НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

VOA (Македония): Депутатът от СДСМ Павле Богоевски подаде оставка след скандален аудиозапис

VOA (Македония): Депутатът от СДСМ Павле Богоевски подаде оставка след скандален аудиозапис

23 Май 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Народният представител Павле Богоевски днес обяви, че подава оставка като депутат в Събранието на Република Северна Македония. Решението бе обявено публично на заседание на комисията за мандатно-имунитетните въпроси, която председателства, информира македонската редакция на Радио Voice of America.
На заседанието беше обсъдено отнемането на мандата на Никола Груевски, който се намира в Унгария. Той каза, че е подал оставка поради морални и етични причини.
Оставката е подадена заради разпространен аудиозапис, на който депутатът поръчва масло от канабис от незаконен източник. Министър-председателят Заев стартира "метлата" от двора си - 78 председатели на общинските организации на СДСМ бяха уволнени.
"Гласуването за отнемане на мандата на депутат Никола Груевски ще бъде последното ми гласуване в това Събрание. Факт е, че независимо от причините, извърших престъпление с поръчката на масло от канабис. От този момент нататък вече не се поставя въпросът дали Павле Богоевски има легитимността да ръководи комисията, която ще отнеме мандата на Никола Груевски, нито пък дали Павле Богоевски трябва да бъде депутат. Сега въпросът е дали депутатите от ВМРО ДПМНЕ ще покажат поне малко етика, с която се хвалят през последните няколко дни и ще гласуват за отнемането на мандата на Никола Груевски или ще го защитят. Ако в парламента няма място за човек, който е нарушил закон за закупуване на масло от канабис за болен човек, със сигурност няма място за депутат, който заплаща хотел с пари на гражданите, докато е избягал от правосъдието ”, каза Богоевски.
Оставката на Богоевски идва след скандал с аудиозапис, чиято автентичност той е потвърдил и на който поръчва по телефона масло от канабис. Опозицията твърди, че е уредил закупуването на кокаин и настоява да бъде тестван за наличието на наркотици. Оставката ще бъде обявена на пленарната сесия на парламента, в която ще бъде гласувано отнемането на имунитета на народния представител Никола Груевски.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония); За четвъртък е насрочено заседанието на комисията за отнемане на депутатския мандат на Никола Груевски

„ТВ 21“ (Македония); За четвъртък е насрочено заседанието на комисията за отнемане на депутатския мандат на Никола Груевски

21 Май 2019 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисията за процедурните правила и мандатно-имунитетните въпроси в Събранието на Република Северна Македония ще обсъди в четвъртък лишаването от мандат на депутата Никола Груевски, информира македонският телевизионен канал ”TB 21”.
Заседанието е насрочено в 11 часа с единствената точка от дневния ред - предложението за отнемане на мандата на народния представител Никола Груевски.
Груевски отсъства от парламента шест месеца след бягството си в Унгария. Председателят Талат Джафери е информирал Комисията, че Груевски е отсъствал неоправдано шест месеца, като по този начин е изпълнил условията за лишаване от мандата му.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.