НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Иранският външен министър отхвърли перспективата за възможна война със САЩ

AFP: Иранският външен министър отхвърли перспективата за възможна война със САЩ

18 Май 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Пекин. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отхвърли перспективата за нова война в региона, предава AFP.
Напрежението между Вашингтон и Техеран се покачва, след като Съединените щати са разположили самолетоносач и стратегически бомбардировачи B-52 заради „иранската заплаха", припомня агенцията.
"Сигурни сме ... няма да има война, тъй като нито ние искаме война, нито някой има илюзията, че може да се изправи срещу Иран в региона," каза Мохамад Джавад Зариф пред държавната информационна агенция IRNA в края на посещението си в Китай.
Американският президент Доналд "Тръмп не иска война, но хората около него го подтикват към война под претекст да направи Америка по-силна срещу Иран", добави Зариф.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Страните от Персийския залив са съгласни да предислоцират войските си по настояване от САЩ

Anadolu Agency: Страните от Персийския залив са съгласни да предислоцират войските си по настояване от САЩ

18 Май 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Рияд. Според съобщенията Саудитска Арабия и арабските страни са приели искане за предислоциране на силите си в Персийския залив, предадоха саудитските медии в събота.
Вестникът Ashraq al-Awsat, цитирайки източници от Персийския залив, каза, че предислокацията на войските ще се проведе въз основа на двустранни споразумения между Вашингтон и държавите от Персийския залив.
Вестникът не назова кои държави от Персийския залив има предвид, но заяви, че предислоцирането идва в отговор на „съвместни действия“ срещу Иран и „възпиране“ на Техеран от всеки опит за ескалиране на ситуацията в региона.
Междувременно арабски дипломатически източници заявиха, че се водят контакти за провеждането на ограничена арабска среща на върха на планираната ислямска среща на върха, която ще се проведе в Мекка по-късно този месец.
Нито Саудитска Арабия, нито Съветът за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) коментираха твърденията на всекидневника.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Stratfor: Русия и Иран: Какви ще са следващите ходове на Москва на фона на натиска на САЩ

Stratfor: Русия и Иран: Какви ще са следващите ходове на Москва на фона на натиска на САЩ

17 Май 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Остин, Тексас. Последните две седмици, след като Иран обяви, че спира да изпълнява част от своите задължения по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), руската дипломация работи на високи обороти. Малко след заявлението на Техеран за СВПД, външният министър на Русия Сергей Лавров се срещна с иранския си колега Мохамед Джавад Зариф и разкритикува излизането на САЩ от ядрената сделка. След това, след срещата му с държавния секретар Майк Помпео в Сочи на 14 май, Лавров изрази желанието на Русия за избягване на ескалиране на напрежението в американско-иранските отношения до въоръжен конфликт, но предупреди, че такъв изход е възможен заради твърдата политика на САЩ спрямо Иран, пише американският аналитичен център Stratfor в материал, представен без редакторска намеса.

Какво може да означава това?

В съчетание с различните стратегически планове на Русия за Иран и Съединените щати, последните изявления на Лавров показват, че Москва ще се опита да се възползва от нарастващата загриженост на Вашингтон за Техеран, за да получи концесии от САЩ в други области, като санкциите, Украйна и контрола над оръжията. В същото време Москва ще увеличи стратегическата подкрепа за Иран през следващите седмици, като се стреми да придобие нови лостове за натиск върху Вашингтон по време на преговорите. По-специално следва да се очакват следните действия:

*Повишена ядрена подкрепа (включително разработване на реактори и доставка на забранен от СВПД уран в Иран).

*Увеличена икономическа подкрепа (включително създаване на мрежи за контрабанда на петрол или други действия за заобикаляне на съществуващите санкции на САЩ).

*Повишена дипломатическа подкрепа (включително гласуване срещу предложени от САЩ или подкрепяни от САЩ инициативи).

*Увеличаване на военната подкрепа (включително изпращане на руски войски, ракети и други оръжия до ключови ядрени и военни обекти с цел усложняване на американските военни стратегии).

Какво трябва да се помни?

Въпреки това мащабът на руската подкрепа е ограничен от собствените й намерения по отношение на Техеран. Русия оценява Иран като ключов съюзник в конфронтацията със САЩ и иска това да продължи и в бъдеще. Затова Москва продължава да се противопоставя на опитите на САЩ да провокират смяна на режима в Иран, като се оттеглят от СВПД и налагат санкции. В същото време Москва не желае Техеран да укрепи достатъчно военната си мощ, за да се противопостави на самата Русия в бъдеще. По същата причина не иска Иран да получи ядрено оръжие.
Цялата сложност на тези отношения, развиващи се с различен успех, най-добре се илюстрира от периодичното участие на Русия в изграждането на ядрен реактор в иранския Бушер. АЕЦ не са предназначени за производство на оръжейни материали (поне не директно), но някои от нейните доставчици също участват в иранската оръжейна програма. Въпреки че атомната електроцентрала в Бушер все още не е завършена, гражданската й мисия показва готовността на Русия да продължи да помага на Иран в мирната област, включително ядрената енергия.
От своя страна Иран приветства подкрепата на Русия, особено що се отнася до поддържането на СВПД, предвиден за облекчаване на санкциите. Но като се имат предвид историческите отношения с Русия и участието й в иранските дела, Техеран е предпазлив да се приближи твърде близо до Москва, за да не падне отново под огромното й влияние.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: САЩ нареди частична евакуация на посолството си в Ирак

The Wall Street Journal: САЩ нареди частична евакуация на посолството си в Ирак

15 Май 2019 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Багдад. САЩ наредиха на всичките си дипломатически служители, освен тези, които са необходими за минималното функциониране на мисията, незабавно да напуснат Ирак, тъй като нараства напрежението с Иран поради последните атаки срещу петролни танкери и съоръжения в региона на Персийския залив, пише the Wall Street Journal.
Директивата на Държавния департамент идва на фона на предупрежденията на САЩ за засилени заплахи в Близкия изток от съюзническите сили на Иран, които могат да бъдат насочени към американски граждани и войници в Ирак.
Обичайните визови услуги ще бъдат временно преустановени в американското посолство в Багдад и в американското консулство в Ербил, съобщиха от посолството Багдад. Правителството на САЩ има ограничени възможности за предоставяне на спешни услуги на граждани на САЩ в Ирак, отбеляза той.
Заповедта идва след като американското посолство в Багдад в неделя посъветва всички граждани на САЩ да останат бдителни заради повишеното напрежение в Ирак.
Американското посолство в Бейрут в сряда предупреди всички граждани на САЩ в Ливан за повишеното напрежение в региона.
САЩ, позовавайки се на неопределени разузнавателни сведения за увеличените ирански заплахи миналата седмица, започнаха редица военни операции в региона, включващи разполагане на самолетоносач, бомбардировачи и други кораби и персонал.
Напрежението в региона рязко се повиши тази седмица, след като САЩ твърдят, че Иран вероятно е бил зад атаки срещу четири петролни танкера близо до стратегическия воден път в Персийския залив през уикенда. Във вторник Техеран отрече, че стои зад атаките, и каза, че Вашингтон и неговите съюзници в Близкия изток се опитват да небедят страната, за да провокират конфронтация.
В същото време бунтовниците хути, воюващи срещу коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, заявиха, че са ударили петролопроводи на Кралството с дронове, снабдени с експлозиви, принуждавайки саудитците да спрат да изпомпват нефт по магистралния петролопровод.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Иран се отказва от ядрената сделка заради натиска на САЩ, това е жалко

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Иран се отказва от ядрената сделка заради натиска на САЩ, това е жалко

15 Май 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия съжалява за продължаващата ескалация на напрежението около ядреното споразумение с Иран и е на мнение, че то е предизвикано от действията на САЩ. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
„Констатираме продължаване на ескалацията на напрежение, за съжаление, виждаме решенията, които взима Иран“ по отношение на Съвместния всеобхватен план за действие за ядрената програма на Техеран, заяви Песков, допълвайки, че „има очевидна ситуация, в която, за съжаление, има тенденция и за по-нататъшна ескалация“.
„Разбираме ясно, че Иран предприема тези действия в отговор на натиска, който напълно противоречи на духа и буквата на СВДП“, подчерта говорителят на Кремъл. „Именно действията на САЩ провокираха Иран. Тук, за съжаление, общата загриженост остава“, заяви Песков, като допълни, че на срещата с руския президент Владимир Путин държавният секретар на САЩ Майк Помпео не е дал никакви обещания по въпроса.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Влиза в сила решението на Иран да спре изпълнението на част от задълженията по СВПД

ТАСС: Влиза в сила решението на Иран да спре изпълнението на част от задълженията по СВПД

15 Май 2019 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Техеран. Считано от 15 май, Иран официално преустановява изпълнението на част от задълженията по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по ядрената програма на Техеран, предава TACC, като се позовава на местни медии.
Съгласно разпространената информация, решението е взето на заседание на Висшия съвет по националната сигурност. От него произтича възможността Иран да възобнови дейностите по обогатяване на уран и да прекрати модернизацията на реактора за тежка вода. За да бъде предотвратено подобно развитие, европейските участници в сделката имат срок от 60 дни, за да изпълнят ангажиментите по договора за иранската ядрена програма.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:Министрите на външните работи на Великобритания, Франция и Германия ще обсъдят Иранското ядрено споразумение

ТАСС:Министрите на външните работи на Великобритания, Франция и Германия ще обсъдят Иранското ядрено споразумение

13 Май 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джереми Хънт ще обсъди в понеделник в Брюксел с колегите си от Франция и Германия, както и с първия дипломат на ЕС Федерика Могерини, отговорът на последното изявление на Техеран относно Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за ядрената програма на Иран, съобщиха от британското външно министерство, цитирано от TAСС.
Трите европейски страни, както е подчертано в съобщението, „ще разгледат бъдещия си отговор на иранските заплахи и ще обсъдят напредъка в усилията на Европа да гарантира продължаването на по-нататъшната законна търговия с Иран, за да се гарантира изпълнението на сделката, докато Иран спазва своите задължения по СВПД “.
Във връзка с предстоящото пътуване до Хънт в Брюксел, представител на външното министерство заяви: "Тази сделка все още отваря най-добрите перспективи за предотвратяване на надпреварата за ядрени оръжия в Близкия изток. Докато Иран спазва споразумението, Обединеното кралство ще остане ангажирано със споразумението с Иран."
В изявлението се добавя, че след срещата на Хънт миналата седмица с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, ръководителят на британското външно министерство "искаше да се срещне с колегите от европейските страни , подписали споразумението при първата възможност да се споразумеят за отговор на тревожното изявление на Иран".
Миналата сряда иранският президент Хасан Роухани обяви, че Техеран е решил частично да спре изпълнението на редица задължения по СВПД за иранската ядрена програма. Става дума за два параграфа от СВПД, отнасящи се до спирането за 60 дни на продажбата на обогатен уран и тежка вода, намиращи се в Иран. Роухани добави, че "другите участници имат 60 дни, за да изпълнят задълженията си по отношение на банковия сектор и въпросите на иранската търговия с петрол."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.