НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Тръмп предупреди Китай да не отговаря на новите американски мита

AFP: Тръмп предупреди Китай да не отговаря на новите американски мита

13 Май 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп предупреди Китай да не предприема ответни мерки срещу новите американски мита, предава AFP, като припомня, че Вашингтон повиши тарифите от 10% на 25% за внос на стойност 200 млрд. долара.
„Китай не трябва да отмъщава - само ще се влоши ситуацията!", предупреди Тръмп в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
Тарифите бяха наложени миналия петък, след като двудневните разговори за разрешаване на търговския спор приключиха без сделка. Преговорите обаче ще продължат, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“ : Война от (не)местно значение

„Российская газета“ : Война от (не)местно значение

13 Май 2019 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В материал със заглавие „Война от (не)местно значение“ руският вестник “Российская газета“ анализира последните събития в търговския спор между САЩ и Китай. Материалът е представен без редакторска намеса.
Увеличаването на американските мита върху китайските стоки, които по света се възприемат като победа над Поднебесната империя в търговската война - както каза Тръмп по този повод, "отлично за Съединените щати, а не за Китай", ще доведе до глобална анархия. Това заяви в интервю за вестник Le Parisien френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.
Изводите, направени от външния министър на Франция, са изненадващо сходни с тези, които Сергей Лавров многократно е изразявал. „Главните принципи и основи на международния живот понастоящем се разбиват, не се спазват институциите, договорите, по-ранните обещания и граници“, твърди Дриан. Според него "някои се застъпват, че отношенията между държавите вече не трябва да се основават на сътрудничество, а на конфронтация на силата". В същото време френският министър, като виновник в сегашното състояние на нещата, посочва американския президент, но споменава за равновесие Русия и Китай, като други причини.
Но европейските притеснения не трогват Белия дом, където те разглеждат икономическия диалог с Китай само като двустранен въпрос, който няма нищо общо със Стария свят. Тръмп вече обяви предстоящото увеличение на митата върху вноса на китайски стоки в САЩ в размер на 300 милиарда долара. Още 200 милиарда мита на стоки от Китай са наложени от 10 май. Белият дом обясни своите решения с ниската ефективност на преговорите с Пекин, който отказа да се срещне с Вашингтон. Това потвърди вицепремиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Лиу Хе: "Всяка страна има важни фундаментални въпроси, ние по никакъв начин не можем да правим отстъпки по тези въпроси". Тръмп обясни нежеланието си да изчака постигането на търговската сделка с Пекин в предизборен стил: той казва, че Китай умишлено забавя преговорите в очакване на кандидат от Демократическата партия да спечели през 2020 година. Но настоящият президент на Съединените щати не позволи на китайците да "продължат да ограбват Съединените щати с 500 милиарда на година". Така, според Тръмп, Китай трябва да побърза с търговска сделка преди изборите в Америка - в противен случай, след следващата победа на сегашния собственик на Белия дом, в която той никога не се съмнява, условията, при които американците ще бъдат готови да преговарят с Китай, ще станат по-строги.
В Китай, представеният ултиматум се третира сдържано, дори иронично. "Вие не можете безкрайно да проявявате гняв", заяви вицепремиерът Лиу, като посъветва Тръмп в интервю за Централна телевизия. Впрочем, призовавайки за предпазливост Вашингтон Китай имаше предвид не само търговски въпроси. Както подчерта Лиу, Китай и Съединените щати "имат много общи интереси, ние сме изправени пред много общи противници и за да решим всички тези проблеми, е необходимо сътрудничеството между двете страни."
Намекът е ясен: взаимодействието между САЩ и Китай не е ограничено до търговията, а отказът на Белия дом да вземе предвид този аспект изглежда недалновиден. За това в интервю за CBS News говори и американският бивш министър на отбраната и бивш шеф на ЦРУ Робърт Гейтс. Той обвини администрацията на Тръмп, че няма стратегия, как да изгради отношения с Пекин, особено в дългосрочен план. „Вашингтон е толкова погълнат в настоящия момент, че е много трудно да накараме важни хора да погледнат напред във времето и да си помислят:„ Какво искаме да имаме след пет години с една или друга страна или по отношение на някои от нашите задачи “, размишлява над сегашната ситуация Гейтс.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съветник на Доналд Тръмп съобщи къде вероятно ще се срещнат президентите на САЩ и Китай

ТАСС: Съветник на Доналд Тръмп съобщи къде вероятно ще се срещнат президентите на САЩ и Китай

12 Май 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ръководителят на Националния икономически съвет към Белия дом Лоуренс Кадлоу заяви, че САЩ и Китай ще продължат консултациите по търговските въпроси, предаде ТАСС.
Пред телевизия Fox News Кадлоу заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин вероятно ще се срещнат на предстоящата среща на Г-20 в Япония, в края на месец юни.
Кадлоу заяви, че Китай засега „не е направил достатъчно“ за решаване на спорните търговски въпроси. По неговите думи, през последните две седмици Китай се е отметнал от предишните договорености по търговията, постигнати със САЩ.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп призова Китай да сключи търговска сделка в най-кратки срокове

ТАСС: Доналд Тръмп призова Китай да сключи търговска сделка в най-кратки срокове

12 Май 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че властите в Китай не трябва да се бавят и да чакат новите президентски избори в САЩ, а трябва да сключат търговско споразумение с Вашингтон възможно най-скоро, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на Тръмп в Twitter.
Държавният глава на САЩ смята, че Китай се чувства губещ, след последните преговори за урегулиране на двустранните търговски спорове.
„Те (Китай) могат да изчакат до следващите избори (в САЩ), които ще се проведат през 2020 година, за да се надяват да имат късмет и на тях да победи демократ. При такава ситуация те ще продължат да ограбват САЩ с 500 милиарда долара годишно“, написа Тръмп.
По неговите думи, „единствения проблем се състои в това, че те знаят, че аз имам намерение да победя и сделката ще бъде при много по-лоши условия за тях, ако бъде сключена по време на моя втори мандат“. Президентът на САЩ заяви, че „би било разумно от тяхна страна да действат сега“.
Тръмп за пореден път подчерта, че САЩ имат изгода от високите мита за китайски стоки.
В петък президентът на САЩ заяви, че Вашингтон и Пекин имат намерение да продължат търговските преговори, независимо от въвеждането на мита за китайски стоки от страна на САЩ, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Американският президент наложи мита върху целия останал внос от Китай

AFP: Американският президент наложи мита върху целия останал внос от Китай

11 Май 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп повиши залозите в търговската война с Китай в петък, като нареди повишаване на митата за почти целия останал внос от втората по големина икономика в света, но Пекин заяви, че преговорите за разрешаване на търговския спор ще продължат, предава AFP.
След като написа в социалната мрежа „Туитър“, че двудневните търговски преговори във Вашингтон са били "откровени и конструктивни", президентът-бизнесмен, смени подхода и приложи заплахата, за която се говореше от месеци, пише AFP.
"Президентът ... ни заповяда да започнем процеса на повишаване на митата върху по същество целия внос от Китай, който се оценява на приблизително 300 млрд. долара", се казва в изявление на американския търговски представител Робърт Лайтизър.
Този ход дойде по-малко от 24 часа, след като Вашингтон увеличи наказателните мита върху китайския внос на стойност 200 млрд. долара, като ги повиши до 25% от 10%, дни след като администрацията на Тръмп обвини Пекин в неизпълнението на ангажиментите си.
Подробности за процеса на публично оповестяване и обсъждане ще бъдат публикувани в понеделник, преди окончателното решение за новите тарифи, каза Лайтизър. Не се очаква те да влязат в сила поне още няколко месеца, коментира агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският финансов министър Стивън Мнучин: Преговорите между САЩ и Китай приключиха конструктивно

Американският финансов министър Стивън Мнучин: Преговорите между САЩ и Китай приключиха конструктивно

10 Май 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Преговорите между САЩ и Китай за търговския спор са приключили за деня, при това "конструктивно", предава AFP, като се позовава на думите на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин.
"Дискусиите между двете страни бяха конструктивни, това е всичко, което ще кажем", заяви Мнучин пред медии на път за Белия дом в компанията Робърт Лайтхайзер, главният преговарящ на САЩ.
Малко по-рано срещата напусна китайският вицепремиер Лю Хъ.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Главният преговарящ на Китай напусна преговорите с американската страна

AFP: Главният преговарящ на Китай напусна преговорите с американската страна

10 Май 2019 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Пекин. Вицепремиерът на Китай Лю Хе, който е главен преговарящ на Пекин в търговския спор със САЩ, напусна преговорите във Вашингтон след двучасова среща, предава AFP.
Оглавяващият китайската делегация се ръкува с представителя на САЩ в преговорите Робърт Лайтхайзер и министъра на финансите Стивън Мнучин. Не е ясно дали преговорите ще продължат по-късно през деня. Китайските медии съобщиха, че Лю Хъ трябва да напусне Вашингтон в късния следобед местно време.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Търговските преговори между САЩ и Китай продължават на фона на тарифите

AFP: Търговските преговори между САЩ и Китай продължават на фона на тарифите

10 Май 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Търговските преговори между САЩ и Китай са възобновени, часове, след като Вашингтон удвои вносните мита за китайски стоки, предава AFP.
Китайският вицепремиер Лиу Хъ махна с ръка на медиите при посрещането му от американския представител Робърт Лайтхизер и министъра на финансите Стивън Мнучин.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай в отстъплението си по основните компоненти на потенциалното търговско споразумение след месеци на преговори, което Пекин отхвърли, припомня агенцията.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Няма нужда от бързане в търговските преговори с Китай

Доналд Тръмп: Няма нужда от бързане в търговските преговори с Китай

10 Май 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Според държавния глава на САЩ Доналд Тръмп няма „нужда от бързане“ в търговските преговори с Китай. Съответното той написа в социалната мрежа „Туитър“ броени часове, след като Вашингтон обяви увеличаване на митата за китайския внос от 10% на 25%, а Пекин обеща отговор, предава AFP.
„Преговорите с Китай продължават по много благоприятен начин - няма абсолютно никаква необходимост да бързаме - тъй като сега китайците плащат на САЩ 25% за стоки и продукти на стойност 250 млрд. долара", написа Тръмп.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: В търговския спор с Китай Европа трябва да вземе страната на САЩ

Das Handelsblatt: В търговския спор с Китай Европа трябва да вземе страната на САЩ

10 Май 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Външната политика на държания глава на САЩ Доналд Тръмп е опасна. В случая с Китай обаче тя заслужава подкрепа от Париж и Берлин. Защото дори Китай трябва да се придържа към правилата за свободна търговия, уверени са в редакцията на водещото германско икономическо издание Das Handelsblatt.
Най-напред да изясним: да, повечето действия на Тръмп водят до колебания в пазарите и застрашават политическата стабилност в чувствителните региони на света като Близкия изток. Европейският съюз е добър в защитата на своите интереси. Но това включва и разграничаване на това кои американски инициативи ни вредят и кои – не.
Конфликтът с Китай, който може да доведе до нови наказателни тарифи на САЩ, е груб в методите си, но законен: 18 години, след като Китай се присъедини към Световната търговска организация (СТО), Комунистическата партия, която води системата в Пекин, най-накрая трябва да започне да прилага правилата за свободна търговия, под които се е подписала и от които има внушителни изгоди, що се отнася до износа.
Европа трябва да застане рамо до рамо в конфликта между САЩ и Китай. Не Вашингтон унищожава свободната търговия, а Пекин. Германия и Франция оценяват поведението на Китай като САЩ.
Напредък бе постигнат веднага след присъединяването на Китай към СТО, но в близкото минало той се забави. Китайското правителство използва отворените пазари, но не иска и да чуе за лоялната конкуренция.
Ето някои от твърденията на СТО: „Китайските държавни предприятия играят непреодолима роля"; „Помощта и субсидиите за собствената икономика ще нарастват в рамките на плана за Китай от 2025 г."; „Страната все още не се е присъединила към Протокола за обществените поръчки и не спазва международните правила за защита на интелектуалната собственост"; „Компаниите са принудени да съхраняват данни на местно ниво".
ЕС съди Китай в СТО. Инвеститорите обаче не трябва да бъдат принуждавани да се отказват от технологията там.
В продължение на повече от десетилетие САЩ се опитваха да наложат справедлива конкуренция с Китай чрез процедури на СТО. През 2017 г. те стигнаха до заключението, че това е безнадеждно. Ето защо сега Вашингтон започва двустранни преговори - и преди всичко, оказва натиск чрез въвеждането на наказателни мита.
В същото време правителството на САЩ и ЕС настояват за реформа на СТО. Целта: „Цената на китайското поведение трябва да се поеме от самия него, а не от САЩ", подчерта Робърт Лайтхизер, отговорарящ за търговските преговори от страна на САЩ.
Комунистическото ръководство в Пекин не само нарушава пазарните правила на играта. То също така извлича политически ползи от една диктатура, твърдят американците.
Демокрациите могат само да настояват за глобални норми и правила. Това е западната позиция, противопоставяща Китай. Но би било арогантно китайците да бъдат третирани като хора с по-ограничени права, защото те имат нещастието да живеят в диктатура.
Европа се е събудила, след като Пекин стартира инициативата „Новия път на коприната“ и след като Пекин разшири своите контролни и енергийни сектори.
Както разкри френският всекидневник Le Monde, Китайската комунистическа партия ее наела конгломерат от 40 азиатски и европейски медии, създадена с цел „здравословно отчитане" на важната информация.
Какво би казал Китай, ако ЕС би могъл да изключи правителството в Пекин в споразумение с половината от провинции в страната, от изкупуването на инфраструктура, без да бъде взето предвид националното законодателство? Точно това се случва около „Новия път на коприната“ – Китай заобикаля 17 европейски страни, свързани с инциативата. И най-лошото от всичко е, чв Пекин се справя доста успешен.
ЕС вече е разделен по въпроса за Китай - и едва ли може да се защитава ефективно. Френският президент Еманюел Макрон и канцлерът на ФРГ Ангела Меркел поне опитаха през април в сблъсък с китайския президент Си Дзинпинг в Париж. Макрон иска да продължи съпротивата, надяваме се и Берлин.
Става дума за много повече от търговски спор. Нека цитираме Лайтхизер: „Ние се борим срещу Китай, който контролира нашата технология и бъдещето на нашите деца - който смята, че това е глупава борба, трябва да капитулира".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай обеща „необходимите мерки за противодействие" на новото увеличение на митата на САЩ

AFP: Китай обеща „необходимите мерки за противодействие" на новото увеличение на митата на САЩ

10 Май 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китайското министерство на търговията „дълбоко съжалява" за повишението на американските мита за внос на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара и обеща да предприеме „необходимите мерки за противодействие", предава AFP, като се позовава на официално изявление от ведомството в Пекин.
В текста обаче не се уточнява какви конкретни мерки ще предприеме Пекин. „Единадесетият кръг на китайско-американските икономически и търговски консултации е в ход и ние се надяваме, че САЩ и китайската страна може да се срещнат по средата", се казва в изявлението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай обяви, че ще вземе ответни мерки във връзка с повишаването на митата от САЩ

ТАСС: Китай обяви, че ще вземе ответни мерки във връзка с повишаването на митата от САЩ

10 Май 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай изрази дълбоко съжаление във връзка с повишаването от страна на САЩ на митата върху внос на китайски стоки от 10% на 25% и ще бъде принуден да вземе ответни мерки, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на китайското министерство на търговията
„САЩ повишиха от 10% на 25% митата за внос на китайски стоки на стойност около 200 милиарда долара. Китай дълбоко съжалява за това и ще бъде принуден да вземе необходимите контрамерки“, се казва в изявление на китайското външнополитическо ведомство.
По-рано агенция Kyodo съобщи, че решението на американската администрация за повишаване на митата от 10% на 25% за внос на китайски стоки за 200 милиарда долара е влязло в сила, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ и Китай се договориха да продължат търговските преговори

РИА Новости: САЩ и Китай се договориха да продължат търговските преговори

10 Май 2019 | 06:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ и Китай се договориха да продължат търговските преговори в петък, предаде РИА Новости, позовавайки се на изявление на Белия дом.
Китайският вицепремиер Лю Хъ пристигна в четвъртък във Вашингтон за преговори с американски представители. От Белия дом съобщиха, че след завършването на разговорите преговарящият по търговията от американска страна Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин са се срещнали с президента на САЩ Доналд Тръмп.
„Преговарящият Лайтхайзър и министър Мнучин проведоха работна вечеря с вицепремиера Лю Хъ, и се договориха да продължат дискусиите утре сутринта“, се казва в изявлението на Белия дом.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Китай не смята повишаването на митата за решение на проблемите със САЩ

РИА Новости: Китай не смята повишаването на митата за решение на проблемите със САЩ

10 Май 2019 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вицепремиерът на Китай Лю Хъ заяви, че повишението на митата няма да доведе до решаване на проблемите в търговските отношения между Китай и САЩ , предаде РИА Новости, позовавайки се на агенция Синхуа.
Китайският вицепремиер пристигна във Вашингтон за преговори с представители на САЩ. Лю Хъ изрази надежда за честни и рационални преговори с американската страна. Китайският вицепремиер заяви, че повишаване на търговските мита ще навреди на Китай, САЩ, както и на целия свят, и подобна мярка не може да бъде способ за урегулиране на настоящата кризисна ситуация.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък допусна възможността за сключване на търговска сделка с Китай още през тази седмица, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп допусна възможността да бъде сключена търговска сделка с Китай още през тази седмица

ТАСС: Доналд Тръмп допусна възможността да бъде сключена търговска сделка с Китай още през тази седмица

9 Май 2019 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп допусна възможността да бъде сключена търговска сделка с Китай още през тази седмица, предаде ТАСС. Пред журналисти в Белия дом Тръмп подчерта, че има и отлична алтернатива, в случай, че не бъде сключено споразумение, и тя включва въвеждане на търговски мита за китайските стоки.
„Възможно е“, заяви Тръмп, в отговор на въпрос за това, може ли да бъде сключено споразумение с Пекин още през тази седмица, при посещението във Вашингтон на китайския вицепремиер Лю Хъ.
„Ние имаме великолепна алтернатива, това е алтернативата, за която аз говоря от много години“, отбеляза Тръмп, подчертавайки, че става дума за въвеждане на мита върху китайските стоки.
„Ние водихме преговори и аз им дадох време, и им предложих да оставим митата на равнище 10%, вместо 25%. Сега от петък ние повишаваме митата до 25%. Ще видим какъв ще е резултата от това“, заяви Тръмп.
Американският държавен глава подчерта, че благодарение на митата, САЩ ще печелят повече финансови средства за сметка на търговията с Китай, откогато и да било досега, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Китай не иска да подпише търговска сделка със САЩ

Доналд Тръмп: Китай не иска да подпише търговска сделка със САЩ

9 Май 2019 | 04:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай не е пожелал да сключи търговска сделка с Вашингтон. Той направи това заявление в сряда, по време на изказване на митинг във Флорида, предадено от телекопманията C-Span, предава ТАСС.
„Впрочем, видяхте ли митата, които сме приготвили? Те (Китай) не искат сделка. Утре ще дойде техният вицепремиер, той е добър човек, но те развалиха сделката“, заяви американският лидер.
„Ако не сключим сделка, няма нищо лошо в това да получаваме по 100 млрд повече годишно (след въвеждането на митата)“, отбеляза Тръмп.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Вицепремиерът на Китай Лю Хъ идва в САЩ за подписване на сделка

Доналд Тръмп: Вицепремиерът на Китай Лю Хъ идва в САЩ за подписване на сделка

8 Май 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вицепремиерът на Китай Лю Хъ ще пристигне в САЩ за сключване на търговско споразумение с Вашингтон. Това обяви държавният глава на САЩ Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, предава TACC.
„Китай току-що ни информира, че [вицепремирът] пристига в САЩ, за да сключи сделка. Ще видим, но съм много доволен от годишните мита от над 100 милиарда долара, които попълват американската хазна... отлично за САЩ!", написа Тръмп.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай потвърди – преговорите със САЩ продължават

AFP: Китай потвърди – преговорите със САЩ продължават

7 Май 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай потвърди, че търговските преговори със САЩ няма да бъдат прекъсвани – в четвъртък главният преговарящ на Пекин Лиу Хе ще се отправи към Вашингтон за нов кръг на разговори, въпреки че по-рано американците заплашиха да продължат с повишаване на митата за вноса от азиатската страна, предава AFP.
Министерството на търговията в Пекин потвърди в изявление, че Лиу Хе ще бъде в САЩ в четвъртък и петък за 11-ия кръг от преговорите на високо равнище.
Първоначално се очакваше преговорите да започнат в сряда, но Китай не потвърди участие, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще увеличи тарифите на китайските стоки на стойност 200 млрд. долара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай ще вземе мерки за стимулиране на икономиката при търговска война със САЩ

ТАСС: Китай ще вземе мерки за стимулиране на икономиката при търговска война със САЩ

7 Май 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Пекин. Властите в Китай имат намерение да предприемат мерки за стимулиране на икономиката в случай, че на 10 май САЩ повишат митата за китайски стоки на 25%, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии.
Става дума за възможно понижаване на данъците, стимулиране на потреблението, продажбите на автомобили и битова техника, намаляване на лихвите по кредитите. Целта на тези мерки е да бъдат подкрепени, преди всичко, малките производители, които ще пострадат най-много при търговска война със САЩ, пише вестник „South China Morning Post“.
Сред другите разглеждани варианти за стимулиране на икономиката са смекчаване на ограниченията за продажба на жилища в малките градове, както и мерки за по-нататъшно отваряне на икономиката за чуждестранни инвеститори.
Експерти отбелязват, че правителството на Китай е разглеждало възможен сценарий за липса на търговска сделка със САЩ, когато е разработвало икономическата си политика за тази година. Китайските власти са разработили план, свързан с ответни мерки и сега те могат да бъдат реализирани.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Представител на САЩ обвини Китай в отказ от договаряне на търговско споразумение

ТАСС: Представител на САЩ обвини Китай в отказ от договаряне на търговско споразумение

7 Май 2019 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ смятат, че Китай се отмята от договореностите, постигнати по-рано на преговорите по търговските въпроси и имат намерение да повишат митата за различни китайски стоки на 10 май, предаде ТАСС, позовавайки се американския представител на търговските преговори Робърт Лайтхайзър.
„Ние смятахме, че се намираме на верен път. През миналата седмица ние видяхме, че Китай нарушава поетите задължения“, заяви Лайтхайзър, цитиран от агенция Bloomberg. Американският представител уточни, че китайската делегация ще пристигне във Вашингтон през тази седмица. Консултациите между двете страни ще се състоят на 9 и 10 май.
В началото на декември 2018 година президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският държавен глава Си Дзинпин се договориха, на среща в Аржентина, да предприемат мерки през следващите три месеца, целящи сключване на търговско споразумение между двете страни.
В края на миналата седмица Тръмп заяви, че от 10 май митата ще бъдат повишени, защото търговско-икономическите преговори с Китай „се развиват много бавно“.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Китай може да отмени планираните търговски преговори със САЩ

РИА Новости: Китай може да отмени планираните търговски преговори със САЩ

6 Май 2019 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай разглежда възможността да отмени планираните търговски преговори със САЩ през тази седмица, след заплахите на американския президент Доналд Тръмп да увеличи митата върху ред китайски стоки, предаде РИА Новости, позовавайки се на изданието „Wall Street Journal“.
Предишният кръг от търговските преговори между САЩ и Китай се проведе в Пекин на 30 април, а следващия кръг е планиран за 8 май, във Вашингтон.
По-рано Тръмп заяви, че от петък митата за определени китайски стоки ще бъдат повишени от 10% на 25%, като не изключи и въвеждането на мита за стоки, които досега не са облагани.
По непотвърдени данни, китайските власти са били удивени от заплахите от страна на Тръмп и евентуално решение за отмяна на преговорите съответства на стратегията на Китай, да не обсъжда споразумението по натиска на заплахи.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ ще увеличат на 25% митата за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, заяви Доналд Тръмп

ТАСС: САЩ ще увеличат на 25% митата за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, заяви Доналд Тръмп

5 Май 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще повиши митата от 10% на 25% на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, заради липса на прогрес при търговските преговори с Пекин, предаде ТАСС.
„За десет месеца Китай е платил на САЩ мита за високотехнологична продукция за 50 милиарда долара в размер на 25%, и мита за други стоки за 200 милиарда долара, в размер на 10%. Тези средства частично обясняват нашия огромен икономически успех. Тези 10% се увеличават на 25% в петък“, написа американският президент в своя профил в социалната мрежа Twitter.
По неговите думи, китайски стоки за още 325 милиарда долара в момента не се облагат с мита, но в скоро време и върху тях ще бъдат наложени тарифи в размер на 25%.
„Преговорите за търговско споразумение с Китай продължават, но много бавно“, подчерта Тръмп.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Стивън Мнучин се надява, че търговските преговори между САЩ и Китай наближават "последния кръг"

Reuters: Стивън Мнучин се надява, че търговските преговори между САЩ и Китай наближават "последния кръг"

14 Април 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви в събота, че американско-китайското търговско споразумение ще отиде по-далеч от предишните усилия за отваряне на китайските пазари за американските компании и се надява, че двете страни са "близо до заключителния кръг" на преговорите, предава Reuters.
Мнучин, говорейки пред репортерите в кулоарите на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, каза, че той и американският търговски представител Робърт Лайтизър ще проведат два телефонни разговора през следващата седмица с вицепремиера на Китай Лиу Хе. Длъжностните лица обсъждаха и дали са необходими повече лични срещи за сключване на споразумение.
"Надяваме се, че се доближаваме до последния кръг, на който ще затворим въпросите“, каза Мнучин.
Пекин и Вашингтон търсят споразумение за прекратяване на ожесточена търговска война, белязана от взаимно увеличаване на вносните мита, които струват на двете най-големи икономики в света милиарди долари, нарушаване на веригите за доставки и разтърсване на финансовите пазари.
Съединените щати търсят обширни промени в китайската икономическа и търговска политика, включително нови защити за американската интелектуалната собственост, прекратяване на принудителните трансфери на технологии и кражбата на търговски тайни. Вашингтон също така иска Пекин да ограничи промишлените субсидии, да отвори икономиката си по-широко за американските компании и да увеличи покупките на американска селскостопанска, енергетическа и промишлена продукция, за да намали търговския дефицит в размер на 419 млрд. долара с Китай.
Запитан дали отварянето на пазара в споразумението ще надхвърли предвиденото в преговорите по двустранните инвестиционни договори през 2016 г., той отговори:
„Ние постигаме напредък, но нека бъдем тактични. Това не са обществени преговори ... това е много, много подробно споразумение, което обхваща въпроси, които никога не са били разглеждани досега ”, каза Мнучин. "Това е много повече от всеки двустранен инвестиционен договор."
Преговорите по двустранните инвестиционни договори, водени от администрацията на бившия президент Барак Обама, спряха, след като Китай отказа да удовлетвори исканията на САЩ за отваряне на значими сектори от икономиката си за чуждестранни инвестиции. Преговорите не бяха продължени от администрацията на Тръмп, която вместо това наложи митата на китайските стоки, които от своя страна доведоха до настоящите преговори.
Мнучин каза, че двете страни преговарят за споразумение от седем глави, които биха били „най-съществената промяна в търговските отношения за 40 години“.
Той каза, че сделката ще има "реално принудително изпълнение от двете страни", добавяйки, че Съединените щати са готови да бъдат подложени на наказания, ако не спазват ангажиментите си по сделката.
"Очаквам, механизмът за правоприлагане да работи и в двете посоки, да спазим ангажиментите си и ако не го направим, да има някакви последици както за нашата икономика така и за икономиката на Китай", каза министърът на финансите. Мнучин играе ключова роля в преговорите с Китай.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ и Китай са близо до „решаване на спорните въпроси“ в търговските преговори

AFP: САЩ и Китай са близо до „решаване на спорните въпроси“ в търговските преговори

13 Април 2019 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че търговските преговори с Китай се доближават до тяхното приключване, предава AFP.
„По-важно е да го направим правилно, отколкото да имаме произволна дата“, каза Мнучин пред репортери.
„Но се надявам, че се доближаваме до последния кръг от решаването на спорните въпроси“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският министър на финансите Стивън Мнучин: Няма краен срок за търговските преговори между САЩ и Китай

Американският министър на финансите Стивън Мнучин: Няма краен срок за търговските преговори между САЩ и Китай

10 Април 2019 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Няма „краен срок" за приключване на преговорите между САЩ и Китай за сключване на търговско споразумение. Това увери американският министър на финансите Стивън Мнучин, седмица след като президентът Доналд Тръмп заяви, че преговорите трябва да приключат до около месец, предава AFP.
„Няма да определим произволен краен срок", заяви Мнучин пред CNBC, добавяйки, че детайлите на механизма за прилагане на споразумението са „до голяма степен съгласувани".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.