НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Взгляд“ : Как разузнаването може да сближи Русия и САЩ

„Взгляд“ : Как разузнаването може да сближи Русия и САЩ

16 Май 2019 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Как разузнаването може да сближи Русия и САЩ, коментира руският вестник „Взгляд“.
Възможно е след няколко години на остро противопоставяне Вашингтон да е решил да предприеме някои стъпки за сближаване към Москва. Най-малкото такова предпазливо предположение може да се направи от кратка реплика на ръководителя на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин относно възможните му контакти с неговия колега от ЦРУ. Как може сътрудничеството в разузнаването да спомогне за изграждането на политически отношения между двете държави?
Сергей Наришкин, директор на Руската външна разузнавателна служба, призна, че скоро ще се срещне с ръководителя на ЦРУ Джина Хаспел. "Да, възможно е", заяви Наришкин пред ТАСС. Той добави, че е предложил на държавния секретар на САЩ Майк Помпео да разшири контактите между специалните служби на двете страни, предаде РИА Новости.
„Вчера в кратък разговор „на крака” след основния разговор между президента Владимир Путин и държавния секретар Майк Помпео предадох на Помпео отношението си и изразих желанието си да възстановим контактите и взаимодействието на по-високо ниво - каза Наришкин.
Според него, в периода, когато Помпео бил ръководител на ЦРУ, той активно взаимодействал с него, но на фона на нарастващия вътрешнополитически конфликт в Съединените щати и с пристигането на Хаспел, контактите отслабнали. Наришкин добави, че Русия и Съединените щати все още обменят оперативна информация - по-специално по темата за борбата с международния тероризъм.
През декември 2018 г. Наришкин отбеляза, че между СВР и ЦРУ функционира партньорски канал, комуникацията се осъществява предимно на тема борба с тероризма.
Ръководителят на СВР взе участие в срещата между Путин и Помпео. Краткият му разговор на крака с Помпео преди, а не след преговорите, влезе в обектива на телевизионните камери. Достатъчно е само да имаш опит за четене на устни, за да разбереш за какво говорят. Но е напълно възможно Наришкин да не е излъгал и след официалната част от срещата той и Помпео отново да са обсъдили възможността за възобновяване на преките контакти между разузнавателните лидери на двете страни.
Проблемът е, че Джина Хаспел не е много контактна. Тя е свикнала да командва, а не да води диалог с равноправен партньор. Помпео по време на краткосрочния си престой като ръководител на ЦРУ в това отношение беше много по-комуникативен. Но това не е най-важното. В крайна сметка Хаспел може да бъде принудена, тя не е толкова влиятелен, че да има собствено политическо мнение. Ако Помпео може да възобнови преките контакти между ръководството на руските и американските разузнавателни служби, това ще означава значителен пробив точно в политическата равнина, а не в разузнавателната.
Целият стил на американската реторика (предимно за вътрешното потребление) от последните пет години определи Русия като враг, контактите с правителствени агенции по определение са осъдителни. Американците странят от руснаците дори на неутрални места, сякаш живеят в сталинска Русия и се страхуват от контакти с чужденци.
Следва да се припомни, че от 2014 г. насам като цяло всички оперативни контакти между службите и структурите на двете страни бяха прекъснати до прекратяване на сътрудничеството за спасяване в морето. Сега се предполага, че разузнаването може да бъде първата служба, която да започне възстановяването на нормалния диалог. По-рано в САЩ беше изключена дори идеята, че е възможно да се свърже с вражеските руски власти. В същото време не е много важно какви конкретни проблеми Наришкин и Хаспел могат да обсъждат помежду си.
Дейността на ръководството на СВР в политическата сфера напоследък е безпрецедентна, което е нарушило поведенчески модели, за които вестникът вече е писал. Сега СВР може да стане, ако не локомотив, тогава поне символ на възобновяването на диалога между двете страни. А атмосферата на секретност е само от полза, тъй като няма да е необходимо да се демонстрира на обществеността резултатите от този диалог. Нещо зад екрана се случва - и това е добре. Основното, както казваше Михаил Горбачов, е процесът.
От реалните теми за комуникация остава само международният тероризъм. Обменът на данни по този въпрос наистина многократно е давал реални положителни резултати, а забавянето на обмена на оперативна информация или събития многократно е водило до сериозни последици, дори до загуба на човешки живот. Въпреки рутинния процес, той остава един от най-надеждните канали за предотвратяване на тези терористични актове, в които участват международни мрежи. Местни групи, индивиди или секти попадат в такива мрежи случайно. Проблемът е, че Руската федерация и Съединените щати имат различни списъци на терористични организации, които не могат да бъдат автоматично насложени един върху друг. Следователно, дори и в този решаващ аспект, сътрудничеството ще бъде политически ограничено.
По други въпроси пълното сътрудничество между разузнавателните агенции на САЩ и Руската федерация е невъзможно. Но сега говорим само за началото на този процес, политическа демонстрация на добра воля, дори и да се превърне в няколко ритуални срещи на Наришкин и Хаспел в ресторанти във Вашингтон и Москва, които са исторически значими за разузнавателните служби на двете страни.
Такива срещи няма да бъдат прагматични, а ритуално пропагандистки, което в сегашната ситуация е забележимо по-добро от нищо.
Възобновяването на работата на работните групи по терористични теми вече ще бъде следствие от такива ритуални действия. Оперативните канали, за които говори Наришкин, винаги съществуват, въпросът е как да се представят и обработват техните дейности.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин е готов да се срещне с Тръмп както на Г-20 в Япония, така и в други страни

ТАСС: Путин е готов да се срещне с Тръмп както на Г-20 в Япония, така и в други страни

15 Май 2019 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Сочи. Президентът на Русия Владимир Путин смята, че най-близката възможност за среща с президента на САЩ Доналд Тръмп е предстоящият през юни форум на Г-20 в Осака, предава ТАСС.
„Както разбирам, най-близката възможност да се срещнем с президента Тръмп е на Г-20 в Япония“, заяви руският лидер на пресконференция след преговорите с австрийския му колега Александър Ван дер Белен.
На въпрос от журналисти дали е възможна двустранна среща на президентите на Руската федерация и САЩ във Виена, Путин отбеляза: „Ако американската страна е готова да продължи контактите си в такъв специален режим, то ... ние сме отворени за тези преговори навсякъде, включително във Виена“. Според президента на Руската федерация „Виена е добро място за провеждане на преговори на най-високо ниво“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп ще се срещне е Майкъл Помпео след завръщането му от Русия

ТАСС: Доналд Тръмп ще се срещне е Майкъл Помпео след завръщането му от Русия

15 Май 2019 | 05:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне в сряда с държавния секретар Майкъл Помпео след завръщането му от Сочи, където ръководителят на американската дипломация проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров и президента Владимир Путин, показва графикът на американския президент, разпространен във вторник от пресслужбата на Белия дом, цитирана от TACC
Според тези данни срещата ще се състои в 14:45 часа местно време (21:45 българско време) в Овалния кабинет на Белия дом и ще се проведе при закрити врати.
Държавният секретар на САЩ по време на посещението си в Русия във вторник проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров, след което той бе приет от руския президент Владимир Путин. Лавров и Помпео проведоха около три часа преговори в Сочи, обсъждайки, както двустранни отношения, така и най-належащите международни и регионални въпроси, включително ситуацията в Украйна, Венецуела, Сирия и Близкия изток като цяло, разрешаването на проблемите на ядреното разоръжаване, Северна Корея и Иран. Както Лавров подчерта, страните се съгласиха, че "трябва да се опитаме да предприемем практически стъпки за подобряване на ситуацията в руско-американските отношения".
На свой ред съветникът на руския президент Юрий Ушаков заяви пред репортери след среща между Путин и Помпео, че "все още няма усещане за пробив, но американската страна е настроена делово“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Владимир Путин накара Майкъл Помпео да го чака три часа

„Московский Комсомолец“: Владимир Путин накара Майкъл Помпео да го чака три часа

15 Май 2019 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Сочи. Владимир Путин накара Майкъл Помпео, който пристигна по указанията на Тръмп за възстановяване на руско-американския диалог да го чака три часа, пише руският вестник “Московский комсомолец“.
Срещата в Сочи започна три часа след уговореното време, тъй като руският президент реши да посети област Астрахан в същия ден и излезе от графика. Външният министър Сергей Лавров трябваше да положи много усилия, за да не се почувства госта и обиден.
Но, честно казано, Помпео не може да се оплаква: Путин все пак само закъсня, а Доналд Тръмп два пъти анулира вече подготвените срещи. Като цяло – каквото повикало, такова се обадило, пише изданието.
На сутринта представители на Кремъл упорито се преструваха, че срещата с Помпео е "просто част от програмата" за Владимир Путин. И той изобщо не мисли за нея. "Основните разговори ще бъдат между държавния секретар на САЩ и Сергей Лавров. А Путин ще приеме Помпео в малък прозорец, който той откри в натоварения си график", обясниха те.
Целият ден бе прекаран от държавния глава в Ахтюбинск, полетът до който от Сочи отнема около час и половина в едната посока. Там, според Дмитрий Песков, президентът имаше предварително планирана голяма програма, включително посещение в центъра за полетни изпитания на Министерството на отбраната, среща за развитието на Астраханската област и среща с губернатора.
На захода към Ахтюбинск Путин беше ескортиран от шест изтребителя от пето поколение - СУ-57. Бяха му показани последните хиперзвукови ракети „Кинжал“, които, както уверяват разработчиците, нямат аналози в света и могат лесно да преодолеят всички съществуващи системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.
Журналистите, разбира се, подозират, че всичко това е с причина. А чрез преднамерено инспектиране на най-новите оръжия, Владимир Путин ясно се надява да изпрати някакъв сигнал на американския гост, който го чака в Сочи. Но Дмитрий Песков категорично отхвърли подобни предположения. "Президентът не изпраща послание до някого, а се занимава с въпросите на военно-промишления комплекс", каза той. "Няма нужда да се изграждат теории за конспирация". Въпреки това остава фактът, че пътуването на Путин до фабриката за военни самолети в Казан в понеделник е много по-малко театрално от днешното посещение на комплекса Ахтюбинск.
Когато Сергей Лавров и Майк Помпео завършваха преговорите си в Сочи (между другото, които продължиха около три часа), Владимир Путин започна да обсъжда проблемите на развитието на пристанището Оля, перспективите за създаване на специална икономическа зона в Каспийско море и други неотложни проблеми на Астраханската област в Ахтюбинск. И за срещата си с Помпео, първоначално насрочено за 18.00, разбира се, нямаше време. Руските дипломати трябваше спешно да внесат корекции в програмата: пресконференцията на руския външен министър и държавния секретар на САЩ бе взето решение да се проведе не след срещата с Путин, а преди нея, за да не изглежда чакането твърдо дълго.
Тези перипетии и свързаните с тях нерви, очевидно, не по най-добрия начин повлияха на Сергей Лавров. Поне на пресконференцията руският министър се появи с яркочервено лице, което, разбира се, можеше да се дължи на сочински тен. Но той очевидно не е имал време да отиде на плажа в понеделник или вторник.
Според Лавров разговорът с Помпео се оказа откровен и полезен: въпреки продължаващите разногласия, и двете страни проявяват интерес към нормализиране на диалога и възстановяване на вече замразени комуникационни канали. Създаването на експертни и бизнес съвети на Руската федерация-САЩ отново беше на дневен ред, нещо за което напразно се опитваха да преговарят с Рекс Тилърсън.
Надеждата, че този път всичко ще се получи, се дава от публикуването на доклада на специалния прокурор Мюлер, който, както знаете, не е открил нищо престъпно в отношенията между Тръмп и Москва. "Надяваме се, че страстите в чужбина ще отшумят и най-накрая ще можем да продължим напред в установяването на по-конструктивен и професионален диалог между Русия и Съединените щати", каза Лавров, отбелязвайки, че е дал на Помпео "меморандум" със специфични предложения от Москва.
Както се очакваше, ръководителите на дипломатическите ведомства в продължение на три часа обсъждаха впечатляващ кръг от теми, но очевидно не намериха конкретни допирни точки. Помпео каза, че е дошло времето президента на Венецуела Николас Мадуро да напусне, за да сложи край на страданията на народа на Венецуела, а Русия, според САЩ, трябва да спре да подкрепя престъпния режим. Лавров отговори, че съдбата на Мадуро е дело на жителите на Венецуела и на никой друг. "Демокрацията не се създава със сила", подчерта той, напомняйки за подобни американски експерименти в Либия и Ирак.
Според Помпео Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху Иран и ще обясни на европейските партньори всички рискове, свързани с желанието им да запазят ядрената сделка. Съединените щати не искат фундаментална война с Техеран, но ще бъдат принудени да отговорят, ако има заплаха за американците в Сирия. Позицията на Русия, както знаем, е точно обратната. Москва не вижда никакви рискове при запазването на ядрената сделка. По-скоро обратното. А в Сирия Русия смята иранците за съюзници, а не за врагове.
Докосвайки се до украинската тема, Лавров отново заяви, че няма алтернатива на споразуменията от Минск. В същото време Помпео призова руските власти да „помогнат” на новата власт в Украйна, за да намерят изход от кризата и да освободят украинските моряци, задържани след инцидента в Керченския пролив.
Също така остава неясна съдбата на договора за мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите офанзивни оръжия (СТАРТ), които Кремъл се стреми да продължи за нов срок. Американският външен министър каза, че сега става дума за разширяване на диалога за осигуряване на стратегическа стабилност. "Искаме да направим всичко, за да може Китай да участва в тези преговори", подчерта Помпео.
С такъв противоречив багаж външните министри на Русия и САЩ пристигнаха в 20:00 часа в президентската резиденция в "Бочаров ручей". Трябва се отбележи, че Владимир Путин, осъзнавайки, че е закъснял „безбожно“, все пак е намалил престоя си на астраханска земя - по-специално, отменяйки срещата с местния губернатор. Това обаче не помогна много на Майк Помпео - той прекара повече от час в нетърпение да чака в резиденцията. Макар че имаше възможност отново да "свери часовника", както казват дипломатите, с други поканени - Юрий Ушаков, помощник на Путин за международни отношения и Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване.
В началото на срещата Владимир Путин каза, че според него сега са се появили условия за възстановяване на руско-американските отношения. В това той е бил убеден от неотдавнашното обаждане на президента Тръмп и докладът на специалния прокурор Мюлер. "Въпреки цялата екзотика на работата на неговата комисия, ние трябва да му отдадем дължимото: като цяло той проведе обективно разследване и потвърди липсата на всякакви следи и всякакви тайни споразумения между Русия и сегашната администрация, които първоначално сме характеризирали като пълна глупост", подчерта той. "Много бих искал посещението ви като държавен секретар да благоприятства нашите двустранни отношения и да допринесе за тяхното развитие", каза Путин, позовавайки се на Помпео.
Държавният секретар потвърди в отговор, че въпреки останалите разногласия Русия и Съединените щати могат да работят продуктивно и да си сътрудничат. С това съобщение той е изпратен в Сочи от Доналд Тръмп. "Можем да си сътрудничим за Северна Корея, за Афганистан и по други въпроси. И също така да говорим за стратегически диалог, така че целият свят да се възползва от това", предложи Помпео.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майкъл Помпео заяви, че Русия и САЩ са провели конструктивен диалог за Афганистан

ТАСС: Майкъл Помпео заяви, че Русия и САЩ са провели конструктивен диалог за Афганистан

15 Май 2019 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Сочи. Русия и Съединените щати бяха в състояние да проведат конструктивен диалог по Афганистан и да обсъдят как ситуацията в тази страна може да продължи да се развива. Това съобщи държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, разговаряйки с журналисти, които го придружават след приключването на срещите му с руския президент Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров. Текстът беше разпространен във вторник от пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, цитиран от TACC
„Също така успяхме да постигнем, по мое мнение, истински конструктивен напредък по отношение на това как ситуацията в Афганистан може да се развива. Нашите страни имат общо минало - Русия е била в Афганистан, сега сме в Афганистан вече 17 години - и можем да обсъдим как да постигнем напредък," каза Помпео.
Държавният секретар на САЩ по време на посещението си в Русия във вторник проведе разговори с Лавров, след което той бе приет от Путин. Лавров и Помпео проведоха около три часа преговори в Сочи, обсъждайки, както отбеляза външният министър, както двустранни отношения, така и най-належащите международни и регионални въпроси, включително ситуацията в Украйна, Венецуела, Сирия и Близкия изток като цяло, разрешаването на проблемите на ядреното развитие,Северна Корея и Иран. Страните се съгласиха, че "трябва да се опитаме да предприемем практически стъпки за подобряване на ситуацията в руско-американските отношения", подчерта Лавров.
Съветникът на руския президент Юрий Ушаков каза пред репортери след срещата на Путин с Помпео, че "все още няма усещане за пробив, но американската страна е проявила делово отношение "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Ден за презареждане: какво очаква руско-американските отношения

„Известия“: Ден за презареждане: какво очаква руско-американските отношения

15 Май 2019 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Ден за презареждане: какво очаква руско-американските отношения, коментира руският вестник “Известия“
Възстановяването на руско-американските отношения е важно за предотвратяването на военни инциденти, уреждането на регионалните конфликти и стабилизирането на ситуацията в света. Такова становище изразиха експерти и политици, попитани от "Известия", коментирайки последното посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Руската федерация. На 14 май американския политик се срещна в Сочи с президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. По време на разговорите руската страна предложи страните да създадат съвместна неправителствена експертна група и бизнес съвет, както и да възобновят професионалния диалог в областта на киберпространството. Според политическите анализатори пристигането на Майк Помпео предполага, че Вашингтон осъзнава необходимостта от засилване на контактите с Москва за преодоляване на натрупаните проблеми.
Основната цел на първото посещение на Майк Помпео в Руската федерация беше да се рестартират руско-американските отношения. В началото на срещата Владимир Путин изрази надежда за възстановяване на връзките в пълен формат. Сега се създават всички необходими условия за това, отбеляза той.
Възобновяването на диалога между руските и американските депутати се затруднява от Конгреса на САЩ
Русия нееднократно се застъпва за възобновяване на каналите за комуникация, които бяха до голяма степен замразени поради създаването на антируска истерия в САЩ. Работата на неправителствена експертна група, която руската страна предложи да създаде, може да помогне за възстановяване на доверието между страните. Тази група трябва да включва изтъкнати политолози, бивши военни, дипломати и други специалисти в двустранните отношения. Освен това Москва смята за уместно да създаде съвместен бизнес съвет, който да обедини представители на големия бизнес.
Русия също така предлага да потвърди споразумението между Москва и Вашингтон за ненамеса във вътрешните работи на другите. Тя е сключено през 1933 г., но според Сергей Лавров САЩ все още не са готови за това.
За времето, след като американците преустановиха отношенията си с Руската федерация, на международната арена се натрупаха много болезнени въпроси, които трудно или не могат да бъдат решени без Москва, каза Андрей Климов, заместник-председател на Комисията на Съвета на Федерацията по международните въпроси.
„Русия е глобален играч и не е изгодно за САЩ да избягват разговор с нашата страна. Настоящето посещение е важно, защото е необходимо да се идентифицират темите, които Вашингтон е готов да обсъди. Тоест, да одобри съвместен дневен ред,” каза сенаторът пред вестника . „Днес една от най-важните задачи е да се избегнат военни сблъсъци и инциденти в резултат на неразбиране и грешки на ниво изпълнители. В края на краищата, ресурсът на доверие в руско-американските отношения е много нисък и напрежениата се разпространяват бързо. Не става дума само за Сирия.
За да се постигнат конкретни споразумения, е необходимо да се започне изграждането на равностоен диалог, без да се използва езикът на ултиматумите, който често звучи в американската реторика, заяви в интервю за "Известия" професорът от Юридическия факултет и американист Александър Дормин.
„В руско-американските отношения можете да се намерят точки за контакт. Това е, например, денуклеаризацията на Корейския полуостров. Като цяло нито Русия, нито САЩ се заинтерсовани от разширяване на ядрения арсенал,“ отбеляза експертът. „Същото се отнася и за съвместната борба срещу международния тероризъм, който представлява заплаха за всички страни без изключение“.
Юрий Ушаков, съветник на президента на Русия, коментирайки резултатите от срещата, отбеляза, че Москва е готова за всеки формат на потенциален контакт между Владимир Путин и Доналд Тръмп. Според него диалогът може да се осъществи или "на крака" или под формата на пълноформатни преговори. По-специално, в Сочи беше разгледан въпросът за провеждането на среща на лидерите на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака, Япония.
Обсъждането на регионалните проблеми беше основната тема на преговорите в Сочи. Въпреки факта, че по много въпроси страните все още имат противоположни позиции, обмяната на мнения на такова високо ниво играе ключова роля.
Така на заключителната пресконференция Сергей Лавров призова САЩ да не се намесват във вътрешните работи на Венецуела, припомняйки трагичните последици от насилствената "демократизация" в Ирак и Либия.
„Важно е всички отговорни политически сили на страната да започнат диалог помежду си, за което всъщност настояват редица държави в региона в рамките на така наречения механизъм в Монтевидео. А правителството, както каза Николас Мадуро, е готово за такъв диалог ”, каза Сергей Лавров.
По време на руско-американските разговори бе обсъдена и украинската криза, по отношение на която между Москва и Вашингтон остават сериозни различия. И ако Майк Помпео призова Руската федерация да освободи моряците от съседната страна и да помогне на новите власти в Киев, руската страна заяви необходимостта от спазване на Минските споразумения от Украйна.
На срещата в Сочи бе засегнат и въпроса за уреждането на ситуацията на Корейския полуостров. Русия поддържа прекия диалог между Пхенян и Вашингтон и подкрепя пълната денуклеаризация на полуострова.
Не мина и без обсъждане на ситуацията около Сирия и Иран. Що се отнася до сирийската криза, страните се договориха да продължат контактите си, за да стабилизират положението в страната и накрая да премахнат тероризма.
Иранската тема беше обсъдена на фона на ескалацията на конфликта между Вашингтон и Техеран. На 8 май, на годишнината от оттеглянето на САЩ от „ядрената сделка“, президентът на Ислямската република Хасан Роухани даде на страните по договора 60 дни да започнат да изпълняват условията на договора. В противен случай Техеран си запазва правото да се оттегли от споразумението и да пусне реактора в Арак, надвишавайки нивата на обогатяване на уран, определени в сделката.
Заедно със затварянето на петролния кран и въвеждането на санкции, Съединените щати изпратиха два самолетоносача в района на Персийския залив - както се твърди, в отговор на военната заплаха от Иран. И двете страни на конфликта се обърнаха към военна риторика. Командирът на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, Хосейн Салами, каза, че „ако Америка направи стъпка срещу Иран, тя ще получи удар по главата”. Междувременно Русия очаква, че няма да се стигне до военен сценарий, каза Сергей Лавров на заключителната пресконференция.
„Подобен вид заплаха, САЩ използваха и срещу Северна Корея. Не забравяйте, че те обещаха да започнат ракетна атака срещу територията на КНДР в рамките на една седмица, те нагнетиха ситуацията. И само няколко дни по-късно - разведряване и американският президент заявява готовността си да се срещне с Ким Чен-ун. Това е типична американска политика - да се опитва да изплаши, а след това да отиде на преговори“, - заяви за „Известия“ ориенталистът Вячеслав Матузов.
На срещата бе обсъдено и разширяването на Договора за стратегическото въоръжение, който изтича през 2021 година. Руската федерация и Съединените щати заявиха, че са заинтересовани да подновят диалога по всички аспекти на контрола върху въоръженията.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майкъл Помпео заяви, че с Русия са постигнали прогрес по Сирия

AFP: Майкъл Помпео заяви, че с Русия са постигнали прогрес по Сирия

15 Май 2019 | 01:49 | Агенция "Фокус"
Сочи. Съединените щати и Русия се споразумяха за начините за преодоляване на безизходицата при намирането на политическо решение на конфликта в Сирия, заяви държавният секретар Майк Помпео след разговори с президента на Русия Владимир Путин, цитиран от AFP.
Помпео каза, че Сирия, където САЩ и Русия са на противоположни позиции е била основна тема по време на разговорите във вторник вечерта на вилата на Путин в черноморския курорт Сочи.
Той казва, че двете страни са подкрепили създаването на комисия, натоварена със задачата да изготви следвоенна сирийска конституция - ключова стъпка, която е блокирана от разногласия относно нейния състав.
„Проведохме много продуктивен разговор по напредъка в Сирия, неща, които можем да направим заедно, когато имаме общ интерес за това как да придвижим политическия процес напред“, каза Помпео пред репортери на летището преди да замине.
"Налице е политически процес, свързан с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, който бе блокиран и мисля, че сега можем да започнем да работим заедно, за да го разблокираме," каза той.
Държавният секретар на САЩ изрази надежда "този процес поне да направи първата стъпка за формиране на тази комисия".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майкъл Помпео излетя от Сочи

ТАСС: Майкъл Помпео излетя от Сочи

15 Май 2019 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Сочи. Самолетът на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео излетя от международното летище в Сочи, предава ТАСС.
Първото работно посещение на ръководителя на американската дипломация в Русия продължи по-малко от един ден, но беше много наситено. Веднага след пристигането си Помпео проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров, които продължиха около три часа, разговаря с репортери и след това бе приет от руския лидер Владимир Путин, като тази среща продължи повече от час и половина. След тази среща държавният секретар на САЩ се отправи към летището.
Както се очаква, това няма да бъде последната среща на Лавров и Помпео. Те ще имат възможност да разговорят на следващите срещи на високо равнище, включително на срещата на Г-20 в Осака.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: Русия и САЩ могат да работят за благото на народите на двете страни и целия свят

Майкъл Помпео: Русия и САЩ могат да работят за благото на народите на двете страни и целия свят

14 Май 2019 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Сочи. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео вярва, че Русия и Съединените щати могат да си сътрудничат в полза на своите народи и на целия свят на Той заяви това на срещата с руския президент Владимир Путин, предава TACC.
"Имаме общи интереси и има такива въпроси, по които можем да си сътрудничим, да работим продуктивно, да работим заедно, за да живеят успешно нашите народи и целият свят да преуспее", каза Помпео. Той поясни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп го е инструктирал да дойде в Русия с точно това послание, така че той "да говори за някои идеи, някои проекти".
Помпео посочи, че двете световни сили могат да си сътрудничат при решаването на ситуацията около Северна Корея, в Афганистан и по други конкретни въпроси, по-специално в стратегическия диалог. "Надявам се, че ще можем да говорим с Вас за това, за да може целият свят да се възползва", каза държавният секретар на САЩ.
Помпео информира Путин, че смята срещата си във вторник с външния министър Сергей Лавров за "продуктивна". Той отбеляза, че са обсъдили с ръководителя на руската дипломация темите, по които Москва и Вашингтон все още нямат съгласие, както и въпроси от взаимен интерес.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: За какво говориха Сергей Лавров и Майкл Помпео в Сочи (ОБЗОР)

ТАСС: За какво говориха Сергей Лавров и Майкл Помпео в Сочи (ОБЗОР)

14 Май 2019 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Сочи. Преговорите между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Майк Помпео приключиха в Сочи., предава TACC.
Това е втората им среща този месец, продължила около три часа. Политиците обсъдиха много теми, включително ситуацията в двустранните отношения, Венецуела, Корейския полуостров, Сирия, Украйна и иранското ядрено споразумение.
За двустранните отношения между Русия и САЩ руският външен министър заяви, че:
"Русия се интересува от нормализирането на двустранния диалог. Убедени сме, че това е напълно възможно и реалистично, ако правим това на основата на взаимно уважение и взаимно зачитане на интересите. Обсъдихме стъпки, които могат да дадат тласък на положителното развитие на руско-американските отношения. Предадохме меморандум на държавния секретар. Надявам се, че нашите идеи ще бъдат разгледани във Вашингтон"
"Ние се съгласихме за важността на възстановяването на каналите за комуникация. Напоследък тези канали бяха замразени, включително не в малка степен, поради вълна от необосновани обвинения по наш адрес в опитите да се повлияе на резултата от американските избори и дори за наличието на някакво тайно споразумение между Русия и високопоставени служители от сегашната администрация на САЩ. Доказателствата сочат, че няма данни за намеса в американските избори.Темата за намесата може да се обсъжда безкрайно, но докато не разполагаме с конкретни факти на масата, няма да можем да говорим за това по-сериозно".
Руският външен министър говори за професионалните контакти по въпросите на киберсигурността:
"Нападенията върху нашите интернет ресурси – огромната част - идват от източници в Съединените щати. Затова има какво да се обсъжда…Готови сме с нашите американски партньори да се справим професионално с проблемите, възникващи в киберпространството, без никакви емоции, без каквато и да е политизация, идеологизация, без да се опитваме да превърнем темата почти в главна във вътрешната политическа борба в САЩ. Ние приехме неформален меморандум, в който се излагат фактите за намесата на САЩ в политиката на Руската федерация," подчерта Лавров.
"Смятаме също, че създаването на двустранен бизнес съвет е полезно и ще събере представители на големи частни фирми от двете страни. Те биха могли също да направят препоръки, предназначени да помогнат на правителствата да създадат удобна среда за взаимноизгодно икономическо сътрудничество,“ коментира Лавров за бизнес-контактите между двете страни.
Относно евентуална среща между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп, Лавров заяви, че ние със сигурност ще отговорим положително на това предложение, ако такова дойде официално от САЩ.
Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви относно двустранните отношения между САЩ и Русия:
"Искаме да се подобрят отношенията между нашите две страни, би било в интерес на нашите народи. Ние правим всичко, за да се предприемат стъпки в тази насока…"Американският народ е приятел с руския народ. Уважаваме историята и културата на другите. Искаме отношенията ни да се подобрят и да работим заедно."
Според него намесата в предизборната кампания в САЩ е неприемлива. "Ако това се случи през 2020 г., тогава отношенията ни ще станат по-лоши. Ние настояваме това да не се случва".
В тази връзка той подчерта, че САЩ няма да позволи намеса във вътрешните работи на страната, защото изборите са "абсолютно свещено нещо за Вашингтон".

По темата за кризата между САЩ и Иран руският външен министър заяви:
"Надявам се, че слуховете за предполагаемо планираното изпращане в района на 120-хилядната армия на Съединените щати нямат основание, защото регионът вече е пренатоварен от различни конфликтни ситуации…"Когато казвам, че се надяваме да намерим политическо решение на ситуацията около Иран ... Ние наистина ще помогнем да се гарантира, че ситуацията няма да попадне във военния сценарий"
"Надявам се, че заедно с нашите европейски колеги и Китайската народна република, в контакти с нашите американски колеги, ще търсим начини да излезем от тази криза, защото досега само потъваме по-дълбоко в тази фуния"
Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви: "Ние абсолютно не искаме война с Иран, но искаме иранската администрация да спре да подкрепя „Хизбула“ и терористи по целия свят, особено в Близкия изток." Според него Вашингтон оказва натиск върху Техеран, така че "Иран най-накрая да стане нормална страна".

За сирийския конфликт Русия подчерта необходимостта от уважаване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия на основата на Резолюция №2254 на Съвета за сигурност на ООН.
"За Сирия говорихме за необходимостта от пълно прилагане на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, чиято ключова разпоредба е зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Сирия…Ние се съгласихме да продължим консултациите въз основа на нашите контакти и си сверихме часовниците по редица специфични аспекти, включително тези, свързани с окончателното премахване на тероризма върху сирийските земи, осигуряване на условия за връщане на бежанци, решаване на хуманитарни проблеми и стартиране на политическия процес сформиране на конституционен комитет, " подчерта Сергей Лавров.

По темата за ситуацията в Украйна държавният секретар на САЩ заяви, че САЩ призовават Русия да „протегне ръка на новата власт в Украйна, за да се намери изход от ситуацията около Донбас" и заяви, че САЩ апелират руското правителство да освободи екипажа на корабите, задържани в Керченския проток.

По темата за сложната обстановка във Венецуела руският външен министър Сергей Лавров заяви , че „заплахите, отправени към правителството на Мадуро, които идват от служителите на администрацията на САЩ, и от лидера на опозицията Гуайдо, който постоянно споменава за правото си да поиска въоръжена намеса отвън, нямат нищо общо с демокрацията"
Държавният секретар на САЩ подчерта, че САЩ не „искат никоя страна да се намесва в делата на Венецуела, искаме венецуелският народ да получи своята демокрация, да избере своя лидер, било то Мадуро или някой друг". Политикът отбеляза, че Вашингтон иска народът на Венецуела "да получи плодовете на богатството, което се намира в тази страна".
"Казах на моя колега, че искаме да направим всичко възможно хората от тази страна да изберат демократичния път. Съединените щати и други страни смятат, че е дошло времето за Мадуро да се оттегли и да сложи край на страданията на венецуелския народ…Надяваме се, че руската подкрепа за Мадуро ще приключи. Но, въпреки нашите различия, ще продължим диалога. Ще намерим някои решения за облекчаване на хуманитарната криза в тази страна."

По темата за Северна Корея позицията на САЩ остава непроменена и Помпео заяви, че санкциите могат да бъдат преразгледани, след като Пхенян изпълни обещанието си за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров.

Двамата външни министри коментираха темата за контрол на въоръженията и неразпространение на оръжията за масово унищожение.
"Изхождаме от предположението, че ще можем да постигнем съгласие за удължаване на Договора за намаляване на стратегическите нападателни оръжия в рамките на двустранна съвместна консултативна комисия,“ заяви Лавров и добави, че Москва е загрижена за превъоръжаването на Вашингтон на подводници и бомбардировачи, способни да носят ядрени оръжия. „Договорът предвижда специални процедури, които трябва да позволят на втората страна да гарантира, че това превъоръжаване е извършено по такъв начин, че ядреният потенциал на съответните ракети-носители и бомбардировачи да не може да бъде възстановен“
Държавният секретар на САЩ заяви по темата:
"Ние се съгласихме, че ще проведем срещи на нашите екипи, които ще започнат да работят не само по Договора СТАРТ и възможността за неговото разширяване, но и по по-широк кръг от въпроси в областта на контрола над въоръженията, чието решение, според мен, е в интерес и на двете страни…Ние правим всичко, за да продължим да говорим за контрола върху въоръженията и включването на други страни в тези преговори. Искаме да направим всичко, за да може Китай да участва в тези преговори."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров заяви, че са се договорили със САЩ да продължат консултациите за Сирия

ТАСС: Сергей Лавров заяви, че са се договорили със САЩ да продължат консултациите за Сирия

14 Май 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Сочи. Сергей Лавров заяви, че са се договорили със САЩ да продължат консултациите за Сирия по време на съвместна пресконференция след разговорите с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от TACC
Русия и САЩ подкрепят пълното прилагане на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия и се съгласиха да продължат взаимните консултации, заяви руският външен министър Сергей Лавров.
"За Сирия говорихме за необходимостта от пълно прилагане на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, чиято ключова разпоредба е зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Сирия", каза той. „договорихме се да продължат контактите по специфични аспекти, включително тези, свързани с окончателното ликвидиране на тероризма в сирийските земи, осигуряване на условия за връщане на бежанците, решаване на хуманитарни проблеми и стартиране на политически процес в контекста на формирането на конституционен комитет. Надяваме се, че този орган възможно най-скоро ще бъде в състояние да започне работа в Женева под егидата на ООН."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Москва се надява, че информациите за изпращане на американски войски в Близкия изток са неоснователни

Сергей Лавров: Москва се надява, че информациите за изпращане на американски войски в Близкия изток са неоснователни

14 Май 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Сочи. Москва се надява, че информациите за изпращане на 120 хиляди американски военни към Близкия изток да възпират Иран са неоснователни, заяви руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от TACC.
"Що се отнася до ситуацията около Иран, около Съвместния всеобхватен план за действие [СВПД], аз се надявам, че разумът ще триумфира, че слуховете за планираното изпращане към района на 120-хилядната американска армия, за които говорихме днес, и Майкъл каза, че това е работа на военните, нямат основание, защото регионът вече е пренатоварен с различни конфликтни ситуации ”, отбеляза министърът.
"Когато казвам, че се надяваме да намерим политическо решение на ситуацията около Иран <...> ние действително ще работим за това, ситуацията да не попада във военния сценарий," подчерта той. "Как да се направи, вече е задача на дипломатите. че американската страна също е настроена за политическо решение.
Лавров обърна внимание на факта, че Москва счита, че решението на САЩ да се оттегли от СВПД е грешка. "Надявам се, че заедно с нашите европейски колеги и Китайската народна република, в контакти с нашите американски колеги, ще търсим начини да излезем от тази криза, защото досега потъваме все по-дълбоко в тази фуния", каза министърът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Русия ще приеме Сергей Лавров и Майкъл Помпео

ТАСС: Президентът на Русия ще приеме Сергей Лавров и Майкъл Помпео

14 Май 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Сочи. Руският президент Владимир Путин завърши работно посещение в Астраханска област и се завърна в Сочи, където ще се срещане с министрите на външните работи на Русия и САЩ, Сергей Лавров и Майкъл Помпео, които преди това проведоха разговори в руския черноморски курорт, предава TACC
Президентът на Русия провежда поредица от срещи тази седмица по въпросите на въоръжените сили и развитието на руската отбранителна индустрия.
Първите дипломати на Русия и САЩ вече са пристигнали в резиденцията на държавния глава "Бочаров Ручей".
Путин обикновено приема американските държавни секретари, които идват в Русия за срещи с руските си колеги. През април 2017 г. президентът на Русия се срещна с предшественика на Помпео Рекс Тилърсън. Путин многократно е приемал в Руската федерация Джон Кери, който оглавяваше американското дипломатическо ведомство при президента Барак Обама.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ призоваха Русия „да протегне ръка“ на новите власти в Украйна

ТАСС: САЩ призоваха Русия „да протегне ръка“ на новите власти в Украйна

14 Май 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Сочи. Вашингтон призова Москва „да протегне ръка" на новите власти в Киев за разрешаване на ситуацията в Донбас, съобщи държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, цитиран от TACC.
"Искаме Русия да протегне ръка на новото украинско правителство, за да намери изход от ситуацията, да разреши проблемите на Донбас. Ние също така призоваваме руското правителство да освободи екипажа на кораба, задържан в Керченския проток", каза Помпео.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Сергей Лавров предостави меморандум с факти за намеса на САЩ във вътрешната политика на Русия

TAСС: Сергей Лавров предостави меморандум с факти за намеса на САЩ във вътрешната политика на Русия

14 Май 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Сочи. Руската страна предаде на делегацията на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео документ, който цитира случаи на американска намеса във вътрешните работи на Руската федерация,съобщи руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с американския му колега, цитиран от TACC.
"Ние изготвихме неформален меморандум, в който се излагат фактите за намесата на САЩ в политиката на Руската федерация", каза той.
Министър Лавров обърна внимание на американския си колега, че по-голямата част от атаките срещу руското интернет пространство идват от територията на САЩ.
"Ние многократно сме предлагали професионално възобновяване на контактите по въпросите на кибернетичната сигурност", каза министърът. "Атаките на нашите интернет ресурси – огромната част - идват от източници в САЩ.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Заплахите на САЩ срещу Мадуро нямат нищо общо с демокрацията

Сергей Лавров: Заплахите на САЩ срещу Мадуро нямат нищо общо с демокрацията

14 Май 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Сочи. Заплахите от страна на представители на правителството на САЩ и лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо срещу президента на Венецуела Николас Мадуро противоречат на демократичните ценности, заяви във вторник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, предава ТАСС.
По неговите думи, позицията на Москва в подкрепа на диалога, разглеждане на всичките въпроси между самите венецуелци без ултиматуми и предварителни условия „произтича от това, че демокрацията не се налага със сила“. „Заплахите, които звучат по адрес на правителството на Мадуро, които звучат от устата на официалните представители на администрацията на САЩ и от устата на господин Гуайдо, който постоянно споменава за своето право да извика въоръжена интервенция отвън, нямат нищо общо с демокрацията“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Помпео предупреди Русия да не се намесва в изборите в САЩ през 2020 година

AFP: Помпео предупреди Русия да не се намесва в изборите в САЩ през 2020 година

14 Май 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Сочи. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео във вторник предупреди Русия да не се намесва в американските избори през 2020 година и заяви, че Москва трябва да покаже, че предполагаемата й намеса е прекратена, предава AFP.
Ако Русия се намеси в изборите догодина, „това ще постави отношенията ни в дори по-лошо място“, заяви Помпео на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Сочи, като призова Москва „да демонстрира, че този вид дейности са част от миналото“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ ще отменят санкциите срещу Северна Корея след като Пхенян изпълни своите задължения

Майк Помпео: САЩ ще отменят санкциите срещу Северна Корея след като Пхенян изпълни своите задължения

14 Май 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Сочи. Американските санкции срещу Северна Корея ще бъдат отменени след като Пхенян изпълни своите ангажименти, заяви във вторник държавният секретар на САЩ Майк Помпео на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Сочи, предава ТАСС.
„Нашата цел е денуклеаризация на Северна Корея. Ще отменим санкциите след като Северна Корея изпълни обещанията си“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Вашингтон се надява Русия да спре да подкрепя Мадуро

РИА Новости: Вашингтон се надява Русия да спре да подкрепя Мадуро

14 Май 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Сочи. САЩ се надява, че Русия ще спре да подкрепя президента на Венецуела Николас Мадуро, Вашингтон счита, че той трябва да бъде отстранен от поста, заяви държавният секретар Майк Помпео, цитиран от РИА Новости.
„Имаме разногласия за Венецуела. Казах на моя колега, че искаме да направим всичко, за да избере народът на Венецуела демократическият път. САЩ и други страни смятат, че е дошло времето Мадуро да си отиде, за да свършат страданията на венецуелския народ. Надяваме се руската подкрепа за Мадуро да спре“, заяви той на пресконференция след края на преговорите с руския си колега Сергей Лавров.
Помпео отбеляза, че независимо от разногласията, САЩ и Русия ще продължат диалога.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия ще реагира позитивно на предложение за среща Путин-Тръмп в Осака

Сергей Лавров: Русия ще реагира позитивно на предложение за среща Путин-Тръмп в Осака

14 Май 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Сочи. Москва ще реагира позитивно на предложение за среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп на форума на Г-20 в Осака, ако има такова, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след края на преговорите с американския си колега Майк Помпео в Сочи, предава кореспондент на ТАСС.
Първият дипломат на Русия обае отбеляза, че засега САЩ не са предлагали официално да се проведе такава среща.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лавров и Помпео са се договорили за мерки за нормализация на отношенията между Русия и САЩ

ТАСС: Лавров и Помпео са се договорили за мерки за нормализация на отношенията между Русия и САЩ

14 Май 2019 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Сочи. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви на съвместна пресконференция след края на преговорите с американския си колега Майк Помпео в Сочи, че двете страни са се договорили да предприемат мерки за нормализация на отношенията между Москва и Вашингтон, предава кореспондент на ТАСС.
Освен това Лавров е отбелязал, че Русия и САЩ са съгласни за необходимостта да се възстановят двустранните канали за комуникация и изрази надежда, че след публикацията на доклада на Мюлер ситуацията в отношенията между двете страни ще се подобри.
Както подчерта руският министър, Москва е заинтересована във възобновяването на диалога със САЩ по всички аспекти на контрола над въоръженията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров след срещата с Помпео: Обсъдихме двустранните отношения, Сирия, Венецуела и Иран

Сергей Лавров след срещата с Помпео: Обсъдихме двустранните отношения, Сирия, Венецуела и Иран

14 Май 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Сочи. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че е обсъдил с американския си колега Майк Помпео на преговорите им в Сочи ситуацията в двустранните отношения, Сирия, Венецуела и иранската ядрена сделка, предава РИА Новости.
„А днес в развитие на този диалог (преговорите между Лавров и Помпео във Финландия) обсъдихме ситуацията в нашите двустранни отношения, разменихме мнения по най-актуалните международни и регионални проблеми, преди всичко, за ситуацията във Венецуела, Корейския полуостров, Сирия, като цяло, за региона на Близкия Изток и Северна Африка, Украйна и Афганистан, както и около Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма“, заяви Лавров на пресконференция след края на преговорите.
По неговите думи, разговорът с Помпео е бил „откровен и полезен“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.