НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Два американски самолетоносача се оказват в Средиземно море заради „съвпадение на графиците“

ТАСС: Два американски самолетоносача се оказват в Средиземно море заради „съвпадение на графиците“

25 Април 2019 | 06:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Две ударни групи за самолетоносачи на американския флот, водени от самолетоносачите „Ейбрахам Линкълн“ и „Джон Стенис“, се озоваха едновременно в Средиземно море поради съвпадението на графиците за пребазиране. Това заяви в сряда официалният представител на шести американски флот Амелия Умаям пред кореспондента на ТАСС.
"Разписанията за разполагане на авионосните ударни групи „Ейбрахам Линкълн“ и „Джон Стенис“, когато и двете са процес на пребазиране, ни дадоха допълнителна гъвкавост и възможност да използваме преминаването им през Средиземно море за провеждане на мащабни военни учения, които имат за цел да засилят възпирането и да осигурят гаранции за сигурност на нашите съюзници, като същевременно защитаваме националните си интереси ”, каза тя.
Представителят на 6-ти американски флот обясни, че една от групите отива в пристанището на Източното крайбрежие на САЩ, а втората се движи към Западния бряг. "Двата самолетоносача са в процес на пребазиране: „Джон Стенис“ отива в Норфолк, а „Ейбрахам Линкълн“ се насочва към Сан Диего ", информира тя.
Тя не е отговорила на въпроса за очакваната продължителност на престоя на корабите в Средиземно море. "В съответствие с дългогодишна политика и за да се гарантира безопасността на операциите, няма да обсъждам бъдещи действия на групите на американския флот", заяви представителят на 6-ти флот.
По-рано американският посланик в Русия Джон Хънтсман, който наблюдава ученията на двете групи самолетоносачи в Средиземно море от борда на самолетоносача „Ейбрахам Линкълн“, каза, че "всеки самолетоносач, опериращ в Средиземно море, е 100 хиляди тона международна дипломация". Според него, дипломатическите контакти и диалог, заедно със силната защита, която тези кораби осигуряват, "показват на Русия, че ако се стреми да подобри отношенията си със Съединените щати, тогава тя трябва да спре дестабилизиращите си дейности по света".
Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви в сряда, че изявленията на американския дипломат за руската заплахата предизвикват съжаление, припомня агенцията.
Според американския флот общо над 130 самолета, 10 кораба и 9 хиляди моряци и морски пехотинци са участвали в ученията, докато в същото време две ударни групи на американски военноморски флот са били в Средиземно море за първи път от 2016 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Москва: Авионосните ударни групи в Средиземно море са 100 хиляди тона международна дипломация и сигнал за Русия

Посланикът на САЩ в Москва: Авионосните ударни групи в Средиземно море са 100 хиляди тона международна дипломация и сигнал за Русия

24 Април 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман заяви, че разположените в Средиземно море ударни авионосни групи са „100 хиляди тона международна дипломация“ и сигнал за Русия. Той и командващият военноморските сили на САЩ в Европа и Африка Джеймс Фого присъстваха на учения на двойна ударна група със самолетоносача „Ейбрахам Линкълн“ в Средиземно море, предава руската агенция EA Daily.
Съвместните учения на самолетоносачите „Ейбрахам Линкълн“ и „Джон Стенис“ започнаха на 23 април, съобщава „Гласът на Америка“. В основата на ученията са положени няколко сценария, чиито детайли не се разкриват, предполагащи интеграцията на двете авиационни подразделения и надводните кораби с ключови съюзници и партньори в европейския театър на военните действия.
Представители на ВМС отбелязаха, че това е първият случай на съвместна работа на два американски самолетоносача от 2016 година, когато в региона са разположени корабите „Дуайт Айзенхауер“ и „Хари Труман“.
„Всеки самолетоносач, който в момента работи в Средиземно море, представлява 100 хиляди тона международна дипломация. Дипломатическите комуникации и диалогът в съчетание с мощната отбрана, която осигуряват тези кораби, трябва да демонстрират на Русия, че ако тя действително иска да подобри отношенията си със САЩ, трябва да прекрати дестабилизращата си дейност по целия свят“, заяви Хънтсман.
Общо, в операцията на двете авионосни групи са задействани повече от 130 самолета и хеликоптера, 10 кораба, както и 9 хиляди моряци и морски пехотинци.
„В епохата на конкуренция между великите държави, особено по море, една ударна авионосна група осигурява огромна оперативна гъвкавост и маневреност. Две авионосни групи, работещи заедно, при едновременна интеграция и повишаване на функционалната съвместимост с нашите много опитни съюзници и партньори в НАТО, осигуряват безпрецедентно ниво на сдържане на едностранната агресия и цялостно поразяващо действие. Също така това не трябва да оставя никакви съмнения в ангажираността на нашата страна в обезпечаването на стабилността и безопасността в региона“, заяви адмирал Фого.
Намирайки се в този театър, ударните авионосни групи продължават работата с регионалните съюзници и партньорите по море, създавайки възможност за ефективна колективна работа и функционално взаимодействие.
В съпровода на самолетоносача „Ейбрахам Линкълн“ влиза испанската фрегата „Мендес Нунес“, което демонстрира ангажираността със САЩ на съюзниците от НАТО, включително испанския флот.
„Мендес Нунес“, който плава редом с „Ейбрахам Линкълн“ – това трябва да се види. Ние имаме просто изключително взаимодействие с Испания“, заяви Фого.
По-рано фрегатата от Черноморския флот на Русия „Адмирал Григорович“ попълни групировката на руския ВМФ в Средиземно море. Съвместно с екипажи на хеликоптери Ка-27М моряците отработиха задачи за излитане и кацане на палубата на фрегата. Паралелно с целта за проверка на взаимодействието в работата на всички системи на авиационните системи на кораба са проведени тренировки на корабните изчисления, обезпечаващи полетите на вертолети.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.