай: Дерзайте труженици на духа и знанието, бъдете усърдни сеячи на семената на словото и се радвайте на добрия плод

Митрополит Николай: Дерзайте труженици на духа и знанието, бъдете усърдни сеячи на семената на словото и се радвайте на добрия плод

24 Май 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ако България и нашият народ представляват многовековно дърво, корените на това дърво в душата и сърцето на нашия народ посадиха светите равноапостоли Кирил и Методий. Това каза в словото си на площад „11 май” пловдивският митрополит Николай, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. По думите му на този ден ние българите си доказваме, че не сме дърво без корен. „Добре знаем какво значение има кореновата система за дървото. Ако то не е рухнало, то е защото корените го удържат. И ние имаме свещен дълг не да се вглеждаме само в клоните и красотата на дървото, но и да поглеждаме към корените му. За да не се случи така, че без буря и урагани това дърво да рухне и да се отдели от корена си”, каза още владиката. Той добави, че църквата мъдро е отредила този ден за благодарност към Бога, затова, че е снисходил да ни огрее светлината в мрака. „На този ден произнасяме хвала и благодарност към Бога, че не допусна нашият народ да живее в мрака и в смъртната сянка на невежеството, а го дари със светлината на вечния живот, с благодарност и преклонение към подвига на славянските първоучители Кирил и Методий”, каза още митрополит Николай.
Митрополитът поздрави всички „неуморни сеячи“ върху благодатната почва на душата на народа ни – духовници, пастори, учители, които сеят семената на вечния живот със съзнанието, че това, което посеем, това и ще пожънем. „Дерзайте труженици на духа и знанието, бъдете усърдни сеячи на семената на словото и се радвайте на добрия плод на духа. Чрез вашия подвиг и неуморен труд да пребъде благословено вовеки непреходното дело на светите равноапостоли братята Кирил и Методий”, каза още митрополит Николай.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С многолюдно шествие бе отбелязан 24 май

Шумен: С многолюдно шествие бе отбелязан 24 май

24 Май 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Шумен. С многолюдно шествие в Шумен бе отбелязан 24 май, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. Деца, ученици, учители и родители преминаха по главната улица от пл. „Кристал“. Начело на шествието бяха Градския духов оркестър и ученици, носещи образите на Светите братя Кирил и Методий. След тях в празничната колона бяха народни представители, областният управител, кметът на Шумен и заместниците му, общински съветници. Шествието приключи с изпълнения на мажоретни състави от детски градини и клуб „Ритмик“. Празникът продължи в ДКТ „Васил Друмев“ с церемония по връчване на „Наградата на Шумен“ в сферата на образованието и науката. „Това е възторжен и паметен ден. Ден, който ни сплотява, обединява, извисява“, каза в словото си за празника Албена Иванова – Неделчева, директор на СУ „Сава Доброплодни“. Наградите връчиха кметът Любомир Христов и проф. Борислав Беджев, председателна Общинския съвет.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов: 24 май е празникът, на който и за миг не допускаме друго чувство, освен духовна сила и самочувствие на достойна нация

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов: 24 май е празникът, на който и за миг не допускаме друго чувство, освен духовна сила и самочувствие на достойна нация

24 Май 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Асеновград. По повод честването на 24 май, кметът на Община Асеновград отправи поздравление към дейците на българското образование, наука и култура, към учениците и всички граждани. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината Асеновград. „Ние, българите, не можем да се оплачем от липса на силни и светли празници в календара си. Имаме високи исторически върхове, натоварени с гордост или горест, различни оценки и емоции. Но има една дата, чийто заряд е несъизмерим по своята духовна всеобхватност. Защото е празник на духа български, на онзи многовековен код, заради който се разпознаваме където и да сме по света. Този ден е днешният 24 май. Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. 24 май е празникът, на който и за миг не допускаме друго чувство, освен духовна сила, самочувствие на достойна нация и осъзнатост на горд народ", каза кметът на Асеновград.
"Днес на хиляди места в страната и в чужбина 24 май провокира едно и също настроение и самочувствие и няма друг празник-аналог, с който да сравним усещането си. Славянските братя Кирил и Методий, техните ученици, последвалите ги апостоли на словото и духа не се побират в бързо изброяване. Цяла плеяда са възрожденските българи, предпочели с перо в килията на манастира, в одаята на школото и в къщи да препредават словото, историята българска или ценностите на фолклора. Килийно или класно, общинско или църковно, елитно или квартално, българското училище е онази незаменима единица в държавата ни, която преди всички и над всичко гарантира осъзнаване на род и родина, на просвета и духовност, развива таланти и възпитава ценности“, се казва в поздравлението.
„Асеновград има пребогато основание да се гордее със своя принос към просветното дело, към културата и духовното израстване на поколения българи. Качественото образование, активните граждански форми за духовни интереси, развиване на таланти, културно наследство, хиляди и хиляди талантливи деца и млади хора – всичко това е част от визитката на нашия Асеновград. И 24 май е онзи връх в календара на всяка година, когато сме длъжни това да си го припомняме. Днес е мястото да отдадем онази изконна поколенческа почит към институцията „Асеновградски учител“. Уважаеми учители, без Вас, без вашия труд и всеотдайност нямаше да имаме своя път, избора на професии и реализации, своите устойчиви ценности.
Днес е денят, в който се обръщаме и към всички самоотвержени дейци на асеновградската култура, към творците ни, към музейните, читалищни и библиотечни експерти и работници. Ние дълбоко ценим онова, което вие правите, защото по своему вие продължавате Българското съвременно Възраждане и днес.
Скъпи ученици на Асеновград, малки и големи, първокласници, абитуриенти и всички други, вървящи по стълбицата на училищните класове, никога не забравяйте, че училището, духът на Асеновград, вашите явни и скрити таланти, вашите учители и възпитатели, всичко това е причина да станете добри хора – с мечти и свой избор в живота си.
Никога не са достатъчно думите на внимание, които на 24 май заделяме към учителите – ветерани, беловласите мъже и жени, които днес празнуват с особено вълнение. Поклон пред вас и нека се радвате на здраве и уважение!
И поклон пред онези, които вече не са сред нас, но завинаги остават като учители-просветители, записани в историята на Асеновград.
Ние, днешните асеновградчани, сме длъжни във всяко асеновградско училище, във всяка институция на духа и културата да бъде опазен огънят на знанието и жаждата към разгръщане на таланти. Това е безценно! 24 май е празникът, на който трябва да си го пожелаем- един към друг и към всички!
Желая на всички ви здраве, вдъхновение и устрем към още наука и духовни измерения!
Честити и здрави бъдете и никога не забравяйте, че просветата и духът са нужни като хляба за всеки от нас! Честит 24 май, асеновградчани, и нека знанието и духът да пребъдат!“, се казва още в поздравлението на д-р Емил Караиванов по повод 24 май.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: С тържествено шествие по централната улица на Каварна беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Добрич: С тържествено шествие по централната улица на Каварна беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 Май 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Каварна. С тържествено шествие по централната улица на Каварна, в което се включиха ученици, учители, деца от детски градини, просветни и културни дейци започна отбелязването на празника на светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. Кметът Нина Ставрева отправи празнично слово по случай 24 май. „Уважаеми учители и ученици, уважаеми просветни и културни дейци, уважаеми съграждани, най-сърдечно Ви поздравявам по повод националния празник 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес под звуците на всенародния химн „Върви, народе възродени“ се прекланяме пред делото на светите равноапостоли братята Кирил и Методий и изказваме дълбока почит и признателност. С гордост можем да заявим, че великото им дело е част от културната съкровищница на Европа", каза тя. По думите ѝ 24 май е празник, какъвто нямат другите народи – ден на словото и път към духовното израстване. Той е най-яркото свидетелство за жаждата на нашия народ за наука и духовност, за непреходни традиции и национално достойнство.
„Изказвам искрената си благодарност и признателност към Вас, всички културни и просветни дейци, за желанието, енергията, всеотдайността и упоритостта, които влагате в работата си, за да реализирате своята мисия и призвание в живота и да поддържате жив духа и стремежа за развитие на община Каварна. Честит празник“, посочи Ставрева.
Пред Народно Читалище „Съгласие - 1890“ в празничният ден в концертната програма участие взеха деца от Вокална академия“Каварна“, вокалната група към НЧ „Съгласие – 1890", Детски народен хор „Шарено коланче“, Вокална група „Камбанки“ към НУ „Братя Миладинови“ Танцова школа „Пандора“, ДФС“Бизоне“ и ученици от ОУ „Й. Йовков“ и СУ „Ст. Караджа“.
За втора поредна година Община Каварна с решение на Общински съвет - Каварна присъди награди „24 май” в системата на предучилищното и училищното образование и на културата.
Наградите на учителите бяха тържествено връчени на празничен коктейл в навечерието на 24 май.
Кметът на Община Каварна Нина Ставрева награди отличените ученици и културни дейци.
Ученик на годината” в хуманитарната област - Никол Петрова Николинова - ученичка Vа клас в ОУ „Йордан Йовков” - Каварна;
„Ученик на годината” в природо-математическата област - Белослава Галинова Гавраилова-ученичка XI б клас в СУ „Стефан Караджа” - Каварна;
„Ученик на годината” в областта на изкуството - Йоана Петкова Кръстева- ученичка VII б клас в ОУ „Йордан Йовков” - Каварна;
„Ученик на годината” в областта на професионалното обучение - Атанас Илиев Атанасов- ученик в ПЗГ„Кл. Арк.Тимирязев” - Каварна
„Детски самодеен състав на годината” - ДФС „Бизоне” с ръководител г-жа Стела Иванова;
„Самодеен състав на годината” - Читалищен театър „Проф. Гочо Гочев” от Читалище „Съгласие 1890” - Каварна;
„Самодеец на годината” - г-н Божидар Петров Божидаров от Читалищен театър „Проф.Гочо Гочев“ от Читалище „Съгласие 1890” - Каварна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 24 май беше тържествено отбелязан в Карлово

Пловдив: 24 май беше тържествено отбелязан в Карлово

24 Май 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Карлово. 24 май – Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура, бе отбелязан в Карлово, съобщиха от пресцентъра на община Карлово. С издигане на националния флаг под звуците на българския химн започна тържественото честване. В голямата празнична програма с песни и танци се представиха децата, девойките и младежите от Средни училища „Васил Левски” и „Христо Проданов”, Основни училища „Св.св. Кирил и Методий” и ”Райно Попович”, Фолклорна формация „Розова долина” Карлово с ръководител Мирослав Василев. Приветствие по повод деня на духовността произнесе директорът на Средно училище „Васил Левски” в Карлово – Мариана Манчева. „24 май е Великден на духа, на Възкресението българско!.. Днес всички ние усещаме себе си като неделима част от българската цивилизация. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност!”, подчерта Мариана Манчева. Събитието уважиха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-председателят на Общинския съвет Анастасия Чолакова, заместник-кметовете Стойо Карагенски и Данка Люртова, секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, бивши и настоящи учители, общественици, дейци на културата, много карловци.
Град Баня чества своя празник на 24 май. Поздравление към хората и творческите състави от Народно читалище „Св.св. Кирил и Методий” отправи кметът на общината д-р Кабаиванов. В приветствието си той подчерта непреходността на словото и делото, завещано ни от светците на славянската писменост, култура и духовност.
Заместник-кметът Антон Минев поздрави учителите, учениците и жителите на Розино с деня на устрема и напредъка, с пожелание да отстояваме нашите изконни ценности.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Кирил Алексиев, историк: По значимост и двата празника на Благоевград са съизмеримо равни и не би трябвало да има някакъв конфликт между тях

Д-р Кирил Алексиев, историк: По значимост и двата празника на Благоевград са съизмеримо равни и не би трябвало да има някакъв конфликт между тях

24 Май 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По значимост и двата празника на Благоевград са съизмеримо равни и не би трябвало да има някакъв конфликт между тях. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Кирил Алексиев, историк и директор на Регионален исторически музей – Благоевград. „Можем да ги празнуваме на равна нога. Аз празнувам имен ден и на 11, и на 24 май. За мен това не е проблем. И двата дни са важни и на тях почитаме светите апостоли – Кирил и Методий, които ни дават възможността да създадем собствена културна идентичност, което е изключително важно постижение. Нека имаме предвид, че едната и другата дата – 24 май и 5 октомври, са свързани – няма как да стигнеш до Освобождението, ако преди това не си се извисил духовно“, каза още д-р Алексиев. Според него духовността е водеща, но и едното, и другото не би трябвало да се противопоставят. „Двата празника един без друг не биха били толкова смислени за нас. Интересното в случая е и това, което прави чест на Община Благоевград, че са разбрали връзката между двата празника и успешно ги съчетават толкова години. Надявам се, че тази традиция ще се запази и занапред“, подчерта д-р Алексиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив: 24 май е най-светлият, най-чистият и свят български празник

Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив: 24 май е най-светлият, най-чистият и свят български празник

24 Май 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 24 май е най-светлият, най-чистият и свят, и най-българският празник. Това каза в приветствието си към учители, ученици и гости началникът на Регионалното управление по образование в Пловдив Иванка Киркова, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. По думите й това е празникът на духовността, на вярата, на силата, на гордостта, на просвещението и на културата. „На този ден всички ние се обръщаме назад към миналото си и корените си, за да се поклоним на великото дело на братята Кирил и Методий и на техните ученици и за да погледнем към бъдещото с вяра и любов”, каза още Иванка Киркова.
Тя благодари на учителите в Пловдив за техните изключителни усилия, които полагат за образованието и възпитанието на нашите деца и каза, че тази благодарност и признание у децата може да се види всеки ден в очите им и да се усети със сърцата. На учениците Киркова пожела да постигат целите и мечтите си, да бъдат отговорни и достойни граждани, подкрепяни от техните родители, учители и духовни водачи.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Близо 2000 ученици и студенти се включиха в празничното шествие в града по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Стара Загора: Близо 2000 ученици и студенти се включиха в празничното шествие в града по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 Май 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Близо 2000 ученици и студенти се включиха в празничното шествие по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Стара Загора. Трите лъча се събраха на обновения площад пред Общината, където се проведе церемонията. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. На тържественото честване присъстваха кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, представители на обществени организации. Да споделят празника тук бяха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание и депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова, и Димитър Драчев. Просветни и културни дейци, както и много граждани също дойдоха на площада.
Начало на честването дадоха мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно развитие с танцови изпълнения.
Точно в 10.00 часа на площада прозвуча Химна на Стара Загора. Последва и хорово изпълнение на любимия за всички българи „Върви, народе възродени“. Към небето полетяха балони с буквите от българската азбука.
Прозвуча емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ изпълнено от второкласничката Искра Кирчева. Стихове за България прочетоха и ученици от Второ основно училище.
Под звуците на Националния химн бяха издигнати знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз.
Водещият Ивелин Керанов въодушеви публиката със стихове за българския дух и делото на братята Кирил и Методий.
„24 май е денят на славянската писменост, на българското образование и култура. Поздравявам всички учители и будители, които правят възможно обучението на българските деца. Бъдете здрави, обичаме Ви, разчитаме на Вас“, каза в приветствието си кметът Живко Тодоров.
Празничен водосвет-молебен отслужи Старозагорският митрополит Киприан, заедно със свещеници. „Призивът на Св. Паисий за българщина е всъщност молба да не забравяме вековното дърво на българската святост, чиито корени са засети с безценните трудове на Св. св. Кирил и Методий. Да бъдем истински техни последователи, носещи в сърцата си делото им и пазещи жива душата на прекрасното ни слово! Сега и винаги", призова в словото си митрополит Киприан.
В най-духовния ден бяха връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата.
Индивидуалната награда „Млада Загора“ за постижения в науката и образованието бе връчена на Силивя Петкова, дванадесетокласничка от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, лауреат на Националната олимпиада по френски език, представител на Стара Загора в годишната среща на клуба на Страсбург. Второкласничката Фабияна Костадинова също получи наградата „Млада Загора“ за участие в първенствата на Европейския съюз и златен медал на държавно първенство по шахмат.
Колективната награда „Млада Загора“ за наука и образование бе присъдена на училищен отбор от ПГСАГ „Лубор Байер“ за първо място в националното състезание „Най-добър млад строител“.
Кларинетистът Мария Божидаров от музикалното училище „Христина Морфова“ бе отличен с наградата „Млада Загора“ за успехи в културата и изкуството. Младият талант дебютира като солист на Кралската филхармония в Лондон и е приет с пълна стипендия в Лондонската консерватория „Синиър Гилдхол“. Колективната награда отиде при Ученическия училищен театър при СУ „Максим Горки“ за завоювана втора награда на Национален конкурс за театър на испански език.
Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов получи наградата Стара Загора“ за постижения в културата и изкуството. Той бе отличен за съществен принос в развитието и възхода на Държавна опера Стара Загора и като създател на иновативни и креативни проекти в областта на съвременните музикално-сценични изкуства.
Колективната награда бе връчена на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ за високи художествено-творчески постижения и авторитетно присъствие в национални фолклорни сценични проекти и форуми. Ръководителят му Христо Иванов получи днес и най-високата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци – кристално огърлие.
Колективната награда за наука и образование отиде при Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет за завоювано първо място в професионално направление „Ветеринарна медицина“ в рейтинговата система на висшите училища в България. Със същата награда бе отличен и колективът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ за професионални успехи и изключителни постижения на учениците им.
За високи постижения с индивидуалната награда „Стара Загора“ бе отличена Йорданка Мирчева, старши учител по български език и литература в Шесто основно училище „Свети Никола“.
Всички наградени благодариха на Община Стара Загора за подкрепата.
Поздравления към отличените поднесоха Гергана Тончева от Вокална група „Розов свят“ с изпълнението на песента „Учителко, любима“, квартет „Траяна“, вокална група „Усмивки“, Лора Герджикова от НЧ "Георги Бакалов - 1933" с песента „Остани“, Детския фолклорен ансамбъл „Загорче“.
Празникът завърши с концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и кръшно българско хоро на площада, в което се включиха и много граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Стотици деца, ученици, учители и културни дейци се включиха в празничното шествие в града по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Кюстендил: Стотици деца, ученици, учители и културни дейци се включиха в празничното шествие в града по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 Май 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Стотици деца, ученици, учители и културни дейци се включиха в празничното шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В шествието, което се състоя на площад „Велбъжд”, участваха представителни групи на детските градини, основните училища и гимназии, културните институти и читалищата. Официални гости на празника бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Виктор Янев, председателят на Общински съвет Михаела Крумова, както и началникът на Регионално управление на образованието Мая Стойчева.
На площада дефилираха представители на шестте детски заведения в които се отглеждат, възпитават и обучават 1474, от които 189 деца са приети в яслени групи. В тържествения парад участваха ученици и учители от седемте основни училища и началното училище в града, както и възпитаници на професионалните гимназии и спортното училище. В шествието се включиха и представители на културните институти – Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека, художествената галерия и общинския театър. Читалищата от областта също бяха изпратили свои представители.
В празничното си слово кметът на Община Кюстендил Петър Паунов заяви, че през вековете три храма са превели българския народ до днешния ден. По думите му Божият дом е източник на укрепена вяра, морално високолюбие и истинска чистота. „Благодарение на благословените усилия на равноапостолните братя днес имаме и славянската писменост. Домашният храм е огнище на сплотеност, целомъдрие и морална извисеност. Училищният дом, който съчетава всяко едно от тези добродетелни неща, дадено ни в дома и в храма”, каза Петър Паунов. По думите му училището всеки ден напомня, че светът е такъв, какъвто го носиш в сърцето си. Училището е място за преклонение пред апостолските усилия на учителите. „Останете красивото сърце на една неувяхваща и непреходна България”, каза Петър Паунов. В рамките на тържеството бяха наградени и петима учители от Кюстендил, които заради изключителните си постижения в областта на образованието получиха отличието „Неофит Рилски”. Празникът продължи със съвместно изпълнение на химна на българската просвета – „Върви, народе възродени”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Близо 300 хористи от 11 хорови формации запяха заедно "Върви, народе възродени"

Плевен: Близо 300 хористи от 11 хорови формации запяха заедно "Върви, народе възродени"

24 Май 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Плевен. Близо 300 хористи от 11 хорови формации в Плевен запяха заедно "Върви, народе възродени" в празничния 24 май, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“. Празничният хор бе част от проявите, с които Плевен отбелязва един от най-светлите дни в празничния календар. Празникът започна с традиционно тържествено шествие. В 10.30 ч. пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се събраха ученици, учители, студенти, дейци на културата, представители на местната власт и десетки граждани. В проявите в Плевен се включиха народни представители от 15-и избирателен район, областният управител Мирослав Петров и заместниците му, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, общински съветници, кметът Георг Спартански и представители на общинската управа, студенти от Медицинския университет, много гости на града. Начело със свещеници, носещи иконата на светите братя Кирил и Методий, и Духовия оркестър на Плевен, шествието премина през централната пешеходна зона до паметника на светите братя на едноименната улица, където се проведе и тържественият ритуал с празничен молебен и слова. В знак на признателност пред делото на Светите братя Кирил и Методий пред барелефа бяха поднесени венци и цветя. След ритуала плевенчани и гостите на града имаха удоволствието да чуят на централния площад „Възраждане“ вълнуващото изпълнение на химна „Върви, народе възродени”. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на алеята пред Военния клуб е открит и „Празник на книгата”. Плевенски автори раздаваха автографи предлагаха книги на символична цена. На церемония от 13.00 часа в Арт центъра в Градската градина ще бъдат отличени дейци на културата.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова в Тополовград: Очертах нови възможности за популяризиране на древната култура и история в района

Министър Николина Ангелкова в Тополовград: Очертах нови възможности за популяризиране на древната култура и история в района

24 Май 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Тополовград. Очертах нови възможности, с които да популяризираме древната култура и история в района на община Тополовград. С кмета Божин Божинов коментирахме различни инициативи, за да бъдат привлечени повече български и чуждестранни посетители. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при участието си в честванията на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, който е празник на Тополовград, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Районът има многовековна история от времето на траките, и паметници на културата, които заслужават да бъдат показвани. Министърът посочи, че фестивалът на любителските комедийни театри „Велко Кънев“, който се организира от Общината, ще бъде включен в Регистъра на фестивалите и събитията на министерството. „По този начин ще представяме инициативите Ви и ще подпомагаме усилията на местната власт за привличане както на повече българи, така и на чуждестранни туристи в района", посочи тя.
Министър Ангелкова поздрави гостите и жителите на града за един от най-светлите български празници 24 май. И добави, че е важно всички да помним и уважаваме учителите си.
Кметът на Общината Божин Божинов удостои министър Ангелкова със званието „Почетен гражданин на град Тополовград“. „За мен това е признание за работата, което силно ни задължава да работим още повече, за да направим популярни такива чудесни места в страната", каза министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Ценков, кмет на Видин: Със създаването на българската азбука и писменост българите имат самочувствието да вървят наравно с останалите народи

Огнян Ценков, кмет на Видин: Със създаването на българската азбука и писменост българите имат самочувствието да вървят наравно с останалите народи

24 Май 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Видин. Със създаването на българската азбука и писменост българите имат самочувствието да вървят наравно с останалите народи, каза в приветствието си кметът на Община Видин Огнян Ценков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Кметът произнесе своето приветствено слово пред стотиците ученици, учители и граждани в Крайдунавския парк пред сградата на Художествената галерия. „Традицията ни събира тук пред една от емблематичните сгради на Видин – Художествената галерия „Никола Петров“. Това е дом на културата и изкуството на срещи със стотици творци и техните почитатели. На фона на един такъв символ ние празнуваме 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ден, който докосва сърцето на всеки истински българин и в който възхваляваме делото на светите братя Кирил и Методий, озарило със светлина пътя на нашия народ през вековете. Благодарение на писаното слово българският народ съхранява своята идентичност и изгражда своята държава. Историята отреди заслужено място на двамата свети братя и на тяхното дело, поставило знак върху съдбата не само на нашия народ, но и на останалите славяни“, каза Огнян Ценков. Той посочи, че Видин е град, който се гордее със своите будни и напредничави хора отдавна. Жадни за просвета, за наука, отворени към новото и свързани с културата на десетки други европейски народи, които живеят по поречието на река Дунав. „Духът на нашите предци живее днес в съвременните будители, учители, писатели, поети, музиканти, деятели на културата, в любознателните и талантливи деца и хора на Видин“, заяви кметът на Видин.
Той добави, че Общината ще продължава да прави всичко възможно, за да осигурява възможност за обучението на видинските деца в училищата и детските градини, както и за развитие на културните институти. Отварят се нови перспективи за обучение и реализация във Видин – филиалът на Русенския университет приключва третата си академична година с 435 студенти. По европейски проекти се подобрява образователната инфраструктура в редица училища, създават се все по-добри условия в детските градини. Силен е фокусът и върху културните институти, като в момента усилено се ремонтира сградата на Драматичния театър. Предстои да се обнови сградата на Синагогата в културен център „Жул Паскин“, като финансирането е осигурено с европейски средства със съдействието на правителството. Стартира и кампанията за обновяването на сградата на Младежкия дом.
„Културният календар на Общината е наситен със събития от регионален, национален и международен характер. Фестивалите, които организираме през летния сезон, превръщат града в привлекателен център на гости и туристи. Нека днес да отправим благодарността си към хората, посветили живота си на науката, културата и образованието. На 24 май ние се гордеем със своята национална идентичност с великите личности, които България е дала на света и славим наследството на двамата Солунски първоучители. Нека празнуваме изпълнени с чувство на признателност към предците си и отговорност към бъдещето на своите деца“, каза Огнян Ценков.
Тържественото отбелязване на 24 май във Видин започна с празнично шествие от едно от най-старите училища в града – „Цар Симеон Велики“ и продължи да Крайдунавския парк, където Огнян Ценков награди изявени учители от Видин. Тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост продължава с концерт на ансамбъл „Дунав“.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Петров, областен управител на Плевен: С делото си Кирил и Методий превърнаха България в държава на духа

Мирослав Петров, областен управител на Плевен: С делото си Кирил и Методий превърнаха България в държава на духа

24 Май 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Плевен. С делото си Кирил и Методий превърнаха България в държава на духа. Това каза на тържествения ритуал пред барелефа на светите братя Кирил и Методий Мирослав Петров, областен управител на Плевенска област, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“. „Независимо от историческите изпитания, страната ни остана стожер на просветата и знанието. Празникът е най-старият, честван повече от две столетия. Споменава се в арменска летопис. Малко народи могат да се похвалят с култ към образованието и просветата“, заяви Мирослав Петров. По думите му дейците на културата заслужават преклонение за общочовешкото дело, на което са посветили живота си. „Славянската писменост и просвета са онази несломима сила, която носи в себе си геномът на българския народ. В съзнанието ни хората на писмеността и културата са се превърнали в символи на духовна светлина, стожер на българщината и емблема на непримиримия българския дух. В този светъл ден пожелавам на всички широки хоризонти, които да водят към бъдещето на успеха и признанието“, заяви Мирослав Петров.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генчо Генчев, кмет на Свищов: 24 май е най-светлият и съкровен български празник

Генчо Генчев, кмет на Свищов: 24 май е най-светлият и съкровен български празник

24 Май 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Свищов. 24 май е най-светлият и съкровен български празник. Това казва в поздравителен адрес по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост кметът на Свищов Генчо Генчев, съобщават от Общината. Той поздрави всички дейци на просветата, изкуствата и културата, хората на словото и духовността от Свищов.
Ето и пълния текст на адреса: „Поздравявам ви с Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост!
24 май е ден тържествен и велик, пренесъл възрожденския ни дух през вековете, утвърдил се, като най-светлия и най-съкровения българския празник. Това е денят на буквите и просветата, на вечния стремеж към знанието.
На този ден ние се прекланяме пред епохалното дело на двамата равноапостоли – светите братя Кирил и Методий. Прекланяме се пред духовния подвиг на техните ученици – великите първоучители, съхранили корените на българската идентичност. Днес вървим по пътя на познанието, който те са открили за нас. Нека крачим горди по този път, защото той ни дава национално самочувствие, вяра и свобода. Любовта към родния край, силата на християнската вяра и стремежът за знания са белязали Свищов като буден град и духовен център. Свищов гордо пренася през вековете славата на десетки свищовци – родолюбци. Тук е родното място на големи българи, будители за знание, които са ни завещали бележити образци на българското художествено творчество. Пожелавам ви, скъпи ученици, да възпитате у себе си обич към знанието и да пиете от непресъхващия му извор, който е във вашето родно училище.
А на Вас, уважаеми учители, желая сила на духа и вяра, за да продължавате благородното си дело“, се посочва още в поздравителния адрес на кмета.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019, Румен Петков: В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на организация на държавите, които ползват кирилица

Европейски избори 2019, Румен Петков: В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на организация на държавите, които ползват кирилица

24 Май 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Шумен. В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на организация на държавите, които ползват кирилица. Това заяви Румен Петков, лидер на АБВ и кандидат за евродепутат под №17 в листата на „Коалиция за България“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. В Културно-исторически комплекс „Двор на кирилицата“ Петков се срещна с членове и симпатизанти на партията. „Днес от „Коалиция за България“ се обръщаме към българските институции да инициираме 24 май да стане Ден на кирилицата в световен мащаб. Основната задача е прослава на нашите писатели, поети, творци, на нашата духовност, на духа, който ни е съхранил през вековете. Ние сме 10 държави, които официално ползваме кирилицата. Държави, които имат своето място в развитието на света и държави, които дават облик и на банкнотата на Европа - еврото. За нас е много важно да кажем на всички държави, които ползват кирилицата, че 24 май е нашият празник, нека го направим така, както заслужава нашата славна азбука“, заяви Румен Петков. Той разгледа Двора на кирилските букви, картинната галерия, крепостта, Залата на славата и Алеята на писателите. Румен Петков поднесе венец пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий“.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георг Спартански, кмет на Община Плевен: Докато има български народ, никога няма да бъде забравено делото на светите братя Кирил и Методий и следовниците им

Георг Спартански, кмет на Община Плевен: Докато има български народ, никога няма да бъде забравено делото на светите братя Кирил и Методий и следовниците им

24 Май 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Плевен. Докато има български народ, никога няма да бъде забравено делото на светите братя Кирил и Методий и следовниците им. Това каза на тържествения ритуал пред барелефа на светите братя Кирил и Методий кметът на Община Плевен Георг Спартански, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. ,,Празнуваме най-светлия, най-българския, най-тачения празник на нашия народ. Нашите деди са създали този празник в знак на уважение и преклонение към делото на всички тези, които преди много векове направиха така, че да я има днешна България“, каза Георг Спартански. ,,Християнизирането на българите и създаването на писмеността вървят ръка за ръка по време на великия български цар Борис. Той дава гаранции за хилядолетното съществуване на държавата ни, до днес тя се явява най-старата държава на Европейския континент. Мъдростта на царя, на първоучителите Кирил и Методиий и учениците им прави така, че днес една огромна територия пише и се изразява с нашите българските букви“, допълни Георг Спартански. ,,Това е нашият световен принос към световната културна съкровищница, пример, който ни прави горди и достойни европейци. Ние винаги сме били в Европа като най-старата европейска държава. Ние сме в Европа и Европа е в нас, всичко зависи от задружните ни сили. Вярвам в силата на българския народ и устойчивостта на традициите ни“, каза още Георг Спартански. По думите му докато има български народ, никога няма да бъде забравено делото на светите братя Кирил и Методий и следовниците им. ,,Изказвам благодарност на тези, създали писмеността и съхранили вярата и културните традиции на следовниците им - учители и дейци на науката. Те правят така, че българското племе да има своята свяст и достойно място в съвременна Европа“, каза още Георг Спартански.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: С празнично шествие градът отбеляза 24 май

Ямбол: С празнично шествие градът отбеляза 24 май

24 Май 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Километрично шествие заля улиците на Ямбол по повод днешното честване на 24 май, съобщиха от пресцентъра на община Ямбол. В празничната процесия, която тръгна от Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев”, се включиха отново представители на детски градини, учебни заведения, културни институти и много граждани. Шествието премина по улиците на града, предвождано от статуя на светите братя Кирил и Методий. Честването на празника започна с тържествена церемония по издигане на националния флаг и празнично слово на кмета Георги Славов. „Щастлив съм, че днес сме отново заедно, за да отбележим този най-свят, най-обичан български празник! Зареден с толкова много смисъл, с толкова много емоция – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е празникът, даващ пълнокръвност на онова, което наричаме национален дух, изтъкна в приветствието си кметът Георги Славов.
В чест на светлото дело на братята Кирил и Методий бе отслужен благодарствен молебен.
Шествието завърши на централния площад пред община Ямбол с концерт, организиран от Общински детски комплекс – Ямбол. В празничната програма участваха деца от детския комплекс, от ОУ „Н. Петрини“ и от Детска гадина „Валентина“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: България е единствената държава, която празнува своите букви, създадени и завещани от светите солунски братя Кирил и Методий

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: България е единствената държава, която празнува своите букви, създадени и завещани от светите солунски братя Кирил и Методий

24 Май 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. „България е единствената държава, която празнува своите букви, създадени и завещани от Светите солунски братя Кирил и Методий. Българската азбука е четвъртата в света азбука за свещенослужене, чрез нея средновековната българска държава става достойна част от християнската цивилизация“. С тези думи кметът Йордан Йорданов се обърна към събралите се добричани на площад „Свобода“ преди началото на празничното шествие, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Кметът посочи още, че България пази своята писменост вече 12 века и официално я чества от Възраждането до наши дни: „Езикът е стожер, гръбнак на нашата национална идентичност. Ако искаме да бъдем възроден народ, трябва като грижовни стопани да пазим книжовността и да не забравяме словата на Стоян Михайловски“, превърнали се в химна на днешния 24 май. Теодор Монев от ОУ “Христо Ботев“ и неговото изпълнение на Вазовото стихотворение „Аз съм българче“ постави началото на градското тържество. Както всяка година празничното шествие бе предвождано от 109-годишна икона, изографисана от незнаен иконописец. Първи в шествието преминаха официалните лица - кметът и неговият екип, областният управител Красимир Кирилов и екипа му, депутати, общински съветници. По традиция след официалните лица първо преминава Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. В шествието се включиха всички образователни структури в града, както и културните институции. Шествието бе проследено от огромен брой добричани, които изпълниха централната пешеходна зона до началото на парка „Св. Георги“. Хубавото време позволи на много жители на Добрич и на гостите му да се включат в празничната програма, която продължава и в по-късните часове.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Обектите на Регионалния исторически музеи са със свободен вход по повод 24 май

Пазарджик: Обектите на Регионалния исторически музеи са със свободен вход по повод 24 май

24 Май 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Обектите на Регионален исторически музеи – Пазарджик са със свободен вход по повод 24 май – Денят на славянската писменост и култура, съобщиха от пресцентъра на РИМ-Пазарджик. Експозициите ще бъдат на разположение до края на деня.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Мелемов, кмет на Смолян: България е просъществувала през вековете, защото сме запазили своята идентичност, а без писмеността, това е било невъзможно

Николай Мелемов, кмет на Смолян: България е просъществувала през вековете, защото сме запазили своята идентичност, а без писмеността, това е било невъзможно

24 Май 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Смолян. За мен е огромна привилегия и чест да поздравя всички просветни и културни дейци на община Смолян по случай 24 май, защото България през вековете е просъществувала само и единствено, защото сме запазили нашата идентичност. А без култура и писменост, това е било невъзможно. Това заяви на тържественото честване на 24 май пред гражданите в Смолян кметът на Общината Николай Мелемов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „От името на цялата смолянска общественост искам да изкажа огромната благодарност и признателност пред вас, защото това, което правите, без сърце и без дух няма как да бъде предадено на децата. Вашата апостолска работа е в основата на нашата нация, на нашето бъдеще, защото децата са най-големия капитал на нацията. Пожелавам Ви сили, воля, здраве, подкрепата на цялата общественост, за продължите благородния си път и дейност. На учениците желая да са весели и щастливи и да помнят род и родина. Честит празник“, каза още кметът на Смолян Николай Мелемов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Деца от сръбския град Нови сад се включиха в празничното шествие по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Пловдив: Деца от сръбския град Нови сад се включиха в празничното шествие по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

24 Май 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Деца от сръбския град Нови сад се включиха в празничното шествие по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Децата води Елена Велкович, съпредседател на Българското културно дружество в областта на културата и образованието. Тя каза, че там има организирано и Българско неделно училище, което обучава около 30 възпитаници. Те са предимно деца от български произход, но има и сръбски деца от ОУ „Джорджина Тошевич”, които са предоставили тяхната материална база. Сръбските деца, дошли в Пловдив днес носеха големи красиви славянски букви, с които са изписали Нови сад. Елена Велкович каза, че тези букви те са направили във вековна колония – лагер за рисуване, като са им помогнали двама художници, единият от тях български.
Едното от момичетата - Ивана, показа знания за това кои са братята Кирил и Методий, като каза, че те са родени в българско, имали са свое училище и ученици и са измислили глаголицата. След това Ивана пя на чист български език „Върви народе възродени, към светли бъднини върви…”.
Децата посочиха още, че са щастливи да присъстват на този празник в Пловдив, където за пръв път се празнува той през 1851 година и да усетят духа на празника. Освен това са щастливи да разгледат и град Пловдив, който е Европейската столица на културата през 2019 година. Елена Велкович каза, че на Нови сад също предстои да бъде Европейска столица на културата през 2021 година.
Групата е в Пловдив по покана на зам.-кмета на Пловдив Александър Държиков и дирекция „Култура и културно наследство“.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Хиляди граждани се включиха в празничното шествие за 24 май

Варна: Хиляди граждани се включиха в празничното шествие за 24 май

24 Май 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Варна. Хиляди деца и ученици, родители, преподаватели, студенти, представители на научни институти, академичните и културните среди във Варна се включиха в празничното шествие за 24 май в центъра на града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Лошото време и дъждът не успяха да помрачат празника, който започна около 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“. Тържествената програма започна още след 9.00 часа с отслужването на благодарствен молебен в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“. Около 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ бе издигнат българският флаг под звуците на националния химн, изпълнен от Представителния духов оркестър на Военноморските сили. С думи на благодарност към учителите и дейците на културата се обърна в своето празнично слово кметът Иван Портних. „Бог да ни закриля и Светите равноапостолни братя да бъдат пример за утвърждаване в светата православна вяра и дълбокото и познаване и разбиране“, пожела Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. След официалните слова на площада пред Катедралата по традиция бе изпълнена фолклорна композиция, с участието на състави от основни и висши училища. А деца от училища и детски градини пуснаха в небето пъстроцветни балони с буквите от азбуката. 110 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни, културни, спортни и социални институции се включиха в традиционното празнично шествие във Варна по случай 24-ти май. Под звуците на химна „Върви, народе възродени“, множеството се отправи по бул. „Мария Луиза“. Шествието бе водено от Представителния духов оркестър на Военноморските сили. И тази година в началото на колоната бяха ученици и учители от най-старото училище в града – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, което навършва 157 години. В началото на празничното шествие бяха и представители на училищата – носители на „Награда Варна“ за 2019 г. и честващите юбилеи – Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, /75 години/, ОУ „Захари Стоянов“ /50 години / и Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ / 25 години/. Във връзка с титлата „Варна – Европейски град на спорта – 2019“ тази година е сформиран и блок на спортните клубове. Стотици граждани с цветя, трибагреници, много семейства с малки деца бяха дошли да наблюдават празничното шествие. В него се включиха и училищни мажоретни състави и оркестри.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Хиляди ученици, учители и граждани се включиха в празничното шествие за Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Смолян: Хиляди ученици, учители и граждани се включиха в празничното шествие за Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

24 Май 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Смолян. Хиляди ученици, учители и граждани се включиха в празничното шествие за Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Множеството, предвождано от общинският духов оркестър и Трети ученически гвардейския отряд от ЕГ „Иван Вазов“ тръгна от пешеходната зона на Смолян с химна на Солунските братя „Върви народе възродени“ и продължи до Амфитеатъра на площад „България“ на Новия център в града. В шествието се включиха децата от детските градини, основните и средни училища, профилираните и професионалните гимназии, много учители и учители-ветерани. Заедно с тях в празничното шествие участваха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, д-р Красимир Събев, кметът на Смолян Николай Мелемов, зам. областният управител Владимир Гърбелов, секретарят на Общината Момчил Николов, началникът на РУО – Смолян Мария Семерджиева, командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, общински съветници, представители на различни институции и много граждани. Всички те носеха български трибагреници, цветя и знамена с лика на Кирил и Методий.
Празникът продължи в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ с награждаване на 30 просветни и културни дейци от общината, които получиха годишната награда на община Смолян, която има парично изражение от 200 лв. и е съпроводена със Значката на град Смолян. Децата бяха наградени за принос в съхраняването на българското слово с участието си в конкурса „Родна реч, омайна, сладка…”, в който изпълняват любимо българско стихотворение. Празникът в Смолян продължи с музикални и танцови изпълнения на възпитаници на детски градини и училища от Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Хиляди жители и гости на града се включиха в шествието по повод 24 май

Бургас: Хиляди жители и гости на града се включиха в шествието по повод 24 май

24 Май 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Бургас. Хиляди жители и гости на града се включиха в шествието по повод 24 май, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Въпреки лошите метеорологични условия, ученици, учители, обществени личности, културни дейци, жители и гости на града се включиха в празничното шествие, което продължи от ул. „Александровска“ в центъра на града и продължи до Културен център „Морско казино“. То бе водено от кмета на Бургас Димитър Николов, а участие в него взеха народните представители Ивелина Василева и Диана Саватева, Димитър Бойчев, зам. областният управител Севдалина Турманова, както и много общински съветници. Освен бургаските училища, детски градини и университети, в шествието се включиха и представители на бургаските музеи и театри. Засилено бе полицейското присъствие в центъра на града. Служителите на реда временно спираха автомобилното движение по улиците „Левски“, „Лермонтов“, „Фотинов“, „Цар Симеон“ и „Демокрация“.
Предвиденият от 11.00 часа концерт „България – дела велики и народ възродени“ на отрита сцена „Охлюва“ не се състоя поради проливния дъжд. По програма честването Деня на славянската писменост и култура продъжава в 12:00 часа в галерията на Дружество на художниците в Бургас, ул. „Александровска“ 22, където ще бъде открита изложбата „24 май“. Тогава ще се връчи и призът за „Млад художник на годината“ на името на Руси Стоянов.
Мария ПОПЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Сергей Игнатов, образователен министър (2009 - 2013 година): Българското образование вече е по-гъвкаво, по-динамично и практически насочено

Проф. Сергей Игнатов, образователен министър (2009 - 2013 година): Българското образование вече е по-гъвкаво, по-динамично и практически насочено

24 Май 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Българското образование се промени през последните години, усеща се тенденция то да бъде по-гъвкаво, по-динамично, практически насочено и свързано, както с нуждите на всеки един ученик, студент или преподавател, така и с това, което светът отвъд училищната или университетска ограда изисква. Това каза в интервю за празничното издание „Всички в час“ на Радио „Фокус“ проф. Сергей Игнатов, образователен министър в периода 2009 –2013 година. Проф. Игнатов допълни, че тази промяна се наблюдава не само в България, но и в целия свят. „През последните години бизнесът и институциите се сливат динамично и днес в този свят ако отсъства една от трите компоненти - добри преподаватели, добри ученици или студенти и бизнес, не можем да говорим, че образователната институция ще изпълни своя дълг към обществото. Българското образование засили скоростта в тази посока. Има много недоволни и това е естествено, тъй като образованието влиза във всеки български дом, но мисля, че се развива в правилна посока. Това е една дългосрочна програма, започнала през 2009 година, като постепенно условията в българските училища се подобряват“, каза още проф. Сергей Игнатов. По думите му се наблюдава необходимост от специалисти в природоматематическите науки, но от друга страна има тенденция за освобождаване на работна ръка заради развитието на бизнеса, свързан с автоматизация. „Образовани хора се оказват ненужни, а в същото време има нужда от евтина работна ръка. Точно този динамично развиващ се свят на автоматизацията има нужда от хора с хуманитарно образование, вещи в социалните науки и изкуствата. Много сложни процеси текат, но българското образование улавя ритъма“, каза още проф. Сергей Игнатов. Според него българското образование е на едно средно европейско равнище от гледна точка на процента на вложени пари и финансиране.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Някои празници не се приемат от всички еднозначно по различни причини, но на 24 май няма по-важно нещо от това да се обединим

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Някои празници не се приемат от всички еднозначно по различни причини, но на 24 май няма по-важно нещо от това да се обединим

24 Май 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Някои празници не се приемат от всички еднозначно по различни причини, но на 24 май няма по-важно нещо от това да се обединим. Това каза кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на тържествата в града, посветени на 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост и празник на Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според Камбитов днес имаме два повод за радост и празнуване – отбелязваме Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и празника на нашия красив град. „На 24 май отдаваме почит към светите братя Кирил и Методий, към техните ученици и последователи, отдаваме почит към тези, които запалиха факела и разпръснаха мрака, завещавайки ни светлината на словото. Днес отдаваме почитта си към тези, които промениха пътя, съдбата и историята на славянските народи, правейки така, че да се гордеем и да имаме самочувствие да можем да кажем: „И ние сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“, каза още д-р Атанас Камбитов. Той добави, че днешния ден е свидетелство за „жаждата“ на българския народ, за неуморния стремеж към знание и наука. „Днес е важен ден и защото отдаваме почитта си към съвременните будители и просветители, на българските културни дейци и учители. Скъпи учители, огромно благодаря за обичта, за любовта, за отдаденост, която полагате към нашите деца. Ние сме ви поверили най-ценното – децата си. Във вашите ръце е не само тяхното възпитание, но и бъдещето, защото аз съм дълбоко убеден, че днес без добро и солидно образование, в този динамичен и високотехнологичен свят няма как човек да успее. Сигурен съм, че вие ще предадете тези знания на нашите деца“, подчерта д-р Атанас Камбитов.
Той коментира, че в живота си се е убедил, че две неща не се променили в българското училище – едното е отношението и любовта на учителите към учениците, а друго е високият професионализъм. „На този празник трябва да се обединим. Има празници, които не се приемат от всички еднозначно заради политически, религиозни, етнически или исторически причини, но днес няма причина да не се обединим – обединение, от което се нуждаем повече от всякога. Днес, както казвам Дървингов сме длъжни повече от всякога да мислим всеки ден по 1 минута за България. Чести празни, бъдете здрав и Бог да пази Благоевград и България“, заяви д-р Атанас Камбитов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Елена Йончева, БСП: На 26 май ние нямаме право да се събудим в държава, в която властва еднокнижието

Европейски избори 2019: Елена Йончева, БСП: На 26 май ние нямаме право да се събудим в държава, в която властва еднокнижието

24 Май 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На 26 май българският народ няма право да се събуди в държава, в която властва еднокнижието. Това каза във Велико Търново водачът на листата за европейските избори на „БСП за България“ Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Йончева се включи в шествието по случай Деня на българската просвета и култура, което се проведе в центъра на града. Йончева честити днешния празник на всички българи и припомни, че 24 май е Ден на словото, а словото дава светлина в нашия живот. „Това е ден, в който българският народ се е събуждал за нови подвизи, за по-добро бъдеще. Ден, който възражда надеждите на българина. Преди 1200 години Кирил и Методий извършват един чутовен подвиг, в резултат, на който се създава славянската общност, славянската цивилизация. На 24 май ние празнуваме Денят на просветата, на 24 май ние с гордост и преклонение цитираме думите на Стоян Михайловски, който казва „Върви народе възродени, към светла бъднина върви“, допълни Елена Йончева, но припомни, че днес е ден за размисъл за това дали и след 26 май, когато ще се проведат изборите за Европейски парламент, българите ще съумеят да променят статуквото, да променят страната.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Стотици деца, учители и дейци на културата се включиха в празничното шествие в града за 24 Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Пазарджик: Стотици деца, учители и дейци на културата се включиха в празничното шествие в града за 24 Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

24 Май 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Стотици деца, учители, дейци на културата и общественици се включиха в празничното шествие за 24 май, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пазарджик. Начело на шествието, което се предвождаше от мажоретките на Общинския детски комплекс, бяха народни представители от 13 МИР – Пазарджик, общинското ръководство на Пазарджик, образователни експерти. Ученици и учители тръгнаха от читалище „Виделина” и премина по булевард „България”, като бяха съпровождани от много родители, носещи цветя. Въпреки слабия дъжд, много граждани също се присъединиха към празника и все още изпълват централната част на Пазарджик. Участниците положиха венци и цветя на паметника на Кирил и Методий в градинката срещу сградата на Общината. Празникът продължава с концерт на площад „Константин Величков” с участието на състави към Общинския детски комплекс.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Започна празничния концерт, посветен на Деня на българската просвета и култура и празник на Благоевград

Благоевград: Започна празничния концерт, посветен на Деня на българската просвета и култура и празник на Благоевград

24 Май 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Започна празничния концерт, посветен на 24 май – Ден на българската просвета и култура и празник на Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. В него участие ще вземат Камерна опера – Благоевград и Музикално училище „Престо“. Преди това в града се проведе празнично шествие, което премина в два лъча. Първият от тях тръгна от Съдебната палата, преминавайки по главната пешеходна улица „Тодор Александров“ до площад „Македония“. В него се включиха представители на всички учебни заведения от Благоевград, с изключение на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, тъй като тя бе тази, която поведе вторият лъч. В 11.00 часа с изпълнение на Биг бенд бе поставено и началото на тържества в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград, където политици, общественици и граждани положиха цветя и венци пред паметника на светите братя. В ритуала участие взе кметът д-р Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов, областният координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград и народен представител в 44-то НС Даниела Савеклиева и други. Двата лъча се събраха на площад „Македония“, където преди концерта жителите на областния център бяха поздравени от кметът д-р Камбитов по повод двата празника.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В Садово се отбелязват празникът на града и Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Пловдив: В Садово се отбелязват празникът на града и Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 Май 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Садово. Град Садово отбелязва празника на града и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Празничната програма на пл. „Бойко Панайотов“ започна още от 09.30 часа с водосвет, тържествено слово на кмета на Община Садово Димитър Здравков и награждаване на заслужили дейци на културата. В 10.00 часа на стадиона в града се състоя откриването на Републикански турнир по стрелба с лък.
В 20.00 часа отново на площада ще започне празничен концерт на формация „Катуница“, като денят ще завърши със заря. Празничната програма продължава и утре, когато жителите и гостите на Садово ще имат възможност да се насладят на концерт на формация „Паскалев“.
Тържествата по повод празника на града и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започнаха още вторник, а официалната програма – на 22 май.
По повод празника на града кметът на Община Садово Димитър Здравков пожела на всички жители много здраве, берекетна и успешна година за всички земеделци. Във връзка с 24-ти май кметът пожела здраве и отдаденост на всички учители, читалищни и просветни дейци.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: В присъствието на Патриарх Неофит, стотици граждани, държавници и политици се отслужва тържественият водосвет по повод 24 май

София: В присъствието на Патриарх Неофит, стотици граждани, държавници и политици се отслужва тържественият водосвет по повод 24 май

24 Май 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Започна тържественият водосвет по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той се отслужва от Белоградчишкия епископ Поликарп под звуците на църковен хор и се състои пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Тук бе и крайната точка на шествието, в което се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, политици и общественици, представители на столични училища, ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков и представители на академичната общност. Част от събитието е и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Пред паметника на светите братя присъстват представители на политически партии, ученици, учители, десетки родолюбиви граждани, които носят знаменца. Минути преди началото на водосвета градинката пред Националната библиотека бе огласена от звуците на химна "Върви народе възродени", или така наречения Български всеучилищен химн, чийто автор е Стоян Михайловски, а музиката на химна е написана от Панайот Пипков.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С пускане на балони с букви и музикална програма СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник отбелязва патронния си празник

Благоевград: С пускане на балони с букви и музикална програма СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник отбелязва патронния си празник

24 Май 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Симитли. С пускане на балони с букви и музикална програма СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник отбелязва патронния си празник. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на учебното заведение Венцислав Кълбов. Той отбеляза, че пускането на балони е традиция за училището. „По-късно с около 40 наши ученици ще отпътуваме за град Симитли, където ще се включим в дефилето на всичките училища в Общината и ще вземем участие в музикалната програма, която е подготвена по повод празника“, каза още Кълбов. Той добави, че самото дефиле се провежда по два повода – 24 май Ден на българската просвета и култура и славянската писменост и 50-ата годишнина от обявяването на Симитли за град.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тържественото шествие по повод 24 май стигна до паметника на Св.св. Кирил и Методий пред Националната библиотека

Тържественото шествие по повод 24 май стигна до паметника на Св.св. Кирил и Методий пред Националната библиотека

24 Май 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Тържественото шествие по повод Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост стигна до паметника на Св.св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В него се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, министри, общински съветници, народни представители, стотици граждани, учени от БАН, преподаватели в Софийския университет. Празничната програма ще продължи пред Националната библиотека с извършване на тържествен водосвет. Президентът Румен Радев и Одри Азуле ще отправят приветствия към гражданите и ще поднесат цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.
По-рано Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави тържествен молебен в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". В честването на празника за поредна година ще се включат и ученици от Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". 24 май ще бъде отбелязан с богата културна програми в редица български градове. Във всички епархии на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични молебени.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Тръгна първият лъч на празничното шествие в града по повод 24 май

Благоевград: Тръгна първият лъч на празничното шествие в града по повод 24 май

24 Май 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Тръгна първият лъч на празничното шествие, което се провежда в Благоевград по повод 24 май, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. В шествието участват ученици от различни учебни заведения в града. Началната точка бе съдебната палата, а крайната - площад „Македония“. То ще премине по главната пешеходна улица „Тодор Александров“. В него могат да се включат жители и гости на града. В този час пред Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ пък ще се проведе ритуал по поднасяне на цветя и венци пред светите братя, след което от там ще тръгне и втория лъч на шествието, който също ще достигне до площад „Македония“, където ще има обеден празничен концерт с участието на Камерна опера – Благоевград и Музикално училище „Престо“.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 1000 жители и гости на града участват в пъстрото шествие за 24 май

Велико Търново: Над 1000 жители и гости на града участват в пъстрото шествие за 24 май

24 Май 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С пъстро шествие от площад „Велчова завера” до сградата на Общината започнаха честванията по случай Деня на българската просвета, култура и писменост във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В него участват над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители и гости на града от България и чужбина. На чело са най-малките деца от Неделното училище на отец Славчо, които носят потрети на светите братя Кирил и Методий, както и на бележити българи, оставили ярка следва в сферите на просветата и духовността. Тържествени маршове изпълняват Духовият оркестър на Общината и оркестрите на СУ „Емилиян Станев“ и НВУ „Васил Левски“.
Цялото празнично шествие посрещна кметът Даниел Панов, който поздрави всички с днешния празник. В словото си той припомни, че трябва да сме горди българи, да почитаме нашите учители и да ценим всичко, което те правят за просперитета на България. В този час кметът връчва общинската награда „24 май“, която се присъжда за изявен зрелостник. Носител на отличието тази година е Десислава Димитрова от Старопрестолната гимназия по икономика. Програмата продължава с празничен концерт.
В 18.30 часа по улица „Васил Левски“ започват традиционните абитуриентски дефилета, а за поредна година зрелостниците ще бъдат изпратени като холивудски звезди. Подарък за всички жители и гости на Велико Търново е прожекция на шоуто на Царевец „Царевград Търнов – звук и светлина“. Спектакълът ще започне в 21.30 часа в празничната вечер.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Тръгна празничното шествие за 24 май от площад „11 май“ към центъра на града

Пловдив: Тръгна празничното шествие за 24 май от площад „11 май“ към центъра на града

24 Май 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тръгна празничното шествие от площад „11 май“ към центъра на града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Обичайно шествието се предвожда от ученици на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, които носят иконата на светите братя Кирил и Методий. Всяка година на тази дата иконата се изнася от гимназията, където за първи път през 1851 година празникът се отбелязва официално по идея на Найден Геров. Мажоретки и духов оркестър са също в челото на колоната, а след тях и всички официални лица, гости и духовници начело с Пловдивския митрополит Николай.
От 09.00 часа в Актовата зала на гимназията бяха връчени Почетен знак на Пловдив, Почетна значка на Пловдив и грамоти. 4 учебни заведения получиха лично от кмета Иван Тотев Почетния знак на Пловдив тази година, по повод 50-годишния им юбилей. На 21 изявени учители и директори пък беше връчена Почетна значка на град Пловдив. Бяха наградени с грамоти 20 млади учители от общината.
В 10.00 часа в храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужена празнична Литургия.
Празникът продължава на площад „Стефан Стамболов“. В този час там започва празничен концерт, който ще продължи до 13.00 часа.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Такева, СБУ: 500 млн.  души по целия свят говорят на славянски и пишат на кирилица, това е гордост за България

Янка Такева, СБУ: 500 млн. души по целия свят говорят на славянски и пишат на кирилица, това е гордост за България

24 Май 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. 500 млн. души по целия свят говорят на славянски и пишат на кирилица, това е гордост за България. Това каза в интервю за празничното издание „Всички в час“ на Радио „Фокус“ председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева, която е на конгрес на европейската конфедерация на профсъюзите. Такева допълни, че за 24 май българската делегация е подготвила 700 малки портрета на светите братя Кирил и Методий, които заедно с цвете ще подарят на всички делегати на конгреса и по този начин ще отбележат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Водихме разговори с всички славянски държави на конгреса, те са с приповдигнато настроение. Особено горда съм, че 500 млн. души по целия свят на планетата Земя говорят на славянски и пишат на кирилица. Това е гордост за България. Българският език стана официален на Европа и за първи път на такъв голям форум на конфедерацията в Европа има превод и на български език“, подчерта Янка Такева. Тя обясни, че е огорчена от опитите за изтриване на родовата памет и красотата на българския език. „Никой не успява да разруши тази голяма национална гордост, която в наследство ни е оставена от светите братя равноапостоли Кирил и Методий“, каза още Янка Такева. Тя припомни за посещението на папа Франциск в София. „Той обърна внимание на България, че трябва да бъде горда, че принадлежи на наследството на светите Кирил и Методий и по нашите земи се е създала тази велика азбука, велико учение, велико послание към народите по света, че нашата глаголица и кирилицата по-късно стоят в основата на всички азбуки“, отбеляза Янка Такева. Според нея има приемственост между съвременното развитие на обществените процеси и традицията.
Милослава АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, председател на НС: Почитаме делото на Кирил и Методий и с право се гордеем, че и „ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“

Цвета Караянчева, председател на НС: Почитаме делото на Кирил и Методий и с право се гордеем, че и „ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“

24 Май 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Рим. Повече от 200 години ние, българите, почитаме делото на солунските братя Кирил и Методий, които ни научиха на четмо и писмо. Това написа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод отбелязването на Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. „Браним своята самоличност и с право се гордеем, че и „ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат.“ Честит 24 май, скъпи ученици, учители и хора на духа, носители на кирилицата – третата официална азбука в ЕС!“, пише още председателят на Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.