НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Доналд Тръмп заяви, че Виетнам е по-лош от Китай в търговията

AFP: Доналд Тръмп заяви, че Виетнам е по-лош от Китай в търговията

26 Юни 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че Виетнам „злоупотребява най-много“ в търговията със САЩ, дори повече от Китай, предава AFP.
Запитан за преместването на компании от Китай във Виетнам, за да избегнат американските тарифи, Тръмп оцени ситуацията като "интересна" и заяви, че САЩ води разговори с Ханой по въпроса.
„Много компании се местят във Виетнам, но Виетнам се възползва повече от нас дори от Китай, заяви американският лидер в интервю пред телевизионния канал Fox News Business.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Няма значение дали Си Дзинпин ще дойде на срещата на Г-20, така или иначе ще сключат сделка

Доналд Тръмп: Няма значение дали Си Дзинпин ще дойде на срещата на Г-20, така или иначе ще сключат сделка

14 Юни 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че „няма значение“ дали китайският лидер Си Дзинпин ще участва на срещата на върха на Г-20 в края на юни, като предвиди, че Пекин така или иначе ще трябва да сключи сделка, предава Reuters.
„Ще видим. В крайна сметка ще сключат сделка“, заяви американският президент в интервю пред Fox News. Тръмп отбеляза също, че Китай манипулира валутата си, за да избегне ефекта от наказателните кита на САЩ върху китайските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Америка не е готова за втора Студена война

The Wall Street Journal: Америка не е готова за втора Студена война

13 Юни 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От разговори с длъжностни лица от администрацията на Тръмп на всички нива - както и с водещи демократи - могат да се направят две ясни и плашещи заключения. Първо, Съединените щати все повече се стремят да постигнат исторически обрат в отношенията с Китай, като и двете страни само се ожесточават още повече. Второ, не сме готови за такова нещо, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

В известен смисъл сегашното положение е сравнимо със средата на 40-те години, когато Съединените щати и Съветският съюз бързо преминаха от военен съюз към Студената война. Президентът Труман и няколко служители от Държавния департамент и Военния департамент скоро осъзнаха, че нещата вървят към сблъсък, но общественото мнение закъсня. През март 1946 г. легендарната реч на Уинстън Чърчил за Желязната завеса беше счетена за прекалено „ястребова“ и бе остро разкритикувана. На Труман, който седеше в залата и аплодираше, дори му се наложи да се разграничи от позицията на Чърчил – тя изглеждаше прекалено твърда. За да осъзнае предстоящата реалност на Студената война, американската общественост се нуждаеше от комунистическия преврат в Чехословакия през февруари 1948 г., блокадата на Западен Берлин, въздушния мост на съюзниците през юни и възобновяването на военната служба през юли същата година.

Днес и Вашингтон, и Пекин предприемат редица стъпки в подготовката си за дългосрочна конкуренция – но както през 1946 г. само няколко анал изатори можеха да си представят предстоящата конфронтация от четири десетилетия, нито ние, нито китайците можем да предвидим мащаба на бъдещото съперничество. По всяка вероятност по някакъв начин тя ще се припокрива със Студената война, но в известен смисъл тя ще се различава драматично.

Следните въпроси остават без отговор: Как идеологията ще повлияе на световната политика през следващата епоха - това е контрастът между китайския авторитаризъм и американския плурализъм? Дали това съперничество ще бъде основната тема на срещите на ООН и в столиците на далечните страни, както беше при противоборството между САЩ и СССР? И къде най-много ще се разкрие съперничеството: в Източна или Южна Азия? Африка? Латинска Америка? Европа? В космоса?

Как това ще се отрази на ежедневния живот на американците - икономически протекционизъм, масово наблюдение или военна мобилизация? В каква посока ще се променят технологията и висшето образование? Как кибертехнологията и другите форми на асиметрична война ще повлияят на баланса на силите? Ще се смекчи ли дипломатическото и военното съперничество поради дълбоките икономически връзки или, напротив, ще ескалира?

Подготовката за съперничество с толкова много неизвестни не е лесна, но древният китайски стратег Сун Дзъ дава съвети, които все още са уместни: ‚Ако познавате опонента си и знаете себе си, бийте се поне сто пъти, няма да има опасност; ако знаеш себе си, но не познаваш него, ще спечелиш веднъж, друг път ще претърпиш поражение; ако не познаваш нито себе си, нито него, всеки път, когато се биеш, ще бъдеш победен“.

В началото на Студената война дипломатът Джордж Кенан помогна на американците да разберат съветските опоненти и самите себе си. Известната му "Дълга телеграма" от Москва показва сложната връзка между съветската идеология, руската култура и сталинистката политика и се превърна в практическо ръководство за две поколения американски политици. Основният аргумент беше следният: марксизмът в Съветския съюз процъфтява отчасти заради пропагандата на непримирима враждебност между капиталистическите и комунистическите страни. Той препоръча строг вътрешен контрол и режимът на Сталин да запази властта. Според Кенан, за да постигне успех, Америка трябва да се придържа към първоначалните си ценности.

Методът Кенан, всъщност той може да бъде наречен метод Сун Дзъ, е приложим днес. Първо, американците трябва да разберат как пекинските политици виждат света около себе си и самите себе си. След разпадането на Съветския съюз повечето американски политици заключиха, че Китайската комунистическа партия (ККП) формално се придържа към марксистката доктрина. Но не всичко е толкова просто. С разпадането на СССР китайската политическа мисъл не спря. Мнението, че Китай е във възход и САЩ, напротив, е в упадък, не само отразява позицията на елита, но и определя масовото съзнание на китайците. Въпросът е дали Пекин ще има нужда от външен враг, за да оправдае по някакъв начин репресиите срещу неспокойната средна класа? Марксистките догми за враждебността на капитализма и социализма могат да играят в ръцете на Пекин - в крайна сметка Сталин ги е използвал преди 70 години.

Освен това Кенън и Сун Дзъ биха посъветвали американците да изучат по-добре себе си. Републиканските щати, демократичните щати и американският елит не се разбират много добре и това разстройство подкопава приемствеността на дългосрочната външна политика. Консенсусът за Китай ще даде на патриотите от двата лагера неочаквана, но ценна възможност за започване на ново сътрудничество. На първо място, Вашингтон ще трябва да разработи китайска политика, която да преминава от една администрация към друга.

Но това, какво ще последва от ясната промяна в отношенията между САЩ и Китай, е невъзможно да се предвиди.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп „усеща“, че САЩ ще сключат търговска сделка с Китай

AFP: Доналд Тръмп „усеща“, че САЩ ще сключат търговска сделка с Китай

12 Юни 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп изрази увереност в сряда, че САЩ и Китай ще постигнат търговска сделка, предава AFP.
Както отбелязва френската агенция, двете страни си разменят наказателни мита в двустранната търговия, с което тревожат финансовите пазари.
„Имам усещането, че ще направим сделка с Китай“, заяви американският лидер пред журналистите в Овалния кабинет.
„Франс прес“ припомня, че преговорите между Пекин и Вашингтон миналия месец се провалиха, след като Тръмп обвини Китай, че не изпълнява задълженията си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Любезностите между Путин и Си на ПМЕФ възмутиха западните медии

„Московский комсомолец“: Любезностите между Путин и Си на ПМЕФ възмутиха западните медии

10 Юни 2019 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Петербургският международен икономически форум (ПМЕФ) предизвика интереса и вниманието на журналистите и то не само на руските. Световните медии следиха особено внимателно пристигането на китайския лидер Си Дзинпин в Северната столица на Русия. Американският президент получи предупреждение за опасното сближаване между Китай и Русия от страниците на вестниците, пише руското издание „Московский комсомолец“ в материал, представен без редакторска намеса.
Френското издание France24 направи политически паралел между посещението на Доналд Тръмп в Обединеното кралство и участието на китайския лидер Си Дзинпинг в ПМЕФ 2019, като тези две събития се проведоха почти едновременно. „След държавното посещение на американския президент в Обединеното кралство от 3 до 5 юни, Си беше в Русия три дни, кулминацията е присъствието му заедно с Путин на годишния международен икономически форум в Санкт Петербург в петък.
В контекста на повишаването на американските тарифи върху китайските стоки, които влязоха в сила на 1 юни, Путин осъди „реториката на търговска война и санкции“, която той смята, че произтича от „необуздания политически егоизъм“ във Вашингтон, пише вестникът. Френската преса е убедена, че „Путин иска да представи Русия като надеждна алтернатива“ за Китай като партньор вместо САЩ, и докато Тръмп изгражда отношения с европейски партньори, Русия и Китай демонстрират засилено сътрудничество. Например, публикацията цитира един от последните случаи: „Следва да се отбележи, че след като Пекин спря вноса на соя от Съединените щати в края на май, Москва обеща да й помогне с увеличаване на производството на соя в Русия - Китай е най-големият вносител на този продукт в света. Русия също приветства китайската телекомуникационна компания Huawei, която ще отговаря за развитието на мобилната мрежа 5G в страната, докато Путин нарича действията на САЩ срещу нея опит за „нагло изтласкване от световния пазар“ в „първата технологична война на цифровата ера“.
Американското издание CNN също отрази доста щедро ПМЕФ през тази година. В заключителния ден на форума в Санкт Петербург, една от статиите беше публикувана под заглавието: „Нови световни съюзи заплашват репутацията на Америка“. Авторът на текста изразява известна загриженост, че САЩ може да не бъдат поканени в новите съюзи. „Съществува нова група от страни, които работят заедно, а поведението на президента Тръмп почти гарантира, че няма да бъдем поканени да се присъединим към тях. Неговият тарифен гняв и хапливите оскърбления превърнаха Съединените щати в ненадежден партньор сред нашите съюзници. И докато той одобрява незаконни действия и нарушения на човешките права от съюзници и съперници, президентът подкрепя глобално преструктуриране на отношенията, което не засилва стратегическите интереси на Съединените щати.
Страни като Русия и Китай сега обединяват усилията си, за да ни противостоят. И докато все по-често ние вървим сами, нашите конкуренти изграждат своя екип. Саудитска Арабия - ключов съюзник на Съединените щати, който се възползва от добрите си отношения с администрацията на Тръмп - сега се обръща към Китай, за да изгради своята програма за балистични ракети. Междувременно Турция купува оръжие от Русия, която все още ни напада“.
Авторитетният американски вестник The Washington Post също обръща внимание на сближението между Китай и Русия. „До неотдавна Китай приемаше внимателно обятията на Русия. Но търговската война на администрацията на Тръмп – и нейната кампания срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei – предоставят нова възможност на Русия да завоюва Китай, обрисувайки САЩ като общ противник“. Изданието цитира думите на експерта Артьом Лукин, който изданието представя като специалист по руско-азиатско сътрудничество от Далекоизточния федерален университет във Владивосток. „Пекин може повече да не питае илюзии, че Вашингтон ще се смили над Китай. Всичко това може да доведе до качествен скок в отношенията ни“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Китай се обръща на Запад

„Експерт“ (Русия): Китай се обръща на Запад

10 Юни 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Китай Си Дзинпин беше на държавна визита в Русия. Неговата програма беше много интензивна: разговори с руския президент Владимир Путин, участие в пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум, посещение на Санкт Петербургския държавен университет и дори Московския зоопарк, на който китайският лидер посети две панди, донесени от Китай преди два месеца, пише електронното издание на руското официозно издание „Експерт“ в материал, предаден без редакторска намеса.
Разговорите между Владимир Путин и Си Дзинпин засягат по-нататъшното задълбочаване на всеобхватното руско-китайско партньорство и стратегическо взаимодействие, осъществяването на големи икономически и хуманитарни проекти. Бе проведе размяна на мнения по актуални международни и регионални проблеми, съобщава официалният сайт на руския президент.
Русия и Китай се договориха да развият практиката на плащания в национални валути. В момента американският долар осигурява 76% от търговския оборот на Русия и Китай. Пълен преход към национални валути носи определени рискове: Китай обезценява своята валута заради търговската война със САЩ, което води до загуби за държателите на юани. Миналата година Руската централна банка увеличи дела на юана до 15% в златните резерви и това се оказа значителна загуба в доларово изражение.
Трябва да се отбележи, че посещението на китайския лидер се състоя в разгара на новия кръг на американско-китайското икономическо противопоставяне, което вече се нарича директно търговска война. Вашингтон повиши митата върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, а американският президент Доналд Тръмп заплашва да наложи мита на останалите 300 млрд. Въпреки това санкциите на САЩ срещу високотехнологичните китайски компании са много по-опасни за Китай: Microsoft, Facebook, Google, Intel, Qualcomm, Broadcom, ARM, AMD и други водещи производители на софтуер и хардуер се отказа да си сътрудничат с Huawei. Тръмп пресича настойчиво опитите на Китай да стане лидер в областта на високите технологии, оставяйки му само правото да произвежда потребителски стоки.
Преди време Русия, под натиска на западните санкции, провъзгласи „обръщане на изток”, но след това Китай само продължи обичайното си сътрудничество, без да предприема насрещни стъпки. Сега е ред на Пекин да направи „завой на Запад“, но сега Москва няма причина да се втурва напред. Доналд Тръмп, освободен от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер, възнамерява да възстанови отношенията си с Москва. Тръмп е загрижен за проблема с възпирането на Иран, Северна Корея и Китай, както и по въпроса за сигурността на Израел, а това не може да стане без споразумения с Русия. Владимир Путин, в изказването си на Международния икономически форум в Санкт Петербург, даде да се разбере, че решението все още не е взето. „Китайците имат добра поговорка: „Когато тигрите се бият в долината, умната маймуна седи и гледа как ще свърши всичко“, каза Владимир Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The National Interest: Китай може да стане най-добрата защита на Русия от натиска на САЩ

The National Interest: Китай може да стане най-добрата защита на Русия от натиска на САЩ

10 Юни 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Търговската война между Вашингтон и Пекин продължава да набира скорост и на фона на този сблъсък китайският президент Си Дзинпин замина на тридневна визита в Русия, където участва на Петербургския международен икономически форум (ПМЕФ) и се срещна с руския президент Владимир Путин. Това посещение дойде точно навреме, пише известният съветолог Дмитрий Саймс в статия за списание The National Interest, предадена без редакторска намеса.
В сряда в Москва китайският лидер говори за разширяване на връзките между Москва и Пекин, а също така разкритикува САЩ в слабо прикрита форма. Си приветства Путин, наричайки го един от най-близките си приятели и чудесен колега. Той също така подчерта значението на руско-китайската солидарност в момент, когато „протекционизмът и едностранните подходи се увеличават, а политиката на властта и хегемонията се засилват все повече“.
Китайският лидер пристигна на ПМЕФ в четвъртък начело на делегация от хиляда души. Това е ежегодно събитие, чиято цел е да привлече инвеститори в Русия. Забеляза се отсъствието на американски представители, тъй като САЩ обявиха бойкот на мероприятието поради скандалния арест на американския инвеститор Майкъл Калви от руските власти.
Русия и Китай не само обмениха символични жестове на солидарност, но и подписаха редица важни договори. Huawei и руската телекомуникационна компания МТС сключиха споразумение за създаване на 5G мрежата в Русия. Руският фонд за преки инвестиции и Китайската инвестиционна корпорация сформираха фонд от 1 млрд. долара за подкрепа на научните изследвания и технологичните иновации. Държавните енергийни компании на Русия и Китай също създадоха съвместно предприятие за продажба на руски втечнен природен газ в Китай. Както пише South China Morning Post, общият обем на споразуменията, сключени по време на посещението на Си, е 20 милиарда долара.
Въпреки че руско-китайското тече поне от 90-те години на миналия век, след 2014 г. то започна да набира скорост. Изправен пред западните санкции заради анексирането на Крим и подкрепата на сепаратистите в източната част на Украйна, Кремъл постави своя основен приоритет във външната политика на завой към Китай. Руският политически елит се надява, че сближаването с Пекин ще се превърне в алтернативен източник на търговия и инвестиции и също така ще изпрати сигнал на Вашингтон и Брюксел, че Москва не е сама.
Изминаха пет години. Резултатите от тези усилия са много нееднозначни. От една страна, търговията между двете страни несъмнено се развива. Днес Китай е най-големият търговски партньор на Русия, която стана основен доставчик на петрол на Китай. Както отбелязва Кремъл, обемът на търговията между двете страни в момента се оценява на 108 милиарда долара. Русия и Китай отдавна искат да постигнат такъв показател.
В същото време китайските инвестиции в Русия са по-ниски от очакваните. Дори и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна това в навечерието на посещението на Си в Русия. В интервю за RT той заяви: „Не може да се каже, че Китай инвестира сериозно в руската икономика“. Много китайски търговски банки не искат да правят бизнес в Русия, защото се страхуват да бъдат в списъка на санкциите на Запада. Има и други фактори, ограничаващи китайските инвестиции: сложната законова система в Русия и липсата на адекватна инфраструктура за снабдяване.
Освен това, макар Русия да е все по-зависима от Китай икономически, зависимостта на Китай от Русия е много слаба. Ако Китай е първи търговски партньор на Русия, то Русия е едва на десето място в търговията с Китай. Последните песимистични прогнози за руската икономика показват, че такава динамика на неравенство ще продължи и в бъдеще.
Въпреки това, много хора в Москва видяха в зараждащата се търговска война между САЩ и Китай възможност да станат незаменим партньор на Пекин. Андракик Мигранян, неофициален съветник на руската президентска администрация и професор в МГИМО, заяви пред The National Interest, че действията на Тръмп в областта на търговията ще тласнат Пекин към по-нататъшно сближаване с Русия.
„Ако по-рано китайците оставаха встрани, сега най-вероятно те ще подкрепят Русия по-активно в опозицията й срещу САЩ, тъй като днес Китай е под много сериозен натиск“, каза Мигранян. „Има разбиране, че ако Русия и Китай не се противопоставят едновременно на Съединените щати, Съединените щати ще ги унищожат отделно."
Експертът се надява, че Китай все повече осъзнава важността на Русия и ще й осигури по-широк достъп до своята финансова система, ще увеличи вноса на енергийни ресурси от Русия, ще увеличи инвестициите в руската икономика, а също така ще продължи да задълбочава военно-техническото сътрудничество между двете страни.
Москва също така се надява, че американско-китайските търговски войни ще й дадат нови икономически възможности в Китай. Василий Кашин, старши сътрудник в Центъра за всестранни европейски и международни изследвания във Висшето училище по икономика, прогнозира, че Русия ще има по-голям достъп до китайския пазар, тъй като преките й конкуренти - САЩ и техните съюзници, ще го напуснат.
„Въпреки че китайско-американската търговска война като цяло е негативна за световната икономика и дори може да повлияе негативно на Русия поради по-ниските цени на петрола, тя може също да отвори нови възможности за увеличаване на руския износ за Китай“, каза той.
Ако икономическите връзки между Русия и Китай продължат да се развиват и в бъдеще, това може да насърчи Кремъл да втвърди отношението си към САЩ. По думите на Мигранян, сближаването с Китай „прави Русия по-устойчива в конфликта й със САЩ“. Той твърди, че ако Москва почувства твърдата подкрепа на Китай, тя вече няма да трябва да прави отстъпки на Запада в сферите, където е възможен компромис, като например, Сирия или Иран.
Когато Си Дзинпин си замина от Русия в петък, неговите изказвания и подписаните по време на визитата сделки заредиха Москва с оптимизъм. Тя реши, че руско-китайските отношения влизат в нов етап на голямо равноправие. Въпреки това на Русия й предстои още много тежка работа по увеличаването на китайските инвестиции и по увеличаването на своя износ за Китай.
Мигранян обаче отбелязва, че нарастващото напрежение във връзките на Вашингтон с Пекин, както и с Иран и Европа, в крайна сметка е от полза за Русия. Той каза на кореспондента за The National Interest: “Американската политика на едновременна война срещу всички е от полза за Русия и за това много благодаря на Тръмп и неговата администрация“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп заплаши Китай с нови санкции, ако Си Дзинпин не преговрая с него в Япония

AFP: Тръмп заплаши Китай с нови санкции, ако Си Дзинпин не преговрая с него в Япония

10 Юни 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в понеделник, че очаква да успее да разговаря с китайския си колега Си Дзинпин на предстоящата среща на високо равнище на Г-20 в Япония и предупреди, че ако срещата помежду им не се състои, Вашингтон ще наложи нови наказателни мита на китайските стоки, предава AFP.
На отговор на въпрос на телевизионния канал CNBC, дали ако Си не се яви на срещата по-късно този месец в Япония това ще доведе до влизането в сила на ново увеличение на митата върху китайските стоки, американският държавен глава отговори: „Да, ще доведе“.
Освен това, по неговите думи, срещата е „насрочена“ и Си „най-вероятно ще дойде“.
Същевременно, говорителят на китайското външно министерство отбеляза, че „към момента няма информация“ за насрочени преговори между Тръмп и китайския президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп изрази увереност, че ще успее да сключи търговско споразумение с Китай

ТАСС: Доналд Тръмп изрази увереност, че ще успее да сключи търговско споразумение с Китай

7 Юни 2019 | 06:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази увереност в това, че ще успее да сключи търговско споразумение с Китай, предаде ТАСС.
„Аз точно ще постигна споразумение с Китай. Те искат да сключат сделка още сега“, заяви Тръмп, в интервю за телевизия Fox News.
„Аз бих казал, че искам да сключа споразумение с Китай, но това, което те направиха беше много лошо. Ние имахме споразумение, но те се опитаха да променят условията на договореността. Не трябва да се постъпва така“, подчерта Тръмп.
Властите в Китай от 1 юни въведоха вносни мита по отношение на повече от пет хиляди стокови позиции от САЩ, на стойност 60 милиарда долара. Тази стъпка стана отговор на повишаването на 10 май от правителството на САЩ, на митата по отношение на китайска продукция на стойност 200 милиарда долара.
По-рано САЩ и Китай в продължение на няколко месеца водиха преговори за урегулиране на търговските спорове. Последният кръг от тези консултации се проведе през май във Вашингтон, но не доведе до резултат, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Докато лидерите на Запада са в Нормандия, Путин и Си утвтрдиха съюз за XXI век

The Washington Post: Докато лидерите на Запада са в Нормандия, Путин и Си утвтрдиха съюз за XXI век

6 Юни 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Тази седмица западните съюзници се събраха във Великобритания и Франция, за да отбележат най-големия морски десант в историята. Но далеч от Ламанша се проведе друга важна среща, която цели да бетонира нов алианс за този век, пише американското издание The Washington Post в материал, представен без редакторска намеса.
Лидерите на страни, като САЩ, Великобритания и Франция се срещнаха в сряда в Портсмут, Англия, на 75-тата годишнина от съюзническия десант в Нормандия по време на Втората световна война. В четвъртък тези лидери отидоха в Нормандия, за да отбележат операцията в окупираната от Нацистите Франция през юни 1944 година.
Там присъстваха представителите на страните от съюза, както и пратеници от Германия.
Но лидерите на Русия и Китай, две страни, които дадоха собствени свидни жертви по време на войната, не присъстваха.
Руският президент Владимир Путин прие китайския си колега Си Дзинпин в Москва в сряда за началото на тридневната му визита в Русия. Мероприятие в сряда отбеляза 70-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Москва и Пекин, като и двете страни потвърдиха, че отношенията ми са по-добри от всякога. Путин „е най-добрият и сърдечният ми приятел“, каза Си пред руската агенция ТАСС преди визитата.
Двете международни събирания са в рязък контраст: старото и новото, Изтокът и Западът, демократичното и автократичното. Но тези различия не бяха толкова очевидни. Руският президент за първи път присъства на церемониите за десанта в Нормандия през 2004-та година. Въпреки че Москва не участва директно в инвазията, съветските войски изиграха най-значимата роля в победата над Нацистка Германия, на Източния фронт и платиха смъртоносна цена за това.
По-късното участие на Путин на честването на десанта през 2014 година беше напрегнато и се случи на фона на опитите на световните лидери да изолират Москва след анексията на Крим. Руският лидер не бе поканен тази година: Французите заявиха, че това е защото са били поканени ръководителите на правителства, а не държавните глави.
Междувременно, говорител на Министерството на външните работи на Русия тази седмица омаловажи важността на десанта в Нормандия, като заяви, че „той не е решаващ“.
Така Кремъл организира собствена двустранна среща на върха. А неудобният гост в Нормандия тази година не е Путин, а президентът Тръмп.
Ако церемонните по повод десанта в Нормандия отбелязват миналото величие на един исторически съюз, Путин и Си се надяваха да подчертаят формирането на един нов алианс. Китайският президент отбеляза, че Путин е най-близкият му чуждестранен колега. Според Кремъл, двамата са се срещали 29 пъти от 2013 година.
Това е нещо ново за двете държави, които бяха в лоши отношения през по-голямата част на XX век, след като различните интерпретации на комунизма на Китай и Съветския съюз доведоха до прекъсване на дипломатическите отношения.
Те са съседи, споделящи граници и регионални интереси в Азия, като и двете страни се отказаха от комунизма на XX век за сметка на съвременния авторитаризъм.
Но най-важното е, че те все повече се противопоставят на САЩ. Русия и Китай са едновременно затънали в икономически конфликти с Америка. Москва е изправена пред бараж от санкции от Вашингтон, докато Пекин е в разгара на икономически увреждащата търговска война.
„Ако Америка приеме, че Русия и Китай са заплаха и реши да се изправи срещу двете страни едновременно, тогава временният съюз между тях става неизбежен“, пише Бруно Макаеш, базиран в Пекин анализатор и автор.
Путин и Си се представят като шампиони на свободната търговия и противници на протекционизма, като и двамата смятат, че експортно ориентираните икономики са застрашени. В Русия китайският президент е почетен гост на международен икономически форум в Санкт Петербург - среща, която посланикът на САЩ бойкотира заради задържането на американски инвестиционен банкер.
Двете страни подписаха споразумение за отказ от американския долар и използване на рублата и юана в двустранната търговия, както и да се даде възможност на китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“ да разработи 5G мрежа в Русия – въпреки предупрежденията на САЩ, че продуктите на компанията представляват заплаха за сигурността.
Financial Times съобщи в сряда, че Путин и Си ще направят редица заявления по време на визитата на китайския лидер, включително такова, което осъжда „хегемонистичното господство на международната система“.
Не е трудно да се досетим каква е тази хегемония. Взаимната враждебност към Вашингтон може би е най-силната връзка между Пекин и Москва. Путин направи съзнателен завой на Изток, след като бе изолиран на Запад след 2014 година. И въпреки че тази нова Студена война остава главно в икономическата сфера, Пентагонът предупреди, че Съединените щати трябва да се подготвят за възможността за конфликт с Китай и Русия.
Докато президентът Тръмп обмисля тези перспективи през седмицата, той трябва да си припомни миналото в Нормандия. Десантът се помни като основно американско предприятие, но реалността е, че това беше международно усилие – британци, канадци, поляци, новозеландци и други участваха във военните действия преди 75 години.
Проучване, проведено през 1945 г., установи, че само 20% от французите вярват, че Съединените щати са допринесли най-много за спечелването на войната, в сравнение с 57%, които смятат, че това е Русия.
Този вид многостранен подход не се вписва добре в риториката на Тръмп за „Америка на първо място“, нито в навика на американския президент да води вербална и икономическа война както срещу враговете, така и срещу съюзниците. Президентският историк Джон Мийчъм заяви пред WP тази седмица, че десантът в Нормандия може да се използва като припомняне, че подходът „Америка срещу света“ няма да проработи. Плажовете в Нормандия, каза Мийчъм, „трябва да бъдат многогодишни напомняния, че не можем да избягаме от историята“.
И все пак американският президент остава в противоречие с френския президент Емануел Макрон и по-голямата част от Европа по въпросите на политиката от Иран до изменението на климата.
Въпреки политиките на администрацията, Тръмп изглежда продължава да предпочита Путин и други автократи като него. По-късно този месец той ще се срещне с руския президент и премиера на Израел Бенямин Нетаняху в необичайна тристранна среща, като Даниел Шапиро, бивпият посланик в еврейската държава на САЩ, заяви, че Русия може да използва срещата, за да настоява за отмяна на антируските санкции в обмен на подкрепа срещу Иран.
Вместо да събира съюзниците си, администрацията на Тръмп рискува да ги отчужди или в най-лошия случай да ги превърне във врагове. В същото време нейните врагове осъзнават, че врагът на техния враг може и да е техен приятел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп ще реши за нови мита срещу Китай след срещата на Г-20

AFP: Доналд Тръмп ще реши за нови мита срещу Китай след срещата на Г-20

6 Юни 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Кан. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изчака завършването на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на месеца преди да реши дали да наложи нови мита на Китай, предава AFP.
„Ще взема това решение през следващите две седмици, вероятно веднага след Г-20“, каза Тръмп пред репортери в Северна Франция, добавяйки, че ще проведе разговори с китайския си колега Си Дзинпин на срещата на върха на 28-29 юни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Русия и Китай могат да поставят САЩ на колене

„Взгляд“: Русия и Китай могат да поставят САЩ на колене

6 Юни 2019 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия и Китай могат да поставят САЩ на колене, лишавайки ги от критични суровини, пише руският вестник “Взгляд“
Съединените щати признаха критична зависимост от редица вносни природни ресурси и заплашиха да предприемат безпрецедентни мерки, за да не останат без тях. Основните източници на спорове са редкоземните метали от Китай, уранът и титанът от Русия. С един удар Пекин и Москва могат да поставят американската индустрия на колене.
Съединените щати ще предприемат "безпрецедентни мерки", за да осигурят снабдяването със стратегически и най-важни видове минерали, каза американският министър на търговията Уилбър Рос във връзка с публикуването от неговото министерството на междуведомствен доклад за доставката на стратегически минерали, представен на президента.
„Стратегическите минерали често не се вземат предвид, но съвременният живот без тях би бил невъзможен. Въз основа на препоръките, изложени в този доклад, федералното правителство ще предприеме безпрецедентни мерки, за да гарантира, че Съединените щати няма да бъдат отрязани от тези стратегически полезни изкопаеми - каза Рос.
„Малко вероятно е САЩ да могат бързо да премахнат зависимостта си от доставките на тези суровини от други страни. Отнема много време и ресурси ”, казва Ярослав Кабаков от Finam Investment Company. САЩ обаче могат да предприемат стъпки за намаляване на тази зависимост. По-специално, да се увеличи или създаде ново производство в собствената страна, да се намерят нови доставчици. Възможно е режимът на строги икономии на тези ресурси да бъде въведен и тяхното събиране и рециклиране да бъде организирано (особено за редкоземните метали), не изключва Кабаков.
Зависимостта на САЩ от вноса на уран, титан и редкоземни елементи е впечатляваща. Става дума за зависимост от доставки от Русия и Китай, с които Вашингтон води икономически войни (чрез санкции и налагане на мита).
Така Вашингтон получава редкоземни метали главно от Китай, който ежегодно произвежда около 105 хиляди тона редкоземни метали, а това е около 81% от световното производство. Забраната или ограничаването на доставката на редкоземни метали от Китай ще причини непоправим удар за целия американски технологичен сектор.

„Пекин осигурява 90% от доставките на редкоземни метали и именно китайците определят цените за тях. Китай доминира сега и ще доминира на пазара на редкоземни метали поне още няколко десетилетия, каза за вестника Александър Топорков, директор на компанията TDM96, която продава китайски редкоземни метали в Русия.
Редкоземни метали се съдържат във всеки телефон, във всяка кола, във всеки самолет. Така високоговорителите на телефоните работят с неодимови магнити, високото съдържание на редкоземни метали се открива в батериите, а покритието на самолетите се базира на циркониево-итриеви прахове. Турбините и хеликоптерните лопати също са покрити с това съединение, за да се повиши износоустойчивостта и да се ограничи стареенето и влиянието на температурата. В допълнение, разработването на високоякостни бутални системи на двигатели (руски и американски) с добавяне на различни сплави на редкоземни метали към алуминий - скандий, ербий, итрий - е в ход.
„Всички продукти на Илон Мъск, както автомобилни, така и космически, съдържат огромно количество редкоземни съединения. Американската корпорация Molycorp, която извлича редкоземни метали, не може да задоволи всички нужди дори на компаниите на Мъск, да не говорим за всички останали, работещи в областта на високите технологии. А именно, те са основните консуматори на редкоземни метали ”, казва Топорков.
В ръцете на Русия има поне две оръжия срещу Съединените щати в областта на минералите - уран и титан.
САЩ са най-големият потребител на уран, тъй като в Америка има 99 ядрени реактора. В същото време само 11% от урана, доставен за реактори в американските атомни електроцентрали през 2017 г., е произведен в САЩ, а останалите 89% от урана е доставен от други страни, включително от Русия. Според производителите на уран в САЩ през 2018 г. делът на закупения уран в Русия, Казахстан и Узбекистан е около 40% от потреблението в САЩ, докато делът на местните производители е само 5%. Останалите 55% са от други страни, включително Канада.
Русия също е важен доставчик на титан за американската индустрия. За титан Съединените щати зависят от Москва от съветски времена. Имаше дори слухове, че заради падането на вноса на титан от СССР в края на 70-те години на миналия век, американците дори е трябвало да използват алуминий вместо титан за F-16, когато това е било възможно по принцип. Основните потребители на титан са, разбира се, производителите на самолети. В един самолет делът на части и възли от титанови сплави може да достигне до 45 тона. В същото време, „Боинг“ ежегодно пуска 700-800 самолета. Потреблението на титан нараства в такава екзотична област като производството на бухалки за голф. Титанът е незаменим и в медицината.
Руската корпорация VSMPO-Avisma произвежда една трета от световния титан за авиационната индустрия и изнася 70% от своите продукти. Компанията осигурява до 40% от нуждите на „Боинг“, до 60% от нуждите на „Еърбъс“ и до 100% от нуждите на „Ембраер“. Например, повечето от титановите продукти за най-новия „Боинг“ 787 са проектирани и произведени в Русия. Сред клиентите на VSMPO-Avisma са Rolls-Royce, Safran, Pratt & Whitney и много други компании.
Това означава, че Русия може със собствено решение да остави Съединените щати без ядрена енергия, да потопи страната в тъмнина и да унищожи цялата авиационна индустрия на САЩ. Китай може да погребе цялата високотехнологична американска индустрия.
Но нито Русия, нито Китай бързат да използват тези козове. И това е лесно да се обясни. Втората страна ще пострада в този случай не по-малко от първата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Китай е заявил, че отношенията Китай – Русия могат да бъдат образец за други страни

ТАСС: Президентът на Китай е заявил, че отношенията Китай – Русия могат да бъдат образец за други страни

5 Юни 2019 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Китай Си Дзинпин вярва, че отношенията между Москва и Пекин влизат в нова ера, като тяхното развитие ще служи като гарант за мира на планетата, цитира думите му TACC.
"Китайско-руските отношения, които навлизат в нова ера, се основават на силно взаимно доверие и стратегическа взаимна подкрепа", заяви китайският лидер. Той говори на гала вечер, посветен на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и Китай.
Според Си Дзинпин, руско-китайските отношения "се характеризират предимно със силно политическо взаимно доверие и силна взаимна подкрепа". "Трябва внимателно да запазим взаимното доверие, установено между нас като очите си", подчерта той. Китайският президент също вярва, че "е необходимо да се изгради взаимна подкрепа по въпроси, засягащи жизнените интереси на другите, да се запази твърдо стратегическата посока на китайско-руските отношения въпреки всякакъв вид намеса и саботаж".
"Китайско-руските отношения, които навлизат в новата ера, служат като надежден гарант за мира и стабилността на планетата", подчерта Си Дзинпин. Той отбеляза, че взаимодействието между Пекин и Москва е насочено към "насърчаване на многополярността на света и демократизиране на международните отношения в полза на създаването на по-проспериращ, стабилен и справедлив свят в името на формирането на международни отношения от нов тип и общност, продиктувана от общата съдба на човечеството". "Нашите отношения служат като модел за формиране на международни отношения от нов тип и общност, водена от общата съдба на човечеството", убеден е китайският лидер. Той също така заяви, че "китайско-руските отношения, които навлизат в новата ера, трябва да укрепят общите интереси на двете страни и да разширят точките на контакт", уточнявайки, че става въпрос за разширяване на всички видове икономически връзки.
Си Дзинпин вярва, че "в продължение на 70 години, каквито и да са промените в китайско-руските отношения, приятелството между двете нации остава твърдо като скала." Той призова "да се проведат повече интересни събития в областта на образованието, културата, спорта, туризма, пресата и младите хора с широко участие на обществеността, за да се засилят контактите и обмена чрез различни кръгове, региони и младежи в интерес на духовното, културното и социалното сближаване, така че да се предаде щафетата на приятелството на следващите поколения ". "Нека 70-та годишнина от установяването на дипломатически ни отношения да бъде ново начало по пътя на съвместното отваряне на прекрасното бъдеще на китайско-руското всестранно партньорство и стратегическо сътрудничество в нова ера!" - пожела председателят на Китайската народна република.
Той призна, че е много доволен да бъде в Болшой театър заедно с руския президент Владимир Путин, защото "преди 70 години председателят Мао Цзедун посети СССР за първи път, а прочутият Болшой театър стана свидетел на откриването на нова страница в историята на китайско-съветското приятелство".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Сътрудничеството между Русия и Китай допринася за глобалната сигурност

Владимир Путин: Сътрудничеството между Русия и Китай допринася за глобалната сигурност

5 Юни 2019 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин е уверен в ползите за света от руско-китайското взаимодействие и е доволен от степента на развитие на икономическото сътрудничество между двете страни, цитира думите му TACC.
"Сега се стремим да работим в тясно сътрудничество на световната сцена в интерес на стабилността, глобалната и регионалната сигурност. Заедно, нашите страни дават голям принос за решаване на остри световни проблеми, противодействие на новите предизвикателства и заплахи, за съвместно застъпничество за създаване на нов, справедлив световен ред, основан на многополярността, стриктното спазване на международното право, Хартата на Обединените нации, равнопоставеността и взаимноизгодното сътрудничество, каза руският лидер.
Той говори на гала вечер, посветен на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и Китай. Според Путин "като цяло можем с увереност да кажем, че руско-китайските отношения са на безпрецедентно високо ниво". „Като се има предвид огромният им потенциал, няма да спрем до постигнатото”, увери руският президент. Той припомни изявлението, прието в сряда, което "поставя нови, амбициозни критерии за двустранното партньорство".
Руският президент подчерта, че Москва и Пекин "планират да разширят сътрудничеството във всички области в полза на гражданите на двете страни, насърчавайки устойчивото развитие както в Русия, така и в Китай".
Говорейки за икономическото сътрудничество, Путин посочи ръста на стокообмена и факта, че "Китай е твърдо утвърден в позицията на най-големия търговски партньор на Русия". Според него "руско-китайското сътрудничество в енергийния сектор също е придобило стратегически характер". Например, президентът на Руската федерация посочи плановете за стартиране на първия трансграничен газопровод в края на тази година, както и участието на китайски компании в производството на втечнен природен газ в Ямал.
Руският лидер смята, че "се откриват големи перспективи за взаимодействие в авиационната индустрия, в космическото пространство, във военно-техническата област и се разработват планове за създаване на съвместни иновативни индустрии". Той подчерта, че регионите на двете страни участват в сътрудничеството, туристическите и образователните обмени нарастват, реализира се програма за сътрудничество в областта на културата.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Заявленията на Владимир Путин и Си Дзинпин след преговорите в Москва. Главното

ТАСС: Заявленията на Владимир Путин и Си Дзинпин след преговорите в Москва. Главното

5 Юни 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин проведоха разговори в Москва. Преговорите в рамките на държавното посещение на китайския лидер в Русия продължиха около три часа. ТАСС привежда основните изявления, които лидерите на двете страни направиха в края на срещата.

Владимир Путин

„В подписаното от нас съвместно изявление... се подчертава принципната позиция на Русия и Китай, че е неприемливо да се разрушава действащата система на отношенията в областта на контрола над въоръженията, разоръжаването и неразпространяването“, отбеляза руският лидер.
„Ще продължим усилията си за смесване на интеграционните процеси в рамките на ЕврАзЕС с китайската инициатива на Икономическия пояс на Пътя на коприната с цел формиране на голямо евроазиатско партньорство в бъдеще“, добави Путин.

„Русия и Китай възнамеряват да развият практиката на разплащания в национални валути“, каза президентът. Според него е сключено междуправителствено споразумение, насочено към по-нататъшно разширяване на използването на рубли и юани в двустранната търговия, както и осигуряване на непрекъснати банкови услуги за сделки в условия на нестабилност на световните пазари.

„Във всяко направление ние [Москва и Пекин] разработихме не само механизми за взаимодействие, но и е в ход конкретна, дълбока работа“, каза Путин. Той отбеляза, че руско-китайските отношения са достигнали безпрецедентно високо ниво. „Това е наистина всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие“, добави президентът.

"Ние се съгласихме да създадем още два формата на междурегионално сътрудничество - между Централния федерален окръг на Русия и Северен Китай, както и между нашия Северозападен федерален окръг и морските провинции на югоизточната част на Китай“, заявиа Путин.

Москва и Пекин са убедени, че „няма алтернатива на мирното политическо и дипломатическо решение на проблемите в региона [на Корейския полуостров], включително ядрения“, отбеляза руският лидер. Според него Руската федерация и Китайската народна република ще продължат да работят заедно за намаляване на напрежението на полуострова и за укрепване на сигурността в североизточна Азия като цяло.

„Русия и Китай работят в полза на мирно уреждане на кризата в Сирия, те подкрепят стабилизирането на ситуацията във Венецуела и остават ангажирани с пълното изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма“, добави държавният глава.

„Бих искал да благодаря на г-н Си Дзинпин и на всички китайски колеги за предаването на две големи панди на Московския зоопарк. Ние знаем, че в Китай практически няма такава практика и това е знак за специално уважение и доверие към Русия и нашите специалисти“, каза Путин.

Си Дзинпин

Отношенията между Русия и Китай „достигнаха безпрецедентно високо ниво“ за последните 70 години. Председателят на КНР подчерта, че Русия е най-посещаваната от него държава.

„Установихме тесни работни контакти с президента Путин, както и дълбоко лично приятелство“, каза той.

Председателят на Китайската народна република заяви, че настоящите преговори с руския лидер са „плодотворни“ и в „много откровена и приятелска атмосфера“.

"Страните [Русия и КНР] вече са решили да проведат през 2020-2021 г. кръстосаните години на научно, техническо и иновативно сътрудничество“, каза Си Дзинпин.

Съвместни изявления

Лидерите на двете страни приеха две съвместни изявления: за развитието на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие, както и за укрепване на стратегическата стабилност в модерната епоха. Документите съдържат елементи като:
Русия и Китай подкрепят разглеждането на случаи на предполагаемо използване на химическо оръжие на деполитизирана основа;
Москва и Пекин се застъпиха за възстановяване на жизнеспособността на ДРСМО (Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег)
Руската федерация и Китайската народна република призоваха другите държави да върнат всички ядрени оръжия от чужбина на техните национални територии;
Русия и Китай призоваха Иран да продължи да изпълнява задълженията си по СВПД. Лидерите на двете страни определиха като неприемливи едностранни санкции на Вашингтон срещу Техеран;
Москва и Пекин подкрепят многостранния договор за неразпространение на оръжия в околоземната орбита.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Русия и Китай искат ситуацията във Венецуела да се стабилизира

Reuters: Русия и Китай искат ситуацията във Венецуела да се стабилизира

5 Юни 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин заяви в сряда след разговорите в Москва с китайския си колега Си Дзинпин, че двете страни искат ситуацията във Венецуела да се стабилизира, предава Reuters.
Британската агенция посочва, че Русия и Китай са съюзници на венецуелския президент Николас Мадуро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин разказа подробности от преговорите със Си Дзинпин

РИА Новости: Путин разказа подробности от преговорите със Си Дзинпин

5 Юни 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Позициите на Русия и Китай по ключовите световни проблеми съвпадат до голяма степен, заяви руският президент Владимир Путин в хода на преговорите с китайския си колега Си Дзинпин в разширен състав, предава РИА Новости.
Руският лидер добави, че преговорите в тесен състав са били „откровени и наситени“.
По неговите думи, участниците в преговорите също така са „обсъдили най-важните и изискващи решение въпроси от руско-китайското стратегическо партньорство“ и са констатирали, че то е „преминало на много високо, може да се каже без преувеличения, безпрецедентно високо ниво“,
Путин отбеляза, че това се използва ефективно, за да могат народите на двете страни да си сътрудничат и да използват всички конкурентни предимства за пълноценно развитие.
Руският лидер уточни, че в хода на разширеното заседание ще бъдат изслушани доклади на отговорниците за работата на междуправителствените комисии и министрите на външните работи за състоянието и перспективите на сътрудничеството в най-различни отрасли.
Президентът също така благодари на китайския лидер, че в Москва е пристигнала толкова представителна делегация. По неговите думи, това ще помогне за по-ефективната реализация на практика на набелязаните по-рано планове.
На свой ред, председателят на Китай е изразил увереност, че неговата визита в Русия ще стане стимул за развитие на отношенията между двете страни.
Китайският лидер заяви, че е готов заедно с руската страна да издигне отношенията на още по-високо ниво. Си Дзинпин също предаде поздрав на руснаците и тяхното правителство.
Визитата на китайския президент в Русия ще продължи от 5 до 7 юни. В програмата е предвидено участие на Международния икономически форум в Санкт Петербург, където Си ще е почетен гост.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Xinhua: Осмата визита на Си Дзинпин в Русия цели „бъдещо развитие на всеобхватното стратегическо партньорство“

Xinhua: Осмата визита на Си Дзинпин в Русия цели „бъдещо развитие на всеобхватното стратегическо партньорство“

5 Юни 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Китайският президент Си Дзинпин пристигна в сряда на държавна визита в Русия, като се очаква двете страни да изведат всеобхватното си стратегическо сътрудничество и координация в нова ера, предава китайската държавна агенция Xinhua.
При пристигането си китайският лидер заяви, че ще обмени мнения с руския си колега Владимир Путин за това как да се задълбочат още повече двустранните отношения и как да се насърчи практическото сътрудничество, както и за основните международни и регионални въпроси от общ интерес.
Двамата държавни глави ще планират бъдещото развитие на двустранните отношения, за да прокарат всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Русия за координиране в нова ера на по-голямо развитие на по-високо ниво, обясни Си.
Посещението на китайския президент в Русия е осмото от 2013 година, когато бе избран за президент на „Поднебесната империя“ и се случва по повод 70-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави.
Благодарение на съвместните усилия на двете страни, всеобхватното стратегическо партньорство за сътрудничество между Китай и Русия в момента е най-доброто в историята и служи за модел за съжителство в хармония и взаимноизгодно сътрудничество между две велики и съседни страни, подчерта Си Дзинпин.
Китай и Русия се радват на силно политическо доверие, поддържат стабилни механизми за обмен на високо равнище и сътрудничество в различни области и поддържат тясна координация в световните дела, като играят положителна и конструктивна роля за опазването на мира и стабилността в региона и света, както и международната справедливост и правосъдие, добави китайският лидер.
По думите на президента след теста на променящите се обстоятелства през последните 70 години, двустранните отношения стават все по-зрели, стабилни и устойчиви. Той посочи, че отношенията между Русия и Китай са на нова историческа отправна точка и представляват нова историческа възможност.
По време на посещението Си и Путин се очаква да подпишат или да станат свидетели на подписването на важни документи за сътрудничество и да присъстват на среща, посветена на 70-тата годишнина от установяването на двустранните дипломатически връзки.
Китайският президент ще присъства на 23-ия Международен икономически форум в Санкт Петербург. Той ще говори на пленарна сесия, за да изложи идеите на Пекин за устойчиво развитие и да призове за съгласувани усилия за запазване на многостранността и подобряване на глобалното управление за общото развитие и просперитета на света.
Си и Путин, които поддържат близко приятелство, се срещнаха почти 30 пъти на двустранни и многостранни поводи от 2013 г. насам. На среща с Путин през април, Си заяви, че двустранните отношения са се превърнали в отношения на големи държави, които са с най-висока степен на взаимно доверие, най-високо ниво на координация и най-висока стратегическа стойност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Високото ниво на отношенията между Русия и Китай дава ефективни конкурентни предимства

Владимир Путин: Високото ниво на отношенията между Русия и Китай дава ефективни конкурентни предимства

5 Юни 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин счита, че Москва и Пекин получават допълнителна изгода от използването на конкурентните преимущества на двете страни заради безпрецедентно развитите двустранни отношения. Руският лидер изрази това мнение при откриването на преговорите с китайския му колега Си Дзинпин в тесен състав в Москва, предава ТАСС.
„През последните години, включително благодарение на вашето пряко участие, отношенията между Русия и Китай достигнаха, без преувеличение, до безпрецедентно ниво, но най-важното е, че това безпрецедентно високо ниво на нашите отношения се използва ефективно, за да могат хората на Русия и Китай да си сътрудничат, да използват всички конкурентни предимства от двете страни за пълноценното развитие“, заяви руският лидер.
Путин припомни, че двете държави са си поставили за задача да увеличат стокооборота до 100 милиарда долара през 2018 година. „Чрез усилията на нашите екипи и правителствата на двете страни ние преизпълнихме тази граница. Стигнахме до 108 милиарда долара“, информира руският президент. Според неговата информация, през първото тримесечие на тази година стокооборота е продължил да се увеличава, като е регистриран ръст от 3,4%.
„Всичко това е резултат от нашата работа и резултат от работата на нашите екипи. Искам още веднъж да подчертая, че това до голяма степен се дължи на вашия личен принос“, отбеляза Путин, като изрази увереност, че визитата на Си Дзинпин ще даде силен допълнителен тласък на развитието на междудържавните връзки.
Руският държавен глава подчерта, че му е много приятно да приеме китайски гости в московския Кремъл. Той определи визитата на своя колега като „ключовото събитие на годината“. „Важна възможност да се срещнем и да обсъдим текущите проблеми в отношенията между Русия и Китай, както и международните въпроси“, заяви той, и отбеляза, че срещата се провежда по повод 70-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между страните.
Руският лидер благодари на китайския президент за съгласието му да участва в работата на Санкт Петебургския икономически форум. „Ще имаме възможност да чуем колегите, сами да се изкажем, да послушаме дискусията“, заяви Путин, обръщайки се към Си Дзинпин. В заключение руският президент подчерта, че в съвременния свят, който се развива много динамично, но не без драматични събития, такива дискусии винаги са полезни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай нападна Помпео за „безумните бълнувания и бръмчене на глупости“ относно Тянанмън

AFP: Китай нападна Помпео за „безумните бълнувания и бръмчене на глупости“ относно Тянанмън

4 Юни 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Пекин. Във вторник Китай разкритикува остро държавния секретар на САЩ Майк Помпео за „безумните бълнувания и бръмченето на глупости“, след като той нападна Пекин за състоянието на човешките права в страната в съобщение, публикувано по повод 30-тата годишнина от разгонването на студентските протести на площад Тянанмън, предава AFP.
Изявлението на Помпео „злонамерено атакува китайската политическа система, очерня състоянието на човешките права и религиозните отношения в Китай, пристрастно критикува политиката на Китай в Синцзян и сериозно се намесва в вътрешните работи на Китай“, заяви говорителят на външното министерство Генг Шуанг.
„Тези безумни бълнувания и бръмчене на глупости ще свършат на боклука на историята“, добавя дипломатът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай предупреждава гражданите си за полицейски тормоз и престъпност в САЩ

AFP: Китай предупреждава гражданите си за полицейски тормоз и престъпност в САЩ

4 Юни 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Пекин. Във вторник Китай издаде два сигнала за пътуване на своите граждани, които отиват в Съединените щати, като ги предупреждават за полицейски тормоз и престъпления в тази страна, предава AFP.
Предупрежденията идват на фона на ескалиращата търговска война между двете най-големи икономики в света и други напрежения, включително размяната на любезности по отношение на досиетата за човешките права.
„В последно време, стрелбите, грабежите и кражбите са често явление в САЩ“, съобщават държавните медии, като цитират изявление от китайското министерство на културата и туризма.
В съобщението китайските туристи се предупреждават „да са напълно наясно с риска“ и „да бъдат нащрек за своята сигурност и безопасност“.
В отделно предупреждение, Министерството на външните работи на Китай констатира, че правозащитните органи в САЩ „многократно“ са използвали методи, като имиграционни и други разпити, за да „тормозят“ китайските граждани в САЩ.
Там се призовават гражданите на Китай и финансираните от Пекин институции в САЩ да бъдат предпазливи и „да повишават осведомеността и да засилват превантивните мерки“.
Предупрежденията идват ден след като Министерството на образованието обяви, че студентите и академиците са изправени пред визови проблеми в САЩ и ги призовава да преценят „риска“ от пътуването до Съединените щати.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай обвини Майк Помпео в предразсъдъци и арогантност

AFP: Китай обвини Майк Помпео в предразсъдъци и арогантност

4 Юни 2019 | 06:39 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай обвини САЩ, че атакуват неговата система и опетняват неговите политики, след като американският държавен секретар Майк Помпео е направил коментари „с предразсъдъци и арогантност“, относно репресиите на площад Тянанман, предаде AFP.
Яростната реакция на Пекин дойде, след като Помпео, един ден преди 30-ата годишнина от кръвопролитието на 4 юни 1989 година, заяви, че Вашингтон е загубил надежда за напредък по отношение на човешките права в Китай.
Говорител на китайското посолство във Вашингтон заяви, че всеки, който се опитва „да покровителства и тормози китайския народ…единствено ще завърши в купчината от пепел на историята“.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай казва, че САЩ "лъжат" за влиянието на тарифите върху нейната икономика

AFP: Китай казва, че САЩ "лъжат" за влиянието на тарифите върху нейната икономика

31 Май 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай в петък обвини Съединените щати, че лъжат постоянно, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че наложените тарифи в рамката на търговската война между двете най-големи световни икономики имат "опустошителен ефект" върху икономиката на азиатската страна, предава AFP.
„Американската страна е излизала с подобни лъжи не веднъж и два пъти. Всеки път, когато Китай ги изобличи, САЩ са много упорити, дори обсебени да продължат да повтарят тези лъжи“, заяви говорителят на китайското външно министерство Генг Шуан.
Тръмп увеличи митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара по-рано този месец, след като търговските преговори между Пекин и Вашингтон се провалиха и не се стигна до сделка.
„"Тарифите оказват опустошително въздействие върху Китай. Хората бягат от страната със своите компании," каза Тръмп, макар да не споменава, че американските вносители и потребители носят тежестта на цените на тарифите за продукти, идващи в САЩ.
"Мога да ви кажа, че Китай много иска да сключи сделка", каза той. "Китай се превръща в много отслабена нация."
Китай се готви да отвърне на удара с увеличаване на тарифите върху стоки от САЩ на стойност 60 млрд. долара, които трябва да влязат в сила в събота.
„Бих искал да предупредя американската страна да не надценява собствените си слухове, нито да подценява преценката на другите. Истинският дух не идва чрез повтаряне на лъжи и заблуди, или някакви илюзии за самоизтъкване“, заяви Генг.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай обвини САЩ в „откровен икономически тероризъм“

AFP: Китай обвини САЩ в „откровен икономически тероризъм“

30 Май 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай обвини САЩ в „откровен икономически тероризъм“ в четвъртък, предава AFP.
Двете най-големи икономики в света не успяха да постигнат пробив в търговските преговори помежду си и напрежението продължи да се покачва, след като американският президент Доналд Тръмп наложи нови наказателни мита върху китайските стоки и постави в черния списък телекомуникационния гигант „Хуавей“.
„Ние сме срещу търговската война, но не се страхуваме от нея“, заяви заместник-външният министър Жан Ханхуй на пресконференция по повод предстоящото следващата седмица посещение на китайския държавен глава Си Дзинпин в Русия.
„Това предумишлено подбуждане към търговски конфликт е откровен икономически тероризъм, икономически шовинизъм и икономически тормоз“, каза Жан.
"Няма победител в търговската война", предупреди той.
Китай също отговори с увеличаване на митата, докато държавните медии предположиха, че Пекин може да спре износа на редки земни елементи в Съединените щати, лишавайки Вашингтон от ключов материал за производство на технологични продукти.
"Този търговски конфликт ще има и сериозно отрицателно въздействие върху развитието и съживяването на световната икономика“, уверен е Жан.
Китай и Русия имат широк консенсус и общи интереси по въпроса за търговската война, съобщи той.
"Китай и Русия със сигурност ще засилят икономическото и търговското сътрудничество, включително сътрудничеството в различни области като икономическите и търговските инвестиции", добави Жан.
„Със сигурност ще отговорим на различни външни предизвикателства, ще направим това, което трябва да направим, ще развием икономиките си и постоянно ще подобряваме жизнения стандарт на нашите два народа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Ако наказателни мита бяха толкова велики, защо Тръмп субсидира фермерите?

Washington Examiner: Ако наказателни мита бяха толкова велики, защо Тръмп субсидира фермерите?

28 Май 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Оценявам невероятната двупартийна подкрепа, която моята администрация получи за търговията и търговската политика, особено що се отнася до поставянето на много големи мита за Китай“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция миналия четвъртък. „И само за да разберете: тези тарифи се плащат до голяма степен от Китай“, добави той.
Това, което каза Тръмп, не е вярно. Американските потребители, които купуват стоки от Китай – крайните потребители – са тези, които плащат тези „много масивни“ мита. Дори Китай да субсидира стоките, които те купуват, хората плащат много повече, отколкото биха плащали иначе, пише американският вестник Washington Examiner в материал, представен без редакторска намеса.
Други, които плащат митата, са американците които купуват и произвеждат стоки, съдържащи китайски суровини. Противно на коментара на Тръмп, че „не е нужно да плащате“, ако преместите производството си в САЩ, американските производители са сред най-силно засегнатите от митата върху стоманата и алуминия.
Но най-ясното доказателство, че американците плащат митата е „много масивният“ пакет за субсидии от 16 милиарда, който президентът обяви в четвъртък. Американското селско стопанство е доходоносен износен бизнес без намеса на правителството, но сега данъкоплатците трябва да спасяват американските фермери поради тарифите. И не забравяйте, че те не са искали тези субсидии, но нямаше да имат нужда от тях ако не беше митническата война на Тръмп.
В съобщението си до пресата, президентът твърди, че понеже тези 16 милиарда са по-малко от очакваните приходи от наказателните тарифи, които наложи, китайците всъщност субсидират американските фермери. Но отново, тук се пренебрегва това, което митата всъщност правят – особено големите, шокови тарифи, като тези, които целят не са предназначени за печалба, а за да спрат търговията и да накажат лошото поведение. В крайна сметка тарифите не само принуждават местните потребители да плащат повече за китайските стоки, но и ограничават избора на потребителите. Както на всеки пазар, намаляването на конкуренцията означава по-високи цени за потребителите.
Ако Тръмп трябва да наложи временни мита, за да спре кражбите на интелектуална собственост от Китай, тогава повечето американци, вероятно, биха били склонни да приемат тези тарифи като необходимо зло. Но митата, за разлика от това което твърди Тръмп“, не „правят нашата страна по-богата“. Те не принуждават Китай да плаща американските сметки. Те дори не съкращават търговските дефицити (не че те имат значение), както показва увеличаващият се търговски дефицит с Китай в ерата Тръмп.
Ако тарифите бяха толкова голяма полза за американците, или дори просто безвредна политика, фондовият пазар нямаше да се понижи с 1000 пункта този месец от опасения, че няма да има евентуално решение на това противопоставяне с Китай. И Тръмп нямаше да спасява фермерите, които със сигурност са най-нетърпеливи да видят края на тези мита.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай предупреди: Преговорите със САЩ трябва да бъдат базирани на взаимно уважение

AFP: Китай предупреди: Преговорите със САЩ трябва да бъдат базирани на взаимно уважение

27 Май 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай бе категоричен, че търговските преговори със САЩ трябва да бъдат базирани на „взаимно уважение“, предава AFP.
„Винаги сме вярвали, че всички различия между две страни може да бъдат изгладени чрез приятелски преговори и консултации“, подчерта говорителят на китайския министър на външните работи на редовен брифинг в Пекин.
Агенцията припомня, че по-рано държавният глава на САЩ Доналд Тръмп сподели, че има добри шансове за постигане на споразумение между Вашингтон и Пекин за уреждане на търговския спор.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майкъл Помпео вижда само политически цели в проекта „Един пояс, един път“

ТАСС: Майкъл Помпео вижда само политически цели в проекта „Един пояс, един път“

24 Май 2019 | 05:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Китай преследва чисто политически цели при реализирането на инициативата „Един пояс, един път“. Това заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за One America News Network, цитиран от TACC
Държавният секретар беше попитан дали смята, че между Съединените щати и Китай се разраства студена война, която както в случая със СССР ще отнеме десетилетия. „Окончателният избор ще бъде направен през следващите години. Той определено ще бъде направен в съответствие с това, какъв отговор ще даде Китай на света“, добавяйки, че Пекин не трябва да се страхува от нищо, ако тръгне по пътя на обезпечаването на благосъстоянието на своя народ и своята безопасност.
Друг въпрос е, ако Китай "избере различен път, път на експанзия, в който се опитват да бъдат видими и да предлагат сделки, които не са наистина икономически, като" Един пояс, един път", продължи американският държавен секретар. „Един пояс, един път“ и други като него не са икономически споразумения. Същността им е в упражняването на политическо влияние. Ако те [китайците] изберат такива инструменти на конкуренция в света, аз съм сигурен, че светът ще реагира, за да им окаже натиск в отговор “, каза Помпео.
На 3 май Пентагонът публикува годишен доклад за военния потенциал на Китай от 136 страници. В документа се казва, че Китай може да започне изграждането на нови военни бази в чужбина, за да гарантира сигурността на своите икономически проекти, като например инициативата „Един пояс - един път”. Според доклада "китайските лидери използват нарастващия икономически, дипломатически и военен престиж на страната, за да установят регионално господство и да разширят международното влияние на страната".
На 9 май Министерството на отбраната на Китай изрази остър протест във връзка с публикуването от Пентагона на този доклад.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: САЩ няма да допуснат в страната системи, контролирани от Китайската комунистическа партия

Майкъл Помпео: САЩ няма да допуснат в страната системи, контролирани от Китайската комунистическа партия

24 Май 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви в интервю за One America News Network в четвъртък., че Вашингтон няма да позволи системи, контролирани от Китайската комунистическа партия, да функционират на американска територия , предава думите му TACC.
„До известна степен нашата политика трябваше да се промени в резултат на промените, които се случиха и във връзка с това как Китай започна да се държи на световната сцена. По начина, по който расте тяхната икономика, по начина, по който те се развиват, тяхното въоръжение получи голяма сила, увеличиха се технологичните им възможности и те започнаха да ги използват по начин, който застрашава Съединените щати", каза Помпео
„Смятам, че затова сте свидетели как се бори президентът на САЩ Доналд Тръмп, за да гарантира, че ще може да се търгува с тях при справедливи и взаимно изгодни условия. За това ние се стремим нашите мрежи тук в САЩ да бъдат проверени и защитени по такъв начин, че да не се позволи на системите, притежавани от Китайската комунистическа партия, да проникнат в тях ”, заяви държавният секретар. Той също така подчерта, че ограничителните мерки, предприети от Вашингтон, са насочени към защита и гарантиране на непрекъснатия растеж на американската икономика.
На 15 май Тръмп подписа заповед за обявяване на извънредно положение, за да защити американската информационна и комуникационна инфраструктура от чужди заплахи. В тази връзка Министерството на търговията на САЩ от 17 май включи китайската телекомуникационна компания „Хуауей“ в черния списък поради заплахи за националната сигурност.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“(Русия): Отношенията Китай – САЩ още не са достигнали дъното

„Експерт“(Русия): Отношенията Китай – САЩ още не са достигнали дъното

24 Май 2019 | 01:35 | Агенция "Фокус"
Пекин/Вашингтон. Отношенията Китай – САЩ още не са достигнали дъното, коментира руското издание “Експерт“.
Китайският президент пренебрегна заплахите на Доналд Тръмп, който решително препоръча на Пекин да не отмъщава на Америка, т.е. „Не повишавайте митата за американските стоки в отговор на повишаването на митата за китайските стоки“.
„Откровено казвам на президента Си и на всичките ми китайски приятели,” пише президентът Тръмп в една от публикациите в социалната мрежа „Туитър“, „че Китай ще понесе големи загуби и само ще направи по-лошо на себе си, ако не се съгласи на сделката, защото компаниите ще се наложи да го напуснат и да отидат в други страни. Работата в Китай ще им излезе твърде скъпа. Вие имахте почти завършена голяма сделка и решихте да я напуснете.
В Китай никой няма да прави бизнес. Това е много лошо за Китай и много добро за САЩ! Но Китай се радва на ползите от това толкова много години, че много ни изпревари. Затова Китай не трябва да отвръща. С това той само направи по-лошо на себе си!"
Доналд Тръмп нареди увеличение на митата след следващия кръг от американско-китайските преговори, който се проведе в края на миналата седмица във Вашингтон и завърши като цяло без резултат. Производителите, произвеждащи продукти в Китай, за да не попаднат под санкциите, американският президент съветва да се прехвърли производството в други страни. Увеличаването на митата от 10 на 25% се обяснява с факта, че Си не е спазил думата си и е отказал да изпълни задълженията, съдържащи се в 150-страничната версия на търговското споразумение между САЩ и Китай.
Пекин обвинява Белия дом в ескалацията на конфронтацията в сферата на икономиката и търговията между САЩ и Китай, въпреки взаимното съгласие да търсят компромиси на масата за преговори. Китайците също така твърдят, че не те, а американците в средата на преговорите започнаха да променят установените по-рано споразумения.
Трябва да се отбележи, че китайското ръководство реши да призове на помощ патриотизма. Държавните медии, които преди това вяло отразяваха преговорите между делегациите на САЩ и Китайската народна република, сега започнаха да отделят много пространство за митата и да наричат търговската война „народна“. След обявяването на увеличение на американските мита за китайските стоки от 10 на 25% в Пекин заявиха, че никога няма да се откажат и постъпиха огледално. Тарифите се покачват от 1 юни за американски стоки на обща стойност 60 млрд. долара. Близо 2 500 американски стоки, вариращи от хранителни и домакински стоки до продукти на химическата промишленост и машиностроенето, бяха атакувани. Общо, в началото на лятото, ще има около 5 хиляди американски стоки в "тарифния" списък на китайското правителство.
Във вторник американските гиганти Apple, Boeing и Caterpillar претърпяха големи загуби в резултат на масовата продажба на акции. Инвеститорите решиха, че те ще бъдат основните жертви на увеличаването на китайските мита. Друга масова жертва ще бъдат американските фермери, много от които са изправени пред фалит заради търговска война между Америка и Китай. Фермерите, разбира се, са много нещастни и искат от правителството да помогне за намирането на нови пазари. Тръмп ги насърчава да помнят за патриотизма, иска да бъдат търпеливи и твърди, че в бъдеще те ще бъдат на плюс.
Доналд Тръмп даде да се разбере, че не възнамерява да спира дотук. Той каза, че плановете вече са готови да разширят митата за целия китайски износ за САЩ, който остава безмитен до общо 325 млрд. долара.
Въпреки съмненията на много икономисти за коректността на действията на администрацията на Белия дом, Тръмп е уверен в крайната победа. Той е убеден, че ако Федералния резерв също се присъедини към действията на правителството, Пекин не може да устои.
В Пекин в отговор намекнаха, че могат да започнат да продават американски ценни книжа, на които те са най-големият притежател. Влиятелното китайско издание Global Times пише, че правителството на Китай обмисля възможността да откаже поръчки от Boeing и да бойкотира американските селскостопански продукти.
В същото време анализаторите отбелязват, че Пекин, подобно на миналата година, въпреки войнствената реторика, е значително по-сдържан - увеличението на митата от страна на Китай е три пъти по-малко от американското (съответно 60 и 200 млрд. долара). Според експерти китайската сдържаност оставя вратата открехната за по-нататъшни преговори.
Търговската война между двете най-големи икономики на планетата, разбира се, няма да остане незабелязана за световната икономика. Икономистите прогнозират, че нещата ще се влошат, преди да се подобрят. Това означава, че дъното все още не е достигнато.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай поиска „искреност“ от САЩ, за да продължи търговските преговори

AFP: Китай поиска „искреност“ от САЩ, за да продължи търговските преговори

23 Май 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай предупреди САЩ в четвъртък, че трябва да покаже „искреност“, ако иска търговските преговори между двете най-големи икономики на света да продължат, като подчерта, че Пекин няма да предаде основните си принципи, предава AFP.
„Ако САЩ искат да продължат разговорите, трябва да покажат искреност и да поправят грешните си действия. Само на основата на равенството и уважението има шанс преговорите да продължат“, заяви говорителят на търговското министерство на Китай Гао Фенг.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай може да ограничи достъпа на САЩ до ценни редки метали

ТАСС: Китай може да ограничи достъпа на САЩ до ценни редки метали

22 Май 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай може да използва стратегически важни редки метали, търсени от високотехнологичните индустрии като коз в разрастващата се търговска война със САЩ, пише в сряда вестник "South China Morning Post", цитиран от TACC.
Публикацията обръща внимание на факта, че президентът на Китай Си Цзинпин посети предприятие за редки метали в източната провинция Дзянси.
Според експерти посещението изпраща сигнал, че Пекин може да използва редките метали като коз в търговската война със САЩ и също така показва готовността на властите да подкрепят тази индустрия.
Китай е най-големият световен производител на редки метали и техният основен доставчик в САЩ. Страната задоволява до 80% от световното търсене на тази суровина. Тази група включва 17 елемента, използвани в електрониката, химията, автомобилостроенето, оптиката, военните технологии и много други области. Миналата година 120 000 тона редки елементи са добити в Китай - около 71% от световното производство.
Както отбелязва изданието, САЩ умишлено изключват тази категория от стратегически важни стоки от списъка на китайския износ, който ще бъде обект на повишени мита.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай призова САЩ към сдържаност в търговските преговори между двете страни

ТАСС: Китай призова САЩ към сдържаност в търговските преговори между двете страни

18 Май 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китайският външен министър Ван И е призовал САЩ към сдържаност в търговските преговори с Пекин, предаде ТАСС.
Това се казва, в изявление на китайското външно министерство, след телефонен разговор между китайския дипломат и държавния секретар на САЩ Майк Помпео.
Според Ван И, неотдавнашните действия на САЩ са нанесли вреди на Китай и Вашингтон „не трябва да стига далеч“, при воденето на търговските преговори между двете държави. Китайският външен министър е допълнил, че Пекин, както и досега, „е готов да разреши разногласията посредством преговори, които трябва да преминават в условията на равнопоставеност“.
По въпроса за обстановката около Иран, китайският външен министър е изразил надежда „за проява на сдържаност от всички страни, за да не се допуска възможна ескалация на напрежението“.Превод и редакция: Светлин Божков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Дмитрий Песков разказа за преговорите между Владимир Путин и Си Дзинпин

ТАСС: Дмитрий Песков разказа за преговорите между Владимир Путин и Си Дзинпин

27 Април 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Пекин. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин обсъдиха в Пекин целия дневен ред на международните въпроси, от Сирия до Венецуела, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от TACC.
„В двустранен план сверихме часовниците на всички проекти за търговско и икономическо развитие, които бяха в дневния ред, обсъдихме актуални въпроси и обменихме мнения по международни въпроси”, каза Песков. „Стана дума за Сирия, Венецуела и Либия като цяло и по отношение на опитите на трети страни да нарушават всички правила и незаконно да осигуряват по-конкурентна среда в международните отношения“.
Представителят на Кремъл обобщи посещението на руския лидер в Китай. "Двата дни преминаха интензивно, бих ги разделил на три части: първата част е двустранната руско-китайска, знаете, че се проведоха много съществени преговори. (Путин) и Си Дзинпин винаги говорят много смислено", каза той, добавяйки, че в петък лидерите са говорили по време на разговорите и по време на предоставянето на титлата „Доктор Хонорис кауза“ от университета Синхуа на ръководителя на руската държава. След това частта, свързана с форума„ Един пояс - един път ”, което е многостранен проект, а след това и цяла поредица - маратон от двустранни срещи. " Според Песков, и трите части са били много продуктивни.
Що се отнася до проекта „Един пояс - един път”, то според Песков той е замислен за десетилетия напред и осигурява финансиране, измерено в трилиони долари. Той отбеляза, че за Русия този проект също е от полза, въпреки че Евроазиатския икономически съюз за Русия е приоритет за интеграция. Песков отбеляза, че Путин и Си Дзинпин са обсъдили въпросите за хармонизиране на двете посоки на интеграция.
Говорейки за поредица от двустранни контакти, които Путин е провел на 26 април, Песков отбеляза, че всички те са доста практични, конкретни, навременни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.