НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Кръгла маса събира браншови организации от 18 държави на Събора на овцевъдите край Лясковец

Велико Търново: Кръгла маса събира браншови организации от 18 държави на Събора на овцевъдите край Лясковец

11 Май 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Представители на овцевъдни и козевъдни организации от 18 държави от Европа и Централна Азия ще се съберат на международната кръгла маса в Парк хотел Арбанаси. Форумът е по инициатива на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и е част от Осмия Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир, съобщиха от НОКА.
В кръглата маса ще участват браншови структури от Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Дания, Испания, Казахстан, Киргизстан, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Узбекистан и Франция. Чуждестранните представители на отрасъла ще обсъждат цифровизацията на сектора, както и предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди, и пред младите потребители.
Европейските финансови инструменти за цифровизация на земеделието ще представи Нивелин Ноев, координатор „Финансов инструменти и взаимоотношения между групи производители“ в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) на Европейска комисия. Политиките и финансирането за младите фермери в контекста на Общата стопанска политика на ЕС ще бъдат конкретизирани от Владимир Уручев, депутат в Европейския парламент от 2014 до 2019 година. В кръглата маса ще участва и заместник-министъра на земеделието д-р Янко Иванов.
Международната среща на бранша се организира ежегодно в рамките на Националния събор на овцевъдите от 2013 година. Форумът се наложи като платформа за обмен на добри практики за оптимизиране на отрасъла, разработване на предложения за актуализиране на политиките по овцевъдство и козевъдство и общи проекти между участващите организации.
Международната кръгла маса и Национални събор на овцевъдите се организират от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел бе гост на откриването на Осмия Национален събор на овцевъдите в България

Европейски избори 2019: Водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел бе гост на откриването на Осмия Национален събор на овцевъдите в България

10 Май 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Водачът на листата на ГЕРБ за европейския вот Мария Габриел бе гост на откриването на Осмия Национален събор на овцевъдите в България, който започна край Петропавловския манастир до Лясковец. Това съобщиха от ПП ГЕРБ. С официална церемония на 10 май бе даден старт на тридневното събитие, събрало над 200 изложители от цялата страна.
„Това Осмо издание отправя силно послание, че секторът е живителна сила на България. Без животновъдите не може нито едно кътче в България и Европа – от по-големите до най-малките населени места. Вие, животновъдите, сте и здраве, с качествени продукти, за децата ни и за всички нас. Искам да поздравя всички представители на занаятите, на традициите ни, фолклорните и самодейните изпълнители - това е лицето на България, с което се гордеем“, каза при откриването на събора Мария Габриел.
„За нас, политиците, е предизвикателство и отговорност да продължаваме да се борим за силна Обща селскостопанска политика, която обръща внимание на всеки. Можем да го направим с български дух на обединение“, каза още водачът на листата на ГЕРБ и СДС.
На събитието край Петропавловския манастир Мария Габриел разговаря с десетки животновъди и пчелари, производители на храни, на традиционни български продукти и занаятчийски изделия. Заедно с нея бяха домакинът на проявата и кмет на Лясковец д-р Ивелина Гецова, великотърновският кмет инж. Даниел Панов и горнооряховският му колега Добромир Добрев, председателят на парламентарната Комисия по земеделие и храни Десислава Танева, представители на местната власт от съседни общини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Момчил Неков, БСП: За да развием животновъдството в България, трябва да влагаме повече пари в кланици, а не в къщи за гости

Европейски избори 2019: Момчил Неков, БСП: За да развием животновъдството в България, трябва да влагаме повече пари в кланици, а не в къщи за гости

10 Май 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. За да се развива успешно сектор „Животновъдство“ в България, трябва да се влагат повече средства в изграждането на кланици, а не в къщи за гости. Те могат да дойдат от Програмата за развитие на селските райони. Това каза пред журналисти във Велико Търново кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Момчил Неков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той се включи в откриването на Осмия национален събор на овцевъдите, който се провежда край Петропавловския манастир. Неков припомни, че не за пръв път участва в събитието и го подкрепя, защото то е много важно за цялата селскостопанска политика на страната ни. „Ние трябва да вдигнем реномето на животновъдството в Европа – да бъде по-добре подпомогнато, да се развият марките за качество на месните и млечните продукти, на преработката. На нас ни трябват повече кланици, за да се развие сектора, а не парите да отиват за къщи за гости по Програма за развитие на селските райони“, заяви Неков.
Той даде пример и с това, че пазарът може да се разрасне ,като се предлага агнешко месо в по-малки разфасовки, което ще е достъпно до по-голям кръг от потребители. Освен това Момчил Неков подчерта, че един от основните проблеми е, че България няма стратегия за животновъдството. „Точно по тази причина, преди скандала с чумата по дребни преживни животни, направихме среща за изготвяне на такава. Основните проблеми са двойното качество за българите. Ние в Европа трябва да засилим качеството на европейското производство, защото винаги сме се славили с това – с качество, а не с количество“, допълни още кандидатът за член на Европейския парламент.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър д-р Янко Иванов: И тази година парите за животновъдите са повече, работи се активно и за увеличаване на племенните животни

Зам.-министър д-р Янко Иванов: И тази година парите за животновъдите са повече, работи се активно и за увеличаване на племенните животни

10 Май 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Лясковеж. И тази година парите за животновъдите са повече, работи се активно и за увеличаване на племенните животни. Това каза при откриването на Осмия национален събор на овцевъдите край Лясковец зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Д-р Иванов посочи, че за да се развие сектор „Животновъдство“, трябва да се направи много, на първо място - за увеличаване качеството на предлаганата продукция. Той поясни, че това може да се направи като се подобри селекцията, а оттам - и продукцията на животните.
„Наред с аборигените породи, които ние сме длъжни да поддържаме като генетично разнообразие и за генетичен фонд, ние сме длъжни да развиваме и високопродуктивните – тези, които касаят млечното и месното направление. В тази насока се опитваме да работим допълнително със селекционерите. Въвеждаме едни допълнителни изисквания по отношение водене на документацията за племенните животни, така че да може след няколко поколения да имаме елитно животновъдство и то да даде своята прибавена стойност“, обясни още зам.-министър Иванов. Той уточни, че новите норми са по-строги и целят разграничаването на племенните животни от неплеменните. „Имаше в един момент залитане – да вкараме всички животни като племенни, а те не са такива. Сега се отпиваме да отсяваме, да останат само наистина племенните“, каза още д-р Янко Иванов.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Мария Габриел, ГЕРБ: Животновъдите са живителната сила не само на България, но и на всички нас – представителите на страната ни в европейските институции

Европейски избори 2019: Мария Габриел, ГЕРБ: Животновъдите са живителната сила не само на България, но и на всички нас – представителите на страната ни в европейските институции

10 Май 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Лясковец. Животновъдите и по-скоро - овцевъдите, са живителната сила не само на България, но и на всички нас – представителите на страната ни в европейските институции. Това каза при откриването на Осмия национален събор на овцевъдите, който се провежда край Лясковец Мария Габриел, еврокомисар и водач на листата на ПП ГЕРБ и СДС за европейските избори, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя честити празника на всички присъстващи и благодари за силното послание, което организаторите на проявата изпращат не само на сънародниците ни, но и на цяла Европа.
„Вие сте нашата живителна сила. Най-напред за сектора овцевъдство, защото без хора, които да работят всеотдайно за него няма как той да бъде защитен и да просъществува. Вие сте живителна сила за нашата България, за всяко кътче от нея – от по-малките до най-големите населени места. Вие сте здраве, здраве с качествени продукти за децата ни, за всички нас. Така, че искам да призова поколенията да ценят какво имат, да се учат да го пазят и да се гордеем с него“, каза още Мария Габриел.
Тя поздрави и представителите на занаятите, на традициите и всички фолклорни формации и самодейни изпълнители като им припомни, че те са лицето на България. „Искам да Ви кажа, че така както сте живителна сила за България, за хората, които живеят в нея, за селските райони, така сте живителна сила и за нас – представителите в европейските институции, защото това за нас значи сила и отговорност“, подчерта водачът на листата на ГЕРБ. Тя допълни, че новите евродепутати ще продължат да се борят за обща селскостопанска политика, която да защитава еднакво всички страни. Пожела още здраве, много песни, хубаво настроение и забавления на всички.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Емблематичният оркестър „101 каба гайди“ откри Осмия Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир до град Лясковец

Велико Търново: Емблематичният оркестър „101 каба гайди“ откри Осмия Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир до град Лясковец

10 Май 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Лясковец. Емблематичният оркестър „101 каба гайди“ откри Осмия Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир до град Лясковец, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В духа на народните традиции, злите сили и лошото време бяха прогонени от кукери, а след това 5-годишната Йоана Лазарова от Варна изпълни песента „Когато бях овчарче“ по едноименното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов. Официално начало на проявата даде съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ Симеон Караколев.
„За поредна година ние представяме този отрасъл по един нетрадиционен начин, който увлича след себе си десетки хиляди посетители, в рамките на три дена. Тази година имаме гости от 18 държави от Азия и Европа. Надявам се с всяка година това събитие да привлича повече и повече не само наши сънародници, но и хора от различни държави от цял свят“, посочи Караколев. Последваха приветствия от символичния домакин и кмет на Община Лясковец Ивелина Гецова, както и от зам.-министъра на земеделието и храните Янко Иванов, който прочете поздравителен адрес от министър Порожанов. „Днешното изложение се осъществява със съдействието и финансовата подкрепа на Министерство на земеделието, което създава благоприятна нормативна среда за развитие в съответствие на действащото национално и европейско законодателство и осигурява възможности за подпомагане“, поясни още зам.-министъра и припомни, че овцевъдството е един от приоритетите на представяното от него ведомство. Допълни и , че през настоящата година Европейската комисия е одобрила помощ за млекопроизводителите в България, в размер на 3.5 млн. лв. Освен това са отделени и 2.5 млн. лв. за изграждане на кланнически пунктове. Целта е повишаване на доходите и жизнения стандарт на родните земеделски стопани.
В откриването се включиха още областният управител проф. Любомира Попова, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, народни представители, кандидати за евродепутати и други официални лица.
През настоящата година в Националния събор на овцевъдите участват над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни. Събитието ще продължи 12 май и е под мотото „Българските храни от български суровини“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осмият Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец

Осмият Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец

10 Май 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. От 10 до 12 май край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се проведе тазгодишния Националния събор на овцевъдите в България, съобщават от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Това ще е осмото издание на най-мащабния животновъден форум у нас, който се провежда ежегодно от 2012 година насам. Събитието се организира със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Във формата ще се включат и представители на браншови организации от Европа и Азия, които на кръгла маса ще обсъдят предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди и пред младите потребители.
Емблематичният оркестър 101 каба гайди ще открие събора в 11.00 часа. В началото, в духа на народните традиции, злите сили ще бъдат прогонени от кукери, а след това 5-годишната Йоана Лазарова от Варна ще изпълни песента „Когато бях овчарче“ по едноименното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов.
Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни ще участват в събора тази година. Събитието ще е под мотото „Българските храни от български суровини“ за да се насърчи потреблението на овчи и кози продукти произведени от български суровини.
През трите дни ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника и оборудване, както и на специализирани медикаменти и литература. Ще има изложения и интересни демонстрации на кучета и коне.
Едни от големите атракции ще са фермерските надпревари по доене и стрижба на овце, майсторско обезкостяване на агнета и теглене на товари от коне-тежковози. За първи път ще се има и състезание за най-тежък коч и пръч.
Основна цел на събора е да насърчи потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини и затова мотото на изложението на млечни и месни хранителни продукти ще е „Българските храни от български суровини“.
В дните на събора на поляните край Петропавловскя манастир ще има фермерски пазар, кулинарни зони, традиционни занаяти, мобилни музейни експозиции, показващи развитието на овцевъдството по нашите земи, народни веселби, нестинари и хоротеки.
В рамките на събитието ще се проведе и поредното издание на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“.
Специално за най-малките посетители ще има детска творителница и различни арт работилници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.