НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: Никой по никакъв начин не иска да ощетява бизнеса

Министър Теменужка Петкова: Никой по никакъв начин не иска да ощетява бизнеса

5 Юли 2019 | 09:03 | Агенция "Фокус"
София. Никой по никакъв начин не иска да ощетява бизнеса. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. "Българският бизнес безспорно е важен за нас. Българският бизнес има възможност да получава намаление от цената на електрическата енергия още от края на 2015 г. Нашето правителство и предишния мандат на Бойко Борисов взе много ясно и категорично решение – българският бизнес да може да се ползва от държавна помощ, която европейското законодателство позволява“, припомни енергийният министър. Според нея стотици са фирмите в България, които се ползват с тази отстъпка. „Отстъпката достига до 85%“, допълни тя. По думите й пазарът на електрическата енергия в България е разделен на два сегмента. „Единия е за битовите потребители, за който цената се определя от КЕВР, а малкият бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение“, посочи Теменужка Петкова, като уточни, че бизнесът закупува своята енергия от свободния пазар. „Искам да отправя един апел към българския бизнес. Платформата за търговия „ден напред“, с която се получава тази флуктуация на цените, не е платформа, на която индустрията трябва да закупува електрическа енергия изцяло. Бизнесът е добре да помисли, че е много по-добро и устойчиво като решение и предвидимо като разходи, да участва в закупуване на електрическа енергия в платформата на база двустранни договори“, уточни тя. „Между 60 -63% от електрическата енергия, която се търгува на борсата е с произход от дружествата от държавната енергетика“, посочи министърът, като допълни, че другата част е от друг играчи на пазара. Според нея трябва да се намери начин напрежението с бизнеса да бъде премахнато. „Трябва да намерим балансирано решение за българския бизнес, а от друга трябва да мислим и за държавната енергетика, защото тя е една много важна част от българската икономика“, увери тя. „Никой по никакъв начин не иска да ощетява бизнеса“, заяви още Теменужка Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Ще инициирам среща, на която производителите на електроенергия от възобновяеми източници да изложат своите искания

Министър Теменужка Петкова: Ще инициирам среща, на която производителите на електроенергия от възобновяеми източници да изложат своите искания

15 Май 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Ще инициирам среща с представители на Народното събрание, Министерството на енергетиката, Комисията по енергийно и водно регулиране и Държавен фонд „Земеделие“, на която производителите на електроенергия от възобновяеми източници да изложат своите искания. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща с представители на ВЕИ сектора, съобщиха от пресцентъра на министерството. Днешният им протест е свързан с промяна в Закона за енергетиката, направена през юли месец 2015 г.
Министър Петкова обясни, че по силата на тази промяна е решен въпрос, свързан с двойно финансиране. Производителите на енергия от възобновяеми източници, които са получили финансиране по Оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд „Земеделие“ са получили преференциални цени и с решение на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. След извършена проверка от Европейския одитен орган по програмата е констатирано двойно финансиране. Министър Петкова припомни също така, че по отношение на промяната в Закона за енергетиката Конституционният съд се е произнесъл, че тя е законосъобразна.
Очаква се следващата седмица да се насрочи среща между заинтересованите страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.