НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Веска Спасова, етнолог: Червеният цвят на яйцето има защитна функция и символизира Христовата кръв

Веска Спасова, етнолог: Червеният цвят на яйцето има защитна функция и символизира Христовата кръв

25 Април 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Червеният цвят на яйцето има защитна функция и символизира Христовата кръв. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите й на Велики четвъртък по традиция се боядисват великденските яйца. „Първото яйце трябва да бъде червено, то има магическа сила. То е първообраз на живота. Червеният цвят има защитна функция и символизира Христовата кръв. С първото червено яйце се потъркват бузите на децата”, каза Веска Спасова. По думите й боядисването на великденските яйца трябва да става рано сутрин. Боята, с която се оцветяват яйцата, не се дава назаем за да не избяга късметът от дома. След края на боядисването боята се изхвърля на чисто място, може да бъде в градината, под розите.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лена Кирилова, етнограф: Практиката да се боядисват яйца на Великден има хилядолетна традиция

Лена Кирилова, етнограф: Практиката да се боядисват яйца на Великден има хилядолетна традиция

25 Април 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Добрич. Практиката да се боядисват яйца на Великден има хилядолетна традиция. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на радио „Фокус“ етнографът Лена Кирилова. „Сведения за боядисване на яйца има още отпреди 4000 години от древния Изток, като в тези езически представи, свързани с яйцето, почиват космогоничните вярвания, че някога светът е възникнал от голямото космическо яйце и по този начин е била създадена вселената. Поради тази причина яйцето в древността символизира вечния кръговрат на живота, като оплодителен символ, символ на живота, на пробуждащата се природа през пролетта. Поради тази причина в яйцето са били влагани подобни вярвания и представи, които са се запазили и по-късно. В християнството то вече придобива друга символика, става символ на страданието и христовата кръв“, разказа Лена Кирилова. Цветовете, които се използват за шарене на яйца на Велики четвъртък, освен червеният цвят, носещ със спомената символика, са свързани със света, който хората виждат около себе си - зеленото е символ на зеленината, синьото - на небесната шир, жълтото, това е разцъфналата латинка и лалето. Винаги първото яйце, което се боядисва, е червено. „Самата украса върху великденските яйца е една своеобразна смесица между езически и християнски символи. На първо място ние срещаме кръста, свастиката, които са древни соларни знаци, свързани с култа към слънцето. Рибата е един своеобразен християнски символ, петелът също е отново слънчев символ. Освен тези основни елементи върху яйцето могат да се видят птички, разцъфнали клони и своеобразни стилизирани ромбове, квадрати, които също са древни соларни символи“, разказа етнографът. По думите й някогашните рисувачки са използвали специална писалка с восък, с която се очертават различни фигури. Това са и първите изрази на древното народно творчество. Яйцата присъстват и като задължителен елемент върху великденските краваи, които основно са с кръгла форма. Това отново е препратка към идеята за слънчевия диск. Другата форма, в която се срещат е удължената и преплетена - така наречените великденски кукли. Те са били замесвани с мълчана вода. В тази мълчана вода, донесена от кладенеца, са се поставяли ароматни цветя и билки. Всичко се прави с пожелание за здраве и късмет. Много са традициите и обичаите, свързани със светлия християнски празник, но основното послание на Великден са любовта, доброто, вярата и надеждата. „И хората наистина са вярвали, че с Възкресение Христово възкръсват всички тези добродетели и това е един своеобразен предел, начало на нещо добро в живота на всеки един човек“, отбеляза Лена Кирилова.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лана Анзаридзе, Детски музикален театър „Дея“: Аз винаги казвам, когато идва един нов спектакъл, той е един от най-големите, защото нивото на нашите спектакли се повишава

Лана Анзаридзе, Детски музикален театър „Дея“: Аз винаги казвам, когато идва един нов спектакъл, той е един от най-големите, защото нивото на нашите спектакли се повишава

25 Април 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Добрич. „Аз винаги казвам, когато идва един нов спектакъл, той е един от най-големите, защото нивото на нашите спектакли се повишава“. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Лана Анзаридзе, художествен ръководител на Детски музикален театър „Дея“ и режисьор на мюзикъла „Чарли и шоколадовата фабрика“. Новата постановка е пети спектакъл за музикалния детски театър. Лана Анзаридзе сподели, че при избора си на сюжети и теми за спектаклите няма провокация. „Това е въпрос на вкус. Аз харесвам тези приказки, като „Алиса в страната на чудесата“, „Хотел Трансилвания“ и други. Неведнъж съм говорила за Тим Бъртън. Това е един режисьор, който много ми е близък. Имам много идеи, свързани с този режисьор и мечтая да ги реализирам. Смятам, че той прави много интересни неща, през приказката показва реалността на живота. Интересно е според мен“, сподели творецът.
Лана Анзаридзе допълни, че чисто театрално този режисьор и неговите творби предлагат много интересни персонажи, грим, костюми и т.н., а от друга страна - човешка и философска, през призмата на разказаната история, в приказен вариант представя истини за живота и хората и в тях са вплетени различни поуки. Именно приказката представя истината за нещата и това се приема много добре от децата, допълни режисьорът. С всеки нов спектакъл се увеличава броят на децата, които участват. Увеличава се и обемът на декорите, които са част от постановката. „Чарли и шоколадовата фабрика“ за момента е един от най глобалните спектакли, които правим в „Дея“. В него участват 66 деца. Декорът също е много сериозен, не както преди от стиропор. Той е истински както е в спектаклите на професионалните театри“, каза Лана Анзаридзе. Декорът е дело на самите деца. Помагат им и някои от родителите. „Децата помагат за всичко – сценография, костюми, грим. Както винаги ние правим американски песни с български текст. Техен автор е едно момче, главен герой в спектакъла. Лана Анзаридзе от самото начало на творческата си кариера като режисьор и художествен ръководител на музикален детски театър работи само и единствено с деца. По думите й те са най-добрият материал, с който един творец може да работи.
„Фактът, че те не са професионалисти, в това и работата с тях има удоволствие, защото можеш от тях да правиш каквото поискаш. Докато при професионалните актьори, те вече имат в свой вътрешен план и понякога с тях се работи малко трудно“, сподели Лана Анзаридзе. Мюзикълът „Чарли и шоколадовата фабрика” е адаптиран по книгата на Роалд Дал и филма от 2005 г. на Тим Бъртън. Зрителите ще се насладят на песни с български авторски текст, сценарий и хореография, ефектни костюми и декор и чудати образи. Тази седмица Детският музикален театър „Дея“ представя новия си мюзикъл „Чарли и шоколадовата фабрика“. Музикалният детски театър е уникален за Добрич. Той съществува от няколко години и събира все повече почитатели както сред публиката, така и сред децата с талант. Това е една възможност за подрастващите да развиват своите дарби - да пеят, да танцуват, да творят. Всяко негово представяне на фестивали носи престижни награди, а последната постановка е една вълнуваща покана за преживяване, наситено с музика, танци и поуки. Тези, които са пропуснали вчерашния премиерен спектакъл, могат да гледат мюзикъла „Чарли и шоколадовата фабрика“ тази вечер от 19.00 часа на основна сцена на Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

25 Април 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Добрич. Темите в днешното издание на съвместното предаване „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ на Радио „Фокус“ и Община Добрич - Портал за електронни услуги поддържа Община град Добрич. Списъкът им е дълъг. Целта е гражданите да бъдат максимално улеснени, а услугите да отговарят на съвременните изисквания на модерния начин на живот - за бързо и качествено обслужване. Директорът на Центъра за информация и услуги в Общината Севдалина Иванова разказва за възможностите, които порталът за електронни услуги предоставя. Тази седмица Детският музикален театър „Дея“ представя новия си мюзикъл „Чарли и шоколадовата фабрика“. Музикалният детски театър е уникален за Добрич. Той съществува от няколко години и събира все повече почитатели както сред публиката, така и сред децата с талант. Това е една възможност за подрастващите да развиват своите дарби - да пеят, да танцуват, да творят. Всяко негово представяне на фестивали носи престижни награди. Ръководителят на Детски музикален театър „Дея“ и режисьор на мюзикъла Лана Анцаридзе разказва за самата постановка, творческата работа с деца и отправя една вълнуваща покана за преживяване, наситено с музика, танци и поуки. В Страстната седмица и Велики четвъртък ще завършим нашето предаване с разказа на етнографа Лена Кирилова – за традицията да се шарят яйца на днешния ден, за поверията и обичаите на нашите прадеди, които пазим и са част от националното ни културно богатство. Тези и още теми слушайте в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ от 14:00 до 15:00 часа с водещ Жулиета Николова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.