НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ямбол: Стотици посетители изпълниха музеите в града и се включиха в общата интерактивна игра „Влез в историята“

Ямбол: Стотици посетители изпълниха музеите в града и се включиха в общата интерактивна игра „Влез в историята“

19 Май 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Стотици посетители изпълниха залите на музеите и галерията в Ямбол, включвайки се в инициативите, организирани в Европейската нощ на музеите. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. За трета поредна година събитието провокира с обща интерактивна игра, наречена „Влез в историята“, каквото е и едноименното мото на града като дестинация за културно-историческа туризъм. Това е уникална ямболска инициатива, обединяваща всички музеи и галерии в града, подчерта кметът Георги Славов по време на заключителната фаза на играта в Безистена, където бяха изтеглени и печелившите участници в томболата с награди. Голямата награда тази година – електронна книга отиде при Габриела Енчева. Всеки от културите институти предостави свои отделни награди като поощрение за участниците, събрали печати от всички музеи. На церемонията в Културно-информационен център Безистен прозвучаха химна на Европа – Одата на радостта и „Върви народе възродени“, изпълнен на крака от всички в залата. Оригиналният текст на Стоян Михайловски бе раздаден на всички участници в играта.
По-рано през деня всеки можеше да се включи в инициативите на Художествена галерия „Жорж Папазов“, Регионалния исторически музей, Етнографския комплекс в кв. „Каргон“, Музея на бойната слава и Културно-информационен център „Безистен“ с Интерактивен музей.
Занимателната игра „Влез в историята“ има за цел да провокира интерес и опознаване на специфичните богатства на всеки културен институт в града и едновременно с това възприемането им като единен културен и туристически продукт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С кръшно българско хоро откриха Нощта на музеите в града

Стара Загора: С кръшно българско хоро откриха Нощта на музеите в града

18 Май 2019 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Старозагорци и гости на града активно се включиха в Нощта на музеите, която се провежда за петнадесети път в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. По повод 18 май Международен ден на музеите и Европейската нощ на музеите културните институти отвориха врати за желаещите да се докоснат до експонатите и творбите изложени в музеите и галериите или да се насладят на прекрасни концерти и премиери на книги. „Нашият град и нашият музей имат изконното право да се включват в тази инициатива, защото тук е ядрото на европейската цивилизация“, каза директорът на музея Петър Калчев при откриването.
„Не са много градовете, които честват този ден. Стара Загора е един от големите с богатата си история и традиции. През годините тази инициатива се надгражда и хиляди се включват. Все повече млади хора и нова публика идват. Днес, представители на тази нова вълна, виждам тук. Потребявайте духовността!“, препоръча Иванка Сотирова, зам.-кмет на община Стара Загора.
Началото бе дадено с концерт на старозагорката Дарина Славчева и нейният оркестър. „За мен е голяма чест да пея пред старозагорска публика. Това е публиката, пред която съм запяла за пръв път, тя ме е оценила и ми е дала крилете да пея на българска и международна сцена“, развълнувано сподели певицата от ансамбъл „Тракия“. На края на концерта тя покани присъстващите да се хванат на кръшно българско хоро. Млади и стари се приеха поканата и пред Регионалния исторически музей се завъртя любимото на старозагорци право хоро.
След това стотици щурмуваха входа и тръгнаха да разглеждат експозициите в музея. Седемгодишни софиянчета, които били на състезание по катерене в Стара Загора, също бяха дошли с родителите си, за да разгледат артефактите и изложбите.
За посетителите си музеят предлага изложби, концерти, мултимедийни презентации, концерти, образователни игри, всеки сам избира какво да разгледа и в какво да се включи.
Джаз концерт „Колко високо е луната“ с участието на Надя Тончева - вокал и Павел Цонев-пиано даде началото на поредицата от изпълнения в Художествената галерия . След това е спектакълът „Слънце“ - мултимедия и шотландска гайда в изпълнение на Бойко Роа. Следва концерт смуут джаз и фюжън в изпълнение на Майк Сакс. Дошлите в Художествената галерия разгледаха експозицията „Съвременна българска живопис и скулптура“, изложбата „Съвременна българска графика“, изложбата „Български възрожденски икони“, както и гостуващата колекция на проф. д-р Чавдар Славов „Изкуството на графиката“.
В Музея на религиите любителите на музиката се наслаждаваха на изпълненията на Детско-юношески народен хор „Жарава“, на смесен хор „Родина“ и на Трио „Реверанс“.
Още два концерта има в музей „Неолитни жилища“ - на Школа за поп пеене при НЧ „Г. Бакалов“ и на Вокална студия „Розов цвят“ при НЧ „Кл. Охридски 1858“.
В къща музей „Гео Милев“ посетителите се наслаждаваха на премиери на книгите „Царичина. Съдбовен контакт“ на Елисавета Логинова и „Силата на българите“ на Маргарита Русева, както и на театър на маса „Трева за морските зайци“.
„Много е хубаво това, виждам тук от най-млади до хора на преклонна възраст, което говори много за културното ни израстване“, коментира възрастна старозагорка.
Според организаторите до полунощ се очаква хиляди старозагорци да се включат в инициативата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България се включи в „Европейската нощ на музеите“ (ОБЗОР)

България се включи в „Европейската нощ на музеите“ (ОБЗОР)

18 Май 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. За 15-а поредна година България се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“. Културната проява започва да се провежда от 1997 г. в Берлин, а впоследствие става популярна и в други европейски градове. В рамките ѝ множество музеи, галерии и културни институции работят с вход свободен и удължено работно време, за да привлекат повече млади хора и да провокират интереса им към културата и историята. В столицата и редица градове от страната и тази година десетки галерии и музеи подготвиха богата програма, включваща изложби, концерти, ателиета, прожекции и разнообразни арт прояви, посветени специално на събитието.
В София над 50 музея и галерии отвориха врати на 18 май. „Мистерия в кутия“ бе предизвикателството на Националния военноисторически музей към своите посетители в Нощта на музеите. В Националния политехнически музей беше открита изложбата "40 години персонални компютри Правец". В Националния исторически музей наред с постоянните и временни изложби има и хороводни ателиета, а по-рано през деня - и програма за деца. Изложбата „Изгнания“ на световноизвестния чешки фотограф с френски паспорт Йозеф Куделка e част от програмата в Софийската градска художествена галерия. Изложба на дантела има в Етнографския музей.
Държавният архив във Варна отваря врати, за да покаже пред варненци къде се съхраняват документи и архиви от близкото и по-далечно минало.Военноморският музей предлага на своите посетители неповторимо пътуване по стъпките на морското историческо наследство, като в открита експозиция са представени колекции на котви, морски мини, брегови и корабни оръдия. Голяма част от музеите във Варна са с вход свободен, като сред тях са Аладжа Манастир, Побити Камъни и Римски терми.
Археологическият музей в Бургас показва две златни изложби – „Тракийското златно съкровище от Вълчитрън“ и „Споменът за Велика България”. Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина“. А в Историческия музей за първи път се показва голямата икона на Иисус Христос, реставрирана с обществени дарения от края на миналата година.
Регионалният исторически музей в Пловдив представя три от своите експозиции - гостуващата изложба „Еврика”, експозицията „Българско Възраждане” и изложбата „Пловдив в културната история на България”. В Регионалния археологически музей посетителите могат да видят безплатно оригинала на Панагюрското златно съкровище, както и националната изложба „Преоткритият свят на Стара Европа”. Музеят на авиацията в Крумово също се присъедини към "Европейска нощ на музеите" с традиционната атракция „Експонатите оживяват“, на която гостите могат да разберат какво е усещането да влезеш в кабините на самолет Ан-14 „Пчьолка“ и вертолет Ми-1.
В Археологическия музей във Велико Търново e представена инсталацията „Съмнителен тебеширен кръг“ на норвежкия визуален артист Ларс Нордби. Историческият музей в Русе пък показва новата изложба от предмети, свързани с близкото минало, както и гостуващата изложба „Свободата-тук и сега", която представя образи от списание "Л'Еуропео". Посетителите в Художествената галерия в Стара Загора могат да видят експозицията „Съвременна българска живопис и скулптура“, изложба „Съвременна българска графика“, изложба „Български възрожденски икони“, както и гостуващата колекция на проф. д-р Чавдар Славов „Изкуството на графиката“. В програмата на Регионалния исторически музей в Плевен има две изложби - „Луксът на XIX в.” и „Агар арт – изкуство от микроорганизми”. Акцент в Историческия музей в Димитровград e “Мъжът и неговият свят”. А в Регионалния исторически музей в Хасково пък бъдат изложени стари телевизори от миналия век, радиоприемници, касетофони и грамофони. В Регионалния исторически музей в Кюстендил е подготвена детската работилница „Изработване на съдове с грънчарско колело”, а в къща музей „Димитър Пешев” е открита гостуващата изложба „Хераклея Синтика – история на проучванията”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Десетки деца и възрастни участват в образователната игра „Отключи историята на своя град”

Кюстендил: Десетки деца и възрастни участват в образователната игра „Отключи историята на своя град”

18 Май 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Десетки деца и възрастни участват в образователната игра „Отключи историята на своя град” в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Инициативата е организирана от Регионален исторически музей и Община Кюстендил и е част от програмата по повод Европейската нощ на музеите. Образователната игра се провежда за девета поредна година. Този път играта започна от Римските терми и изложбената зала на джамия „Ахмед бей”. Децата преминават през къща-музей „Ильо Войвода”, през Емфиеджиевата къща, къща музей на Димитър Пешев, археологическата изложбена зала „Асклепий” и зала „Стримон” с етнографската изложба в нея. Децата и възрастните трябва да отговарят на поставен въпрос, свързан със всеки един от историческите обекти, а в края на играта те трябва да напишат ключовата дума, която е „Кюстендилска сая”. Печелившите от играта ще бъдат изтеглени в 19.00 часа в двора на Регионален исторически музей – Кюстендил.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Регионалният исторически музей ще проведе Празник на щирника в Европейската нощ на музеите

Габрово: Регионалният исторически музей ще проведе Празник на щирника в Европейската нощ на музеите

18 Май 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Габрово. Регионален исторически музей-Габрово ще проведе Празник на щирника в Европейската нощ на музеите и Карнавалната нощ на Габрово. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от музея. В 20.00 часа музеят ще отвори врати за любителите на кулинарията и любопитните да вкусят традиционни габровски ястия. В кулинарната надпревара тази година ще се включат две читалища от община Габрово – традиционният участник и партньор Народно читалище „Христо Ботев 1929”-село Донино и Народно читалище „Васил Левски 1922“-село Яворец. Жури от познавачи ще оценява участниците в три категории: „Най-добро габровско ястие”, „Най-вкусен щирник” и „Най-вкусен сладкиш”. За веселото настроение на гостите ще се погрижи групата за автентичен фолклор към читалището в село Донино.
Постоянната музейна експозиция „Габрово и габровци“ може да бъде разгледана безплатно от 21.00 до 22.30 часа.
Щирникът е традиционната габровска баница, която се приготвя в различни варианти. Тя може да е с плънка от лапад, щир, спанак и лук. Името на ястието произлиза от растението „щир“.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: С две интересни изложби ще се включим в тазгодишното издание на Нощта на музеите, една от които ще бъде представена в Кюстендил

Д-р Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: С две интересни изложби ще се включим в тазгодишното издание на Нощта на музеите, една от които ще бъде представена в Кюстендил

18 Май 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Петрич. Исторически музей – Петрич ще се включи в тазгодишното издание на Нощта на музеите с две интересни изложби, една от които ще бъде представена в Кюстендил. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Сотир Иванов, директор на музея. Той обясни, че изложбата, която ще гостува в Кюстендил е посветена на историята на археологическите проучвания и школата за керамично производство на театрални маски и фигури от античен град Хераклея Синтика.
„В централната зала на Исторически музей – Петрич пък ще бъде представена една изцяло нова интерактивна изложба, която е свързана с Петрич в миналото и сега. Идеята е по непосредствен начин да покажем материалната култура от периода XV – XVII век и нейната връзка с действителността. За първи път и самите материали ще бъдат експонирани по непосредствен начин, вместо да използваме само класическия вариант, когато показваме само материалите зад стъкло в една по-статична ситуация“, каза д-р Иванов. Директорът на Исторически музей – Петрич посочи, че и в централната експозиционна зала ще бъде обърнато специално внимание на Хераклея Синтика, защото след големите открития през 2018 г., просто няма как обектът да не присъства в Нощта на музеите.
Той добави, че през деня музеят в Петрич няма да работи, като вратите му ще бъдат отворени в 18.00 часа и ще останат така до 24.00 часа. Античен град Хераклея Синтика също ще бъде отворен за посетители през нощта.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Кирил Алексиев, Регионален исторически музей – Благоевград: За тринадесета поредна година ще се включим в Нощта на музеите, подготвили сме богата програма

Д-р Кирил Алексиев, Регионален исторически музей – Благоевград: За тринадесета поредна година ще се включим в Нощта на музеите, подготвили сме богата програма

18 Май 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За тринадесета поредна година ще се включим в Нощта на музеите, подготвили сме богата програма. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Кирил Алексиев, директор на Регионален исторически музей – Благоевград. По думите му музеят ще работи до 24.00 часа, а входът за всички посетители е безплатен. „Програмата ни ще започне с Детска нощта на музеите, в рамките на която колегите от отделите „Археология“ и „Природа“ са подготвили много интересни неща. След това ще има музикална програма на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Подарък за най-малките ни посетители ще бъде постановка на Куклен театър – Благоевград – „Трите прасенца“, отбеляза д-р Алексиев.
Той добави, че инициативите за възрастни започват в 17.30 часа с концерт на Биг Бенд – Благоевград с диригент Борис Янев. „Веднага след това ще бъде официалното откриване на Европейската нощ на музеите и на художествена изложба на студенти от катедра „Изобразително изкуство“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“. Час по-късно ще е връчване на грамоти на сътрудници, партньори и съмишленици на Регионален исторически музей – Благоевград, след което следва откриване на изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“ и „Птиците в Европа“, с участието на цигулков ансамбъл към Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“. Гвоздеят в програмата ни е ревю – спектакъл „Фолклорно пътешествие“, уточни д-р Алексиев. Той поясни, че събитието е съвместна инициатива на Регионален исторически музей – Благоевград и Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ – Благоевград. Програмата ще завърши с хоротека.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Бони Петрунова, директор на НИМ: Европейската нощ на музеите успешно привлича младите към културните институции

Доц. Бони Петрунова, директор на НИМ: Европейската нощ на музеите успешно привлича младите към културните институции

18 Май 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Европейската нощ на музеите, която се провежда за 15-а година, успешно привлича младите към културните институции. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ доц. Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей (НИМ). Тазгодишната програма на Националния исторически музей е насочена основно към младите посетители, каза още тя и добави, че тя започва с прожекцията на филма „Златната ябълка“. Петрунова добави, че за 2018 година в Деня на музеите е имало над 13 хиляди посетители. Експозициите „Съкровищата на земята“, „Мозайка и занаяти“ и „Старото злато – магия и символика“ са насочени към традициите, тъй като това е и мотото на тазгодишния ден на музеите – за обновените и новите традиции, обясни тя и добави, че това е продължение на мотото „Единни в многообразието“. „С малките е по-лесно. Насоките са чрез игра да се опознава това, което искаме да им покажем като историческо наследство, като исторически разказ. По-сложно е обаче този баланс, който трябва да се намери с навлизане на модерните технологии и в този смисъл НИМ има своята цел. Ние не желаем да вкараме хора, които да гледат отново в монитори и телефони. Желанието ни е чрез новата технология, чрез добавената реалност и интерактивните допълнения да обърнем вниманието към витрините и реалните предмети“, каза още тя. Доц. Бони Петрунова допълни, че бавно се е осъществил начинът, по който трябва да се поднася българската култура, начинът на презентация. Когато няма добре изяснена държавна политика, хората започват активно да участват и тогава се получават добри резултати, обясни още тя.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иванка Делева, Регионален исторически музей – Бургас: В Нощта на музеите в 4-те експозиции на РИМ – Бургас ще има нови, различни и интересни неща

Иванка Делева, Регионален исторически музей – Бургас: В Нощта на музеите в 4-те експозиции на РИМ – Бургас ще има нови, различни и интересни неща

18 Май 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. В Нощта на музеите в 4-те експозиции на Регионален исторически музей – Бургас ще има нови, различни и интересни неща. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Иванка Делева, уредник в музея. „Обикновено тази вечер представяме най-новите си изложби и постижения, които ще могат да бъдат разглеждани от посетителите през цялото лято. Най-атрактивно и интересно за посетителите най-вероятно ще бъде Вълчитрънското съкровище, което ще гостува в Археологическия музей за летния сезон, а откриването е днес от 18.00 часа“, добави Делева. По думите й там ще има демонстрация от страна на реставратора по метал, която демонстрация ще показва различни техники за подготовка и реставрирани на артефактите, които са намерени по време на археологически разкопки. Тя посочи още, че в Етнографския музей от 19.00 часа гостува изложба от Шуменския регионален музей, която представя пъстрия цвят на българската шевица.
„Избрали сме през половин час да бъдат открити различните изложби в различните експозиции, а между изложбата на Вълчитрънското съкровище и изложбата от Шуменския регионален музей, ще бъде представено нещо, което не е правено досега, представяне на най-новата ни реставрирана икона от кампанията ни, която вече провеждаме няколко години, която е на Исус Христос и е от големите царски икони. Тя ще бъде представена от самата реставраторка Десислава Томова, като тя ще обясни и разкаже работата си по целия процес на реставрирани на тази икона. Тъй като това не е правено досега, ще бъде ценно, интересно и любопитно на посетителите“, допълни Иванка Делева. По думите й Природонаучния музей има своята постоянна експозиция, която е била обновена съвсем скоро и е изключително интересна, особено за деца, но и за възрастни. „Там могат да бъдат видени всички прекрасни неща, които има в Странджа като флора и фауна, както и обитателите на Черно море. Каним всички хора да споделят с нас своята съботна вечер и съм сигурна, че тези, които ще го направят, ще направят добър избор“, заяви Иванка Делева.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Славов, археологически музей „Велики Преслав“: Още при първите проучвания в местността, Преслав дава на света иконата на св. Теодор Стратилат

Пламен Славов, археологически музей „Велики Преслав“: Още при първите проучвания в местността, Преслав дава на света иконата на св. Теодор Стратилат

18 Май 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Още при първите проучвания в местността, Преслав дава на света иконата на св. Теодор Стратилат. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пламен Славов, директор на археологически музей „Велики Преслав“ по повод 18 май – Международен ден на музейното дело. Той припомни, че 18 май е обявен за Международен ден на музеите още преди 41 години. Според него целта затова е била да се популяризира културното наследство по целия свят и да се обръща внимание на неговото опазване и съхранение. „Нашият музей всяка година отбелязва деня, още повече, че тази година той съвпада с Европейската нощ на музеите, която традиционно се провежда в събота“, посочи той. Директорът на институцията отбеляза, че археологическият музей „Велики Преслав“ е основан 1906 г. „Той започва съществуването си като една музейна сбирка, събрана от ентусиасти-любители, които са имали идеята да съхранят историята ни“, допълни Славов. „В тези години все още далеч не всичко е било така популяризирано и разкрито. В началото не се е и предполагал мащабът, който ще има втората българска столица Преслав, че толкова неща ще бъдат разкрити и като паметници на културата и движими находки“, изтъкна той. „Когато се открива тази сбирка от археологическо дружество „Тича“ и прераства после в археологически музей „Велики Преслав“, всъщност все още е нямало проведени сериозни разкопки“, каза още той. По думите му първоначалните ценности са били събирани само от повърхността и пак са били достатъчни да се даде основание за образуване на музей. „Един от основателите на музейната сбирка Аврам Стоимов, учител и ръководител, провежда първите проучвания през 1909 в местността „Патлейна“ и още през първия сезон той дава на света иконата на св. Теодор, която е една от емблематичните находки в световен мащаб“, добави директорът на музея. „Това естествено дава и по-голям тласък на проучванията във Велики Преслав. Разкриват се вече и дворцови части, Кръглата църква, която е един от най-големите паметници, откривани в България“, обясни Пламен Славов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Славов, археологически музей „Велики Преслав“: По повод Международния ден на музейното дело ще открием изложба с първото открито съкровище в Преслав

Пламен Славов, археологически музей „Велики Преслав“: По повод Международния ден на музейното дело ще открием изложба с първото открито съкровище в Преслав

18 Май 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. По повод Международния ден на музейното дело ще открием изложба с първото открито съкровище в Преслав. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пламен Славов, директор на археологически музей „Велики Преслав“ по повод 18 май – Международен ден на музейното дело. Той отбеляза, че музеят ежегодно се старае да разнообразява и надгражда културната си програма си. „Преди броени дни приключи и първият събор на средновековното културно наследство, което се проведе в Преслав. Беше посетено от хиляди туристи и получи доста широк обществен отзвук“, посочи той. Пламен Славов уточни, че по повод Международния ден на Музейното слово археологическият музей Преслав ще представи изложба. „Тази година ще я съчетаем конкретно с Преслав, с едно съкровище. Първото съкровище открито в Преслав, наречено „малко“. То се намира във фонда на Националния исторически музей и те ни го предоставиха за лятото. От 18.00 часа всички посетители ще има възможност да го видят“, допълни той. „Кампанията ще продължи до началото на септември. Това съкровище не е показвано досега в Преслав. До този момент единствено е било експонирано в Националния исторически музей“, поясни директорът на музея.
Според него има голям интерес към музея от младите археолози и историци. „Ежегодно идват студенти от Велико Търново на посещения, за да се запознаят на място. Също така между отделните археологически проучвания много често участват и студенти. Тези, които имат интерес към археологията, няма как Преслав да не ги вълнува“, допълни още Пламен Славов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Славов, археологически музей „Велики Преслав“: Нашите посетители винаги си тръгват доволни, културното ни наследство буди възхищение

Пламен Славов, археологически музей „Велики Преслав“: Нашите посетители винаги си тръгват доволни, културното ни наследство буди възхищение

18 Май 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Велики Преслав. Нашите посетители винаги си тръгват доволни, културното ни наследство буди възхищение. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пламен Славов, директор на археологически музей „Велики Преслав“ по повод 18 май – Международен ден на музейното дело. Според него музеите освен да съхраняват културното наследство, имат и задача да го опазват. „Ние поддържаме голяма част от откритите паметници на втората българска столица и целия дворцови център. Следим за тяхното опазване. Правят се проучвания за откриване на нови такива паметници. Тази роля ляга именно върху музеите“, посочи той. По думите му посещенията в музея през последните години запазват едно ниво. „При реализацията на проекта по оперативната програма „Региони в растеж“ посещенията в музея скочиха драстично. Успяхме да задържим това ниво на посещаемост. Убеден съм, че за в бъдеще, при реализирането на по-мащабни проекти, при консервация и реставрация на недвижимите паметници на културата, ще доведат от една страна до тяхното съхранение, а от друга ще допринесе за увеличение на общия поток от туристи“, уточни той.
„Мисля, че България е достатъчно богата на културно наследство и въпрос на далновидност е да се повишава интересът към нея като цяло, не само към нашия музей“, подчерта Пламен Славов. По думите му най-голям интерес в музея предизвиква Преславското златно съкровище. „То прибоди голяма популярност. Миналата година гостува във Франкфурт, както и в Париж. Това е най-богатото съкровище, откривано по българските земи. Неговата известност отдавна е надхвърлила нашите граници“, добави той. Според него туристите си тръгват с положителни чувства от Велики Преслав. „Невинаги очакват, че ще видят толкова много неща. В България през вековете сме губили голяма част от наследството си, но дори и малкият процент, който е достигал до нас, буди възхищение. Някои от посетителите нямат очаквания или те са им доста занижени, но когато посетят музея, остават доволни“, каза още той. „Ние им поднасяме и допълнителна информация, от табели и екскурзоводи. Те имат възможност до максимална степен да визуализират величието на втората българска столица“, добави Славов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Програма под надслов „Фолклорни звезди в нощта на музеите – Смолян 2019“ ще се проведе в града

Смолян: Програма под надслов „Фолклорни звезди в нощта на музеите – Смолян 2019“ ще се проведе в града

18 Май 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. За 12-ти пореден път Регионален исторически музей „Стою Шишков” ще се включи в европейската инициатива „Нощ в музея”. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Златка Петрова – главен уредник в РИМ- Смолян. По думите й гражданите и гостите на града ще могат да се насладят на разнообразната музейна програма под надслов „Фолклорни звезди в нощта на музеите – Смолян 2019“. „Тя започва в 18.00 ч. и ще продължи до 24.00 ч. с широко отворени врати за безплатни посещения до постоянна експозиция и временните изложби: „За честта и славата на България“, „Села: памет и живо наследство във фотообектива“ и „Горски приказки разказват Родопите“. От 18.00 часа ще има изпълнение на женски гайдарски състав към „101 каба гайди“ към НЧ „Христо Ботев – 1871“ – Смолян. От 19.00 до 20.00 часа изпълнителя на автентични родопски песни Хамид Имамски, представен от Диди Кушлева – акордеонист, дъщеря на легендарната родопска народна певица Радка Кушлева, ще представи своя концерт-спектакъл“, поясни Петрова. Тя допълни, че в програмата ще участва и Клуб „Хоро“ към НЧ „Орфееви гори – 1870“ – Смолян и Ирина Кехайова – сладкодумка и зевзек, носител на награда за най-млад участник „Благолаж“ – Габрово, 2001 г. Петрова уточни, че от 20.30 до 23.00 часа всички желаещи ще имат възможност да си направят снимка за спомен в музея със сценичен костюм от тракийската епоха. От 20.30 часа до 23.00 часа ще бъдат прожектирани филмите „Да докоснеш планината“, „Момчил“ и „Приятели на музея“, каза още главният уредник на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: В Европейската нощ на музеите градът провокира с обща игра

Ямбол: В Европейската нощ на музеите градът провокира с обща игра

18 Май 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Ямбол. За поредна година Ямбол отбелязва Европейската нощ на музеите с атрактивната игра „Влез в историята“, в която със свои инициативи участват всички ямболски галерии и музеи. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Идеята е посетителите да се включат в игрите и викторините, организирани от всяка една културна институция и събирайки печати от посещенията си, да участват в общата томбола с награди. Всеки от музеите е предвидил интересни подаръци за участниците, а голямата награда тази година е електронна книга.
Началото на играта стартира от 16.00 часа на всички места: в Културно-информационен център „Безистен“ с Интерактивен музей, Художествена галерия „Жорж Папазов“, Регионалния исторически музей, Етнографския комплекс в кв. „Каргон“ и в Музея на бойната слава. Краят е в 21.00, като всички хора, събрали талони от музеите за участие в томболата, трябва да се регистрират в Безистена най-късно до 21.30. Тегленето на наградите е от 22.00.
По време на обиколката посетителите се включат в музейните игри и преживявания. Ето какво са подготвили отделните културни институти тази година:
Регионален исторически музей провежда съвместна инициатива с Драматичен театър „Невена Коканова“, озаглавена „Класика“. От 16.30 до 17.45 ч. за децата са организирани анимации с марионетни кукли, чиито образи са изваяни от зеленчуци. Освен постоянните експозиции на музея, от 16.00 до 23.00 ч. посетителите имат шанса да видят и специалната изложба на сценични костюми, снимки и реквизит, използвани при постановки на ямболския театър.
В Етнографския комплекс в кв. „Каргон“ е организирана игра „Познайте предмета от новото време”, в която трябва да бъде открит съвременен предмет, експониран сред изложбите, които представят бита и миналото на Ямбол и региона.
Художествената галерия „Жорж Папазов“ организира за своите гости играта „(О)ценители на изкуството“, като целта е всеки да определи своя фаворит сред произведенията, включени в постоянната експозиция на галерията.
Музеят на бойната слава провокира с разнообразни инициативи, обединени в играта с приключения „Бъди войник за една нощ”.
Началото е в 16.00 часа с откриване на фотодокументална изложба „Големите военни маневри край Попово, 1937г.”, посветена на Царските маневри от 29 септември до 2 октомври 1937 г., определяни като парад на родолюбието. През 1937 г. българското правителство и цар Борис III пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, който забранява страната ни да поддържа редовна армия и започва превъоръжаване. Именно тогава са връчени и новите бойни знамена на българската армия, сред които тези на IV конен полк и 29-ти пехотен Ямболски полк.
Между 17.00 - 17.30 ч. ще бъдат проведени демонстрации на бойни изкуства с партньорите от спортен клуб „Карате киокушинкай“ към Военен клуб Ямбол с инструктор сенсей Анани Младенов III дан.
През цялото време на игрите, от 16.00 до 21.00 ч. в двора на музея всеки може да изпробва разглобяване и сглобяване на учебен автомат „Калашников”.
Културно-информационен център „Безистен“ очаква посетителите да се включат в играта „Мисля, преживявам, творя“, при която участват във викторина с въпроси за интересни експонати от залите в музея.
Общата цел на инициативата е да провокира интерес и опознаване на богатствата на ямболските музеи и галерии. Очакванията са и тази година залите да бъдат препълнени от посетители.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Музеят в града организира разнообразни събития за Европейската нощ на музеите

Кюстендил: Музеят в града организира разнообразни събития за Европейската нощ на музеите

18 Май 2019 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Музеят в града организира разнообразни събития за Европейската нощ на музеите. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Мирослава Таскова, експерт към Регионален исторически музей – Кюстендил. От 14.00 часа до 17.00 часа в двора на Регионален исторически музей – Кюстендил ще се проведе детската работилница „Изработване на съдове с грънчарско колело”. От 17.30 часа в къща музей „Димитър Пешев” ще бъде открита гостуващата изложба „Хераклея Синтика – история на проучванията”. Изложбата е дело на Исторически музей – Петрич. От 19.00 часа в двора на Регионален исторически музей ще бъде изтеглена томболата от традиционната игра „Отключи историята на своя град”. Ще бъдат връчени награди от Община Кюстендил и от Регионален исторически музей. В 20.00 часа на същото място ще се състои концерт с участието на вокалните групи „Алегра” към Основно училище „Ильо Войвода” и „Калпазани” към Основно училище „Паисий Хилендарски”. В концерта ще участват Елица Златанова и рок група „Rusty Strings”. От 21.00 часа ще се състои огнено шоу, гостува Театър на огъня и сенките.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: За 13-та година Регионален исторически музей ще се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“

Благоевград: За 13-та година Регионален исторически музей ще се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“

18 Май 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За тринадесета поредна година, Регионален исторически музей – Благоевград ще се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Традиционно музеят ще популяризира своята мултидисциплинарна дейност, предлагайки разнолики по форма и съдържание прояви, имащи за цел да уловят безначалния и безкраен ритъм на времето, срещайки деня с нощта, миналото с настоящето, малките с пораснали деца, музейния продукт с извънмузейните форми и прояви на изкуствата, презентирани и инициирани от партньори и сътрудници.
За желаещите да се докоснат до нощното музейно пространство ще бъде осигурен свободен достъп до експозициите от 14.00 до 24.00 часа през нощта.
В Европейската нощ на музеите – 2019, в 20.30 часа, просторното фоайе на Регионален исторически музей – Благоевград ще се превърне в сцена на живописно и емоционално „Фолклорно пътешествие“ в света на българската етническа култура. Ревю-спектакълът е съвместна инициатива на музея и Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ – Благоевград, в която Китаро-мандолинният оркестър „Пирински звуци“ с диригент д-р Петьо Кръстев, Вокалният ансамбъл „Езерец“ с диригент Илиян Юручки и Пиринският танцов ансамбъл „Вихрен“ с художествен ръководител Борислав Мутафчийски ще ви вдъхновят да съпреживеете вълнуващи срещи с фолклорното изкуство. Представянето на традиционни народни костюми – автентични и възстановки, съпроводено от музика, песен и танц, ще ви пренесе от културата на населението от Вардарска Македония и средна западна България, през полята на Тракия, меките дипли на Родопите, до житниците на Добруджа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За 15-а поредна година България се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“

За 15-а поредна година България се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“

18 Май 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. За 15-а поредна година България се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“. Културната проява започва да се провежда от 1997 г. в Берлин, а впоследствие става популярна и в други европейски градове. В рамките й множество музеи, галерии и културни институции работят с вход свободен и удължено работно време, за да привлекат повече млади хора и да провокират интереса им към културата и историята. В столицата и редица градове от страната и тази година десетки галерии и музеи са подготвили богата програма, включваща изложби, концерти, ателиета, прожекции и разнообразни арт прояви, посветени специално на събитието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.