НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Тереза Мей отказа да се ангажира с провеждането на нов референдум за Брекзит, дори ако депутатите гласуват за него

The Independent: Тереза Мей отказа да се ангажира с провеждането на нов референдум за Брекзит, дори ако депутатите гласуват за него

22 Май 2019 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей отказа да се ангажира с провеждането на нов референдум за Брекзит, дори ако депутатите гласуват за него, след като тя направи последен опит за спасяване на сделката, пише британският вестник The Independent.
Премиерът обяви, че ще позволи на парламента да гласува за референдум, ако депутатите дадат първоначално одобрение на законопроекта за споразумението за оттегляне, но веднага поставят под съмнение дали наистина ще последва нов референдум.
Андрю Пърси, който бе подкрепил сделката в предишни гласувания, беше сред групата на депутати-консерватори, които смениха позицията си, като посочиха „дори възможността за втори референдум“.
„На референдума на хората беше казано, че това е последната дума по въпроса за едно поколение - тя ще бъде изпълнена”, предупреди той.
По време на изказването си Мей ясно посочи, че нейното несъгласие с провеждане на референдум не е отпаднало, като казва: „Много пъти съм излагала ясно собственото си становище по този въпрос. Не вярвам, че това е път, който трябва да поемем."
Премиерът също така посочи, че няма изискване оставането в ЕС да бъде опция в бюлетината, ако се проведе референдум.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати ще гласуват за втори референдум за членството в ЕС, но само ако одобрят проектозакона за Брекзит

AFP: Британските депутати ще гласуват за втори референдум за членството в ЕС, но само ако одобрят проектозакона за Брекзит

21 Май 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати ще могат да гласуват за провеждането на втори референдум за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз, но само ако одобрят проектозакона за прилагане на споразумението за излизане на страната от Общността. Съответното обяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, предава AFP.
Мeй увери, че правителството ще позволи на парламента да реши дали страната да остане временно в митническия съюз с Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Independent“: Финансовият министър предупреди за опасностите от Брекзит без сделка

„Independent“: Финансовият министър предупреди за опасностите от Брекзит без сделка

21 Май 2019 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Докато във върховете на Консервативната партия започна да се води яростна битка за влияние, относно бъдещето на Брекзит, министърът на финансите Филип Хамънд предупреди отново за опасностите от липса на сделка, пише британският вестник „Independent“.
Финансовият министър заяви пред представители на индустрията, че въпреки провала на междупартийните преговори с лейбъристите, правителството трябва да продължи да настоява за постигане на компромис за Брекзит със сделка, който да бъде приет от мнозинството в парламента и от страната.
Предупреждението на Хамънд идва в момент, когато правителството се събира във вторник, за да завърши новото предложение за Брекзит, с което Тереза Мей се надява, от четвърти опит, да осигури своето наследство, като премиерът, който е извел Великобритания от ЕС.
Новото „подобрено предложение“, обещано от Мей, се очаква да включва законодателни мерки за защита на правата на работниците и опазване на околната среда, както и обещания за съгласувани действия от страна на правителството, за гарантиране на техническо решение на митническите въпроси за ирландската граница, преди много критикуваната „предпазна мярка“ да влезе в сила в края на 2020 година.
Кабинетът също така ще реши дали да даде шанс на депутатите да участват в „индикативни гласувания“ по ключови въпроси, като отхвърлянето на излизане от ЕС без сделка или за втори референдум, преди пакетът със споразумението за излизане на Великобритания от ЕС да бъде гласуван в парламента през следващия месец.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Evening Standart“: Тереза Мей се подготвя за последен опит да убеди парламента да одобри сделка за Брекзит

„Evening Standart“: Тереза Мей се подготвя за последен опит да убеди парламента да одобри сделка за Брекзит

20 Май 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей е подготвила „смело предложение“, в последен опит да убеди парламентаристите да одобрят нейната сделка за Брекзит, пише британското издание „Evening Standart“.
Правителствен източник заяви, че предложението трябва да осигури Брекзит, преди премиерът да напусне поста си.
Министрите ще започнат обсъждане в понеделник на пакет от мерки, които да бъдат включени в предстоящото предложение, които целят да осигурят подкрепата на различните партии в парламента.
Впоследствие на седмичната си среща министрите ще обсъдят план за серия от „индикативни гласувания“ в парламента, за да се установи, кои от предложенията могат да наберат мнозинство.
Този ход последва, след провала на междупартийните преговори с лейбъристите, които целяха да постигнат споразумение, което да позволи на Великобритания да напусне ЕС със сделка.
Новото предложение на Мей се очаква да включва нови мерки за опазване на правата на работниците, въпрос по който споразумението с лейбъристите изглежда е близо.
Източници от правителството дадоха да се разбере, че пакета от мерки няма да цели осигуряването на подкрепата само на лейбъристките депутати, но ще се търси най-голямата възможна подкрепа от всички представители в парламента.
Очаква се предложението да включва разпоредби относно бъдещите митнически споразумения с ЕС и Северна Ирландия, включително използването на технологии, за да избегне необходимостта от граничен контрол с Ирландия.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.