НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” беше открита в града

Кюстендил: Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” беше открита в града

16 Май 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” беше открита в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Изложбата е подредена във фоайето на Общински драматичен театър – Кюстендил. На откриването й присъстваха зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев, председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов, директорът на Регионален исторически музей Валентин Дебочички, директорът на театъра Чавдар Ненов, директорът на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” Валентин Господинов, началникът на Държавен архив – Кюстендил Петър Шейков, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Кюстендил, историци, ученици. Пред присъстващите авторът на изложбата доцент д-р Ангел Джонев описа събитията, случили се на 15 и 16 май 1917 година в Босилеградско.
„Тогава вдовоенните предели на Царство България, в Босилеградския български край прониква една чета в състав 200 -250 души, предвождана от войводата Коста Печанац и следствие на движението им в тези два дни в района остават димящи къщи, унищожено е имуществото на 317 домакинства, с живота си се прощават над 35 души, щетите са в размер от 2,5 милиона тогавашни лева. Изложбата проследява тези действия и тези събития с визуален материал”, каза Ангел Джонев. „Нашата цел беше да почетен паметта на жертвите, да създадем едно паметно място, на което на този ден представителите на сръбските и на българските власти да се събират в Босилеград, да си подадат ръка в знак на помирение и по този начин да започнем да изграждаме новото европейско бъдеще на Балканите. Давайки си сметка, че днес българското малцинство в Сърбия все още е жертва на лошите българо-сръбски отношения, нашата идея беше с отбелязването на това събитие и давайки началото на един процес на национално помирение между двете държави, първо да дадем своя принос за превъзмогване на трудното историческо минало и второ да направим възможен диалога между двете държави за подобряване на положението на българите в Сърбия”, каза Иван Николов.
По думите му сръбските управници все още говорят и разсъждават с риториката от 19-и и началото на 20-и век. Не е дадено разрешение в центъра на Босилеград да се поставят паметни плочи, не приемат и поканата тежките дати, тежките годишнини да се отбелязват заедно. Две години паметните плочи са били конфискувани, а през месец юни 2018 година са били освободени и сега се намират в Културно-информационния център в Босилеград. Отново е задействана процедурата за тяхното поставяне, но към момента няма отговор.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Членове на Сдружение „Св. св. Кирил и Методий” са почели паметта на жертвите на Босилеградския погром от 1917 година

Кюстендил: Членове на Сдружение „Св. св. Кирил и Методий” са почели паметта на жертвите на Босилеградския погром от 1917 година

16 Май 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Членове на Сдружение „Св. св. Кирил и Методий” са почели паметта на жертвите на Босилеградския погром от 1917 година. Това съобщи пред журналисти Владимир Миланов, председател на сдружението, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В почитането на паметта на загиналите са участвали представители на българското малцинство в Босилеград.
На 15 и 16 май 1917 г. сръбска чета, предвождана от войводата Коста Печанац, прониква в довоенните предели на Царство България, като атакува Босилеградско. Резултатът от действията на паравоенната формация се измерва в над 35 души убити, унищожено е имуществото на 317 домакинства и щетите са в размер на над 2,5 млн. лева. Жертва става цивилното българско население на селата Горна и Долна Любата, Босилеград, Горна и Долна Лисина, Долна Ръжана, Топли дол.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.