НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мевлют Чавушоглу: Всяко кипърско енергийно споразумение, което изключва Турция, е невалидно

Мевлют Чавушоглу: Всяко кипърско енергийно споразумение, което изключва Турция, е невалидно

14 Юни 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлут Чавушоглу предупреди, че всяко споразумение на Кипър за проучване на нефт и газ в Източното Средиземноморие, което изключва Турция, е „невалидно", отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Чавушоглу отхвърли и решението на Кипър да издаде заповеди за арест на екипажа на турски сондажен кораб, закотвен близо до брега му, заради предполагаемо нарушение на морската граница и районите, в които островът има право да извършва проучвания за петрол и газ.
„Няма да отстъпим и ще предприемем всички необходими стъпки. Гръцките киприоти трябва да знаят пределите си“, цитират медиите думите на първия дипломат на Анкара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Американският посланик в Атина потвърди „силния ангажимент“ на страната му към съюза с Гърция

Kathimerini: Американският посланик в Атина потвърди „силния ангажимент“ на страната му към съюза с Гърция

12 Юни 2019 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Атина. На фона на напрежението в Източното Средиземноморие заради сондажните операция на Турция в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пайт отново потвърди ангажимента на Вашингтон съюза с Атина, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
На въпрос, зададен в рамките на събитие, проведено от мозъчния тръст на Атлантическия съвет във Вашингтон, дали САЩ ще бъдат готови да предприемат превантивни действия за предотвратяване на криза в Егейско море или в Източното Средиземноморие, Пайт заяви, че Америка остава твърдо ангажирана със своя съюз с Гърция.
Дипломатът припомни, че ширината и дълбочината на военното сътрудничество между двата съюзника в НАТО са потвърдени миналата седмица по време на разговорите между гръцкия министър на отбраната Евангелос Апостолакис с високопоставени представители на Вашингтон.
„Гърция е стълб на стабилността и има уникалната способност да събира съседите заедно, като действа като мост на сътрудничество в региона", подчерта Пайт, добавяйки, че Гърция и САЩ споделят интереса си да поддържа Турция привързана към западните институции.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Шестнадесет години по-късно разочарованието на САЩ от Анкара се появи отново

Kathimerini (Гърция): Шестнадесет години по-късно разочарованието на САЩ от Анкара се появи отново

11 Юни 2019 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Коментарите на действащия министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан от миналата седмица, когато той направи паралел между „небезопасното и непрофесионално“ поведение на Москва след разминалия се за малко сблъсък между американски и руски военен кораб в Източнокитайско море и действията на Турция в Източното Средиземноморие говорят за нещо много-по дълбоко и значимо от обичайните епизодични изявления, пише електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini в статия, представена без редакторска намеса.
Преди разговорите с гръцкия си колега Евангелос Апостолакис в Пентагона, Шанахан беше помолен да коментира турската агресия в Източното Средиземноморие и Егейско море. Той каза, че има сходства и макар че предупреди да двата случая да не се обвързват, същината на въпроса не се променя.
Турция се оказа труден съюзник на Вашингтон през последните две десетилетия. Забележките на Шанахан подчертават мисълта, която в момента прониква в американската външна политика и отбранителните структури. Лично на мен това ми напомня за разочарованието на американските служители през пролетта на 2003 г. в навечерието на войната в Ирак, след като Анкара отказа да разреши разполагането на американски войски на турска територия.
Съобразяване с искането щеше да позволи на САЩ бързо да отвори северен фронт в Ирак, което да направи войната много по-лесна и да намали шансовете за значителни американски загуби. Никога няма да забравя избухването на американски чиновник срещу съюзника на НАТО Турция няколко месеца по-късно в Пентагона, който каза неофициално, че: „Заради позицията на Турция американски войници загубиха живота си и това ще бъде много трудно да се забрави в тази сграда“.
Раздразнението постепенно отстъпва на възмущението, което от своя страна се консолидира като официална позиция на Вашингтон. Настроението се потвърждава от многократните коментари на американски дипломати, които предупреждават Анкара да не продължава със сондажите за въглеводороди в границите на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър И разбира се, между Вашингтон и Анкара има напрежение заради решението на Турция да придобие руски ракетни системи С-400.
Още е рано. Срещата между американския президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, която ще се състои в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака, може да доведе до развитие.
Всеки, който е живял във Вашингтон и е запознат с това как работят американските институции и как се формират техните подходи във времето, знае, че е налице огромна промяна. Разочарованието от Турция е много реално и дълбоко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция ще продължи сондажните дейности в Източното Средиземноморие и няма да се поддаде пред заплахите

Yeni Safak: Турция ще продължи сондажните дейности в Източното Средиземноморие и няма да се поддаде пред заплахите

11 Юни 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сондажните дейности в региона на Източното Средиземно море ще продължат и ще бъдат предприети правни и политически мерки със съответните министерства за предотвратяване на намесата на трета страна, която игнорира международния суверенитет на Турция, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Донмез заяви в изявление, че Анкара няма да допусне никакви нарушения на правата на т.нар. Турска република Северен Кипър (ТРСК) и на турците киприоти.
„Ще продължим усилията си за постигане на регионален мир чрез справедливо разпределение на богатствата на остров Кипър и Средиземноморието“, каза Донмез и добави: „Нашите обширни и дългосрочни дейности по проучване и сондиране в региона ще продължат, както е планирано, без отстъпки от нашите законни права върху лицензионните зони“.
„Сондажният кораб „Явуз“ също ще започне операции в региона, когато бъдат завършени подготвителните работи“, подчерта министърът.
Донмез заяви, че отношението на кипърската гръцка администрация няма правно основание. "Нашите дейности в лицензирани и законни области ще продължат без забавяне, независимо от изявленията на кипърските гърци и заплахите за т. нар. заповеди за арест на екипажа на „Фатих“.
„Турция никога не се поддава на заплахи и никога няма да го направи“, добави енергийният министър.
„Плаващият под турски фалг сондажен кораб „Фатих“ стартира офшорните си сондажни операции на 3 май в район, разположен на 75 километра (42 морски мили) от западния бряг на остров Кипър. Районът попада изцяло в турския континентален шелф, регистриран в ООН, и за него има разрешителни, издадени от турското правителство през предходните години на Турската петролна компания“, отбелязва вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Администрацията на Тръмп с план за газопроводи, които да спасят Европа от руските енергоресурси

Protothema (Гърция): Администрацията на Тръмп с план за газопроводи, които да спасят Европа от руските енергоресурси

11 Юни 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Главните помощници по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп вярват, че „пътната карта“ за мир в Близкия Изток е трасирана на физическа карта, която виси на стената в Белия Дом и на която са отбелязани мрежа от електроцентрали, газови терминали и амбициозни проекти за тръбопроводи, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Според трима висши служители на администрацията, тази карта - разсекретена и получена от McClatchy - е мотивирала членовете на Съвета за национална сигурност да дадат приоритет на създаването на газов форум в Източното Средиземноморие, който едновременно да стимулира и да преплита икономиките на няколко страни, които са били в противоречия в продължение на десетилетия.
Фокусът върху регионалните енергийни ресурси е в основата на организационния принцип за изграждане на политиката сред ключовите членове на вътрешния кръг на Тръмп, които смятат газа и петрола за ключов елемент в техните стратегии спрямо Русия и Европейския съюз, твърдят източници от Белия Дом и Пентагона.
Това е рядък случай на приемственост между администрациите на Тръмп и Обама. Картата за първи път е създадена от картографите на Държавния департамент и енергийните дипломати, които работят по указание на бившия вицепрезидент Джо Байдън, според архитекта Амос Хохщайн, бивш специален пратеник и координатор по международните енергийни въпроси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Анкара заплашва Никозия със заповеди за арест

Kathimerini: Анкара заплашва Никозия със заповеди за арест

11 Юни 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Анкара/Никозия. Говорителят на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой отправи предупреждения към Никозия, че Анкара ще „даде необходимия отговор“, ако Никозия „се осмели“ да арестува членове на екипажа на сондажния кораб „Фатих“, който в момента работи край западното крайбрежие на Кипър, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Неговите забележки, цитирани от турските медии, дойдоха в отговор на издаването на международни заповеди за арест от Никозия за служители на служители на компании, които си сътрудничат с Турската петролна корпорация (TPAO) за извършване на незаконни дейности в континенталния шелф на острова и Изключителната му икономическа зона (ИИЗ).
Аксой постави под въпрос валидността на заповедите, заявявайки, че те са издадени от Кипър на основание, че притежава въпросната морска зона. Той каза, че твърдението не се основава на международното право. Поради тази причина, добави той, „ние също ще започнем необходимите насрещни процеси заедно с нашите сродни институции“.
Турция твърди, че части от ИИЗ на Кипър принадлежат към континенталния й шелф и че Анкара, според Аксой, „ще продължи да работи по сондиране за петрол и природен газ, както е планирано, за да защити правата на Турция и правата на турските киприоти, които са равностойни партньори на острова".
Брюксел и Вашингтон многократно призоваха Анкара да се въздържа от незаконни дейности в ИИЗ на Кипър. В Турция обаче нарастват призивите за по-драстични действия срещу Кипър. Пенсионираният адмирал Джем Гурдениз предложи в коментар, публикуван във вестник Yeni Safak, че Анкара трябва да оттегли посланика си в ЕС, да затвори пунктовете за преминаване между контролираните от правителството кипърски зони, и да изпрати втори турски сондажен кораб в блокове 1, 4, 5, 6 и 7 на ИИЗ на острова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Министрите на отбраната на САЩ и Гърция се срещнаха в Пентагона

Protothema (Гърция): Министрите на отбраната на САЩ и Гърция се срещнаха в Пентагона

10 Юни 2019 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министрите на отбраната на САЩ и Гърция Патрик Шанахан и Евангелос Апостолакис се срещнаха в понеделник в Пентагона, за да потвърдят близките отношения между военните от двете страни, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Лидерите обсъдиха широк спектър от теми, включително регионалната сигурност на балканите и в Черно море, както и ефектите за региона от съперничеството с Русия и Китай. Те се съгласиха да продължат да работят заедно за равномерното разпределение на задълженията между членовете на НАТО и приоритетите за модернизация на отбраната, се казва в изявление от Пентагона.
Шанахан е приветствал усилията на Гърция и Македония за прилагане на Преспанския договор, който в крайна сметка ще доведе до разширяването на НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Анкара ще отговори на плана на гърците киприоти за арестуване на екипажа на турски сондажен кораб

Hurryiet: Анкара ще отговори на плана на гърците киприоти за арестуване на екипажа на турски сондажен кораб

10 Юни 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция протестира срещу решението на Република Кипър да издаде международни заповеди за арест за членовете на екипажа на турския сондажен кораб „Фатих“ и служители на фирми, които са си партнирали с държавната турска петролна корпорация (ТП) и обещаха да отговорят като предприемат правни действия по въпроса, пише електронното издание на турския ежедневник Hurryiet.
„Следим внимателно новините относно издаването на заповеди за арест на членовете на екипажа на нашия сондажен кораб „Фатих“ и служители на чуждестранни компании, които си партнират с ТП от гръцкия Кипър. Ако това самонадеяно решение на гръцкия Кипър, което узурпира всяко право на кипърските турци, е действително, то няма да има никаква валидност за нас“, заяви турското външно министерство в изявление от 10 юни.
„Ако [гръцкият Кипър] се осмели да [вземе това решение], ще дадем необходимия отговор; никой не би трябвало да се съмнява в това“, се добавя в изявлението.
Министерството също така подчерта, че Турция ще започне правни процедури, за да отвърне на удара, защото решението на Република Кипър за „неограничено морско пространство пристанища не е в съответствие с международното право“.
„Усилията на гръцкия Кипър за спиране на сондажните дейности, които продължаваме по нашия континентален шелф, няма да дадат резултати“, се подчертава в съобщението.
„Турция решително ще продължи планираните си сондажи и за да защити правата си в континенталния шелф, и за да защити правата на турците киприоти, равноправен партньор на острова“, категорични са от турското МВнР.
Властите на Република издадоха международни заповеди за арест срещу 25 души, включително членове на екипажа на турския сондажен кораб и служители от чуждестранни фирми, които си партнират с ТП, предадоха местните медии.
Плаващият под турско знаме сондажен кораб „Фатих“ започна да проучва за въглеводороди на 3 май в район, намиращ се на 75 километра от западния бряг на острова.
Вестникът отбелязва, че районът спада изцяло към турския континентален шелф, регистриран в ООН и има разрешително, издадено от турското правителство на ТП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Властите на Република Кипър са издали заповеди за арест на екипажа на турски сондажен кораб

ТАСС: Властите на Република Кипър са издали заповеди за арест на екипажа на турски сондажен кораб

10 Юни 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Никозия. Властите на Република Кипър са издали заповеди за арест на екипажа на турския сондажен кораб „Фатих“, който се намира близо до Кипър за сондажни дейности. Това съобщи в понеделник турската агенция Demiroren, цитирана от TACC.
Властите на гръцката част на острова твърдят, че от месец май са събирали информация за екипажа на кораба и служителите на компании, които работят с държавната петролна компания на Турция. Заповедите, според агенцията, са международно валидни. Общо 25 души са изложени на риск от арест, включително екипажа на сондажния кораб и служителите на компании, свързани с TPAO.
Ръководителят на "правителството" на "Турската република Северен Кипър" Ерсин Татар осъди тази стъпка на Никозия, наричайки я незаконна. Той призова властите в южната част на острова да се включат в диалог и дипломатическо решение на всички съществуващи въпроси.
Миналата седмица турският президент Тайип Ердоган обяви готовността на страната си да защитава правата на кипърските турци в областта на шелфа, включително въоръжените сили.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Нов „горещ инцидент“ между Гърция и Турция не е изключен  според бивш гръцки премиер

Kathimerini: Нов „горещ инцидент“ между Гърция и Турция не е изключен според бивш гръцки премиер

9 Юни 2019 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Опасността от "горещ инцидент" с Турция е все по-възможен, предупреждава бившият премиер Костас Симитис в статия в гръцкия вестник Kathimerini.
По отношение на „кризата около Имия“, която доведе Гърция и Турция до ръба на войната няколко дни след като той стана министър-председател през януари 1996 г., Симитис казва, че „не е изключено сегашното турско ръководство да има подобни проекти“.
Статусът на Имия, две необитаеми островчета в гръцки териториални води, близо до турското крайбрежие, е оспорван от Турция.
Бившият министър-председател смята, че новото правителство, което ще бъде сформирано след изборите през юли, трябва да се заеме с отношенията с Турция и предупреждава, че "въпросите са известни, но актуалната обстановка е различна от тази, които е налице от десетилетия".
За Симитис най-значимият нов фактор е откриването на запасите от природен газ в Кипърската изключителна икономическа зона (ИИЗ) и спекулациите, че подобни запаси от нефт и газ съществуват в някои части на кипърския и гръцкия шелф.
Симитис също смята, че кризата в Имия "не е била случайна ... след като тогавашното турско ръководство искаше да се възползва от кризата, предизвикана от болестта на неговия предшественик Андреас Папандреу, неговата оставка и избирането на ново ръководство, което вярваха, че могат да изненадат“.
"Не е изключено подобни проекти да се кроят от сегашното турско ръководство", казва бившият премиер, добавяйки, че "интензивната политическа конфронтация в Гърция преди изборите създава благоприятни условия за такива действия".
„Турция може да реши, че този период дава възможност за налагане на възгледите си за преочертаване на териториалните води на Гърция и континенталния шелф”, отбелязва Симитис.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният департамент на САЩ: Правим всичко възможно, за да предотвратим конфликт между Гърция и Турция

Държавният департамент на САЩ: Правим всичко възможно, за да предотвратим конфликт между Гърция и Турция

7 Юни 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ увери, че Вашингтон прави всичко възможно за предотвратяването на възможен конфликт между Гърция и Турция, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Protothema.
Директорът на ведомството по въпросите за Югоизточна Европа Юрий Ким заяви, че укрепването на връзките с Кипър и укрепването на отношенията с Гърция са в интерес на САЩ. Анализирайки позицията на Вашингтон по отношение на нарастващото напрежение в региона на Източното Средиземноморие, висшият служител на Държавния департамент обясни, че Вашингтон полага всички усилия да отслаби напрежението между трите страни.
Ким определи решението на Анкара да продължи процеса за придобиването на руската зенитно-ракетна система С-400 като проблематично, подчертавайки, Турция се надява да може да избегне икономическите санкции чрез политическото решение на американския президент Доналд Тръмп.
По време на панелна дискусия в рамките на 35-та годишна конференция на Международния координационен комитет - Правосъдие за Кипър (PSEKA) във Вашингтон, заедно с бившите американски посланици в Атина и Никозия, Ким посочи, че „има много неща, които искаме и трябва да направим, но трябва да имате предвид, че това е двупосочна улица, за тангото са нужни двама".
„За всички неща, които бихме искали да направим, ще се нуждаем и от нашите партньори на острова. Те показват, че са готови“, увери американският дипломат.
Ким отбеляза, че „през следващите няколко седмици и месеци ще видите също и малко повече действия, някои от тях са със силен интерес от страна на Конгреса… но в действителност ще се случват неща, които със сигурност няма да обявяваме”.
Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър е в Никозия, за да обсъди ембаргото върху Кипър. Ким подчерта, че „първото нещо, което трябва да направите, е да разберете какво се иска и след това да решите как да стигнете дотам“.
Що се отнася до позицията на САЩ по отношение на мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP), Ким каза, че „имаме политика по отношение на мироопазващите операции" като цяло, като една от тях е наличието на „стратегия за изход" и второ, че „тези мироопазващи операции" трябва да бъдат в подкрепа на политическия процес, а не на негово място”.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Военният министър на Гърция предупреди за дестабилизиращата роля на Турция в Източното Средиземноморие

Kathimerini: Военният министър на Гърция предупреди за дестабилизиращата роля на Турция в Източното Средиземноморие

6 Юни 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис отново повтори загрижеността си относно решението на Турция да проведе „незаконни сондажи“ в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър и призова Анкара да се въздържи от нови едностранни действия, които нарушават международното право и подкопават стабилността в региона, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
„Загрижен съм относно дестабилизиращата роля на Турция и проблематичната позиция, изразена чрез неоснователните твърдения, които нарушават нашия национален суверенитет и права“, каза той на 35-ия конгрес на Световния координационен комитет на кипърската борба (PSEKA).
Министърът също така приветства по-активното участие на САЩ в регионални проекти за сътрудничество в областта на отбраната, заявявайки, че така Вашингтон изпраща „последователно и ясно“ послание.
„Стратегическото сътрудничество със САЩ, заедно с ангажимента ни към НАТО, е приоритет в отбраната за нас“, подчерта Апостолакис.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Американски сенатор обясни, че Законът за Източното Средиземноморие цели да засили връзките с „истинските съюзници“, какъвто не е Турция

Kathimerini: Американски сенатор обясни, че Законът за Източното Средиземноморие цели да засили връзките с „истинските съюзници“, какъвто не е Турция

6 Юни 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Атина/Вашингтон. Укрепването на връзките с „истинските съюзници“ на Съединените щати е в основата на закона за Източното Средиземноморие, заяви американският сенатор Робърт Менендес, като се позовава на Закона за сигурността и енергийното партньорство в Източното Средиземноморие от 2019 г., законодателство, което ще позволи на САЩ да подкрепи всестранно съюза между Гърция, Кипър и Израел чрез инициативи за сътрудничество в областта на енергетиката и отбраната, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В рамките на изказване на 35-ия Конгрес на Световния координационен комитет на кипърската борба (PSEKA), сенаторът заяви, че истинските съюзници на САЩ трябва да споделят същите ценности, да вярват в демокрацията и да уважават международния ред, основан на правила.
Менендес поясни, че законопроектът би бил необходим, дори ако Турция е „съвършеният съюзник“, но добави, че „перфектният съюзник не би проучвал незаконно за енергийни ресурси в изключителната икономическа зона на Кипър, това е грубо нарушение на международното право“.
Съвършеният съюзник също не би нарушавал ежедневно въздушното пространство на Гърция над Егейско море, нито пък би си помислил да купи руските системи С-400, очаквайки да ги постави до F-35, продължи той.
„Нашите интереси в Източното Средиземноморие са твърде важни, за да ги пренебрегнем“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Държавният департамент прави всичко по силите си, за да предотврати конфликт между Гърция и Турция

Protothema (Гърция): Държавният департамент прави всичко по силите си, за да предотврати конфликт между Гърция и Турция

5 Юни 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Директорът на департамента по южноевропейските въпроси на Държавния департамент на САЩ Юри Ким заяви, че укрепването на връзките с Кипър и подобряването на отношенията с Гърция е в полза на Вашингтон, пише електронното издание на вестник Protothema.
Ким определи решението на Анкара да реализира плановете си за придобиване на руски зенитно-ракетни системи С-400 като проблематично и посочи, че Турция се надява, че ще избегне икономически санкции чрез политическо решение на президента на САЩ Доналд Тръмп.
По време на панелна дискусия на 35-та годишна конференция на Международния координационен комитет - Справедливост за Кипър (PSEKA) във Вашингтон, заедно с бившите американски посланици в Гърция и Кипър, Ким посочи, че „има много неща, които ние искаме и трябва да направим, но в тези неща трябва да имате предвид, че това е двупосочна улица, за тангото са нужни двама“.
"За всички неща, които бихме искали да направим, ние ще се нуждаем и от нашите партньори на острова. Те показват, че са готови, ние все още искаме да направим повече, за да насърчим това“, заяви Ким.
Дипломатът отбеляза, че „през следващите няколко седмици и месеци ще видите и малко повече действия, някои от които включват силен интерес от страна на Конгреса – който винаги е полезен - но в действителност ще се случват неща, които със сигурност няма да рекламираме“.
Заместник-помощник-секретарят на САЩ Матю Палмър е в Никозия, за да обсъди оръжейното ембаргото върху Кипър. Ким подчерта, че „първото нещо, което трябва да направите, е да разберете какво се иска и след това да решите как да стигнете дотам“.
„Миналия месец бяхме пратили заместник-помощник-секретар от нашето бюро за борба с тероризма в Никозия. Преди помощник-секретар на Министерството на финансите да работи за подобряване на прозрачността на банковия сектор“, отбеляза още Ким.
По отношение на позицията на САЩ относно мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP), Ким заяви, че „имаме политика за мироопазващите операции като цяло, като една от тях е, че трябва да има стратегия за излизане“ и че „тези мироопазващи операции“ трябва да бъдат в подкрепа на политическия процес, а не вместо политическия процес.
Анализирайки позицията на САЩ по отношение на нарастващото напрежение в региона на Източното Средиземноморие, висшият служител на Държавния департамент обясни, че Вашингтон полага всички усилия да разсее напрежението между трите страни (Турция, Гърция и Кипър).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция и Кипър включват и Армения в програмите за сътрудничество в Източното Средиземноморие

Kathimerini: Гърция и Кипър включват и Армения в програмите за сътрудничество в Източното Средиземноморие

5 Юни 2019 | 06:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Кипър и Гърция разшириха споразуменията си за тристранно сътрудничество извън региона на Източното Средиземноморие, като включиха Армения в своите регионални формирования за сътрудничество, заяви във вторник кипърският външен министър Никос Христодулидис, пише гръцкото електронно издание Kathimerini.
Армения е най-новото попълнение към поредица от тристранни споразумения за сътрудничество, които Кипър и Гърция са сключили с Израел, Египет, Йордания и Ливан.
На съвместна пресконференция с колегите си от Гърция и Армения, Христодулидис каза, че трите страни поставят основите за по-тясно сътрудничество и са решили скоро да проведат среща на високо равнище.
"Целта на споразумението за тристранно сътрудничество е да насърчава мира, сигурността, стабилността и просперитета чрез засилен политически диалог", каза Христодулидис.
Той добави, че сектори от общ интерес са били проучени за съвместни действия, докато Кипър и Гърция изразиха намерението си да насърчат укрепването на отношенията между Европейския съюз и Армения.
Арменският външен министър Зохраб Мнацаканян заяви, че новата платформа е много важна, добавяйки, че трите държави ще определят следващите си съвместни действия.
Той каза, че Армения ще бъде домакин на среща на върха за трите страни в близко бъдеще. Гръцкият външен министър Георгос Катругалос каза, че трите страни споделят исторически връзки и общи позиции.
"Ние се съгласихме да сътрудничим в международни организации по въпроси като признаването на арменския геноцид", добави Катроугалос.


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Опасенията от турските действия се увеличават в Атина и Никозия, началника на гръцкия екип за преговори с Анкара подаде оставка

Kathimerini (Гърция): Опасенията от турските действия се увеличават в Атина и Никозия, началника на гръцкия екип за преговори с Анкара подаде оставка

4 Юни 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Атина/Никозия. Гръцките военни и дипломати са в режим на готовност на фона на опасенията от евентуални събития в Източното Средиземноморие през следващите седмици, докато Турция се стреми да укрепи присъствието си в региона, разбра вестник Kathimerini.
Увеличената активност на турски кораби край бреговете на Кипър, индикациите, че Анкара може да изпрати трети сондажен кораб в региона и евентуалното разполагане на руска система за противоракетна отбрана С-400 с голям обсег по протежението на южното крайбрежие на Турция, предизвикват загриженост в Атина и Никозия.
Миналия петък кипърското външно министерство информира посланиците на Европейския съюз за ескалиращата турска агресия. Междувременно в Атина има опасения от увеличението на турските нарушения на гръцкото въздушно пространство и реторика за правата на мюсюлманското малцинство в Тракия.
Междувременно, ръководителят на гръцката делегация, която води преговори с турските си колеги за съживяването на мерките за укрепване на доверието подаде оставка в понеделник, след като министърът на отбраната Евангелос Апостолакис отхвърли предложението му разговорите да бъдат прекъснати до провеждането на парламентарните избори в Гърция.
Генерал-лейтенант Никос Захариадис, който оглавява Генералната дирекция за национална отбранителна политика и международни отношения на Министерството на отбраната, бе цитиран от сайта lawandorder.gr като каза, че няма да е уместно гръцката делегация да отиде в Анкара за втория кръг от преговорите , като се има предвид, че страната ще проведе избори след около четири седмици.
Вместо това, той е заявил, че преговорите трябва да бъдат прекъснати до приключване на изборите и формиране на новото правителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Турция разполага С-400 на южното крайбрежие във връзка с газовите си амбиции в Източното Средиземноморие

Bloomberg: Турция разполага С-400 на южното крайбрежие във връзка с газовите си амбиции в Източното Средиземноморие

31 Май 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция обмисля да разположи руските зенитно-ракетни системи С-400 по южното си крайбрежие, в близост до района, в който нейните военни кораби придружават сондите, проучващи за въглеводороди, съобщава Bloomberg, като се позовава на четири различни източника, запознати с въпроса.
Далекобойните С-400, които ще бъдат доставени в рамките на няколко седмици, ще увеличат драстично военните възможности на Турция в Източното Средиземноморие, където тя е замесена в спор с члена на Европейския съюз Кипър относно контрола над залежите на природен газ в крайбрежните води на острова, твърдят неназовани събеседници на американската агенция.
Средиземноморието не е единственото обсъждано място и се разглеждат и други възможности, посочват още източниците. Ако бъде одобрено, южното разполагане ще изпрати силно послание към съперниците и съюзниците на Анкара, че тя е решена да защити своята сигурност и икономически интереси, добавят те. Говорителите на турското правителство не отговориха на призивите за коментар. Късно в четвъртък, Съветът за национална сигурност на страната подчерта в изявление, че: „Турция ще продължи дейността си в съответствие с международното право и няма да позволи да бъде поставена пред свършени факти в Източното Средиземноморие“.
Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган и президентът Доналд Тръмп да обсъдят С-400 по време на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония следващия месец.
САЩ заплашиха да наложат санкции на Анкара, ако продължи с ракетната сделка, като изразиха загриженост, че добавянето на руски хардуер в армията на членката на НАТО Турция може да даде възможност на Москва да събере критична военна информация. Вашингтон също така предупреди, че турските амбиции да започнат офшорни сондажни операции в зона, заявена от Кипър като изключителна икономическа зона, „рискува да повишат напрежението в региона“.
„Турция разглежда С-400 като възпиращ фактор, за да защити енергийните си интереси в Източното Средиземноморие, където ескалиращото напрежение може да застраши връзките на Турция със САЩ“, заяви Мехмет Сейфетън Ерол, ръководител на изследователския институт в Анкара ANKASAM , „Тя се чувства все по застрашена в Средиземноморието от подкрепата на САЩ и Израел за Кипър“.

Защо руските ракети разделят Турция и САЩ:

Министърът на отбраната Хулуси Акар каза миналата седмица, че все още се работи за определяне на мястото, където могат да бъдат разположени ракетните системи. През април военният министър посочи, че С-400 може да се използва за защита на столицата Анкара, търговския център на Истанбул, южната авиационна база "Инджирлик" или неидентифицирано промишлено съоръжение. Неназованото местоположение може да бъде първата атомна електроцентрала в Турция, която Русия строи в Аккую на средиземноморското крайбрежие, твърдят източници на „Блумбърг“.
Русия не е поставяла никакви условия за това, къде Турция може да разположи системите, заяви Игор Коротченко, ръководител на базирания в Москва Център за анализ на световната оръжейна търговия. „Турция е суверенна държава. Ердоган може да ги разположи, където поиска“.

Ролята на Русия

С-400, известна според идентификацията на НАТО като SA-21 Growler, има съвременни радари и е предназначена да защитава въздушното пространство срещу самолети, използвани от страните в западния военен алианс. Най-главното сред опасенията на САЩ е, че руската система може да бъде използвана за събиране на данни за способностите на изтребителите F-35.
Турция отказа да анулира сделката с Москва и разполагането на С-400 на средиземноморския бряг може да изплаши другите държави в региона, които разполагат с F-35, включително Великобритания и Израел.
Разполагането на системите в Турция ще отбележи още един успех в усилията на руския президент Владимир Путин да увеличи ролята на Москва в Близкия Изток.
„Възможността С-400 да бъдат разположени в Аккую е доста голяма“, заяви Абдула Агар, турски анализатор по въпросите на сигурността. „Това е решение, което може да обезпечи сигурността на ядрената централа в съответствие със сътрудничеството между Турция и Русия и да даде предимство в жестоката енергийна конкуренция в Източното Средиземноморие“.
За някои от военните и цивилните лидери на Турция историята също оказва влияние. Те горчиво си спомнят осакатяващото американско оръжейно ембарго, наложено след като Турция нахлува в северната част на Кипър в резултат на опит за преврат, целящ обединяването на острова с Гърция през 1974 година.
През изминалото десетилетие край бреговете на Египет, Израел и Кипър бяха открити значителни количества природен газ, включително от Exxon Mobil Corp., което предизвика надежди за създаване на регионален енергиен център. Все пак компаниите се борят да преодолеят дългогодишни политически и правни пречки и да намерят жизнеспособни експортни пазари, оставяйки инвеститорите в дилема, дали фирмите могат да реализират своя потенциал.
Международно признатото правителство на Република Кипър даде лицензи за проучване няколко офшорни блока, някои от които са в оспорвани води, което предизвика заплахи от Турция, възразяваща срещу едностранните сондажи на Кипър, без споразумение за споделяне на приходите от всякакви находки. Турция иска морските граници в района да бъдат фиксирани, за да се защитят правата й, както и тези на държавата на турците киприоти, която само Анкара признава.
„Турция има най-дългата крайбрежна ивица в Източното Средиземноморие и очаква страните в региона и извън нея да се съобразяват с правата на турците киприоти“, заяви Акар пред чуждестранни военни аташета на борда на турска фрегата по време на голямо военноморско учение на 25 май.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Съветът за национална сигурност на Турция със специално послание към Източното Средиземноморие

„Джумхуриет”: Съветът за национална сигурност на Турция със специално послание към Източното Средиземноморие

31 Май 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Редовното заседание на Съвета за национална сигурност (СНС) на Турция одобри специално послание и позиция относно ситуацията в Източното Средиземноморие, пише вестник „Джумхуриет”.
Заседанието на СНС се проведе вчера, продължи 3.5 часа и бе председателствано от президента Реджеп Тайип Ердоган. „Турция ще продължи действията си в района на Източното Средиземноморие в съответствие с международното право и няма да позволи да се прилага политиката на свършените факти. … Същевременно, с нападенията си срещу мирното население, режимът в Сирия нарушава духа на споразумения от процеса в Астана за районите за деескалация на напрежението.”, се посочва в официалното комюнике на СНС, цитирано от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Турция изпрати още един сондажен кораб край Кипър

Kathimerini (Гърция): Турция изпрати още един сондажен кораб край Кипър

31 Май 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Никозия. В пореден ход за увеличаване на присъствието си в Източното Средиземноморие, Анкара изпрати навигационен телекс (НАВТЕКС) в четъврътк, с който запази район в териториалните води северно от Кипър, където ще провежда сондажи за въглеводороди до средата на юни, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В същото време Турция продължава да провежда проучвания около Кипър и с другия си сондажен кораб – „Барбарос“, южно от Лимасол.
Още един сондажен кораб – „Явуз“, който в момента е на котва в Мраморно море. Ако той бъде изпратен в Източното Средиземноморие, това ще бъде третият плавателен съд на Турция в района.
Междувременно напрежението се повиши отново в югоизточната част на Егейско море, след като турските самолети нарушиха гръцкото национално въздушно пространство, докато министърът на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис присъства на церемония по случай годишнината от смъртта на капитан на гръцката армия на остров Карпатос.
В същото време турският външен министър Мевлут Чавушоглу заяви, че правата на турското-мюсюлманско малцинство в Западна Тракия и на кипърските турци са нарушени.
Същата гледна точка за етническата идентичност на мюсюлманското малцинство на Тракия се подкрепя от Партията за приятелство, равенство и мир (FEP), която се нарежда на първо място в гръцките провинции Родопи и Ксанти на изборите за Европейски парламент в неделя.
В коментарите си пред Анадолската агенция преди изборите лидерът на партията Цигдем Асафоглу заяви, че всеки глас за ФЕП ще „изпрати силно послание срещу политиката на гръцкото правителство спрямо турското малцинство“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция издава нов навигационен телекс в близост до ИИЗ на Кипър

Kathimerini: Турция издава нов навигационен телекс в близост до ИИЗ на Кипър

30 Май 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция издаде нов навигационен телекс, с който запазва морската зона на север от Кипър за сондажи, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Изследователският кораб ще остане в района на залива Александрета, в рамките на турските териториални води, за периода от 29 май до 15 юни. С оглед ограничения обем на навигационния телекс, се предполага, че корабът ще извършва проучвания за залежи.
Rowan Norway е буксировъчна платформа, наета от турската петролна компания TPAO. Вторият турски кораб за сондажи – „Явуз“, остава в Мраморно море за модификации.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аnadolu Agency: Най-рационалното решение е сътрудничество в Източното Средиземноморие

Аnadolu Agency: Най-рационалното решение е сътрудничество в Източното Средиземноморие

26 Май 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-рационалното решение е сътрудничество в Източното Средиземноморие, пише турската агенция Anadolu Agency в материал, представен без редакторска намеса.
С неотдавнашното откриване на въглеводородни ресурси в региона от началото на хилядолетието Източното Средиземноморие се превърна в новия епицентър на енергийната дипломация. Въпреки това сеизмичните проучвания и сондажните дейности в Източното Средиземноморие също се превръщат в много спорен въпрос поради едностранните действия на кипърската гръцка администрация.
Има поговорка, че добрите огради правят добри съседи. За разлика от това обаче, кипърската гръцка администрация пренебрегва международното право и неотменните права на турците от северен Кипър заради собствените си алчни стремежи, които служат само за стимулиране на напрежението.
Турският сондажен кораб „Фатих“ стартира офшорните си сондажни операции на 3 май в район, разположен на 75 километра (42 морски мили) от западния бряг на острова. Районът попада изцяло в турския континентален шелф, регистриран в ООН, и в разрешителни, издадени от турското правителство през предходните години на Turkish Petroleum.
Турция иска да види енергийните ресурси като стимул за политическото разрешение на конфликта на острова и мира в по-широкия средиземноморски басейн, а не като катализатор за по-нататъшно напрежение.
Кипърската гръцка администрация провежда безразсъдна политика в региона чрез едностранно сключване на споразумения за дейности в изключителна икономическа зона с Египет (2003 г.), Ливан (2007 г.) и Израел (2010 г.) и провеждане на договори за проучване и издаване на разрешителни за такива дейности около острова.
От самото начало Турция и турците от Северен Кипър отхвърлиха тези опити и заявиха, че очертаването на континенталния шелф, както и на изключителните икономически зони в полузатворено море като Източното Средиземноморие може да бъде възможно само чрез споразумения, сключени между всички засегнати страни и чрез спазване на права и интереси на всички заинтересовани страни, основани на международното право и принципи на справедливост.
От правна гледна точка двустранните споразумения, които нарушават законните права на трети страни, са нищожни и следователно нямат правно действие по отношение на трети държави, чиито права са нарушени от такива споразумения. Възраженията на Турция срещу споразумението за икономическа конюнктура между Египет и кипърските гърци бяха регистрирани в ООН, като се има предвид, че очертаващата линия в това споразумение нарушава континенталния шелф на Турция в Средиземно море.
Кипърската гръцка администрация едностранно е идентифицирала 13 блока за проучване на петрол около остров Кипър и е издала разрешителни на нефтени компании като Exxon (САЩ), Nobel (Франция), Eni (Италия), Kogas (Южна Корея), Qatar Petroleum (Катар) и други за дейности по проучване и сондиране.
Въпреки това е изключително важно дали кипърската гръцка администрация представлява кипърските турци и Кипър като цяло или по закон. Краткият отговор на този справедлив въпрос е: "Абсолютно не, въобще не."
Затова кипърските гърци нямат право да преговарят и да сключват международни споразумения или да приемат закони, свързани с експлоатацията на природните ресурси от името на целия остров. Тази провокативна, едностранна политика компрометира присъщите неотменими права на кипърските турци върху природните ресурси на острова.
Външната политика на Турция винаги е била последователна и ясна по този въпрос: "Кипърските турци и гърци трябва да се възползват съвместно от природните ресурси на острова".
Едностранните действия на кипърската гръцка администрация не само пренебрегват правата на кипърските турци, но и оспорват морските юрисдикции на Турция в източната част на Средиземно море около западния бряг на острова. Освен кипърския въпрос, Турция заяви, че има легитимни и законни права в Източното Средиземноморие, особено на запад от дължина 32 ° 16 ’18” Е, регистрирана в ООН.
На островите е даден ограничен или никакъв ефект в определянето на морските граници, ако тяхното местоположение нарушава справедливото разграничаване. Затова Турция не признава незаконните претенции на кипърските гърци.
Турция е на мнение, че остров Кипър не може да генерира пълни ИИЗ въз основа на опростени методи за разграничаване на запад от острова, тъй като това нарушава справедливото разграничение съгласно международното право.
Всъщност основният принцип на разграничаването на морските граници достига до справедливо решение. Съгласно този принцип, като се вземат предвид географските и други релевантни обстоятелства, на островите може да бъде предоставено специално третиране, що се отнася до морските граници. В съответствие с международната съдебна практика това специално третиране може да бъде частично или да няма ефект при генерирането на ИИЗ или континенталния шелф, ако присъствието на островите наруши справедливото разграничаване.
Турция подчертава, че окончателните морски граници в Източното Средиземноморие може да бъдaт определени само чрез споразумения, постигнати между съответните страни, основани на международното право и на справедлив принцип.
В този смисъл Турция сключи споразумение за разграничаване на континенталния шелф със Северен Кипър през 2011 г. въз основа на справедливи принципи. Освен това, въз основа на присъщите им права като съсобственици на острова, правителството на кипърските турци предостави лицензи за проучване и експлоатация на въглеводороди в открито море на Turkish Petroleum около острова в отговор на едностранните дейности на кипърската гръцка администрация.
Турция многократно е подчертавала, че е готова да допринесе за справедливо, честно и мирно решение на всички висящи въпроси, включително справедливо разграничаване на областите на морската юрисдикция с всички съответни крайбрежни държави, които признава в съответствие с международното право, за да допринесе допълнително стабилността на целия средиземноморски басейн.
В лицензираните зони, предоставени на Turkish Petroleum от Северен Кипър, компанията извършва сеизмични дейности в района от 2011 година.
Едновременно с това „Фатих“ работи в рамките на континенталния шелф на Турция в Източното Средиземноморие.
Вторият сондажен кораб на Турция "Явуз" също е готов за въглеводородни операции. Техническите възможности на Турция, дължащи се на флота на изследователските си кораби, отразяват, че тя наистина е сериозен играч в региона.
Механизмите за енергийно сътрудничество в Източното Средиземноморие, които се опитват да изолират Турция, не са реалистични. Очевидно е, че Турция всъщност е ключът към успеха на всеки инструмент за сътрудничество, като се има предвид факта, че тя има най-дългата континентална брегова линия в Източното Средиземноморие и нарастващото търсене на енергийни ресурси.
Кипърската гръцка администрация не положи никакви усилия да избегне безотговорно застрашаване на стабилността в региона, като пренебрегва неотменими права на кипърските турци, които са съсобственици на природните ресурси на острова, и продължава да отхвърля всяко предложение за сътрудничество и вместо това настоява едностранни дейности в региона.
Единствено разумно е трети страни да играят конструктивна роля и да признаят факта, че Турция и Северен Кипър не могат да бъдат изключени от енергийното уравнение в Източното Средиземноморие.
Според източниците на турското външно министерство, Турция иска да види ресурсите като стимул за политическо уреждане на острова и мир в региона в по-широк мащаб, отколкото катализатор за по-нататъшно напрежение.
Що се отнася до едностранните кипърски гръцки въглеводородни дейности, ясно е, че Турция ще продължи да защитава правата на кипърските турци, както и собствените си. Затова Турция декларира при всяка възможност, че въглеводородните дейности на турската петролна компания в зоните за лицензиране от Северен Кипър, както и в континенталния шелф на Турция, ще продължат със сеизмични и сондажни операции.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: Турция очаква правата й в Източното Средиземноморие да бъдат зачитани

„Анадолска агенция“: Турция очаква правата й в Източното Средиземноморие да бъдат зачитани

25 Май 2019 | 23:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция очаква да не се сблъсква с провокативни действия и безотговорни изявления за Егейско море и Източното Средиземноморие, заяви министърът на отбраната на страната в събота, цитиран от „Анадолската агенция“.
„Нашето искрено очакване е, че провокативни актове и безотговорни изявления, които не помагат за решаването на проблемите в Егейско море и Източно Средиземноморие, не са позволени“, заяви Хулуси Акар по време на мероприятие в рамките на най-големите турски военноморски учения „Морски вълк-2019“.
„Нашето желание и очакване са правата и интересите на Турция - която има най-дългата крайбрежна ивица в Източното Средиземноморие - и Турска република Северен Кипър да бъдат зачитани. Очакваме от всички страни да зачитат тези теми. Това е най-естественото ни право“, каза Акар.
„При всички случаи, Турция обявява, че иска разрешаване на проблемите в Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър в рамките на добросъседските отношения и международното прави и прави усилия в тази посока“, добави военнят министър.
Турската държавна агенция отбелязва, че Анкара постоянно оспорва едностранните сондажи за въглеводороди на гърците киприоти и настоява, че турците на острова също имат права върху ресурсите в района.
Във връзка с неотдавнашните разговори с Гърция, той каза: „Преговорите между делегациите в Атина в посока на споразумението, което направихме с министъра на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис се проведоха“. „Вярвам, че тези разговори ще продължат и в бъдеще и че ще са от полза и на двете държави“, добави Акар.
Делегация от турски военни беше в Атина за техническа среща в рамките на усилията за изграждане на доверие между двете страни в периода между 20 и 25 май.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция очаква уважение на правата й в Източното Средиземноморие

Anadolu Agency: Турция очаква уважение на правата й в Източното Средиземноморие

25 Май 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция очаква да не се сблъска с провокативни действия и безотговорни изявления за Егейско море и Източното Средиземноморие, заяви министърът на отбраната на страната Хукуси Акар в събота, цитиран от Anadolu Agency.
"Нашето искрено очакване е, че провокативни актове и безотговорни изявления, които не помагат за разрешаване на проблеми в Егейско и Източно Средиземноморие, не са позволени", заяви Хулуси Акар по време на събитие като част от най-голямото военно учение на Турция „Морски вълк“ (Денизкурду) 2019.
„Нашето желание и очакване са, че правата и интересите на Турция - която има най-дългата крайбрежна ивица в Източното Средиземноморие - и Турската република Северен Кипър ще бъдат уважавани. Очакваме от всички страни да зачитат тези теми. Това е най-естественото ни право - каза Акар.
"Турция, във всеки случай, изразява мнението, че се застъпва за разрешаването на проблемите в Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър в рамките на добросъседските отношения и международното право и полага усилия в тази посока", добави Акар.
Турция последователно оспорва едностранните проучвания на кипърската гръцка администрация в Източното Средиземноморие, като твърди, че кипърските турци също имат право на ресурсите в района.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Серията срещи в Атина между представители на Гърция и Турция са с цел изграждане на доверие

Hurriyet: Серията срещи в Атина между представители на Гърция и Турция са с цел изграждане на доверие

24 Май 2019 | 23:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Серията срещи между представителите на Турция и Гърция, които са в ход в Атина, представляват "канали за постигане на най-добър резултат" по въпросите, свързани с Егейско море. Това подчерта гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис, отбелязва турският вестник Hurriyet.
Говорейки пред репортери по време на посещението си в две гръцки корабостроителници, Скарамагас и Елефсина, на брега на Егейско море, Апостолакис подчерта, че Атина ще поддържа комуникационните канали с Турция отворени, за да постигне най-добрия резултат с цел успокояване на ситуацията в Егейско море и Източното Средиземноморието.
Той каза също така, че мерките за изграждане на доверие ще осигурят стабилност и спокойствие чрез предотвратяване на близки контакти с военноморските сили. Гръцкият министър на отбраната увери, че срещите между двамата съседи са минали добре, като същевременно допълни, че предстоят още две дискусии.
Турска делегация за отбрана е в Атина в периода 20-25 май за техническа среща с гръцките служители, за да засили сътрудничеството, особено в мерки за изграждане на доверие и кодекс за поведение в Егейско море.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Сенатори предлагат закон за разширяване на участието на САЩ в енергийните дела в Източното Средиземноморие

Kathimerini: Сенатори предлагат закон за разширяване на участието на САЩ в енергийните дела в Източното Средиземноморие

23 Май 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските конгресмени Тед Дойч и Дейвид Цицилин от Демократите и Гус М. Билиракис от Републиканците представиха в сряда двупартийния, двукамарен Закон за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от 2019 г., за да подчертаят и подкрепят растящото партньорство в Източното Средиземноморие между Израел, Гърция, и Кипър, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Сенатор Боб Менендес от Демократите, член на комисията по външни отношения на Сената и сенатор Марко Рубио от Републиканците представиха законопроекта в Сената.
Законопроектът ще разшири участието на САЩ в регионалните енергийни дейности, включително чрез създаването на енергиен център за Източна и Средиземноморие в САЩ, подпомагане на развитието на наскоро открити находища на природен газ и участие във Форума за газ за Източното Средиземноморие.
Това би подобрило и сътрудничеството в областта на отбраната с държавите от региона, включително чрез разрешаване на помощта за сигурността на Гърция и премахване на съществуващо ембарго върху продажбата на оръжие на Република Кипър. Законодателството също така дава ясно да се разбере, че Конгресът на САЩ няма да си затваря очите за регионалната агресия на Турция или провеждането на политики, които застрашават интересите на САЩ и техните партньори партньори.
"Като съпредседател на Конгресния гръцко-израелски алианс се гордея да популяризирам в Конгреса растящото партньорство между тези страни от Източното Средиземноморие", каза конгресмен Дойч.
"Тристранните отношения между Гърция, Кипър и Израел се разширяват през последните години, за да обхванат нови енергийни дейности, икономически възможности и сътрудничество в областта на сигурността. С това законодателство Съединените щати ще задълбочат подкрепата ни за това регионално партньорство, което подкрепя нашите собствени геополитически интереси“, добави той.
„Партньорството между Гърция и Кипър и Израел предлага нов пример за сътрудничество в един все по-бурен Източносредиземноморски регион. Законът за сигурността и енергийното партньорство в Източното Средиземноморие ще даде възможност на САЩ да подкрепят развитието на тристранните отношения чрез сътрудничество в областта на енергетиката и отбраната и по-нататъшното му развитие. Чрез укрепване на това партньорство можем да насърчим стабилността в региона и да увеличим максимално ползите за всички страни“, заяви Билиракис.
„Има истински моментум зад „EastMedAct“, според изпълнителния директор на HALC (Гръцко-американски съвет за лидерство) Енди Земинидис. „Това сега е двупартийна и двукамарна стъпка към нова регионална политика, изградена върху демократични и надеждни съюзници в лицето на Гърция, Кипър и Израел“, добави той.
Директорът на AJC (Американско-еврейската комисия) по политически въпроси Джули Райман - Фишман заяви, че „Израел, Гърция и Кипър са на предната линия срещу турския антизападен авторитаризъм, руската агресия и тероризма, разпространяван в и от Близкия изток. Сътрудничеството, моделирано в Източното Средиземноморие, има силата да проектира стабилността и демократичните ценности в Близкия изток, разширявайки стратегическата дълбочина на Израел и укрепвайки неговата сигурност“.
„Този законопроект отразява и създава прецедент, който да насочва приоритетите и интересите на САЩ в региона. AJC е горд да я подкрепи“, заключи тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър ще извърши осем сондажа в ИИЗ през следващите две години

Kathimerini: Кипър ще извърши осем сондажа в ИИЗ през следващите две години

21 Май 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Никозия. През следващите 24 месеца Кипър ще продължи с проучванията за находища в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова, като извърши осем нови сондажа, съобщава електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini.
„Дейностите в ИИЗ на Кипър продължават. Осем сондажа са планирани за следващите 24 месеца. Шест изследователски и два потвърдителни“, обяви енергийният министър на островната държава Йоргос Лакотрипис в рамките на пресконференция относно работата на неговото министерство за периода март 2018 - април 2019 година.
Министърът не разкри в кои точно блокове ще бъдат извършени сондажите, но заяви, че целите са вече идентифицирани и сондажите ще започнат преди края на годината или в началото на 2020 година.
Съгласно думите му, правителството е на последния етап от лицензионната процедура за Блок 7.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турска делегация е в Атина за разговори за разсейване на напрежението

Kathimerini: Турска делегация е в Атина за разговори за разсейване на напрежението

21 Май 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Атина. В опит да съживи мерките за изграждане на доверие между Гърция и Турция, делегация от турски военни пристигна в понеделник в Атина за разговори до петък с гръцките си колеги в присъствието на дипломати от двете страни, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Основният фокус на дискусиите ще бъде меморандум, подписан от външните министри на Гърция и Турция през 1988 г., който включва мораториум върху полети от военни самолети над Егейско море през почивните дни, празниците и летните месеци юли и август. Въпреки това според съобщенията турски хеликоптери са нарушили гръцкото въздушно пространство няколко пъти в понеделник.
Срещите идват в момент на нарастващо напрежение между Анкара и Никозия, по отношение на плановете на Турция за провеждане на проучвателни сондажни дейности за въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ).
Изразявайки солидарност с Кипър след разговорите в Никозия в понеделник с министъра на външните работи на Кипър Никос Христодулидис, главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние отново подчерта, че ЕС е готов да реагира адекватно, ако Турция извърши незаконна сондажна дейност в ИИЗ на източната средиземноморска държава.
В повторение на изказванията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха на ЕС в Сибиу, Румъния, Барние подчерта, че „ЕС стои зад Кипър и очаква Турция да зачита суверенните права на държавите-членки на ЕС“.
От своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас осъди поведението на Турция в понеделник като „опортюнистично“ и призова Анкара да седне на масата на диалога и да остави зад себе си поведението, което не води до никъде. Той също така каза, че не очаква Турция да продължи с проучвателните дейности в ИИЗ на Кипър.
Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обаче бе категоричен през почивните дни, че Анкара има пълното право да защитава интересите си в Източното Средиземноморие, Близкия Изток и Северна Африка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: ЕС е готов да отговори на турските провокации

Мишел Барние: ЕС е готов да отговори на турските провокации

20 Май 2019 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Никозия. Мишел Барние, главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз, заяви в понеделник, че Брюксел е готов да отговори адекватно, в случай, че Турция продължи „незаконните си сондажи за въглеводороди“, като отбеляза, че Съюзът стои твърдо зад Кипър, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
Барние, който в момента е на посещение в Кипър в контекста на турне по европейските столици, за да обсъди ситуацията по отношение на Брекзит, се срещна с кипърския министър на външните работи Никос Христодулидис, който го информира за неотдавнашните незаконни операции на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър.
„ЕС стои твърдо зад Кипър и очаква Турция да зачита суверенните права на държавите-членки на ЕС", каза Барние, като повтори бележките на председателя на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха на ЕС в Сибиу, Румъния.
Барние каза още: „изразяваме сериозна загриженост относно обявеното от Турция намерение за извършване на сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър.
„В този контекст ние настоятелно призоваваме Турция да прояви сдържаност, да зачита суверенните права на Кипър в ИИЗ и да се въздържа от всякакви подобни незаконни действия, на които ЕС ще реагира адекватно и в пълна солидарност с Кипър“, добави той.
Христодулидис каза, че нарастващите незаконни дейности на Турция в ИИЗ на Кипър са в нарушение на суверенните права на Никозия и противоречат на международното право и правото на ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър търси американска подкрепа в кризата с Турция

Kathimerini: Кипър търси американска подкрепа в кризата с Турция

18 Май 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Никозия. В телефонен разговор с американския съветник по националната сигурност Джон Болтън в петък кипърският външен министър Никос Христодулидис призова за подкрепата на Вашингтон, тъй като Никозия се стреми да запази суверенните си права в изключителната си икономическа зона (ИИЗ) в светлината на продължаващите турски нарушения на западния бряг, пише гръцкото електронно издание на вестник Kathimerini.
Според съобщенията Болтън e потвърдил отново позицията, възприета от Държавния департамент на САЩ от самото начало на кризата, като e подчертал необходимостта от незабавно прекратяване на дейностите в ИИЗ на острова и избягването на действия, които ще засилят напрежението.
Разговорът на Христодулидис с Болтън е част от по-широка дипломатическа инициатива на министъра в период на нарастваща загриженост на острова след поредното предизвикателство от страна на Турция.
За тази цел президентът на Кипър Никос Анастасиадис представи пред 10-те водещи съдии от съответния брой страни от Европейския съюз за действията на Турция.
Освен това той изпрати писмо до британския премиер Тереза Мей, в което по същество осъди неотдавнашната позиция на Лондон относно на ИИЗ на Кипър, където Анкара планира да проведе проучвателно сондиране, оспорвайки суверенитета на Кипър.
От своя страна турският външен министър Мевлут Чавушоглу защитава действията на Анкара в писмо до ръководителя на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини, страните от ЕС и външните министри на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, че въпросната област е извън Кипър изцяло в континенталния шелф на Турция.
Според Anadolu Agency, Чавушоглу добави, че неотдавнашното изявление на ЕС в подкрепа на Никозия е направено в името на солидарността на ЕС и не е съвместимо с международното право.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция не може да бъде изключена от добива на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие

Anadolu Agency: Турция не може да бъде изключена от добива на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие

18 Май 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Левкоса. Турция и кипърските турци не могат да бъдат изключени от енергийното уравнение в Източното Средиземноморие, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай, цитиран от Anadolu Agency.
"Всички трябва да приемат, че Турция и Северен Кипър не могат да бъдат изключени от енергийното уравнение в региона," каза Фуат Октай по време на събитие в Северен Кипър.
Октай подчерта, че сегашното статукво е неустойчиво. Той каза, че дейностите на сондажния кораб „Фатих“ в района на запад от остров Кипър са доказателство за решимостта на Турция по този въпрос.
Вицепрезидентът каза, че новият сондажен кораб „Явуз“ ще извършва подобни дейности в Източното Средиземноморие в следващия период.
Турция последователно оспорва едностранното сондиране, извършвано от кипърската гръцка администрация в Източното Средиземноморие, като твърди, че кипърските турци също имат право на ресурсите в района.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турският външен министър изпрати писмо до ООН и ЕС за турските сондажи в Източното Средиземноморие

Anadolu Agency: Турският външен министър изпрати писмо до ООН и ЕС за турските сондажи в Източното Средиземноморие

18 Май 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър в петък изпрати писмо до ръководителя на външната политика на ЕС, страните-членки на ЕС и външните министри на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН по отношение на сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие, пише Anadolu Agency.
Според съдържанието на писмото, получено от агенцията, Мевлют Чавушоглу подчертава политическата и правна позиция на Турция, че въпросната област се намира изцяло в рамките на турския континентален шелф, за което е съобщено на ООН.
Областта на операциите на турски плавателни съдове, разположени в открито море, се намира на 75 километра от западния бряг на остров Кипър, а сондажната зона няма нищо общо с така наречените лицензионни зони на кипърските гърци или лицензираните зони на кипърските турци, предоставени на Turkish Petroleum (TP), се казва в писмото.
Чавушоглу добави, че изявлението на ЕС в подкрепа на кипърските гърци е направено само заради солидарността на ЕС не е съвместимо с международното право.
Той подчерта, че Турция не признава едностранните и нелегитимни искания за изключителна икономическа зона на кипърските гърци и заяви, че трети страни трябва да се въздържат от вземане на страна в припокриващите се претенции за морски граници и те не трябва да действат така, сякаш са съд за постановяване на решение по двустранни въпроси, свързани с морските граници.
Турският външен министър каза също, че няма автоматизъм в твърдението, че островите създават легитимни изключителни икономически зони.
Той подчерта, че въпросът за правото на островите към зоните на морската юрисдикция и техния ефект при определянето на морските юрисдикции са напълно отделни въпроси на морското право.
Чавушоглу заяви, че Турция е изяснила позицията си относно сондажите още през 2004 година и е регистрирала това в ООН.
Той каза, че крайните морски граници в тази част на Средиземно море могат да бъдат уредени само чрез споразумения, които трябва да бъдат сключени между съответните крайбрежни държави въз основа на международното право, а не чрез нарушаване на правата на трети страни.
Другият метод, подчертан в писмото, са решенията от международните съдилища или арбитража.
В писмото се подчертава, че припокриването на претенциите на държавите-членки на ЕС за морска юрисдикция, нарушаващи законните права на третите страни, не могат да бъдат представени като външни граници на ЕС и заяви, че подобна позиция на ЕС би била грубо нарушение на международното право.
Чавушоглу е подчертал, че що се отнася до остров Кипър и западния му бряг, разграничаването на морето би било възможно само след политическото уреждане на спора на острова.
Той изрично подчертава в писмото си до Могерини, че в очакване на всеобхватното споразумение Турция призовава ЕС да играе конструктивна роля и да не взема страна или да се опитва да заема страна.
Чавушоглу предаде загрижеността на Турция към американския си колега Майк Помпео относно прессъобщението на американския Държавен департамент по същия въпрос.
В писмата си Чавушоглу подчерта, че като страна с най-дълга континентална брегова линия, Турция има законни права и жизненоважни интереси в Източното Средиземноморие и Турция напълно упражнява суверенните си права върху континенталния си шелф в съответствие с международното право.
Той подчерта, че Турция днес е готова, както направи в миналото, да даде пълната си подкрепа за гарантиране на справедливо, честно и мирно разрешаване на всички висящи въпроси, включително справедливото разграничаване на зоните на морската юрисдикция с всички съответни крайбрежни държави, които Турция признава и има дипломатически отношения в съответствие с международното право.
Външният министър посочи, че едностранните дейности на кипърските гърци, свързани с експлоатирането на залежите от въглеводороди, без да се зачитат неотменните права на кипърските турци, като съсобственици на острова, върху природните ресурси на острова, застрашават сигурността и стабилността в региона.
Чавушоглу е подчертал, че освен ако кипърските гърци не включат кипърските турци в процеса на вземане на решения по отношение на въглеродните ресурси или преустановят едностранните си дейности, турските кораби за сондиране и проучване също ще продължат дейностите си в районите, където се намира турската република Северен Кипър, предоставила лицензи на TP на юг и на изток от острова.
Накрая той подчерта, че Турция, както е правила в миналото, ще продължи да действа предпазливо и добросъвестно, но заяви, че от Турция не трябва да се очаква да седи и да одобрява продължаващото нарушение на правата й и тези на кипърските турци.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Енергийни войни в Източното Средиземноморие

Yeni Safak: Енергийни войни в Източното Средиземноморие

17 Май 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Напрежението в Източното Средиземноморие се увеличава бързо. Както е известно, операциите с природен газ, които започнаха да се засилват в региона от началото 2000-те години, доведоха до превръщането на тази област в фокус на международните енергийни компании, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak в материал, представен без редакторска намеса.
Проучването във водите на Израел, гръцката администрация на Южен Кипър, Египет, Ливан и Палестина доведе до откриването на множество находища на природен газ с различни размери.
С продължаването на проучвателните операции в Източното Средиземноморие броят на откритите ресурси също продължи да нараства. Естествено, Турция също е навила ръкавите си, за да сондира за газ в района на Източното Средиземноморие. Понастоящем Анкара предприема важни стъпки за защита както на собствените си, така и на правата на т.нар Турска република Северен Кипър (ТРСК) по отношение на собствеността върху въглеводородните ресурси в региона.
Въпреки това, тъй като наскоро Турция ускори операциите за изследване на Източното Средиземноморие за природен газ, напрежението в региона внезапно започна да се засилва. Намесата на ЕС, САЩ и други страни от региона доведе до нова политическа ситуация в източната част на Средиземно море.

Те пренебрегват Турция

Очевидно е, че както страните от региона, така и САЩ разработват нова политика по отношение на игнорирането и изолирането на Турция в Източното Средиземноморие.
По-рано бяхме свидетели на това, че Република Кипър, Гърция, Израел, Италия, Йордания, Палестина и Египет се събират под името "Източно средиземноморски форум за газ" и полагат големи усилия да изключат Турция.
Въз основа на споразуменията за изключителната икономическа зона (ИИЗ), които Република Кипър е направила едностранно и незаконно във времето с държавите от региона, изглежда, че Никозия се опитва да наложи свършен факт днес, сякаш е единствен собственик на ресурсите в региона.
Страните в Източното Средиземноморие започнаха да търсят алтернативни пътища извън Турция за пренос на открития в морето природен газ към страните потребители. Забелязва се, че всеки път те се фокусират върху различни сценарии и постоянно държат жив проекта за „Източносредиземноморския газопровод (East Med Pipeline), който е алтернативен път на Турция.
Реакцията на САЩ спрямо стартираните от Турция сондажни операции показва, че се полагат усилия за установяване на нов баланс на силите в региона.

Какво ще направи Турция?

Турция следва да ускори допълнително своите проучвателни операции в предстоящия период, за да открие резервите на природен газ, което е нейно право. Откриването на запаси от природен газ в Източното Средиземноморие е много важна стъпка както за развитието на икономиките, така и за повишаване на благосъстоянието в региона, а освен това и за промяната в уравнението на природния газ.
Турция вече имаше предимство, тъй като е оптималния път за транспортиране на ресурсите от Източното Средиземноморие. Пределно ясно, че сега тя трябва да възприеме коренно различна позиция с вероятността да получи статут на страна производител.
Това вероятно ще бъде единственото решение на проблема с високите сметки за енергия в Турция и за намаляване на несигурността срещу чуждестранните шокове в икономиката.
Ето защо, предписанието за премахване на външната енергийна зависимост на Турция зависи пряко от запасите на природен газ, които ще бъдат открити в Източното Средиземноморие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Турция чака следващата си възможност

Kathimerini (Гърция): Турция чака следващата си възможност

16 Май 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Както сегашната администрация, така и следващата ще трябва да се справят с гръцко-турските отношения в най-критичната им фаза след интервенцията в Кипър през 1974 година. Това, което се развива пред очите ни, е системна стратегия, проектирана от Турция, за да постави под въпрос статуквото в регионите на Егейско и Източно Средиземноморие. Всички доказателства сочат към кулминация на напрежението през следващата есен, пише електронното издание на вестник Kathimerini в коментар, представен без редакторска намеса.
Турция винаги чака подходящата възможност да популяризира своите претенции. През 1955 г. в Атина имаше вакуум на властта, а Гърция беше в сблъсък с Великобритания.
През 1964 г. Анкара се опита да се възползва от нестабилната политическа ситуация в Гърция, но тя беше осуетена от САЩ. През 1967 г. Турция се възползва от неопитността и изолацията на хунтата и получи онова, което искаше при изтеглянето на гръцките войски от Кипър.
През 1974 г. те имаха перфектната възможност и се нахвърлиха върху нея. През 1996 г. те открито повдигнаха въпроса за „сивите зони” в Егейско море, знаейки добре, че имат пред тях ново правителство, което не контролира нищо и е дълбоко разделено.
Турците са търпеливи. Те изграждат своите аргументи и претенции, докато чакат следващата възможност. Целта е да се доведе Гърция на масата за преговори при неблагоприятни условия.
Много вероятно е Анкара да се опита да предизвика криза и чрез нея да наложи дебат по всички въпроси, които иска да повдигне.
Тя вижда нестабилността и политическата слабост на правителството. Международният климат също е бурен и неясен. Военната асиметрия в някои области е доста тревожна. Положителен елемент е, че Гърция, както и Кипър, има мощни съюзници. Остава обаче да се види, колко солидни и ефективни биха били тези съюзници в случай на криза.
Единственото добро нещо е, че каналите за комуникация между правителството и опозицията в момента са отворени и работят. Досега гръцко-турските отношения не бяха привлечени в ожесточената политическа конфронтация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: ВМС на Турция отработиха търсене и унищожаване на подводници

„Анадолска агенция“: ВМС на Турция отработиха търсене и унищожаване на подводници

14 Май 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция продължават най-големте в историята на страната планови военноморски учения Denizkurdu-2019, предава „Анадолската агенция“.
В маневрите, които се провеждат едновременно в акваториите на Черно, Егейско и Средиземно морета, са задействани 131 кораба, 57 самолета и 33 хеликоптера.
Целта на учението е да се подобри координацията на съвместните действия на корабите и формациите по време на кризи. Също така в рамките на маневрите се планира да се отработят действията на Военноморските сили в случай на военен конфликт и нанасянето на удари по съоръженията на условния враг на сушата и в морето.
Ученията се ръководят от адмирал Аднан Озбал, командир на турския флот.
На втория ден от ученията бяха отработени търсене, намиране и унищожаване на подводница на условния противник. Според сценария на маневрите, в Източното Средиземноморие корабите намериха и обезвредиха подводница на условния противник.
Освен това в рамките на ученията, хеликоптерите от ВМС на Турция нанесоха удари по цели в район Бешадалар в Анталия.
Маневрите ще продължат до 25 май.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция започна мащабно военно учение в Средиземно, Егейско и Черно море

Yeni Safak: Турция започна мащабно военно учение в Средиземно, Егейско и Черно море

13 Май 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия стартира най-мащабното военно учение за годината – „Морски вълк“, което се провежда в Средиземно, Егейско и Черно море, съобщава вестник Yeni Safak.
Националният министър на отбраната на Турция Хулуси Акар потвърди ангажимента на въоръжените сили на страната да защитават суверенитета, независимостта, правата и законите на нацията. „Нашата цел във военните учения е да покажем, че турските въоръжени сили са изключително решителни, ангажирани и способни да гарантират сигурността, суверенитета, независимостта, морските права и ползите за Турция", заяви Хулуси Акар в навечерието на стартирането на ученията.
Около 131 военни кораба, 57 военни самолета и 33 хеликоптера са задействани за маневрите, които ще продължат до 25 май в акваторията на Източното Средиземноморие, Егейско и Черно море. „Тези дейности се следят внимателно не само в страната, но и от нашите чуждестранни партньори", добави Акар.
„Ние предприемаме всички необходими мерки за защита на правата и законите на нашата страна в Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър", категоричен бе турският министър на отбраната.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Партията на Ердоган призова Кипър да „помни 1974-та“

Kathimerini (Гърция): Партията на Ердоган призова Кипър да „помни 1974-та“

11 Май 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. На фона на заявените от Анкара планове за учение в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), още един турски официален представител допълнително увеличи напрежението през уикенда, призовавайки Кипър да „си спомни 1974 г.“, визирайки интервенцията на Турция на острова, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Би било добре за Анастасиадис да си спомни 1974 г. и да я запази свежа в паметта си“, заяви в събота говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Омер Челик, говорейки за кипърския президент Никос Анастасиадис.
По неговите думи, интервенцията през 1974 година е целяла „да защити живота, правата и интересите на турците киприоти“.
Забележката изглежда е отговор на коментар от Анастасиадес по-рано през седмицата, според който сондажите на Турция в ИИЗ на Кипър са равносилни на ново нахлуване на острова.
Челик обясни, че в момента две турски сонди „извършват дейности“ край острова „и нашите военноморски сили ги защитават“. Освен това той разкритикува лидерите на Гърция и Република Кипър, че са подписали съглашения със страни, които имат проблеми с Турция“, очевидно визирайки Израел.
Реториката на турските власти се засили миналата седмица, тъй като кипърските власти заявиха, че преговорите напредват с френско-италианския консорциум Total и ENI за лиценз за проучване на Блок 7 в ИИЗ на Кипър.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се изказа в четвъртък пред турските кадети, като се позова на „нарастващите опити за нарушаване на нашите права в Източното Средиземноморие и Егейско море“.
„Вие ще дадете стоманен отговор на всяка за плаха дори за инч от нашите граници, но и извън тях“, каза той пред младите военни.
Неговите коментари дойдоха, когато служители на Европейския съюз изразиха подкрепата си за Кипър в бурния спор с Турция. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС "е единен" зад Кипър, добавяйки, че блокът "очаква Турция да зачита суверенните права" на държавата-членка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Total и ENI разширяват присъствието си в ИИЗ на Кипър

Kathimerini: Total и ENI разширяват присъствието си в ИИЗ на Кипър

10 Май 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Никозия. Total и ENI разширяват присъствието си в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, като се позовава на правителствени източници. По неофициална информация френско-италианският консорциум получи лиценз за проучвания в Блок 7, предава Кипърската информационна агенция, цитирана от атинския всекидневник.
Същите източници съобщават, че двете компании може да разширят присъствието си в други блокове на ИИЗ на Кипър. Припомня се, че те подадоха заявление за лиценз за сондажи в Блок 7, разположен югозападно то Лимасол, през ноември миналата година.
В четвъртък външният министър Никос Христодулис обяви, че в рамките на денонощие ще бъдат обявени плановете на Никозия за енергийните планове.
Запитана за напредъка по отношение на Блок 7, президентът Никос Анастасиадис заяви, че "всичко ще бъде обявено, когато стане необходимо".
Христодулис се срещна по-късно със заместник-директора за Северна Африка и Близкия изток в TOTAL Елиас Касис, с когото обсъди бъдещите планове на компанията в кипърската ИИЗ.
По отношение на двустранната среща, проведена от президента Анастасиадес с френския му колега Еманюел Макрон в четвъртък на неформалния Европейски съвет в румънския град Сибиу, правителствени източници заявиха, че обсъжданията са били съсредоточени върху аспектите на сътрудничеството с Франция в рамките на PESCO.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Алексис Ципрас призовава Анкара към диалог, ЕС изрази подкрепа за Кипър

Kathimerini: Алексис Ципрас призовава Анкара към диалог, ЕС изрази подкрепа за Кипър

10 Май 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Сибиу. Високопоставени представители на Европейския съюз изразиха подкрепата си за Кипър в спора с Турция, която заплаши да започне сондажи в Изключителната икономическа зона на острова (ИИЗ), на фона на призивите на гръцкият премиер Алексис Ципрас към Анкара за диалог по въпроса – първи по рода си, отбелязват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В рамките на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС в румънския град Сибиу, председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз „е единен" в подкрепата си за Кипър, добавяйки, че Блокът „очаква Турция да зачита суверенните права" на страната-членка на Общността.
Запитан от репортер за позицията си по същия въпрос, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбеляза, че „днес съм киприот".
На брифинг на лидерите на ЕС, президентът на Кипър Никос Анастасиадис говори за „безпрецедентна ескалация на незаконни действия" в Източното Средиземноморие, заявявайки, че кандидатурата на Турция за сондажи в ИИЗ на Кипър е равносилна на нова инвазия на острова. Той и Ципрас, които се срещнаха отделно в кулоарите на срещата на върха, призоваха за предприемане на мерки срещу Анкара, ако тя продължи с изпълнение на плановете си.
Ципрас подчерта, че въпросът „не е вътрешен проблем на Кипър", нито двустранен въпрос между Кипър и Турция, „а европейски". Той разкри, че е поискал на следващата среща на върха след изборите за Европейски парламент въпросът да бъде разгледан отново и да се предприемат мерки, ако „едностранното провокативно поведение на Турция“ продължи. „Турция трябва да седне на масата за диалог, а не да продължава с едностранни действия, които нарушават международното право", предупреди Ципрас.
Въпреки че Анастасиадис не поиска официално от ЕС да наложи санкции срещу Турция в срещата на върха в четвъртък, която се съсредоточи върху въпроси, свързани с глобалното затопляне, демокрацията и заетостта, източници посочиха, че няколко лидери, включително унгарският премиер Виктор Орбан, литовският президент Даля Грибаускайте и шведският премиер Стефан Льовен са подкрепили подобен сценарий.
Развитието идва на фона на острата реторика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който в реч пред турските кадети в четвъртък говори за „все по-големи опити за нарушаване на нашите права в Източното Средиземноморие и Егейско море".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Туск заяви, че ЕС очаква от Турция да уважава правата на Кипър

РИА Новости: Доналд Туск заяви, че ЕС очаква от Турция да уважава правата на Кипър

9 Май 2019 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Сибиу. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС очаква от Турция да уважава правата на Кипър и ще следи внимателно ситуацията със сондажните дейности в кипърския шелф, предаде РИА Новости.
„Президентът на Кипър ни информира за сондажните дейности, които Турция провежда в изключителната икономическа зона на Кипър. Европейският съюз подкрепя Кипър и се надява Турция да спазва суверенните права на страните-членки на съюза. Европейският съвет ще продължи да следи ситуацията внимателно“, заяви Туск, след края на неформалната среща на европейските лидери в румънския град Сибиу.
В шелфа и в изключителната икономическа зона на Кипър са открити находища на природен газ. Турция изпрати в района сондажния кораб „Фатих“. От външното министерство на Гърция поискаха от Анкара да прекрати сондажните дейности в зоната, припомня агенциятаПревод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция ще изпрати втори сондажен кораб в Източното Средиземноморие

Kathimerini: Турция ще изпрати втори сондажен кораб в Източното Средиземноморие

8 Май 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще изпрати втори сондажен кораб в Източното Средиземноморие. Това заяви външният министър на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу, добавяйки, че предварителните проучвания в района са завършени, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
По време на съвместна пресконференция с колегата си от Киргизстан Чингиз Айдарбеков, Чавушоглу отхвърли докладите, че кипърските власти са открили процедури за издаване на международна заповед за арест на екипажа на турския кораб „Фатих“ край Кипър.
„Не приемаме такива заплахи сериозно", цитира изданието думите на първия дипломат на Анкара.
Очаква се президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и гръцкият премиер Алексис Ципрас да информират лидерите на Европейския съюз в рамките на неформалния Европейски съвет в Румъния за нелегалните сондажни дейности в рамките на Изключителната икономическа зона на острова. Анастасиадис вече ги определи като „втора турска инвазия“ след изпращането на войски на острова през 1974 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Русия изрази загриженост относно ситуацията в Източното Средиземноморие

Kathimerini (Гърция): Русия изрази загриженост относно ситуацията в Източното Средиземноморие

8 Май 2019 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Атина. Министерството на външните работи на Русия изрази загриженост относно новините за ескалация на напрежението в Източното Средиземноморие, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
„Вярваме твърдо, че икономическата дейност трябва да е в пълно съответствие с международното право“, се казва в съобщение, публикувано на „Туитъра“ на руското посолство в Атина във вторник.
„Русия призовава за спиране на всички действия, които може да доведат до допълнително напрежение и нови препятствия пред разрешаването на кипърския въпрос“, се добавя още там.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Турска делегация е напуснала среща на НАТО в протест срещу присъствие на делегация от Република Кипър

Protothema (Гърция): Турска делегация е напуснала среща на НАТО в протест срещу присъствие на делегация от Република Кипър

8 Май 2019 | 03:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски дипломати и военни офицери са напуснали церемония по предаването на комадването на нов върховен главнокомандващ на НАТО в Европа, след като е била поканена и делегация от Република Кипър, пише електронното издание на вестник Protothema.
Церемонията се състоя в военния щаб на НАТО в Монс, Южна Белгия. Постът като върховен съюзен командир на НАТО в Европа винаги се държи от американски офицер и генералът от военновъздушните сили на САЩ Тод Д. Уолтерс ще замени генерал Къртис М. Скапароти.
Турция се противопоставя на участието на Република Кипър в институциите на НАТО, докато кипърският спор не бъде решен. Кипър не е член на НАТО, докато Турция се присъедини към блока през 1952 г. Турция е единствената страна, която не признава Република Кипър за законно правителство на целия остров, а вместо това подкрепя отцепилата се т.нар. Турска Република Северен Кипър в северната част на острова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Кипър: Действията на Турция представляват втора инвазия на Кипър

Президентът на Кипър: Действията на Турция представляват втора инвазия на Кипър

7 Май 2019 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Република Кипър заяви, че нарушенията на изключителната икономическ зона (ИИЗ) на острова от Турция представляват втора инвазия на Кипър от Анкара, предава електронното издание на гръцкия вестник Prorothema.
В изявленията си, в отговор на въпрос за това как ситуацията може да бъде успокоена след турските провокации в кипърската ИИЗ, президентът на Република Кипър заяви, че „както можете да видите, кипърското правителство е нащрек чрез планирана политика в светлината на рисковете, които прогнозирахме, че може да последват след заплахите на Турция. Това очевидно е нарушение на международното право, или, както бих могъл да го нарека, втора инвазия, предвид нарушението на изключителната икономическа зона на Република Кипър… Това, което правим извън задълженията, и аз вярвам, че ще даде плод, са планирани и постоянни движения към всяка посока“.
Журналист отбеляза, че в писмото на президента до генералния секретар на ООН той описва като опустошителен удар създадената ситуация в кипърската ИИЗ и попита дали е възможно да се проведат преговори в случай, че „Завоевателят“ (турският сондажен кораб – бел.прев) е на 40 морски мили от Кипър. На тези забележки президентът Анастасиадис каза, че „действително възникват непреодолими проблеми в резултат на поведението на Турция и, както разбирате, не е възможно да се говори за поддържане на мира, когато сме под заплаха. И по-специално не само заплахите, но и активното нарушение на международното право за трети път“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Война на нерви около кипърския газ

Kathimerini: Война на нерви около кипърския газ

7 Май 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Никозия. Република Кипър ще използва всички инструменти, предоставени от международното право, за да се справи с незаконните дейности на Турция в рамките на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini в статия, озаглавена „Война на нерви около кипърския газ“
В последната дипломатическа стъпка в отговор на „нахлуването“ на Анкара , Никозия заяви в понеделник, че ще започне процедура за издаване на международна заповед за арест на екипажа на турския кораб „Фатих“, който планира да започне сондажи за природен газ край западния бряг на острова.
В събота Никозия, след консултация с Атина, представи пред ООН координатите, очертаващи границите на ИИЗ на Кипър и нейния континентален шелф.
„Необходимата подготвителна работа беше извършена от Република Кипър във връзка с незаконните действия на Турция в ИИЗ на Кипър и това е видно от незабавната и ясна реакция на Европейския съюз", заяви в понеделник външният министър на Кипър Никос Христодулис, добавяйки, че е в постоянна комуникация с Европейската комисия и страните-членки на ЕС.
„Утре ще бъда в Париж, където този въпрос ще бъде най-важната точка в дневния ред на моите срещи там", допълни министърът.
Действията на Турция също предизвикаха безпокойства и подкрепа от ЕС и САЩ, както и от израелския посланик в Кипър Сами Ревел.
Отразявайки настроенията на Федерика Могерини в събота, президентът на Европейския парламент Антонио Таяни описа плановете на Турция к като „нарушение на международното право".
„Република Кипър има пълното и суверенно право да изследва и да използва природните ресурси в своята ИИЗ. Заставаме до Кипър в зачитането на неговите права, подкрепени от международното и европейското право“, подчерта Таяни.
От своя страна Турция направи коментар, като увери, че действията й произтичат от международното право.
В изказване на срещата на Средиземноморския диалог в Северноатлантическия съвет в Анкара в понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква НАТО да подкрепи правата на страната му в Източното Средиземноморие и добави, след като се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че „правата" на Турция и кипърските турци върху енергийните източници в Източното Средиземноморие не може да бъдат договаряни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ призова Турция да се откаже от сондажите в ИИЗ на Кипър

Kathimerini: САЩ призова Турция да се откаже от сондажите в ИИЗ на Кипър

6 Май 2019 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент призовава Турция да отмени решението си да започне сондажни операции в рамките на изключителната икономическа зона на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimewrini.
В изявление говорителят на Държавния департамент Морган Ортагъс нарича решението "силно провокативно", което "рискува да предизвика напрежение в региона".
"Съединените щати са дълбоко обезпокоени от обявените от Турция намерения за започване на офшорни сондажни операции в област, заявена от Република Кипър като изключителна икономическа зона", заяви Ортагъс в неделя.
"Тази стъпка е силно провокативна и рискува да повиши напрежението в региона. Призоваваме турските власти да спрат тези операции и всички страни да действат сдържано."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ поискаха от Турция да прекрати морското сондиране в икономическата зона на Кипър

ТАСС: САЩ поискаха от Турция да прекрати морското сондиране в икономическата зона на Кипър

6 Май 2019 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ смятат за изключително провокативни изявленията на Турция за започване на морско сондиране в изключителната икономическа зона на Кипър и искат тези операции да бъдат прекратени, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на пресслужбата на Държавния департамент.
„САЩ са сериозно обезпокоени от обявените от Турция намерения да започне операция по морско сондиране в район, който република Кипър смята за своя изключителна икономическа зона. Тази стъпка е много провокативна и може да доведе до ръст на напрежението в региона. Ние настоятелно искаме от турските власти да прекратят тези операции и призоваваме всички страни към сдържаност“, се казва в изявление на външнополитическото ведомство на САЩ.
В шелфа и в изключителната икономическа зона на Кипър са открити големи находища на природен газ. През 2011 година американската компания Noble Energy откри, в частност, находището „Афродита“, запасите на което се оценяват на 140 милиарда куб.м. Анкара, която оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър, изпрати в района сондажния кораб „Фатих“. Турция заяви, че сондирането ще продължи четири месеца, до 3 септември.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Хулуси Акар потвърди позицията на Анкара за сондажите в ИИЗ на Кипър

Kathimerini: Хулуси Акар потвърди позицията на Анкара за сондажите в ИИЗ на Кипър

5 Май 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар потвърди категоричната позиция по отношение на сондажите в рамките на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, изразена ден по-рано от външното министерство на страната, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Акар увери пред местни медии, Анкара е решена да защити правата си в Източното Средиземноморие и Егейско море, съгласно международното право.
"Като страна-гарант, Турция е решена винаги да защитава правата на народа на Севернокипърската турска република", цитира изданието думите му,
Северната част на Кипър, окупирана от Турция от 1974 г., е държавно образувание, създадено през 1983 г. и признато само от Турция, която от своя страна не признава Република Кипър, наричайки я „кипърската гръцка администрация“.
В събота, в отговор на изявлението на турското външно министерство, външнополитическото ведомство в Атина призова Турция да прекрати сондажите.
"Акар призова Гърция към здрав разум и сътрудничество и добави, че енергийните източници в Егейско море и Източното Средиземноморие трябва да служат като мост за мир, диалог и взаимно развитие", бе подчертано в статия от Anadolu Agency, на което се позовава атинския вестник.
Кипърският президент Никос Анастасиадис планира да повдигне въпроса за турските сондажи в рамките на неформалния Европейски съвет в Сибиу, Румъния, който започва в четвъртък, 9 май.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: Анкара гарантира правата на Северен Кипър в Източното Средиземноморие

„Анадолска агенция“: Анкара гарантира правата на Северен Кипър в Източното Средиземноморие

5 Май 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Анкара е решена да защитава правата на турците киприоти в Източното Средиземноморие в рамките на международното право“, заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар в неделя пред „Анадолската агенция“.
„Заедно с правата й в Източното Средиземноморие и Егейско море според международното право, като страна-гарант, Турция е решена винаги да защитава правата на хората от Турска Република Северен Кипър (ТРСК) и да не допуска да бъде поставена пред свършени факти“, обясни военният в изказване, дошло един ден след призива на Министерството на външните работи на Гърция към Анкара да спре сондажните дейности в Източното Средиземноморие.
Акар призова Атина към здрав разум и сътрудничество и подчерта, че енергийните ресурси в Егейско море и Източното Средиземноморие трябва да служат като мост към мир, диалог и общо развитие.
Турското външно министерство също издаде изявление в събота, за да отхвърли забележките, направени от ръководителя на външната политика на ЕС Федерика Могерини относно проучвателните дейности на Турция в Източното Средиземноморие.
„Свързаните с проучването за въглеводороди дейности на Турция се основават на легитимните й права, произтичащи от международното право. Както сме подчертавали в много случаи, тъй като имаме най-дългата брегова ивица в региона, ние ще защитаваме нашите права и интереси в рамките на нашия континентален шелф, както и тези на турците киприоти на остров Кипър“, заявиха от ведомството.
Анкара постоянно оспорва едностранните сондажи на Република Кипър в Източното Средиземноморие, на основание, че турците киприоти също имат права върху ресурсите в района, припомня „Анадолската агенция“, като посочва, че „Кипър е разделен от 1974 г., когато превратът на кипърските гърци е последван от насилие срещу турците на острова и намесата на Анкара като сила на гарант“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър ще отнесе въпроса за турските сондажи до Европейския съвет

Kathimerini: Кипър ще отнесе въпроса за турските сондажи до Европейския съвет

5 Май 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис ще обсъди провокативните "сондажи" на Турция в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова в рамките на неформалния Европейски съвет в Сибиу, Румъния, който ще се проведе следващия четвъртък, 9 май, съобщава електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.
Кипърското правителство продължава разглежда като приоритет решаването на проблема в рамките на Европейския съюз, подчертават от редакцията. За тази цел Кипър вече е подготвил почвата: ЕС реагира бързо в събота с подкрепя за позицията на Никозия.
Никозия поддържа и отворени канали с петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и съседните държави. Очаква се външният министър на страната Никос Христодулис да отпътува в Париж за разговори по темата.
Дипломатическите източници изразиха задоволството на Никозия от неотдавнашното обсъждане в Съвета за сигурност, където позициите на Кипър срещнаха подкрепа относно загриженост относно възможните отрицателни последици от действията на Турция върху усилията за възобновяване на преговорите за обединение на разделения остров.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС предупреди Турция заради сондажите в ИИЗ на Кипър

AFP: ЕС предупреди Турция заради сондажите в ИИЗ на Кипър

4 Май 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на ЕС за външаната политика и сигурността Федерика Могерини призова Турция да преразгледа плановете си за започване на проучвателни сондажи за нефт и газ в изключителната икономическа зона на Кипър, които вече са осъдени като незаконни от Европейския съюз, предава AFP.
"Изразяваме сериозна загриженост относно обявеното от Турция намерение за извършване на сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър," каза Могерини в изявление.
"През март 2018 г. Европейският съвет решително осъди продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие", добави тя.
"В този контекст ние настоятелно призоваваме Турция да прояви сдържаност," добави тя, като предупреди, че ЕС ще "реагира адекватно на всички незаконни действия, които нарушават правата на Кипър".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.