НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Най-късно до 2021 г. у нас ще се извършват белодробни трансплантации (ОБЗОР)

Най-късно до 2021 г. у нас ще се извършват белодробни трансплантации (ОБЗОР)

25 Януари 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. Начертани са мерки, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ) проф. Валтер Клепетко.
Тримата подписаха Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница. Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България. Целта е в края на 2020 г. или най-късно в началото на 2021 г. белодробна трансплантация да се извършва и в България. Документът вече е изпратен на „Евротрансплант“. По линия на Споразумението в АКХ Виена ще бъдат обучавани хирурзи от УМБАЛ „Св. Екатерина“ и пулмолози от Военномедицинска академия.
След срещата пред журналисти здравният министър съобщи, че всяка година петима български пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще бъдат трансплантирани в болницата във Виена. Българските лекари ще преценят кои пациенти са най-спешни.
Според проф. Клепетко изграждането на една такава система е комплексно и е необходима подкрепа от най-високо ниво. „Затова се радвам, че дискутирахме темата с премиера и министъра на здравеопазването. Виждам, че България осъзнава и споделя важността на това да направим трансплантацията на бял дроб възможна в страната ви. Важна предпоставка за това е развитието на донорството. Без наличието на органи за трансплантация не можем да помогнем на други хора. Ето защо централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко е важно да се даряват органи“, посочи той. Проф. Клепетко пое ангажимент да окаже експертна помощ на Министерството на здравеопазването при подготовката на Програмата за донорството и трансплантацията, както и при стартирането на кампанията през месец февруари.
Министър Ананиев и проф. Клепетко оцениха срещата като ползотворна, а резултатите от нея като реални стъпки за решаване на проблема с белодробните трансплантации на български граждани. И двамата заявиха задоволството си от съвместната работа, благодарение на която българските лекари ще заминат за обучение във Виена, а страната ни получи реален шанс за членство в „Евротрансплант“.
В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: В близките дни ще направим официално заявление за членство в „Евротрансплант“

Министър Кирил Ананиев: В близките дни ще направим официално заявление за членство в „Евротрансплант“

25 Януари 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. В близките дни ще направим официално заявление за членство в „Евротрансплант“. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща при премиера Бойко Борисов с президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Споразумението, което подписахме днес за обучение, вече е изпратено в „Евротрансплант“, което е изключителен важен акт. В близките дни ще направим и официално заявление за членство в „Евротрансплант“, заяви Ананиев.
Попитан защо договорът на България с „Евротрансплант“ е бил прекратен, проф. Валтер Клепетко отговори, че договорът не е бил прекратен, а не е бил продължен, въпреки че са били положени усилия за това. „Имаше много причини за това, но те са предимно в компетенциите на „Евротрансплант“, защото стана едно голямо преосмисляне на правилата в тази организация“, обясни той. Проф. Клепетко посочи, че въпреки това България е играла положителна роля през изминалите години. „Наложи се „Евротрансплант“ да въведе нови правила. И затова най-важната предпоставка е да се организира на по-високо ниво донорството в България – това е предпоставката за трансплантации“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Във Виена за извършване на белодробни трансплантации ще се обучават хирурзи от „Св. Екатерина“ и пулмолози от ВМА

Министър Кирил Ананиев: Във Виена за извършване на белодробни трансплантации ще се обучават хирурзи от „Св. Екатерина“ и пулмолози от ВМА

25 Януари 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Във Виена за извършване на белодробни трансплантации ще се обучават хирурзи от „Св. Екатерина“ и пулмолози от ВМА. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща при премиера Бойко Борисов с президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Здравният министър посочи, че предстои да се направи първоначалната селекция на хората, на които ще бъде направена белодробна трансплантация във Виена тази година. „Много важно е това да бъдат млади хора, които имат проблеми с белия дроб, за да им дадем възможност да изживеят един продължителен живот и да ги дарим със здраве. Селекцията на самите пациенти ще бъде направена от болницата, която ще координира работата с австрийската болница – това е „Св. Екатерина“. Там ще бъде направена селекцията и подреждането на пациентите – кой ще бъде първи, втори и т.н. за тази година“, заяви Ананиев. Той обясни, че след трансплантацията проследяването ще бъде в болница „Св. Екатерина".
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Валтер Клепетко, АКХ: Подписахме споразумение за обучение във Виена на български лекари за извършване на белодробни трансплантации

Проф. Валтер Клепетко, АКХ: Подписахме споразумение за обучение във Виена на български лекари за извършване на белодробни трансплантации

25 Януари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Подписахме споразумение за обучение във Виена на български лекари за извършване на белодробни трансплантации. Това каза на брифинг президентът на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена (АКХ) проф. Валтер Клепетко след среша с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имаме голям проект пред нас - искаме да подобрим трансплантациите в България и искаме да направим възможна трансплантацията на бял дроб в страната. Но, разбира се, голямата предпоставка за извършване на белодробна трансплантация е донорството на органи. Защото без наличието на органи за трансплантация, ние не можем да помогнем на други хора“, заяви проф. Клепетко и посочи, че затова централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко важно е донорството.
„Що се отнася до трансплантацията на бял дроб – и в миналото сме се опитвали да помогнем на България. Виена има голям опит в това да помага на други държави при обучението на специалисти за такава трансплантация. Обучили сме специалисти от Чехия, Унгария, Словения, в последното време и от Гърция. И се радвам, че България ще осъществи тези обучения. Изграждането на една така система е комплексно и ще имаме нужда от подкрепа от най-високо място от държавата. И затова се радвам, че имах възможността да говоря с министъра на здравеопазването и с премиера. И аз споделих, че виждам, че България разбира и споделя важността на този проект“, каза още той.
Проф. Клепетко посочи, че белодробната трансплантация е нещо, което не може да се изгради за няколко месеца. „Затова говорим за един по-дълъг период от време, около две години. Ще ги използваме за обучение на специалистите. Имаме във Виена една белодробна болница и предлагаме в следващите няколко години да приемем трансплантирането на бял дроб на до пет пациенти на година. Може и това число да не изглежда голямо, но то е важно начало“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Всяка година по петима българи, които се нуждаят от белодробна трансплантация, ще бъдат оперирани в клиника във Виена

Министър Кирил Ананиев: Всяка година по петима българи, които се нуждаят от белодробна трансплантация, ще бъдат оперирани в клиника във Виена

25 Януари 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Всяка година по петима българи, които се нуждаят от белодробна трансплантация, ще бъдат оперирани в клиника във Виена. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща при премиера Бойко Борисов с президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Проф. Клепетко е спасил живота на стотици хора, включително и български граждани и е голям приятел на България. Днес проведохме изключително конструктивни разговори и начертахме стъпките, които предстоят пред нас, относно донорството в областта на белодробната трансплантация. Подписахме споразумение за обучение в областта на белодробната трансплантация – то ще даде възможност за обучение на наши специалисти, като целта е до началото на 2021 г. белодробните трансплантации да се извършват на територията на нашата страна“, обясни Ананиев.
Той посочи, че през този преходен период, в който ще се обучават нашите специалисти, проф. Клепетко е поел ангажимент всяка година по пет български пациенти да бъдат оперирани във виенска клиника. „Това ще стане веднага щом българската държава прецени кои са пациентите, които са готови за такава трансплантация – т.е. операциите могат да започнат веднага“, заяви здравният министър и обясни, че тепърва ще бъде направена първата селекция на тези, които ще бъдат оперирани.
Ананиев коментира още, че с проф. Клепетко са обсъдили и програмата за донорство, която Министерството на здравеопазването разработва. „И с негова помощ тя ще бъде финализирана в работещ вид. Той ще ни помогне и с неговия опит и добри практики и по отношение на кампанията по донорство, която започваме в началото на февруари“, каза още здравният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Начертахме мерките за лечение у нас на българите, нуждаещите се от белодробна трансплантация

Премиерът Бойко Борисов: Начертахме мерките за лечение у нас на българите, нуждаещите се от белодробна трансплантация

25 Януари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ), съобщиха от правителствената информационна служба.
Тримата обсъдиха възможностите, които дава подписаното днес Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница. Документът вече е изпратен на „Евротрансплант“. Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България.
Премиерът Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България. Те се обединиха около мнението, че тя трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.
В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президентa на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации проф. Валтер Клепетко

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президентa на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации проф. Валтер Клепетко

25 Януари 2019 | 07:03 | Агенция "Фокус"
София. В 11.00 часа в Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетска болница Виена (АКХ). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Проф. Клепетко е на посещение в България по покана на министър Ананиев.
След приключване на срещата са предвидени изявления.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.