НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Путин се надява на помощта на Италия в процеса на възстановяване на отношенията с Европа

ТАСС: Путин се надява на помощта на Италия в процеса на възстановяване на отношенията с Европа

4 Юли 2019 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Рим. Русия разчита, че Италия ще се бори за пълноправното възстановяване на нормалните отношения между Русия и Европа. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференцията, след проведени разговори с италианския премиер Джузепе Конте, предава ТАСС.

„Надяваме се, че Италия ще бъде в тази си позиция последователна и ще се бори ясно за това, което нееднократно е изказвала публично, а именно – за пълното възвръщане към нормални отношения между Русия и Европа“, заяви Путин пред репортери.

Държавният глава освен това изрази надеждата си, че новото ръководство на Европейската комисия ще осъзнае вредата от санкциите срещу Москва и възстанови нормалните отношения с Русия.

„По този път има не едно препятствие, но много ще зависи от желанието на нашите европейски партньори“, добави накрая Путин.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская Газета“ (Русия): Рим и папата

„Российская Газета“ (Русия): Рим и папата

4 Юли 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Ватикана. Първата точка от програмата на руския президент Владимир Путин по време на неговото посещение в Италия ще бъде срещата с папа Франциск, по време на която ще се проведат и преговори с говорителя на Ватикана, след което ще се подпише меморандум за разбирателство между руското министерство на здравеопазването и подобната структура на Ватикана, пише в материал руският вестник „Российская Газета“.

Естествено, пише изданието, на разговорите с папата ще бъдат засегнати и международните въпроси, като вестника подчертава, че двете страни споделят подобни или напълно еднакви позиции по редица международни въпроси, като например борбата с тероризма и религиозния екстремизъм, предотвратяването на екологична катастрофа, защита на християните в конфликтите зони, спазване на хуманитарните ценности, развитието на международния диалог и др.
В този контекст ще бъде обсъдена ситуацията в Сирия, възможността за създаване на гражданска структура в страната и работата по възстановяване и съхранение на християнските реликви и ценности.

След това Путин и папата ще обсъдят кризата в Украйна и възможността за създаване на хуманитарни проекти в региона с помощта на Римската католическа църква. Темата за посещението на Франциск в Русия няма да бъде засягана.

Путин ще проведе разговори с президента на Италия Серджо Матарела и премиера Джузепе Конта.

Сергей Ушаков, един от помощните на Путин определи Италия като „един от нашите най-важни партньори в Европа“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Путин похвали Салвини в навечерието на посещението си в Италия

AFP: Путин похвали Салвини в навечерието на посещението си в Италия

4 Юли 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Рим. Руският президент Владимир Путин похвали десния вътрешен министър на Италия Матео Салвини заради неговото „топло отношение“ спрямо Русия. Държавният глава е изразил тази си позиция в интервю, предхождащо неговата визита в Италия, която ще включва разговори с папата и бившия премиер Силвио Берлускони, предава AFP.

Агенцията пояснява, че историческият център на Рим е блокиран заради посещението на Путин, като повече от 50 улици са затворени, а някои италиански медии разкриха, че е възможно временно да бъде блокиран и сигнала на мобилните телефони.

В интервю за италианския вестник „Куриер дела Сера“ Путин изрази позиция, че неговата партия „Единна Русия“ поддържа тесни връзки с антиимиграционната дясна партия „Северна лига“, водена от Салвини.
По думите на руския президент „Лигата и нейния лидер Салвини работят активно за да възстановят пълното сътрудничество между Италия и Русия“, като Путин се изказа положително за усилията на Салвини да се премахнат антируските санкции, въведени от ЕС и САЩ. Агенцията припомня, че над Москва бяха наложени икономически рестрикции от Вашингтон и ЕС, след като Русия се намеси в конфликта в Източна Украйна.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин посочи условието за диалог между Москва и Киев

ТАСС: Владимир Путин посочи условието за диалог между Москва и Киев

4 Юли 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Рим. Руският президент Владимир Путин посочи главното условие, което е необходимо за да се възстанови диалога между Москва и Киев, предава ТАСС. Според държавния глава, добрите отношения между Русия и Украйна ще станат възможни само ако неговият украински колега Владимир Зеленски изпълни предизборното си обещание и започне преговори със своите съотечественици в Донбас. Путин е изказал мнението си в интервю за италианския вестник „Куриер дела Сера“, пояснява още агенцията.

„Конструктивният диалог с Киев е възможен само ако Зеленски започне да изпълнява своите предизборни обещания, в това число да започне преки контакти със своите съотечественици в Донбас и престане да ги нарича „сепаратисти“, подчерта Путин по време на интервюто, като добави, че украинския парламент „трябва да започне да спазва минските споразумения, а не да ги игнорира“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Русия е готова да започне диалог със САЩ, засягащ разоръжаването, заяви Путин

Reuters: Русия е готова да започне диалог със САЩ, засягащ разоръжаването, заяви Путин

4 Юли 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е готова да започне диалог със САЩ относно разоръжаването и стратегическата стабилност. Това заяви руският президент Владимир Путин в четвъртък, като добави, че вече е обсъдил идеята си с неговия американски колега Доналд Тръмп в Япония, предава Reuters.
„Смятам, че да се предприемат конкретни мерки в областта на разоръжаването би спомогнало да се подсили международната стабилност“, подчерта Путин, като добави, че „Русия има политическото желание да стори това“. Според руският държавен глава „сега е време САЩ да решат“.
Изказването си Путин е направил по време на интервю за италианския вестник „Ил Куриер дела Сера“.
Руският президент, който ще се срещне в четвъртък с папа Франциск и италианския премиер Джузепе Конте, заяви още, че е обсъдил този проблем с американския държавен глава Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на Г20 в Япония миналия месец.

Превод и редакция:Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иранският парламент призовава за "конкретни действия" за спасяване на ядреното споразумение

AFP: Иранският парламент призовава за "конкретни действия" за спасяване на ядреното споразумение

17 Май 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министърът на външните работи Мохамад Джавад Зариф призова "приятели", включително Китай и Русия, да предприемат "конкретни действия" за запазване на ядрената сделка от 2015 г., след като САЩ се оттеглиха от споразумението, предава AFP.
По време на посещението си в Пекин Зариф заяви, че ще разговаря с китайските власти за "двустранните връзки и много опасните въпроси, които продължават да са актуални в нашия регион", става ясно от видеозапис, публикуван на уебсайта на иранското външно министерство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай няма да участва в преговори между САЩ и Русия за ядрено разоръжаване

ТАСС: Китай няма да участва в преговори между САЩ и Русия за ядрено разоръжаване

16 Май 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай няма намерение да участва в преговори със САЩ и Русия за тристранно споразумение за ядрените оръжия. Официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Лу Кан коментира заявлението на заместник-държавния секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън на брифинг в четвъртък, като отбеляза, че това е неприемливо за Пекин, предава ТАСС.
„Позицията на Китай е, че страните с най-големи ядрени арсенали трябва да изпълнят своите задължения за разоръжаване. Те трябва да продължат да изпълняват двустранните споразумения за контрол над въоръженията и да продължат действието на тези документи“, посочи китайският дипломат.
„Нашите ядрени сили се поддържат на минималното необходимо ниво за поддържане на националната сигурност. Китай няма да участва в никакви преговори за тристранно споразумение по ядрените въоръжения“, категоричен е Лу Кан.
„Китай не участва по никакъв начин в ядрената надпревара, не предоставя на никоя страна своя „ядрен чадър“, а освен това не разполага ядрено оръжие в други държави. Китай продължава да се придържа към принципа да не използва ядрено оръжие първи, а освен това няма да използва този вид въоръжение по отношение на държави, които нямат ядрени оръжия“, резюмира официалният представител на външнополитическото ведомство.
Руската агенция припомня, че в сряда заместник-държавния секретар на САЩ заяви в Конгреса, че Китай отказва да започне значими преговори със САЩ за ядреното въоръжение. По оценката на Томпсън, Китай демонстрира „неготовност“ да води значим диалог със САЩ по въпросите на политиката, отнасяща се до ядрените въоръжения и съкращаване на риска“. Това поведение на Пекин „увеличава риска от грешки и нестабилност“, счита тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: САЩ са настроени за подобряване на отношенията с Москва и разширяване на двустранната търговия

Доналд Тръмп: САЩ са настроени за подобряване на отношенията с Москва и разширяване на двустранната търговия

3 Май 2019 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вашингтон е настроен за подобряване на отношенията си с Москва и разширяване на двустранната търговия. Това обяви държавният глава на САЩ Доналд Тръмп пред журналисти след срещата си в Белия дом със словашкия премиер Петер Пелегрини, предава TACC.
Коментирайки телефонния разговор с руския президент Владимир Путин по-рано същия ден, американският лидер поясни, че по време на срещата са обсъдени въпроси за двустранните търговски и икономически отношения. "Ние обсъждахме и търговията. Възнамеряваме да търгуваме в големи обеми с Русия. Правим това и сега, обемът е нараснал донякъде", заяви американският държавен глава.
Тръмп подчерта, че не вижда нищо лошо в подобряването на отношения на САЩ с Русия и Китай. "Да вървим към Русия и Китай, с всички тях, е нещо добро, а не лошо. Това е положително. Да се ​​запознаем с други страни е нещо добро. Искаме да имаме добри отношения с всички държави", увери президентът на САЩ.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп обяви за скорошно започване на преговорите с Москва за ядрено споразумение

РИА Новости: Доналд Тръмп обяви за скорошно започване на преговорите с Москва за ядрено споразумение

3 Май 2019 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Москва и Вашингтон скоро ще започнат преговори за ядрено споразумение, предава РИА Новости.
Съгласно думите на лидера на Белия дом, по-късно към дискусиите ще се присъедини и Китай. Той увери, че Пекин е "въодушевен" от възможността да се присъедини към сделката, като същевременно допълни, че американските власти вече са започнали обсъждане на въпроса с Китай в рамките на търговските преговори.
Тръмп също изрази надежда, че страните в крайна сметка ще могат да се споразумеят около условията за подписването всеобхватна ядрена сделка.
По-рано CNN съобщи за преговорите на Тръмп с министерствата за разработването на ново ядрено споразумение с Русия и Китай. Според канала, договорът трябва да регулира използването на всички видове оръжия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кремъл отговори на инициативата на Тръмп за отказ от ядрените оръжия

РИА Новости: Кремъл отговори на инициативата на Тръмп за отказ от ядрените оръжия

26 Април 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл възприема положително идеята на президента на САЩ Доналд Тръмп за необходимостта от унищожаване на ядрените оръжия, заяви говорителят му Дмитрий Песков, предава РИА Новости.
"Идеята е красива! Но няма подробности. Не се разбира нищо за същността на инициативата", отбеляза Песков.
По-рано американският новинарски канал CNN съобщи, цитирайки няколко източника от Белия дом, че Тръмп преговаря с министерствата, за да разработи ново ядрено споразумение, което ще включва Русия и Китай. В допълнение, Тръмп подчерта, че всички страни трябва да се откажат от ядрените оръжия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Доналд Тръмп иска да сключи нова ядрена сделка с Русия и Китай

CNN: Доналд Тръмп иска да сключи нова ядрена сделка с Русия и Китай

26 Април 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп провежда разговори с министерствата за изработване на ново ядрено споразумение, съобщава CNN, като се позовава на няколко източника от Белия Дом.
Един от високопоставените представители на администрацията е отбелязал, че държавният глава иска в контрола над въоръженията да участват Русия и Китай.
Освен това договорът трябва да включва всички видове оръжия, уточни той.
„Имаме желание да предоставим варианти на президента колкото може по-скоро“, заяви чиновникът, като добави, че досега нито една администрация не е правила такива опити.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.