НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Веска Спасова, етнолог: Червеният цвят на яйцето има защитна функция и символизира Христовата кръв

Веска Спасова, етнолог: Червеният цвят на яйцето има защитна функция и символизира Христовата кръв

25 Април 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Червеният цвят на яйцето има защитна функция и символизира Христовата кръв. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите й на Велики четвъртък по традиция се боядисват великденските яйца. „Първото яйце трябва да бъде червено, то има магическа сила. То е първообраз на живота. Червеният цвят има защитна функция и символизира Христовата кръв. С първото червено яйце се потъркват бузите на децата”, каза Веска Спасова. По думите й боядисването на великденските яйца трябва да става рано сутрин. Боята, с която се оцветяват яйцата, не се дава назаем за да не избяга късметът от дома. След края на боядисването боята се изхвърля на чисто място, може да бъде в градината, под розите.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лена Кирилова, етнограф: Практиката да се боядисват яйца на Великден има хилядолетна традиция

Лена Кирилова, етнограф: Практиката да се боядисват яйца на Великден има хилядолетна традиция

25 Април 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Добрич. Практиката да се боядисват яйца на Великден има хилядолетна традиция. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на радио „Фокус“ етнографът Лена Кирилова. „Сведения за боядисване на яйца има още отпреди 4000 години от древния Изток, като в тези езически представи, свързани с яйцето, почиват космогоничните вярвания, че някога светът е възникнал от голямото космическо яйце и по този начин е била създадена вселената. Поради тази причина яйцето в древността символизира вечния кръговрат на живота, като оплодителен символ, символ на живота, на пробуждащата се природа през пролетта. Поради тази причина в яйцето са били влагани подобни вярвания и представи, които са се запазили и по-късно. В християнството то вече придобива друга символика, става символ на страданието и христовата кръв“, разказа Лена Кирилова. Цветовете, които се използват за шарене на яйца на Велики четвъртък, освен червеният цвят, носещ със спомената символика, са свързани със света, който хората виждат около себе си - зеленото е символ на зеленината, синьото - на небесната шир, жълтото, това е разцъфналата латинка и лалето. Винаги първото яйце, което се боядисва, е червено. „Самата украса върху великденските яйца е една своеобразна смесица между езически и християнски символи. На първо място ние срещаме кръста, свастиката, които са древни соларни знаци, свързани с култа към слънцето. Рибата е един своеобразен християнски символ, петелът също е отново слънчев символ. Освен тези основни елементи върху яйцето могат да се видят птички, разцъфнали клони и своеобразни стилизирани ромбове, квадрати, които също са древни соларни символи“, разказа етнографът. По думите й някогашните рисувачки са използвали специална писалка с восък, с която се очертават различни фигури. Това са и първите изрази на древното народно творчество. Яйцата присъстват и като задължителен елемент върху великденските краваи, които основно са с кръгла форма. Това отново е препратка към идеята за слънчевия диск. Другата форма, в която се срещат е удължената и преплетена - така наречените великденски кукли. Те са били замесвани с мълчана вода. В тази мълчана вода, донесена от кладенеца, са се поставяли ароматни цветя и билки. Всичко се прави с пожелание за здраве и късмет. Много са традициите и обичаите, свързани със светлия християнски празник, но основното послание на Великден са любовта, доброто, вярата и надеждата. „И хората наистина са вярвали, че с Възкресение Христово възкръсват всички тези добродетели и това е един своеобразен предел, начало на нещо добро в живота на всеки един човек“, отбеляза Лена Кирилова.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Севдалина Иванова, Община град Добрич: Още от 2004 година на сайта на администрацията се предлагат електронни услуги

Севдалина Иванова, Община град Добрич: Още от 2004 година на сайта на администрацията се предлагат електронни услуги

25 Април 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Добрич. Още от 2004 година на сайта на администрацията се предлагат електронни услуги. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Севдалина Иванова, директор на Центъра за услуги и информация (ЦУИ) в Община град Добрич. „Оттогава ние сме предприели действия за въвеждане на електронното управление, работим и надграждаме постигнатото. Нашият портал предлага услуги, извършвани без електронен подпис. Смея да твърдя, че през 2018 година във връзка с отчитането сме направили статистика, която показва, че например по Закона за достъп до обществена информация, 50% от подадените заявления за такъв достъп са онлайн. Също така от 2004 година предложения и сигнали на граждани постъпват в общината отново по електронен път и по този показател имаме 50% подаване онлайн. Клиентите получават код за достъп по интернет и могат да проследяват движението на преписката си по всяко време. Също така могат да получат и онлайн отговор, зависи от това как са пожелали да бъде представен той“, каза Севдалина Иванова. По електронен път Община град Добрич предлага повече от 15 услуги. Освен заявленията за достъп до обществена информация, предложения и сигнали, онлайн могат да се подават също искания за удостоверения за дубликат за раждане, за граждански брак и за наследници. Преди миналата година е започнал приемът на сигнали за нередности на територията на общината. Това също е система, която събира предложения и сигнали за подобряване на инфраструктурата. Системата съдържа интерактивна карта на територията на града. „Новите ни електронни услуги от година и половина са приемът в детските заведения и електронните услуги, които са в този раздел - проверка на седмично меню в детско заведение и онлайн заверка на купон за ползване на храна в Детска млечна кухня. Също така от пет-шест години гражданите срещу получаване на ПИН- код от Дирекция „Местни данъци и такси“ съответно и с ПИН- код от Национална агенция по приходите могат да могат да проверят своите задълженията по заплащането на налозите към Община град Добрич, посочи Севдалина Иванова. Тя допълни, че Общината е правила вътрешно проучване чрез анкетни карти за удовлетвореността на гражданите от предлаганите електронни услуги. Резултатите показват високо ниво на доверие и удовлетвореност. Всички видове предлагани електронни услуги се ползват активно.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

25 Април 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Добрич. Темите в днешното издание на съвместното предаване „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ на Радио „Фокус“ и Община Добрич - Портал за електронни услуги поддържа Община град Добрич. Списъкът им е дълъг. Целта е гражданите да бъдат максимално улеснени, а услугите да отговарят на съвременните изисквания на модерния начин на живот - за бързо и качествено обслужване. Директорът на Центъра за информация и услуги в Общината Севдалина Иванова разказва за възможностите, които порталът за електронни услуги предоставя. Тази седмица Детският музикален театър „Дея“ представя новия си мюзикъл „Чарли и шоколадовата фабрика“. Музикалният детски театър е уникален за Добрич. Той съществува от няколко години и събира все повече почитатели както сред публиката, така и сред децата с талант. Това е една възможност за подрастващите да развиват своите дарби - да пеят, да танцуват, да творят. Всяко негово представяне на фестивали носи престижни награди. Ръководителят на Детски музикален театър „Дея“ и режисьор на мюзикъла Лана Анцаридзе разказва за самата постановка, творческата работа с деца и отправя една вълнуваща покана за преживяване, наситено с музика, танци и поуки. В Страстната седмица и Велики четвъртък ще завършим нашето предаване с разказа на етнографа Лена Кирилова – за традицията да се шарят яйца на днешния ден, за поверията и обичаите на нашите прадеди, които пазим и са част от националното ни културно богатство. Тези и още теми слушайте в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ от 14:00 до 15:00 часа с водещ Жулиета Николова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.