НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Отбор Da Vinci от София е победителят в „Национална финансиада“, те спечелиха стипендия за образование в размер на 3 000 лв. от Банка ДСК

Отбор Da Vinci от София е победителят в „Национална финансиада“, те спечелиха стипендия за образование в размер на 3 000 лв. от Банка ДСК

11 Март 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Отбор Da Vinci е големият победител в първото издание на „Национална финансиада“ – образователна инициатива на Банка ДСК за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в България. Това съобщиха от пресцентъра на Банка ДСК. 16-годишната Жанет Таблова и баща ѝ Стоян Таблов от София се пребориха с конкуренцията по време на двудневните полуфинали и финали на инициативата, и спечелиха стипендия за образование за учебната 2019/2020 година в размер на 3 000 лв. Голямата награда им беше връчена лично от г-жа Виолина Маринова, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ДСК.
На 3-то и 2-ро място се класираха съответно отборите Qpiter и Evergreen, и двата от гр. София. Големият победител, отборът на сем. Таблови, завоюва наградата с общ актив от 78 точки за най-много верни отговори и решени задачи, по време на последните три срещи. Бащата на Жанет споделя, че вкъщи възпитават у детето си отговорност към парите и умения за дългосрочно планиране. Добавя, че Жанет сама се мотивира да спестява средства, защото има цели и планове как да ги изразходва. 16-годишната Жанет учи в 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в София. Любимите ѝ предмети в училище са биология и химия. Споделя, че стипендията за образование ще бъде използвана в бъдеще, за да подпомогне висшето ѝ образование в Германия, където смята да учи биотехнологии, биохимия и нанотехнологии.
„За мен и за целия екип на Банка ДСК бе истинска радост да проследим големия интерес към „Национална финансиада“. Щастливи сме, че темата за финансовата грамотност вълнува младите хора и във все повече семейства е на дневен ред стимулирането на знания за финансите. В Банка ДСК инвестираме в развитието и знанието на хората и с „Национална финансиада“ целим да насърчим родителите и децата да черпят знания за парите и доброто финансово планиране.“, заяви г-жа Маринова.
„Според мен моите връстници трябва да си поставят финансови цели, а не да харчат парите си на момента. По този начин, след време, ще могат да ги използват за нещо, което наистина искат и което е по-смислено от моментната покупка“, сподели 16-годишната ученичка Жанет Таблова от отбора-победител.
Полуфиналните и финалните кръгове на „Национална финансиада“ се проведоха на живо на 9-и и 10-и март в „Сердика център“ в София. В тях се включиха 12 отбора (родител и гимназист) от София, Стара Загора, Велико Търново и Русе, класирани сред 672 отбора общо от първия етап на надпреварата. В рамките на двудневното събитие семейните отбори се състезаваха един срещу друг в игри с въпроси от финансов и икономически характер. Най-интересните теми, дискутирани под формата на въпроси и задачи за разрешаване, бяха свързани със спестяванията, кредитирането, формирането на бюджет, управлението на доходите и разходите от домакинствата, източниците на финансиране.
С това състезание приключи първото издание на „Национална финансиада“ на Банка ДСК. Институцията се стреми да развива тази посока на предаване на знания на младите хора и планира да развива проекта по иновативен начин и през цялата 2019 година и в дългосрочен план.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

672 отбора се включиха в първия етап на „Национална финансиада“ Победителят ще спечели стипендия за образование в размер на 3 000 лв.

672 отбора се включиха в първия етап на „Национална финансиада“ Победителят ще спечели стипендия за образование в размер на 3 000 лв.

28 Февруари 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. При засилен интерес протече първият етап на „Национална финансиада“ – образователна инициатива на Банка ДСК за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в България. Това съобщиха от пресцентъра на Банка ДСК. 672 отбора от цялата страна, състоящи се от гимназисти на възраст 16-19 години и техните родители, се включиха в надпреварата и попълниха тест от 20 въпроса на официалната страница на инициативата www.finansiada.bg. Сред най-активните градове по брой отбори са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Шумен, Велико Търново, като има участници и от по-малки населени места -Дебелец, Куклен, Лозница, както и от селата Големанци, Горни Дъбник, Брестовица, Дуранкулак.
През следващата седмица ще се проведе решителната елиминационна фаза, която ще излъчи и първия победител в „Национална финансиада“ 2019. 12-те отбора с максимален брой верни отговори и с най-добро време от онлайн теста, които са спазили всички правила за участие, ще се класират за полуфиналите. Те ще се състезават един срещу друг в директни елиминации на живо, а най-добрите 3 отбора, достигнали до финалните кръгове, ще играят на принципа всеки срещу всеки за събиране на точков актив, определящ победителя – носител на първата стипендия за образование за учебната 2019/2020 година в размер на 3 000 лв.
„Интересът към тази инициатива доказва, че темата за финансовата грамотност вълнува младите хора и във все повече български семейства е на дневен ред стимулирането на стремежа към знания за финансите. Наша мисия е да инвестираме постоянно в развитието и образованието на хората и с „Национална финансиада“ целим да мотивираме и насърчаваме родителите да предават знания на децата си. Очакваме с интерес полуфиналните и финални кръгове на надпреварата, за да излъчим първия носител на стипендия от инициативата“, заявява г-жа Виолина Маринова, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ДСК.
Полуфиналите и финалите на „Национална финансиада“ ще се проведат на живо в „Сердика център“ в София на 9-и и 10-и март.
Партньор на инициативата е Фондация "Инициатива за финансова грамотност".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Банка ДСК обяви началото на „Национална финансиада“ – образователна инициатива за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в България

Банка ДСК обяви началото на „Национална финансиада“ – образователна инициатива за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в България

7 Февруари 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Банка ДСК обяви началото на „Национална финансиада“ – образователна инициатива за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в България. Това съобщиха от пресцентъра на Банка ДСК. Банката вярва, че развитието на младежите е обвързано с техните познания и с уменията им за разумно планиране на личните финанси. Затова и основната цел на Финансиадата е да стимулира и мотивира стремежа към знания във финансовия сектор сред учениците и техните семейства.
Първото издание на инициативата ще се проведе под формата на състезание между гимназисти на възраст 16 - 19 години и техните родители. Всеки екип ще се състои от двама души от едно и също семейство, които ще имат възможност да се борят за стипендия в размер на 3 000 лв. за следващата учебна година.
За да кандидатстват, отборите трябва да се регистрират в уебсайта на състезанието на адрес www.finansiada.bg и да попълнят онлайн тест от 20 въпроса. Тестът ще бъде активен от днес до 24-ти февруари. За полуфиналите се класират 12-те отбора с максимален брой верни отговори и с най-добро време. На финалите ще вземат участие първите три отбора от полуфиналите. Участниците ще се състезават един срещу друг в директни елиминации, като отговарят на въпроси, степенувани по трудност и точкуване.
„Младите хора държат в ръцете си не само бъдещото на България, но и своето собствено настояще. Затова бихме искали да ги провокираме да знаят повече за това как да управляват финансите си. Финансовата грамотност започва в семейството и е много важно родителите и децата да говорят на тази тема. Децата копнеят за знания, а родителите са тези, които могат да предадат тази информация по достъпен начин. Тъй като в Банка ДСК следваме една мисия – да инвестираме постоянно в развитието и знанието на хората, ние вярваме, че с инициативата „Национална финансиада“ ще помогнем на родителите и децата да повишат знанията си за парите по забавен и предизвикателен начин. Щастливи сме, че полагаме началото на нови стъпки за развитието на тази сфера в образованието“, заяви г-жа Виолина Маринова, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ДСК.
Полуфиналите и финалите на първото издание на „Национална финансиада“ ще се проведат на живо в „Сердика център“ в София, съответно на 9-и и 10-и март. Пълните правила за участие в инициативата са достъпни тук. Партньор на кампанията е Фондация "Инициатива за финансова грамотност".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.