НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Общинският съвет подкрепи продажба на част от терените на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Велико Търново: Общинският съвет подкрепи продажба на част от терените на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

8 Май 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Общинският съвет подкрепи по време на свое заседание продажба на част от терените на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Предложението бе внесено от кмета на инж. Даниел Панов и гласувано на извънредна сесия на ОбС, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Въпреки, че становището на градоначалника бе подкрепено, това не означава, че имотите ще се разпродадат, защото болницата е акционерно дружество, а местната администрация притежава само 14% от него.
Става въпрос за три парцела във Велико Търново и един в село Вонеща вода. Тези, които се намират в двора на болницата, няма да бъдат продавани. Заседанието продължи повече от час, а своите гледни точки по въпроса освен местните парламентаристи поставиха и управителя на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев и кмета Панов. Групата съветници от БСП защитиха тезата, която поставиха и на редовната сесия, че терените не трябва да се продават на парче и е безсмислено да се търгува само със сгради или само с парцели, всичко трябва да бъде договорено в една сделка. Д-р Филев подкрепи предложението на инж. Панов, тъй като средствата, които ще получи болницата от сделката ще бъдат вложени в изграждането на новия лечебен корпус.
Проектът вече е готов. Той ще бъде реализиран на два етапа – строеж /нужни са 3 891 584 лв. (и купуване на обзавеждане, оборудване и довършителни дейности /нужни са 2 540 806 лв.), като парите за първия вече са договорени. „Категорично съм против продажба на парцелите в Нова болница и го заявявам пред всички граждани. Но за увеличаване средствата, които са необходими за новото крило на болницата,където двете структури ще бъдат обединени в една, работя още от първия мандат, в който бях кмет и няма да прекъсна това“, категоричен бе инж. Панов. Крайното решение дали ще има продажба или не ще бъде взето от Министерство на здравеопазването и акционерите, които имат дял от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общинският съвет ще решава на извънредна сесия с какво становище да излезе относно продажбата на терени в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Велико Търново: Общинският съвет ще решава на извънредна сесия с какво становище да излезе относно продажбата на терени в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

25 Април 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Общински съвет – Велико Търново ще решава на извънредна сесия с какво становище да излезе относно продажбата на терени в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Това решение общинските съветници взеха на днешното си заседание след предложение от групата на БСП, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Според групата съветници от БПС добре би било подобно решение да се вземе в присъствието на кмета на Общината инж. Даниел Панов и управителят на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, който да даде разяснение относно предстоящата продажба. Според общинския съветник Стоян Витанов трябва да се направи проучване дали на терена има изградена ел. и ВиК инсталация. По думите му не случайно всички областни болници имат голям двор. Основната причина за наличието на широко пространство около лечебните заведения е при бедствия, земетресения или война, да се изграждат полеви болници. „Нека като Общински съвет се обединим и не подкрепим това предложение“, заяви Стоян Витанов. Той бе подкрепен и от Николай Илчев от АБВ. „Голяма част от областните болниците в Р България са построени върху огромни територии като площ. Това е направено с цел при бедствия, аварии или война да има възможност да се разгърнат военно полеви болници. Колкото и далечни да изглеждат към днешна дата тези неща при този глобален свят, ние виждаме колко е динамично времето. Трябва да се направи проверка като се изиска становище от Министерство на отбраната и съответния отдел в Министерство на здравеопазването като принципал на този имот и едва тогава да коментираме възможност за някакви оперативни продажби, свързана с имуществото на болницата“, заяви Илчев. Мнението му бе подкрепено и от Мирослав Трифонов от Реформаторски блок, както и от Стефан Михайлов от„Царевград за Велико Търново“.
Като основна причина за продажба на терените в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ от Съвета на директорите на лечебното заведение посочват необходимостта от допълнително финансиране на изграждане на новия болничен корпус.
По време на сесията стана ясно, че общинските търговски дружества във Велико Търново, които представиха отчет за дейността си, са реализирали през 2018 година печалба от 97 000 лева. С най-голяма печалба е „Организация на движението, паркинги и гаражи“ – 29 000 лева, следвано от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ – 28 000 лева и „Обредни дейности“ – 18 000 лева. „Инвестрой“ е приключило годината с печалба от 7000 лева. При лечебните дружества с най-голяма печалба е Центъра за психично здраве – 6000 лева, следвано от Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” – 4000 лева, Центъра за кожно-венерически заболявания – 3000 лева и Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина – 2000 лева. Единственото общинско предприятие на минус е Комплексният онкологичен център. То отчита 2000 лева загуби.
„За периода се наблюдава устойчивост при изпълняване предмета на дейност на всяко едно от търговските общински дружества, но нивата на растеж остават твърде скромни, за да бъдат създадени работни прагматични условия, необходими за подобряване на годишните им финансови резултати“, се обобщава в анализа за дейността на предприятията.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Градът ще кандидатства за Световна столица на книгата 2021 година

Велико Търново: Градът ще кандидатства за Световна столица на книгата 2021 година

25 Април 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново ще кандидатства за Световна столица на книгата 2021 година. Това решение взе на днешното си заседание Общински съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Званието се присъжда от ЮНЕСКО за каузата отдаденост на книгата, четенето, създаването и достъп до книгите чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и други дейности. Ежегодно Консултативен комитет избира Световната столица на книгата за едногодишен период, започващ на 23 април, по повод Световния ден на книгата и авторското право. Градът, избран за Световна столица на книгата, се ангажира с популяризиране на книгата и насърчаване на четенето, както и в реализирането на програма от подходящи мероприятия за период от 1 година. „През последните години Велико Търново получи официалното признание на културните институции и медиите като „най-четящият град“ в България, освен това разполага с мощен духовен и организационен ресурс и капацитет, който би получил своето признание и поле за изява като Световна столица на книгата за 2021 година, се казва в направеното от кмета предложение за кандидатстване. Организатор на събитието ще бъде Регионална библиотека „П.Р.Славейков“. При спечелване на званието, финансирането на събитието в размер на 250 000 лева ще бъде осигурено от бюджета на Община Велико Търново съобразно одобрения бюджет за Световна столица на книгата 2021.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризъм ще гласува Общинският съвет

Велико Търново: Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризъм ще гласува Общинският съвет

25 Април 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризъм ще гласува Общински съвет – Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Съветниците ще приемат отчет за текущото изпълнение на общинските проекти, финансирани със средства от ЕС и държавния бюджет и информация за готовността на общинските училища и детски градини за прием на деца и ученици за учебната 2019/2020 година. Местните депутати ще гласуват промени по приходната и разходната част на Бюджета към 31 март и информация за дейността на търговските дружества със 100% общинскоучастие през 2018 година. Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов ще отговаря на три питания, отправени към него от общински съветници. Първото питане касае качеството на извършените строително-монтажни работи по проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново“. Второто питане е във връзка с изпълнението на основен или текущ ремонт на уличната мрежа в Община Велико Търново, а третото касае сключени договори от Община Велико Търново за доставка на електроенергия на свободния пазар за уличното осветление.
Заседанието започва в 9.00 часа в Голяма зала на Община Велико Търново. В дневния ред са включени 45 точки.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.