НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Бъдещето на гръцко-китайските отношения

Kathimerini: Бъдещето на гръцко-китайските отношения

3 Май 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Само няколко дни след като Гърция стана 17-ия член на китайската инициатива за Централна и Източна Европа – която сега се нарича 17+1 – премиерът Алексис Ципрас отпътува за Пекин, където присъства на Втория форум „Един пояс, един път“ за международно сътрудничество. Това беше третата му визита в китайската столица, след юли 2016 и май 2017 година, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.
Китайско-гръцките отношения продължават да процъфтяват при правителството на СИРИЗА - въпреки сериозната криза през първите шест месеца от нейното управление. Инвестицията на Cosco в пристанище Пирея е главата на дракона на китайския интерес в Гърция. Завършването на приватизацията на пристанищната власт на Пирея през 2016 г. проправи пътя за по-тесни връзки.
Като спазва задълженията си, произтичащи от споразумението за концесия за 2016 г., ратифицирано от гръцкия парламент, Cosco предложи да продължи развитието на пристанището. Така нареченият генерален план е амбициозен и дава приоритет на строителните работи, логистиката и управлението на хотели и търговски център. В частност, секторът на круизите се очаква впоследствие да нарасне, тъй като ще бъдат подобрени необходимите съоръжения за неговото развитие и ще бъдат създадени работни места.
одобрен от гръцките власти, тъй като бюрократичните пречки забавят процеса. Това със сигурност е трън в китайско-гръцките отношения, макар че решението изглежда възможно след неотдавнашното посещение на Ципрас в Пекин. Разбира се, неотложността на въпроса е ясна. Китай скоро ще инвестира в други европейски пристанища - например в Италия - и би могъл сериозно да търси алтернативи в усилията си да свърже морските и сухопътните маршрути.
Не става дума само за пристанище Пирея. Добрата инерция създава нови възможности за Гърция и Китай. Сътрудничеството между Copelouzos Group и China Energy доведе до формирането на модел на консорциум с потенциала за ноу-хау за спечелване на търгове не само в Гърция, но и в Югоизточна Европа. Все повече китайски туристи посещават Гърция всяка година, а гръцкият износ за Китай се увеличава. Китайският президент Си Дзинпин заяви, че Китай иска да внася повече от други страни.
Ако Гърция систематично разработва по-добра маркетингова стратегия, тя ще може допълнително да увеличи износа си, като се доближи до специфични китайски региони. Академичното сътрудничество също се засилва. През юли авторът ще организира лятно училище със студенти от университета Юнан в Атина.Могат да последват и още след създаването на мрежа за проучвания на проекта „Един пояс, един път“ миналата седмица в Пекин.
Европейският съюз разглежда подозрително тези развития; неговите опасения са преувеличени. Китайските инвестиции в Гърция представляват едва 1% от общия им брой в ЕС. Има много държави-членки - с водеща Германия -, които тясно си сътрудничат с Китай на двустранно равнище, въпреки че публично смятат, че последната е "заплаха", за да задоволят исканията на Европейската комисия.
Всички гръцки правителства са спазили европейската правна рамка и са организирали търгове, преди да пристъпят към приватизация. А през 2016 г. Cosco нямаше конкурент, защото Maersk се оттегли. По-важното е, че Гърция трябваше да продаде пристанищната власт на Пирея като спасително изискване, под натиска на кредиторите си.
Гърция и Китай са на един и същи пояс и път. Но това не означава, че Гърция е готова да постави под въпрос традиционната си външнополитическа ориентация. Напредъкът на китайско-гръцките връзки се осъществява в период, през който двустранните отношения между Атина и Вашингтон излизат на нови стратегически нива. Не е разумно да се объркват икономическите интереси с геополитическите избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Равносметка от форума „Един пояс – един път“

ТАСС: Равносметка от форума „Един пояс – един път“

27 Април 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Пекин. Участниците във форума „Един пояс - един път” сключиха 283 споразумения на обща стойност 64 млрд. долара, съобщи президентът на Китай Си Дзинпин в събота, обобщавайки резултатите от форума в китайската столица, предава TACC.
"По време на подготовката и по време на този форум страните сключиха 283 споразумения. Сред тях са междуправителствени споразумения за сътрудничество, както и документи за проекти за практическо сътрудничество, за създаване на специализирани платформи за многостранно сътрудничество в отделни области, доклад за напредъка на сътрудничеството в рамките на „Един пояс - един път " и доклада на консултативния съвет", посочи той.
"Като организатор на форума Китай ще публикува списък на споразуменията. Представители на бизнеса, които участваха във форума, подписаха споразумения за проекти за сътрудничество на стойност над 64 млрд. долара", заяви Си Дзинпин.
"Тези резултати показват, че сътрудничеството в рамките на инициативата „Един пояс - един път "е търсено в съвременната епоха. Инициативата поставя на преден план интересите на хората, широко се подкрепя и е от полза за всички страни," каза китайският президент.
Си Дзинпин отбеляза, че предприятията трябва да бъдат ключови участници в инициативата на китайското правителство „Един пояс - един път“.
„Ще се придържаме към пазарните принципи при реализирането на инициативата, като предприятията трябва да бъдат ключови участници в„ Един пояс - един път ”, каза Си Дзинпин. „Това ще повиши конкурентоспособността на проектите и ще създаде справедлива бизнес среда за инвеститорите в дългосрочен план, ”- каза китайският президент.
Според него страните, участващи в инициативата, ще продължат да "работят за диверсификация на каналите за финансиране на проекти". Си Сзинпин посочи, че "те ще приветстват участието на чуждестранни финансови институции в неговото прилагане".
Китайският лидер каза, че страните, участващи в инициативата, са се съгласили да засилят сътрудничеството си на сушата, във въздуха, в морето, както и в цифровата сфера.
"Установихме ключови области за по-нататъшно сътрудничество, договорихме да развиваме сътрудничеството по пътищата, по море, във въздуха, както и в онлайн средата, за да насърчим развитието на висококачествена, устойчива, достъпна и приобщаваща инфраструктура," каза Си Дзинпин.
Той отбеляза също, че участниците във форума са се съгласили да работят "за създаването на икономически коридори и зони за търговско и икономическо сътрудничество".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Косовският въпрос е бил основна тема на разговора между Путин и Вучич в Пекин

РСЕ (Македония): Косовският въпрос е бил основна тема на разговора между Путин и Вучич в Пекин

26 Април 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Пекин. Косовският въпрос е бил основната тема на разговора между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Александър Вучич в рамките на форума "Пояс и път" в Пекин, обявиха двете страни след срещата, предава Радио "Свободна Европа" в македонската си редакция.
Вучич информира Путин за развитието на ситуацията в Косово и в каква посока се движи решението на проблема, подчертавайки, че "той не разбира невероятните действия на Прищина", поясниха сръбските медии.
На свой ред Путин отбеляза, че Русия следи отблизо ситуацията в Косово и припомни, че Москва подкрепя Белград по въпроса за най-младата държава на Балканите.
На срещата бяха обсъдени и регионални въпроси, като Вучич благодари за рускат подкрепа за запазване на териториалната цялост и суверенитет на страната.
На срещата двамата президенти обсъдиха също военно-техническото сътрудничество между Русия и Сърбия, допълва медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Вучич проведоха среща в Пекин, обсъдено е двустранното сътрудничество

ТАСС: Путин и Вучич проведоха среща в Пекин, обсъдено е двустранното сътрудничество

26 Април 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Пекин. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и сръбският президент Александър Вучич проведоха среща в Пекин в кулоарите на форума "Пояс и път", който се провежда в китайската столица, предава TACC.
Двамата са обсъдили двустранните отношения и регионалните въпроси. "Радвам се на възможността да се срещна с Вас в кулоарите на днешното събитие, да поговорим за двустранните отношения и за ситуацията в региона", цитира агенцията думите на Путин преди началото на разговора със сръбския му колега.
Лидерът на Кремъл припомни за януарската си визита в Белград, отбелязвайки, че тя е допринесла за активизация на двустранните връзки. Той подчерта, че търговският оборот между двете държави за 2018 г. се е увеличил с два процента. "Развиваме отношения в чувствителни области като военно-техническото сътрудничество", допълни руският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас в Пекин: Гърция е мост, а не граница между Запада и Изтока

Алексис Ципрас в Пекин: Гърция е мост, а не граница между Запада и Изтока

26 Април 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Атина/Пекин. Обръщайки се към форума за инициативата „Пояс и път“ в Пекин, министър-председателят на южната ни съседка Алексис Ципрас описа Гърция като мост, а не като граница между Запада и Изтока, и като регионален център за растеж, който придобива глобално влияние и значение, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Ципрас бе първият лидер на държава от Европейския съюз, който излезе на трибуната в дебата на високо равнище на форума, който ще приключи в събота.
"За Гърция е ясно, че целите на съвременния Път на коприната са съвместими с регионалните икономически цели, които сме си поставили, и които искаме да преследваме, оставяйки след себе си зависимостта от нашите кредитори", подчерта Ципрас, като допълни, че "сътрудничеството и външният фокус са бъдещето".
Гръцкият премиер добави, че Гърция използва уникалното си геополитическо местоположение на три континента, както и ролята си като сила с глобално влияние в корабоплаването и туризма.
"Искаме нашият регион, Югоизточното Средиземноморие и Балканите, да не бъде границата между Запада и Изтока, а мост", отбеляза Ципрас, добавяйки, че целта е тази част от картата на Европа да се превърне в "глобален център за транспорт, енергетика и търговия".
Той посочи инвестицията на китайския логистичен гигант Cosco в най-голямото гръцко пристанище Пирея, заявявайки, че тя ще играе ключова роля в това усилие.
"Пристанището се превръща в глобален вход към Европа за продукти, идващи от китайски и азиатски пристанища през Суецкия канал", заяви гръцкият премиер, добавяйки, че целта е тя да бъде свързана с транспортните мрежи към Балканите и Източна Европа.
Приветствайки "новата роля", която Гърция пое в региона, Ципрас заяви, че страната има за цел да подпомогне засилването на връзките между Китай и Европейския съюз "в контекста на международните разпоредби, регулиращи търговията и нашите ангажименти като член на ЕС".
По-късно в петък Ципрас ще има срещи с китайския президент Си Дзинпин и други висши държавни служители.
Гръцки и китайски служители ще подпишат тригодишен меморандум за сътрудничество в ключови сектори, включително транспорт, енергетика и финанси.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият премиер е убеден, че правителството ще завърши мандата си докрай

Kathimerini: Гръцкият премиер е убеден, че правителството ще завърши мандата си докрай

16 Април 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Атина. В голямо телевизионно интервю в понеделник премиерът Алексис Ципрас повтори намерението си правителството да завърши четиригодишния си мандат, който приключва през октомври, като заяви, че това е „стратегически избор“, цитира думите му електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В интервюто той обеща допълнителни мерки за „разхлабване на коланите“ с постоянен характер, като подчерта, че нито едно правителство на СИРИЗА няма да позволи намаляване на данъчния праг, планирано за 2020 година.
Интервюто с телевизия Antenna беше проведено на фона на предстоящите европейски и местни избори следващия месец, а проучванията на общественото мнение показват двуцифрена разлика с опозиционната партия „Нова Демокрация“.
Говорейки за проучванията на общественото мнение, той каза, че те не отразяват истинската картина и заяви, че има „тиха вълна“, която ще определи резултата от изборите.
По отношение на критиките, че центъра на Атина е обхванат от анархия, Ципрас признава, че ситуацията в квартал „Екзархия“ се е влошила през годините, но проблемите изискват цялостен план за решаването им.
Ципрас отново защити Договора от Преспа със Северна Македония, който според проучванията е навредил на популярността на управляващата партия СИРИЗА - настоявайки, че сделката е от историческо значение и е подобрила международния имидж на Гърция.
Като се имат предвид тези ползи за Гърция, каза той, не може да допусне политическата цена да спре него и неговото правителство да продължат спазването на Споразумението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Имаме водеща роля на Балканите.  Гърция  вече не е „черна овца“

Алексис Ципрас: Имаме водеща роля на Балканите. Гърция вече не е „черна овца“

13 Април 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че с присъединяването на Гърция към инициативата 16 + 1, която включва страните от Централна и Източна Европа и Китай, страната му потвърди водещата си роля на Балканите и подобри имиджа си, предава македонската агенция “Макпресс“.
Гръцкият премиер заяви, че неговата страна е център на връзката между региона и стълб на стабилността, сигурността и сътрудничеството в североизточното Средиземноморие, особено след подписването на Договора от Преспа.
„Гърция преди четири години беше провалена държава, европейската "черна овца" без достъп до големите предизвикателства и събития в региона и в конфликт със съседите си“, каза Ципрас, добавяйки, че Гърция днес е страна, която всички признават, която излезе от икономическите трудности и проблеми и си върна репутацията.
Гръцкият премиер отбеляза също, че Гърция трябваше да стане член на инициативата 16 + 1 през 2012 г., но Китай и 16 други страни не го приеха именно заради "конфликта" със северната съседка, която беше в тази организация, но под нейното старо име.
"Гърция очевидно не можеше да участва", каза Ципрас, добавяйки, че в Гърция смятаха, че гръцката позиция за името на северната съседка се следи по света, а това е погрешно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): Подкрепа от Хърватия и Гърция за евроатлантическата интеграция на Македония

Press 24 (Македония): Подкрепа от Хърватия и Гърция за евроатлантическата интеграция на Македония

13 Април 2019 | 05:34 | Агенция "Фокус"
Дубровник. Зоран Заев проведе с министър-председателите на Хърватия и Гърция, Андрей Пленкович и Алексис Ципрас в рамките на осмата среща на върха на правителствата на страните от ЦИЕ и КНР от процеса 16 + 1 в Дубровник, съобщава скопската електронна медия Press 24.
На съвместната среща Хърватия и Гърция изразиха голяма подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония, за започване на преговори с Европейския съюз през юни и пълното завършване на пълноправното членство в НАТО.
На тази тристранна среща беше акцентиран ангажиментът от страна на премиерите, че в бъдеще икономическите отношения и връзки между трите страни ще бъдат засилени, за да се насърчи международната търговия и свързаността на инфраструктурата, което ще има положителен ефект върху вътрешните икономики, каква полза гражданите ще се чувстват във всичките три страни - Северна Македония, Хърватия и Гърция.Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): Заев: Радвам се, че Гърция участва в процеса на сътрудничество между Китайската народна република и страните от Централна и Източна Европа

Press 24 (Македония): Заев: Радвам се, че Гърция участва в процеса на сътрудничество между Китайската народна република и страните от Централна и Източна Европа

13 Април 2019 | 05:19 | Агенция "Фокус"
Дубровник. Доволен съм, че Гърция се присъединява към процеса на сътрудничество между КНР и страните от Централна и Източна Европа, което прави инициативата 17 + 1, пише премиерът Зоран Заев, съобщава скопската електронна медия Press 24.
Министър-председателят Зоран Заев в рамките на осмата среща на върха на правителствата на страните от ЦИЕ и КНР от процеса 16 + 1 в Дубровник, проведе среща с премиерите на Хърватия и Гърция, Андрей Пленкович и Алексис Ципрас .
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция се присъединява към инициативата 16+1 за регионална търговия с Китай

Kathimerini: Гърция се присъединява към инициативата 16+1 за регионална търговия с Китай

12 Април 2019 | 22:45 | Агенция "Фокус"
София. Хърватският премиер Андрей Пленкович приветства Гърция като 17-я член на инициативата 16+1 на страните от Централна и Източна Европа плюс Китай на срещата на върха на инициативата за търговия, която се провежда в Дубровник, съобщава гръцкият в. Kathimerini.
Китайският премиер Ли Къцян се опита да разсее опасенията, че нарушава правилата на Европейския съюз за конкуренцията, като се ангажира да спазва стандартите и честната търговия.
Включването на Гърция в инициативата ще добави стойност към гръцката икономика и ще увеличи потенциала на страната като регионален център, каза източник от гръцкото правителство.
Премиерът Алексис Ципрас също ще се присъедини към срещата на върха на китайския форум „Един пояс, един път“ в Пекин на 27 април, съобщи източникът.
Говорейки в Дубровник, Ципрас заяви, че включването на Гърция в инициативата е „много важно развитие“.
„Това е много критичен момент за глобалното и регионалното развитие и трябва да оставим кризата и да изградим нови основи за подкрепа на нашето регионално и глобално сътрудничество“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Срещата „16+1“: Китай обещава да увеличи търговията със страните от Централна и Източна Европа

Reuters: Срещата „16+1“: Китай обещава да увеличи търговията със страните от Централна и Източна Европа

12 Април 2019 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Дубровник. Китай обеща да увеличи обема на търговията със страните от Централна Европа и да предостави по-голяма финансова подкрепа за големи трансгранични инфраструктурни проекти за насърчаване на регионалното сътрудничество, предава Reuters.
Районът е от ключово значение за инициативата на Пекин „Пояс и път“, която има за цел да свърже Китай по море и суша с Югоизточна и Централна Азия, Близкия изток, Европа и Африка, чрез инфраструктурна мрежа по линиите на стария Път на коприната.
„Надяваме се, че... сътрудничеството (с държавите от Централна и Източна Европа) ще доближи Китай до Европейския съюз", заяви премиерът на азиатската страна Ли Къцян на срещата на върха на формата „16+1“ в крайбрежния хърватски град Дубровник.
Китайските компании са активни на Балканите от няколко години и подпомагат изграждането на пътища, мостове и други инфраструктурни съоръжения. Въпреки това, изграждането на моста Пелешац в Хърватия е първия по рода си проект на Пекин в рамките на ЕС, към който Хърватия се присъедини през 2013 г.
Ли Къцян пристигна в Хърватия още в сряда и се срещна с представители на 16 централноевропейски държави: 11 държави-членки на ЕС и пет държави от Западните Балкани, които се стремят да се присъединят към Блока.
Тази година Гърция, в която китайският корабен гигант COSCO притежава мажоритарен дял в Piraeus Port, се присъедини към групата за първи път. Премиерът й Алексис Ципрас заяви, че е важно регионът да остави зад гърба си кризите и конфликтите, и да си сътрудничи както на регионално, така и на глобално равнище.
Европейските страни се съгласиха да осигурят справедлива среда и равни условия за чуждестранните компании, които развиват бизнес в региона.
Те също така обещаха да насърчават сътрудничеството в областта на инфраструктурата, селското стопанство, науката, технологиите и образованието. „Китай е страна, която със сигурност може да бъде конкурентоспособна... възнамеряваме да си сътрудничим и да спазваме европейските стандарти", увери Ли Къцян.„Всички имаме нужда от засилване на търговията и свързване на нашите икономики", добави той.
По-рано тази седмица на срещата на върха с държавите-членки на ЕС в Брюксел Китай се съгласи да вземе предвид загрижеността на Блока за държавните субсидии за индустриалните фирми.
Следващата среща между Китай и страните от Централна Европа ще се проведе азиатската страна през следващата година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция стана част от китайската инициатива „16+1“

Kathimerini: Гърция стана част от китайската инициатива „16+1“

12 Април 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Дубровник. Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович приветства Гърция като 17-ия европейски член на Сътрудничеството на страните от Централна и Източна Европа и Китай, известна като инициативата „16+1“, съобщава електронното издание на атинския вестник Kathimerini, като пояснява, че това се е случило при откриването на петата среща на върха на формата в Дубровник.
Инициативата бе лансирана от Китай през 2012 г. с цел укрепване и разширяване на сътрудничеството със страните от Източна, Югоизточна и Централна Европа в областта на инвестициите, транспорта, финансите, науката, образованието и културата.
Тя е предназначен за допълване на китайската инициатива „Пояс и път“ и понастоящем се състои от 16 страни от района, 11 от които са в Европейския съюз. След като Гърция се присъедини официално, инициативата ще бъде преименувана на „17+1“, а броят на държавите от ЕС ще се увеличи до 12.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас бе сред 18-те държавни глави, които присъстваха на срещата на върха в Дубровник. В рамките й той проведе разговор с албанския си колега Еди Рама.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: До десетина дни ще започне изграждането на втори мост Свищов – Зимнич

Премиерът Бойко Борисов: До десетина дни ще започне изграждането на втори мост Свищов – Зимнич

12 Април 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Дубровник. С румънския министър- председател Виорика Дънчила се разбрахме до десетина дни да започне изграждането на втори мост Свищов – Зимнич. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Решението, което взехме в София за глобалния център на „17+1“, днес го отваряме символично тук, в Дубровник. Тогава го предложихме, одобри се от китайска страна и центърът ще е в София. Това ще е мозъчният тръст на тази инициатива „17+1“, коментира Борисов. Той посочи, че са се подписали договори за логистични пристанища, за електронна търговия, за земеделски стоки, за туризъм. „Взе се решение догодина срещата да е в Китай. С колегата Алексис Ципрас сега говорихме, както и с китайския премиер Ли Къцян по тези проекти, за които търсим и Жан-Клод Юнкер за европейско финансиране. За да може по модела на хърватския мост да се направи подобно със съответните пристанища и жп линии – Солун, Кавала, Бургас, Варна, Александруполис, Букурещ, Белград“, посочи премиерът. „Едно птиченце ми подсказва, че догодина Берлинският процес пак ще е в София. Не казвам да знам, просто така смея да твърдя, че нашето европредседателство на фона на останалите, с резултатите, които даваме в момента, се отчита от всички“, коментира Бойко Борисов. На въпрос дали е говорено за средствата, които Китай е готова да вложи в балкански жп проекти, той отговори, че това са заемни пари. „Въпросът не е за парите, въпросът е за лихвите – това се плаща. В момента сме една от държавите с най-нисък дълг. Затова искаме да ги включим в партньорство, където самите компании да имат интерес да стоят в България“, обясни министър-председателят. „Пари имаме да инвестираме, колкото искате, но те са с лихви. Така че затова сега и с премиерите на Гърция и Китай да търсим от три места инвестиране, за да имаме интерес да ги пълним тези пристанища с товари, тези жп линии да са натоварени и да изплатят парите, които са вложени“, заяви премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов в Дубровник: Партньорството между ЕС и Китай е фактор на мира, просперитета и устойчивото развитие

Премиерът Бойко Борисов в Дубровник: Партньорството между ЕС и Китай е фактор на мира, просперитета и устойчивото развитие

12 Април 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Дубровник. „За всички нас, които принадлежим към голямото европейско семейство на страни-членки или такива, които вървят по пътя към ЕС, е от особено значение задълбочаването на всеобхватното стратегическо партньорство между ЕС и Китай като фактор на мира, просперитета и устойчивото развитие“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в речта си по време на пленарното заседание на Осмата среща между държавните и правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Дубровник, съобщиха от Правителствената информационна служба.
Пред участниците в Срещата на върха българският премиер Борисов отбеляза ползотворната роля и резултатите от форума „16+1“ миналата година, който беше домакинстван от България. „На срещата беше потвърдено и общото ни разбиране, че „16+1“ може да се развива успешно само като допълнение към стратегическото партньорство ЕС-Китай, спазвайки принципите на откритост, реципрочност, равно третиране и върховенство на закона“, заяви министър-председателят Бойко Борисов и отбеляза като важен резултат решението, взето в София, за създаването на Глобалния център за партньорство. Българският премиер посочи и други резултати в практическото сътрудничество между България и Китай - изпълнението на споразумението на стойност 1,5 млрд. евро между банките за развитие, участието на китайски компании в търгове за инфраструктурни и транспортни проекти, предстоящото откриване на изнесени визови центрове в 15 китайски града.
В изказването си по време на пленарното заседание премиерът Бойко Борисов информира, че по време на Срещата на местните лидери на „16+1“ в София развитие получиха демонстрационната база и павилионът за електронна търговия на селскостопански продукти в Пловдив. Министър-председателят посочи още, че в София и други градове вече се движат доставени от Китай дизелови и електрически автобуси, които се приемат добре у нас.
Пред участниците във форума българският премиер Борисов обърна внимание и на въпроса за ограничения обхват на изнасяните стоки за Китай. „Разчитаме на подкрепата на китайското правителство за набелязване на конкретни мерки за разширяване и улесняване достъпа до китайския пазар, както и за ускоряване на процедурите за разрешения за внос“, заяви министър-председателят. По думите на Борисов китайските инвестиции следва да са в унисон с правилата на ЕС и без държавни гаранции, чрез концесии, модернизиране на съществуващи производства, участие в индустриални и логистични паркове, смесени проектни компании.
„Придаваме голямо значение на свързаността на региона в инфраструктурата, енергетиката, дигиталната сфера, туризма, където Китай може да намери своето място и значимо присъствие“, отбеляза премиерът Борисов. В тази връзка българският министър-председател посочи за пример инициативата „Един пояс, един път“ и изрази надежда, че тя ще продължи да се развива съобразно Стратегията на ЕС за свързаност между Европа и Азия, Транс-европейската транспортна мрежа и Платформата за свързаност ЕС-Китай. Като крайна цел на инициативата премиерът Бойко Борисов каза, че очаква и реализирането на конкретни проекти и на българска територия.
В края на речта си пред участниците в Осмата среща на държавните и правителствените ръководите на страните от ЦИЕ и Китай премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява на увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България и страните от региона и за засилване на обмена в образованието, културата, науката и технологиите, иновациите и електронната търговия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АКО (Македония): Бойко Борисов е в добро настроение в Дубровник – раздава прегръдки на Заев, Бърнабич, Орбан

АКО (Македония): Бойко Борисов е в добро настроение в Дубровник – раздава прегръдки на Заев, Бърнабич, Орбан

12 Април 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Дубровник. Македонската електронна медия АКО посвещава кратък материал на срещата на страните от формата „16+1“ в хърватския град Дубровник, като отбелязва, че тя се провежда в рамките на официална визита на китайския премиер Ли Къцян в Загреб.
Привеждайки информация за дневния ред на срещата в адриатическия град, АКО пише: „Особено сърдечна бе срещата между нашия и българския премиер Бойко Борисов, който не криеше доброто си настроение и прегръщаше лидерите на страните от Западните Балкани, а също и унгарския министър-председател“.
От редакцията привеждат и поредица от снимки, на които се вижда как усмихнатият Борисов прегръща някои от участниците в срещата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър-председателят Бойко Борисов участва в откриването на икономическия и търговски форум „16+1“

Министър-председателят Бойко Борисов участва в откриването на икономическия и търговски форум „16+1“

12 Април 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Дубровник. Министър-председателят Бойко Борисов участва в откриването на икономическия и търговски форум „16+1“, който е част от Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Това съобщиха от Правителствената информационна служба.
Сътрудничеството „16+1“ беше създадено през 2012 г. с цел насърчаване на бизнес и инвестиционните отношения между Китай и 16 държави от Централна и Източна Европа (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения). Партньорството улеснява възможностите както за Китай, така и за европейските страни и техните предприемачи в различни области на индустрията, търговията и инвестициите, инфраструктурата, транспорта и логистиката, енергетиката, културата, образованието, туризма и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Алексис Ципрас предприема стъпки за присъединяване на Гърция към формата „16+1“

Kathimerini: Алексис Ципрас предприема стъпки за присъединяване на Гърция към формата „16+1“

12 Април 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас е изпратил писмо до формата „16+1“, в което е изразил желанието страната му да се присъедини към него, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на публикация в британски вестник.
Припомня се, че Ципрас ще участва в двудневната среща на групата „16+1“, която има по-близки отношения с Китай. Тя се провежда в хърватския град Дубровник.
„Участието на Гърция...е в съответствие с желанието на моята страна да засили ролята си в региона и да насърчи мира и съвместното развитие, също и въз основа на стратегическото си сътрудничество с Китай", се казва в писмото на Ципрас, изпратено до премиера на Северна Македония Зоран Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euractive: В Дубровник ще се проведе среща на формата „16+1“

Euractive: В Дубровник ще се проведе среща на формата „16+1“

12 Април 2019 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Дубровник. В хърватския град Дубровник ще се проведе среща на формата „16+1“, предава Euractive. В нея освен Китай и страните от Централна и Югоизточна Европа ще участват също и държави от Западните Балкани. Представителите им ще обсъждат инвестициите в региона, които – според редакцията – ще открият нов фронт в борбата за влияние в периферията на ЕС. В последните шест години Китай се превърна в един от основните икономически фактори в района, като се конкурира по инвестиции с ЕС.
На срещата ще се обсъждат проектите за пристанища, магистрали, заводи, финанси и заеми за страните от региона.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов участва в Осмата среща на държавите от ЦИЕ и Китай в Дубровник

Премиерът Бойко Борисов участва в Осмата среща на държавите от ЦИЕ и Китай в Дубровник

12 Април 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Дубровник. Министър-председателят Бойко Борисов участва в Осмата среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Инициативата „16+1“ се провежда в рамките на два дни. Официалното откриване беше на 11 април.
На 12 април в рамките на Срещата на върха в Дубровник ще бъде открит Деветия бизнес форум на страните от ЦИЕ и Китай. Тримата министър-председатели Бойко Борисов, Ли Къцян и Андрей Пленкович ще открият официално Глобалния център за партньорство на страните от Централна и Източна Европа и Китай, чието създаване беше договорено по време на Срещата на върха в София.
В делегацията, водена от премиера Борисов в Дубровник, са министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, както и народният представител Лиляна Павлова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.