НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хиляди автомобили се отправиха на път в последния работен ден преди великденските празници (ОБЗОР)

Хиляди автомобили се отправиха на път в последния работен ден преди великденските празници (ОБЗОР)

25 Април 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
София. Хиляди автомобили се отправиха на път в последния работен ден преди великденските празници.Допълнителни полицейски екипи бяха разположени по най-натоварените трасета и изходите на големите градове, за да следят за безопасността на движението и недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението поради ремонтни дейности и при необходимост да регулират трафика. В следобедните часове трафикът се засили, но въпреки натовареното движение, нямаше критични участъци и ситуации. Най-интензивно бе движението по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“, както и по главните пътища от републиканската пътна мрежа.
Рано сутринта инцидент с пламнал ТИР предизвика километрично задръстване на AM „Тракия”. Около 05.33 часа ремарке на товарен автомобил се запали в движение в района на 31 км на АМ „Тракия“ в посока Пловдив. Около 15.00 часа движението в района беше възстановено.
Около 18.30 часа автомобил, движещ се в изпреварващата лента катастрофира в мантинелата на около 200 метра след тунел „Траянови врата“ в посока Пловдив. Шофьорът не е пострадал, няма засегнати други автомобили. Заради инцидента екипи на Пътна полиция регулираха движението в участъка.
Катастрофа на пътя София-Перник край Владая предизвика сериозно задръстване и полицията регулира движението. В инцидента са учатвали два автомобили и са ранени двама души. Единият е откаран в болница, а другият - прегледан на място.
Аварирал ТИР създаде проблеми и на магистрала „Хемус“. Затруднения създадоха и ремонтите.
Интензивен е трафикът за леки автомобили на изход на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ на българо-гръцката граница, и за товарни автомобили на ГКПП „Лесово“ на българо-турската граница. На границата със Сърбия, Македония и Румъния трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
Очаква се интензивно движение и утре между 10 и 14 часа. От ГДНП отново напомнят санкцията за движение в аварийната лента - при първо нарушение тя е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Интензивен е трафикът по републиканските пътища в областта

Шумен: Интензивен е трафикът по републиканските пътища в областта

25 Април 2019 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Шумен. Интензивен е трафикът по републиканските пътища в област Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Засилено движение на автомобили има в посока Варна, Търговище, Силистра. Сред натоварените участъци са при 5-ти км край Шумен, кръговото кръстовище в близост до 7 км, кръстовището за кв. „Макак“ и п. в. „Белокопитово“. Няма информация за образуване на задръствания. Натоварено движение се очаква и на 26 април. Засилен ще бъде пътният контрол в областта. По основните пътни направления през празничните дни ще се проведат специализирани полицейски операции за недопускане на тежки пътни инциденти. Особено ще се акцентира на установяване на груби нарушения – управление след употреба на алкохол и на неправоспособни водачи.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Натоварен е трафикът по пътищата в областта

Благоевград: Натоварен е трафикът по пътищата в областта

25 Април 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Натоварен е трафикът Благоевградска област в последния работен ден преди Великден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Областно пътно управление – Благоевград. До този момент не са регистрирани тежки пътни инциденти и сигнали за паднали камъни, които да са затруднявали трафика по републиканската пътна мрежа. Пътните настилки са сухи. Натоварено е движението по второкласен път 19 Симитли – Гоце Дечев в посока Банско, както и при пътен възел „Симитли“, където се събират главен път Е-79 и второкласен път 19 – Симитли-Гоце Делчев, в Кресненското дефиле и в прохода Предел. Полицейското присъствие в областта е засилено. От Областно пътно управление-Благоевград отправят апел към водачите на моторни превозни средства да шофират със съобразена скорост, да карат внимателно и да спазват правилата за движение.
Натоварен е трафикът и по изходните и входните връзки на града. По-голям е потокът от автомобили около училищата и детските градини. Колони от автомобили се образуват на моменти на кръговите кръстовища по бул. „Васил Левски“ и „Св. св. Кирил и Методий“. Натоварено е движението по улица „Славянска“ в района на пожарната и болницата в града. До този момент няма възникнали тежки пътни инциденти. Градският транспорт се движи по разписание. Няма данни за закъснения или промяна на обичайните маршрути.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГД „Гранична полиция“: Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“

ГД „Гранична полиция“: Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“

25 Април 2019 | 18:19 | Агенция "Фокус"
София. Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“. Това съобщиха от ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 18.00 часа. На границата със Сърбия, Македония, Турция и Румъния трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Интензивен е трафикът по автомагистрала „Струма”

Кюстендил: Интензивен е трафикът по автомагистрала „Струма”

25 Април 2019 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Интензивен е трафикът по автомагистрала „Струма”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил дежурният в Областно пътно управление – Кюстендил. По думите му пътните настилки са сухи. Интензивен е трафикът и по път Е-79, както и по направлението София – Кюстендил. Слаб трафик има в посока от и за ГКПП „Гюешево”. Поради свличане на земна маса е въведена временна организация на движението в участък от пътя Бобов дол – Жедна. По път III – 623 Бобов дол – Жедна, при километър 15, движението се извършва само в една лента. Мястото и сигнализирано с пътни знаци.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Засилен е трафикът по основните пътни артерии на територията на областта

Велико Търново: Засилен е трафикът по основните пътни артерии на територията на областта

25 Април 2019 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Засилен е трафикът по основните пътни артерии на територията на област Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Интензивен трафик в края на последния работен ден се наблюдава по пътищата София – Варна, Велико Търново – Русе, Велико Търново – Габрово и през Прохода на Републиката. Засилено е полицейското присъствие в най-натоварените участъци. Условията за пътуване са добри. Пътните настилки са сухи. Времето е слънчево. Температурата е 23 градуса. Проходът на Републиката е отворен за движение за всички МПС. Не се допуска преминаване на товарни автомобили над 10 тона през прохода Твърдица – Елена. Движението от км 47 до км 48 се осъществява в една лента поради пропадане на пътното платно и наличие на свлачище. Остава затворен поради свлачище участък от пътя Царски извор – Драганово, обходният маршрут е през село Сушица. Движението по пътя Дебелец – Средни колиби – Елена е ограничено за МПС над 10 тона поради намален габарит на пътното тяло. Обходният маршрут е Дебелец – Велико Търново – Лясковски кантон – Миндя – Елена и обратно. Ограничено е движението на МПС над 3,5 тона на пътя Чешма-Кесарево, поради намален габарит на пътното платно. Срокът на организацията на движение е до 31 май. Обходният маршрут е Чешма-Сливовица-Горско Ново село-Джулюница-Кесарево.
Пътят Лозен – Полски Тръмбеш е ограничен за движение на МПС с обща маса над 12 т поради намален габарит на пътното платно. Обходният маршрут е Лозен – Драганово – Янтра – Поликраище – Полски Тръмбеш.
Движението по пътя Миндя – Присово се осъществява в една лента с последователно пропускане в двете посоки поради извършване на основен ремонт. Движението се регулира със светофарна уредба регулировчици. Срокът за приключване на ремонтите е до 31 май.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Засилен е трафикът по основните пътни артерии в страната и в посока към граничните пунктове

МВР: Засилен е трафикът по основните пътни артерии в страната и в посока към граничните пунктове

25 Април 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. В следобедните часове се засили интензитета на трафика преди първия почивен ден от Великденските празници. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Въпреки натовареното движение, няма критични участъци и ситуации, уточняват от Пътна полиция – ГД „Национална полиция“.
Най-интензивно е движението по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“, както и по главните пътища от републиканската пътна мрежа. Във връзка с въведените ограничения поради извършването на ремонтни дейности водачите могат да използват и алтернативни маршрути. На АМ „Тракия“ в посока Бургас алтернативният маршрут е Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - прохода „Петрохан“ и Искърското дефиле.
От ГДНП са предприети мерки за разполагане на допълнителни полицейски екипи по най-натоварените трасета и изходите на големите градове, които следят за безопасността на движението и недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението поради ремонтни дейности и при необходимост регулират трафика.
Служителите на Пътна полиция приоритетно осъществяват контрол над водачите с рисково поведение, следят за неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство, шофиране без необходимата дистанция или създават опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.
От ГДНП отново напомнят санкцията за движение в аварийната лента - при първо нарушение тя е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Очаква се засилен трафик по пътищата в областта в последния работен ден преди Великден

Благоевград: Очаква се засилен трафик по пътищата в областта в последния работен ден преди Великден

25 Април 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Очаква се засилен трафик по пътищата в Област Благоевград в последния работен ден преди Великден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Особено натоварени се предполага, че ще бъдат главен път Е-79 в посока ГКПП „Кулата“ и второкласен път 19 Симитли – Гоце Дечев в платното към Банско. Тъй като днес все пак е работен ден, то движението ще се засили в следобедните и вечерните часове. Изключително натоварен се очаква да бъде трафика и утре в сутрешните и обедните часове. Критични точки, в които е възможно струпване на автомобили и колонно движение са пътен възел Симитли – там където се събират главен път Е-79 и второкласен път 19 – Симитли-Гоце Делчев, както и Кресненското дефиле и прохода Предел. Полицейското присъствие в областта ще е засилено, като на различни места са позиционирани полицейски патрули, които следят за спазване Правилника за движение по пътищата и осъществяват организация, с която се цели да не се допуска образуването на задръствания. Освен това ще бъде осигурено изнесено дежурство на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, чиято цел е по-бърза реакция ако възникне пътен инцидент. То ще се дава при Полигона край Благоевград.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Почивките при пътуване се отразяват добре на състоянието на всички в автомобила

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Почивките при пътуване се отразяват добре на състоянието на всички в автомобила

25 Април 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Почивките при пътуване се отразяват добре на състоянието на всички в автомобила. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев за „голямото пътуване“ по Великденските празници. Той препоръча на шофьорите да спират на час и половина, два. По думите му честота на почивките и тяхната продължителност зависи от разстоянието, което сме изминали. „Добре е да се правят почивки, защото това освежава водачът, освежава и пътниците“, каза експертът. Той препоръча още преди пътуването водачите да са сменили гумите си с летни. „Добре е всяко едно отклонение като шум или като трептене на автомобила да му се обърне внимание. Най-вече трябва да се наблегне на спирачната система и на кормилната уредба. Всичко онова, което се отличава от изправния автомобил, е добре да бъде погледнато, включително и от специализиран сервиз. Не всички дефекти могат да бъдат открити от водача“, обясни още Стратиев.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Основните причини за катастрофи са скоростта и дистанцията - водачите да внимават за тях

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Основните причини за катастрофи са скоростта и дистанцията - водачите да внимават за тях

25 Април 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Основните причини за катастрофи са скоростта и дистанцията - водачите да внимават за тях. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев за „голямото пътуване“ по Великденските празници. По думите му скоростта е водещ елемент от пътната безопасност. „За съжаление тя е най-значимата величина по отношение на пътнотранспортните произшествия и най-вече по отношение на пострадалите. При високата скорост, нараняванията на пътниците и на водача са сериозни. На пътя има всякакви водачи, може да очаквате различни техни маневри. Затова дистанцията е много важна“, каза той. По думите му така водачът ще си осигури достатъчно разстояние и време, за да реагира правилно. „Разбира се, неправилното изпреварване, особено при ограничена видимост, е много рисково и опасност. Никой не бива да го подценява и да го прави“, допълни Стратиев.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОДМВР- София: Движението по АМ „Тракия“ и „Хемус“ е нормално, вече е налице повишаване на интензивността на трафика

ОДМВР- София: Движението по АМ „Тракия“ и „Хемус“ е нормално, вече е налице повишаване на интензивността на трафика

25 Април 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Движението по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и главните пътища на територията на областната дирекция към момента се осъществява нормално, като към 11.30 часа вече е налице леко повишаване на интензивността, съобщиха от ОДМВР- София. Екипи на областната дирекция подпомагат и контролират трафика по основните пътни артерии. По трасетата са разположени допълнителни полицейски екипи, които следят за безопасността на движението и недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението поради ремонтни дейности, като имат готовност за регулирането му при необходимост.
От 16.00 до 20.00 часа се забранява движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и следните участъци от републиканската пътна мрежа: път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София; път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“; път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 ГКПП „Калотина“ - София; път I-9 Варна - Бургас; път II-18 Околовръстен път на град София; път II-99 Бургас - Царево. Същата забрана ще важи и в последния почивен ден 29 април (понеделник) за времето от 14.00 до 20.00 часа.
Във връзка с въведените ограничения поради извършването на ремонтни дейности водачите могат да използват и следните алтернативни маршрути: на АМ „Тракия“ в посока Бургас Подбалканския път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - прохода „Петрохан“ и Искърското дефиле.
ОДМВР- София вече привежда в изпълнение създадената организация и планирани мерки за контрол, подпомагане и регулиране на движението във връзка с очаквания интензивен трафик преди, по време и след край на поредицата празнични дни.
Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инсп. Мария Ботева, „Пътна полиция“: В неделя срещу понеделник в цялата страна ще проверяваме водачите за правоспособност и употреба на алкохол

Инсп. Мария Ботева, „Пътна полиция“: В неделя срещу понеделник в цялата страна ще проверяваме водачите за правоспособност и употреба на алкохол

25 Април 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. В неделя срещу понеделник на територията на цялата страна ще проверяваме водачите за правоспособност и употреба на алкохол. Това каза инспектор Мария Ботева от отдел „Пътната полиция“ към ГД „Национална полиция“ по време на брифинг за организацията на движението във връзка с предстоящите празници, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „В неделя срещу понеделник призоваваме празничното настроение и употребата на алкохол да не ни причинят неприятности. Приготвили сме полицейски акции, които да са насочени към недопускане на управлението на моторни превозни средства след употреба на алкохол, на наркотични вещества, техни аналози, от неправоспособни водачи“, заяви инспектор Ботева. Тя допълни, че се очаква обичайният трафик към граничните пунктове, както на изход, така и на вход към България като транзитна страна. „Нека това обаче да не ни плаши, да се подготвим, да си проверим дали по нашия маршрут може да ползваме друг граничен пункт“, призова инспектор Ботева. Тя изтъкна, че по празниците екипите на „Пътна полиция“ са мобилизирани в максимален състав. „В съботния ден срещу неделя се очаква „Пътна полиция“ да бъде в помощ на всички останали свои колеги, най-вече на гражданите, за да може да бъде улеснен достъпът до подстъпите към храмове, манастири и други места, на които се очаква да се празнува Великден. Най-вече обръщам внимание, че това е празник с много пешеходци, нека водачите да бъдат толерантни към тях“, каза още инспектор Мария Ботева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: В пиковите часове  ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона по автомагистралите

АПИ: В пиковите часове ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона по автомагистралите

25 Април 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. В последният работен ден преди четирите почивни дни за Великден, от 16.00 часа до 20.00 часа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Във връзка с очаквания интензивен трафик Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.
Съвместната заповед за спиране на движението на камионите над 12 тона е на АПИ, ГД „Национална полиция“ и ИА „Автомобилна администрация“. Тя предвижда ограничаване на движението по следните участъци от републиканската мрежа:
- автомагистралите;
- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;
- път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
- път I-9 Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
- път II-99 Бургас - Царево.
Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 29 април от 14.00 часа до 20.00 часа.
Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение от 10.00 часа на 25 април до 10.00 часа на Великден (28 април) ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“. От 10.00 часа на 28 април до 10 часа на 30 април, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна. Целта е по-лесно придвижване в пиковите дни и часове в участъците с ремонт на двете магистрали. Обновяването на съоръженията, изграждани преди повече от 30 години, е наложително и трябва да бъде направено, за да се пътува след това много по-удобно и безопасно.
На АМ „Тракия“ се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата.
За да се избегне отсечката в ремонт над река Елшишка при 89-ти км на АМ „Тракия“ шофьорите могат да ползват и следните алтернативни маршрути:
- пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – път II-37 (Пазарджик) – пътен възел „Пазарджик“ на АМ „Тракия“;
- пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – пътен възел „Цалапица“ на АМ „Тракия“;
- пътен възел „Калугерово“ – път III-803 (Динката – Драгор) – път II-37 – пътен възел „Пазарджик“ на АМ „Тракия“.
На АМ „Хемус“ на територията на Софийска област се ремонтират виадуктите при 19-ти, 36-ти, 37-ми и 51-ви километър и тръбата за София на тунел „Витиня“.
В участъците при 19-ти км (виадукт „Потоп“) и при 36-ти и 37-ми км (виадукт „Коренишки дол“) от 10.00 часа на 25 април до 10.00 часа на 28 април ще има две ленти в посока Варна и една за София, а от 10.00 часа на 28 април до 10.00 часа на 30 април съответно две ленти за София и една за Варна.
На виадукта при 51-ви километър трафикът преминава двупосочно в платното за София. Поради ремонт на тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ движението се осъществява двупосочно в основно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи. След ремонта и тръбата в посока столицата ще бъде в същия вид и със същите системи за безопасност.
Две ленти в посока Бургас и Варна в участъците с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ ще има и при следващите три почивни дни за Гергьовден. В края на празничните дни съответно ще има две ленти към София и една за Бургас и Варна.
В участъците с ремонт шофьорите е необходимо да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение при извършването на строителни работи и въведените временни организации или да използват алтернативни маршрути. Алтернативен маршрут на АМ „Тракия“ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле.
За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 29 април ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.
Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2019 г. е публикувана тук.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Допълнителни екипи на ОДМВР ще подпомагат, регулират и контролират трафика преди, по време и след поредицата празнични дни

София: Допълнителни екипи на ОДМВР ще подпомагат, регулират и контролират трафика преди, по време и след поредицата празнични дни

25 Април 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. Допълнителни екипи на ОДМВР ще подпомагат, регулират и контролират трафика преди, по време и след поредицата празнични дни. Това съобщиха от ОДМВР - София.
Съгласно съвместна заповед на АПИ, ГДНП и ИА „АА“ днес от 16.00 часа до 20.00 часа и на 29 април от 14.00 часа до 20.00 часа се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и главните пътища. Забраната важи за:
- автомагистралите;
- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околовръстен път в посока София;
- път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
- път I-9 Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
- път II-99 Бургас - Царево.
Същата забрана ще важи и в последния почивен ден 29 април от 14.00 часа до 20.00 часа.
За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение от 10.00 часа на 25 април до 10.00 часа на 28 април ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“.
От 10.00 часа на 28 април до 10.00 часа на 30 април, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна.
Във връзка с въведените ограничения поради извършването на ремонтни дейности водачите могат да използват и следните алтернативни маршрути: на АМ „Тракия“ в посока Бургас Подбалканския път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - прохода „Петрохан“ и Искърското дефиле.
Във връзка с очаквания интензивен трафик в ОДМВР - София е създадена организация и са изготвени планове за осигуряване на безопасността на движението. По основните пътни артерии на територията на областната дирекция ще бъдат разположени максимален брой екипи на „Пътна полиция“, които да подпомагат движението и да следят за недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението.
ОДМВР - София обръща внимание на водачите, че санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.
Санкцията за нарушаване на забраната за движение на МПС над 12 тона е в размер на 300 лева и 1 месец лишаване от правоуправление спрямо водача и спиране на МПС от движение за 1 месец спрямо собственика.
Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение (неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство), както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.
От ОДМВР - София посочват, че ще бъде прилагана нулева толерантност към всички нарушители. Водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инсп. Мария Ботева, „Пътна полиция“: Очакваме основният наплив от автомобили около 14.00 часа

Инсп. Мария Ботева, „Пътна полиция“: Очакваме основният наплив от автомобили около 14.00 часа

25 Април 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
София. Основният наплив от автомобили очакваме около 14.00 ч., утре също се очаква голям поток от коли. Това каза инспектор Мария Ботева от отдел „Пътната полиция“ към ГД „Национална полиция“ по време на брифинг за организацията на движението във връзка с предстоящите празници, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Тя посочи, че служителите на „Пътна полиция“ са в готовност да създадат необходимата организация да подпомогнат излизането от столицата по всички магистрали и първокласни пътища. „В участъците на автомагистралите и на първокласните пътища, които са в ремонт, както е към Владая, са осигурени две ленти за напускащите столицата“, обясни инспектор Ботева. „Утре се очаква голям поток от автомобили. От 10.00 ч. сме в готовност да подпомогнем движението във всички участъци. Подобна организация се очаква и в понеделник“, коментира тя. „Препоръката ни към всички пътуващи е да планират навреме тръгването си, да използват светлата част на денонощието. Ако са се отправили към по-далечни дестинации да се подготвят така, че да шофира най-опитният, да правят по-чести почивки“, призова Мария Ботева. „Днес от 16.00 ч. ще бъде спряно и движението на автомобили над 12 тона“, уточни тя. „Ако видим, че има колони по магистралите да не навлизаме в аварийните ленти“, поясни Ботева и обърна внимание, че ако има колони, може да се е случил инцидент. „Заемайки аварийните ленти възпрепятстваме достъпа на органите до това място, да реагират и да помогнат на нуждаещите се“, коментира инспекторът. „Бих искала да призова навреме гражданите да сигнализират, ако възникнат инциденти. Първо на контролните органи, за да могат тръгнат те към мястото на събитието и да реагират навреме. Едва тогава да потърсят помощ от близки“, каза още инсп. Ботева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: От „Пътна полиция“ ще дадат подробности за организацията на движението във връзка с предстоящите празници

МВР: От „Пътна полиция“ ще дадат подробности за организацията на движението във връзка с предстоящите празници

25 Април 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. От 8.00 часа в локалното платно на бул. „Александър Малинов“, след магазин ХИТ в посока Бизнес-парк, представител на "Пътна полиция" – ГДНП ще даде подробности за предприетите мерки за организация на движението във връзка с предстоящите празници. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.