НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Сергей Станишев: Само социалистите могат да променят България и Европа

Европейски избори 2019: Сергей Станишев: Само социалистите могат да променят България и Европа

16 Май 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. "Мислете за вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца. Гласувайте на европейските избори за БСП. БСП е силата на промяната в България, а европейските социалисти са силата на промяната в ЕС". Това заяви президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от "БСП за България" Сергей Станишев пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той добави, че е забавно, когато ЕНП, които управляват Европейската комисия поне от 25 години, говорят за промяна. Лидерът на европейската левица коментира, че ако са искали промяна, ЕНП са можели да я реализират.
"Европа се нуждае от социална промяна, хората я очакват. Затова се стремим към прогресивно лявоцентристко, проевропейско мнозинство в ЕП около ПЕС, като най-голямата политическа сила", заяви Станишев.
"Европейският социален стълб тръгна от Гьотеборг по инициатива на шведския премиер социалдемократ Щефан Льовен. По настояване на социалистите, това се превърна в реална политика и позиция на ЕП", коментира още Сергей Станишев. Той посочи, че имаме новина, когато десницата се опитва да си го припише. Той се аргументира, че основният проблем на доминираната от ЕНП Европейска комисия е политиката на орязване и ограничения. Кандидатът за евродепутат, добави, че търсейки изход от икономическата криза, десницата се е фиксирала върху това, че целият проблем е в държавния дълг. "Истината е, че тази криза бе създадена от финансовия спекулативен капитализъм, който взриви финансовата система. Тогава ЕК, доминирана от ЕНП, каза, че всяка държава трябва да ореже максимално своите разходи, за да ги приведе в ред. Безспорно е, че трябва да има ред в бюджета, но бе направено толкова насилствено, че социалната тъкан на редица страни бе разкъсана", каза още президентът на ПЕС. Той заяви, че тази политика е нанесла огромни щети в доверието към ЕС, защото вместо да бъде съюз, който създава надежда и по-добър живот за всеки, се е превърнал в наказателен и от там идва ръстът на националистите.
Сергей Станишев добави, че преразпределението и насочването на ресурсите от ЕС трябва да бъде в подобряването на жизнения стандарт на хората и това е целта на социалистите. Той заяви, че Европа се нуждае не от пакта за стабилност, наложен от ЕНП, а от пакт за устойчиво развитие, който включва финансова стабилност и социално развитие, защото хората живеят бедно. Станишев припомни, че в края на мандата му като премиер държавният дълг на България е намалял от 30% на 14% от БВП. "Оставихме на първия кабинет Борисов 8 млрд. лв. резерв. Наред с това, пенсиите бяха увеличени с над 80%, увеличихме и минималната и средната заплата в България", припомни още кандидатът за евродепутат. Той добави, че след толкова години управление на Борисов, в България делът на работещите бедни е нараснал от 6,5% на 10%. Президентът на ПЕС коментира, че 42% от българите живеят или под прага на бедността или в тежки материални лишения, по данни на НСИ. "Темпът на догонване в доходите на българите трябва да се ускори, затова най-голямата опасност за България е Европа на няколко скорости. Българските евродепутати трябва да се стремят да бъдем в ядрото на ЕС, а не в неговата периферия. Механизмите за приемането ни в еврозоната, неприемането ни в Шенген също е двоен стандарт, какъвто има при храните. Това е пълно безобразие", заяви той.
Във връзка с оставките в правителството заради съмнения за корупция Сергей Станишев коментира, че корупция има навсякъде, но в България тя е много по-широкоразпространена и окопала се. "Трябват системни мерки за борба с корупцията и основно внимание към разходването на европейските, но и на всички публични средства. Европейските средства са израз на солидарност към новите страни, които са по-изостанали. Вече 12 години сме член на ЕС и при тези десетки милиарди левове, които се изляха в България, би трябвало сме много по-близо до стандарта на ЕС", коментира още той. Станишев заяви, че това не е така, защото много от тези средства се отклоняват в частни ръце и хората го усещат. Той добави, че Европейската прокуратура е добра стъпка за решаването на много проблеми и тя трябва да започне да функционира още от следващата година.
"Хората са отчаяни и обезверени по отношение на политиците, но виждат, че това, което се случва в ЕС, засяга техния живот, работните им места и стандарта на живот в България. Пример за това е битката ни по пакета "Мобилност", каза още Сергей Станишев. Той добави, че трябва да се научим да отстояваме интереса си последователно и със системна работа. "Най-голям интерес за най-бедната страна в ЕС, каквато за съжаление е България, е Европа да се обърне в социална посока. Това може да стане с Европейския социален стълб, превърнат от социалистите от прокламация в план за действие с Младежка и Детска гаранция и общоевропейска политика за увеличаване на доходите", посочи Станишев. Той добави, че когато десните обвиняват социалистите, че само харчат, трябва да припомним, че ПЕС е започнала няколко инициативи, които могат да донесат много постъпления в европейския и националните бюджети. "Инициирахме данък върху големите корпорации, които имат приход по-голям от БВП на България, а плащат данъци по-малки от една средна фирма. Доказали сме, че когато искаме да направим нещо социално, първо осигуряваме финансовия ресурс за него", добави Сергей Станишев. Той коментира, че над 850 млрд. евро годишно не влизат в бюджетите на страните членки заради избягване на данъчното облагане. "Огромните корпорации, които избягват да плащат данъци, трябва да ги плащат в страните, където работят", заяви още Сергей Станишев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Сергей Станишев, БСП: Целта ни е социална промяна в ЕС, стремим се към прогресивно ляво центристко проевропейско мнозинство

Европейски избори 2019: Сергей Станишев, БСП: Целта ни е социална промяна в ЕС, стремим се към прогресивно ляво центристко проевропейско мнозинство

16 Май 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Целта на социалистите е в ЕС да настъпи социална промяна. Стремим се към ново прогресивно ляво центристко проевропейско мнозинство. Това каза кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Сергей Станишев в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Няма да има националистическо цунами, което да помете ЕС, от което се опасяваха преди половин година“, коментира той. „Много е забавно, когато ЕНП, които управлявате ЕК поне от 25 години, говорят за промяна. Ако искаха промяна можеха да я реализират“, заяви Сергей Станишев. По повод дебата между кандидатите за председател на ЕК, той посочи: „Мога да кажа, че категорично за пореден път Франс Тимерманс спечели симпатиите и разбирането на аудиторията и публиката. Това се случва във всички дебати досега“. „Дори в Германия, родината на Манфред Вебер, коментарите бяха в следния дух: имахме много неравностоен дебат, от една страна кандидат, който говори прекрасен немски език, от друга страна беше Вебер“, каза Станишев. В отговор на въпрос кои са основните слабости на ЕНП, той заяви: „Основният проблем е политиката на орязване. ЕНП се фиксираха, търсейки изход от икономическата криза, върху това, че целият проблем е в държавния дълг. Истината не е това- кризата беше създадена от финансовия спекулативен капитализъм, който взриви финансовата система“. „В края на моя мандат намалихме държавния дълг на България от 30% на 14% от БВП. Оставихме на Бойко Борисов 8 млрд. лева фискален резерв“, припомни Сергей Станишев. „Пенсиите бяха увеличени с над 80%, това е факт, както и минималните заплати в България“, каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.