НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хасково: В Димитровград ще бъде открита чешма-паметник, посветена на донорите

Хасково: В Димитровград ще бъде открита чешма-паметник, посветена на донорите

24 Април 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Димитровград. В град Димитровград в парка пред болница "Св. Екатерина" и едноименния параклис в 16.00 часа ще бъде открита чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство са дарили живот. Това съобщиха от пресцентъра на Община Димитровград. Благодарение на подкрепата на Община Димитровград и инициативата на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация това ще бъде втората такава чешма в страната след София.
Чешмата-паметник, посветена на донорството, е реализирана с финансовата подкрепа на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и „Воля“, като още чешми предстои да бъдат открити и в градовете Плевен и Велико Търново. Със спомоществователството на граждани предстои откриването на такива в Пловдив, Смолян, Шумен и Варна.
Кампанията „Дари живот“ има за цел да подкрепи и насърчи донорството в България, както и да насочи вниманието към проблемите, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори.
„Мисията на кампанията „Дари живот“ е да покаже, че донорството е не само най- висшата изява на милосърдие, но и изключителна възможност частица от теб да продължи съществуването си в спасения живот на друг човек. Добре е да знаем, че с едно съгласие за донорство могат да бъдат спасени до седем човешки живота. Затова в България е необходимо да се усъвършенства реда и организацията на органното донорството чрез увеличаване на донорските бази и чрез създаване на по-добра мотивираност в координаторите по донорство, както и регистър за волеизявленията хората по отношение на донорството“, казва председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Стефан Тамбуев.
Сред поканените гости са представители на 44-тото Народно Събрание, Министерство на здравеопазването, представители на местната власт и водещи български трансплантолози.
Кампанията „Дари живот“ се реализира от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплатация и има за цел да привлече вниманието на обществото към насърчаване на донорството в България.
В основата на проблема у нас стои именно тяхната липса. Докато хиляди се нуждаят от присаждане и чакат да се появи подходящият за тях орган, през 2018 г. в страната са извършени 42 трансплантации, като 16 от трупни донори и 7 от живи. В момента за трансплантация чакат близо 2000 души, от които 1016 се нуждаят от нов бъбрек, 46 болни очакват здраво сърце, 46 души - черен дроб, 17 души - бял дроб, 11 болни - панкреас, около 500 очакват роговица, за да прогледнат, а над 1000 - стволови клетки.
България е на последно място в ЕС по брой донори на 1 000 000 души население според официалната статистика за 2018 г. Испания е лидер в класацията с показател 34,2 донори на милион население, докато в България той е едва 1,2 на милион население.
Първият реализиран проект на кампанията „Дари живот“ е изграждането на паметници-чешми на донора в няколко български града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.