НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Началникът на Генералния щаб на Русия: САЩ и съюзниците водят агресивна политика и нарушават международното право, за да запазят контрола си над природните ресурси и транспортните комуникации

Началникът на Генералния щаб на Русия: САЩ и съюзниците водят агресивна политика и нарушават международното право, за да запазят контрола си над природните ресурси и транспортните комуникации

24 Април 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия армейски генерал Валерий Герасимов заяви, че политиката на САЩ и техните съюзници е агресивна, предава ТАСС.
„Най-голямо влияние върху състоянието на глобалната и регионалната сигурност оказват фактори от субективен характер, обусловени от агресивното направление на политиката на САЩ и техните съюзници“, заяви военният в сряда по време на VIII Московска конференция по сигурността.
Герасимов добави, че за запазване на глобалната си доминация, контрола над световните запаси на природни ресурси и транспортни комуникации, Вашингтон пренебрегва нормите на международното право и целенасочено разрушава механизма за колективна сигурност, закрепен с Устава на ООН. Според оценката на генерала, това води към разрушаване на цялата система за стратегическа стабилност.
Началникът на Генералния щаб обърна внимание, че „Вашингтон последователно се освобождава от поетите договорни задължения в областта на контрола над въоръженията“.
„Методите за водене на хибридна война не са разработени от нас. Специалните служби на Запада отдавна ги използват, на първо място срещу Русия“, отбеляза Герасимов.
По неговите думи, западните страни обвиняват в подобни действия Русия, за да замаскират своите собствени дела. Но „готовите да повярват в тази лъжа става все по-малко и по-малко“, подчерта военният.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: В центъра на вниманието на Московската конференция по сигурността ще са Близкият Изток и Африка

Владимир Путин: В центъра на вниманието на Московската конференция по сигурността ще са Близкият Изток и Африка

24 Април 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин се надява участниците в откритата в Москва международна конференция по сигурността ще обсъдят теми, като нормализацията на живота в Сирия и Ирак и перспективите за развитието на ситуацията в Африка и Близкият Изток, предава руската агенция EA Daily.
„През тази година в центъра на вниманието са цяла редица актуални теми, в това число и съдействието за възстановяване и нормализация на живота в Сирия и Ирак след разгрома на терористичните групировки, перспективите за развитие на ситуацията в Африка и Близкия Изток“, се казва в телеграма на Путин до участниците във форума.
„Убеден съм, че тази конференция ще премине в конструктивна атмосфера и има голям принос за консолидацията на усилията в борбата с тероризма и екстремизма, разрешаването на регионалните конфликти и обезпечаването на глобалната сигурност, както и в осъществяването на необходими миротворчески мисии“, отбеляза руският президент.
Путин добави, че високият интерес към форума убедително свидетелства, че той трайно е влязъл сред авторитетните и признатите международни дискусионни площадки в сферата на сигурността.
EA Daily припомня, че по-рано на VIII Московска конференция за международна сигурност министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обърна внимание на участниците във форума, че в концептуалните документи на системата за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ официално е закрепено антируското направление. Той отбеляза също, че излизането на САЩ от Договора за ПРО е показал, че развитието на тази сфера цели сдържането на Русия и Китай. При това Русия своевременно и в пълен обем изпълнява задълженията си за ограничаване на въоръженията.
Секретарят на Съвета по сигурността на Руската Федерация Николай Патрушев подчерта, че терористичната групировка „Ислямска държава“ е понесла значителни загуби, но да се говори за победа над тероризма все още е рано. По неговите думи, „към днешна дата по света има повече от 200 терористични групировки, които активно променят своята тактика, създават „спящи“ клетки, нови канали на финансиране, механизми за разпространяване на екстремистката идеология и вербовка на нови членове“.
На свой ред началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов констатира, че „в момента военната фаза на конфликта в Сирия вече е завършена“, „с руска подкрепа бе предотвратен разпада на сирийската държава, а под контрола на правителствените войски бе върната по-голямата част от територията на страната“. В Сирия действа механизъм за политическо разрешаване на сирийския конфликт и за примиряване на враждуващите страни, отбеляза той.
На конференцията пристигнаха военните министри на 35 страни. На форума се обсъждат въпроси за сигурността на Близкия Изток, Азия, Африка и Латинска Америка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.