НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Десислав Тасков, „БСП за България”: Единствени сме в света с болници - търговски дружества

Европейски избори 2019: Десислав Тасков, „БСП за България”: Единствени сме в света с болници - търговски дружества

13 Май 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. Постоянно съм сред хората, работя в онкологична болница. Освен сухите цифри, които виждаме в статистиката – колко и как живеят българите, когато говориш очи в очи, разбираш, че драмата при тях е голяма. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България” Десислав Тасков пред Нова ТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите му национален проблем и европейска тема е фактът, че в България имаме разграждаща се здравна инфраструктура, протести на педиатри, медицинските сестри са на улицата. Той изрази мнение, че на европейско ниво е необходима единна лекарствена политика.
„Единствени сме в света, където болниците са търговски дружества. Обръщаме темата здраве на тема пари. Частни болници има навсякъде по света, но те не са регистрирани като частни дружества. Ние намаляваме като нация прогресивно, а парите за здраве се увеличават – в същото време нито пациентите са доволни, а лекарите са по улиците. В един нереформиран сектор продължаваме да наливаме пари от пусто в празно”, коментира Тасков. Той отбеляза, че продължаваме да лекуваме хората по клинични пътеки и всичко трябва да се остойности – както труда на лекарите, така и на медицинските сестри – да бъде ясно кое колко струва.
„Болниците не трябва да бъдат търговски дружества, трябва да се увеличи ролята на държавата в сектора, свързана с обществените поръчки – да бъде ясно кое колко струва, за да видим реално какъв е секторът, за да го направим достъпен за всички”, заяви още доктор Тасков.
„Превенцията и профилактиката са важни – но не само в София, Пловдив, Варна. Профилактиката трябва да обхване и малките общински болници, така още 2 милиона и половина хора ще имат достъп до тях – иначе те никога няма да отидат профилактично на преглед от Гоце Делчев до София”, каза още кандидатът за евродепутат.
„Европа има крещяща нужда от социална справедливост. Тя ни осигури 8-часов работен ден, тя ни осигури 5-дневна работна седмица, отпуск, възможност за обезщетение. Искаме тази Европа - сега, която не е на две скорости”, заключи Тасков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.