НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сметна палата: Участниците в изборите трябва да подават данни за предизборната си кампания

Сметна палата: Участниците в изборите трябва да подават данни за предизборната си кампания

26 Април 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Единният регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) в Сметната палата ще е отворен от началото на предизборната кампания за подаване на информация от участниците в изборите за членове на Европейския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на Сметната палата. Целта на ЕРИК е да осигурява на гражданите възможност да се информират за приходите, разходите и дарителите за предизборната кампания, включително и в нейния ход. За това съгласно Изборния кодекс участниците в изборите - партии, коалиции от партии и инициативни комитети, са длъжни да представят в Сметната палата в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания, т.е. до 2 май 2019 г., следните данни за включването им в ЕРИК:
• обстоятелствата за вписване в регистъра на Софийски градски съд (по чл. 17 от Закона за политическите партии);
• наименованието на коалицията и наименованието на инициативния комитет и имената на лицата, които ги представляват;
• наименованието на партията, която е определена от коалицията да отговаря за приходите, разходите и счетоводната й отчетност;
• имената на лицето или лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност;
• имената на дарителите, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения;
• имената на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата;
• имената на физическите лица, предоставили за безвъзмездно ползване вещи или услуги за предизборната кампания, срокът на ползването, видът и описанието на предоставените за ползване вещи и видът на услугите;
• декларациите за произхода на дарените средства, декларациите за произхода на средствата на кандидатите и на членовете на инициативните комитети и декларациите на физическите лица за собственост на предоставените за безвъзмездно ползване вещи;
• наименованията на социологическите агенции и на рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които партиите, коалициите и инициативните комитети работят.
За вписване в ЕРИК по време на кампанията трябва да се подава всяка следваща нова информация от изброените групи, като срокът за това е до 7 дни от възникването й. Подробни указания и образци на документи са публикувани на интернет страницата на Сметната палата, раздел „Контрол – избори“, подраздел „Подаване на информация за Единния регистър по Изборния кодекс“. С цел да подпомогне участниците да спазят законовите си задължения за предстоящите избори Сметната палата изготви и им изпрати брошура, в която са посочени задължeнията им, включително каква информация трябва да се подава за ЕРИК и съответните срокове за това. Съгласно Изборния кодекс за неподаването на задължителната информация за включване в ЕРИК на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва предизборната кампания за европейските избори

Започва предизборната кампания за европейските избори

26 Април 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
София. Започва предизборната кампания за европейските избори, които ще се проведат на 26 май (неделя). От днес започват и предизборните радио и телевизионни предавания, за които ЦИК и СЕМ подписаха споразумение с правила за прозрачно и обективно отразяване.
В 751-местния Европейски парламент България има право на 17 депутати. До надпреварата ЦИК допусна 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. 318 е общият брой на кандидатите, които ще участват в изборите за Европейски парламент. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария. Бариерата за влизане е 5.8%. Мандатът на европейските депутати е 5 години.
Според изтегления от ЦИК жребий в бюлетината:
Под номер 1 е коалиция „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна европейска партия“).
Под номер 2 е коалиция „Път на младите“ (ПП НДСВ и ПП Новото време).
Под номер 3 е ПП ВМРО – БНД.
Под номер 4 е независимият кандидат Ваня Григорова.
Под номер 5 е ПП „Партията на зелените“.
Под номер 6 е ПП ВОЛТ.
Под номер 7 е независимият кандидат Николай Ненчев.
Под номер 8 е независимият кандидат Венислава Атанасова.
Под номер 9 е коалиция „Възход“.
Под номер 10 е коалиция „Коалиция за България“ (ПП АБВ, ПП "Обединен блок на труда Български лейбъристи", Политическо движение "Социалдемократи", ПП "Движение за социален хуманизъм", ПП "Българска левица", ПП "Българска партия Либерали" и ПП "Възраждане на Отечеството").
Под номер 11 е независимият кандидат Десислава Иванчева.
Под номер 12 е ПП ГЕРБ.
Под номер 13 е коалиция „Демократична България – Обединение“.
Под номер 14 е ПП АТАКА.
Под номер 15 е независимият кандидат Минчо Куминев.
Под номер 16 е ПП ДОСТ.
Под номер 17 е ПП „Пряка демокрация“.
Под номер 18 е коалиция „БСП за България“.
Под номер 19 е ПП „Глас Народен“
Под номер 20 е ПП ДПС.
Под номер 21 е коалиция Движение „Заедно“.
Под номер 22 е ПП „Българско национално обединение“.
Под номер 23 е коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“.
Под номер 24 е ПП „Движение 21“.
Под номер 25 е независимият кандидат Христо Симеонов.
Под номер 26 е ПП „Движение презареди България“.
Под номер 27 е ПП „Възраждане
На тези избори номерата на партиите и коалициите в бюлетината ще се различават от тези за отбелязване на преференция за определен кандидат от дадена листа. Целта е да се избегне феноменът 15/15 - да бъде гласувано за кандидат, вместо за партия. Преференциите за кандидатите за евродепутати ще са с номера от 101 до 117 в бюлетината. За да се изкачи нагоре в листата за евродепутати, на един кандидат ще са му нужни 5% от гласовете. За пръв път у нас ще може да се гласува с машини в 3000 секции във всички райони на страната. Списъкът със секциите, където ще бъдат разположени машините, е публикуван на интернет страницата на ЦИК, а до дни трябва да бъде подписан договорът с фирмата, спечелила конкурса за наем на машините – „Сиела Норма“ АД. До този момент три организации са подали заявления за наблюдение на евровота.
Продължава подаването на заявления за откриване на секции извън страната като срокът изтича на 30 април. Това се прави в дипломатическите и консулските представителства и на страницата на ЦИК. Досега се подадени 4482 заявления, от тях 4221 чрез страницата на ЦИК. Неуспешно подадените заявления са общо 370 броя. Организациите на българите в чужбина също могат да правят предложения за разкриване на секции в съответните страни. Скоро ще бъдат публикувани и списъците на чуждите граждани, живеещи в страната и желаят да гласуват в Европейския парламент.
Провеждането на евроизборите струва 32,4 млн. лева.
Изборите за членове на Европейския парламент се провеждат от 23 до 26 май. Право на глас имат всички пълнолетни граждани на ЕС. Всяка държава-членка има собствени избирателни закони и решава в кой ден гражданите ѝ да отидат до урните в рамките на 4-дневния изборен период. Резултатите от всичките 28 държави ще бъдат обявени вечерта на 26 май.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

318 са кандидатите за Европейския парламент (ОБЗОР)

318 са кандидатите за Европейския парламент (ОБЗОР)

25 Април 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. 318 са кандидатите, които са регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в изборите за членове на Европейски парламент. Регистрирани са 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. За сравнение през 2014 г. кандидатите са били 313. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.
Той припомни, че през тази седмица се извърши жребият за номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за евроизборите, както и жребият за медийно отразяване в БНТ и БНР. „А днес беше прието и решението за примерното сгъване на бюлетината“, каза още Андреев. Той съобщи още, че до този момент три организации са подали заявления за наблюдение на евровота.
По отношение на сигналите и жалбите в ЦИК Андреев заяви, че общият им брой от началото на насрочването на изборите до момента са 20 броя, а сигналите са общо 5 броя, като един от тях е във връзка със злоупотреба с лични данни. Сигналът е препратен на Комисията за защита на личните данни с оглед установяването на това дали е налице административно или друг вид нарушение.
Във връзка с машинното гласуване Андреев заяви, че до дни трябва да бъде подписан договорът с фирмата, спечелила конкурса за наем на 3000 машини – „Сиела Норма“ АД. Вече е взето решение и точно в кои секции ще бъдат разположени машините, като списъкът може да бъде открит на интернет страницата на ЦИК. Машинно гласуване ще се проведе във всички райони на страната. Срокът за доставка на машините в България е до 10 май, за инсталиране на софтуерите – между 11 и 15 май, за доставка до секциите – до 25 май. Крайният срок за изпълнение на договора със „Силена Номра“ АД е 10 юни.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: 318 е общият брой на кандидатите, които ще участват в изборите за Европейски парламент

Александър Андреев, ЦИК: 318 е общият брой на кандидатите, които ще участват в изборите за Европейски парламент

25 Април 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. 318 е общият брой на кандидатите, които ще участват в изборите за Европейски парламент. Това каза на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Андреев припомни, че през тази седмица се извърши жребият за номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за евроизборите, както и жребият за медийно отразяване в БНТ и БНР.„А днес беше прието и решението за примерното сгъване на бюлетината“, каза още той. Говорителят на ЦИК обясни, че 318 е общият брой на кандидатите, които ще участват в изборите за Европейски парламент – 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. По думите му за предходните избори през 2014 г. кандидатите са били 313.
„По отношение на наблюдателите имаме подадени заявления от 3 организации“, заяви Андреев. По думите му общият брой на жалбите досега са 20, а сигналите са общо 5, като един от тях е в във връзка със злоупотреба с лични данни и е препратен на Комисията за защита на личните данни.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ясни са номерата на партиите  в бюлетината за евроизборите (ОБЗОР)

Ясни са номерата на партиите в бюлетината за евроизборите (ОБЗОР)

24 Април 2019 | 17:35 | Агенция "Фокус"
София. В Централната избирателна комисия беше изтеглен жребият за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие на европейските избори на 26 май. Общо 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета ще се борят за 17-те места за евродепутати, на които има право България в Европейския парламент. Бариерата за влизане е 5.8%.
Под номер 12 е ПП ГЕРБ, която ще се яви на евроизборите в коалиция със СДС. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че партията възприема номер 12 като 12-а победа, която предстои да постигне. На „БСП за България“ се падна номер 18, като зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че числото 18 представлява ясна задача – първо място на евроизборите и 8 евродепутати. С номер 20 ще бъде ДПС, като евродепутатът Илах Кючюк подчерта, че това е номерът на успеха. Под номер 1 в бюлетината е коалиция „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна европейска партия“), като водач на листата е Валери Симеонов. Пред журналисти той заяви, че 1 е най-хубавият номер и изяви готовност да бъде евродепутат. ПП ВМРО – БНД ще бъде с номер 3 на предстоящия евровот. Водачът на листата Ангел Джамбазки коментира, че тройката може да означава, че партията ще има трима евродепутати. Номер 14 се падна на ПП „Атака“. Водачът на листата Георги Димов заяви, че партията е дала ясно своите каузи и цели и ще се бори за тях в Европейския съюз.
Предизборната кампания за евровота ще стартира на 26 април.

Агенция „Фокус“ публикува пълен списък с номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за европейските избори:
Под номер 1 е коалиция „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна европейска партия“).
Под номер 2 е коалиция „Път на младите“ (ПП НДСВ и ПП Новото време).
Под номер 3 е ПП ВМРО – БНД.
Под номер 4 е независимият кандидат Ваня Григорова.
Под номер 5 е ПП „Партията на зелените“.
Под номер 6 е ПП ВОЛТ.
Под номер 7 е независимият кандидат Николай Ненчев.
Под номер 8 е независимият кандидат Венислава Атанасова.
Под номер 9 е коалиция „Възход“.
Под номер 10 е коалиция „Коалиция за България“.
Под номер 11 е независимият кандидат Десислава Иванчева.
Под номер 12 е ПП ГЕРБ.
Под номер 13 е коалиция „Демократична България – Обединение“.
Под номер 14 е ПП АТАКА.
Под номер 15 е независимият кандидат Минчо Куминев.
Под номер 16 е ПП ДОСТ.
Под номер 17 е ПП „Пряка демокрация“.
Под номер 18 е коалиция „БСП за България“.
Под номер 19 е ПП „Глас Народен“
Под номер 20 е ПП ДПС.
Под номер 21 е коалиция Движение „Заедно“.
Под номер 22 е ПП „Българско национално обединение“.
Под номер 23 е коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“.
Под номер 24 е ПП „Движение 21“.
Под номер 25 е независимият кандидат Христо Симеонов.
Под номер 26 е ПП „Движение презареди България“.
Под номер 27 е ПП „Възраждане“.

Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЦИК изтегли жребия с номерата на партиите в бюлетината за европейските избори

ЦИК изтегли жребия с номерата на партиите в бюлетината за европейските избори

24 Април 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли жребия с номерата на партиите, под които ще бъдат записани в бюлетината за предстоящите европейски избори на 26 май, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В изборите за членове на Европейския парламент от България ще участват 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Бариерата за влизане е 5.8 %.
Под номер 1 е коалиция „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна европейска партия“).
Под номер 2 е коалиция „Път на младите“ (ПП НДСВ и ПП Новото време).
Под номер 3 е ПП ВМРО – БНД.
Под номер 4 е независимият кандидат Ваня Григорова.
Под номер 5 е ПП „Партията на зелените“.
Под номер 6 е ПП ВОЛТ.
Под номер 7 е независимият кандидат Николай Ненчев.
Под номер 8 е независимият кандидат Венислава Атанасова.
Под номер 9 е коалиция „Възход“.
Под номер 10 е коалиция „Коалиция за България“.
Под номер 11 е независимият кандидат Десислава Иванчева.
Под номер 12 е ПП ГЕРБ.
Под номер 13 е коалиция „Демократична България – Обединение“.
Под номер 14 е ПП АТАКА.
Под номер 15 е независимият кандидат Минчо Куминев.
Под номер 16 е ПП ДОСТ.
Под номер 17 е ПП „Пряка демокрация“.
Под номер 18 е коалиция „БСП за България“.
Под номер 19 е ПП „Глас Народен“
Под номер 20 е ПП ДПС.
Под номер 21 е коалиция Движение „Заедно“.
Под номер 22 е ПП „Българско национално обединение“.
Под номер 23 е коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“.
Под номер 24 е ПП „Движение 21“.
Под номер 25 е независимият кандидат Христо Симеонов.
Под номер 26 е ПП „Движение презареди България“.
Под номер 27 е ПП „Възраждане“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.