НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МКД (Македония): Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора

МКД (Македония): Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора

15 Май 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Тирана. Правителството в Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора, съобщава скопското електронно издание МКД, като се позовава на информация от Balkan Insight.
От кабинета на Еди Рама поясниха, че решението е част от правителствената политика за улесняване на връзките между албанците в региона. Това означава, че занапред всички албанци ще имат възможност свободно да търсят работа. Ограничения ще има само за онези длъжности, за които се изисква албанско гражданство.
По-рано правителството на Рама взе подобно решение и за албанците от Косово и тези от Прешевската долина в Сърбия.
В Черна гора живеят около 5% албанци, главно в югозападната част на страната. Равнището на безработица в държавата е 16%, но в районите, в които живеят албанци, този процент достига до 22.
Албанците в Македония са най-голямото етническо малцинство, което според последното преброяване на населението от 2002 г. съставлява почти една четвърт от населението на страната. Според някои оценки повече от 200 000 албанци, търсещи работа, вече са емигрирали в западноевропейски страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bota Sot (Косово): Хашим Тачи настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово

Bota Sot (Косово): Хашим Тачи настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово

14 Май 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи продължава да настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово, като обяснява, че подобен акт е легитимен и поправя „историческа несправедливост“, пише прищинският ежедневник Bota Sot.
„Тези настоявания предотвратиха сложното прилагане на предаването на Северно Косово на Милан Радойчич (бивш лидер на партията на косовските сърби „Сръбска листа“ – бел. прев.), първоначално чрез предаването на активите на „Трепча“ на него, а впоследствие превръщането на тези държавни активи в общински (на четирите северни общини) и също така предотврати плановете за двоен суверенитет и Общност на сръбските общини с изпълни9телен мандат по модела на Република Сръбска, а именно – регионална автономия“, написа Тачи във „Фейсбук“.
„Продължавам да вярвам силно, че Прешевската долина ще се присъедини към Косово и за да постигнем тази цел, трябва да сме обединени. Вероятно пропускането на тази възможност би било непоправима историческа грешка“, заключи Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Влиятелният руски сенатор Константин Косачев: Косовският въпрос няма силово решение

Влиятелният руски сенатор Константин Косачев: Косовският въпрос няма силово решение

11 Май 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Косовският въпрос трябва да бъде разрешен чрез политически преговори между Белград и Прищина, този проблем няма силово решение. Това заяви в събота в ефира на сръбската национална телевизия РТС председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев, предава ТАСС.
„Първото и най-важното: убеден съм, че за косовския въпрос няма и не може да има силово решение. То може да е само политическо. Решението трябва да бъде изработено между Белград и Прищина. Всички останали с страни трябва като минимум да не пречат, а като максимум – да помагат на процеса“, подчерта политикът.
Той отбеляза, че диалогът практически е спрян „по инициатива на Прищина, която престана да разговаря с Белград, която отново и отново излиза извън рамките на базовата резолюция на Съвета за сигурност на ООН 1244, създавайки собствени въоръжени сили и въвеждайки 100-процентови мита върху стоките от Сърбия“. „При това Прищина получава подкрепа от САЩ. Но не говоря за Запада, като цяло; според мен, позицията на Европейския съюз е по-отговорна: Европа е обезпокоена от това, че Прищина започва да решава сама косовския въпрос. Затова трябва всички да охладят главите си... преди всичко извън пределите на Косово, преди всичко във Вашингтон, онези, които се опитват да си играят с емоциите, да разрушават, а не да съдействат на политическия процес“, заяви сенаторът.
Що се отнася до евентуална смяна на формата на преговорите за Косово, Косачев отбеляза, че „Русия никога не е отказвала да участва в такива преговори и е готова да се включи в тях, ако бъде поканена“. Депутатът счита, че не е станал съвсем ясен смисъла на организирането на срещата в Берлин за Косово на 29 април и предстоящата в Париж през лятото. „Албанската страна призовава САЩ да се включат в процеса, като в този случай със сигурност трябва да се включи и руската страна, и страните от ЕС“, резюмира той. Оценявайки настоящото положение на нещата, Косачев изказа мнение, че позицията на Сърбия за Косово се е подобрила.

Сърбия е партньор на Русия

Русия смята Сърбия за един от основните й партньори както в Европа, така и в света като цяло, двете държави са обединени от общи идеологически възгледи и икономически интереси, подчерта Косачев.

„Имаме много общи интереси, гледаме абсолютно еднакво на необходимостта да се запази ролята на ООН и спазването на международното право. Имаме огромни проекти в газовия отрасъл, атомната енергетика, здравеопазването, образованието и селското стопанство. Ние сме много интересни партньори един за друг. Затова за нас Сърбия е един от главните и най-интересни партньори в Европа и в по-глобален контекст“, заяви Косачев.
Руският сенатор отбеляза специалното отношение в Сърбия към темата за Великата отечествена война: „Сърбия е един от главните, много близки и духовно, и политически, и икономически партньор на Русия в Европа. Няма никакво съмнение, че в миналото сме били и имаме всички шансове да останем в бъдеще заедно. В Белград се провежда шествието „Безсмъртния полк“, в Ниш – парад на Победата; а това се прави и в цяла Сърбия, а това не се случва никъде по света, освен в самата Русия. Ние ценим високо моралната и отговорна позиция на Сърбия и нейния народ“.
На 9 май около 10 хиляди души излязоха по улиците на сръбската столица в колоната на "Безсмъртния полк". Въпреки проливния дъжд, хората носеха портретите на предците си и знамената на Русия и Сърбия. Колоната бе ръководена от министъра на иновациите и технологиите на страната Ненад Попович, руските сенатори Константин Косачев, Валери Рязански и руския посланик в Белград Александър Чепурин.
Акцията "Безсмъртният полк" се проведе в Сърбия за четвърти път. Жителите на различни градове на страната, представители на ветерански организации, сдружения на руско-сръбското приятелство, дипломатически корпус на страните от ОНД, организации на руски сънародници, бизнес структури, излязоха по улиците на сръбските градове с портрети на роднини и приятели, като по този начин пресъздадоха картината на съдбата на войниците, участвали в двете Световни войни и отблъскването на агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 година. Походите на Безсмъртния полк се проведоха в 12 града в страната, включително в Белград, Нови Сад и Ниш.
Руският дом в Белград действа като координатор в подготовката на тържествата за Деня на победата, организира срещи на организационния комитет с участието на кмета на сръбската столица, фондация "Безсмъртен полк на Сърбия", сръбския клон на Международната обществена фондация за единство на православните народи, Балканската казашка войска, сръбското отделение на всеруския мотоклуб „Нощни вълци“, координационния съвет на руските сънародници, руското национално малцинство, младежки и доброволчески организации. Основни партньори на събитията бяха компаниите "Нефтена индустрия на Сърбия" (НИС) и "Лукойл".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия

10 Май 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия. Това подчерта министър-председателят на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай след срещата в Тирана на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Премиерът на Косово заяви, че срещата на върха за Западните Балкани, проведена миналия месец в Берлин, е от голямо значение, тъй като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон решиха да улеснят диалога между Косово и Сърбия.
Обръщайки се към медиите, Харадинай обвини Могерини, че позволява обсъждането на въпроса за подялба на Косово. „Берлинската среща на върха беше много полезно събитие за Косово. Беше успешна, защото диалогът бе иззет от Могерини и поставен под отговорността на Меркел и Макрон“, заяви Харадинай. Съгласно думите му, Косово може бъде спокойно, но и предпазливо, „защото чуждестранните кухни може да продължат да готвят идеи за разделяне на Косово".
„Който и да е вярвал, че споразумението между Косово и Сърбия е възможно чрез разделяне на Косово, се провали, главата с този проект е затворена завинаги. След като Меркел пое процеса на диалог от Могерини, е ясно, че няма да има корекция на границата, така че сега можем да дишаме свободно”, заяви Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Изявленията за обединение на Косово и Албания са неприемливи

Милорад Додик: Изявленията за обединение на Косово и Албания са неприемливи

9 Май 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви в Тирана, където участва на срещата на високо равнище във формата "Бърдо-Бриони", че изявленията на лидерите на Албания и Косово за националното обединение и отварянето на границите са неприемливи, защото застрашават преговорите и не допринасят за решаване на откритите въпроси, цитира димите му македонската агенция “Макфакс“.
Отговаряйки на въпроси на журналисти, Додик каза, че сръбският президент Александър Вучич и той могат да проведат среща за национално обединение като албанския премиер Еди Рама и президента на Косово Хашим Тачи и попита как ще реагира международната общност.
Додик каза, че босненската Република Сръбска подкрепа Сърбия, когато става въпрос за Косово и не „долива масло в огъня“.
Президентът на Косово Хашим Тачи обяви вчера в социалната мрежа „Фейсбук“, че е разговарял с албанския премиер Еди Рама в Тирана за необходимостта от пълно отваряне на границите между Косово и Албания и за формиране на "албанско пространство без граници" под евроатлантически патронаж.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Сърбия е малка, но не и глупава страна

Ивица Дачич: Сърбия е малка, но не и глупава страна

9 Май 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че "Сърбия е малка, но не и глупава страна", съобщиха сръбските медии, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
Той отбеляза, че докато Сърбия говори за компромис и диалог, Прищина и Тирана се споразумяват за създаването на "Велика Албания" под масата.
Дачич, който говори пред сръбската обществена телевизия РТС, каза, че разговорът между президента на Косово Хашим Тачи и албанския премиер Еди Рама за "националното обединение" заслужава остър отговор.
"Сърбия не говори за това (за" Велика Албания "), а Тачи и Рама го правят. Те се изплюха в лицето на целия ЕС, на всички, които убеждават Сърбия, че трябва да бъдем конструктивни и мирни. Ние седим на масата, а те преговарят за създаването на „Велика Албания“ под същата маса, заяви ръководителят на сръбската дипломация.
Според него, преговорите на Рама и Тачи са голям позор за албанските политици, защото на среща на върха, която говори за регионално сътрудничество, те говорят за "поправяне на исторически несправедливости".
Дачич добави, че "Сърбия е малка, но не и глупава".
Външният министър смята, че сега въпросът е дали Сърбия трябва да участва в срещи като сегашната в Тирана, защото, както той каза, идеята за "Велика Албания" е „пробутана зад гърба ни“.
"Принципите на неизменността на границите изглеждат позволени само, когато човек трябва да атакува Сърбия," каза Дачич и попита какво ще стане, ако (сръбски президент Александър) Вучич и (сръбски член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад) Додик се срещнат, за да обсъдят обединението на сърбите.
Дачич подчерта, че не става въпрос за отваряне на кутията на Пандора, тъй като според него тя е отворена с признаването на Косово и нарушаването на принципа за неизменност на границите.
"Това е представянето на "Велика Албания", на което никой не реагира. Къде са тези, които критикуват Сърбия за някаква престъпна идея? Казаха, че няма да има промяна в границите, къде са били вчера?“ - попита той.
Сърбия, както каза той, няма никакъв таен, а само публичен план - не признава едностранно обявената независимост на Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: В този момент сме на години от решение за Косово

Александър Вучич: В този момент сме на години от решение за Косово

9 Май 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Сърбия Вучич каза днес, че Белград и Прищина са отдалечени на години от възможно решение на косовския проблем, съобщи сръбската агенция „Танюг“, цитирана от “Макфакс“.
В Тирана започна лидерската среща от процеса „Бърдо – Бриони“, на която присъства и сръбския президент Александър Вучич.
В обръщението си в Тирана Вучич заяви, че решението няма да бъде постигнато „ за кой знае колко години“.
"Това е лошо за сръбския и албанския народ, двата най-големи народа на Балканите. Всеки ни казва да не правим това, да не правим онова, да не променяме границите и т.н., всеки гледаше само своя интерес, макар че това е важен въпрос за нас, а не за някой друг ”, каза сръбският президент.
Вучич подчерта, че диалогът между Белград и Прищина е блокиран и той се надява, че няма да чака вечно намирането на решение. Според него определено ще отнеме много време, за да се намери решение на сръбско-албанските отношения.
Вучич пристигна в сряда вечер в Тирана в атмосфера на напрежение, предизвикана от изявлението на косовския президент Хашим Тачи, че с албанския премиер Еди Рама, който е домакин на регионалната среща, говорят за обединяване на албанците, пълно отваряне на границата между Албания и Косово и съединяване с Прешевската долина в южната част на централна Сърбия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи пред албанския Top Channel: Никой не трябва да се страхува от обединение между Косово и Албания, ако Сърбия ни даде Прешевската долина, ще е по-близо до ЕС

Хашим Тачи пред албанския Top Channel: Никой не трябва да се страхува от обединение между Косово и Албания, ако Сърбия ни даде Прешевската долина, ще е по-близо до ЕС

9 Май 2019 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи е в Тирана за срещата на върха на лидерите на страните от Западните Балкани в четвъртък, в чийто фокус ще е диалогът Белград Прищина. Той даде интервю пред най-големия телевизионен канал в Албания Top Channel.

Какво очаквате от тази среща на върха в Тирана?

Както обикновено, това е среща, инициирана от страните от Западните Балкани, като Словения и Хърватия. Чудесно е, че ще се проведе в Тирана. Всяка страна ще може да представи постиженията си, добросъседските отношения и обещанието за европейско бъдеще. Ще има и съвместна декларация на всички присъстващи държави.

Вярно ли е, че идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия е погребана на срещата в Берлин?

Нямаше погребение или възкресяване, или представяне на нова идея. Срещата в Берлин беше рутинна, изслушване на декларациите от лидери от Западните Балкани. Във втората част имахме някои дискусии относно диалога между Косово и Сърбия и възможността за постигане на споразумение. Обсъдихме и позицията на Западните Балкани в подкрепа на този процес. Още веднъж подчертавам, че никаква идея не е била погребвана, не е въведена нова идея. Берлинският процес не доведе до никакъв резултат, не постигна това, за което беше планиран. Въпреки това оценявам добрата воля на канцлера Мекел и обещанието да има повече постижения на срещата в Париж.

Имаше разгорещени дебати и в Тирана, и Прищина. Идеята за коригиране на границите се радва на подкрепата на САЩ, или само Джон Болтън я подкрепя?

Предложих идеята за включване на Прешево, Медведжа и Буяновац (общини в Южна Сърбия – бел.ред.) в територията на Косово, без да се променя дори сантиметър от останалата част на страната. Това е наше историческо право и аз ще настоявам за него дори и утре, защото след 10 – 20 години там може да няма и един албанец. Позицията на САЩ е много ясна: няма червени линии. Посланието на САЩ може да се обобщи с двете писма, изпратени от президента Тръмп на мен и Вучич. Това е ясната позиция на САЩ по отношение на диалога между Косово и Сърбия и няма червени линии.

Ако един ден границите бъдат поправени, това ще проправи ли пътя за обединението между Албания и Косово? Това е страх, който съществува в европейските канцеларии.

Дори и днес обсъдих с премиера Рама отношенията между Албания и Косово и двамата се съгласихме, че по-нататъшното отваряне на границите ще помогне само на положението на албанците, така че те да могат да живеят в региона на Западните Балкани без граници, под европейския чадър. Ето защо моят ангажимент е Прешево, Медведжа и Буяновац да се присъединят към Косово. Никой не трябва да се страхува от Косово и Албания, които живеят без граници между тях.

Вашият колега Александър Вучич направи силна декларация. Той казва, че никога няма да признае Косово, дори това да означава смъртта му. Какво е вашето мнение?

Това е популистка декларация за вътрешна употреба. Вучич знае, че признаването на Косово е условие за европейското бъдеще. Като позволи на Прешево, Медведжа и Буяновц да се присъединят към Косово, Сърбия ще бъде по-близо до присъединяването към ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

9 Май 2019 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът на Албания Еди Рама са говорили са нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на „единно албанско пространство без граници, под евроатлантическия чадър“. Освен това те са се съгласили, че „историческите несправедливости трябва да бъдат поправени“ и Прешевската долина да се присъедини към Косово, обяви на своя профил във Фейсбук Тачи, цитиран от скопският телевизионен канал „Сител“.
Косовският държавен глава е на визита в Тирана, където ще участва на срещата на лидерите от страните от Процеса Бърдо-Бриони, коята ще се състои в четвъртък в албанската столица. В хода на деня той проведе двустранна среща с домакина Еди Рама.
„Имах среща с премиера на Република Албания Еди Рама и разговаряхме, освен другото, за нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на албаснко пространство без граници, под евроатлантическия чадър. На тази среща се съгласихме, че историческите несправедливости трябва да бъдат поправени с обединение на албанския фактор около сензибилизирането на правото да присъединим Прешево, Медведжа и Буяновац към територията на Република Косово“, пише Тачи.
Преди това косовският президент се срещна с албанския си колега Илир Мета, а според медиите ще разговаря и с върховния представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи.

Агенция "Фокус" припомня

Интеграционните процеси между Косово и Албания вървят с пълна сила, а сред населението на двете страни има огромна подкрепа за съединение.
На 2 август 2018 г. съобщихме, че албанският министър на диаспората Пандели Майко, извести косоварите, че от 1 януари 2019 година между Косово и Албания няма да има граница.
Майко, на посещение в град Скендерай, Централно Косово, присъства на манифестация, посветена на косовската диаспора, заяви, че албанският премиер Еди Рама вече е взел решението.
„Границата между Албания и Косово трябва да се отвори и премиерът ми каза, че вече е взел решение от 1 януари да започне свободното движение между Албания и Косово“, подчерта Майко, а неговото изказване бе посрещнато от бурни овации и скандирания.
На манифестацията в Скендерай присъстваха и премиерът и президентът на Косово Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, но, както съобщават прищинските медии.
На 1 януари 2019 г. Албания и Косово признаха взаимно шофьорските книжки и влезе в сила правилото, че за преминаването на границата да е достатъчна лична карта, издадена или в Албания, или в Косово.
Освен това двете страни подписаха споразумение, според което се въвежда съвместен контрол на границата между двете страни.
„Това, което някога беше граничен пункт на Косово, сега вече не съществува, изцяло е премахнато. Очакваме и развитието на останалата част от нужните договори и протоколи, за да не бъдат спирани превозните средства, така че тук ще бъдат спирани много малко автомобили, за да бъдат направени нужните рутинни процедури“, заяви Харадинай на граничния пункт Морина.
„Така че няма да има двоен контрол, а само единичен и аз вярвам, че до 2 април тази граница ще бъде точката, която ни обединява“, заяви Харадинай, като обяви, че през следващите месеци ще бъде интензифицирана работата за „цялостното премахване на границата между Косово и Албания, на шенгенския принцип“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Западните посланици призоваха Вучич към „сдържаност“

„Б92“ (Сърбия): Западните посланици призоваха Вучич към „сдържаност“

8 Май 2019 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Белград. В сряда сръбският президент Александър Вучич се срещна с посланиците на т.нар. „Квинта“ – САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия и представители на делегацията на Европейския съюз, предава белградската медия „Б92“.
Сръбският държавен глава им е казал, че Белград е в трудна позиция не по своя вина и че той „не разбира нито налагането на митата, нито приемането на нови резолюции в Прищина срещу Сърбия и сръбския народ“.
В „открит, конструктивен и всеобхватен“ раговор, Вучич е обсъдил с посланиците срещата в Берлин от миналата седмица, срещата му с върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, както и спрелия диалог с Прищина, съобщават от пресслужбата на държавния глава.
Дипломатическите представители на „Квинтата“ са призовали Вучич към „сдържаност“ и са го насърчили да продължи да търси сериозно и отговорно решение на проблемите в региона за пълната стабилизация на политическата ситуация.
Вучич, на свой ред, е отговорил, че Белград ще действа рационално и сериозно и ще продължи участието си в диалога с Прищина с посредничеството на Брюксел, веднага щом Прищина отмени тарифите.
От пресофиса на сръбския президент отбелязват още, че в хода на разговора е засегната темата за върховенството на закона и медийната стратегия на Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Протест срещу посещението на Вучич и Додик в Тирана, сблъсъци с полицията

„Сител“ (Македония): Протест срещу посещението на Вучич и Додик в Тирана, сблъсъци с полицията

8 Май 2019 | 22:52 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанското Движение „Самоопределение“ в сряда вечерта на площада на Народните герои, протестира срещу пристигането на сръбския президент Александър Вучич и босненския сръбски лидер Милорад Додик в Тирана, предава скопският телевизионен канал „Сител".
В опит да пробият полицейския кордон и да се преместят пред хотел Шератон, където пристигаха участници на среща на лидери на страните от Процеса Бърдо-Бриони, протестиращите влязоха в сблъсък с полицията, като според съобщенията на някои медии е имало леко ранени .
Демонстрантите обвиниха полицията, че „е на страната на сърбите“ и викаха „Вучич и Додик вън от Албания“.
Полицията отрича твърденията на представители на Движение „Самоопределение“, че им е било разрешено да проведат протеста.
Сръбският президент Вучич все още не е пристигнал в Тирана, докато Додик, малко след пристигането си, заяви, че „не съм впечатлен от протестите, на които ме обявяват за нежелана личност в Албания“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дачич за великоалбанската среща на Тачи и Рама: Няма за какво да говорим повече

Дачич за великоалбанската среща на Тачи и Рама: Няма за какво да говорим повече

8 Май 2019 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Белград. Проведената в сряда среща между албанския премиер Еди Рама и косовския президент Хашим Тачи в Тирана е върхът на безобразието на албанските политици, заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от сръбската редакция на „Спутник“.
Освен това първият дипломат на Белград отбеляза, че на тези идеи за промяна на границите не реагират и тези, които непрестанно говорят за „свещения принцип“ на неизменността на границите.
„Да съобщят желанието си за образуване на „Велика Албания“ непосредствено преди започването на срещата на върха, която има за цел развитие на регионалното сътрудничество, могат само тези, които по този начин искат да се изплюят в лицето на Европейския съюз и всички онези, които са дошли в Тирана“, заяви Дачич пред ТАНЮГ и попита:
„И сега за какво въобще може да говори президентът Александър Вучич с Федерика Могерини и другите световни представители, когато всички се правят на глухонеми пред такива открити провокации на великоалбанския фактор?“ – заяви той.
Къде са сега, пита се още сръбският външен министър, всички тези, които до вчера говориха за уж свещения принцип на неизменността на границите.
„Или това не важи, когато трябва да се удари по Сърбия. Сега нещата са повече от ясни: съвсем ясно бе казано, че се работи за обединение на албанския фактор, премахване на границите между Албания и Сърбия и великоалбанските претенции за три общини в Южна Сърбия... Няма какво да се говори на различни събирания по света, докато това споразумение на високо равнище между Тачи и Рама не е ясно осъдено“, добави още Дачич.
Според него, „Сърбия може да е малка, но не сме толкова глупави да не видим, че докато разговаряме за компромис, зад гърба ни се толерира създаването на „Велика Албания“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

8 Май 2019 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът на Албания Еди Рама са говорили са нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на „единно албанско пространство без граници, под евроатлантическия чадър“. Освен това те са се съгласили, че „историческите несправедливости трябва да бъдат поправени“ и Прешевската долина да се присъедини към Косово, обяви на своя профил във Фейсбук Тачи, цитиран от скопският телевизионен канал „Сител“.
Косовският държавен глава е на визита в Тирана, където ще участва на срещата на лидерите от страните от Процеса Бърдо-Бриони, коята ще се състои в четвъртък в албанската столица. В хода на деня той проведе двустранна среща с домакина Еди Рама.
„Имах среща с премиера на Република Албания Еди Рама и разговаряхме, освен другото, за нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на албаснко пространство без граници, под евроатлантическия чадър. На тази среща се съгласихме, че историческите несправедливости трябва да бъдат поправени с обединение на албанския фактор около сензибилизирането на правото да присъединим Прешево, Медведжа и Буяновац към територията на Република Косово“, пише Тачи.
Преди това косовският президент се срещна с албанския си колега Илир Мета, а според медиите ще разговаря и с върховния представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи.

Агенция "Фокус" припомня

Интеграционните процеси между Косово и Албания вървят с пълна сила, а сред населението на двете страни има огромна подкрепа за съединение.
На 2 август 2018 г. съобщихме, че албанският министър на диаспората Пандели Майко, извести косоварите, че от 1 януари 2019 година между Косово и Албания няма да има граница.
Майко, на посещение в град Скендерай, Централно Косово, присъства на манифестация, посветена на косовската диаспора, заяви, че албанският премиер Еди Рама вече е взел решението.
„Границата между Албания и Косово трябва да се отвори и премиерът ми каза, че вече е взел решение от 1 януари да започне свободното движение между Албания и Косово“, подчерта Майко, а неговото изказване бе посрещнато от бурни овации и скандирания.
На манифестацията в Скендерай присъстваха и премиерът и президентът на Косово Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, но, както съобщават прищинските медии.
На 1 януари 2019 г. Албания и Косово признаха взаимно шофьорските книжки и влезе в сила правилото, че за преминаването на границата да е достатъчна лична карта, издадена или в Албания, или в Косово.
Освен това двете страни подписаха споразумение, според което се въвежда съвместен контрол на границата между двете страни.
„Това, което някога беше граничен пункт на Косово, сега вече не съществува, изцяло е премахнато. Очакваме и развитието на останалата част от нужните договори и протоколи, за да не бъдат спирани превозните средства, така че тук ще бъдат спирани много малко автомобили, за да бъдат направени нужните рутинни процедури“, заяви Харадинай на граничния пункт Морина.
„Така че няма да има двоен контрол, а само единичен и аз вярвам, че до 2 април тази граница ще бъде точката, която ни обединява“, заяви Харадинай, като обяви, че през следващите месеци ще бъде интензифицирана работата за „цялостното премахване на границата между Косово и Албания, на шенгенския принцип“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Европейски полицаи патрулират по границите на Албания

Koha Ditore (Косово): Европейски полицаи патрулират по границите на Албания

2 Май 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Тирана. По албанските граници със съседните й страни ще бъдат изпратени патрули със служители на европейската гранична охрана и брегова охрана, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore.
Съответното споразумение между Албания и Европейския съюз за действията, предприети от Фронтекс в страната, влезе в сила в сряда, 1 май. Документът се прилага само за територията на Република Албания, като урежда и регулира задълженията и отговорностите на членовете на екипа и персонала на европейската агенция. След влизането му в сила споразумението ще даде възможност на Агенцията да предостави помощ в областта на управлението на външните граници и ще позволи бързо разполагане на екипите на Фронтекс на територията на Албания, в случай на внезапна промяна на миграционните потоци.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Те искат Сърбия да признае Косово - това е мисия невъзможна за Белград

Ивица Дачич: Те искат Сърбия да признае Косово - това е мисия невъзможна за Белград

30 Април 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич обясни, че срещата в Берлин не е нов формат на диалога Белград-Прищина, защото няма диалог. Позицията на Сърбия остава непроменена – признанието на Косово е невъзможна мисия, добави той, цитиран от електронното издание на белградския ежедневник Danas.
В гостуването си по сръбската национална телевизия РТС той подчерта, че инициираната от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон среща е била опит за отключване на диалога между Сърбия и Косово.
„Това бяха бляскави пожелания преди всичко, защото хората не бяха информирани какви са намеренията (на участниците), нямаше никакви зрелищни резултати в смисъл на започване на нов кръг на диалога, защото диалог не съществува“, отбеляза ръководителят на сръбската диломация.
Той посочи, че Меркел и Макрон са планирали срещата на върха с добри намерения, но Прищина не разбира това.
„Сигурно имат някаква подкрепа, за да бъдат толкова твърдоглави. Чакат да свърши мандатът на Европейската комисия, критикуват ЕС“, подчерта Дачич.
ЕС казва, че няма проблеми с Белград.
„Прищина създава проблемите. Прищина иска да убие диалога, не им трябва признание. Можете да правите колкото искате срещи, но ако нещо не е в интерес на Сърбия, тя никога няма да го приеме. От техния списък с желания няма нищо“, подчерта сръбският външен министър.
Дачич повтори, че позицията на Сърбия остава същата – докато не бъдат отменени митата, няма да има диалог.
Прищина, по неговите думи, очевидно се опитва да „сложи крака си на гърлото“ на Сърбия и постоянно говори за някакви нови теми.
„Те не говорят за диалог, диалогът за тях е да признаем Косово. Нашата позиция е неизменна – признаването на Косово е невъзможна мисия“, увери първият дипломат на Белград.
Той смята, че форматът на разговорите в Берлин е неадекватен, защото, както той казва, „няма какво да се говори за Западните Балкани за отношенията между Белград и Прищина“.
„Това беше подготовка за оказване на пълен натиск върху Сърбия. Всички участници в срещата са подложени на натиск. Единствената страна (БиХ), която не признава Косово, е представена от едно техническо лице ( председателят на Съвета на министрите на БиХ Денис Звиздич) и представлява мнението на босненците“, смята Ивица Дачич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): Тачи и Харадинай се координираха с американския посланик в Берлин преди срещата с Меркел и Макрон

Epoka e Re (Косово): Тачи и Харадинай се координираха с американския посланик в Берлин преди срещата с Меркел и Макрон

30 Април 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът и премиерът на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай се срещнаха с посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел преди срещата на върха за Западните Балкани в Берлин, пише прищинският ежедневник Epoka e Re.
„За Република Косово, тясната координация със САЩ е много важна. Преди началото на срещата на върха в Берлин, ние имахме важна среща с посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел. Ролята на САЩ винаги е била и ще остане определяща за нас. Ние сме благословени с подкрепата на САЩ“, заяви държавният глава.
Харадинай, от своя страна, отбеляза, че по време на срещата е подчертал, че правителството на Косово се противопоставя категорично на идеята за размяна на територии, оценявайки я като опасен вариант, който ще дестабилизира не само Косово, но и целия регион. „Ролята на САЩ в по-нататъшните политически процеси в страната е наложителна“, заяви министър-председателят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Косово и Сърбия се съгласиха да продължат диалога за продължаване на диалога

Gazeta Express (Косово): Косово и Сърбия се съгласиха да продължат диалога за продължаване на диалога

30 Април 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Берлин. Неформалната среща на върха за Западните Балкани в Берлин приключи с разбирателство между Сърбия и Косово да продължат разговори за разрешаване на конфликта помежду си, заявиха чрез изявление от германското правителство рано във вторник след завършването на регионалната среща, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
След срещата в германската столица, президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че не е постигнато никакво споразумение, а това беше повторено и от сръбския му колега Александър Вучич. Но в официално изявление, разпространено от официалния уебсайт на германския канцлер Ангела Меркел, се казва, че Белград и Прищина са се съгласили да продължат усилията си за прилагане на съществуващите договори и продължаване на диалога с посредничеството на Европейския съюз за нормализация на отношенията, който цели постигането на всеобхватно споразумение, пише вестникът.
„Участниците подчертаха важността на всеобхватните преговори и прозрачния процес, който трябва да бъде последван от мерки за изграждане на доверие“, се отбелязва в съобщението на германското правителство. Там се казва още, че страните са се съгласили да интензифицират усилията си за създаване на регионален икономически район в съответствие с декларацията от срещата на върха в София през 2018 година и заключенията на Председателството на срещата на върха на Западните Балкани Лондон 2018 година.
Лидерите на Западните Балкани се събраха в Берлин в понеделник на срещата на върха за Западните Балкани със съвместното домакинство на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Емануел Макрон. На срещата присъстваха държавни глави и премиери от Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Черна гора, Сърбия и Словения. Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини също присъства на срещата в Берлин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Няма дата за преговори, съобщиха Макрон и Меркел на македонския премиер Заев

„Вечер“ (Македония): Няма дата за преговори, съобщиха Макрон и Меркел на македонския премиер Заев

30 Април 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. На проведената в понеделник неформална среща на върха за Западните Балкани в Берлин, на която присъстваха лидерите на Европейския съюз – президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел – Зоран Заев е получил „леден душ“, пише македонският ежедневник „Вечер“.
Изданието цитира материал на Financial Times, в който се отбелязва, че Меркел и Макрон са помолили македонския премиер Зоран Заев, както и другите лидери от региона, да не лъжат гражданите си, че скоро техните страни ще получат дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз и вместо да разпространяват празни надежди, да се фокусират върху реформирането на държавите си, подобряване на степента на демокрацията и борбата с корупцията и престъпността.
„Вечер“ коментира, че в разговорите с Македония е направен специален акцент върху борбата с корупцията, „която вместо да се подобри, както говореше Заев в опозиция, се е влошила драстично“.
През юни миналата година, със селфи от правителственият самолет, министър-председателят обяви, че е „получил отлична вест“, и то директно от Меркел, че е „гарантирана“ дата за започване на преговори между Македония и ЕС.
„Макрон и Меркел помолили Заев повече да не лъже, че е получил дата за ЕС през юни..., нито миналогодишният, нито този!“ – пише бившият македонски външен министър от правителството на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски във „Фейсбук“ страницата си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Меркел и Макрон похвалиха Преспанския договор

„Нова Македония“ (Македония): Меркел и Макрон похвалиха Преспанския договор

30 Април 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Домакините на неформалната среща на върха за Западните Балкани, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, преди началото на срещата подчертаха, че тя не е посветена на процеса за разширяване на Европейския съюз, а на сътрудничеството и решаването на двустранните спорове в региона, предава електронното издание на вестник „Нова Македония“.
В този контекст, те посочиха македонско-гръцкият пример, изтъквайки, че Преспанският договор е доказателство, че с политическа воля могат да бъдат преодолени всички спорове.
„Видяхме смели ходове за спора за името на Македония“, заяви Меркел, докато Макрон подчерта, че споразумението е доказателство за решаване на спорове, които са изглеждали нерешими.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Гърция, Румъния и България искат ускоряване на приемането на Сърбия в ЕС

Александър Вучич: Гърция, Румъния и България искат ускоряване на приемането на Сърбия в ЕС

30 Април 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Белград. България, Гърция и Румъния са призовали за ускоряване на процедурите по приемането на Сърбия в Европейския съюз, заяви сръбският президент Александър Вучич в понеделник в интервю пред сръбската телевизия „Пинк“, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
По думите на сръбския президент, премиерите на трите страни, Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, „са изпратили съвместно писмо до френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел с искане приемането на Сърбия в ЕС да бъде ускорено“.
Вучич посочи, че писмото озвучава убеждението на тези страни, че стабилността в региона ще бъде обезпечена по-добре с приемането на Сърбия в Съюза. Той отбеляза и факта, че, засега, писмото не е показано публично.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Ако искат отслабване на напрежението на Балканите, Меркел и Макрон трябва първо да посредничат между двамата лидери на Косово

The New York Times: Ако искат отслабване на напрежението на Балканите, Меркел и Макрон трябва първо да посредничат между двамата лидери на Косово

30 Април 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Американският ежедневник The New York Times публикува статия за проведената във федералната германска столица Берлин среща на върха за Западните Балкани, като поставя акцента върху противоречията между двамата лидери на Косово - президента Хашим Тачи и министър-председателя Рамуш Харадинай.
От редакцията са категорични: "Ако (канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и държавният глава на Франция Еманюел Макрон) искат да има някаква надежда за облекчаване на напрежението между Косово и Сърбия и излизане от безизходицата в преговорите за нормализиране на отношенията им, тогава анализаторите съветват най-напред да посредничат за мира между двамата лидери на Косово"
Следва припомняне на причините за разрива между Тачи и Харадинай: "На срещата си в Австрия през август миналата година, Тачи и сръбският му колега Александър Вучич допуснаха окончателното споразумение да включва размяна на територии и промени в границите" на двете страни.
Тачи е на мнение, че "подобно споразумение би довело до признаването на Косово от Сърбия". То би отключило много потенциални ползи: макар че Косово официално обяви независимост през 2008 г., след като НАТО буквално го изтръгна от контрола на Сърбия след кампанията от 1999 г., Белград все още блокира членството на най-младата държава на Балканите в ООН и други международни организации, а десетки други страни все още отказват да я признаят. Едно споразумение може също да премахне бариера пред присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, подчертава вестникът.
"Но премиерът на Косово Рамуш Харадинай категорично се противопоставя на всякакви териториални отстъпки. Той описа идеята като „пряк път към трагедията“. И неговата позиция се е оказала мощно оръжие в дългогодишното му съперничество с Тачи", отбелязва изданието.
Следва подробно припомняне за серията "словесни престрелки" между Тачи и Харадинай по повод идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия.
От редакцията припомнят, че предложението не се възприема позитивно и от голяма част от сърбите, много от които продължават да гледат на Косово като на част от страната им.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: На срещата на върха на Западните Балкани Сърбия чу единствено критики по свой адрес

Александър Вучич: На срещата на върха на Западните Балкани Сърбия чу единствено критики по свой адрес

30 Април 2019 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Срещата на върха на страните от Западните Балкани, която се проведе във федералната германска столица Берлин даде възможност на Сърбия да чуе единствено критики по свой адрес и не доведе до деблокиране на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения. Това заяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич, предава РИА Новости.
"Успяхме да видим, най-искрено, как се отнасят към Сърбия и как към Косово и Метохия, говоря за хора от региона", каза Вучич.
Съгласно думите му, Прищина продължава да настоява за отмяната на 100-процентовите мита, наложени от Прищина за внос на сръбски стоки в страната, за което е получила подкрепа и оправдание от някои от присъстващите, по-специално от министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев и лидера на управляващия кабинет в Босна и Херцеговина Денис Звиздич.
Според Вучич той и премиерът Ана Бърнабич "са се борили за Сърбия", но представителите на деветте страни, участвали в срещата, признават независимостта на Косово.
"Ние действахме по името на страната по азбучен ред. Изслушахме лавина от обвинения срещу нас, докато накрая достигнахме до Сърбия", каза Вучич.
"Албанците от Прищина започнаха да казват, че трябва да признаем Косово. Втората точка - не трябва да има автономия за сърбите, няма да се допусне втора Република Сръбска в Косово и няма изпълнителна власт за Общността на сръбските общини", обобщи сръбският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Срещата в Берлин: Белград и Прищина се договориха "да продължат усилията си за прилагане на съществуващите споразумения"

FAZ: Срещата в Берлин: Белград и Прищина се договориха "да продължат усилията си за прилагане на съществуващите споразумения"

30 Април 2019 | 04:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. След приключване на срещата на върха за Западните Балкани, организирана в Берлин по инициатива на канцлера на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, Косово и Сърбия потвърдиха желанието си за разрешаване на спора помежду им, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В нощта срещу вторник от пресслужбата на правителството в Берлин поясниха, че двете страни са постигнали съгласие "да продължат усилията си за прилагане на съществуващите споразумения". Те са изразили желание и да се включат в "конструктивен" диалог, за да намерят решение за нормализиране на отношенията им, става ясно още от разпространеното съобщение.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Взгляд": Косово премина в настъпление срещу Сърбия

"Взгляд": Косово премина в настъпление срещу Сърбия

30 Април 2019 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косово става все по-агресивно спрямо Сърбия. Съвсем наскоро между двете страни се обсъждаше план за размяна на територия. Но сега изглежда, че той е напълно забравен. Президентът на Косово Хашим Тачи даде ясно да се разбере, че вече не се нуждае от размяна - той просто иска да откъсне ново парче от Сърбия. В редакцията на руския вестник "Взгляд" размишляват над въпроса дали Прищина ще съумее да реализира намеренията си.
Преди отпътуването си за Берлин Тачи обяви, че възнамерява да повдигне въпроса за присъединяването към страната на част от южните райони на Централна Сърбия, населени с албанци. Очакванията му за срещата в Берлин бяха за "добра възможност за откриване на перспективи за региона".
„Косово изпълни всички условия за либерализиране на визовия режим, възнамеряваме да продължим диалога. Не очаквам, че ще има диалог или преговори, но ще изкажа позицията си в подкрепа на присъединяването на Прешево, Медведжа и Буяновац. Няма да допуснем двоен суверенитет [по отношение на северната част на Косово] и няма да допуснем модела „две Германии“, увери Тачи преди началото на форума на високо равнище Берлин.
"Змията" се изразява така, както умее, т.е. много неясно, но на Балканите и около тях го разбраха перфектно. Накратко, така стоят нещата.
Има теория за разделянето на Косово на две части: сръбска, с Косовсо поле и мнозинството от манастирите от ранното средновековие, и албанска. Тя е промотирана в бивша Югославия още от 60-те години на миналия век. Някои от хуманитарната интелигенция по онова време дори предложиха да дадат цяла Метохия на Албания, за да затворят въпроса. Карти за разделение на Косово бяха изготвени на ръка с фломастър и от Слободан Милошевич по приблизително същия принцип: Косово поле, манастирите и Митровица трябва да останат за сърбите.
Но след погромите от март 2004 г. цялата идея загуби своята значимост, тъй като албанците изгориха 36 църкви и манастири и изгониха сръбското население. Съществува подозрение, че контролираните погроми през пролетта на 2004 г. са били специално насочени към Сръбската православна църква и паметниците, тъй като ако няма манастири, няма да има и план за разделяне на Косово по „културно-исторически” принцип.
Всички принципи за решаване на обсъжданата доскоро ситуация също достигнаха до идеята за действителното разделение на Косово, само че под други предлози и под имена, по-красиви за западноевропейското ухо. Създаването на автономия на сръбските общности в Северно Косово (което така и не се случи) би означавало разделяне на сръбските райони от Прищина „на терен”, но без юридическо присъединяване към „голямата” Сърбия. В бъдеще това може дори да доведе до създаването на друга сръбска република (трета поред) с права на автономия. Но вече в състава на Косово, признато от Белград - точно като съществуването на Република Сръбска в Босна, формално влизаща в състава на Босна и Херцеговина.
Албанците последователно и целенасочено, както могат, саботират този процес. Преговорите бяха прекъсвани, отлагани или отменяни поради технически или идеологически подробности. Така веднъж албанците донесоха макет за митнически печат, на който беше изобразен черен орел. Сърбите принципно не се противопоставят на идеята за собствени печати на косовските митнически служители. Стига да са неутрални, без да включват държавни символи на Албания. Преговорите се провалиха. След като изчакаха няколко дни, косоварите транспортираха войски с хеликоптери и превзеха тези митнически пунктове, до които бяха донесени и новите печати. Е как да се преговаря с тях без много убедителен гранатомет зад гърба?
В крайна сметка албанците постигнаха целта си: Европа спретна саботаж за създаване на автономия за сръбските общности в Северно Косово. Преговорите се провалиха, на пръв поглед окончателно, но се роди сравнително „нова“ идея за размяна на територии. Сърбия получава Митровица и всичко на север от нея, а Косово получава две общини от Прешевската долина, населена предимно от албанци: самото Прешево и Буяновац.
До този момент човечеството не знаеше за съществуването на Прешевската долина - малък и беден участък с предимно албанско население. Строго погледнато, терминът „Прешевската долина” или просто „долината” се използва само от албанци, които са го наложили на останалия свят, за да вкарват сръбската Медведжа в нея. Сърбите отричат ​​подобна географска концепция и я определят като ​​"политическо клише". Въобще няма такава долина. Картите лъжат.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай не направи изявление след срещата в Берлин

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай не направи изявление след срещата в Берлин

30 Април 2019 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай не направи изявление след края на срещата на върха за Западните Балкани, организирана във федералната германска столица от канцлера на ФРГ Ангела Меркел и държавния глава на Франция Еманюел Макрон, отбелязва електронното издание на прищинския вестник Koha Ditore.
По данни на изданието обаче премиерът на най-младата държава на Балканите е оценил позитивно форума.
Вече стана ясно, че следващата среща за косовския въпрос ще се проведе на 1 юли в Париж по покана на Макрон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Продължаваме преговорите в тесен формат, с посредничеството на ЕС, Германия и Франция

Александър Вучич: Продължаваме преговорите в тесен формат, с посредничеството на ЕС, Германия и Франция

30 Април 2019 | 00:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Сърбия Александър Вучич потвърди, че следващата среща за косовския въпрос ще бъде проведена на 1 юли във френската столица Париж, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore.
"Заключението от срещата е, че ще продължим преговорите в тесен формат, с посредничеството на Европейския съюз, Германия и Франция", цитира изданието думите на Вучич, който също заяви, че в Берлин не е постигнат напредък в процеса за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug (Сърбия): Срещата за Западните Балкани в Берлин продължи пет часа, "виновникът" е Макрон

Tanjug (Сърбия): Срещата за Западните Балкани в Берлин продължи пет часа, "виновникът" е Макрон

30 Април 2019 | 00:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. Сръбската държавна агенция Tanjug съобщава, че срещата на върха за Западните Балкани, която се проведе във федералната германска столица Берлин по инициатива на канцлера на ФРГ Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, е приключила около 23:00 часа местно време (полунощ българско време).
Подчертава се, че разговорите са финализирани пет часа, след като участниците във форума на високо равнище седнаха на масата за преговори при затворени врати.
Според медийни доклади, работната вечеря е продължила значително повече от предвиденото, тъй като държавният глава на Франция Еманюел Макрон е засегнал темата за необходимостта от напредък на страните от Западните Балкани по пътя към членството в Европейския съюз.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи след срещата в Берлин: Беше тежка, без конкретен резултат - събираме се отново в Париж на 1 юли

Хашим Тачи след срещата в Берлин: Беше тежка, без конкретен резултат - събираме се отново в Париж на 1 юли

30 Април 2019 | 00:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Държавният глава на Косово Хашим Тачи описа проведената среща на върха за Западните Балкани в Берлин като "тежка", като подчерта, че тя е завършила без резултати. Той обяви, че на 1 юли лидерите ще се съберат отново - този път в Париж, по покана на френския президент Еманюел Макрон, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore.
"Беше тежка среща. Не можем да кажем, че има конкретен резултат. Косово много ясно заяви, че определено се нуждаем от решение за визовата либерализация, защото я заслужаваме. Изпълнихме всички необходими критерии и ако нещо не се случи в близко бъдеще, ще има голямо разочарование. Тази вечер все още имаше неясноти по този въпрос. Потвърдихме нашия ангажимент за добросъседство, за нормализирането на отношенията със Сърбия. Слушахме внимателно Меркел и Макрон и техните позиции за Балканите. Заключението на всички е, че този проблем трябва да бъде преодолян и че няма да има условен диалог. Обсъдихме и възможностите за по-бързо придвижване на процеса. Потвърждавам, че следващата среща ще се проведе на 1 юли в Париж", заяви Тачи пред медиите след края на Берлинската среща на високо равнище.
Той повтори искането си Сърбия да признае Косово и да се съгласи на безусловен диалог. Същевременно отрече, че ще се стигне до размяна на територии между двете страни като възможен начин за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина.
„Тази вечер беше възможно да се отбележи постигането на споразумение между Гърция и Македония, но също така и недостатъците в преговорите между Косово и Сърбия. Беше установено, че времето е загубено в процес, който може да продължи и в бъдеще. Сърбия трябва да признае Косово безусловно, диалогът трябва да започне и да продължи безусловно. Надявам се на единството в ЕС по този въпрос. Страните от региона също подкрепят процеса, през който преминаваме. При всички обстоятелства Косово ще остане мултиетническо, няма да има обмен на територии, като винаги ще полага максимални усилия за включването на Прешевската долина, Медведжа и Буяновац към територията на Република Косово. Но решаващо за постигането на споразумението е участието на САЩ”, цитира изданието думите на Тачи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Няма помирение, докато Сърбия и Босна и Херцеговина не признаят Косово

Хашим Тачи: Няма помирение, докато Сърбия и Босна и Херцеговина не признаят Косово

30 Април 2019 | 00:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Държавният глава на Косово Хашим Тачи хвърли светлина върху хода на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин, като поясни, че в рамките й са обсъдени възможностите за сътрудничество и помирение в региона, предава Tanjug, държавната информационна агенция на западната ни съседка.
В социалната мрежа "Фейсбук" Тачи написа, че отношенията между Белград и Прищина са паднали до най-ниско ниво, което прави невъзможно изпълнението на "добри инициативи" от Берлинския процес. Що се отнася до помирението, Тачи бе категоричен - такова едва ли ще има, докато Сърбия и Босна и Херцеговина не признаят Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kurir (Сърбия): Срещата в Берлин приключи

Kurir (Сърбия): Срещата в Берлин приключи

30 Април 2019 | 00:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Електронното издание на белградския ежедневник Kurir съобщава, че срещата на върха за Западните Балкани, организирана във федералната германска столица Берлин от канцлера на ФРГ Ангела Меркел и държавния глава на Франция Еманюел Макрон, приключи.
В краткия материал, публикуван от изданието, се привеждат думите на сръбския президент Александър Вучич след срещата, съгласно които западната ни съседка не е имала никакви условия в хода на разговорите, освен искането към Прищина да отмени 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в Косово.
"Имахме поредица от трудни срещи. Сърбия нямаше никакви условия, освен премахването на таксите. Бяхме изненадани от остротата и яростните атаки на албанците към Сърбия и Република Сръбска", призна Вучич.
Той обеща, че ще се опита да постигне искането на официален Белград в рамките на друга среща, която ще се проведе в Париж на 1 юли тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Фактор" (Македония): Студен душ от Макрон и Меркел за страните от Западните Балкани - имат "малка непосредствена перспектива" за членство в ЕС

"Фактор" (Македония): Студен душ от Макрон и Меркел за страните от Западните Балкани - имат "малка непосредствена перспектива" за членство в ЕС

29 Април 2019 | 23:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел и държавният глава на Франция Еманюел Макрон заявиха, че шестте страни от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, имат "малка непосредствена перспектива" за присъединяването си към Блока, пише македонското електронно издание "Фактор".
Макрон се съсредоточи върху необходимостта от "политическа стабилност" в региона и подчерта, че Париж ще помогне за провеждането в страните на ключови икономически, социални и управленски реформи, но не чрез процеса на разширяване на ЕС.
"Ще работим заедно за стабилността на региона... От 2000 г. ние се оттеглихме от региона, но днес искаме да работим заедно”, цитира медията думите му, изречени преди началото на срещата в Берлин с лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Косово.
Според Меркел и Макрон ЕС отдавна е дал възможност на страните от Западните Балкани да влязат в Общността, за да засилят икономическия си напредък и да подобрят регионална стабилност.
Черна гора и Сърбия официално са започнали преговорите за присъединяване към ЕС, докато Албания и Северна Македония са кандидати и се надяват да получат зелена светлина за стартиране на преговорния процес за присъединяване на срещата на високо равнище през юни, припомня изданието.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Разрешаването на конфликтите в Западните Балкани е в интерес на цяла Европа

Ангела Меркел: Разрешаването на конфликтите в Западните Балкани е в интерес на цяла Европа

29 Април 2019 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според канцлера на ФРГ Ангела Меркел разрешаването на конфликта в Западните Балкани е в интерес на цяла Европа. Това се подчертава в съвместното й изявление с държавния глава на Франция Еманюел Макрон, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Срещата в Канцлерството няма за цел приемане на резолюция, а за проучване на положителните развития в Западните Балкани, отбелязва Меркел. Съгласно думите й, следва да се работи в посока, която ще гарантира, че проблемите в региона няма да станат по-сериозни. Германският канцлер е категорична, че за постигането на тази цел отговорността следва да е споделена между всички в Европа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Сърбия): "Един от пет милиона" чакат Вучич и в Берлин

N1 (Сърбия): "Един от пет милиона" чакат Вучич и в Берлин

29 Април 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Пред сградата във федералната германска столица Берлин, където се провежда срещата на лидерите на Западните Балкани с канцлера на ФРГ Ангела Меркел и държавния глава на Франция Еманюел Макрон, се събра малка група от хора, които издигнаха банер "Един от пет милиона - Берлин", като изразиха надежда, че освен сръбският президент Александър Вучич, внимание ще им обърне и германският лидер, предава белградската телевизия N1.
"Не можахме да се съберем много хора, защото беше работен ден, но искахме да влезем, да призовем за прозрачност, да приветстваме Вучич, да му напомним, че има протести, и с надеждата, че германската общественост ще се зачуди защо вече пет месеца в Сърбия се провеждат протести”, цитира телевизията една от участващите в акцията в Берлин - Любица Шлюкич Тучаков.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Tanjug: Срещата за Западните Балкани в Берлин: Албанци протестират пред Бундестага срещу промяната на границите

Tanjug: Срещата за Западните Балкани в Берлин: Албанци протестират пред Бундестага срещу промяната на границите

29 Април 2019 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Берлин. Докато в Берлин е в ход срещата за Западните Балкани, пред сградата на Бундестага във федералната германска столица се събраха албанци, които протестират срещу промяната на границите като начин за нормализиране на двустранните отношения между Косово и Сърбия, предава Tanjug, държавната информационна агенция на западната ни съседка.
"Те носеха плакати с лозунги срещу промяната на границите на Косово, но в същото време държаха знамената на Велика Албания", съобщава агенцията.
Съгласно разпространените данни, пред германския парламент са се събрали "няколко десетки албанци". Исканията им са да не се допусне "боснаизация" на най-младата държава на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон на срещата в Берлин: Възобновяването на диалога между Белград и Прищина е неотложна задача за гарантиране на стабилността на Балканите

Еманюел Макрон на срещата в Берлин: Възобновяването на диалога между Белград и Прищина е неотложна задача за гарантиране на стабилността на Балканите

29 Април 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Възобновяването на диалога между Белград и Прищина е неотложна задача за гарантиране на стабилността на Балканите. Това подчерта държавният глава на Франция Еманюел Макрон на срещата за Западните Балкани, която се провежда във федералната германска столица Берлин, предава TACC.
"Застъпваме се за това дискусиите между двете страни да може да бъдат възобновени. Невъзможно е да се наложи решение за Белград и Прищина, важно е те сами да обмислят всички възможни варианти за решаване на ситуацията и напредване по този път", цитира агенцията думите на френския президент.
Макрон също така отбеляза намерението на Франция и Германия "да работят заедно за постигане на стабилност в региона". "Важно е да се следва политика, която води до стабилност в региона", подчерта френският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел на срещата в Берлин: Окончателното решение за Косово и Сърбия не може да бъде в ущърб на другите в региона

Ангела Меркел на срещата в Берлин: Окончателното решение за Косово и Сърбия не може да бъде в ущърб на другите в региона

29 Април 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ и домакин на срещата в Берлин за Западните Балкани Ангела Меркел бе категорична, че окончателното решение за Косово и Сърбия "не може да бъде в ущърб на другите в региона", цитира думите й електронното издание на белградския ежедневник Danas.
На съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, германският лидер подчерта, че провеждащата се конференция по никакъв начин няма за цел да замени Берлинския процес, нито водените под егидата на Европейския съюз преговори между Сърбия с Косово. Съгласно думите й, срещата в Берлин е "за откровено и открито обсъждане на всички предизвикателства".
Сходно бе и изявлението на държавния глава на Франция, другият домакин на срещата за Западните Балкани в Берлин.
"Не възнамеряваме да налагаме решение на Белград и Прищина. Искаме да разгледаме всички възможности, но и да избегнем възможни нови напрежения в региона, които биха могли да възникнат поради някои опции на масата", пяясни Макрон.
Основната тема на днешната среща на върха в Берлин е ситуацията в Западните Балкани, с акцент върху отношенията между Сърбия и Косово. Наред с Меркел и Макрон, в срещата участват лидерите на Сърбия, Косово, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Хърватия, Словения и ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: "Зелени" очакват от Меркел "ясен отказ на възможна размяна на територии" между Косово и Сърбия

Die Zeit: "Зелени" очакват от Меркел "ясен отказ на възможна размяна на територии" между Косово и Сърбия

29 Април 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. От партията "Зелени" припомниха категоричната си позиция на противопоставяне на идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия като възможен начин за нормализиране на двустранните им отношения, пише германският вестник Die Zeit.
От редакцията привеждат думите на "зеления" политик Мануел Сарацин, който очаква на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин канцлерът на ФРГ Ангела Меркел да даде "ясен сигнал за отказ от възможна размяна на територии".
Припомня се, че Сарацин е говорител на партията по въпросите, свързани с Източна Европа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Меркел убеждава Макрон Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС веднага

Deutsche Welle: Меркел убеждава Макрон Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС веднага

29 Април 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. В неделното си издание вестник „Велт“ пише, че германският канцлер Ангела Меркел убеждава френския президент Еманюел Макрон Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС през юни тази година, предава македонската редакция на Deutsche Welle.
Първо канцлерът е разговаряла на четири очи със Заев, а след това и с Макрон. Тя иска да награди страната за нейните жертви в спора за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Beta (Сърбия): Преокторезолюцията за срещата в Берлин не предвижда премахване на митата или промяна на границите

Beta (Сърбия): Преокторезолюцията за срещата в Берлин не предвижда премахване на митата или промяна на границите

29 Април 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Предложението за резолюция след срещата на върха, която се провежда в понеделник и вторник в Берлин, не обхваща нито корекция на границите, нито отмяна на 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, предава сръбската агенция Beta.
Проектодокладът, публикуван от електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore, е подготвен от страна на Германия и Франция и е раздаден на страните, участващи във неформалния форум в Берлин и там не се споменава корекция на границите, която досега бе прокламирана като част от възможно окончателно правно обвързващо споразумение за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия, нито се споменава отмяна или временно суспендиране на митата, които Косово наложи върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина и премахването на които Белград постави като условие за продължаване на диалога с Прищина.
„Ние, лидерите на държавите и правителствата на Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Франция, Германия, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Словения, както и върховният представител на ЕС за външните работи и сигурността Федерика Могерини, припомняйки общото европейско бъдеще на Западните Балкани, похвалихме успешното споразумение, постигнато между Гърция и Северна Македония за спора за името като успешен пример за уреждане на конфликто, като подчертахме важността на споразумението за пълното нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия и тяхната европейска перспектива и се съгласихме, че споразумението трябва да бъде всеобхватно и трябва да допринесе за стабилността в региона“, се казва в изявлението.
Също така се подчертава, че Сърбия и Косово са се споразумели да ускорят усилията си за прилагане на съществуващите споразумения и се ангажират отново с нормализацията на диалога с посредничеството на ЕС, с цел постигането на окончателно и всеобхватно споразумение.
„Участниците подчертават важността на прозрачното и всеобхватно споразумение, което ще бъде придружено от усилия за изграждане на доверие. Участниците се договориха да засилят дейностите за създаване на регионална икономическа зона и всички участници потвърдиха решимостта си да си сътрудничат в рамките на така наречения Берлински процес. Икономиката, търговията, сътрудничеството по въпросите на сигурността, младежкият обмен и помирението са основните стълбове на процеса“, гласи проекторезолюцията.
Подчертава се също, че участниците в срещата дават подкрепа на Регионалното бюро за младежко сътрудничество (RYCO) и приветстват следващата среща на върха в Познан в Полша.
"Участниците се договориха да засилят сътрудничеството си в предотвратяването на радикализма и борбата срещу тероризма и незаконната търговия с малки и леки оръжия. Участниците подчертаха непоколебимата ангажираност към демокрацията, върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност и засилването на ролята на гражданското общество и независимите медии. Те се съгласиха, че устойчивите реформи са ключът към европейската перспектива на региона и укрепването на устойчивостта на обществото към предизвикателствата на нашето време, както на вътрешните, така и външните. Те потвърдиха решимостта си за стабилността на региона“, завършва изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ21“ (Македония): Вучич не е оптимист, Тачи би решил проблема по примера на Гърция и Северна Македония

„ТВ21“ (Македония): Вучич не е оптимист, Тачи би решил проблема по примера на Гърция и Северна Македония

29 Април 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Скопският телевизионен канал „ТВ21“ е изпратил свой екип в Берлин на срещата на върха на Западните Балкани. Неофициалният форум е организиран от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон с цел да се решат проблемите между Косово и Сърбия, а освен това ще стане дума и за присъединителните преговори на Северна Македония с Европейския съюз.
Президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи изказаха своите очаквания:
„Не очаквам нищо. Аз съм песимист, че въпросът ще се реши, но аз съм си песимист по природа, може да се изненадам. Не ми е ясно как се получава така, една държава, която първо сама обявява независимост, след това да въвежда мита срещу страната, от която се е отделила. Това прилича на 1906 година, а не на 2019 година“, заяви Вучич.
Тачи подчерта, че очаква решаване на косовския въпрос по примера на Гърция и Северна Македония, които решиха спора си за името на бившата югорепублика чрез Преспанския договор.
„ТВ21“ припомня, че преди това на няколко пъти сръбският президент заяви, че няма намерение да решава проблема по примера на Северна Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вучич от Берлин: Готови сме за диалог с Прищина, след като те отменят митата

Вучич от Берлин: Готови сме за диалог с Прищина, след като те отменят митата

29 Април 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Сърбия Александър Вучич е казал на върховния представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини, че Белград е готов още утре да продължи диалога, ако Прищина отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки, предава агенция „Макфакс“.
„Дали това ще се случи, не зависи от нас“, е заявил той пред журналистите в Берлин на неформалната среща на върха за Западните Балкани.
На срещата с Могерини Вучич е казал, че става въпрос за европейски ценности и в тази връзка митата са неприемливи. Сръбският държавен глава е подчертал, че страната му е решена да върви по европейския път и ще продължи да работи над това.
Той е заявил, че по-късно ще говори и за очакванията от срещата на върха в Берлин, но няма да прави цирк и по този начин да обслужи интересите на онези, които търсят сензации.
„Ние не искаме конфликти, а запазване на мира и стабилността“, посочи държавният глава, като добави, че неговите очаквания не са големи.
Както съобщава ТАНЮГ, срещата между Вучич и Могерини е продължила по-дълго от очакваното.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Без САЩ не може да има диалог със Сърбия

Хашим Тачи: Без САЩ не може да има диалог със Сърбия

29 Април 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви в понеделник в Берлин, че не може да има диалог и преговори с Белград без САЩ, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
„Без САЩ няма диалог и преговори. Косово е независима и суверенна държава“, заяви косовският държавен глава след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон на неофициалната среща на върха за Западните Балкани в германската столица.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Рамуш Харадинай е благодарен на Германия за позицията й за границите на Косово

Gazeta Express: Рамуш Харадинай е благодарен на Германия за позицията й за границите на Косово

29 Април 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай, който е в Германия, за да участва на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин, която ще се състои в понеделник, заяви, че е благодарен на Германия за принципната й позиция по въпроса за границите на Косово, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
По време на срещата си с посланика на Косово в Германия Беке Куфай, Харадинай заяви: „За мен срещата на върха е от голямо значение заради принципната позиция на Германия за границите. Благодарен съм на германския канцлер Ангела Меркел за нейната позиция по този въпрос“. По неговите думи Прищина има нужда от подкрепата на Берлин, за да защити интересите на Косово. „Германия е страна, която защитава интересите и не вреди на Косово и ние сме много благодарни. Пред нас има много предизвикателства и трудности, но Косово е решено да върви напред. Вярвам, че тази среща на върха ще ни помогне да се консолидираме“, заяви министър-председателят.
Изданието припомня, че Харадинай се противопоставя на идеята за промяна на границите, която застъпват косовският президент Хашим Тачи и върховният представител на ЕС за външните работи Федерика Могерини, която посредничи в диалога Белград – Прищина. Германия се противопоставя на всяка идея за промяна на границите на Балканите. По инициатива на канцлера Меркел и френския президент Емануел Макрон днес в Берлин ще се проведе срещата на върха на страните от Западните Балкани, където косовският въпрос е един от основните акценти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Основната цел на срещата в Берлин е разблокирането на диалога Белград-Прищина

Йоханес Хан: Основната цел на срещата в Берлин е разблокирането на диалога Белград-Прищина

29 Април 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по разширяването Йоханес хан заяви, че основната цел на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин е да се разблокира диалога Белград – Прищина. „На тази среща трябва да има сигнали“, заяви той, цитиран от германското издание Handelsblat.
„Ясно е, че устойчиво решение може да дойде само от двете страни, които трябва да постигнат окончателно възможно решение и да го представят на своите граждани“, заяви Хан, като добави, че наложено отвън решение няма да проработи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Еманюел Макрон пристига на визита в Сърбия на 16 юли

Александър Вучич: Еманюел Макрон пристига на визита в Сърбия на 16 юли

29 Април 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Френският президент Еманюел Макрон ще посети Сърбия на 16 юли, заяви сръбският държавен глава Александър Вучич, цитиран от белградската медия „Б92“.
Визитата на френския лидер бе планирана и насрочена миналата година, но след това беше отложена заради вътрешните проблеми на Франция.
Вучич ще се срещне с Макрон и в понеделник, на конференция за Западните Балкани в Берлин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Заев ще се срещне с Меркел и Макрон в Берлин

„Курир“ (Македония): Заев ще се срещне с Меркел и Макрон в Берлин

29 Април 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Македонският премиер Зоран Заев в понеделник ще се срещне в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, предава скопското електронно издание „Курир“.
Срещата, както информират от кабинета на германския лидер, е по искане на канцлера, а веднага след разговорите със Заев тя ще има среща с албанския премиер Еди Рама.
Според германското правителство, на конференцията в Берлин ще участва и върховният представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Меркел и Макрон посрещат лидерите от Западните Балкани в Берлин

Меркел и Макрон посрещат лидерите от Западните Балкани в Берлин

29 Април 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон ще бъдат домакини на срещата в понеделник в Берлин на представители на страните от Западните Балкани и Европейския съюз.
Официалният повод за срещата е „неформална размяна на идеи“ с цел разширяване на сътрудничеството в региона.
Една от главните теми ще бъде диалогът между Сърбия и Косово за нормализация на отношенията. От двете страни ще участват президентите и премиерите: Александър Вучич и Ана Бърнабич и Хашим Тачи и Рамуш Харадинай.
Германските медии обявиха, че в Берлин ще бъде „погребана“ идеята за корекция на границите на етнически принцип и че се очаква Германия да предложи специален статут за Северно Косово.
На срещата ще участват и премиерите на Албания – Еди Рама, Хърватия – Андрей Пленкович, Северна Македония – Зоран Заев, Словения – Мариян Шарец и президента на Черна гора Мило Джуканович и председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): В Берлин ще бъдат преразгледани „червените линии“

Koha Ditore (Косово): В Берлин ще бъдат преразгледани „червените линии“

29 Април 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. На срещата на върха за Западните Балкани на 29 април в Берлин се очаква да бъдат преразгледани „червените линии“ за евентуалния договор за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, твърдят надеждни неназовани източници пред прищинския ежедневник Koha Ditore.
Събеседниците на изданието твърдят, че основният фокус на срещата ще бъде разблокирането на диалога между Косово и Сърбия и препотвърждаването на принципите, върху които то ще бъде постигнато. В тази връзка, организаторите вече работят над изработването на заключения, които се очаква да бъдат подкрепени от участниците в края на мероприятието.
Сред тях, както казват източниците на вестника, са цялостно споразумение между Косово и Сърбия, което ще бъде политически устойчиво и ще допринася за регионалната стабилност. Докато тази формулировка, според документа, не уточнява вида на споразумението, очевидно е, че това изключва идеята за промяна на границите.
Очаква се на срещата на върха Белград и Прищина да бъдат призовани да увеличат усилията си за прилагане на досега постигнатите споразумения в хода на диалога и да подновят конструктивния ангажимент за диалога за постигане на всеобхватно и окончателно споразумение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хойт Браян Ий: Срещата в Берлин не е решаваща

Хойт Браян Ий: Срещата в Берлин не е решаваща

29 Април 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Браян Ий заяви, че „учебниците по история“ на Балканите са пълни със ситуации „сега или никога“, но срещата на върха за Западните Балкани в Берлин не е един от тези моменти, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Според мнението на Ий, срещата между президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи и лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон на 29 април в Берлин не е решаваща за процеса на диалога между Белград и Прищина, но е добра възможност той да бъде обсъден.
„Германия и другите страни трябва да организират подобни срещи, за да се обсъждат бъдещите стъпки. Надявам се, че ще има откровена и подробна дискусия за следващите ходове на Сърбия и Косово и за някои нови неща, които могат да се случат... Мисля, че историята на разделенията по етнически линии не е добра, прагматична, политическа или дипломатическа идея... Няма смисъл такива неща да бъдат обсъждани“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: В Берлин са поканени онези, които ще кажат, че Сърбия не може да получи нищо, защо не поканиха Бойко Борисов?

Александър Вучич: В Берлин са поканени онези, които ще кажат, че Сърбия не може да получи нищо, защо не поканиха Бойко Борисов?

29 Април 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Белград. В неделя вечерта президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че на предстоящата в понеделник среща на върха за Западните Балкани в Берлин на сръбската делегация ще й бъде много трудно и я очакват „странни моменти“ заради формата на срещата и избора на участници, пише белградският ежедневник „Политика“.
„Нямам нищо против (премиера на Словения Мариян) Шарец, но защо Шарец, а не (премиера на Румъния Виорика) Дънчила, защо (премиерът на Хърватия Андрей) Пленкович, а не (унгарският министър-председател Виктор) Орбан, защо не (премиерът на България Бойко) Борисов“, заяви Вучич в ефира на сръбската телевизия „Пинк“.
Той отбеляза, че, например, не е поканен Милорад Додик, за когото припомни, че е получил повече гласове от гражданите на Босна и Херцеговина на последните избори от Денис Звиздич.
„Утре всички ще кажат, че Косово е независимо, затова са поканени – да кажат колко безотговорно би било да се разговаря за това, което Сърбия би могла да получи“, заяви държавният глава.
„Затова говорих за разграничение (демаркация), за да получим нещо... Сега знам, че няма да можем да се преборим за тази идея“, обясни Вучич.
Сръбската делегация обаче ще бъде, каза той, единствената, която ще говори срещу независимостта на Косово.
„Разбира се, ще бъде трудно, но това не е първият път“, отбеляза сръбският лидер, като добави: „Но, както ви казвам, ние сме избрали да се борим за страната. Ние трябва да се борим“.
Вучич очаква в понеделник в Берлин да се говори за европейското бъдеще, страните от ЕС, за разширяване... и той лично се надява на позитивни сигнали.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.