НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мая Манева, семеен консултант и терапевт: Зачестяват случаите на семейни двойки, при които има насилие

Мая Манева, семеен консултант и терапевт: Зачестяват случаите на семейни двойки, при които има насилие

15 Май 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. За съжаление, непрекъснато в моята практика, предполагам, че и при колегите ми е така, работя с двойки, при които има насилие и според мен, тези случаи зачестяват. Това каза семейният консултант и терапевт Мая Манева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Международния ден на семейството. „Това се случва, защото нямаме време за добра комуникация, а и насилието е модел, който взимаме от семейството, в което сме израснали“, заяви Мая Манева. Тя отбеляза, че много често мъжът или жената, които проявяват насилие, са виждали в някой от родителите подобно отношение, като все по-често и жените проявяват насилие, не само мъжете. „Работя с такива клиенти в посока подобряване на комуникацията, разбиране към другия, промяна в отношението към трудностите и към нещата, които не ни харесват в живота, защото агресията обикновено се изразява тогава, когато не можем да се справим и когато сме безсилни пред препятствията в живота си. Тогава агресираме“, подчерта семейният консултант и терапевт. Според нея е възможна промяна във взаимоотношенията при такива двойки. „Аз работя в тази посока, като постигам резултати именно чрез тези два компонента – промяна в човека и в отношението му към трудностите в живота, както и промяна към по-добро ефективно общуване“, каза тя.
По думите ѝ, когато родителите не се разбират, но остават заедно само заради детето, би могло да е здравословно само ако те положат усилия да променят това, което не работи в техните отношения. „Ако просто стоят и има едно търпение в името на детето, да израсне и да стане примерно на 15 или 20 години, мисля че това не е добре за никого в семейството. Детето вижда това отчуждение и проблемите. Много често мен ме търсят млади хора, които искат да помогна на техните родители, защото се измъчват от това, което виждат в семейството. Смятам, че има смисъл само тогава, когато се полагат някакви усилия за промяна“, подчерта още тя.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.