НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Росен Желязков: Няма законово основание да бъде спряна концесията на  летище „София“, няма и такава предпоставка

Министър Росен Желязков: Няма законово основание да бъде спряна концесията на летище „София“, няма и такава предпоставка

18 Април 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. Няма законово основание да бъде спряна концесията на летище „София“, няма и такава предпоставка. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в „Тази сутрин“ по бТВ . Той посочи, че на 9 май в присъствието на желаещите ще бъдат отворени офертите. Имаме 5 заявления за участие. Това са отделни консорциуми. В момента се разглежда легитимацията, представителната власт, дружества майки, дъщерни дружества. Това е един изключително бавен и сложен процес. Едно от заявленията е от 800 страници“, допълни министърът.
По повод инцидентите в БДЖ, той посочи, че има тенденция за жп произшествия. „Горе-долу плюс минус 300 инцидента на година. Това може да е свързано с жп пътя, заради неговата амортизация, остаряване, може да е свързано с дерайлиране, или със сблъсък без дерайлиране“, допълни Желязков. Според него този тренд е устойчив. „С колегите и от БДЖ, и от НКЖИ провеждаме регулярни събирания, още повече, че надзор по законност на прокуратурата започна по случая своите функции. Благодаря за това, защото има изключително сериозно респектиращо действие, когато се прави анализ и контрол на произшествията. Целта е превенция за недопускане на травматични инциденти. България има 6000 км жп път. До този момент са модернизирани около 600 км. Следващият програмен период още 300 км ще бъдат модернизирани, така щото да се счита, че имаме модерен път. Останалите трябва да бъдат превантирани от гледна точка недопускане на инциденти“, допълни още министърът.
Във връзка с блокираните камиони заради въвеждането на турската тол система, министърът посочи: „Аз получих сигнали за прекомерност на глобите и неизясненост на основанията, на които са налагани глоби. Имам уверението от турска страна, че ще бъдат разгледани тези случа и ще се даде по-голяма информираност за правилата“, допълни Желязков. По думите му правилата са такива, че могат да бъдат оспорвани.
Той отчете, че предстои България да въведе тол система, която ще бъде интегрирана с граничните и митническите правила. Министърът предположи, че и началният период също ще има подобни трудности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.