НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: В Обединия детски комплекс в града се проведе традиционната Великденска работилница „Шарено яйце“

Кюстендил: В Обединия детски комплекс в града се проведе традиционната Великденска работилница „Шарено яйце“

25 Април 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В Обединен детски комплекс – Кюстендил се проведе традиционната Великденска работилница „Шарено яйце“, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В работилницата се включиха ученици от групите към клуб „Съхрани българското“ и клуб „Приложно изкуство“. Катя Борисова – ръководител на клубовете, разказа за народните обичаи, свързани с посрещането на празника. Децата се запознаха с традиционните техники за боядисване на Великденски яйца. Приготвиха и кукулници – характерен за празничната трапеза в Кюстендилския край вид обреден хляб. Гости на работилницата бяха деца от Дневен център „Вяра, Надежда, Любов“.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Кирова, етнограф: Най-важно е великденските яйца да бъдат обагрени в светлата част на деня

Пламена Кирова, етнограф: Най-важно е великденските яйца да бъдат обагрени в светлата част на деня

25 Април 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Бургас. Най-важно е великденските яйца да бъдат обагрени в светлата част на деня. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Пламена Кирова, етнограф в Етнографски музей – Бургас. Според нея традициите, характерни за Велики четвъртък в Странджанския регион, не се различават в голяма степен от тези, в останалата част на българското фолклорно землище.
„Първото боядисано яйце задължително трябва да е червено. То трябва да се запази до следващия Великден. Ако старото яйце е здраво отвътре, то и годината ще бъде такава, а, ако то не е – това не вещае добра година“, отбеляза Кирова. Тя добави, че забраните за вършене на домакинска работа на Велики четвъртък важат, но в миналото са се спазвали повече заради различният характер на всекидневните дейности на хората. „Работата е била предимно селскостопанска, докато днес няма как да си позволим да спазваме повечето забрани в народния календар“, каза още етнографът.
Според нея традицията за приготвяне на великденски козунаци е по-скоро нова, докато в миналото домакините основно са омесвали обредни хлябове. „Те са ги приготвяли или на Велики четвъртък, или на Велика събота, като в тях са се поставяли задължително червено яйце“, каза още Кирова.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Великденски яйца боядисваха жители на града в импровизирана работилница пред сградата на общината

Сливен: Великденски яйца боядисваха жители на града в импровизирана работилница пред сградата на общината

25 Април 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Сливен. Великденски яйца боядисваха жители на града в импровизирана работилница пред сградата на общината, съобщиха от пресцентъра на Общината. Експерти от Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, Национален музей на текстилната индустрия, Късноантична и средновековна крепост „Туида“, ученици и преподаватели от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ са показали различни видове техники за боядисване на яйца и изработване на украси – изписване с восък, плъстене на вълна, боядисване с текстил и други.
Яйцата и боите са били предоставени безплатно от общината.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Табаков, общински съветник в Бургас: Организираме великденско боядисване на яйца сред природата за трета поредна година

Живко Табаков, общински съветник в Бургас: Организираме великденско боядисване на яйца сред природата за трета поредна година

25 Април 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Бургас. Организираме великденско боядисване на яйца в Бургас сред природата за трета поредна година. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас общинският съветник Живко Табаков по време на инициативата. По думите му тя е традиционна за младежката организация на Движение „България на гражданите“ и цели подобаващото почитане на предстоящите християнски празници. „Благодаря на прекрасните лазарки, които се включват, както и на певческата група от село Равнец, които ни уважиха“, отбеляза Табаков и добави, че инициативата включва и съревнование за най-вкусен козунак. „Пожелавам на всички слушатели на Радио „Фокус“ светли празници и преди всичко здраве“, каза още Живко Табаков.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова заедно с над 250 деца от 10 столични училища и 5 детски градини боядисаха 1 000 яйца на площад „Света Неделя“

Омбудсманът Мая Манолова заедно с над 250 деца от 10 столични училища и 5 детски градини боядисаха 1 000 яйца на площад „Света Неделя“

25 Април 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. На Велики четвъртък омбудсманът Мая Манолова заедно с над 250 деца от 10 столични училища и 5 детски градини боядисаха 1 000 яйца на площад „Света Неделя“. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Събитието бе част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която общественият защитник организира за четвърта поредна година в подкрепа на българските пенсионери.
„Идеята е децата да се научат да вярват и да правят добро, защото това е християнството“, каза Мая Манолова. По-късно, с литийно шествие вече готовите яйца бяха занесени от учениците до социалната кухня в двора на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, където от 17 декември м.г. до Великден, институцията на омбудсмана, заедно с много партньори даваше топъл обяд на средно 700 души.
„Това са социално слаби хора, които са изпаднали в беда. Това са предимно възрастни хора. Днес децата дадоха знак, че добротата, съпричастността и любовта са част от нашето ежедневие. Важно е да възпитаваме децата си именно по този начин, да правят добро, да вярват в доброто, да бъдат заедно, да се чувстват от една общност, да уважават и да обичат възрастните хора. Да са готови да подадат ръка на човек, който е в беда“, каза омбудсманът.
Боите, с които се нашариха яйцата, са дарение от фирма „Весаче“ ЕООД за каузата „Спаси икона“, чрез която малчугани от неделните училища помагат на свои онкоболни връстници. Яйцата предостави безвъзмездно фирма „Джиев“ АД, партньор на институцията на обществения защитник в редица благородни инициативи. А за доброто настроение през цялото време се грижи обичаният от малчуганите Бате Енчо.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: От Етнографския музей в града демонстрират в градинката до Часовника как са се боядисвали великденските яйцата в миналото

Бургас: От Етнографския музей в града демонстрират в градинката до Часовника как са се боядисвали великденските яйцата в миналото

25 Април 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. От Етнографския музей към Регионален исторически музей-Бургас демонстрират в градинката до Часовника как са се боядисвали великденските яйцата в миналото, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. „Боядисваме яйцата с естествени продукти, както нашите баби и майки са боядисва навремето“, каза Станка Димитрова от групата за автентичен фолклор „Факийски бялки“ при Народно читалище „Христо Ботев – 1905“-село Факия и обясни, че използват люспи от лук, коприва, панджар.
„След като сложим яйцата в горещата с различните продукти, те се оцветяват в зелено, жълто, червено“, добави Димитрова. По думите й не се слага нищо допълнително, само традиционните оцет и сол, яйцата престояват около 15 минути и са готови. „Не стават много наситени цветовете, но така е било навремето“, каза още Димитрова. „Първото яйце трябва да бъде червено, след това с него се обикаля лицето на детето и се казва – Здрав, здрав Дядо Великден, калугер не треската, наричаме името на детето и след това яйцето се слага на иконата до следващия Великден“, каза Нана Ангелова. По думите й тогава се чупи и ако яйцето е пълно, годината ще бъде добра и къщата ще бъде пълна. „Аз днес боядисвам с вълнени бои, както са боядисвали нашите родители“, каза още Ангелова и обясни, че първо се боядисват конците, след това с тях и самите яйца.
„През 2014 г. народната певица Златка Ставрева стана кръстница на певческата група и тя стана „Факийски бялки“ и досега продължаваме с това наименование. Името е свързано с носията, която носим, т.е. - сукманът е направен от сирма“, заяви Милка Вълкова, ръководител на групата. По думите й „Факийски бялки“ включва 14 жени, които имат в репертоара си 67 песни. „Събираме се всеки понеделник и сряда, за да правим репетиции. Предстои ни да ходим на няколко фестивала и да изпълняваме нашите факийски песни. Искаме да запазим песните от нашия район. Скоро ще представим и обичая „Еньова буля“, с който обичай сме прочути“, каза още Влъкова и обясни, че с този обичай са получили няколко медала. „Като цяло имаме много дипломи, медалите ни са придружени със сертификати от Варна, Карнобат, Китен. Децата, които днес се включиха в боядисването на яйцата, участват в концертите с бабите“, добави ръководителката на групата. Според думите й млади момиченца от 9-10-годишни участват с нтях. Първо са започнали с лазаруване, след това са участвали в „Еньова буля“, те представят и носията на село Факия, която е разнородна. „Имаме носии за невести, моми, старци, с които представяме и се стремим да запазим автентичното от нашия край. От две години се стремим и да запазим обичая „Коледуване“, в този обичай са включени млади момчета“, каза още Влъкова.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Митрополит Григорий освети 2700 боядисани яйца

Велико Търново: Митрополит Григорий освети 2700 боядисани яйца

25 Април 2019 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Негово Високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий освети 2700 боядисани яйца, които ще бъдат раздавани на миряните в празничната нощ на крепостта Царевец, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Освещаването се извърши по време на отслужването на сутрешната света литургия на Велики Четвъртък в Катедралния храм „Рождество на Св. Богородица”. В храма присъстваха представители на Община Велико Търново, духовници и десетки граждани. Осветените яйца са дарени от различни фирми на Община Велико Търново. Те са боядисани и украсени в ресторантите на хотелски вериги в града. Ще бъдат раздавани в полунощ на Възкресение на Площад „Цар Асен I”. От осветените яйца ще получат и живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип във Велико Търново.
Митрополит Григорий благодари на Община Велико Търново и на дарителите за получените яйца. „Имаме една прекрасна традиция с Община Велико Търново. Ние винаги на Велики Четвъртък правим освещаване на яйцата, за които те намират дарители. Така ние имаме това велико единение точно на Велики Четвъртък. Освещаването на яйцата трябва да е преди Дванадесет Евангелия, които довечера се четат. Затова прекъсваме за малко светата литургия, така че те да са благословени и осветени по време на светата литургия и така да станат една неразривна част от божественото благословение на Господа Иисус Христа“, допълни митрополит Григорий.
Той раздадена на присъстващите на светата литургия миряни икона и вестник с информация за символиката на боядисаните яйца.
„Очервените яйца напомнят за възкресението на Господа Иисуса Христа”, заяви митрополит Григорий. Той посочи, че яйцето символизира живота. Митрополит Григорий припомни, че тази вечер се четата Дванадесет Евангелия на светите страсти на Господа Бога, а утре се отслужва сутрешна света литургия и вечерня и се обикаля храма, изнася се Христовата плащеница, под която миряните преминават. В събота се посреща благоданият огън. Митрополит Григорий припомни едно поверие, според което ако благодатният огън спре, ще дойде краят на света. „Затова винаги патриархът се моли усърдно и щастието е голямо, когато благодатният огън се появи. Имало е случаи, при които се налага друг патриарх, от друго вероизповедание, да чете молитва, но благодатният огън не се появява“, допълни митрополитът. Той благослови всички присъстващи в храма миряни. „Нека Божието благословение и божията милост да е над всички вас, над вашите домове, над вашите чеда и над вашите сродници“.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Конкурс за ученици за боядисване на яйца се организира пред Двореца на културата

Перник: Конкурс за ученици за боядисване на яйца се организира пред Двореца на културата

25 Април 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Перник. Конкурс за ученици за боядисване яйца се организира пред Двореца на културата. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Всеки ученически тим трябваше да прояви въображение и да изрисува своите яйца. Докато учениците работеха, млади актьори от детско-юношеския театър „Мускетарите”, преоблечени като чудати герои от различни приказки, организираха забавни игри за най-малките. Талантливите деца бяха поздравени от кмета на Община Перник Вяра Церовска и министъра на социалните услуги Бисер Петков, който беше на работна визита в града. Те пожелаха на всички участници светли Великденски празници и много настроение.
В края на конкурса бяха обявени и победителите, а призовете бяха връчени от кмета Вяра Церовска, която през цялото време се наслаждаваше на уникалните творения на малките жители на града. На празника присъстваха и зам.-кметът Севделина Ковачева, и секретарят Радослава Манова.
Според журито чиито председател беше Венцислава Крумова – директор на Регионалния исторически музей, първото място, първото място беше присъдено за VI-то СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ , второто място зае училището в Батановци, а трети стана отборът на ПМГ „ Христо Смирненски“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общината постави великденски яйца пред катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ в навечерието на Великден

Смолян: Общината постави великденски яйца пред катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ в навечерието на Великден

25 Април 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Смолян. Община Смолян постави Великденски яйца пред храм „Св.Висарион Смоленски” в навечерието на най-големия християнски празник - Възкресение Христово. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Яйцата са украсени от художници от Художествената галерия в града. Община Смолян пожелава светли празници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Йорданова, етнолог: На Велики четвъртък започва същинската подготовка за Великден с боядисване на яйца и приготвяне на обредните хлябове

Ваня Йорданова, етнолог: На Велики четвъртък започва същинската подготовка за Великден с боядисване на яйца и приготвяне на обредните хлябове

25 Април 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Смолян. В Родопите подготовката за Великден се прави през цялата седмица преди празника, наречена Страстна седмица или Велика. Същинската подготовка за празника обаче започва на Велики четвъртък, тогава, когато се боядисват и великденските яйца. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Ваня Йорданова – етнолог в Регионален исторически музей – Смолян. По думите й това става рано сутринта като по традиция в Родопите са се боядисвали само червени яйца и то в много големи количества – по 100, по 200 във всяка къща, а за обагрянето им са се използвали различни нюанси на червения цвят, получавани от естествени багрила – отвари от корени от брош, от люспи от стар лук, от червени боровинки, от изцяло естествени материали. С първото червено боядисано яйце се натриват бузките на децата, за да бъдат здрави те през годината и това яйце се пази през цялата година до следващия Великден, защото според народното вярване то може да лекува от лоши очи, от уроки и може да предпазва от градушка.
Освен яйцата се приготвят и обредните хлябове. В Средните Родопи те са изключително разнообразни и като украса, и като предназначение и по форма. Във всеки дом се меси т. нар. кошара. Представлява голям кръгъл хляб с наредени върху него бели и червени яйца, наречени за Господ, за къщата и за всеки член на семейството. Разчупването и изяждането на този хляб става особено тържествено и много строго се съблюдава изискването нито един залък, или нито една троха от него да се изнесе извън къщата, защото се смята, че по този начин ще бъде изнесен и късметът на семейството. Специално за кумовете, за майката, за свекървата, за девера или за зълвата, се месят „спредаваци” или „каниски“, които пак са кръгли, но с малко по-малък диаметър с по две яйца върху тях, а децата, дошли първи да честитят празника пък са дарявани с така наречените „кукли” – малки кръгли хлебчета, с едно червено яйце в средата. В петък, наричан Разпети петък, деня на Христовото разпятие не се работи нищо, в събота, наречена „душна” жените носят на гробищата и раздават от боядисаните яйца за мъртвите, каза още Ваня Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Над 400 деца боядисваха яйца в храм в града

Стара Загора: Над 400 деца боядисваха яйца в храм в града

25 Април 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Близо 1000 яйца боядисаха деца от старозагорски училища на Велики четвъртък в катедралния храм „Св. Николай“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. В ритуала участваха деца изучаващи религия в училище, както и деца от неделните училища и социалните домове в епархията.
„Бъдете радостни, че сте заедно. Дошли сте в храма и ние сме дошли при Вас, както господ Бог е казал: Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие! Пожелавам Ви успех“, благослови начинанието старозагорският митрополит Киприан. Малчуганите получиха картички и списанието „Божествени искрици“, издание на Старозагорската митрополия. Децата пък поздравиха митрополит Киприан със стихотворение.
Общественият посредник Надежда Чакърова-Николова зарадва малчуганите с лакомства в рамките на кампанията „Великден за всеки“.
Около наредените в двора на храма маси, момчета и момичета се надпреварваха, кой ще боядиса първото яйце-естествено червено. Всички, които боядисваха яйца, можеха да си ги занесат вкъщи и да зарадват близките си.
По-рано днес за трети път в катедралния храм „Св. Николай“ владиката извърши чина на ритуала на умиване на нозете на 12 свещенослужители от епархията.
От 12.30 часа митрополит Киприан ще боядисва яйца с учениците, изучаващи религия в XII ОУ „Стефан Караджа“, в старозагорския квартал „Лозенец“.
Утре на Разпети петък в 8.00 часа започват Царски часове и вечерня, на която ще бъде изнесена Плащаницата Христова в Митрополитски храм „Св. Димитър“.
На 27 април в 23.00 часа на площада пред Общината митрополит Киприан ще донесе Благодатния огън от Йерусалим. Той ще бъде посрещнат от кмета Живко Тодоров, свещеници и много миряни. Хорът на Старозагорската опера ще изпълни църковни песнопения. След това литийно шествие ще отнесе огъня до катедралния храм „Св. Николай“, където в 23.30 часа ще започне Великденското (Пасхално) богослужение.
Навръх Великден от 11.00 часа в катедралния храм „Св. Николай“ ще бъде отслужено Пасхално вечерно Богослужение. От 15.00 до 17.00 часа в Митрополитския дом владиката Kиприан ще приема от епархиотите пасхални поздравления „Христос Воскресе“, а той от своя страна ще преподаде архипастирски Пасхален благослов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Великденско ателие организира Общината

Хасково: Великденско ателие организира Общината

25 Април 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Хасково. Великденско ателие организира Община Хасково в центъра на града. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Десетки деца проявиха творчество и украсиха стотици декоративни великденски яйца. Други предпочетоха да рисуват великденски мотиви. Децата от Школата по етнография към Младежки център поеха инициативата да оцветят две големи яйца, който ще бъдат изложени в парка пред НТС. Едното от яйцата е оцветено с техника декупаж а другото - с акрилни бои. еКметът Добри Беливанов поздрави малчуганите и им пожела весели празници.
За всички участници в ателието Общината осигури материали за работа и шоколадови лакомства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Около 250 деца ще боядисат 1 000 яйца на площад „Света Неделя“

Омбудсманът Мая Манолова: Около 250 деца ще боядисат 1 000 яйца на площад „Света Неделя“

25 Април 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Около 250 деца има тук на площад „Света Неделя“, които ще боядисат 1 000 яйца на Велики четвъртък, както е според християнската традиция. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова по време на организираното боядисване на 1 000 великденски яйца, в което са поканени над 200 деца от 4 столични детски градини и 8 училища, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Инициативата е част от кампанията „Великден за всеки. Дари празник на баба и дядо“. Идеята е децата да се научат да вярват в доброто и заедно да правят добро, защото това е християнството“, отбеляза Манолова. Тя поясни, че яйцата, които ще боядисат тук, заедно с децата, ще бъдат занесени в социалната кухня в двора на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, където от Коледа до Великден, институцията на омбудсмана, заедно с техните партньори хранят между 500 и 700 души. „Това са социално слаби хора, които са изпаднали в беда. Това са предимно възрастни хора. Така децата ще дадат знак, че добротата, съпричастността и любовта са част от нашето ежедневие. Важно е да възпитаваме децата си именно по този начин, да правят добро, да вярват в доброто, да бъдат заедно, да се чувстват от една общност, да уважават и да обичат възрастните хора. Да са готови да подадат ръка на човек, който е в беда“, каза омбудсманът. Мая Манолова посочи, че всичко това се случва благодарение на учителите, възпитателите, както и на енергията и усилията на доброволците от кампанията „Великден за всеки“.
„От Коледа до Великден такъв проект, като социалната кухня, може да бъде и дългосрочен. Наистина много костваше и на нас, и на нашите партньори, но си струваше, защото освен топъл обяд, хората получиха и топлина, отношение, добра дума, топло пространство, място за социални контакти, където да общуват, защото то е не по-малко важно от храната“, подчерта Манолова.
По думите й идеята е този социален проект със социалната кухня да бъде продължен. „В него наистина няма една стотинка връчени пари, всичко е доброволен труд и доброволни средства. Показахме, че може да се случи и щом можем да го правим четири месеца в центъра на София за 700 души, може да опитаме да го правим и в другите квартали на София и в градовете на България, където има ентусиасти и хора, които са готови да правят добро и да отделят от времето си и от средствата си за да помагат“, каза още тя.
Събитието е част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която се организира от омбудсмана за четвърта поредна година в подкрепа на българските пенсионери. Боите, с които ще се изпишат яйцата, са дарение за каузата „Спаси икона“, чрез която малчугани от неделните училища помагат на свои онкоболни връстници.
В 11.30 часа от храм „Св. Неделя“ с благословението на белоградчишкия епископ Поликарп ще потегли литийно шествие, водено от свещенослужители на Софийската епархия, в което учениците ще отнесат шарените яйца в социалната кухня в двора на столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ на ул. „Георг Вашингтон“ № 47.
Там великденските яйца ще бъдат раздадени на социално слабите и възрастни хора. Социалната кухня, инициирана от институцията на омбудсмана, стартира на 17 декември 2018 г. с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и с подкрепата на БЧК, БАБХ, големите търговски вериги, различни дарители, производители и много доброволци. Всеки делничен ден в нея се хранят безвъзмездно с топъл обяд между 500 и 1 000 души.
Ирина ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Светла Ракшиева: Боядисването на яйца е много древно, останки от подобни практики има от времето на палеолита в Южна Африка

Доц. Светла Ракшиева: Боядисването на яйца е много древно, останки от подобни практики има от времето на палеолита в Южна Африка

25 Април 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Боядисването на яйца е много древно, останки от подобни практики са намирани от времето на палеолита в Южна Африка. Това каза доц. д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) към Българската академия на науките (БАН), в интервю за Агенция „Фокус“ за техниките за боядисване на яйца на старите българи. „По-късно в древен Египет яйцето също изглежда е било почитано като извор на живота и от щраусови яйца са били изработвани съдчета, които са съхранявали благовонни масла в гробниците. Били са използвани като гробен инвентар, като символ на отвъдното и задгробния живот. Също така такива вярвания са споделяли и финикийците. По-нататък вече в Средновековието след възприемането на християнството от много народи в Европа има находки от боядисани в червено или от допълнително изрисувани яйца в погребения от 11, 12 и 13 век. Това е така в България, Украйна, в Полша, в Унгария. Там има такива находки. Ние сме сигурни, че през това време тази традиция е много добре застъпена“, обясни етнологът. По думите й днес яйцето участва в празничната обредност, защото е символ на живота. „Точно като такъв го възприема християнството и го включва в своята догматика. Там то става символ на Възкресението, т.е. на вечния живот, на непрекъснатото преминаване на живота в смъртта и после пак в живота. Това е просто две страни на едно и също нещо. Яйцето е символ и на отвъдния свят, на прераждането и на живота след смъртта“, допълни доц. Ракшиева.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Светла Ракшиева: Великденското червено яйце има много по-голяма сила от обикновеното и с него не могат да се правят зловредни магии

Доц. Светла Ракшиева: Великденското червено яйце има много по-голяма сила от обикновеното и с него не могат да се правят зловредни магии

25 Април 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Великденското червено яйце има много по-голяма сила от обикновеното и с него не могат да се правят зловредни магии. Това каза доц. д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) към Българската академия на науките (БАН), в интервю за Агенция „Фокус“ за техниките за боядисване на яйца на старите българи. „Както нашият голям етнограф Димитър Маринов пише – яйцето като символ на живота играе много съществена роля в поверията, обредите и обичаите. С яйцето се бае от почуди и от уроки. С него отвръщат вода на дете или добитък, когато е заболял. С яйце се гадае и се разгадават някои тайни. С яйцето може да се правят и развалят някои магии. Яйцето най-общо казано изразява една потенция в чистия й вид. Тя може да бъде насочена от човека в добра или в лоша посока. То може да участва в зловредни и в добри магии“, обясни етнологът. По думите й за разлика от яйцето по принцип, великденското червено яйце има много по-голяма сила. „С него не могат да се направят зловредни магии. Червеният цвят е абсолютният апотропей. Той предпазва от всичко. С червеното яйце могат да се правят само магии за хубаво, за добро. Такива, които предпазват хората, добитъка, земята от всичко лошо. Например великденското червено яйце се заравя от нивата, за да я пази от градушки, от бродници. Великденско червено яйце носят в пазвите си момите и младите булки, за да не бъдат залюбени или грабнати от змей. То се поставя между бубите, за да ги пази да бъдат здрави и след това от тях да може да се получи коприна“, каза още доц. Ракшиева. „С първото червено великденско яйце старата баба пребайва децата и младите момичета в къщата като им казва: „Да си бяла и червена като това великденско яйце“, пожелавайки здраве и късмет“, обясни доц. Ракшиева и посочи, че това яйце по принцип има ролята да носи късмет, богатство, да опазва здравето в къщата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Светла Ракшиева: Част от орнаментиката на великденските яйца е свързана с християнството, а друга с българската шевица

Доц. Светла Ракшиева: Част от орнаментиката на великденските яйца е свързана с християнството, а друга с българската шевица

25 Април 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Част от орнаментиката на великденските яйца е свързана с християнството, а друга с българската шевица. Това каза доц. д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) към Българската академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за техниките за боядисване на яйца на старите българи. По думите й върху великденските яйца се изписват кръстове, които имат най-разнообразни форми. „Много често формата на кръста някак се преплита с различни растителни орнаменти. Самият кръст представлява няколко клонки, които имат цветове. Върху великденските яйца нашите баби и прабаби са изобразявали и много други неща: растителност, петел като символ на светлината и деня, на доброто, на плодовитостта, житен клас също като символ на плодородието“, посочи тя. „Изобразявали са различни видове птици, в Етрополе например има един много типичен за там мотив. От едната страна изобразяват петле, а от другата бърдуче“, допълни етнологът. По думите й в Чепинската котловина яйцата са покрити с безкрайни плетеници от разцъфнали клонки. „Едно време в Самоковско сред тези плетеници е можело да се видят риби, птици и по това може да се съди, че всъщност е представлявало условно изображение на световното дърво. Там в корените му или под него живеят рибите и подземните същества, по клоните са птиците. Световното дърво ни ориентира за това какъв трябва да бъде порядъкът в света: кой е горният и кой долният свят. По-късно в по-модерните времена пак в Самоковско това изображение на световното дърво вече се трансформира с един орнамент – цъфнало цвете в саксия“, обясни доц. Ракшиева и уточни, че рибата е един от любимите символи, който е християнски. „Безкрайна е орнаментиката върху великденските яйца и в нея се преплитат и двата вида мотиви: и чисто религиозните и много такива, които си кореспондират с везбата върху ризите на жените, в някои елементи от българската народна шевица, с различни украси, които жените са видели по керамични изделия, по дърворезби“, каза още етнологът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обединен детски комплекс – Кюстендил организира великденска работилница „Шарено яйце”

Обединен детски комплекс – Кюстендил организира великденска работилница „Шарено яйце”

25 Април 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Обединен детски комплекс – Кюстендил организира великденска работилница „Шарено яйце”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Бойко Малинов, директор на Обединен детски комплекс – Кюстендил. Традиционната работилница ще започне от 14.30 часа в сградата на структурата. Децата ще научат повече за народните обичаи, свързани с посрещането на Великден. Те ще се запознаят с традиционните техники за боядисване на великденски яйца и с украсата на характерния за празничната трапеза в Кюстендил и региона обреден хляб.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Велики четвъртък е денят, в който се провежда Тайната вечеря на Христос с 12-те апостоли

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Велики четвъртък е денят, в който се провежда Тайната вечеря на Христос с 12-те апостоли

25 Април 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Велики четвъртък е денят, в който се провежда Тайната вечеря на Христос с 12-те апостоли. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. По думите ѝ на нея Божият син предсказал предателството на един от учениците си и своята смърт. „Преди вечерята им измил нозете, а след това им подал хляб и вино, което представлявало неговото тяло и кръвта Господна. В същата вечер по време на молитвата в Гетсиманската градина идват войници, водени от Юда, който целунал Христос и по този начин го посочил на властта“, каза още Стефанова. Тя добави, че в петък сутринта Божият син е разпънат на кръст и погребан, а в събота срещу неделя възкръсва. Църковният уредник допълни, че според Библията седмицата преди Великден е наситена с велики страдания – страсти Христови, затова се нарича Страстна или Велика седмица, а пред всеки ден от нея се поставя Велик – понеделник, вторник, сряда, четвъртък, петък и така нататък.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В храмовете в града се отслужва св. Василева литургия по повод Велики четвъртък

Велико Търново: В храмовете в града се отслужва св. Василева литургия по повод Велики четвъртък

25 Април 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Утринна св. Василева литургия се отслужва по повод Велики Четвъртък в православните храмове във Велико Търново, предаде репортер на Радио "Фокус" – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на литургията. Най-много хора се стекоха в Катедралния храм "Рождество Богородично", където палят свещ за здраве.
На този ден Църквата възпоменава четири неща, които са се случили. Това са свещеното умиване нозете на учениците от Исус Христос, Тайната вечеря – първата света литургия отслужена от Исус Христос, предаването на Исус Христос и след това неговия Съд. Свещеното умиване се служи в много църкви по света – в Йерусалим, на остров Патмос и в Москва, където Патриархът умива нозете на 12 свещеници на митрополити, които са свещенодействали заедно с него, както и в Румъния и в Сърбия. В България за умиването на нозете обаче не се отслужва. Преди да започне Тайната вечеря учениците много се борили помежду си кой ще бъде първи, кой ще заема най-близкото място до Исус Христос, кой ще бъде първия между тях. Исус Христос им показва как те да бъдат в помощ на хората, да бъдат слуги на хората и как смирението е основата на израстването в любовта. Той станал и първо им измил нозете. Измиването на нозете през онова време е било работа само на слугите в дома. То се извършвало в знак на гостоприемство, в знак на любов от слугите. Затова Исус Христос, за да им покаже това смирение, тази обич и как да проповядват, как да бъдат в помощ на хората, им измил нозете и то първо измил нозете на своя предател. Второто нещо, което отбелязваме на Велики Четвъртък е Тайната Вечеря. Това е първата света литургия отслужена от Господ Исус Христос. Той дал от хляба и от виното на своите ученици като им казал: „Това е моето тяло. Това е моята кръв. Яжте и пийте за мой спомен”. На Велики Четвъртък църквата отбелязва и предаването му от Юда и неговия несправедлив Съд. Предаването на Исус Христос и неговия несправедлив Съд се отбелязват четвъртък вечерта, когато се четат 12-те Евангелия. В тези Евангелия е разказан начинът, по който се предава Исус Христос и Неговия Съд. Василевата литургия се отслужва сутрин, а следобяд се четат 12-те Евангелия.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велики четвъртък е

Велики четвъртък е

25 Април 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
София. Днес е четвъртият ден от Страстната седмица, наречен Велики четвъртък. На този ден се провежда Тайната вечеря. Христос е измил краката на апостолите и казал: “не дойдох да служа, а да послужа“. После Спасителят установил св. тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли.
След като завещал новата заповед за любов към всички, Христос явил на учениците си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.
След вечерята Христос отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя.
Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания.
Традицията повелява на Велики четвъртък да се боядисват яйца. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще боядисва 1 000 яйца с деца

Омбудсманът Мая Манолова ще боядисва 1 000 яйца с деца

25 Април 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. На Велики четвъртък, от 10.30 часа на пл. „Света Неделя“ в София, институцията на омбудсмана, съвместно с Българската православна църква, организира боядисване на 1 000 великденски яйца, в което са поканени над 200 деца от 4 столични детски градини и 8 училища. Това съобщиха от пресцентър на Омбудсмана на Република България.Събитието е част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която се организира от омбудсмана за четвърта поредна година в подкрепа на българските пенсионери.
Боите, с които ще се изпишат яйцата, са дарение за каузата „Спаси икона“, чрез която малчугани от неделните училища помагат на свои онкоболни връстници.
В 11.30 часа от храм „Св. Неделя“ с благословението на белоградчишкия епископ Поликарп ще потегли литийно шествие, водено от свещенослужители на Софийската епархия, в което учениците ще отнесат шарените яйца в социалната кухня в двора на столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ на ул. „Георг Вашингтон“ № 47.
Там великденските яйца ще бъдат раздадени на социално слабите и възрастни хора. Социалната кухня, инициирана от институцията на омбудсмана, стартира на 17 декември 2018 г. с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и с подкрепата на БЧК, БАБХ, големите търговски вериги, различни дарители, производители и много доброволци. Всеки делничен ден в нея се хранят безвъзмездно с топъл обяд между 500 и 1 000 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.